|
|
| נשלח ב-15/6/2011 23:39 |
|
| |
| אתנחתא כתב: |  | לגבי הקביעה היומרנית שספר רח"ה על הרמב"ם הינו ספר היסטורי בגלל שלא נכתב להלכה, כמובן שזו קביעה שאינה מבוססת כלל. יש לתת רשימה שלימה של ספרים על הרמב"ם שכלל לא מיועדים להלכה, החל מכסף משנה, מהר"י קורקוס, לחם משנה, פירושי הרדב"ז (ללשונות הרמב"ם) ואם תתעקש שכן כיוונו להלכה הרי בוודאי לספרי שער המלך יד המלך מרכבת המשנה, ועוד רבים וטובים.
אך אולי נכון לחלק בין ה"גברא" ל"חפצא", שמחברים הללו בוודאי כולם עסקו גם בהלכה למעשה רק הספר הפרשני המסויים ה"חפצא" לא היה להלכה, בניגוד לבריסק שיצרו לכאורה תופעה חדשה של רב בישראל שמשתמט לפסוק להלכה למעשה ה"גברא"...
....אם דנו על יחסם לגור יש לדון על יחסם לחסידות בכלל.פשיטא שהם מתנגדי חבד דהאידנא, אך תמוה לי יחסו השלילי של רא"י (וכנראה לבית אבותיו) לברסלב. על מה ולמה? כמדומה שבחור מרקע חבדי פושר אינו לוקח חלילה בישיבה (אולי הפחד שמא יעסוק בתעמולה) אך גם בחור מברסלב פסול. שמעתי על בחור מברסלבי עילוי בחו"ל שאשתקד רצה להתקבל בישיבתו וחקר ודרש על מדת ברסלביותו וכששאל אותו אם נוסע לאומן לר"ה, וענה כן (שמבחינת ברסלב זה מינומום ואינו מראה על אדיקות יתירה) פסל אותו על הסף.... |
|
אתנחתא, לקחתי בחשבון כי יטענו לי כסגנון טענותך, אך אף על פי כן כך נלע"ד. אמנם נכון הוא, כי כל רשימת הספרים שמנית, אין המטרה העיקרית שלהם לפסוק הלכה, הם עוסקים בעיקר בפלפול, אך המטרה המרכזית שלהם היא אחת - לבחון אם פסקי הרמב"ם צודקים או לאו. כל הפלפולים משמשים רק ככלים בכדי להגיע למטרה המרכזית שהיא כאמור - לבחון את דברי הרמב"ם. כמ"כ אני סבור, כי בכל הספרים שהזכרת, תמצא פה ושם הכרעות לדינא. לעומתם, חידושי רח"ה אינו נועד כדי לבחון את דברי הרמב"ם, הוא נועד בעיקר כדי לדון בדברי הרמב"ם מבחינה פילוסופית ורעיונית. תיאורטית, יש לחידושי ר"ח קיום עצמאי ורעיוני גם ללא הרמב"ם ביחס לספרים אותם מנית. אני לוקח בחשבון כי ניתן עדיין להתוכח עם הדברים, אך עדיין זו היא דעתי. בקשר לשאלתך על היחסים בין בריסק לברסלב, אינני חושב כי יש להם עמדה מסודרת נגד ברסלב, לכאורה זה יותר קשור לשאלות של התאמה וחששות וכיוצ"ב, אולי יתכן גם כי בבריסק קיימת שמרנות גם ביחסה לברסלב אשר בניגוד להיום - עידן הפלורליזם הרוחני - לפני עשרות שנים התייחסו אנשי ירושלים וטבריה לברסלבערס כתימהוניים על גבול המשוגעים, ולא היית צריך להיות חסיד רוזין כדי לחשוב כך. אין זה סוד כי ברסלעבר ממוצע באותם ימים התקשה אף למצוא שידוך...
פופולארי, נעשה עסק, אתה תביא את רשימת החומרות של החזו"א, ואני אביא אחריך את רשימת הקולות שלו, הולך? עכשיו ברצינות, לדעתי הרשימה ארוכה מדי, כך שאין מקומה כאן באשכול הממוקד על ענייני בריסק.
