| נשלח ב-16/5/2011 23:38 |
|
| |
ספירת העומר - "כדי לטהרנו"; האומנם?
<* style="border-left: #ccc 1px solid; margin: 0px 0.8ex; padding-left: 1ex; padding-right: 1ex; border-right: #ccc 1px solid">כבר שנים שאני רגיל למלמל את ה'יהי רצון' שלאחר הספירה, כמצוות אנשים מלומדה.
עד שפתאום חשבתי על מה שאני אומר.
"אתה ציוויתנו לספור ספירת העומר - כדי לטהרנו מקליפותינו ומטומאותינו".
מה רע ב"לתקוע בשופר - כדי להעלות את ניצוצות הקדושה"
או "להפריש מעשרות מתפוחים - כדי לתקן את החקל תפוחין קדישין"?!
ובמילים אחרות: מה עניין ספירה אצל קליפות?
וכאן מתעוררות להן מספר תמיהות, חלקן מקומיות וחלקן כלליות.
חלקן לא ממש קשור ישירות לנושא שהקפיץ את חמתי, אך זהו המקום לדון בהן.
מהן גדולות וזועקות, מהן קטנות ושוליות:
1. ראשית כל, מה טיבו של 'יהי רצון' זה? מי תקנו? ומנין לו, למחבר הנכבד,
הידע הסודי על הקשר בין ספירת העומר, שכל מטרתה הוא ספירת חמישים יום עד
להקרבת מנחה חדשה לה', לקליפות ניצוצות ושאר מרעין בישין?
2. קליפות וניצוצות אלו, מה מקורן? האם המצאת החסידות הינן, או שמא כבר בספר הזוהר מופיעות הן?
3. ומשנתגלה המקור - אינספור שטויות והבלים משוייכים אחר כבוד לקליפות המדוברות;
שיריים של צדיק - ניצוצות קדושה.
היטלר - קליפה עמלקית.
מקווה - מטהרנו מאותה קליפה נסתרת, שלא לדבר בכלל על שז"ל, וכן הלאה והלאה.
כל חסיד, וגם לא-חסיד, נתקל בוודאי עשרות פעמים באזכורים מסוג זה (לשם ייחוד'ס, יהי רצונ'ס וכו'),
וכאן המקום לברר, מה הן, למען השם, הקליפות המסתוריות הללו???
אז במטותא מכבודכם, אל נא תחייכו לעצמכם ותהמהמו בשפה רפה "נו, העכערע זאכן"...
ונסו להעלות עלי מרשתת תשובות הגיוניות שיתקבלו על דעתי הענייה. *>
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2011 23:46 |
|
| |
בלי להתייחס לעצם השאלות, נדמה לי שאם כבר אומרים את התפילה הזו - להשמיט את ה"כדי". גם אם מקבלים שהספירה מתקנת איזה משהו, נשמע לי קצת יומרני לקבוע לקב"ה למה הוא ציוה אותנו במצוה.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2011 23:54 |
|
| |
ממ"נ, אתה לא יכול לשאול את כל השאלות יחדיו.
אם אינך מבין מהן קליפות- כיצד אתה שואל מה הקשר בינן לבין ספירת העומר?
זאת ועוד, אם חמתך קופצת - רשאי אתה לעשות כפי שעושים רבים וטובים- להפסיק להגיד את זה. מומלץ בחום.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2011 00:19 |
|
| |
שאלות "הקליפות " היא שאלה כבדת משקל גם ללא שום קשר לספירת העומר,
מישהו מוכן להתנדב ולהסביר על איזה קליפות בדיוק אנחנו מדברים ? בננות ? תפוזים ?
שבשם הקליפות האלה הונהגו כל כך הרבה הנהגות שונות ומשונות ,
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2011 00:45 |
|
| |
ב"ה.
Misterניק,
" ...
נושא שהקפיץ את חמתי, אך זהו המקום לדון בהן.
אינספור שטויות והבלים משוייכים אחר כבוד לקליפות המדוברות;
. . . ונסו להעלות עלי מרשתת תשובות הגיוניות שיתקבלו על דעתי הענייה."
