בית פורומים עצור כאן חושבים

סיפורת מדהימה על חייו של אליטיסט אורתודוקסי

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-12/5/2011 12:43 לינק ישיר 

לרוחדשה.
בקשר לזה שבגלל חינוך בניו הוא הוצרך לשנות,זה אכן לא קשור לאמיתות הענין.
אבל,אם תשים לב,תראה שבסוף מה ששבר זה המפגש עם זה שלמד בהתמדה 5 שנים,וזה ממש לא קשור ללחץ של מישהו עליו,זה משהו בתוככי נשמת האדם,שמרגיש שכאן האמת,אני לא נכנס לעצם הויכוח על הדרך הנכונה,אבל שבן אדם נפגש עם מישהו וזה עושה לו משהו בראש,זה בגלל שכנראה בתת הכרתו הוא מודע שהדרך היותר נכונה היא הדרך הסלולה,וכשהוא נפגש עם אחד שהלך בדרך כזה,זה עושה לו זעזוע כזה.

יש הרבה מה להאריך בענין העיקרי שעליו נסוב הסיפור.
אבל,לדעתי חוץ מלב הענין,יש כאן גם נקודה,שגם אם נתיחס לנושא כאל נושא חשוב,ובודאי שהוא נושא חשוב,הבעיה שהרבה פעמים צריך להתחכך בדרך עם כאלו שצריך לאכול את תוכם ולזרוק את קליפתם,ולא כל מוחא סביל דא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/5/2011 23:52 לינק ישיר 

סיפר מעניין, אם כי מאוווווווד ארוך ומסורבל. אם יש אמת בתיאור זו, הרי שאני מתקשה להאמים שאילו שאומרים ש"גדוילים" ייצאו מישיבות כאלה מאמינים לדברי עצמם.

הערה צדדית: האמנם הבריסקער קרא לפסק החזו"א בעניין חילוני/תינוק שנשבה "רפורם"?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/5/2011 21:23 לינק ישיר 

הסיפור ארוך וכולל בתוכו נושאים שונים בר ותבן
חושבני שהגיע הזמן לנתח בצורה ענינית את כל הרעיונות והתובנות שעולות מהסיפור, יש כאם פירוט חלקי הציבור מוזמן להוסיף ולהרחיב
א] יציאה מהצימצום
ב] צימצום: ההערצה מופלגת לכל מיני אישים, נושאים.
ג] הזהרה: האדם מוגבל, 

תוקן על ידי עצכח ב- 31/05/2011 01:49:20

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2011 05:24 לינק ישיר 
הגיעני למייל חלק ב' פרקים א' וב'

ברוך זמיר

פרק א – כף הקלע

עם השנים, הספקתי ללמוד משהו על האופי שלי. בבסיס האישיות אני רגשן ורך לבב, מסתכל על העולם באופטימיות, מתחבר לכל דבר, מאמין בכל אדם בלי לחשוד בו על מניעים נסתרים וכוונת זרות, ומאמץ מיד כל מה שנראה לי באותו רגע כנכון ואמיתי. במקביל נזרע אצלי עם השנים גרעין של התנתקות, ספקנות, עמידה בצד, בחינת דברים בעין אכזרית ללא סימפתיה, רצונות ומהווים אישיים. זוהי כנראה הסיבה שבמקביל להזדהות המוחלטת עם דבריו של שמוליק, חשתי גם בקול אחר, קול שצעק בשארית כוחותיו "אל תכנע ואל תכרע ברך, נשארו עדיין ניצוצות בסוגיה שאינם מתישבים עם דבריו".

במחשבה לאחור, התחושה שהפזל לא שלם הגיעה אלי כאשר שמוליק הזכיר בסילודין את המילים "דבקות בקדוש ברוך הוא". מצד אחד הֵחם לבבי והזדהיתי עם רוח דבריו עד כדי דרישה עצמית לאימוץ אורח חיים לימודי-תורני ששמוליק ייצג באותו רגע, אבל מצד שני חשתי שהדברים אינם כל כך פשוטים, וכבחור ישיבה האמון על הגדרות, עלי לבחון לעומק את המושג של דבקות בה' ולראות האם יאמנו דברי שמוליק אם לאו. בנוסף לקול הפנימי שדרש לא לקבל דברים סתם כך, זיהיתי איזה צליל חסידי בדבריו, צליל המקבל בסלחנות טעויות מעשיות כל עוד הכוונה לשמים, מתוך תפיסה שהעיקר הוא ההשתיכות הרגשית לקב"ה והחיבור אליו כביכול, ואין זו משנה באיזה דרך.

חשבתי שהגיע הזמן לבחון את המושגים דבקות בה', עבד ה', קרבה לה' ואולי אפילו ללמוד את המושגים האלו בחכמת הקבלה, או בעולם המחשבה, גם סיקרן אותי מאז ומתמיד מה סברו אלו שלא היה להם 'קבלה', מה היה אצלם המושג 'תורה' בלי הנפש החיים? כפי ששמעתי הם פירשו את הכל דרך הפילוסופיה, והנה אמרתי זוהי הזדמנות להכיר את הדברים מקרוב.

ידעתי שאני נכנס למצב המתנה ארוך, כי אין אלו דברים של מה בכך, ובפרט שאצל אנ"ש זה לא מקובל כל כך ולא אוכל לעשות את זה בריש גלי, אבל הייתי שלם עם עצמי והרגשתי מוכן רגשית לכך. ידיעה זו שאני יוצא לדרך ארוכה, לארץ לא נודעת שלא שערוּה אבותי וחברי, לא הוסיפה לי יציבות, וכבר ראיתי את החרדה דופקת על פתחי. מה עוד שאשתי הוסיפה שמן על מדורת החששות באומרה שהיא מכירה אותי ואת הצורך שלי לשתף אחרים ולעשות קצת רעש סביב הנושאים שאני עוסק בהם, ולא אמלט מלהסתבך שוב עם אברכים שלא יסכימו לדברים שאעלה בפניהם. כאשר אני מוסיף על כל זה את המצב האישי שלי, שאני בלי כולל מסודר, שזה אומר חור גדול בכיס וללא חברה וסדר יום קבוע, הרי שתנאי הפתיחה שלי לדרך הארוכה אינם בכי טוב ומאד חששתי ממנה.

די בוגר הייתי כבר לדעת שלא להכנס לטרנס של לימוד ובירור, אלא להיפך להרגע, לחשוב מתוך נחת, מבלי להאיץ את עצמי לשום כיוון אלא להוריד פרופיל ולהנמיך ציפיות, אבל כמובן לא על חשבון התמקדות במטרה שהיא בירור ורדיפה אחר האמת של מטרת לימוד התורה ובירור המושגים הרוחניים של דבקות בקב"ה.

מנסיוני אף למדתי, כי כאשר אני עומד בפני שינויים, עלי להיצמד ליסודות ההויה הגופניים, התרבותיים והערכיים, שזה אומר לישון טוב, לאכול טוב, לחזק את הקשר הזוגי, לחשוב על האחריות שלי כאבא וכבעל ועל הרצון הפנימי שלי לעשות טוב ולהיות בסדר. הייתי מתרגל את המחשבות האלו מפעם בפעם, וזה היה שומר עלי לא לאבד עשתונות ולשמור על יציבות נפשית.

גיליתי בימים אלו, משהו מוזר ומעניין. התחלתי פתאום לחוש אחריות מכח היותי "בן לעם היהודי". לא רציתי להתעמק בזה, וודאי לא בשלב זה שזה עלול לחבל בחשיבה האכזרית על יסוד האדם האוניברסלי, ואולי חשבתי לעצמי, זוהי בכלל 'הגנה פרוידיאנית' שאני בונה לעצמי לא ליפול ח"ו לכפירה, בכל אופן לא דחיתי את התחושה, אבל לא התעסקתי בה, שמתי אותה בהמתנה.

*

האמת היא שזו פעם הראשונה בחיי שהרגשתי שאני נוגע בשורש של 'חובת האדם בעולמו' וזה עזר לי מאד לקראת האירוע שאני עומד לספר עליו כעת. מדובר באירוע דרמטי, שאילולי חשתי מחובר חזק ליסוד האדם, הייתי מחוסל בעקבותיו.

