| נשלח ב-2/6/2011 15:07 |
|
| |
יחביאנו,
מה זה אומר לגבי היחסים ביניהם??? בגלל שאין להם משרות בישיבה ז"א שהרא"י מזלזל בהם???
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2011 15:38 |
|
| |
| פליימען כתב: |  | ראה למשל היחס לר' רפאל.שלא לדבר על ההתעלמות מפאר המשפחה חיים דער רב'ס. וההתנהגות הזו החלה עוד רבות בשנים אחורה.בבריסק מספרים וכשבבריסק מספרים אז הרי זה בודאי אמין כידוע,שר' יושע בער שלח את ר' חיים ולייבל לפתוח את הבית מדרש והם כמובן רצו לפתוח מתנשפים ומזיעים והם מגליםמ שדקה אחרי זה הגיעו ר' אברהם יהושוע ומוישל במונית.סיפור זה שמעתי בבריסק גם מהמשפחה.אז איני מתכון כאן לשפוט חלילה את אבל הם בחיקוי עלוב מתנהגים לאחיהם אותו דבר. כך יתנהג ר' א'י לאחיו חיים וכו'.
ראה למשל את היחס לר' רפאל ז"ל, וראה את היחס של ר' רפאל ז"ל, הוא היה יד ימינו של אביו הרב מבריסק, דאג לכל צרכיו וכבדו עד אין גבול, אח"כ המשיך לעסוק בכל ענייני הישיבה והמשפחה, והפך לכתובת של כל בני המשפחה בכל נושא ועניין, הוא היה האיש שעזר ועשה בלי סוף בכדי לעזור לר' יושע בער מיד אחרי פטירת הרב, הידידות והכבוד מצד כל האחים והאחיינים נשמרה בצורה יוצאת מן הכלל עד יום מותו, כיבדו והעריכו אותו ואת פעליו למען הכלל והפרט, והיחס אליו מצד כל המשפחה היה ללא כחל וסרק, ובאותה מידה נהג הוא ג"כ.
ר' חיים, ר' חיים, כל ילד בקמניץ זוכר את השנים האחרונות של הבן יקיר של הרב זי"ע, בשנים בהם הוא 'התארח' בישיבת קמניץ הוא כבר היה תלוי בידי אחרים, הוא לא היה מסוגל להסתדר לבד, ובני המשפחה דאגו לו, כלכלו והלבישו אותו, (הוא באמת היה נראה אחרת בשנים האלו) אבל בשנים קודם לכן הוא היה זה שברח לרחוב השני כל פעם שראה את אחיו או מישהו מבני משפחתו (מלבד בודדים), אסור לנו לדון אותו ואין לנו את הכלים לשפוט אותו אבל אי אפשר להאשים את בני המשפחה ב'נתק' שנוצר בינו לבין אחיו ומשפחתו המורחבת, כל המאמצים שנעשו מצד המשפחה להתקרב אליו עלו בתוהו ונדחו בעקשנות רבה מצידו, ורק בשנים המאוחרות יותר כשהיה זקוק לעזרת הזולת ולסיעוד יום יומי הוא הבין והסכים שרק המשפחה הדואגת והמסורה תטפל בו, ולמותר לציין את השינוי הפנימי והחיצוני שחל בו לטובה בשנים האלו, התחילו לראות אותו בשמחות ובאירועים של המשפחה והם מצידם המשיכו להזמינו לביתם וכבדוהו כיאה וכראוי לבן אביהם ולתלמיד חכם כמותו.
ציינת בדברך סיפור על שליחות של ר' יושע בער לבניו לפתוח את הבית מדרש, על איזה ביהמ"ד אתה מתכוון? הרי בניין הישיבה הושלם ונחנך ע"י רא"י רק אחרי פטירתו של ר' יושע בער.
איפה ראית את היחס המחפיר של רא"י לאחיו? אם אינני טועה הם כולם כאיש אחד ובלב אחד, הם מצידם מכבדים ומכירים במעמדו, הם היו הראשונים שפיארו את שמו אחרי פטירת אביהם ז"ל, והוא מצידו רואה בהם כאחים לכל דבר ומכבדם כראוי, לא צריך הרבה הוכחות על היחסים בין האחים, מספיק ביקור קצר בישיבת בריסק בכדי לראות את האחדות המשפחתית בתוך הבית פנימה, כמו"כ גיחה קצרה לשמחות של רא"י תשקף את האחוה המשפחתית כשכל אחיו יושבים לצידו בשולחן הכבוד.