תוקן על ידי בדק_בית ב- 15/06/2011 23:59:29
|
|
|
|
| נשלח ב-16/6/2011 15:07 |
|
| |
| בדק_בית כתב: |  | | אתנחתא, לקחתי בחשבון כי יטענו לי בסגנון טענותך, אך אף על פי כן כך נלע"ד. אמנם נכון הוא, כי כל רשימת הספרים שמנית, אין המטרה העיקרית שלהם לפסוק הלכה, הם עוסקים בעיקר בפלפול, אך המטרה המרכזית שלהם היא אחת - לבחון אם פסקי הרמב"ם צודקים או לאו. כל הפלפולים משמשים רק ככלים בכדי להגיע למטרה המרכזית שהיא כאמור - לבחון את דברי הרמב"ם. כמ"כ אני סבור, כי בכל הספרים שהזכרת, תמצא פה ושם הכרעות לדינא. לעומתם, חידושי רח"ה אינו נועד כדי לבחון את דברי הרמב"ם, הוא נועד בעיקר כדי לדון בדברי הרמב"ם מבחינה פילוסופית ורעיונית. תיאורטית, יש לחידושי ר"ח קיום עצמאי ורעיוני גם ללא הרמב"ם ביחס לספרים אותם מנית. אני לוקח בחשבון כי ניתן עדיין להתוכח עם הדברים, אך עדיין זו היא דעתי. |
|
אולי ניתן לחדד את הדבר מכיוון אחר. כל הספרים על הרמב"ם שנמנו לעיל, תמיד יביאו לצד דברי הרמב"ם, אף את השיטות החולקים עליו כמו התוס' הרמב"ן והרשב"א וכו' וזאת כאמור, משום שסוף סוף מטרתם היא לחפש ולבדוק אם הצדק עם פסקי הרמב"ם או עם החולקים עליו, וכחלק מבירור ההלכה, נדרש כמובן לעסוק בכל הדעות, גם אלו החולקות על הרמב"ם. לעומתם, 'חידושי ר"ח הלוי', כלל אינו מביא את רשימת החולקים על הרמב"ם. שכן כאמור, אינו מיועד כלל כדי לבדוק את שורשי ההלכה של הרמב"ם, כל מטרתו הוא לרדת לרעיון הפילוסופי של הדין מבלי כל קשר לבדיקה עם מי הצדק בהלכה, לכן גם אם פה ושם יביא הגר"ח דעה אחרת, הוא יסתפק לרוב בדעת הראב"ד, וזאת רק כדי להרחיב את הצדדים הקיימים בניתוח הרעיוני. בקיצור, בהחלט ניתן לחשוב כי 'חידושי רח"ה' הוא הספר הראשון על הרמב"ם שכלל אינו מתיימר לעסוק בהלכה ובכלים המובילים אליה. ודו"ק.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/6/2011 15:18 |
|
| |
| בדק_בית כתב: |  | | נקל יהיה למצוא את ההבדלים ב'חומרות' בין חזונישניקים לבריסקערס, באיסורים 'דרבנן'. בעוד בבריסק ה'חומרות' כאמור נובעות מחשש, בזה קיים בהחלט חילוק מהותי בין חשש 'דאורייתא' אשר בו יש להחמיר, לבין חשש 'דרבנן' אשר בו ניתן להקל. משום כך נמצא, כי 'החומרות' בבריסק מתמקדות בעיקר בשאלות 'דאורייתא' ('ברכות' נחשבות אף הן לדאורייתא מחשש לשיטות הסוברות כי הזכרת ה' לבטלה שייכת גם בברכה לבטלה). לעומתם, בביהמ"ד חזו"א, שם החומרות נובעות מהכרעה ועיסוק דקדקני, לא נראה שם הבדל מהותי בין 'דאורייתא' ל'דרבנן' (מלבד הנ"מ ההלכתית בספק וכו'), שכן, בכל שאלה קטנה עוסקים בדקדוק ובדרך כלל מגיעים להכרעה מוחלטת. |
|
עוד נפקא מינה מהותית בין חומרות חזו"א הנובעות מ'הכרעה' לבין חומרות בריסק הנובעות מ'חשש'. ניתן למצוא באשר לרצון לתפוצת והפצת החומרות. בעוד חזונישניקעס חשוב להם מאוד כי כל יהודי בישראל יקיים את החומרות שלהם, לדוגמא, גנראטור שבת, זמני יציאת השבת, טלטול בשבת, מעמיד דמעמיד בסוכה וכו' וכו' והכל מן הטעם האמור, כי החומרות נובעות מהכרעה. לעומתם, בבריסק, אין להם שום עניין כי אחרים 'יחששו' כמותם, אדרבה, הם יסתכלו בזלזול על מי שמחקה אותם, כגון, לא לטלטל משקפיים וטלית קטן בשבת, אכט'ל (שמינית היום) ביציאת שבת ויו"ט וכו' וכו' שהרי כאמור, אין זו הכרעה, אלא חשש בעלמא, וחששות שייכים כמובן, רק למשפחה.