א י ן ס י כ ו י ! !
- - - - - - -
אברך_צעיר,
"על איזה קליפות בדיוק אנחנו מדברים ? בננות ? תפוזים ?"
על קליפת אגוז ...
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2011 01:26 |
|
| |
מדוע כל מי שאין לו תשובה לשאלה שנשאלה חייב להודיע זאת בשער בת רבים?
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2011 02:05 |
|
| |
ב"ה.
ייתכן שמפני אותה הסיבה שכל מי שאינו מסוגל להבחין בין התרסה ושאלה חייב להודיע זאת בשער בת רבים...
|
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2011 02:17 |
|
| |
Eli_s - ספק אם הייתי מצליח לומר זאת בצורה טובה יותר משעשית.
לכל המציעים להשמיט את הקטע/פסקה הבעייתי/ת - לא כואב לי לומר את זה. מה שאכפת לי זו לא עצם האמירה, אלא תפקיד הדוברות של אלוקים והנושא בכללותו.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2011 05:31 |
|
| |
התרגזנט ניקח כוס מים כעת מה התשובה?
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2011 07:34 |
|
| |
מיסטר ניק
ברוך הבא אל הפורום!
העלית שאלה שאין כמוה. ולא רק אתה חש תמהון ואולי גרוע מזה לנוכח מה שתארת.
אמנם, רוב חברי הפורום הזה יצטרפו לתמיהה ולהתנגדות ורק מיעוטם יראו בנושא זה עיקר אמונה יהודי ולא עוד אלא שהעולם עומד עליו לדעתם.
אני עצמי, שמשתייך למחנה השולל, יכול לנסות לענות לפי מיעוט ידיעותי. אולם ראוי לצפות לתשובה מן המקורות משותף סוד ומאיש ציפור.
וזה החילי.
א. האם אתה מכיר את המילה "מיתוס"? המילה הזו זכתה, לפעמים בצדק ולפעמים לא, לשלילה וביקורת. מיתוס אינו רק סיפור דברים מופרך מעצמו כי הוא מזדקק למושגים מעולמנו הגשמי והגס. מיתוס הוא גם תיאור שאינו מסתפק בעובדות המופשטות ביותר ומציע מעבר להן. (ראה בספרו המופלא של קולקובסקי על "נוכחותו של המיתוס"). כיון שאין ראוי להפנות לאישים ולספרים במקום להסביר מה הם אמרו, אציין זאת בקיצור רב מדי. (גם כך התשובה תהיה ארוכה). מיתוס הוא דרך מסויימת להציג מידע שאפשר להציגו באמצעות מערכת מקבילה, "נקיה" ולפעמים גם זה. הסבר הוא יותר מאשר הקביעה כי "מעשה א' ונסיבות ב' גורמות איכשהו לתוצאה ג' ".
יש רמות שונות של מיתוס. יש מיתוסים שבעינינו אינם מיתוסים אלא מדע, כגון הקונטים או המיתרים, אבל במובן של קולקובסקי, כיון שאנו מתרחקים מן העובדות המדידות ונשענים על כלי מדידה או על תיאוריות מתווכות, יצאנו מן הנתון המיידי ולכן אנו כבר בחוגו של המיתוס.
ב. בתולדות המסורת של המחשבה (ויש שיגידו: הדמיון) היהודית, מצאנו הסבר מורכב המציע תשובות מרתקות לשאלות המעניינות ביותר על הבריאה, על העולם, ואולי אפילו על הבורא. מדוע נברא העולם? מדוע הוא נראה כמו שהוא נראה? האם אפשר לשפר את המצב?
התשובה היא שאנו יכולים לדעת על הבורא שהוא רצה להיטיב. אנו יכולים לדעת, אולי באמצעות חויות מיוחדות שזוכים להם אנשים מיוחדים, כמו אלו הנזכרים בזוהר או האר"י ותלמידיו, שראו מה קורה בעולמות האלוהיים.
(נכון, זה משונה מאד לדבר על "עולמות אלוהיים" וגם אני סבור שכאן יש בעיה, אבל אני משתדל להציג את עמדת המאמינים. וכיון שאני חשוד לשנוא, ראוי שתשלים את התמונה מדברי חברינו האחרים).
