|
|
| נשלח ב-26/5/2011 20:58 |
|
| |
רבני בית בריסק אחרי הגרי"ז? יש כזה מושג?
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2011 20:33 |
|
| |
כבר התייחסנו לכך לעיל, כי שנינותו וחריפותו של רא"י, זה לא דבר שמוטל בספק. גם מבקריו יודו בכך שהאיש הוא פה מפיק מרגליות. לעולם הוא לא יישאר חייב. גם אם תבוא לקראתו מוכן לעימות, לעולם הוא לא יגמגם, תמיד הוא יפתיע אותך מיד ובתשובה מחודדת ומרשימה, כשהדגש הוא על מיד, זה נכון שבבריסק מעריצים באופן כללי חריפות ושנינות, אבל רא"י מלבד מה שהוא מעריך את זה, הרי שהוא גם ניחן בזה ובכמויות בלתי מבוטלות. אימרות השפר שלו, הם דברים שבכל יום. יש מומחים לדבר, שייזכרו כל אמירה שלו (כאמור, אצל אלו זה חלק מהסגידה לאיש). אני שאינני זכרן גדול של אמרות שפר, נזכר תוך כדי כתיבה למשל, כיצד באירוסי בתו, פנה אליו החתן הנרגש (י"ח פוברסקי) אשר טרם שלט אז בשפת ה'יידיש' (כידוע, אחד מתנאיו עם חתניו, שיידברו רק יידיש בבית) ושאלו בחיל וברעדה: "עדיין אני מתקשה ביידיש, אוכל אולי לומר את השטיקל תורה בעברית"? ותשובתו על אתר הייתה, "נו, ביכורים נאמרים בכל לשון". עם זאת, לעיתים, בעיקר ב'חומש שיעור'. יהיו שיגידו כי שנינותו מלווה גם בגסות רוח בלתי מבוטלת, וכבר עמד על כך לעיל אתנחתא. כשהוא ייראה לנכון לבקר אנשים גדולים ומפורסמים כתלמידי חכמים ומרביצי תורה, הוא לא ימצמץ או יחשוב פעמיים, הוא ינחית את הביקורת בסיפורים ובמשלים כיד ה' הטובה עליו, אמנם שנונים יש לומר, אבל חצופים לא פחות. הוא לא חת מאיש. יהיו מתלמידיו שיראו בכך תכונה של משובת נעורים שטרם הבשילה ותו לא, ויהיו כאלו שיראו בכך, חוצפה ועזות מצח. אביא בזאת, שתי דוגמאות: כשרצה פעם 'להכניס' להגאון המופלא ר"ח קנייבסקי על ספריו הידועים "דרך אמונה" (הערוכים כסדר המשנה ברורה), המשיל את הדבר לסיפור על דודיו כאשר היו ילדים, חיים המכונה חיים דער רָבע'ס הלך וחיבר את כסאות המטבח זה לזה ויקרא לפניהם בגיל: "הנה רכבת", קמה אחותו ליפשא לעומתו ואמרה: "זה לא רכבת". פנה אליה הרב מבריסק ושאלה: "מדוע את אומרת שזה לא רכבת"? השיבה ליפשא: "ברכבת יש צווי דינים, א' צורתה החיצונית שדבר מחובר לדבר. ב' מנוע הגורם לתנועתה. כאן אמנם כסא מחובר לכסא אבל אין מנוע"! . הוסיף וסיים רא"י, גם במשנה ברורה יש ב' דינים, הצורה והתוכן. ל'דרך אמונה' יש אולי 'צורה' של משנ"ב, אבל לא 'תוכן' של משנ"ב. בתקופת המתח של הקנאים עם הגראי"ל שטיינמן אודות חוק טל והנח"ל החרדי, התבטא רא"י בהזכירו את הסיפור הידוע על סבו הנצי"ב שכאשר הדפיס את ספרו 'העמק שאלה' ערך מסיבה גדולה, במהלך המסיבה ביקש הנצי"ב את רשות הדיבור ותיאר בפני השומעים כיצד בעצם היה אמור להיות 'סנדלר' פשוט ו'יהודי טוב' העוסק למלאכתו הבטוח כי כשיעלה לשמים ידונוהו למוטב, ולא היא, כי בשמיים היו שואלים אותו: "ר' הירש לייב, היכן העמק שאלה שלך"?. הפטיר רא"י, הרב שטיינמן יעלה לשמים מתוך צפייה שיפארוהו על ספריו 'אילת השחר' וכו', ולא היא, השאלה הראשונה שישאלו אותו תהיה: "היכן הנעליים"?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2011 22:04 |
|
| |
ידועה גם אמרתו אחרי פטירת הגרש"ז אויערבך זצ"ל -שהיתה לו הלויה ענקית, ופרסמו אותו לאחר פטירתו הרבה יותר ממה שנתפרסם בחייו. וכך אמר רא"י: סבי מרן הגרי"ז אמר אחרי פטירת החזו"א זי"ע-"אתמול היה עולם עם חזו"א - והיום זה עולם אחר בלי החזו"א" על הגרש"ז יש לומר את ההיפך-"אתמול היה עולם בלי הגרש"ז, והיום זהו עולם אחר עם הגרש"ז".