תוקן על ידי בדק_בית ב- 16/06/2011 15:43:05
|
|
|
|
| נשלח ב-16/6/2011 15:28 |
|
| |
| בדק_בית כתב: |  | פופולארי, נעשה עסק, אתה תביא את רשימת החומרות של החזו"א, ואני אביא אחריך את רשימת הקולות שלו, הולך? עכשיו ברצינות, לדעתי הרשימה ארוכה מדי, כך שאין מקומה כאן באשכול הממוקד על ענייני בריסק.
|
|
בבקשה תפתח אשכול חדש על זה. החומרות של החזו"א הם רבות, והמפורסמות שבהם הם: חשמל בשבת, ועירובין, ושיעורין, ומעמיד דמעמיד, ולאחרונה גם נתפרסם בעניין הפרייה מלאכתית. מהם קולותיו של החזו"א? גם המשנה מונה את קולי ב"ש, ולא את חומרי ב"ש שהם רבים. יהיה בעזהשי"ת אשכול מעניין ורב תוכן בדומה לאשכול זה, שהוא מיוחד במינו בפורום זה, ממש כשושנה בין החוחים.
ושוב תודה על אשכול זה. ותודה מראש אם תראה לנכון להענות לבקשתי ולפתוח אשכול על קולות החזו"א.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/6/2011 16:51 |
|
| |
פופולארי, כדי לפתוח אשכול אשר בו ימנו כל הקולות של החזו"א, הכרחי כי לפותח האשכול יהיו שתי תכונות. א. ת"ח גדול. ב. השתייכות כלשהי לביהמ"ד חזו"א. את שתי התכונות הללו, אני מתקשה למצוא בעצמי.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/6/2011 17:06 |
|
| |
ההבנה בדברי החזו"א היא לא פשוטה כלל
כגון בענין מעמיד דמעמיד בסוכה, יש בזה מספר דיעות אליבא דדעת החזו"א, אפשר לשאול מס' תלמידים וותיקים, ותקבל מס' תשובות, וכן בענין שופר
וכן בענין מעשרות ושאלה על המעשרות ועוד ועוד
שאין דעת שווה בין התלמידים
|
|
|
|
| נשלח ב-16/6/2011 20:09 |
|
| |
בדק האם אתה גם יכול לנתח את ההבדלים בין ספר רח"ה לבין חידושי מרן רי"ז הלוי? גם בזה יש למצוא כר נרחב להתגדר בו.
פעם שמעתי [אינני יודע אם זה אמת או דבר המצוץ מן האצבע-ואם זה אמת אז עפ"ל] שמישהו המחשיב עצמו ת"ח החציף פניו ואמר לר' יושע בער זצ"ל "לא רק שאתה אינך מבין את ספר רח"ה - אלא גם אביך לא הבין"
|
|
|
|
|
| נשלח ב-16/6/2011 21:45 |
|
| |
בדק,
באמת ובתמים, למרות שהתבוננתי, לא זכיתי להבין את דבריך. (כלומר, שאיני מסכים כלל לאבחנה זו)
|
|
|
|
| נשלח ב-16/6/2011 22:15 |
|
| |
| בדק_בית כתב: |  | | י[למעשה אני נוטה לחשוב, כי הטענות שיש לבריסק על הרב שך, אינן מתבטאות דוקא בסיפור ההצטרפות לקואליציה או ביחסו דברים בשם הרב מבריסק. ההצטרפות לקואליציה היא בעצם ביטוי לתחושת הבגידה הכללית שרואים בבריסק באופן התנהלותו של הרב שך. הם חשו, ובצדק יש לומר, כי הרב שך, למרות כל מה שקיבל מהרב מבריסק, לא רואה את עצמו כתלמיד נאמן לבריסק, שלא לומר מחויב לבית בריסק. עובדתית, זה נכון מאוד. הרב שך ראה את עצמו כעצמאי לחלוטין. מעולם הוא לא היה כפוף באמת למישהו, כאשר הוא ציטט רבנים גדולים בנאומיו הדרמטיים, זה רק היה כדי לחזק את משנתו. הרב שך תמיד היה מספר, כי הרב מבריסק 'רק' ייעץ לו כי ייסבול אם יענה להצעה להצטרף כחבר במועגה"ת. אתם שואלים