| נשלח ב-19/5/2011 00:19 |
|
| |
המהדורה המבוארת - צפונות הפירוש
"מפעל משנה תורה" לקח על עצמו להוציא לאור עולם את משנה תורה להרמב"ם מדויק ומבואר, לשם כך הם הוציאו מהדורה מנוקדת בכרך אחד מדויקת ע"פ כ"י , וכעת הם עוסקים בההדרת הביאור למען ירוץ הקורא בדברי רבינו הרמב"ם, ויהיו דבריו מובנים לכל.
הביאור מתאפיין בקצרנות ובבהירות, מצד אחד הם קיצרו מאוד בביאורם בכדי לא להלאות את הקורא, ומצד שני הם השתדלו להעביר במילים קצרות ביאורים בהירים ופשוטים המסלקים הרבה שאלות על דברי רבינו הרמב"ם.
הביאורים אינם פרי המצאת המהדירים, אלא הם נלקטו מדברי הרמב"ם עצמו בספריו השונים, וכן מדברי הראשונים והאחרונים עד פרשני דורנו לרמב"ם. שיבחו של ביאור אינו שהוא מחדש דברים שלא שמעתם אוזן, אלא אדרבה שהוא מביא בתוכו את הביאורים הנכונים בקצרה ותכליתיות, וזה המאפיין היחודי של הביאור.
בשורות הבאות נצביע על כמה מקומות בהם משתקפת המגמה הנ"ל, קצרנות עם בהירות.
הלכות נזיקי ממון
ב,י2 התרנגולין, מועדין להלך כדרכן ולשבר. היה חוט או רצועה קשור ברגליהן, ונסתבך כלי באותו החוט, ונתגלגל ונשבר--משלם חצי נזק. במה דברים אמורים, בשקשרו אדם. אבל אם נקשר על רגליהן מאליו, בעל התרנגולין פטור; ואם היו לחוט בעלים, ולא היה החוט הפקר--בעל החוט חייב חצי נזק, שהרי הוא כבור המתגלגל.
בהלכה זו צריך לבאר את הנקודות הבאות
1- חוט הקשור ברגל התרנגול שנסתבך בו כלי ושברו, מדוע משלם חצי נזק ולא נזק שלם כנזק הרגל?
2- חוט שנקשר מאליו והיו לו בעלים, ישלם בעל החוט חצי נזק כבור המתגלגל, והשאלה, והרי בנזקי בור משלמים נזק שלם ולא חצי נזק?
3- במקרה שבסעיף 2 שהחשבנו את החוט כבור המתגלגל, מדוע בעל החוט חייב לשלם על נזקי כלים, והרי כלים שנפלו לבור ונשתברו בעל הבור פטור (להלן יג,א)?
כעת נביא את הביאור להלכה הנ"ל, הביאור מבוסס על דברי הרב רבינוביץ בפירושו יד פשוטה, ודבריו שופכים אור בהיר על ההלכה.
נבאר את הנקודות הנ"ל ע"פ הביאור
1- הטעם שמשלם חצי נזק, כיון שהחשבנו שהזיק התרנגול את הכלי כנזק צרורות, כי לא שבר התרנגול את הכלי ברגלו ממש, אלא הכלי הסתבך בחוט הקשור בו ונתגלגל ונשבר, כשם שהצרורות הניתזים מרגל הבהמה מתגלגלים ושוברים את הכלים.
2-3 חוט שנקשר מאליו והיו לו בעלים, ישלם בעל החוט חצי נזק כבור המתגלגל, למרות שקראנו לחוט בור, אבל ההגדרה היותר מדויקת שיש כאן תקלה הנעה ממקום למקום והיא כנזקי רגל (צרורות), ולפיכך ישלם עליה חצי נזק, ויתחייב גם אם ניזוקו כלים ממנה. ומה שקראנו לחוט בור המתגלגל, להורות על תקלה הנעה ממקום למקום כמו בור שהוא תקלה, אבל יש לתקלה זו דיני צרורות.
הלכות נזיקי ממון
ד,א1 הכונס צאן לדיר, ונעל בפניהן בדלת שיכולה לעמוד ברוח מצויה, ויצאת והזיקה--פטור. ואם אין הדלת יכולה לעמוד ברוח מצויה, או שהיו כותלי הדיר רעועין--הרי לא נעל בפניהן כראוי; ואם יצאת והזיקה, חייב: ואפילו חתרה ויצאת, ואפילו נפרצה מחיצה בלילה, או פרצוה ליסטים--בעל הצאן חייב.
ד,א2 הייתה מחיצה בריאה, ונפרצה בלילה, או שפרצוה ליסטים, ויצאת והזיקה--פטור. הוציאוה ליסטים, והזיקה--הליסטים חייבין.
ד,ב הפורץ גדר לפני בהמת חברו, ויצאת והזיקה--אם היה גדר חזק ובריא, חייב; ואם היה כותל רעוע--פטור מדיני אדם, וחייב בדיני שמיים. וכן הנותן סם המות לפני בהמת חברו--פטור מדיני אדם, וחייב בדיני שמיים.
נתבונן בהלכה א2, לסטים שפרצו מחיצה בריאה ויצאה הבהמה והזיקה בעל הבית פטור כיון שנעל בפניה כראוי והוא אנוס, וגם הליסטים פטורים, לעומת זאת אם הוציאוה הליסטים והזיקה הליסטים חייבים בנזקיה, והשאלה הנשאלת, מדוע? ומה ההבדל בין המקרים?
נמשיך להתבונן בהלכה ב', הפורץ גדר לפני בהמת חברו ויצאת והזיקה אם היה גדר חזק ובריא חייב הפורץ בנזקי הבהמה. והשאלה, מה ההפרש בינו לבין הליסטים שבהלכה א2 הפטור מנזקי הבהמה?