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2011 22:22 |
|
| |
"המשיל את הדבר לסיפור על דודיו כאשר היו ילדים, חיים המכונה חיים דער רָבע'ס הלך וחיבר את כסאות המטבח זה לזה ויקרא לפניהם בגיל: "הנה רכבת", קמה אחותו ליפשא לעומתו ואמרה: "זה לא רכבת". פנה אליה הרב מבריסק ושאלה: "מדוע את אומרת שזה לא רכבת"? השיבה ליפשא: "ברכבת יש צווי דינים, א' צורתה החיצונית שדבר מחובר לדבר. ב' מנוע הגורם לתנועתה. כאן אמנם כסא מחובר לכסא אבל אין מנוע"! . הוסיף וסיים רא"י, גם במשנה ברורה יש ב' דינים, הצורה והתוכן. ל'דרך אמונה' יש אולי 'צורה' של משנ"ב, אבל לא 'תוכן' של משנ"ב".
נדיר שאדם אומר משהו על אחר וזה תפור על האומר בצורה מדהימה.
נדמה לי שכל המסתכל על רא"י יאמר כך: בבריסק היו שני דינים א) המהות הפנימית, שהיא הלומדות והגאונות המקורית המוכחת ב) הצורה החיצונית, השטיקעס, ההשקפה הבריסקאית, הסגנון המיוחד, הסגידה לגזע. לרא"י יש לו הצורה הבריסקאית שהפכה ממש לאמנות מלוטשת חדה וחריפה (שאפשר לכנותה "חסידות" בריסק שהממלא מקום כיום רא"י) , אך כל הנוגע ללמדנות מקוריות יש בוודאי גאונים שעולים עליו פי כמה בעולם הבריסקאי. (זה מדהים, היהירות שלו. פשוט מדהים)
אגב, לפלא שלא יודעים כאן שגם מר' יושע בר הופיע שני כרכים על זבחים.
תוקן על ידי אתנחתא ב- 29/05/2011 22:23:41
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2011 22:57 |
|
| |
כמה פרטים בנוגע לדיון המרתק דכאן:
א) רא"י אומר תדיר שבבריסק חינכו הילדים להשיב על-אתר בלא לחשוב. זה מעצם החינוך.
ב) בבריסק לא הפליגו בתארים כלל ועיקר. עד כדי כך שהיה לפלא שבחידושי הגר"ח על הרמב"ם ההקדמה חתומה "בני המחבר זצללה"ה". והליצנים תלו זאת, כידוע, במילים לפני-כן "החותמים ברעד"...
ג) ממש בנושא המקורי של האשכול, אתמהה איך לא נכתב כאן המעשה הבא: בחור אמריקאי חדש הגיע, מחוסר ידיעה, לשיעורו של הרא"י ועוד התיישב בשורה הראשונה. אמר לו הרא"י שייצא. ענה לו הבחור "אתן לראש ישיבה דמי כולה סעודה" (ברמזו למעשה דבר-קמצא). נהנה רא"י והותירו במקומו.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2011 23:04 |
|
| |
ידוע ומפורסם שלפני כעשרים וחמש שנה יצא בחריפות נגד הגאון ר"ח קנייבסקי וכל העיר התמלאה במודעות מחאה תחת הכותרת "ויצא אי"ש מבית לוי".
אנא תסבירו לי מה מפריע לו כ"כ הגרח"ק שליט"א שמצית לו כל פעם את ה"פיוז"?
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2011 23:13 |
|
| |
| אתנחתא כתב: |  | נדיר שאדם אומר משהו על אחר וזה תפור על האומר בצורה מדהימה.