(המלצה ובקשה מכל המגיבים: מכיוון שהאשכול עומד כעת על כ- 23.000 צפיות, לפחות נא לא לדייק בעובדות) |
|
זה אומר כך וזה אומר כך. איני יודע בן כמה אתה ומה אתה יודע.אני אומר לך שר' רפאל לא קיבל שום יחס מאחיו והמשפט "דאגו לכל צרכיו" הוא רחוק מהאמת מאד... בעוד שלהם היו תלמידים שדאגו להם לארבעה מינים מהודרים לא חשבו לשתף את אחיהם.כמה בחורי חברון (אז בגאולה) רחמו עליו ודאגו לו.וזו רק דוגמה אחת. בענין חיים דער רב'ס אני יודע שהוא לא היה 100... אז אולי כדאי לא להאשים אותם.שיהיה.אבל הם לא ניסו לבקרו,זה בטוח.ואם כבר בדיוק עובדות אתה חפץ אז חיים דער רב'ס היה בקמניץ שנים רבות שהוא עוד יכל לדאוג לעצמו (מה זה לדאוג לעצמו זה בעיה, כי לבושו היה מרופט אבל לא אחד שזקוק שילבישו אותו וכדומה.)מה שהיה בשנים האחרונות איני יודע.
בית המדש הכוונה לאחווה שול כמובן.
מה אגיד ומה אדבר?אתה אומר שהם חיים בהרמוניה אני יודע אחרת.וטוב שכך שהרי אנו לא מביאים סרטונים שמוכיחים את דברינו אז יוכלו הקוראים לזכות אותם מן הספק.
ואשר לעצמי כבר התחרטתי שניכנסתי לזה והשמצתי משפחה כבודה של ת"ח ויראים על כמה פגמים לא מהותיים וכי יש צדיק אשר יעשה טוב ולא יחטא? אז נקבל שאף אחד לא חייב להאמין לדבריי ואני ס"ה ניק עלום שם שמקשקש במקלדתו.הביקורת על הגישה שלהם דייה מספיק וראוייה.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2011 15:56 |
|
| |
| פליימען כתב: |  | יחביאנו,
מה זה אומר לגבי היחסים ביניהם??? בגלל שאין להם משרות בישיבה ז"א שהרא"י מזלזל בהם??? |
|
בבקשה אל תשים דברים בפי. רק ביקשתי לתקן הרושם שנוצר מדבריך שכולם מעורבים בהישיבה.
ומאוד מעניין לראות מה יעשו הבנים של הגרא''י. הגרא''י אומר את השיעור המרכזי, האח והבן הגדול כבר אומרים שיעורים. הולך ליהות בעיה דמוגרפית רצינית לגבי שאר הבנים שכולם בליעה''ר הם בעלי כשרונות, וכמה שנים אפשר לשבת בישיבה? באיזה שלב הם צריכים לדאוג ל''שטעלע'' ואף פעם לא ילכו למקומות אחרות.
ימים יגידו.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2011 17:07 |
|
| |
| קלעפער כתב: |  |
זה אומר כך וזה אומר כך. איני יודע בן כמה אתה ומה אתה יודע.אני אומר לך שר' רפאל לא קיבל שום יחס מאחיו והמשפט "דאגו לכל צרכיו" הוא רחוק מהאמת מאד... בעוד שלהם היו תלמידים שדאגו להם לארבעה מינים מהודרים לא חשבו לשתף את אחיהם.כמה בחורי חברון (אז בגאולה) רחמו עליו ודאגו לו.וזו רק דוגמה אחת. בענין חיים דער רב'ס אני יודע שהוא לא היה 100... אז אולי כדאי לא להאשים אותם.שיהיה.אבל הם לא ניסו לבקרו,זה בטוח.ואם כבר בדיוק עובדות אתה חפץ אז חיים דער רב'ס היה בקמניץ שנים רבות שהוא עוד יכל לדאוג לעצמו (מה זה לדאוג לעצמו זה בעיה, כי לבושו היה מרופט אבל לא אחד שזקוק שילבישו אותו וכדומה.)מה שהיה בשנים האחרונות איני יודע.
בית המדש הכוונה לאחווה שול כמובן.