זה לא קרא לי מעולם, ולא העליתי בדעתי שאוכל אי פעם להגיב כך, הייתי חיוור כסיד, איבדתי עשתונות, חשבתי שאני משתגע, נתתי לו בעיטה תוך כדי שצעקתי לעברו: רשע מרושע, חסר תרבות, וברחתי מהאזור. אני נזכר, שעוד בישיבה הזהיר אותי חברי מאיר היזלר לא להתעסק אתו, ושהוא אכזר מרושע ללא רחמים, ותמיד מצאתי דרך להתחמק ממנו, לא לפתוח אתו בשיחה ולא לתת לו לחדור אלי. אבל כעת פגשתי אותו בחתונה של חבר משותף, בחור מבוגר מהישיבה שכל המי ומי נטלו בו חלק, הייתי קצת משועמם והתפתיתי לפתוח אתו בשיחה ושלמתי על זה מחיר כבד.

מדובר באברך בשם "יענקל בלוי", הוא נכד של הקנאי הירושלמי ר' עמרם בלוי, הוא מוכשר פחד, ניחן בחושים מפותחים של בעל חי. אין לו כל מנגנוני תרבות, לא בשיחה ולא בהתנהגות, מטיל ספק בכל דבר, מוכן להצדיק את היטלר, אבל משוכנע בכמה אמיתויות שהן מוצקות בעיניו כביטון מזוין נגד פצצת אטום. הבנתי שיש לו כמה חברים בבני ברק, ושעל אחד מהם יצא איזה חרם, לא הבנתי כל כך את העניין, וזה לא כל כך מעניין אותי מה שקורא אי שם באזורים החשוכים של רחוב רשב"ם בבני ברק.

זה התחיל בשיחת חולין ואיך שהוא הגענו למצב של ויכוח שהתגלגל לשאלה רטורית מצדו של יענקל, איך אני מדמיין את האלוקים? נכון שהוא לא גוף ולא ישיגוהו משיגי הגוף, אבל בכל זאת "כאשר אתה מתפלל, אתה פונה למישהו מעורטל ומעורפל, אבל למישהו!" אישרתי לו שאכן כך, אבל כמובן ש'לית מחשבה ותפיסה ביה'. ואז הוא פתח עלי פיו באמרו שאני שקרן ומרמה את עצמי. אין דבר כזה, גם 'לית מחשבה ותפיסה ביה' וגם תחושה של 'מישהו' שאתה פונה אליו. "אתה באותה קלחת של עבודי אלילים הקדמונים" אומר לי יענקל וממשיך, "אהה... עולם הבא אבל בטח יהיה לך, כי אתה בן תורה... והקב"ה מבסוט מזה". אמרתי לא שאני לא משתמש בביטויים כאלו, אבל יש מושג כזה של "נחת רוח ליוצרו". זה היה עבורו כמו טרף לבעל חי, הוא התנפל עלי, אתה ממש עובד אלילים, אתה מרגיש אינטליגנט, מהאנשים החושבים, כשאתה אומר 'נחת רוח' במקום 'מבסוט'. עם קצת ביקורת עצמית תראה שאתה לא יותר טוב מאמנון יצחק שחושב שהקב"ה מבסוט כאשר מישהו מוריד את הבלורית". הוא מסיק ואומר, שהיחס שלי לאלוקים הוא כאחרון הפרימיטיביים בשוק מחנה יהודה. הוא המשיך להוציא את נשמתי בפינצטה, ושואל אותי אולי אין אלוקים? אולי יש כל מיני כוחות רוחניים ממש כמו שחשבו עובדי האלילים שהם בעיניך טפשים ומפגרים? הלא אתה חכם בעיניך. יענקל ממשיך בשלו ומראה לי בגסות רוח שיש לי יצרים שפלים והרהורי עבירה, וטוען שכל מה שמעניין אותי זה להרגיש טוב עם עצמי והתמזל מזלי שיש לי פרנסה וחי בחברה מתורבת, כלומר, משקרת לעצמה ולסביבה באימוץ נורמות של אחד בפה ואחד בלב.

שמרתי על קור רוח ושאלתי אותו נו... מה אתה אומר על כל זה בטח יש לך הסברים. והוא בשלו, לא מוכן לדבר אתי על משהו חיובי, הוא רק אומר, שהמסקנות שלו הם מוצקות ואי אפשר להזיז אותם ושאפשר להגיע אליהם רק אחרי שבועטים ומואסים בשקר התרבותי. והוא ממשיך בשלו ושואל אותי מדוע ברא הקב"ה עשרות מיליוני סוגים של בעלי חיים? ומה התכלית של מיליארדי שמשות? ואת הכל יענקל עושה בנימה אישית, מה אתה יודע? מה אתה חושב? ועוד אתה חכם בעיניך ובעיני אשתך? על מה מתבסס תחושת העליונות שלך על אחרים? על ששת מיליארד תושבי כדור הארץ?  תדמיין אותך ערום עומד בתור ארוך של מליון איש בדרך לבקש פרוסת לחם אחרי יומיים שלא אכלת ותגיד לי אם יש הבדל בינך לבינם? נו... אתה החכם, תסביר אתה את העניין... והוא בשלו, ממשיך וחופר, ממשיך להטיל ספק וממשיך לרדת עלי באופן אישי, עד שהתפוצצתי.

פרק ב – גישושים

יש בי צורך עז להבהיר, שאין לי ובעזה"י לא יהיה לי, כל שיג ושיח עם יענקל בלוי ולתפיסה שהוא מייצג ומבחינתי לא אוסיף לראותו עוד עד עולם. בעיני, הגישה של יענקל לחפור ב'מה למעלה ומה למטה' מתוך תפיסה שאין למעלה ממך מי שאפשר לסמוך עליו, מלאת יוהרה ואינה עומדת במבחן ההיגיון הקר. אני חייב להדגיש שלבושי סחבות וחוסר נימוסים אינם מרשימים אותי, ואין להם קשר לחיפוש אחר האמת. כלל זה נקוט בידך "אין בין דרך חיים מאופקת, מתורבתת ונכבדה, לבין דרך חיים ספונטנית, ישירה ועממית, אלא חיצוניות בלבד, ואילו לסחיטת תשומת לב ולרדיפה אחר הקנאה והתאווה והכבוד, זה וזה שווין". בכל זאת, לא אכחיש כי ההתקפה מצד יענקל הייתה עבורי זריקת מרץ להמשיך בחיפוש אחר ידיעת עיקר העיקרים של האדם, שהוא הבנת האמת האמונית ובירור חובת האדם בעולמו בעבודת האלוקים. אבל בניגוד ליענקל, ברור אצלי שאת התשובות לשאלות אלו אחפש בתורתנו הקדושה ובדברי חכמי ישראל לדורותיהם, צריך רק לדעת למצוא אותם.

שני מכשולים עמדו בפני כעת, האחד טכני, והוא הצורך דחוף להסדרת כולל נורמלי, כי התלישות הזאת משגעת אותי, סקלת הגירויים שלי עולה, ולאו דווקא לדברים המתאימים לרמה שלי. המכשול השני והמהותי היה, איך יודעים מחשבה? הידע שלי בתחום דל מאד אפילו ברמת הכותרות, כך שאין לי ולו קצה מושג איך להתקדם.