אותי? גם אם הוא היה אומר לו במפורש 'אל תצטרף', הרב שך היה מקבל את אותה החלטה - ומצטרף. אגב, עד כמה שהרב שך לא ראה עצמו כבריסקער, תעיד אולי העובדה המפורסמת הבאה: בחור מישיבת פוניבז' ניגש פעם אל הרב שך ושאלו: "מי גדול יותר, הרב מבריסק או החזו"א"? השיב לו הרב שך: "עד שאתה שואלני על הרב מבריסק, שאל אותי על ר' חיים"?. היעלה על הדעת כי תלמיד נאמן לבריסק יענה תשובה שכזאת? אביא לכם תשובה בריסקאית אמיתית לשאלה 'מחוצפת' שכזו. העיד לפני אדם הנאמן עלי כבי תרי, כי שאל פעם את ר' רפאל סולובייציק ז"ל את אותה השאלה: "מי גדול יותר החזו"א או האבא הרב מבריסק"? וזה השיב לו כהוגן: "החזו"א? הרי בליטא הסתובבו עשרות כמוהו ואיש לא הכירם", זו תשובה בריסקאית אותנטית. קצת מוגזמת אמנם, אך הולמת את השאלה! כך או כך, בבריסק היו מאוכזבים מאוד מהתנהגותו הנועזת של הרב שך וכאמור, מאז היחסים התקררו מאוד. שמעתי פעם, כי אף לאחר הנתק, באחת החתונות לבית בריסק, המשפחה שלחה לרב שך הזמנה באמצעות הדואר ומבלי שבאו להזמינו פיזית כימים מקדם. ואעפ"כ, הרב שך מחל על כבודו ועלה לירושלים להשתתף בשמחה. לא ביררתי עד כמה הסיפור מוסמך, אך הוא בהחלט מתאים לרב שך. השנים חלפו, ר' יושע בער נסתלק לעולמו צעיר ובטרם עת, ואת מקומו תפס – בעוז וביד רמה- בנו וממשיך דרכו ר' אברהם יהושע. אם באבא ר' יושע בער ראה הרב שך כבר פלוגתא לגיטימי במידת מה – הרב שך לא ראה באיש כבר פלוגתא לגיטימי. הרי שבבנו וממשיכו הרהוט בהנהגת אסכולת בריסק, בודאי של ראה כבר פלוגתא לגיטימי, לכל היותר הוא החשיבו לילד חצוף וגאוותן. אינני זוכר מדוע זה התמקד הרב שך במיוחד ברא"י (מן הסתם אמר איזה משפט חריף), אך הבוז והאיבה שהרב שך רחש לו, היו לשם דבר. אצל הרב שך אין להעביר ביקורת וחסל, כשהרב שך מבקר מישהו, המשמעות היחידה היא כי נפתחה מלחמת עולם. כל תלמיד מישיבת פוניבז' או מכל ישיבה אחרת שהיה נכנס להתייעץ עם הרב שך אם ללכת ללמוד בישיבת בריסק, התשובה הייתה חד משמעית: לא! "מלמדים שם להשחתה" היה אומר בהחלטיות רבה. אגב, ישנם בודדים אשר טוענים כי הרב שך אישר להם באופן אישי ללמוד בבריסק, נו. לאחר שנים, כידוע. נפתחה חזית חדשה בין משפחת בריסק לרב שך. פרשיית הסכסוך בין ר' מלכיאל קוטלר לאשתו - בתו של ר' מיכל פיינשטיין. בפרשה כאובה וטראגית זו, אין צורך להרחיב, פרטיה ידועים לכל. רק בקצרה אבהיר את נקודות המחלוקת: היו שני ויכוחים חריפים בין בני הזוג. א. אם לעשות טיפולי פוריות לאחר שנים שלא זכו לזש"ק. ב. אם זכותה של האשה למנוע מבעלה יציאה לארה"ב כדי למלאות מקום אביו כראש ישיבת ליקווד. הדומיננטית מצד פיינשטיין הייתה הרבנית ליפשא, ר' מיכל עצמו שמר בתחילת הפרשה על פסיביות ונמנע מלקחת צד, רק לאחמ"כ כשהמלחמה הפכה לציבורית, נעמד כמתבקש בחזית, כדי להגן על משפחתו. לגודל הטרגדיה (האישית של ר"מ זצ"ל), גם כאן התגלגלו הדברים למלחמה אישית ועקובה מדם, כאשר בשלב המתקדם של