כאן קרה סיפור מרתק.
הבריאה יכולה להיות מתוארת כיציאת שפע ממקור השפע העליון. (המונח "אנרגיה" כמדומה הוא ראשוני בפיזיקה ומשתמשים בו ולומדים על אופני השימוש בו, אך אי אפשר להגדירו, כפי שקו, נקודה ועוד כמה מונחים הם מונחים ראשוניים בגאומטריה של אוקלידס, הדגם היסודי של שיטה בנויה לתפארת שיש לנו בהיסטוריה של המדע). שפע הוא אם כן מונח ראשוני.
בתוך הבורא עצמו, בשלבים ראשוניים של יציאת השפע שהיה אמור להביא לעולמנו, קרתה תקלה. המקובלים ידברו על כלים ועל תכולתם. השפע היה רב מדי מן הכלים. לפיכך, כמו שמוכר לנו גם בעולמנו, הכלים התרסקו. כאשר מתרסקים כלי חרס, נותרים שברים. כאשר התרסקו הכלים של נסיון הבריאה הכושל, נותרו קליפות.
ובתוכן השפע האלוקי בצורה של ניצוצות.
הבורא לא רצה לתקן את הדברים באופן ישיר, אלא עקיף. הוא הטיל את המלאכה על האנושות, ואחר כך על עם ישראל. זה לא היה רעיון כל כך בלתי סביר. כמה פעמים כמעט נאספו כל הניצוצות של השפע האבוד, והכלים הסתדרו בצורה מיטבית, והבריאה יכלה להתרחק מן הרע לגמרי. (האם הוא היה נעלם? או מוצא את תיקונו? כמדומה שזו כרגיל מחלוקת).
זה כמעט קרה בבריאת האדם, אבל חטא האדם הראשון בגן עדן קלקל. זה כמעט קרה בקבלת התורה בסיני, אבל חטא העגל קלקל. וכיו"ב.
מאז אוספים עם ישראל את הניצוצות הפזורים על ידי מעשי המצוות שלהם.
ג. למרות שכל מצוה אוספת ניצוצות - מיתוס שבא לומר כי היא חשובה, מתקנת את המציאות, ועושה זאת באופן מסויים - ידיעה שזו מצוה מתקנת ושיש כאן איסוף משפרת את רמת הפעולה.
לפי המקובלים, ראוי היה שבכל מצוה יכוונו את הכוונות האלו, אבל בשל נסיבות שונות, חלקן היסטוריות, דווקא מצוות מסויימות "זכו" ועשיית המצוה נכרכה בתשומת לב לנקודה זו.
מצות העומר היא אחת מהן. אבל המעיין בפרקים מסוימים בכתבי האר"י יראה שיש הדרכה להכנות דומות גם למצוות אחרות, ואפילו לתקנות דרבנן, מנהגים ועוד. הקבלה יוצרת מצוות חדשות בצורה זו. וזו כמובן הערה ביקורתית למדי. אני משער שלמקובלים יש עליה תשובה.
*** נוסף לכל אלו, יש שמפרשים את איסוף הניצוצות מן הקליפות בצורה פחות מיתית. הם רואים בכך משל לתיקון הנפש. ואכן, יש מידרג ומקביליות, כאשר מה שאני מתקן בתוך עצמי משפיע על כל העולמות.
ובתוך עצמי אני יודע שיש לי עבירות, מידות רעות, וכוונות לא טהורות לגמרי (כל אדם רוצה שכר על מעשיו, ואולי זה פסול, אפילו ברמה עדינה שבעדינות). יכול אדם לעבוד על עצמו, ויכול אדם לקבוע זמנים מסויימים להתבוננות בדבר, ויכול אדם להשתמש במצוה מן המצוות לתכלית הזו.