מה אגיד ומה אדבר?אתה אומר שהם חיים בהרמוניה אני יודע אחרת.וטוב שכך שהרי אנו לא מביאים סרטונים שמוכיחים את דברינו אז יוכלו הקוראים לזכות אותם מן הספק.
ואשר לעצמי כבר התחרטתי שניכנסתי לזה והשמצתי משפחה כבודה של ת"ח ויראים על כמה פגמים לא מהותיים וכי יש צדיק אשר יעשה טוב ולא יחטא? אז נקבל שאף אחד לא חייב להאמין לדבריי ואני ס"ה ניק עלום שם שמקשקש במקלדתו.הביקורת על הגישה שלהם דייה מספיק וראוייה. |
|
ראשית עם תעיין שוב בדברי תראה שלא כתבתי על ר' רפאל ז"ל שדאגו לו לכל צרכיו, כי אם על ר' חיים ז"ל, עד כמה שידוע וזכור לי ר' רפאל ז"ל היה איש ובעל בעמיו שהצליח בהנף יד להבעיר את כל ירושלים בהפגנות נגד ניתוחי מתים וכדו' (ואם כבר הזכרת את תלמידי ישיבת חברון אז כאן המקום לציין שגם בהפגנות הם היו חלק בלתי נפרד מר' רפאל ז"ל וקבוצות של בחורים הוגדרו כמקורבים אליו אישית ואולי משום כך דאגו לו לארבעה מינים ולא מתוך רחמים כמו שהגדרת את זה) הוא לא היה זקוק לחסדם של אחיו ותלמידיהן בשביל למצוא לולב או אתרוג מהודר, ההיפך הוא הנכון אם לא היו להם תלמידים הם היו נאלצים להעזר על ידו כמו בשאר הדברים שהוא עשה למענם במשך השנים כדוגמת המצות וכו', ר' רפאל ז"ל היה ידוע ומפורסם בכעל אוריין והוא דאג עוד מימי אביהם הרב ז"ל לכל צרכי 'המניין' ועד שנותיו האחרונות בביה"כ ' לפלגות ראובן' שברח' דוד ילין לא מש מתוך אוהל המשפחה, מגוחך ואף מוזר להציג אותו כאיש מסכן ונרדף ע"י אחיו שלא פוסקים עד היום לספר ולשבח את מעשיו וגבורותיו. אינני יודע באיזה שנה הגיע ר' חיים (דרעב'ס) ז"ל לישיבת קמניץ אבל אני כן יודע על ניסיונות חוזרות ונשנות מצד המשפחה להתקרב אליו ועלו בתוהו, ר' חיים כבר איננו בין החיים ולכן אין מן הראוי לדון ולדבר עליו, אבל כל ילד בשכונת בוכרים יוכל להעיד על השינוי המבורך שחל בו מאז תש"נ בערך, (כובעי הרשת הוחלפו בכובע עגול, חליפה נפרמת שודרגה לפראק מכובד, וכן גם זקן ארוך ויפה הידר את פניו יחד עם עניבה שחורה ומבריקה) בני המשפחה הירבו לבקרו ולסעדו במסירות נפש שאין חיכוי לה בשום מקום אחר, הוא הוזמן ואף השתתף בכל השמחות והרבה לבקר בבתיהם של חלק מהמשפחה המתגוררים קרוב לאזור. עד יום מותו לא משו מסביבתו גם בקמניץ ואח"כ בבית אבות 'שיבה טובה' כספים ומאמצים רבים הושקעו ונשפכו מכיסם של בני המשפחה על רופאים וטיפולים. בית המדרש 'בית יעקב - אחווה' לא היה אף פעם בבעלותו של ר' יושע בער, ולא היו לו מפתחות של המקום. הרב ברלין שהיה גבאי המקום אישר ושמח לארח את הישיבה למשך שנים ולכן שכנה שם הישיבה עד להשלמת בניין הישיבה ברחוב פרס (עד היום לומדים שם קבוצה של ת"ח מבוגרים מתלמידי ר' יושע בער, ביניהם ר' חיים ור' רפאל אחיו של רא"י, רא"י מחזיקם וממנם ככולל נפרד מהישיבה) וגם אם היה סיפור של 'פתיחת בית המדרש' תמהני בשביל מה היו זקוקים למונית מרחוב מנחם לרחוב ראשית חכמה (מהלך שך פחות מחמש דקות) חוששני שסיפור זה הומצא כמו עוד אלפי סיפורים ע"י אינשי דלא מפרגני לאחדות ולהרמוניה בהם חיים בני משפחת 'י"ד הלוי'. אכן מן הראוי לשקול את המילים לפני כתיבתם, ואולי יש כאן כאלו שכבר צריכים לבקש מחילה על עון לשה"ר והוצאת שםרע, והוא רחום יכפר עון וגו'
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2011 17:13 |
|
| |
רק נעיר שכך אמרו לי אותם בחורי ישיבת חברון.לא הייתי שם כדי לראות. חיים סולווויציג היה בקמניץ כבר לפני יותר מ40 שנה.תעשה את החשבון.