אליבא דאמת, כבר השיב הרמב"ם על כך בתשובה סימן תלב, לסטים שפרצו מחיצה לפני הבהמה ויצאה והזיקה פטורים מלשלם את נזקיה, כיון שעשו מעשה גניבה ולא מעשה נזק, וגם לא עשו מעשה קניין בבהמה שתהיה ברשותם, והבהמה יצאה מעצמה והזיקה לפיכך פטורים, אבל אם הוציאוה מהדיר בידיהם, עשו מעשה בפועל שתזיק הבהמה, וגם עשו בבהמה מעשה קנין שתהיה ברשותם, לפיכך חייבים לשלם את נזקיה, וכן בהלכה ב', הפורץ גדר לפני בהמת חברו מתכוון שתצא הבהמה מהדיר, אם כן הוא עושה מעשה נזק, ועשה מעשה בכוונה, לפיכך חייב לשלם את נזקי הבהמה.
כעת נביא את הביאור להלכה הנ"ל, ונראה כיצד הוסברו הדברים בצורה קצרה וברורה.
הלכות נזיקי ממון
ד,ד המוסר בהמתו לשומר חינם, או לנושא שכר, או לשוכר, או לשואל--נכנסו תחת הבעלים; ואם הזיקה, השומר חייב. במה דברים אמורים, בזמן שלא שמרוה כלל. אבל אם שמרוה שמירה מעולה כראוי, ויצאת והזיקה--השומרין פטורין, והבעלים חייבין. שמרוה שמירה פחותה--אם שומר חינם הוא, פטור; ואם שומר שכר או שוכר או שואל הוא, חייבין.
הבאנו את ההלכה לפי נוסח מהדורה ראשונה, לפי נוסח זה, שמרו השומרים שמירה מעולה כראוי ויצאת והזיקה השומרין פטורין והבעלים חייבין, והשאלה הנשאלת, מדוע חייבים הבעלים לשלם על נזקי הבהמה כאשר השומרים שמרו את הבהמה כראוי?
אליבא דאמת, כבר השיב הרמב"ם על כך בתשובה סימן תלג, והוא תיקן את הנוסח כך "... שמרוה שמירה מעולה כראוי, ויצאת והזיקה השומרין פטורין. שמרוה שמירה פחותה אם שומר חינם הוא, פטור, והבעלים חייבין, אפילו המיתה את האדם; ואם שומר שכר או שוכר או שואל הוא, חייבין". לפי תיקון הרמב"ם הדברים מבוארים וברורים.
כעת נעתיק את ההלכה והביאור להלכה הנ"ל, ונראה כיצד הוסברו הדברים בצורה קצרה וברורה.
סוף דבר
הבאנו דוגמאות מועטות המלמדות על מגמת הביאור וצפונותיו, ומהם נלמד על שאר הביאור שבעזרתו ניתן להבין את דברי רבינו הרמב"ם בספרו הגדול "משנה תרה".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/5/2011 10:06 |
|
| |
נשמח לקבל תגובות והערות
מה טוב בביאור? מה לדעתכם חסר בו? מכירים משהו יותר טוב?
תוקן על ידי דרום_חוקר ב- 19/05/2011 10:09:08
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2011 15:05 |
|
| |
דרום חוקר
עלי להמשיך לעיין בדוגמאות שלך. (משום מה, לא תמיד היה לי ברור מה הנוסח בספר ומה הוא ההסבר המפורט שלך. אולי צריך מרכאות או שינוי בגופן להבדיל בין ציטוט לבין דבריך שלך?).
האם הספר כבר גמור/יצא לאור או שהוא בשלבי עריכה? ואז יש מעלה נוספת בכתיבה כאן כי זה יכול להשפיע ולעזור?
אני יכול לומר כי המהדורה של הרמב"ם בכרך אחד התגלתה לי כאוצר יקר ושימושי, וזה גם לאחר שיש לי את פרוייקט השו"ת עם הרמב"ם בפנים. הספר נעשה בצורה מדוייקת, ברורה, נוחה (שתי סימניות) ועוד ועוד.
לגבי פירושים לרמב"ם, יש לדון מהו פירוש ומהו מוסיף. כמדומה ששמעתי שהפירוש שנכתב בהוצאת הרמב"ם לעם של מוסד הרב קוק היה פופולרי ונוח.
אבל איני מכיר להשוות.
אני יכול לומר למה אני זקוק ברמב"ם. וזו נקודה מעניינת, אם כי איני יודע אם אצליח להעביר אותה במילים.
מסופר שהרשב"א (מצוטט ברא"ש, או הפוך, הרא"ש מצטט אותו) כתב שקשה לו לפסוק מהרמב"ם אם אינו מכיר את הגמרא שעליה הוא מתבסס. בדינים שהיום נכללים אצלנו למשל ב"אורח חיים" אין לו בעיה, אבל בקודשים וטהרות כן. הוא אינו בקיא בהם מספיק לשם כך (כן, כך נאמר בראשונים).
מה באמת חסר? אני זוכר שניסיתי ללמוד את הרמב"ם לפי הסדר, (כפי שמומלץ גם בחב"ד). לא חשתי שזה מביא תועלת. להבדיל למשל ממשנה עם פירוש קהתי.
מדוע?
מפני שהרמב"ם מביא פסקים פסקים, אבל לא ברור מה הכלל העולה מתוכם ועל אלו כללים ומתודולוגיות הם מסתמכים.
זה יותר ברור לאחר שמכירים את הרקע.
למי נועד הספר? אם הספר מיועד לכאלו שאינם מכירים את הרמב"ם מספיק ולא את הגמרא, אז צריך פירוש שיסביר מה הרמב"ם בא לומר בכל כלל וכלל. הרמב"ם עצמו מספק כללים, אבל לא תמיד הם ברורים. או באותו מקום.
בעיה נוספת היא שהרמב"ם מפרש מחדש גמרות לא באופן שהתרגלו אליו אצלנו (במאות השנים האחרונות שבהן לומדים קודם כל רש"י).
בעיה שלישית היא אפילו לזהות לאיזו גמרא הרמב"ם מתייחס.
בעיה רביעית, שהעיר לי עליה סיינפלד זכור לטוב, היא שהרמב"ם נראה כספר מסודר, אבל הוא לא. לא ברמה שאנו מבקשים היום. היום נהוג לחלק את הספרות המשפטית - ומשנה תורה הוא ספר כזה - לחלקים באופן שהרמב"ם אינו מספק.