סבי ז"ל שהיה איש עסקים שעבר הרבה בחיים, היה אומר לנו הנכדים כצוואת חיים, שכאשר ניתקל בקשיים ובעיות שנתעמת אתם חזיתי ומיידי עם כל אי הנעימות שבדבר, כי ההתכחשות, ההתעלמות והבריחה מהם רק תעמיק את הבעיה ותסבך אותנו בה. על אף שסבי דיבר במישור המעשי ומתוך גישה פרקטית, אמצתי אני את השיטה לתחום הרוחני ולנושאים אינטלקטואליים, והתוצאה היא הפוכה. הגישה הפרקטית אומרת, שבתחום הרוחני והמנטלי, אל תשים לב לבעיות, לסתירות פנימית, לסולם ערכים עקום, לתחושות פנימיות ועמוקות וכדומה, כי אחרת הם יובילו אותך להתגוששות פנינית, חוסר יציבות וחיכוכים חברתיים. לא ברור לי מה דוחף אותי לעימותים הללו, והאם זה עניין של גיל, תשומת לב, או שהנסיבות גרמו לכך שהעמדתי את עצמי במקום, בו אני מגדיר את עצמי 'כמקורי' וזה מחייב אותי למלאות את ציפיותיי מעצמי. מה שלא תהיה הסיבה, בשורה התחתונה לא דחיתי את העניין וממש השתוללתי כדי לפרוץ דרך לעולם המחשבה.

מה שכאב לי הוא העובדה שלא יכולתי לעמוד בהחלטה הקודמת שלי, לעסוק 'במחשבה' מתוך רוגע ושלווה. המצב השתלט עלי בתגובות שרשרת, ככל שהעמקתי את הגישושים, כך התחדד לי התחושה שאין הדברים שלווים ולא שם המקום לרוגע ולהירגע. 'לשונות של אש' עוברים מצד לצד בין בתי המדרש השונים של חכמי ישראל לדורותיהם. לפתע השתנו לי דברים בסיסים שעליהם גדלתי וחונכתי, אם חשבתי לתומי שהחרם של הרשב"א ללימודי פילוסופיה עד גיל מסוים הוא בסיס איתן ונקודת מוצא השקפתית, התברר לי שהמאירי חלק עליו וכתב לו מכתב נגד החרם. או כאשר גליתי ויכוח בין הרמב"ם לרשב"א עם מותר לומר פסוקי תהילים לרפואה, זה מאד בלבל אותי. התברר לי בכאב (מתוך עבודה של ישעיהו לוי על מצוות 'ואהבת לרעך כמוך') שאצל הרמב"ם כל עולם הרגשי שלנו דומה לבעלי חיים ואין לו ערך לעולם שאחרי המות. באופן כללי, שאלת הפילוסופיה לעומת הקבלה תפס אותי מאד, ובשורה תחתונה הרעש הזה שנחשפתי אליו הבעיר אש בעצמותי להציץ פנימה ועם נכונות להיכוות.

הגישושים עם 'עולם המחשבה' כללו שיחות עם כמה אברכים 'בעלי מחשבה' ושיחות קצרות עם טיפוסים שונים ברחבי ירושלים. דלות ידיעותי העמידו אותי בעמדת נחיתות ולא אהבתי את זה, מה עוד שרובם מבעלי המחשבה שפגשתי, גם הנחמדים שביניהם, אינם משוחחים אתך בגובה העינים, הם נותנים לך את ההרגשה שהם משחררים לך מידע לפי יכולת הקיבול שלך. אני ליברל באופיי, דמוקרט בתפיסת עולם שלי, לא רגיל להשפלות וזה לא התאים לי המצב הזה. גם הדפדוף בכל ספרי המחשבה שהיו באוצר הספרים של 'אור הצפון' (בשכונת נווה צבי), כמו; 'פרדס רימונים' לרמ"ק, שומרי אמונים הקדמון, ספר חסידים, דרך ה', חובת הלבבות, ספר הכוזרי, אגרות הרמב"ם, מורה נבוכים, רמב"ן על התורה, אבן עזרא, מהר"ל, כתבי האר"י, תניא, נפש החיים, קצת ספרי חסידות ועוד כל מיני ספרי זמנינו שאני מתבייש להגות את שמם, לא סייעו בידי. לא ידעתי מי נגד מי, מי יוצר והוגה ומי מבולבל ומדומיין, מי שורשי וישר ומי מחפה ומערים, מה מקורי ומהימן ומה שקרי ומזויף, מה נובע ממה, מי מושפע ממי ומה המקור לכל הבלגן.

*

על אף הבלבול שלי, חשתי יציבות בעצם ההכרה במיעוט ידיעותי 'במחשבה', הנכונות שלי לקבל את הנחיתות של אי הידיעה בלי לחפות עליו בכל מיני תירוצים עקומים. גם הכרה זו לא בזכות עצמי היא, אלא בזכות אשתי, ומעשה שהיה כך היה:

יום אחד, בהיותינו הורים טריים, אני חוזר מהרופא עם התינוק בעגלה ובקול צלול עם חזה מנופח מדווח לאשתי על הדיאגנוזה "יש לו כנראה ווירוס במעיים" בתוספת הסבר מלומד "אין טעם לאנטיביוטיקה, כי היא פועלת על חיידקים ולא על ווירוסים". לשאלה המתבקשת נו.. ומה לעשות? מלמלתי משהו מעורפל על איזה דיאטה שלא זכרתי במדויק. אשתי קלטה את המצב, ובחיוך על שפתיה אמרה ששכחתי שאני כבר לא בישיבה ומותר לי לא לדעת על חיידקים ווירוסים, מה עוד שכבחור מתמיד, מאין לי לדעת. התביישתי מעצמי וסיפרתי לה סיפור אופייני מחיי הישיבה על הפחד מלהיתפס באי ידיעה.

"משאת נפשי, ואני מניח שכך גם של רוב חברי, בשנות הישיבה הייתה 'להיות למדן'. אולם על אף שכך, ואולי בגלל שכך, מעולם לא העלינו על שולחן הדיונים את השאלה 'מה זה למדן', או 'איך נהיים למדנים'. באופן אישי, פחדתי שמא חבריי ברור להם מהי למדנות, והם אכן למדנים, ורק אני הוא זה השרוי בערפל בהבנת המושג ומסופק במידת הלמדנות שלי. יום אחד, היה זה בעיצומו של קיץ בשיעור ב' ישבנו בחדר אחרי מנוחת הצהרים, ומאן דהו הציג כמה דפים בלויים שמצא, היו אלו דפים שפרסם, מלפני שנים ספורות, רבי דב לנדאו נגד הספר שמירת שבת כהלכתה. 'הלכה' בכלל ופוליטיקה של ספרי הלכה בפרט, לא עניין אותנו במיוחד, אך התברר שרבי דב מאשים את הרב נויבירט שאינו למדן, ומסביר שם בארוכה "מהו למדן?". אני זוכר כיום את תחושת המתח שהחדר כולו נשאב אליו, כאשר מצד אחד מַתְנוּ מצמא לשתות כל מלה כתובה בשאלה הגורלית 'מהו למדן', אבל מאידך היה ברור שכבחירי ישיבת פונוביז' אין אנו נזקקים ל'חזון אישניק' מסלבודקא לספק לנו מידע על מהות הלומדות. קמתי ממקומי, אמרתי שאנו מאחרים לסדר ב', ופניתי כֶּמְצַוְּה לבעל הנייר "זרוק אותם לשקית הגניזה שמאחורי הדלת". כעבור חצי שעה חזרתי לחדר, בצעדים חרישיים פתחתי את שקית הגניזה, אך לדאבוני חזר על עצמו הסיפור של ראובן בן יעקב, שהילד איננו. שיערתי שחבר חדר אחר הקדימני, אך לא העזתי לברר". 

מאז ועד היום התבגרתי מספיק, ולא שזה נעים לי להיות נחות באיזה נושא שהוא, והייתי מעדיף ללמוד 'מחשבה' מפי ספרים ולא להזדקק לסופרים, אבל אני מוכן ומעוניין ללמוד מפי כל אדם שיש לו מה למכור לי 'במחשבה' וזה לא משנה מעמדו. 