ואת הסיפור על המונית שמעתי בבריסק ע"י חסידי המשפחה.תוכל לברר זאת.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2011 17:14 |
|
| |
פליימען, התמצאותך בפרטים, יפה ומושלמת.
כל הכבוד.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2011 17:49 |
|
| |
| פליימען כתב: |  |
(המלצה ובקשה מכל המגיבים: מכיוון שהאשכול עומד כעת על כ- 23.000 צפיות, לפחות נא לא לדייק בעובדות) |
|
גם אני יכול לטעות...
כוונתי הייתה לבקש כן לדייק בעובדות ולא לשלוף דברים וחצאי דברים מהזיכרון המעורפל. עם כל הביקורת שיש על אנשים אלו (ויש ביקורת) עדיין לא נראה לי שהותר דמם.
בדק בית תודה, למרות חילוקי הדעות ביננו על עובדות כאלו ואחרות, עדיין נראה לי שיש לי עוד הרבה מה ללמוד ממך.
תוקן על ידי פליימען ב- 02/06/2011 18:04:32
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2011 19:17 |
|
| |
אם נסכם את הדברים, הרי אחרי תיאור בית בריסק האידנא אנו נחשפים לבית היוצר השוקט על שמריו. אין כאן גדלות הנפש והכשרון אלא דריכה על המקום ושמירה על הקיים. יתכן שזה בעקבות התחושה שאחרי הרב כבר אין מקום לגדול כל גדילה היא סטיה מן האמת שכן כל האמת כבר נסללה ושרטטה ברגל ישר על ידי הרב. אישיותו של הרא"י היא סך הכל קוריוז, אכן ת"ח ואפילו ת"ח גדול, עם שנינות וחריפות אופיינית אך הכל מעוצב בתבנית קבועה מראש ללא בדל של מקוריות ללא בשורה מחשבתית. תיאור של בית בריסק אמור לעניין כהבנה של תרבות מתנוון ועקשנית כמו תיאור האמיש בפנסבלניה.
כנראה השיתוק נגרם בעקבות מיתוס גישת המינימוליסטית של הגרי"ז, לחדש בצורה שכאילו הדבר יובן מאליו, כל אמירה מעבר לכך נחשבת לסטיה. למעשה, גישה זו השליטה פחד יצירתית בכל בריסק, כמוהו כחצר חסידית ידועה (שעכשיו בחדשות) שרק ממשיכים דער טאטע, הוקם ענף ובית מדרש שבאורח אירוני הרי כשהיא הופיעה בשמי התורנית היא היתה שיא הבשורה והיצירה שקוממה על עולם התורה בחדשנותה, שקוע היום בשמירה על הקו יותר שמרוצה לחדש הוא רוצה לטהר את הקו הבריסקאי מכל זיהום. שמירה זו גובה מחיר גדול.
בקיצור: סברתי שכאשר יוצאי בית בריסק יחשפו ה"סודות" תיחשף ותתתבלט דמות גדולה מסקרנת, אך יותר ויותר מתגלית דמות בינונית, חסר מעוף וחסר ייחודיות. הלשון החדה ווהסגנון המושחז הבא לקטול זה דבר היחיד המייחד את הר"י של בריסק.