למשל, מה בין קידושין לקנין? ואולי השאלה הזו אינה אמורה לקבל תשובה אצל הרמב"ם? איני יודע או איני זוכר.
בדברים רבים, עם זאת, הרמב"ם כמובן מאד מסודר.
לכל הפחות צריך לציין בסעיפים שונים לכלל שממנו הם יוצאים או שעליו הם מוסיפים ומשנים. או שצריך פרק מבוא או מפתח שבו יפנו לכללים כאלו. והכנת כללים כאלו אינה קלה בכלל.
ועוד: הכללים והפרטים של הרמב"ם אינם מספיקים כדי לענות על השאלות המתחדשות. כמובן, פירוש כזה לא יוכל לענות עליהם. אבל אולי אפשר לקדם את הפרוייקט הזה.
למשל, בדיני שבת. כיצד יש לדון על התופעות המודרניות לפי הכללים שיש ברמב"ם: בונה, מכה בפטיש, פסיק רישא, גרמא. מלאכה שאין צריך לגופה (או לגופו, ויש הבדל).
אולי זה מעבר לתכלית הספר, וזה נושא לספר או סדרת ספרים אחרת?
אני מצטער שכתבתי מבולבל. העליתי נקודות שמעניינות אותי ומפריעות לי שאין לי עליהן תשובה ברורה. כל מה שיכול לקדם לקראת פתרון נראה לי חשוב.
*** נ"ב: צריך להחליט מה לעשות כאשר יש מחלוקת בין מפרשי הרמב"ם למה התכוון. האם מביאים את הפשט היסודי אבל איך יודעים מהו? או שמציינים שיש מחלוקת בדבר? זה נראה הפתרון הטוב יותר.
וכל זה בקיצור. כמעט בלתי אפשרי )ובכל זאת, קהתי הצליח לפרש את המשנה באופן מיטבי למתחילים (ולא רק) כאשר הטקסט שלו בערך כפול משל המשנה. זה מחייב שהטקסט של הרמב"ם, אם אפשר יהיה לשמור על אותו גודל, יהיה גדול פי שתים או שלוש מן המהדורה של הרמב"ם בכרך אחד. זה מחייב שיהיו שנים או שלושה כרכים ואי אפשר בפחות.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2011 18:40 |
|
| |
דרו"ח ומימוני,
השבת בפתח אז אקצר בדברים.
ראשית דרום חוקר, יישר כוח על ההשקעה.
ומימוני,
זוהי סדרה שהולכת ויוצאת, ודרו"ח ציטט ממה שכבר יצא לאור. ניתן לראות פרטים באתר www.mishnetorah.com.
נכון לעכשיו הופיעו הכרכים מדע, אהבה, זמנים (ב' כרכים), וכן ארבעת ספרי המשפט העברי (נזקים, קניין, משפטים, שופטים) בשיתוף עם מכון משפטי ארץ. ובימים אלו עובדים גם על כרכים נוספים.
בנוסף יש עוד פרויקטים לעתיד לבוא, לאחר השלמת הסדרה אי"ה, ועוד חזון למועד.
לגבי פירוש רמב"ם לעם, יש לומר בקצירת האומר שאמנם הוא פירוש חשוב מאוד, אבל חסרונותיו הן שהוא מבוסס על נוסח הדפוסים, ושפעמים רבות הוא אינו רמב"ם על פי הרמב"ם אלא רמב"ם על פי תוספות. ולפעמים ממש בסתירה לדברים שמפורשים על ידי הרמב"ם במקומות אחרים, כגון בפירושו למשנה.
לגבי חשיפת מקורות הרמב"ם, עקרונית זו אינה מטרת הפירוש, שקהל היעד שלו אינו למדנים דווקא (אם כי גם למדנים בהחלט יהנו ממנו), אלא כל עם ישראל. ואכן נעשה מאמץ גם להסביר עניינים כלליים, וגם "לקרב הדינים אל השכל" במקרים שבהם הם מתמיהים את לב הקורא המודרני.
ויש גם נספחי ראליה, ובספרי המשפט העברי גם נספחי חוזים שנוסחו על ידי אנשי מכון משפטי ארץ באופן שיתאים למדינת ישראל דהשתא, ועוד. אבל כאמור אני מקצר במקום שאיני רשאי להאריך, מפאת הזמן הדוחק.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2011 21:50 |
|
| |
ההבדל בין המהדורה המבוארת של מפעל משנה תורה לזו של רמב"ם לעם
http://www.mishnetorah.com/rambamlaam.htm
נשמח אם הפרעתוני שהוא מחברי המערכת של מפעל משנה תורה, ירחיב לכתוב על הביאור וייחודו.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2011 00:18 |
|
| |
הפירוש נראה מיותר. הרמב"ם רצה שילמדו את ספרו ישירות ללא מתווכים, וזה אפשרי. אופייני שלאחר שחוזרים למהדורה ללא פירושים, מתחילים לחבר פירוש חדש.
יש מלל מיותר בפירוש: "מנהגם היה לקשור חוט סביב רגלי התרנגולים". העיצוב הטיפוגרפי לא נוח (וריאציה על קהתי). במקום לשלב את הטקסט בפירוש, היה צריך להשתמש בשיטתו של הרמב"ם בפירושו למשנה, לתת מלל מסכם. ואכן כפי שכבר נאמר, החשוב ביותר היה לחלץ את הכללים מן ההלכות, ולציין בקצרה: (הלכה זו נובעת) מדין צרורות [כחו בנזקי ממון].
במקום פירוש בתחתית העמוד, ניתן היה להסתפק במס' שורות מקדימות בתחילת כל קובץ הלכות, בחלק מהפרקים להוסיף עוד מס' שורות לפני הפרק, ואז כותרות שוליים בצד ההלכה: "דין צרורות - כוחו". "הגדרת חצר הניזק", "חצר הניזק באופן חלקי", "חלוקת אחריות בין מזיק ניזק". "אופן קבלת אחריות" וכדומה.