נדמה לי שכל המסתכל על רא"י יאמר כך: בבריסק היו שני דינים א) המהות הפנימית, שהיא הלומדות והגאונות המקורית המוכחת ב) הצורה החיצונית, השטיקעס, ההשקפה הבריסקאית, הסגנון המיוחד, הסגידה לגזע. לרא"י יש לו הצורה הבריסקאית שהפכה ממש לאמנות מלוטשת חדה וחריפה (שאפשר לכנותה "חסידות" בריסק שהממלא מקום כיום רא"י) , אך כל הנוגע ללמדנות מקוריות יש בוודאי גאונים שעולים עליו פי כמה בעולם הבריסקאי. (זה מדהים, היהירות שלו. פשוט מדהים)
אגב, לפלא שלא יודעים כאן שגם מר' יושע בר הופיע שני כרכים על זבחים.
|
|
אתנחתא,
א. צר לי לאכזב אותך, רא"י נחשב ללמדן גדול מאוד, גם בקרב האסכולה הבריסקאית הוא נחשב לאחד הטובים והרהוטים, מלבד גודל למדנותו, ידיעותיו בש"ס כלל אינן מבוטלות, לאיש יש זיכרון פינומינלי באופן נדיר. הוא מפתיע אנשים במשפטים מדוייקים שהם עצמם אמרו לו לפני 30 -40 שנים, עד כדי הלם. אולי על גודל יראת השמים ויראת החטא, יש לדון אם הוא ממשיך השושלת של בריסק.
ב. בהחלט התייחסתי לעיל על ספריו של הגרי"ד וכה כתבתי בריש העמוד הקודם: "על שיעורים מודפסים בכוונה לא התייחסתי, אגב, גם את שיעוריו של ר' יושע בער הדפיסו".
פראק, לגבי ההגדרה על הגרש"ז אויערבאך, עלה בידי ספק שמא האמירה הזו מיוחסת לר"ח גריינמן ולא לרא"י. האם אתה בטוח בעניין?
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2011 23:52 |
|
| |
כמה פרטים בנוגע לדיון המרתק דכאן:
א) רא"י אומר תדיר שבבריסק חינכו הילדים להשיב על-אתר בלא לחשוב. זה מעצם החינוך.
וכך היה המעשה ישנם הרבה אנשים שעדיין זוכרים שבחתונת משה בן הגרי"ד מרן הרב שך הוזמן לחתונה אבל לא לסידור קידושין הוא הגיע לאחר החופה לפני מעריב רא"י הראה לו את בנו חיים שהוא מוכשר ביותר
שאל מרן הרב שך את הילד "מה הנך לומד" (באידיש כמובן) הילד ענה לו "מה איכפת לך" רק לאחר שהילד חזר על זה פעמים, ורא"י נהנה עד מאוד מחריפות הילד, אמר לבנו נו, תענה כבר, ואז הילד ענה
זמן רב עוד היו משוחחים בבריסק מחריפות הילד
כמובן שרבים תמהו אז, איך אבא נהנה מחוצפה של ילד למרן הרב שך, שכבר אז היה בזקנה מופלגת
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2011 23:57 |
|
| |
לפני כמה שנים עבר הגרא"י ניתוח בליבו. הניתוח בוצע בפורטוגל. השמועה אמרה שנבחר רופא מפורטוגל דוקא, מפני "חומרה בריסקאית" האם יש למישהו מידע בענין?
|
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2011 00:00 |
|
| |
אני לא רואה שום חוכמה או חריפות בחוצפה הזאת האם צריכים להיות בריסקער כדי להבין את עומק החריפות בתוך החוצפה?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2011 00:01 |
|
| |
כי הוא לא רצה לנסוע לאמריקה
וחוץ מזה היה שם בעיה של מסתם וחלק מהמסתמים זה מ"חזיר" וחלק זה מכני ולכן הבחירה הייתה בפורטוגל
|
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2011 00:31 |
|
| |
אגב הניתוח בפורטוגל. ר' מיכל יהודה ליפקוביץ, שדבר הניתוח נגע ללבו החם והרחום, כתב לרא"י מכתב ארוך מלא תוארים ושבחים ושלחו באמצעות שליח לפורטוגל. רא"י כמובן קרא את המכתב, אך לא הפסיק לתמוה באוזני מקורביו "וואס וויל ר' מיכל יהודה מיט די בריוו" (מה רצה רמ"י במכתב) כיאה לחשדנותו הטבעית.