*

אשתי שפיתחה חושים לרחרח את בריאותי הנפשית ויציבותי הרגשית, פחדה מאד מהנחישות שלי להתקדם 'במחשבה' ובקשני בכנות, להתייעץ אך סירבתי בתוקף. שוחחנו הרבה בעניין, נסינו לבחון את אי הרצון או אי היכולת שלי להתייעץ, האם היא נובעת מגאווה, או מחשש שלא אקבל מהיועץ את הכרה בייחודיות שלי, או סתם חוסר בטחון מצידי שאוכל לבטא את דעתי ותחושותי בעניין. לא יצאנו עם משהו ברור, אבל אשתי מצאה דרך לעקוף את המכשולים והציעה שאשוחח עם אנשים חכמים בעלי נסיון חיים, מבלי שזה ייחשב להתייעצות. אומרת ועושה, הזמינה לשַׁבָּת את בן דוד שלה, ר' יהודה דגני, אברך מבוגר נשוא פנים בר אוריון הנושא משרה בישיבת מיר בירושלים, מוסר חבורות בכולל קדשים ומעורה בכמה ענינים תורניים-ציבוריים. אשתי פיזרה לפני קידוש כמה מהספרים שלי 'במחשבה' במקומות בולטים, כדי שהאורח ייתקל בהם ויתגרה לפתוח עליהם בשיחה.

אשתי קלעה מבחינתה לשערה וכבר בדרך לקבלת שבת התחיל בינינו שיח על הלכה, קבלה, מחשבה וחובת האדם בעולמו, שיח שנמשך לעומק הלילה עם הרבה תה, עוגות ופופקורן. ר' יהודה הוא תיכוניסט לשעבר, מאד כריזמטי, עושה רושם של ישר יוצא דופן, נושא על כתפיו כשרון בריא ורציונלי, שמרן ונאמן לדרך. הרב דגני ניסה לעצור את ריצת האמוק שלי לדעת, להכיר ולבחון את שורשי היהדות. את מכלול טענותיו אפשר לסכם כך: א. אין רווח חיזוק האמונה שווה לחשש הנזק של מסקנות לא נכונות ביסודות האמונה, צא ולמד מה עשו רוב גדולי עולם. ב. אנו צועדים בשביל שסללו גדולי ישראל משך כמה וכמה דורות, לפיה עיקר העיקרים של האדם הוא לימוד התורה בנגלה. ג. מבחינה פרקטית זה לא חכם, כי ציבור בני התורה אמון על חשיבה מסוימת, וכל חריגה מרחיקה את האדם מההווי התורני האיכותי של עולם התורה. הסכמתי פחות או יותר עם הטיעונים שלו, אך בכל זאת נשארתי בשלי מכמה סיבות. א. זה אולי מחוצף, עקום, ולא חכם לומר, אבל בעומק ליבי יש משהו שאומר לי, אל תאמין לאף אחד בעולם כולל מי שזה כולל. זה אולי דומה לאבא שהיה מעשן, שמזהיר את בנו לאמר אני התנסיתי בזה וזה רע מאד, ובנו משיבו שגם הוא רוצה להתנסות ולהחליט שזה רע. ב. כבר למדתי שהגדולים מסתירים מהמון בני התורה את האמת, ועדיין לא זכיתי לשמוע מה באמת חושבים גודלי ישראל בסוגיות אלו. ג. טענתי להרב דגנגי, שיסוד הדין של רבי עקיבא 'חייך קודמין' הוא עניין כללי והדרגתי במושג 'חיים' ולכן הוא חל גם על החיים הפנימיים האמתיים של האדם, שהם קודמים להווי המוחצן גם כאשר מדובר להווי האיכותי של היותך בן תורה.

במשך כל השיחה דאגה אשתי לנוכחות פסיבית ללא כל התערבות, אך והיה כאשר גבר קולו המשכנע של הרב דגני, ניכר היה ירידה אצלה במפלס המתח, וכאשר ניכר היה התבצרותי ודבקותי במטרה, הלך וגבר אצלה החרדה ואי השקט. לבסוף כאשר ניכר היה מבוא הסתום אליו נקלענו, התפרצה בבכי ובקשה מהרב דגני שימצא כל דרך להניע אותי מלעסוק בדברים לא יציבים. היו כמה רגעי מבוכה, הרב דגני קלט במה מדובר, ואמר שיש לו רעיון: "יש לי שכן שהוא גם חצי חבר, בשם ר' משה סופר שמחזיק כולל אבן העזר בעיון, יושבים שם ת"ח מטובי האברכים שמוצאים חוות דעת הלכתיות שמוצאות את דרכם לדיינים ברחבי העולם הרבני, ורבי משה שפירא נותן שם חבורות בהלכה ובאגדה. אתה אברך מוכשר ומחפש משהו מיוחד, תמצא שם בקעה להתגדר בה בהלכה וגם תהנה משיחות עומק במחשבה מאחד מגדולי בעלי המחשבה בדורינו". העניין באופן כללי מצא חן בעיני ולו משום להרגיע את אשתי, עם מילוי השאיפה לחיים עיוניים בעלי עניין מצד אחד, אבל שקטים ומקובלים מהצד השני, ומתוך תקוה שאמצא שם מענה לנשמתי. גם הצדקתי את עצמי בכך שאינני מחויב להתקדם דווקא בתחום שהורס את עצמי ואת שלום הבית שלי, גם המלגה שם גבוהה במיוחד. אני מרגיש צורך לציין משהו קטן במהותו אך עבורי זה היה צביטה כואבת בלב. היה זה במוצ"ש לפני שהרב דגני הלך לדרכו, שמתי לב לשיחה חטופה בת ארבע עינים שהוא מקיים עם אשתי. התעלמתי, לא עשיתי מזה עסק, אך זה פגע בי מאד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2011 05:47 לינק ישיר 

במחשבה שניה, לכאורה היה עלי לשאול את המחבר אם הוא מעוניין כי אביא לכאן את המאמר. אך מאחר ופרק א' התפרסם כאן זה מכבר (מבלי שידוע לי אם נעשה הדבר בהסכמתו או לאו). אני מניח כי הפרסום של חלק ב' אינה מהוה משקל בפני עצמו לכאן או לכאן ובס"ה משמש הוא כנספח לפרסום שעשה פותח האשכול. לכן אקוה כי כותב המאמר לא יקפיד עלי.

(תוקנה שגיאה לבקשת הכותב)

תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 10/07/2011 18:56:50

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/7/2011 00:26 לינק ישיר 

תודה רבה!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/7/2011 09:01 לינק ישיר 

מעניין מאוד.

מהיכן זה לקוח?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2011 14:50 לינק ישיר 

ר' זמיר תביא עוד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/7/2011 14:44 לינק ישיר 

אתם מוזמנים להיכנס לאתר החדש של העיתון ויהי אור, שם אנו מפרסמים בקצב של כל יומיים פרק, את כל ה 24 פרקים שהוא כתב: הקישו בגוגל העיתון ויהי אור

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2011 16:11 לינק ישיר 

יוסי

אתה באמת חושב שיצא אורה ושמחה מהאתר שלך?.

זה נראה שכוונתך טובה,אבל כמדומני שמעשיך אינם רצויים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2011 00:39 לינק ישיר 

ברוך זמיר

*

פרק ג – עוצמות חדשות בכולל של הרב סופר

באופן מעשי עמדתי מאחורי הפשרה שלי עם עצמי, ללכת לכולל הייחודי של הרב סופר, אבל בלבי ידיעת 'שלא לנער הזה תפילתי' ולכן אמרתי לעצמי תתייחס לפשרה כדחיית הקץ של הדבר האמיתי, שהוא העיסוק במחשבת יהדות. במקביל להיסוסים, היה לי חשוב להתעדכן ולקבל תמונת מצב 'מה הולך היום בכוללים' ומה היחס לכולל של הרב סופר, אם בכלל. לא שזה קובע לי מה לעשות, אבל זה אצלי נטייה מקדמה דנא, להביט לצדדים כאשר אני עומד לעשות צעד משמעותי בחיים, זה עוזר להתמקם במרחב. אשתי צוחקת עלי לפעמים שאילו הייתי מצייר את העולם שלי בצורה סכמתית, הוא היה עשוי ממשבצות ממוסגרות התלויים על מערכת שקילה ודירוג. זה לא איכפת לי, כי אני יודע שזה לא משהו אמיתי אצלי, זה סתם כזה ג'וק שמתלווה אלי.