תוקן על ידי יעבץ ב- 22/05/2011 00:36:54
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2011 10:09 |
|
| |
יעבץ, תודה על ההערות.
מכל מקום לגבי פירוש - אני מסכים שעקרונית לא היה צורך בפירוש, אבל מה נעשה והתרחקנו מהרמב"ם, ויש דברים שעדיין זוקקים ביאור. בפרט לאנשים ללא רקע תורני נרחב. עובדה, יש לזה ביקוש רב.
אגב, יש כותרות בראש כל קבוצת הלכות, וכן בראש כל פרק, וכמו כן יש לעתים סיכומים בתחילת הפרק או בסופו, לפי העניין.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/6/2011 08:44 |
|
| |
http://www.col.org.il/%D7%97%D7%93%D7%A9%D7%95%D7%AA_%D7%97%D7%91%D7%93_%D7%9E%D7%94%D7%A4%D7%9B%D7%94_%D7%91%D7%9C%D7%99%D7%9E%D7%95%D7%93_%D7%94%D7%A8%D7%9E%D7%91%D7%9D_%D7%94%D7%96%D7%93%D7%9E%D7%A0%D7%95%D7%AA_%D7%9E%D7%99%D7%95%D7%97%D7%93%D7%AA_%D7%9C%D7%94%D7%91%D7%99%D7%9F_%D7%A8%D7%9E%D7%91%D7%9D_62028.html
מהפכה בלימוד הרמב"ם: הזדמנות מיוחדת להבין רמב"ם (יום שני, כ''ו אייר תשע''א) לאט לאט ובשקט ישבו ועמלו קבוצת תלמידי חכמים על כתיבת פירוש נפלא בלשון בהירה ותמציתית על ספר הרמב"ם ● הפירוש מלווה באיורים, תמונות וכותרות המקלים על ההבנתו של הלומד ● בכתיבת הפירוש התייעצו הרבנים עם מומחים בכל תחום עליו נכתבה ההלכה ● אחד הדברים הייחודיים בפירוש זה שהוא נכתב בשיטת "רמב"ם על פי הרמב"ם" לסיפור המלא לאט לאט ובשקט ישבו ועמלו קבוצת תלמידי חכמים על כתיבת פירוש נפלא בלשון בהירה ותמציתית על ספר הרמב"ם. הפירוש מלווה באיורים, תמונות וכותרות המקלים על ההבנתו של הלומד. בכתיבת הפירוש התייעצו הרבנים עם מומחים בכל תחום עליו נכתבה ההלכה. אחד הדברים הייחודיים בפירוש זה שהוא נכתב בשיטת "רמב"ם על פי הרמב"ם".
את כתיבת הפירוש מוביל בעמל ומרץ רב הרב יוחאי מקבילי שיחי' - איש הייטק בפרנסתו- במשך שנים רבות ללא תמורה ובהשקעת הון רב. פעילותו נעשית כדי להפיץ ולהגדיל את הלימוד וההבנה ברמב"ם. עד היום נכתב הפירוש לספרים: מדע-אהבה-זמנים, קניין-נזקים-משפטים-שופטים.
עם התחלת המחזור החדש, ובפרט על פי רצונו הקדוש של הרבי שאנ"ש ישתדלו עד כמה שאפשר ללמוד ולהבין את הרמב"ם החליטו הנהלת אתר, "יהדות TV " לעשות נח"ר לרבי ולסבסד מאות סטים של הרמב"ם המבואר על מנת שכל החפץ יוכל במאמץ קל להשיג הבנה בסיסית בלימוד היומי של הרמב"ם.
לרגל מבצע המכירות המסובסד ראיינו את הרב יוחאי מקבילי:
איך עלה הרעיון בכלל?
הרעיון החל לפני הרבה שנים, כשלמדתי את הרמב"ם היומי (לפי הסדר של הרבי) עם מהדורת רמב"ם לעם. הפריע לי מאוד הנוסח שם, שהוא משובש ביותר, וככל שידעתי יותר לא יכלתי לסמוך עליו. קח למשל "האוכל מצה ערב הפסח מכין אותו עד שתצא נפשו", שכתוב בכל הדפוסים, אבל המילים "עד שתצא נפשו" לא יצאו מתחת יד הרמב"ם. ולכן החלום שלי, בעקבות מורי הרב קאפח, היה להוציא את הרמב"ם בכרך אחד, נגיש לכולם.
הבעיה השניה היתה שכמעט כל הפרשנים עסוקים בלהסביר למה הרמב"ם כתב את מה שהוא כתב, למה זה מסתדר עם התלמוד וכו'. והרבה פעמים זה פספוס, מפני שהדיון הזה הופך את הרמב"ם לנחלת קבוצה קטנה. אם רוצים שהרמב"ם יהיה אצל הכל, חייבים להבין את המשמעויות של פסקיו, ולא רק מהיכן הוציא את זה. חייבים להיצמד לתוכנית המקורית של הרמב"ם. כל התורה לכל יהודי. וכך לאט לאט, ההערות שרשמתי לעצמי הצטברו ויכלתי לגשת למאמץ הבא: הביאור.
במה הרמב"ם שונה מכל שאר הפוסקים?
אם אדם רוצה להכיר את כל התורה כולה, וזה דבר גדול. אי אפשר לעשות את זה אלא עם הרמב"ם. זו הקלאסיקה של היהדות. אם אדם רוצה יהדות מלאה, שלמה, בריאה. זה רק הרמב"ם. קח למשל את ההלכות בימים אלו "הלכות פסח" שבשולחן ערוך. איך הם נקראים אצל הרמב"ם "הלכות חמץ ומצה", כי מה שיש לנו היום זה לא פסח, רק חמץ ומצה. רוצה פסח? תלמד את "הלכות קרבן פסח", זה פסח כמו שצריך להיות!
זו כמובן רק דוגמא, אבל השפה מבליטה את התפיסה. היהדות שיש לנו היום היא שברים מדבר גדול. וכאן, בספר הענק הזה נמצא חזון הגאולה. אם נדע אותו - נדע למה לשאוף. ואז השלב הבא - נוכל לדעת איך לממש. את הרעיון הזה צריך לתת לכל אחד. זו המטרה של הביאור.