לגבי הצלחת הרב שך על בריסק לעומת רי"מ פיינשטיין (אגב הגאון הנפלא האחרון מבית מדרשו בריסק היה הוא, שכעת מתגלה בספריו על כל התורה כולה. זוהי גדלות אמיתית (עם כי גם בתבנית בריסק), אך דוקא גדלות זו הצליחו לטשטש ולהרוס בגלל "דעת תורה", שגדולה דעת תורה מאשר ה"תורה" בעצמה כידוע ליודעים), נכון הדבר שלא הצליח למגר את בריסק לחלוטין, אך בוודאי עקר ממנה כל השפעה בזירה הארץישראלית של עולם התורה. כל השפעתו היא רק בחו"ל וזאת מכמה טעמים, א, התרבות הבריסקאית בהרבה מובנים היא יותר חוץ לארץ מאשר ישראלי, תרבות זו מצליחים לשמר היטב, הרבה מראשי ישיבות בחו"ל הם בריסקאים תלמידי רי"ב, אין הרבה אופציות לבחור מחו"ל בארץ שכן פונוביז וחברון סגור בפניהם (לא מקבלים שם בחורי חו"ל). בנוסף לכך היות בריסק בירושלים גם לכך חלק שניצלה מפגעים רעים בני ברקים. ויחד עם זאת אל נשכח שצמיחתו של בריסק כישיבה ענקית קרתה בעשור ומשהו האחרון ומאז השפעתו של הר"ש דעכה פלאים.
[יש כאן פרדוכס מסויים, שאחד הטעמים למלחמה של הר"ש נגד בריסק היה פרשת ר' מלכאיל קוטלר בלייקווד, ולמעשה המקום היחיד ששם בריסק הוא מושל בכיפה הוא ישיבת לייקווד המעטירה והענקית ששם רמ"ק הוא ראש ישיבה]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2011 19:36 |
|
| |
אני רוצה להבהיר נושא שנגעתי בו בקצרה לעיל. ידוע הוא שבכל המקומות שלמדו סדר קדשים, היו הלומדים מעיינים תוך כדי לימודם בחידושי הגרי"ז [הסטנסיל המפורסם לגלגוליו השונים] שהם היו ממחברות של תלמידי הרב זצ"ל שהעלו על הכתב את שיעוריו. חידו"ת אלה נגועים כידוע בחסר ויתר, ובדברים שאינם ברורים ומוסמכים כל צרכם. במשך העשור האחרון חל בענין מהפך מסוים-תלמידי הגרמ"ד שליט"א החלו לפרסם את שיעוריו בסדר קדשים בצורה מפורטת ויסודית עם עריכה לשונית וכו' [עד כה יצאו לאור כשישה כרכים, על מסכתות זבחים תמורה נזיר וערכין, ועוד היד נטויה] החידוש בזה הוא בשתיים: א. דברי מרן זצ"ל מובאים ממקור ראשון- היינו בנו [ששמע את שיעוריו כעשרים וחמש שנים] בצורה בהירה ומוסברת יותר. ב. הגרמ"ד שליט"א נחשב כ"נועז וחדשן" לגבי תורת בריסק. בניגוד לאחיו הגרי"ד זצ"ל שהתמקד בשיעוריו במסירה מדויקת של חידושי סבו ומרן זצ"ל- בלא להוסיף הרבה הערות מדיליה, הרי הגרמ"ד נושא ונותן הרבה יותר בדבריהם-משיג ומעורר ומוסיף הרבה מדיליה. המושג "אזוי האט דער טאטע געזאגט און פארטיג" [כך האבא אמר, ודי] פחות שגור על לשונו. בנוסף לכך, הוא גם מרחיב את הדברים בשיעוריו על סדר המסכתא בנושאים שאביו כלל לא עמד עליהם, ומקיף בהרבה יותר חומר את הדברים. [ניכרים בדבריו הרבה יותר חשבונאות במהלך הסוגיא, וירידה לפרטים טכניים-שמתאימים מאד לאופיו]. בתור דוגמא, בשיעורים על מסכת ערכין ישנו מו"מ ארוך ומקיף עד לשרשי ההלכה בנושא התקיעות בראש השנה-דבר שלא הוזכר בתורת אביו. הספרים שנדפסו אזלו מהר מן השוק, והציבור הרחב אף שאינו קשור ישירות לבריסק, רכש את הספרים ע"מ שכל הלומד בסדר קדשים יהיו לו לעזר תוך כדי לימודו- גם דברי הגרי"ז בצורה ברורה ואותנתית, וגם הרבה הערות והוספות ומו"מ על סדר הדף. הדבר הדליק נורה אדומה אצל הגרא" שליט"א, מפני שאם תורת הגרמ"ד "תתנחל" בציבור בתור המשך לתורת בריסק, יהיה בזה פגיעה קשה מאד באביו שלדאבונו לא השאיר כתבים מסודרים לדפוס טרם פטירתו. הדור הבא ישכח במהרה שהממשיך האמיתי לתורת בריסק הוא הגרי"ד זצ"ל, וכל הקרדיט יעבור לגרמ"ד שליט"א. כתגובת נגד, הוא התיר לפרסם את שיעורי אביו זצ"ל [יצאו שני כרכים על מסכת זבחים] וכן הכניס חידו"ת מאביו בירחון ישורון, [ואולי בעוד מקומות]. בנוסף לזה מתנהל בקרבתו משא הכפשה על חידוה"ת של דודו ע"מ לעצור את הסחף. ימים יגידו כיצד יסתיים תהליך זה שאנחנו עוד בראשיתו, ואיך הציבור הרחב יקבל את הדברים...