אני נזכר עכשיו, כי לאחר פטירתו של הגרש"ז אויערבאך, החל בנו ר' שמואל להוסיף בחתימתו "בלאמו"ר גאון ישראל הגרש"ז הכ"מ", כידוע, בחיי אביו, ר' שמואל לא החשיב מספיק את אביו, הוא אף ניסה להתקרב ככל האפשר לחוגי הרב שך ו'יתד נאמן'
וכיוצ"ב. רא"י שנתקל בחתימתו של ר"ש עם איזכורו של אביו, הגיב ואמר: "הוא לא בן של הגרש"ז, הוא בן של 'הגרש"ז הכ"מ'".
|
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2011 00:39 |
|
| |
אם כבר מדברים על אמרות השפר של רא"י, שמעתי שכשהאדמו"ר מבעלזא שליט"א עדיין התגורר בשכנותו ברחוב גשר החיים אמר פעם רא"י, "לי יש חמשה עשר ילדים ודירת חדר, ולו יש ילד אחד וחמשה עשר חדרים", ודפח"ח
|
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2011 00:42 |
|
| |
ראשית בענין המעשה בדרך אמונה נהוג לנסח את משפט הסיום כך: בדרך אמונה אמנם מסודר בקרונותכמו רכבת, אבל זה לא 'נוסע'. כמה מעשיות נאות נוספות: מעשה ופגש רא"י את הגרב"ד פוברסקי באירוע כלשהו, ואמר לו בשמץ של זעזוע 'שמעתי שכבודו מקריב קדשים בחוץ' (היינו שיעור קדשים שמוסר הגרב"ד 'מחוץ' לבריסק) החזירו הגרב"ד: 'ומר מי התיר לו להכניס חולין בעזרה'?....
שוב מעשה באחד שבא לשכנעו במחלוקת דפונביז' לתמוך באחד הגיסים וטענתו בפיו 'הן הלה ידוע כלמדן גדול'? המשיל לו רא"י משל, מעשה ביהודי שמצא בביתו מגילת אסתר עתיקה, חישב בליבו, למכור כמות שהיא ירויח מעות מועטות, עמד וגזרה חתיכות חתיכות ומכרה בכפרים ליהודים תמימים בתורת 'מזוזות עתיקות'. לימים בא אחד הכפריים ומזוזתו בידו לבית רב הכפר למען יבחן כשרותה. פתח הרב את המזוזה ומצא כתוב 'ואת פרשנדתא', ישב ויגע כל הלילה ועיין בש"ס ופוסקים ולא עלתה בידו, לפנות בוקר ניעורה הרבנית והציעה עצת 'אשת ת"ח' יפתח הרב את מזוזתו הוא וישווה בין המזוזות. למחרת כאשר בא היהודי לרב אמר לו הרב 'מפורש בהלכה לא מצאתי על זה, אבל מסתמא אם ואת ויזתא כשר גם ואת פרשנדתא כשר'.... והנמשל זיל גמור...
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2011 00:55 |
|
| |
בדק, אני באמת לא מצליח להבין מה הקשר של רמ"י לרא"י עד כדי שהטריח את עצמו ממרומי גילו המופלג להתאמץ ולשלוח לרא"י מכתב "חיזוק ועידוד" בכל מקרה לא הצלחתי להבין מה הייתה תגובתו של רא"י ומה מיוחד בה, גם אני הייתי מופתע לקבל מכתב מאיש מבוגר שאנני מכירו.
אינני יכול לאשר או לשלול את הסיפורים שנכתבו כאן, הן מחוסר ידיעה והן מחוסר עניין, תמיד אוהבים לקחת חלק מדגמי ולא מובן ולהפוך את זה לעיקר הדברים, תחושה שלי שאין פה אף אחד שמכיר את הרא"י (מלבד אולי בדק בית) קל מאד להשען ולסמוך על כל שמועה ולהסיק את המסקנות המעותות, מי מכם הכותבים המוכשרים (שעד כה עשו עבודה נהדרת ומושקעת, חבל להרוס...) מכיר או דיבר עם הרא"י??? אולי תנסו את זה פעם ואח"כ תחזרו לשולחן הניתוחים, אם יצא לי מחר לפגוש אותו בשטעבלך רשב"ם מגיע לקריאת התורה (בדרך כלל הוא גם קורא והגבאי מכבד אותו בלוי) אנסה בעדינות לשאול אותו על דבר עצה שאני זקוק לה ובל"נ אעלה את תשובתו עם השאלה לעיון המגיבים.
אל נא מכם להסחף לרמה קטנונית ועממית וגם אם יש לכם ביקורת על האיש אפשר לנסח את זה בחכמה ע"י ניסוח הולם ומכבד את האשכול המפואר והיצירתי הזה, (צל"ש לכל העוזרים והתורמים לאיכות ורמת האשכול)
 |
|
|
|
|
|