המלחמה, היה ברור לכל תלמידי הרב שך, כי זו פגיעה בכבוד הרב שך להמשיך וללמוד בכולל של ר"מ פיינשטיין. האווירה המטורפת של אותם ימים הייתה, אם אתה לא צודק, הרי שאין לך זכות לחיות. אם הרב שך מבקר אותך, זה אומר שאין לך זכות קיום. רבים ממתנגדיו של הרב שך, מאשימים אותו עצמו, ביצירת הדינאמיקה הזו. אי אפשר שלא להזכיר כאן, את תלמידו המובהק של הרב שך ר' דוד פיינשטיין, בנו של ר' מיכל. אשר נאלץ לחתוך בבשרו החי ולבחור בין משפחתו הרמה לבין רבו המובהק. באותם ימים אין דבר כזה להיות ניטראלי, אם אתה לא תומך במלוא המרץ ברב שך, בהכרח תמצא עצמך כפועל נגד 'ראש הישיבה'. הטוטאליות שלטה אז במלוא כיעורה. כמובן, הוא העדיף לבחור במשפחתו.
|
|
למעשה אני נוטה לחשוב, כי הטענות שיש לקבלינד קאליברס על לברון ג'יימס, אינן מתבטאות דוקא בסיפור ההצטרפות למיאמי היט. ההצטרפות למיאמי היא בעצם ביטוי לתחושת הבגידה הכללית שרואים בעולם הכדורסל באופן התנהלותו של לברון. הם חשו, ובצדק יש לומר, כי ג'יימס, למרות כל מה שקיבל בקבוצת הבית שלו, לא רואה את עצמו כחלק נאמן, שלא לומר מחויב לעיר שגידלה אותו. עובדתית, זה נכון מאוד. לברון ראה את עצמו כעצמאי לחלוטין. מעולם הוא לא היה כפוף באמת למישהו, כאשר הזכיר שחקנים גדולים בראיונותיו הדרמטיים, זה רק היה כדי לחזק את מעמדו. לברון תמיד היה מספר, כי מייקל גורדון 'רק' ייעץ לו כי ייסבול אם יענה להצעה המפתה של מיאמי. אתם שואלים אותי? גם אם הוא היה אומר לו במפורש 'אל תצטרף', לברון היה מקבל את אותה החלטה - ומצטרף. אגב, עד כמה שלברון לא ראה עצמו כקליבלנדער, תעיד אולי העובדה המפורסמת הבאה: שחקן מקבוצת שיקאגו בולס ניגש פעם אל לברון ושאלו: "מי גדול יותר, דירק נוביצקי או לארי בירד"? השיב לו לברון: "עד שאתה שואלני על נוביצקי, שאל אותי על מג'יק ג'ונסון"?. היעלה על הדעת כי תלמיד נאמן למגי'ק יענה תשובה שכזאת? אביא לכם תשובה אמיתית לשאלה 'מחוצפת' שכזו. העיד לפני אדם הנאמן עלי כבי תרי (ו-14 סנטימטר), כי שאל פעם את שאקיל אוניל את אותה השאלה: "מי גדול יותר דירק נוביצקי או לארי בירד"? וזה השיב לו כהוגן: "נוביצקי? הרי בליגה הסתובבו עשרות כמוהו ואיש לא הכירם", זו תשובה אותנטית. קצת מוגזמת אמנם, אך הולמת את השאלה! כך או כך, בקליבלנד היו מאוכזבים מאוד מהתנהגותו הנועזת של לברון וכאמור, מאז היחסים התקררו מאוד. שמעתי פעם, כי אף לאחר הנתק, באחת ממסיבות העיתונאים של הקבוצה שלחה ההנהלה ללברון הזמנה באמצעות הדואר ומבלי שבאו להזמינו פיזית כימים מקדם. ואעפ"כ, לברון מחל על כבודו ועלה לקליבלנד להשתתף במסיבה. לא ביררתי עד כמה הסיפור מוסמך, אך הוא בהחלט מתאים ללברון. השנים חלפו, מייקל ג'ורדון פרש ממשחק צעיר ובטרם עת, ואת מקומו תפס – בעוז וביד רמה- ממשיך דרכו קובי ברייאנט. אם במייקל ראה לברון בר פלוגתא לגיטימי במידת מה הרי שאצל קובי, לכל היותר הוא החשיבו לאתלט וקלעי ותו לא. אינני זוכר