האם המבצע של הרבי בעניין הלימוד היה זרז עבורך?
בהחלט. הרעיון של הרבי הוא גדול. השיטתיות שבו, כולם בקצב אחיד. כמו לחלום ביחד. גאולה. ה"ביחד" הזה הוביל גם לשתף כמה שיותר שותפים למאמץ. למשל, מכון משפטי ארץ שעוסק בהנחלת המשפט העברי העמיד את כולל הרבנים והדיינים שלו לשותפות בביאור של ספרי המשפט העברי נזקים-קניין-משפטים-שופטים; מכון המקדש כמובן יטפל בספרי המקדש: עבודה-הקרבנות-טהרה; מכון התורה והארץ העוסק במצוות התלויות בארץ מטפל בספר זרעים; וכך הלאה. אפשר לראות בביחד הזה את ההסכמות למהדורת המופת של משנה תורה: הרב אליהו זצ"ל יחד עם הרב עובדיה, עם רבני חב"ד, עם רבני תימן, עם רבני ברסלב וכו'. ביחד.
מה מיוחד בביאור הזה?
באופן עקרוני: רמב"ם עפ"י רמב"ם.
דבר ראשון זה הנוסח כפי שיצא מתחת ידו. דבר שני בביאור עצמו ניסינו להשיג 2 מטרות גדולות: להעמיד תמונה שלמה של הספר ע"י כותרות לכל פרק ולכל 4-5 הלכות כדי שאדם לא ילך לאיבוד, וכן ביאור פשוט, תמציתי, קלאסי. בעיקר עפ"י הרמב"ם בשאר ספריו ועפ"י הפרשנים הקלאסיים כשצללנו בעומק הפרשנים ובחרנו את הביאור הכי פשוט. במקומות רבים (כגון עירובין ותחומי שבת, קידוש החודש, סוכה וכדומה) הוספנו איורים ותרשימים.
במקומות רבים כדי להעביר את הדברים לתודעה, ולא סתם קריאה (ואני יודע כי אנשים רבים אומרים לי שלצערם הרבה פעמים הם לומדים את הרבמב"ם כמו לחש, מבלי הבין) צירפנו הלכות מעשיות: כגון חוזה שכירות דירה לפי הרמב"ם והשו"ע והחוק כיום; תמצית הלכות ריבית וכדומה.
צריך לזכור שהתמצית מאוד חשובה, מפני שהמשימה להקיף את הרמב"ם היא משימה גדולה בכל המובנים, וחשוב לנו להקל על הלומד ולא להוסיף לו עוד משימה להבין את הביאור. כך שבסופו של דבר הביאור הוא מועט המחזירק את המרובה.
למי מיועד הביאור הזה?
לכל מי שרוצה ללמוד רמב"ם. גם תלמידי חכמים יכולים למצוא בו פנינים. קח למשל משהו פשוט מאוד: עבודה זרה יש לרוק לים המלח. אבל מהו ים המלח? לא כל אחד יודע שהרמב"ם קורא לים התיכון ים המלח, מפני שהוא מלוח. יש עוד הרבה מקומות שהביאור הוא תיאום של כל דברי הרמב"ם במקומות רבים, וביחד מאפשרים לבנות מארג פשוט ויפה של ההלכה. אבל גם אם יש עומק, הלשון היא פשוטה ותמציתית. כפי שהרמב"ם רצה.
אם היית פוגש את הרמב"ם מה היית שואל אותו?
אני חושב שכל השאלות היו מתגמדות למול המעמד. הייתי פשוט מודה לו.
את הספרים אפשר להשיג אצל חיש או באתרים: /www.yehadut.tv/ www.mishnetorah.com | | 
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/6/2011 09:21 |
|
| |
.
חוששני.
את הוצאת מהדורת הרמב"ם בכרך אחד, בצורה האמורה לתת גירסה מנופית - אני מבין. אודה - אני אילו מחזיק בביתי מפרי עמלכם.
לגבי הפירוש, לא הבנתי מה יתן לי הפירוש הזה, שאינני יכול למצוא, למשל, בפירושו של הרב קאפח זצ"ל, או במהדורות הקלאסיות, עם הכס"מ והראב"ד.
אמת. תאמרו לי כי המהדורות שיצאו רוב השנים, מבוססות על הנוסח המשובש. אמת אענה לכם אם אזכיר שהשיבושים מועטים, וכי על פי רוב הלומד גם במהדורות ההן - לא משתבש. המהדר לחזר אחר נוסח מנופה ומדוייק - כבר מצא את שלו במה שעשיתם - אם כי היה יכול לרוות נחת גם בדרכים אחרות. המהדר הזה, אינו נזקק לפירוש זה. דומני כי רוב מי שמחזיק את הרמב"ם במהדורתכם הקודמת, נוסח בלבד, זה אינו כותר היד החזקה הראשון בביתו, גם לא היחיד.
אבל יתר על כן. יש מקרים שהפירוש - כדוגמא שהובאה כאן - הוא אכן פירוש פשוט כמו כל קודמיו. יש מקרים בהם לא ברור מה רצה המפרש להוסיף. ראו למשל למעלה; את הביטוי "שמירה מעולה", שהוא ביטוי ברור ונהיר לכל דובר עברית, מסביר המפרש בשלוש המלים "שמירה מוקפדת ורצופה". מה עשינו בפירוש זה?
ראשית, את הביטוי "שמירה מעולה" החלפנו בביטוי ברור פחות "שמירה מוקפדת". שנית - הוספנו עליו "רצופה".
בכך, לעניות דעתי, חטא המפרש שלוש פעמים.
חטא ראשונה - שהביטוי המקורי אצל הרמב"ם הוא ביטוי ברור ומובן. התואר "מעולה" מוכר, ואין צורך להסבירו.
חטא שניה - בהחליפו את הביטוי הברור בפירוש שהוא ברור פחות. מה משמעות "מוקפדת"?