בכל אופן, חפשתי דרך להתעדכן, ונזכרתי בידידי אוריאל קוק, איש ציבור מפוקח, נחון בחוש ריח של קליטת מציאות אבל עם נשמה פנימית וסוערת מאחוריה. קבענו הליכה להורדת משקלו ובין שיחה טלפונית אחת לשניה התייחס לבקשתי לסקירה על מצב הכוללים וכה אמר:

"כל השאלה מתחילה כאשר אתה מתאושש יום אחד ואומר אופ! מה אני - האמור להיות שליט לפחות על עצמי ובשרי, בכלל רוצה מהחיים שלי? זה קורה בדרך כלל בין שלש לעשר שנים אחרי החתונה. אז או שאתה מתחיל להתגלגל לעסקים בשעות של בין הסדרים... ואז אתה פטור מהקונפליקטים של מה ללמוד ואיך ללמוד, כי אתה מתענג על כל שעה רצינית של לימוד תורה. או שאתה מתעקש על תורה נטו ואז עומדים בפניך שתי אפשרויות; א להחליט להתביית על המטרה המכובדת של משרה תורנית, אז הלימוד שלך ממשיך בכולל רגיל ועם שטיגען ישיבתי. ב להגיע למסקנה המצערת 'שהשטעלע' ממך והלאה, ואז אם אין לך אישיות של פלדה, אתה מתחיל לנוע באי נוחות בין כולל אחד למשנהו, מכולל הלכה לכולל בקיאות, מכולל חשוב לכולל עם מלגה משובחת, מעבודה תורנית 'בעוז והדר' ל'מתיבתא', וסופך במצב על הפנים כשכל אחד יוכל לזהות את זה על הפנים שלך".

אני מכיר היטב את הפסימיות המוצהרת של אוריאל, אבל אני יודע, שכתלמיד של ר' יצחק שלמה זילברמן, יש לו גם פן לא קונבנציונאלי באישיותו וזה מה שמחבר אותו לזרמים התת קרקעיים שפועלים למען עולם טוב יותר וקרוב יותר לקב"ה. לא סתם הבריות מרננות שאוריאל משמש בענינים הללו כיועץ סתרים לכל מיני גורמים עלומים. מסיבה זו הנחתי שיש מה למצוץ ממנו עוד, לא הרפיתי וזרקתי לעברו, וכי תאמר שכולם הולכים כעדר אחד?  מיד הכחיש אוריאל בכל תוקף ואמר: "אספר לך קצת על מה שקורא ואיך אני עובד":

"עולמנו מלא עם 'מתקני עולם' ו'קוראי תגר', והם רק מתחלפים; פעם זה היה 'מכון הרי פישל' שהגדולים יצאו נגדם, אח"כ היה הרעיון של פרידברג עם הבלין להקים כולל עם הֶסְפֶקִים מדידים וקבלת תארים, יש את 'הלפרין' עם הכולל שלו במכון הטכנולוגי בהלכה, היה גם 'שנקר' שהקים בחשאי לפני שנתיים את הכולל לכלכלה על פי הלכה, גם פופנאיים מהעדה החרדית הקים את 'כולל כשרות' וכולם מקרטעים או שכבר התפרקו. כך אני צופה שיקרה עם הכולל של הרב סופר, שמתיימר להיות כולל מקצועי לסוגיות אקטואליות, כל אלו מחזיקים מעמד כמוץ מפני הרוח. תשמע, אומר לי אוריאל, אנו חברה שמרנית שאינה יכולה להכיל שינויים ומהפכות, נקודה.

אבל בוא תראה איך שהקב"ה מנהל את העולם, הוא רוצה מאתנו רק קצת שכל. לפני שנתיים ניגש אלי ר' ברוך כאשר דבר מה נחוץ על לשונו: "תשמע אוריאל, הנגיד מצרפת מעוניין להקים גם קרן להחזקת ארבעים אברכים בצורה מכובדת לעשר שנים, אבל הוא מתעקש שזה יהיה 'בית מדרש לרבנים', מה עושים?" שאלתי אותו אם הוא מתנגד עקרונית שאברך יוציא היתר הוראה כל שנה על מה שלמד במשך השנה? הוא היסס לרגע אבל מיד התעשת ואמר שח"ו שיתנגד לכך שאברך יוציא היתר הוראה ושהוא שָלֵם עם זה לגמרי. אמרתי לו אם כך תראה את העסקה סגורה. את הרישום נעשה כרגיל בלי לדבר אפילו מלה אחת מיותרת! חמש דקות לפני שיכנסו לפגישת היכרות עם הנגיד, ניידע אותם שלנגיד יש איזה ג'וק של 'רבנים' ושנצטרך למצוא לכך פתרון. כחודש מתחילת הלימודים נשחרר שמועה בכולל שסוכם עם הנגיד שכל אברך יחפש לו איזה רב שהוא בקשר אתו, שיתן לו הדרכה כיצד לקבל היתר הוראה ספציפית על מה שלומדים בכולל. וראה זה פלא, העניין תפס חזק; הכולל רשם הצלחה כבירה, לומדים שם בעיון רציני, אבל מסודר ועקבי עד שכבר לקראת סוף השנה הראשונה הוציאו רוב האברכים היתר הוראה למלאכות שבת ומקוצה, כעת לקראת סוף שנה שניה אני שומע שכמעט כולם עשו שימוש על 'מראות' והם מתכננים לגשת לבחינות. תכלס, ר' ברוך מבסוט מהכולל החשוב, הנגיד מרוצה מהרבנים שהוא יוצר, האברכים מלאי סיפוק, נשותיהם גאות בהישגיהם, נוטרי ההשקפה לא שמו לב וכלל ישראל הרוויח.

אנו צועדים יחד בנחל צופים, בין סלעים לשפנים, אוריאל חובב טבע נהנה מכל רגע, הוא מפרק מתח כאשר הוא מחלק את חוויותיו עם מי שמבין את נחיצות העניין, ואילו אני נהנה מלהיות שותף בדרמות שמאחורי הקלעים, מתמלא בחשיבות עצמית, מתמקם בעיני עצמי במשבצת של הנושאים בעול האחריות למה שקורה בעולם התורה.

*

"שמעתי שאתה מצטרף אלינו" אומר לי הרב סופר בפשטות אופיינית – כאשר ספר עב קרס תחת לזרועו האחד ושקית זבל ענקית בידו השניה, בדרך לפח המרכזי. "תעלה אלינו מחר בבוקר, בקומה העליונה שברחוב תלמודי 17, בעזרת ה' סיימנו כעת את 'פסולי חיתון' ודין 'משפחה שנטמעה' והתחלנו סימן ה' דין פצוע דכא וכרות שפכה ואיסור סירוס. יש היום הרבה אי בהירות בתחום הזה אצל היושבים על מדין, אתה תסייע לנו לסכם את כל מה שנכתב ונאמר עד היום, לרכז את השאלות החדשות שלא קבלו התיחסות של הפוסקים, ולהעלות בפני עולם הדיינות מחשבות חדשות בכל הסוגיא".

נבלעתי מיד בשטח, ללא הכנות ובלי הקדמות טבלנו היישר בסוגיה ובמשך חמשה שבועות רצופות לא פסקנו לבלוע כל מה שקשור 'לפצוע דכא', כל הסוגיה ביבמות עם הראשונים, האחרונים, שו"ע ונושאי כליו, קצת חזו"א והרבה אגרות משה. כיוונו אותנו גם למפרשי התורה, לספרי ולספרי הפוסקים האחרונים. קבלנו גם צילומי תשובות של רבני זמננו, מהם שעדיין לא פורסמו, מחקרים שונים, ופסקי בית דין. דאגו לנו גם לכמה תלמידי חכמים מאד מגוונים שימסרו לנו שיעורים בנושא הנלמד. הראשון היה רבי יעקב חיים סופר, אחיו של ר' משה ראש הכולל, שהפציץ אותנו בידיעותיו העצמות בכל עניני פצוע דכא בהלכה ובאגדה. השני היה רבי אריה לייב וולדין תלמיד מובהק של בריסק, שדיבר על ההגדרות הלמדניות בסוגיה, שבהמשך היה לזה עבורנו השלכות הלכתיות.