ואכן תמצא בזמננו שמחלקים את עולם הספירות (שהשתלשלו בזמן הבריאה) ל49, זו בתוך זו, והן מכוונות גם כנגד תכונות הנפש, וכל אחת מהן טעונה בירור ותיקון. ויש גם יישום מעשי, של חסד ושל גבורה, של חסד שבגבורה ושל גבורה שבחסד, ותמצא במדריכים שונים שיוצאים היום דוגמאות מעשיות, מה לחשוב ומה לבדוק ומה ליישם, בהתאם לחלוקת הימים.
למשל, התחשבות בזולת, ויתור, עבודה לא לכעוס, ועוד ועוד.
הדגם הזה נראה מלאכותי, אבל יתכן שיאמרו לך שצריך אירגון מסויים, אז הנה.
ואם מדובר בעבודה פסיכולוגית עצמית, יוסיפו ויאמרו לך, אז יכול אתה להתעלם מן החלק המיתי ולקחת את החלק המעשי. וכי לא ראוי לאדם לעבוד על עצמו? ודאי שכן.
*** עצם השימוש במיתוס שכולל רכיבים כמו ניצוצות, איסופם, קיומו של מיעוט שמודע לכך ומתקן, חשיבותה של ידיעת מיתוס זה כהכשר לתיקון, כל אלו מזכירים מאד את הגנוסטיקה הקדומה, מערכת אמונות נוצרית או שסללה את הדרך להתפתחות הנצרות. גם שם יש ניצוצות שנפלו, ספירות שהתנתקו, מאבקים פנים אלוהיים ולימוד שמטרתו להפוך את הלומד לבן המיעוט שזוכה להינצל. וכל זה הוא בעליל לא יהודי. ומצד שני, יאמר המקובל כי דמיון חיצוני אינו מעיד על פסלות רעיון. ואולי, כמו שטוענים מקובלים מסויימים, בכל ההיסטוריה שלנו היו כאלו שידעו על הקבלה ואף נאבקו נגדה, מפרעה ובלעם עד המן ואולי אפילו יש"ו ומוחמד...
*** אני מקוה שהקדמות אלו יבארו את הקשה. כמובן, אני פסול להציג את הדברים מתוך שאני חושד בהם ורואה בהם חסרון רב. אבל לפחות הצגת דברים ראשונית יש כאן. וראוי לחכות לחברינו שיבואו וילמדו זכות על מה שבעיניהם הוא דבר גדול ביהדות ועיקר בבריאה ובתכליתה.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2011 08:58 |
|
| |
בהמשך לדברי מימוני,הקבלה בהיותה גם פילוסופיה קיומית באה לתת מענה למצוות שאיבדו את משמעותן בימינו כספירת העומר שכבר אין לה היום משמעות ובאמצעות שפת קוד חדשה של קליפות וכו' היינו התרחקות האדם מעצמו מנשמתו, מאלוהיו, ותחושתו שיש מחיצה בינו לבין עולמו וכיסופיו אל התוך אל הפרי אל היחידה ואל השכינה ושפת קוד זאת שהיא פילוסופיה של משמעות ועל כן היא שירית מעצם טבעה חברה חזרה יהודים רבים למצווה זאת ולעוד מצוות.
|
| נשלח ב-17/5/2011 09:06 |
|
| |
מיימוני,
מה לעתך חסר ופגום בכל אשר ביארת, יותר מאשר לומר, שישנו בורא יחידני שהינו מעבר לכל הגבל ומושג -רע או טוב. וברצונו ומעצמותו המציא מציאות רע ומציאות טוב, והמציא מציאות המאופשרת להפריד בין השניים מעצמה-במוחלטות. וכו' וכו'.
כלומר, האם סבור אתה שזירת הטוב והרע והבחירה המציאותיים, בהיותם עצמוניים ומנותקים מהבורא. לא מלמדת על פעילות אימננטית [זהה בדיוק למשתקף בכל פרט בבריאה] המצויה בבורא ?. וכי מעצמה נוצרה המציאות ?, אם המציאות מעידה על בוראה, הרי שהיא מעידה גם על התהליכים הפנים-אלוהיים שהביאו להווצרותה. וכל אשר ישנו כאן ישנו שם, האם אין אלו מהויות לא שלמות ופגומות [כרע] או אפילו שלמות-מוגבלות [כטוב] שנמצאים בו [באיזו תפיסה או א-תפיסה שתרצה].