וחטא שלישית - שהוסיף מה שאין בדברי הרמב"ם - רצופה. שהרי "שמירה מעולה" אינה בהכרח שמירה רצופה. יתכן שמדובר על גידור בגדר גבוהה ויציבה יותר, יתכן שמדובר על הפקדה בכספת חבויה, ועוד דרכים שונות שאינן בהכרח קשורות לרציפות.
אם הכוונה היתה להנגיש לציבור הרחב את הרמב"ם, לעומת הפירושים הקלאסיים שהם פחות נגישים כיום, הרי שזאת נעשה כבר במוסד הרב קוק בזמנו עם מהדורת הרמב"ם לעם. אם לבסס פירוש על הנוסח המדוייק יותר - אינני בטוח שהמאמץ שווה את התוצאה, הרי ההפרשים בין המהדורות הקודמות לבין זו הם ספורים.
והנראה לעניות דעתי כתבתי.
|
|
| נשלח ב-2/6/2011 12:23 |
|
| |
בזמן האחרון קיימת תופעה של פירוש דברים שמובנים היטב גם בלי פירוש. כמו הפירוש שיוצא צמוד לכל מילה,שיוצא לאור ע"י הוצאת אשכול,כמדומני ששמו יסוד מלכות,בהתחלה התחילו עם התהילים שאכן יש בו מילים שלא מובנות,אבל התופעה התרחבה לעוד ועוד דברים שממש אין כל צורך בפירוש. ראיתי עכשיו יצא לאור אבות עם פירוש מילולי.
אני לא מכיר את כל הקהלים והיעדים שהספרים האלו פונים,אבל,הציבור הדתי שגר בארץ ישראל,בודאי אין לו צורך בפירושים אלו.
וגם אם פה ושם יש מילה שצריכים קצת להעלות מחשבה כשקוראים אותה,מה כ"כ נורא בלחשוב? נראה כאילו היום הבעיה הכי גדולה זה לחשוב,שדואגים שהאדם כשקורא מלל מסוים,לא יצטרך להפעיל ולו במעט את מוחו.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2011 13:05 |
|
| |
קסת זו גזרה שמא יתרגל לחשוב ומי יודע אם לאיגיע לאתרא הדין.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2011 13:18 |
|
| |
הבעל צודק כתמיד-אמנם הציבור בארץ לא צריך את הספרים הללו- אבל המחברים ובעלי בית הדפוס והמפיצים צריכים.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2011 13:20 |
|
| |
רמב"ם עם ביאור הרב שלמה צדוק
מי שרוצה ללמוד רמב"ם עם ביאור למדני המבאר את סברות הרמב"ם, ולא סתם ביאור הכולל בתוכו מילון מילים ומושגים, מוזמן ללמוד את הרמב"ם עם הביאור של הרב שלמה צדוק.
נמצא בלינק כאן
ספר נזקין
w.otzar.org/wotzar/Book.aspx?64157
אני נוהג ללמוד פרק ביום לפי סדר הלימוד של חב"ד, מהלכות אבות הטומאות באמצע ספר טהרה, התחלתי ללמוד עם הביאור של הרב צדוק, ומאז התחלתי להבין את ההלכות, כל הלכה מה הסברא שלה, מה הרמב"ם בא לומר.
הביאור אינו מלאה את הקורא עם ביאורי מילים פשוטות, אלא כל הלכה נכתבת בעברית מדוברת של ימינו תוך כדי ביאור המילים והסברות, ואז ההלכה של הרמב"ם בלשונו ברורה ומובנת.
אני נוהג לקרוא את ההלכה מהרמב"ם של מכון ממרא, ואז לקרוא את הביאור של הרב צדוק, ואז לחזור שוב על ההלכה פעמיים, והדברים ברורים ומשמחים.
אפשר להתנסות בלינק שהבאתי לספר נזיקין, 40 עמודים ראשונים.
שאר הספרים נמצאים באוצר החכמה המקוון
ניתן לכתוב בחיפוש ספר משנה תורה [המבואר] והספרים של הרב צדוק יופיעו
את הספרים ניתן לרכוש בחנות "נוסח תימן" רח' בירנבוים 26 בני ברק
או אצל המחבר בירושלים בטלפון 026246163
או לעשות מנוי באוצר החכמה המקוון
תוקן על ידי דרום_חוקר ב- 02/06/2011 13:20:42
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2011 14:30 |
|
| |
באשר לשאלה אם יש צורך בפירוש - העובדה היא שיש לזה קהל רב.
כאשר יצא לראשונה הרמב"ם בכרך אחד, שאלה שנשאלה תדיר הייתה "למה אין פירוש קצר?". ההסברים שהרמב"ם מספיק בהיר בפני עצמו סיפקו חלק מהאנשים, אבל לא אנשים רבים אחרים. ומה לעשות שגם אני כשאני לומד את הרמב"ם לא תמיד מבין כל מילה מדבריו (אם כי את הרוב כן, כמובן, תודות ללשונו הזהב). למשל ביאורי ריאליה - מי יודע לבאר מהם הצמחים והחיות השונים המוזכרים ברמב"ם? תודות לפרופ' זהר עמר יש במהדורה ביאורים מלאים לשאלות הללו.
השאלה היא כמובן עד כמה ביאור קצר צריך להיות תמציתי ועד כמה עליו להיות מפורט יותר. בספר המדע, שהיה הספר הראשון שיצא, הביאור קצר מאוד, ורוב ההלכות לא מתפרשות בכלל. לאחר מכן התברר שאנשים אכן מצפים לביאור ארוך ומפורט יותר, ונעשו שינויים בהתאם.
ומואדיב, לשאלתך יש תשובה בשם המפעל:
לגבי ההבדל בין רמב"ם לעם לביאורנו - ראה בקישור דלעיל ורווה נחת.