אף שאני חורג מהסיפור, אני לא יכול להתאפק ואכתוב בקצרה ומי שמכיר את הסוגיה יבין. הרמב"ם כותב שבנולד בהם שחין והמסה אותן, הרי הוא כפצוע דכא בידי שמים וכשר, ומקשים העולם הלא דין בידי שמים נלמד מהיקש לממזר ושם אין משמעות לכוונה או סיבה. טען הרב וולדין שהנלמד מההיקש לממזר אינו שצריך מעשה אדם, ההשוואה היא בין 'מעשה ביאת איסור' שמחיל על הוולד דין ממזר, לבין 'מעשה פציעה' שהופך אותו "לפצוע דכא". סובר הרמב"ם שכל שנעשה לשם רפואה אינה 'מעשה פציעה' ולכן אינה הופכת אותו לפצוע דכא. אני מתנצל שוב על שאני חורג, אבל אני רק יסביר כאן נקודה חשובה, זה לא איזה הגדרה שרירותית שיצא להרב וולדין כסומא בארובה, זה ירידה לסוף דעת הרמב"ם, ואף שהרב וולדין לא יודה בכך (כדרך למדני בריסק שאינם עוסקים ב'למה'), הרי שבתת מודע היו לפניו דברי האור שמח שיסוד האיסור של פצוע דכא הוא כדי לעצור את התופעה החברתית של סריס שאסרה תורה, ואף שגם באונס נחשב לפצוע דכא, בא הרב וולדין וטוען שזה נהפך להגדרה הלכתית של 'מעשה פציעה' וזה כולל מעשה כלב או כל אונס, משא"כ פעולה רפואית אינה 'מעשה פציעה' ולכן אינה אוסרת. את האור של הדברים יחוש רק מי שהרגיש בחושך כאשר לא הבין את דעת הרמב"ם.  

אחריו היה יהודי גבוה ומרשמים במיוחד, אני לא זוכר את שמו, הסבירו לנו שהוא יד ימינו של הרב אליישיב בכל מה שקשור לדברים מדעיים ורפואיים. הוא הגיע עם ספר רפואי באנגלית, עם מאמרים ושרטוטים, ונתן לנו סקירה רפואית עדכנית לכל התהליך של היווצרות הזרע, בשלותו, מסלולו וכשירותו, שיטות טיפול בפוריות הגבר ואופנים כירורגיים להסרת גידולים.

הגענו לשלב הסיכומים, לשם כך הכין ראש הכולל רשימה של שאלות נפוצות אצל רבנים ויושבים על מדין, והתבקשנו כל אחד לכתוב סיכומים על שתי שאלות. בגלל ריבוי הנושאים ודברי הפוסקים, התבקשנו לכתוב על שני נושאים; טיפולי פוריות הדורשות פעולות כירורגיות שעלולות ליצור חשש לפצוע דכא, וטיפולים להסרת גידולים אם החולה נחשב לפצוע דכא שאסור לבוא בקהל. לפי התכנית, כל אחד עובר על הסיכומים של השני, ראש הכולל עובר על כולם ומעביר אותם לתלמידי חכמים מובהקים שמעירים את הערותיהם וחוזר חלילה שכל אחד מגיה מחדש את סיכומיו ואז זה יוצא לתפוצה לכל רבני ישראל בארץ ובתפוצות.

תקופה זו הייתה מהיפות ביותר שהיו לי בחיי, אם לא היפה שבהם. השילוב בין לימוד תורה בחשק, בהתמדה ובעיון עצום, המעמד הגבוה של הכנת סיכומים הלכתיים כתוצאה מלימוד העיון, הידע המדעי האדיר שנחשפתי אליו מתוך אוריינטציה תורנית, וכל זה בלי מתח אישי וללא קונפליקטים פנימיים. כאשר טוב לך מבפנים, הסביבה שלך נהנית ממך עוד יותר והפידבק מגיע מיד, כך שהכל היה כה גבוה ומושלם.

*

יש לי צורך לספר כאן שני דברים. האחד הוא ויכוח קצר שהיה לי עם חבר ותיק מוכשר מאד ובעל לב, בשם אליהו כי טוב, כאשר פגשתי אותו מלווה את אחד מתלמידיו בישיבת לימודי ה' לנוער בסיכון, להשתלמות אצל חשמלאי בשכונה. אחרי שסיפרתי לו על הכולל וכו', סיפר לי ששמע מהרב שך על רבי חיים עוזר, שאמר על עצמו שבצעירותו הייתה פסגת שאיפותיו לעוד ועוד תשובות ב'אחיעזר' (ספרו של רבי חיים עוזר. ב. ז.), אבל היום (בערוב ימיו ב.ז.) הוא אומר: "עוד שילינ"ג (מטבע של 5 אגורות. ב.ז.) לאלמנה, עוד זוג נעליים לישיבה בחור". אמרתי לו שהוא מדבר מטוב לבו ולא מרוחב בינתו, שכן בשביל זוג נעלים לא צריך את רבי חיים עוזר. כדי להתנקות מהסיפור הבדוי הזה, הוצאתי דף ועט ונוסחתי לעצמי את החשיבות של לימוד סוגיות בעיון ובהיקף ולהגיע לסיכומים הלכתיים בשאלות אקטואליות חדשות ומורכבות:

אנו מאמינים בני מאמינים שאמת הוא מה שאמרו חז"ל שלבריאה תכלית אחת והיא התורה, וכבר ביאר הנפש החיים את המושג של תורה באיכות. כבר נחלקו התנאים אם תלמוד גדול או מעשה גדול, ונמנו וגמרו שהתלמוד גדול שמביא לידי מעשה, היוצא מכך שהעיסוק בתלמוד, בדרך העיון, שמביאה לידי מעשה בצורה ישירה, הוא העניין הנעלה ביותר שיש לבן תמותה לעשות בעולם הזה. אין זה סתם תיאוריה, אלא דברים ישרים ואמיתיים בין אם זה נוח לכולם ובין אם לא.

העניין השני הוא חלום קצר שהחלטתי לא להתייחס אליו, כי הוא בוודאי עצת היצר, ובכל זאת רשמתי אותו לפני, פן יהיה בו צורך לעתיד ח"ו. ובחלומי, עומד אני ערום ועריה בפני ביה"ד של מעלה ונבדק בקפידה האם אני עשוי מאמת או משקר. מלאך אכזרי מופיע באקראי ופוסק את פסוקו: "אין לדין בר נש, לא את האמת הטבעית של 'עזרא' ולא את מסירות הנפש לאמת של 'יענקל בלוי'."

פרק ד – במרומי עולמה של תורה

רמז לבאות קבלנו כאשר הוחזרו לנו סיכומי הסוגיות שערכנו, מידי נשיא הכולל, רבי משה שפירא, כמות שהם - כי אינם ראויים לתגובה. בשיחה החודשית מסר רבי משה משא על המושג של 'פסק הלכה' ועל היותה שלב האחרון של השתלשלות התורה השמימית לפני שהיא מגיעה לקיומה המעשית בעולם הזה. אם הבנתי אותו נכון הוא הסביר בהתאם לכך כי 'הפוסק' אינו מושג אישי של בעל הידע הבוחן שאלות ופוסק על פי ידיעותיו וסברותיו, לדברי רבי משה 'הפוסק' מאבד את אישיותו ונהפך לכלי הממיר את התורה ממצב דעת עליון לתבנית היוצרת דפוסי פעולה לכלל ישראל. לכן טען רבי משה, על הפוסק להיצמד לחלוטין לקודמיו ואל לו לחדש דברים מתוך לבו. כל זה היה הקדמה למתקפה על כך שבכל הסיכומים שכתבנו בכולל, אימצנו את התפיסה של החזון איש כהלכה למשה מסיני, שהמציאות המוזכרת בגמרא ששני נקבים יש בגיד אחד למי רגלים ואחד לש"ז, הוא מהדברים המשתנים לפי הזמן והמקום ואינו שייך לזמננו כי השתנו הטבעיים. על כך הרים רבי משה את קולו: "נשתנו הפוסקים! וכי הראשונים וגדולי האחרונים לא הכירו את המציאות הנגלית לעיין? "שני שבילין" הם לדברי רבי משה תיאור מהותי בצורת האדם השלם שאינו בר שינוי וחס מלעלות במחשבה פסק הלכה שאינה המשך רצוף מדברי חז"ל על צורת האדם. רבי משה טען שיש קשר בין התפיסה של נשתנו הטבעיים לבין הקביעה שיש להחמיר במידות שיעורים של תורה בניגוד למסורת הקבועה בעם ישראל.