מדוע זה התמקד ג'יימס במיוחד בקובי ברייאנט, אך הבוז והאיבה שרחש לו, היו לשם דבר. אצל לברון אין סתם חסימה, כשהוא נותן גג, המשמעות היחידה היא כי נפתחה מלחמת עולם. כל שחקן בליגה שהיה עולה לשחק מולו, הדבר היחיד שראה היה רצח בעיניים. לאחר שנים, כידוע. נפתחה חזית חדשה בין לברון וידידו הקרוב דווין וויד לבין דירק נוביצקי. בפרשה כאובה וטראגית זו, אין צורך להרחיב, פרטיה ידועים לכל. רק בקצרה אבהיר את נקודות המחלוקת: נוביצקי לקה בהצטננות חריפה והחל להשתעל באופן תכוף. לגודל הטרגדיה גם כאן התגלגלו הדברים למלחמה אישית ועקובה מדם, כאשר בשלב המתקדם של המלחמה, שודרה פגיעה בכבוד נוביצקי, כאשר ווייד ולברון התגלו במלוא כיעורם. הם כמובן העדיפו לבחור בכסף הגדול.
תוקן על ידי אפנדי ב- 16/06/2011 22:23:21
|
|
|
|
| נשלח ב-16/6/2011 22:35 |
|
| |
כל אחד ומה שמעניין אותו
|
|
|
|
| נשלח ב-16/6/2011 23:08 |
|
| |
אפנדי, חובה לציין שאתה המגיב הראשון באשכול הזה שמספק תשובה הגיונית לשאלה מדוע זה האמריקאים נמשכים כל כך לבית בריסק.. (אמנם, למען הדיוק בעובדות שכל כך חשוב באשכול כזה, חבל שלא ציינת שבסיפור שלך זה הסתיים בנצחון של נוביצקי וסייעתו על לברון ודעימיה, שלא כפי שאירע בסיפור המקורי..)
|
|
|
|
| נשלח ב-16/6/2011 23:49 |
|
| |
| פiפiלארי כתב: |  |
החומרות של החזו"א הם רבות, והמפורסמות שבהם הם:
חשמל בשבת, ועירובין, ושיעורין, ומעמיד דמעמיד, ולאחרונה גם נתפרסם בעניין הפרייה מלאכתית.
מהם קולותיו של החזו"א?
|
|
איזה חומרות בעירובין?
החזו"א הקל הרבה בהלכות עירובין כגון בדין פירצת י' מדאורייתא
שזה נפ"מ מאד גדולה לענין רה"ר בזה"ז
וכן בהלכות שביעית יש הרבה קולות
בענין שיעורים גם לא כ"כ מוצדק לקרוא לזה חומרא,
כיון שזה לא שאלה חד צדדית - מותר או אסור,
אלא בחירה בשיטה מסוימת שאמנם יותר פעמים זה לחומרא אבל יש בזה גם קולא לפעמים
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2011 09:46 |
|
| |
| עניןשלזמן כתב: |  | | כל אחד ומה שמעניין אותו |
|
אני גאה שמשחקי גמר הפליאוף של ה-NBA מעניין אותי יותר מכל הבולשיט האידיוטי באשכול המיותר וחסר התוחלת הזה שמעניין 3 וחצי אנשים עם נרווים מפותחים, בשאלות בלתי רלוונטיות בעליל.
אקס אל, קבל לייק. כמובן שלא כתבתי את סוף הסאגה, כדי להשאיר את הקוראים במתח.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2011 13:22 |
|
| |
אפנדי אשכול זה הוא יוצא דופן בפורום הרדוד כיום של שולי החרדים. אל תתקע גם לכאן את ניחוח הזבל של הכתיבה הסטנדרטית של בח"ח, תשאיר את חכמותיך במדמנה הכללית. גם אני לא מתמצא במיוחד במה שנכתב כאן, אך זה בהחלט מעניין ובניגוד לך, אני מכבד ומוקיר את הכותבים ואת הנכתב כאן.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2011 13:28 |
|
| |
גלגולו של אשכול. תראו מה התפתח לנו מה"דרמה" בבריסק. אגב, מי זה הגרא"י סולוביציק?
|
|
|
|
|