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2011 23:05 |
|
| |
| אתנחתא כתב: |  | | [יש כאן פרדוכס מסויים, שאחד הטעמים למלחמה של הר"ש נגד בריסק היה פרשת ר' מלכאיל קוטלר בלייקווד, ולמעשה המקום היחיד ששם בריסק הוא מושל בכיפה הוא ישיבת לייקווד המעטירה והענקית ששם רמ"ק הוא ראש ישיבה] |
|
זה לא כזה פרדוקס, שכן רבים וטובים בבריסק הצדיקו ולפחות הבינו את מצוקתו האישית של ר' מלכיאל, רא"י באופן אישי תמך בעמדתו.הכעס הגדול היה על הרב שך ועל התנהלותו הציבורית והטוטאלית נגד האבא ר' מיכל, שאף הוא כאמור, היה פסיבי בתחילת הפרשיה.
פראק, בהחלט שר' דוד הוא ת"ח וצדיק בעל שיעור קומה, אך אין חולק על כך כי האח המוכשר החריף והפיקח במשפחה, היה ר' יושע בער. לעשות תחרות ביניהם, זה מה שנקרא אצל הילדים 'לא כוחות' שווים.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2011 23:24 |
|
| |
פראק, בהחלט שר' דוד הוא ת"ח וצדיק בעל שיעור קומה, אך אין חולק על כך כי האח המוכשר החריף והפיקח במשפחה, היה ר' יושע בער. לעשות תחרות ביניהם, זה מה שנקרא אצל הילדים 'לא כוחות' שווים.
[/quote]
אני הבהרתי היטב-זה לא ענין של תחרות.
השאלה היא בספרים של מי ילמדו בעוד
עשרים- שלושים שנה.
אגב, את עצם העובדה שהגרא"י יוצא נגדו לאחרונה-לא הכחשת
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2011 23:31 |
|
| |
מישהו פעם חשב מדוע ישיבות בריסק (רא"י, רמ"ד, ר"מ), בנויות רק לגיל הקיבוץ?
או מדוע בשנים עברו לא היה חדר אוכל בישיבה? רק לאחר שנים נבנו חדרי אוכל המיועדים לארוחות בוקר וערב בלבד, כאשר בישיבתו של רא"י רק בשנים האחרונות ממש החלו לסעוד ב'חדר האוכל' גם ארוחת צהרים, ומאז הופסקה 'החלוקה' (סכומי כסף חודשיים עבור אש"ל) לבחורים.
בעבר הייתי סבור כי אי חלוקת ארוחת צהרים, קשורה לזה שבבריסק כידוע מקפידים על שחיטה פרטית, ומבחינה לוגיסטית אין הדבר פשוט לארגן שחיטה פרטית באופן קבוע למספר כה רב של בחורים, אך בדיעבד התברר הדבר כלא נכון. שכן כיום הבשר המוגש בחדר האוכל אינו משחיטה פרטית, אלא משחיטה רגילה של 'העדה החרדית' מה שאומר, כי ההקפדה על שחיטה פרטית הינה חומרא הנוהגת רק לבני המשפחה ולא לאחרים הסמוכים על שולחנם. (כנראה שאין כאן בעיה של 'ספייה')
אז מה בעצם קרה עד היום, שלא היה חדר אוכל?