מפני חשיבות הדברים שרבי משה העלה, החליטו חברי הכולל לקיים דיון רחב על נשוא ההרצאה, ואני חייב לומר שמאד התרשמתי מהבגרות של חברי הכולל, כי בעוד שהלב שלי רעד והייתי בסערת רגשות מהשיחה, הרי שחבר הכולל היו רגועים והתייחסו לדבריו כאל שיטה וגישה ייחודית שיש לבחון אותה. ראש הכולל פתח את ספר החזו"א בפנים, חברי הכולל העלו דיוקים שונים וטענות שונות על דבריו בשם הרופאים, התפלספו שם על סוגיות השקפתיות, היה מי שטען שיסוד דבריו של רבי משה הם סינתזה בין בריסק לקבלה ולכן הם דעת יחיד, כך התנהל לו שיח רגוע, מעניין, בוגר ופורה אשר גלש לתחום השתנות הטבעיים בהלכה בכלל לגבי יולדת למקוטעין ורפואות התלמוד ועוד. אחד החברים סיפר על ששהה בשבת אצל חמיו בבני ברק ובשולחן שבת סיפר על העניין של שני שבילין, ותוך כדי דיבור קפץ חמיו כנשוך נחש ואמר שכעת הוא מבין את התנהגותו של 'הסטייפלר' זצ"ל. ומעשה שהיה כך היה, כאשר נולד בנו לפני כשלושים שנה, אמרו לו הרופאים שיש לתינוק בעיה אנטומית בכך שדומה שיש לו שני נקבים בגיד אחד למטה מהשני, והמליצו על ניתוח. הלכתי סיפר חמיו, כמנהג בני ברק, לשאול בעצתו של הסטייפלר. הסטייפלר התרגש מאד מהעניין וקם ממקומו וצעק, חס וחלילה לא לעשות לו ניתוח, שהרופאים לא יגעו בו ח"ו והכל יהיה בסידר על הצד היותר טוב. עד כאן הסיפור והתינוק ההוא גדל, התחתן ולו כמה ילדים כ"י. התפתח ויכוח בין חברי הכולל, יש אמרו שזה הוכחה לחזו"א שזה דבר העלול להשתנות בשינויי הזמנים והמקומות, ויש אמרו שזה ראיה לרבי משה, שבעצם זה קיים אצל כל אחד, אלא שלפעמים זה נראה בחוש, ולפעמים זה מוסתר וחז"ל הם אלו שהבינו שככה זה באמת עובד. בסופו של הדיון אמר ראש הכולל שהוא חש אבוד ונבוך בשאלות המעשיות הנובעות מהגישה של רבי משה ואינו יודע כיצד להתקדם.

היה זה יום חמישי בערב, סיימנו שבוע עמוס בכולל, נשארתי בכולל עד מאוחר בלילה, אני מכבה אורות, נועל את הדלת, יורד לרחוב אך נשאר בבית המדרש. זה מסוג הרגשות שאתה זוכר לכל החיים, היתה לי תחושה ברורה של נתק מהרחוב הגשמי, גם ההליכה הפיזית נדמתה בעיני כדילוג על ההרים וכקפיצה על הגבעות להגיע למחוז חפצי. אני מתבייש לספר עד כמה רחוק הלכתי, אבל כאשר הבטתי מסביבי כאשר הגעת לצומת בר אילן, חשתי בוז עמוק להתגודדויות סביב החנויות והקיוסקים וזה העלה לי בסיטואציה לא פחות מדמותו של רבי שמעון בן יוחאי כאשר יצא מהמערה ולא הבין איך מניחים חיי עולם ועוסקין בחיי שעה. קשה לי לתאר את תחושת הרוממות שהייתה לי, זה תחושת שובע וסיפוק עמוק ואיכותי שמרומם אותך לעולם גבוה וכל חיי השעה עוברים לידך ואינם נוגעים בך. אלו לא סתם הרגשות דמיוניות, הם מבוססות על ערכים ואידיאולוגיות, כי אכן מה יש יותר מלשבת בבית המדרש עם חברים מקשיבים ולכתוב סיכומים הלכתיים לשאלות הלכתיות הרות-גורל כמו איסור חיתון של פצוע דכא, עם ניתוחי מקרים הקשורים לידע מדעי מתקדם ואשר קשורים לשאלות של יחס התורה למציאות הפיזית על פי שורשם במהות האדם בעולם העליון. שפתי לחשו תפילה לאל חי שלא אפול ח"ו ושיימשך המצב הרוחני הזה עד לקץ הימים.

*

לראשונה התגעגעתי במשך השבת לחיי הכולל וזה הזכיר לי את התקופות הטובות בישיבה, שתפילות שבת הארוכות והטקסים השונים היו עלינו לטורח והיינו מחשיכים בדעתנו על התחום לאמר מתי ייצא השבת. על בוקרו של ראשון מצאתי את עצמי צועד לכיוון הכולל כאשר ערימת כתבים באמתחתי, מדלג על מנהגי לקחת את הילדים לגן ומוכן ומזומן להשלים את עריכת הסיכומים שלי ולהעביר קולמוס על סיכומי ידידַי. אני מגיע לדלת והנה היא פתוחה לרווחה וראש הכולל שקוע בלימודיו. מתברר שזהו מנהגו היום יומי להתפלל כוותיקין ומשם היישר לכולל עד להפסקת צהרים. שהותנו יחד בשעה מוקדמת זו קרבה לבבות, ומצאנו את עצמנו משוחחים על הכולל, הורתו, הולדתו גדילתו והציפיות ממנו. הרב סופר מספר לי על חבר צרפתי אמיד שלמד אתו ב'פורת יוסף' ואשר נסע אח"כ למונטרה בשוויץ לקבל תורה מהרב וינברג, בעל ה'שרידי אש', משם המשיך ללימודי משפטים, נהיה פרופ' למשפטים ומשמש כיום כשופט בכיר בצרפת. יש לו חזון לבנות אליטה תורנית מובהקת שתתעסק בשאלות יהודיות אקטואליות, שלהם זיקה לידע אינטלקטואלי רחב כמו, מדע, רפואה, טכנולוגיה, מדיניות כלכלית, מדיניות ציבורית, ארכאולוגיה ואתיקה. הרב סופר מוסיף, שהיו ביניהם הרבה חילוקי דעות השקפתיות בנוגע לפרוגרמה של הכולל, ורב חשוב אחד מגדולי הדור ממש, שהרב סופר לא היה מוכן לנקוב בשמו, הוא שהכריע ביניהם ואף קבע בסופו של דבר את היעדים של הכולל והכין את תכנית הלימודים. בסיום השיחה, מוציא לי הרב סופר מגילת קלף עליה רשום בכתב יד ספרדי תכנית הכולל וההסכם בינו לבין חברו הצרפתי.