על עצם הדוגמה, היא דוגמה טובה, הכי היא מייצגת היבט מסוים בביאור: הפשטות כלומר שהלומד מצד אחד מבין, והמעיין יכול לראות בתוך הפשטות הזו, רובד נוסף: סיכום כאן למשל הכוונה בשמירה מעולה - מוקפדת ורצופה, הדגש על תשומת הלב הנדרשת מהשומר. בשומר חינם נדרש רק יצירת התנאים לשמירה ולא להיות מוכן לפעול כל הזמן לשמור. בשומר שכר בו נדרשת שמירה מעולה - מדובר על תשומת לב תמידית, נוכחות, שמירה פעילה. כל זה סוכם לתוך מילים אלו. למעשה, התובנה הזו כבר נמצאת ביד פשוטה של הרב רבינוביץ שהאריך בזה. יש לנו פרדוקס, והדוגמה הזו מאפיינת אותו: מצד אחד אם נשיג את הפשטות, לא נשיג את ההערכה. שהרי אנשים מעריכים רק את המורכב, שניכר מתוך השקלא וטריא שקשה אפילו להבין, ק"ו שהיה קשה לכתוב ויש פה השקעה. לא זו דרכנו. אם הצלחנו לעורר את ההבנה שזה פשוט עד כדי טריוויאליות, השגנו את מה שרצינו. זה לא מקובל, אבל זה המטרה. עם זאת, תוכל למצוא פנינים בעיון של הפשט... אנחנו דבקים בעקרון ה KISS = keep it stupid simple בסופו של דבר זו מהדורת כיס....
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2011 20:33 |
|
| |
http://www.inn.co.il/Besheva/Article.aspx/10605
מה חשב הרמב"ם על אמנת ז'נבה? את אהבתו לרמב"ם גילה יוחאי מקבילי בגיל 15, כשלמד את הקדמתו לפירוש המשנה | לפני כמה שנים ייסד את 'מפעל משנה תורה' 02/06/11, 15:37 יואל יעקובי  ההלכה היא לכאורה משהו יבש. למצוא בתוך זה את החיים ואת השירה זה לא דבר קל. אבל באמת צריך לפתח את הכול מתוך ההלכה. ההלכה עשירה ומקפלת בתוכה תובנות גדולות של החיים. לא לחינם קרא הרמב"ם לשני ספריו הראשונים במשנה תורה מדע ואהבה
  מקבילי מבכה על כך שאדם יכול ללמוד בש"ס דיני ממונות, אבל כשהוא נזקק לבצע מכירה או השכרה של דירה או רכב, הוא פונה לעורך דין שיערוך עבורו חוזה. לכן, בסוף ספרי המשפט שבמהדורה המבוארת, מובאים שטרי מכר ברוח המשפט העברי המותאמים גם למשפט האזרחי
  אתה נמצא בחזית הטכנולוגיה, ועושה דברים שמצילים חיים. זו עבודת נמלים של הרבה מאמץ, ואתה חושב שאתה עושה את הדבר הכי חדשני בעולם. מצד שני, כשאתה עובר הרבה פרויקטים הם חולפים. התורה לעומת זאת היא יציבה מאוד ומעניקה לך תפיסת חיים יציבה
את אהבתו לרמב"ם גילה יוחאי מקבילי בגיל 15, כשלמד את הקדמתו לפירוש המשנה | לפני כמה שנים ייסד את 'מפעל משנה תורה', לו שותפים בהתנדבות גלריה מרשימה של בכירים בעולם התורה והמדע, במטרה להנגיש את ספרי הי"ד החזקה לכל לומד ולחבר את ההלכות מאז למציאות המודרנית והציבורית | מקבילי מאמץ שיטות מעבודתו בתחום ההייטק לצורך ההדרת כתבי הרמב"ם, ומבקש להקנות ללומד הפשוט את הבנת ההשקפה דווקא מתוך לימוד ההלכה
"לפיכך קראתי שם חיבור זה 'משנה תורה', לפי שאדם קורא תורה שבכתב תחילה, ואחר כך קורא בזה, ויודע ממנו תורה שבעל פה כולה, ואינו צריך לקרות ספר אחר ביניהם". על אף חשיבותו של ספר "משנה תורה" של הרמב"ם, שבהקדמתו נכתבו דברים אלו, קשה היה לראות עד היום את התגשמות חזונו זה של הרמב"ם, ומבט קל כמעט בכל ספרייה תורנית יכול להעיד על כך כאלף עדים. הרי כל צורב מתחיל יודע שרק השאלה "מה אמר הרמב"ם?" יש בכוחה לפרנס שיעורים רבים בשלל רמות. וזה מבלי להזכיר את השינוי שחל בשפה יחד עם התמורות במציאות החיים, ונוסף עליהם השיבושים הרבים שנוצרו בספר "משנה תורה", שמקשים על הקורא לדעת מה הנוסח שיצא מתחת ידו של הרמב"ם. החלום הגדול לסלול דרך לידיעת התורה שבעל פה כולה, לפחות את תמציתה, נראה היום כמשאלה שאינה בת מימוש, לפחות לא לרובו המוחלט של הציבור. 'הטוב והמטיב' על בן לאדן אולם מסתבר שלא הכול סבורים כך. אחד מאלו המעוניינים לסייע להגשים את חלומו של הרמב"ם הוא ר' יוחאי מקבילי, איש היי-טק מחיפה ויו"ר עמותת צדקה, העומד בראש "מפעל משנה תורה", שהוקם למען ההדרת ספר "משנה תורה" והנגשתו לציבור הרחב. את הרמב"ם גילה מקבילי בהיותו בן חמש-עשרה, דרך ההקדמה לפירוש המשנה שלו. התיאור של הרמב"ם על מטרת האדם, וכיצד כל הדברים מיועדים להכרת ה' בעולם בחכמה מצד אחד ובמעשה מצד שני, כשאת שניהם ההלכה משלבת, הרשים אותו. מקבילי המשיך לעסוק בספרים נוספים של מפיץ הרמב"ם הגדול בדורנו, הרב יוסף קאפח. היכרותו את הרב קאפח דרך ספריו גרמה לו לחשוב כי מדובר באדם