התשובה היא שוב פעם שמרנות! כמו כל דבר בבריסק (ע"ע המגבעות האפורים וקובעי הקסקט), לוקח להם זמן רב עד שהם מצליחים נפשית להשתחרר מכבלי התקופה של האבא ולהתעדכן במציאות העכשוית.
הרב מבריסק, מתאר במכתב אשר נשלח עבור 'קרן תמיכה' בו מתאר הרב את סגנונה המיוחד של ישיבת בריסק בירושלים וכך הוא כותב: "ומשום זה כל השאלון אינו מתאים שיהי' ממנו השקפה... מובן הדבר שקיבוץ כזה הוא רק ליחידים ושהמספר הוא מצומצם וגם כל התלמידים הם בגיל של עשרים ומעלה, מהם בחורים ומהם אברכים, גם אין פנימי' ומטבח, רק כל התלמידים מקבלים תמיכה כספית המספקת לכלכלתם, אשר זה עולה לסכומים גדולים, המספר של היום הוא שמונה עשרה נרשם בפירוט בהשאלון, והתקציב השנתי כשלושים אלף ל"י, דוגמת הקיבוץ שהי' קיים בבריסק שהיו באים מצוינים מבחירי מיר ושאר הישיבות למשך זמן ואח"כ נהיו כולם גדולי תורה והרמי"ם כהיום".
בהתחשב במכתבו של הרב מבריסק, ניתן לומר כי בס"ה צאצאיו עשו פריצת דרך של ממש בתבנית צורתה של הישיבה. אם הרב דיבר על ישיבה עם מספר בחורים בודדים הרי שהיום ישיבותיהם של צאצאיו מכילות מאות רבות של תלמידים. אם הרב דיבר על 'אין פנימי' ומטבח' הרי שהיום בשתי הישיבות (רמ"ד ורא"י) יש בהחלט מטבח. השאלה היא, עוד כמה שנים נצטרך להמתין, עד אשר צאצאיו ישכילו לבנות פנימיה לישיבותיהן. מי יודע, אולי יום אחד הם אף יפתחו את שעריהם לבני שיעור א' ב' וג', ימים יגידו. (האמת היא, כי גם בזאת יש לציין כי רא"י היה ראשון לפרוץ דרך, ופתח ישיבה לגילאי השיעורים בשם 'יד הלוי' כאשר חתנו הר' הרץ מכהן שם כראש הישיבה).
תוקן על ידי בדק_בית ב- 02/06/2011 23:35:43
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2011 23:42 |
|
| |
| frak38 כתב: |  | | בנוסף לזה מתנהל בקרבתו משא הכפשה על חידוה"ת של דודו ע"מ לעצור את הסחף. |
|
"לא ראינו אינה ראיה" אך מעולם לא שמעתי על כך.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2011 00:07 |
|
| |
אני שוקל לפנות להנהלת הפורום ולבקש להחליף את כותרת האשכול הנוכחית, לכותרת המשקפת יותר את הדיונים על הנהגותיה והליכותיה של בית בריסק.
אבקש מן המשתתפים או מכל מאן דבעי, לפנות אלי באישי ולהציע רעיונות לכותרת החדשה שתבחר, הרעיון המתאים ביותר לטעמי, הוא זה שיוצע להנהלה.
אם אפשר להשתדל להגיב רק בפרטי, כדי שלא להסיט מן הנושאים הנדונים באשכול.
תודה מראש.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2011 01:23 |
|
| |
| בדק_בית כתב: |  | בעבר הייתי סבור כי אי חלוקת ארוחת צהרים, קשורה לזה שבבריסק כידוע מקפידים על שחיטה פרטית, ומבחינה לוגיסטית אין הדבר פשוט לארגן שחיטה פרטית באופן קבוע למספר כה רב של בחורים, אך בדיעבד התברר הדבר כלא נכון. שכן כיום הבשר המוגש בחדר האוכל אינו משחיטה פרטית, אלא משחיטה רגילה של 'העדה החרדית' מה שאומר, כי ההקפדה על שחיטה פרטית הינה חומרא הנוהגת רק לבני המשפחה ולא לאחרים הסמוכים על שולחנם. (כנראה שאין כאן בעיה של 'ספייה')
|
|
התברר לי כי טעות בידי. גם הבשר המוגש בחדר האוכל של הישיבה, הינו משחיטה והכשרה פרטית.
|
|
|
|
|