הרב סופר ממשיך ומדבר על הצורך שהכולל בא לספק, או כדבריו "על הצימאון היהודי-תורני שהכולל בא להרוות" ואומר בכאב: "הנה סוף סוף יש לנו ראש עיר, אחד משלנו עם רוב יציב של אנ"ש במועצת העיר, אבל האם ניהול העיר השתנה ולו במשהו לכוון התורני? האם הייתה חשיבה מחודשת מהזוית התורנית-מוסרית ביחס לגביית מיסים, חלוקת שטחי ציבור, תקציבים, מענקים ותכנון פרויקטים? התשובה היא לדאבוננו לא!" הסיבה לכך לדעת הרב סופר, היא מחסור עצום בחומר תורני כתוב המתייחס למגוון השאלות הציבוריות והמוסריות, הנובעת מהעובדה שבמשך רוב שנות הגלות לא היתה ההנהגה הציבורית בידי אנשי התורה. הרב סופר טוען שאכשר דרא בעניין זה ומספר על ידיד בשם הרב דר' מרדכי הלפרין שהתמנה כחבר בוועדה ממשלתית לתכנון חוק 'החולה הנוטה למות' שכמה גופי תורה חמורים תלויים בה. אבל מוסיף הרב סופר, תשווה את כמות החומר הכתוב בנושא זה, שעוסק בסוגיות חמורות ביותר של איסור רציחה חובת הצלה ופיקוח נפש, לכמות החומר שנכתב בכל נושא תורני-הלכתי אחר, ותאר לעצמך איזה כבוד התורה ואיזה חיזוק היה לחיבור של עם ישראל לתורה אילו היו מפתחים את הנושאים הציבוריים בקרב עשרות אלפי עמלי התורה. 

דווקא כאשר השיחה התחממה היינו צריכים להפסיקה כאשר שמנו לב ששעת הסדר ממשמש ובא וכי אברכים החלו להגיע. נצלתי את הרגעים האחרונים ושאלתיו בהיסוס, האם כל העניין של מדע וענייני שלטון לא מריח קצת 'מזרוחניקיות'? הרב סופר - ספק מרצין ספק מחייך, שם ידיו על כתפי ואומר בנועם: דע לך אחי, המחיצות הללו אינם קיימים בעולם ההלכה והדיינות, המחיצות נועדו לכל קהילה לגדל ולחנך את ילדיהם בדרך הנכונה בעיניהם, אבל האיש התורני הבוגר לא יביט על החלוקות בפרטי ההשקפה התורנית, אלא ירגיש מאוחד עם כל מבקשי ה' האמונים על התורה ומקיימים דבריה ללא פשרות. לא התעלם, מוסיף הרב סופר, מהעובדה שאצל תלמידי הרב קוק המוטיבציה לעסוק בהלכות ציבוריות נובעת בין השאר מתוך מבט של גאולה בשלטון הישראלי, אבל מאידך לא תמצא ולו ת"ח אחד משלנו שאינה רואה כייעוד בשלטון התורה בסוגיות ציבוריות.

רשימת הנושאים המתוכננים להילמד בכולל, תפסה אותי ובסיום השיחה התישבתי ורשמתי את רובם כפי שנשמרו בזכרוני, הן פחות הן יתר: מדע והלכה; הלכה ברפואה, תרומת איברים, סוגיות בפוריות כמו IUI IVF ופונדקאות; סוגיות אתיות ברפואה; סדרי עדיפויות בהצלה; היחס לרפואה אלטרנטיבית בכספי ציבור ובדחיית שבת; היחס לבריאות הנפש וגדרי פיקוח נפש לטראומות; סוגיות בטיחות בבתים, ברכבים ובמפעלים מדין לא תשים דמים בביתך; נורמות מוסכמות בסדרי בית דין; תקנות חדשות בהלכות שכנים ברוח התלמוד; סדרי עדיפויות בחלוקת משאבים בגופים ציבוריים כמו קופות צדקה, מנהלות קהילתיות, עיריות וממשלות; זכויות יוצרים במוצרים ווירטואליים; הלכות הונאה בשיווק; תכלת; סוגיות בכימיה בכשרות המזון; הגדרת 'שב ואל תעשה' במי שמחויב לעשות מכח תפקידו.

אודה ולא אבוש כי המקום ממנו דִבֵּר הרב סופר היה גבוה יותר ורחב מדי עבורי עשרת מונים, וזה גרם לי לסחרחורת. לא יכולתי להתרכז, התנצלתי לחברותא והלכתי הביתה לנוח. אשתי שמכירה אותי כבר מכף רגל ועד ראש, שמה לב לסערה הרגשית שהייתי נתון בה והיא דובבה אותי לספר לה בשל מי הסערה הזאת. כאשר סיפרתי לה על התכנים שהרב סופר מתכנן לכולל ועל המהפכה התורנית שתבוא בעקבותיה, הפטירה לעומתי: נו.. אתה באמת מאמין שייצא מזה משהו, מי ישים עליו...? הסברתי לה שמדובר בדברים אמיתיים, אבל היא בשלה: זה לא משנה כמה הוא צודק, שום ראש ישיבה או ראש כולל אשכנזי לא יזוז ס"מ בגלל תאוריה של איזה 'ספרדי'.

תוקן על ידי ייתכן ב- 13/11/2011 00:43:07

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2011 01:10 לינק ישיר 

תודה רבה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2011 01:43 לינק ישיר 

יש למישהו כאן בעיה עם הגישה לגוגל או לאתר ההוא?

זה הקישור לסיפור
http://www.y-or.co.il/elitist/

הולך לקרוא...

טוב, אני מבין שמה שמגיע כאן זה פרקים מחלק ב' (שבינתיים אין שם את החלק שהעלה ייתכן. חלק א' לא מעניין). שיהיה...

תוקן על ידי thepresent ב- 13/11/2011 01:56:26

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2011 08:09 לינק ישיר 

"רשימת הנושאים המתוכננים להילמד בכולל, תפסה אותי ובסיום השיחה התישבתי ורשמתי את רובם כפי שנשמרו בזכרוני, הן פחות הן יתר: מדע והלכה; הלכה ברפואה, תרומת איברים, סוגיות בפוריות כמו IUI IVF ופונדקאות; סוגיות אתיות ברפואה; סדרי עדיפויות בהצלה; היחס לרפואה אלטרנטיבית בכספי ציבור ובדחיית שבת; היחס לבריאות הנפש וגדרי פיקוח נפש לטראומות; סוגיות בטיחות בבתים, ברכבים ובמפעלים מדין לא תשים דמים בביתך; נורמות מוסכמות בסדרי בית דין; תקנות חדשות בהלכות שכנים ברוח התלמוד; סדרי עדיפויות בחלוקת משאבים בגופים ציבוריים כמו קופות צדקה, מנהלות קהילתיות, עיריות וממשלות; זכויות יוצרים במוצרים ווירטואליים; הלכות הונאה בשיווק; תכלת; סוגיות בכימיה בכשרות המזון; הגדרת 'שב ואל תעשה' במי שמחויב לעשות מכח תפקידו."

לא הבנתי מדוע למשל חוקי הבטיחות בבניה זקוקים להלכות של לא תשים דמים בביתך או תרומות אברים זקוקים להלכות שאבד עליהן הכלח בגלל החידושים ברפואה או סדרי עדיפויות הנגועים בשיקולים לא ענייניים של התורה מגנה ומצלה או שיקולים רפואיים הנגועים בשובניזם ושנאת זרים.וכו' וכו'.
שלא לדבר על הכלל של לקחת כמה שיותר מהמדינה ולעבוד כמה שיותר מתחת לשולחן -כלל הלכתי נודע.

נראה לי שלגבי האברך הנ"ל יהיה זה שינוי מרענן בשגרת הלימוד שלו אבל לגבי הציבור-איש לא מחכה להשלטת ההלכה .
הבעיה העיקרית בתחום החוקים היא שאין החוקים נאכפים מספיק ,שחיתות וחסכון בכסף גם כאשר זה נוגע בחיי אדם (לדוגמא עשרות עובדי בניין נהרגים כל שנה בגלל חוסר תשומת לב של קבלנים וזאת רק דוגמא אחת) לשחיתות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2011 08:32 לינק ישיר 

"ורב חשוב אחד מגדולי הדור ממש, שהרב סופר לא היה מוכן לנקוב בשמו, הוא שהכריע ביניהם ואף קבע בסופו של דבר את היעדים של הכולל והכין את תכנית הלימודים. "

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > סיפורת מדהימה על חייו של אליטיסט אורתודוקסי
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 7 8 9 לדף הבא סך הכל 9 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.