ובמילים אחרות -במה שונה בעצם תורת הניצוצות והעולמות הקבלית מכל תורה דתית ראציונאלית, [באם נתרגם את מונחי המחשבה הדתית למשלי ניצוץ ושבירה].
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2011 09:07 |
|
| |
לכאורה הסיבה לאמירה ההמונית של היה״ר של ספירת העומר בשונה משאר המצוות כי זו מצווה ללא כל רמז והבנה בפשט הכתובים . בשונה משופר בר״ה שכבר הרמב״ם מציין את הרמז לתשובה ומצה בפסח שהיא עדות בני ישראל על יציאת מצרים חג השבועות הרי מופיע בתורה כחג הקציר ולא כחג מתן תורה . ועוד שאינו ממש תלוי בקציר כפסח שצריך איכשהו להיות בזיקת מה לאביב. אז יותר אנשים נוטים להתעניין מהי הספירה הזו שיש מצווה מיוחדת בזמן הבית מדאורייתא וכעת מדרבנן לספור כל יחיד לעצמו ספירה זו. ההסבר של המקובלים נקלט טוב יותר כשיש רקע כזה... אולם ההתרסה הכוללת מקליפות לא קשורה ממש לספירת העומר .
|
| נשלח ב-17/5/2011 09:15 |
|
| |
קלאץ קאשע ראיתם מישהו שנהיה מזוכך יותר אחרי הספירה?
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2011 09:20 |
|
| |
אילו היית שואל אם ראינו מישהו שקיבל שפע רב ניחא , אני בכל אופן לא ראיתי אבל מזוככים ראיתי גם ראיתי . [ וכידוע לא ראינו אינו ראיה....]
|
| נשלח ב-17/5/2011 09:41 |
|
| |
| אברך_צעיר כתב: |  | שאלות "הקליפות " היא שאלה כבדת משקל גם ללא שום קשר לספירת העומר,
מישהו מוכן להתנדב ולהסביר על איזה קליפות בדיוק אנחנו מדברים ? |
|
קליפה היא חלק מהיווצרות הפרי, חלק שמשמש בדרך כלל כהגנה על החלק הנאכל. יחד עם זאת בשלב מסויים נפרדים מהקליפה ומתמקדים בפרי עצמו, וזה פשוט וברור.
בעבודת ההתקרבות אל השם יש שני חלקים- ימין מקרבת ושמאל דוחה, כלומר במקביל לפעולת ההתקרבות של הימין נדרשת פעולת היפרדות של השמאל מדברים שמפריעים להתקרבות המבוקשת. זוהי פעולת סילוק הקליפות מעל הפרי.
כל מצווה ופעולה שאנחנו עושים מחייבת התרוממות ממצבנו הנוכחי לקראת מצב גבוה יותר (קרבה לבורא) וממילא מחייבת היפרדות והסרת קליפות כנ"ל, ולכן מן הראוי להתכוון לזאת בכל מצווה ופעולה ולאו דווקא בספירת העומר.
בספירת העומר אנחנו עוסקים במעבר שיטתי מחג הפסח אל חג השבועות.
זוהי התקדמות והתעלות מיוחדות במינן והן משליכות על הדרגה הרוחנית שלנו לכלל השנה.
ממילא יובן שהדגש מושם דווקא במצווה (תמוהה לכאורה) זאת, ומי שספר ספירת העומר בחברת יראי השם רואה עד כמה התלהבות והתקדשות יש בה.
זכיתי לראות שנים רבות את הרב זוסמן זצ"ל סופר את העומר בקדושה ובטהרה בחצות הלילה בכותל המערבי. זה מסוג הדברים שבונים את נשמת האדם בדרך שאין לה תחליף.
מיימוני,
חס ושלום להעלות על דל שפתיך שקרתה "תקלה" במעשה הבריאה ונוצרו הקליפות (אינך רוצה שיפתח אשכול האם זו מינות).
בניית אפשרות הקליפה והפרי היא חלק מתהליך המתוכנן של בריאת מסגרת עבודתו של האדם.
|
|
|
|
|