צעיר וחריף ביטוי, אולם כשהתוודע אל האדם שמאחורי הספרים, הופתע כרבים אחרים מן העובדה שמדובר באדם מבוגר, עדין וחביב עד מאוד. בסיום לימודיו בישיבה התיכונית, כבר היה מקבילי מחובר מאוד לצד התורני, ולמרות זאת לא פנה לישיבה, אלא התגייס לסיירת גבעתי. "התורה שהכרתי בישיבה התיכונית היתה מאוד טכנית, וחיפשתי משהו חי", הוא אומר היום. "זה לא פשוט, כי ההלכה היא לכאורה משהו יבש. למצוא בתוך זה את החיים ואת השירה זה לא דבר קל, ולכן יש כאלו שעוזבים את עולם ההלכה ומרחיקים לצדדים של העולם הרוחני שפחות מחויבים להלכה. אבל באמת צריך לפתח את הכול מתוך ההלכה. ההלכה עשירה ומקפלת בתוכה תובנות גדולות של החיים. לא לחינם קרא הרמב"ם לשני ספריו הראשונים במשנה תורה מדע ואהבה". לאחר שסיים את שירותו הצבאי כמש"ק מודיעין עקב הורדת פרופיל, פנה מקבילי ללימודי הנדסה בטכניון, תואר ראשון בהנדסת חשמל ותואר שני בהנדסת מחשבים. הוא מספר שהמשיכה שחש לתחום נבעה בעיקר מן הסקרנות הגדולה שפיתח אצלו עולם המדע: "עד היום מדהימה אותי העובדה שבאוויר שאנו חיים בו מסתובבות כמויות עצומות של מידע, כמו הסלולרי. רציתי להבין כיצד זה עובר או עובד". בטכניון הוא פגש את הרב אליהו זייני, רב הטכניון, שהפך להיות רבו השני (אחרי הרב קאפח). הוא התחתן והצטרף לקהילתו של הרב, שחלק ממנה היא ישיבת "אור וישועה", שהיתה עתידה להיות השותף הראשון ב"מפעל משנה תורה". במקביל ללימודיו התורניים אצל הרב זייני, החל מקבילי את עבודתו בעולם ההיי-טק הנוצץ, אך גם המשעבד. בהקדמתו לספר קניין, השנים-עשר בספר "משנה תורה", מקבילי כותב שעל אף שהעבדות (שהלכותיה מוזכרות בספר "קנין") כבר עברה מן העולם, יש לה תחליף מודרני ומתוחכם יותר: "התעשייה עתירת הטכנולוגיה, המכונה היי-טק, שאנו חבים לה הרבה מן הנוחות שאנו חיים בה ויש בה כדי לפרנס כותב שורות אלו, מציגה בסמוי ובגלוי את העבדות החדשה הממכרת". בקטע מעין שירי מתאר שם מקבילי את עולם ההיי-טק על פיתוייו ועל סכנותיו. לדבריו, העבדות באה לידי ביטוי לא רק בשעות העבודה הרבות, שבניגוד לעבדים בעת העתיקה, אנשי ההיי-טק דווקא מתוגמלים עליהן היטב, אלא גם בשעבוד לחדוות היצירה הממכרת, עד שהעולם סובב אך ורק סביב המוצר שהעובד עמל עליו: "אתה נמצא בחזית הטכנולוגיה, ועושה דברים שמצילים חיים. זו עבודת נמלים של הרבה מאמץ, ואתה חושב שאתה עושה את הדבר הכי חדשני בעולם. מצד שני, כשאתה עובר הרבה פרויקטים הם חולפים. התורה לעומת זאת היא יציבה מאוד ומעניקה לך תפיסת חיים יציבה". אולם מקבילי למד גם דברים טובים מעבודתו המקצועית: "אפשר ללמוד הרבה מהדבקות במשימה שרואים אצל אנשי ההיי-טק ולהשתמש בזה לדברים החשובים באמת בחיים". את שיטות העבודה שרכש הוא מאמץ למפעל התורני בראשו הוא עומד: "לפעמים נראה שלעבודות תורניות אין לוחות זמנים וקצב קבוע של עבודה, וזה תחום שכדאי ללמוד מעולם ההיי-טק. גם היכולת לקחת את המחשב ככלי חשוב, גם מהבחינה הטכנית וגם בהעשרה של השיטות בהן לומדים, היא דבר טוב שלקחתי משם". המחשב הוא כלי רב ערך בעבודת המפעל. רוב העבודה נעשית באמצעים וירטואליים. כך לדוגמה, מספר מקבילי, את עורך המשנה של המהדורה, ד"ר יחיאל קארה, הוא פגש פנים אל פנים רק כעבור שנתיים של עבודה משותפת, לאחר שקארה סיים את עבודת הניקוד של כל הספר. תכנית העבודה של המפעל נמצאת בגוגל, ומלבד אתר מפותח יש לפרויקט גם קבוצת פייסבוק הדנה בנושאים הקשורים לתורתו של הרמב"ם. כך למשל מופיעה שם ההלכה הרלבנטית מהרמב"ם בעניין ברכת "הטוב והמיטיב" על שמיעת בשורות טובות כשבצדה הידיעה החדשותית על חיסולו של בן-לאדן. כל התורה ביד אחת מקבילי עבד בחברות מובילות בתחום מומחיותו, בחברת אינטל ובחברת י.ב.מ, וכיום הוא עובד בחברת "ביוסנס" העוסקת בפיתוח מכשור רפואי ופתרונות לבעיות לב, עבודה שהוא מוצא בה גם קשר לעיסוקו של הרמב"ם כרופא. מקבילי מזכיר כי "הרמב"ם עסק מלבד בתורה גם ברפואה, מדע, פילוסופיה והנהגת ציבור, כך שהוא היה איש אשכולות שהאמירה שלו רחבה ועמוקה". באותה נשימה הוא מציין שהמיזוג הרב תחומי הוא סוד ההצלחה של "ביוסנס", בו אנשי פיזיקה, רפואה, חומרה ותוכנה עובדים יחד. תובנות אלה הובילו אותו בהמשך בעיסוקו ביצירה הגדולה של הרמב"ם. בעבר היה מקבילי מוביל פרויקט בכל חברה שעבד בה, אך עבודתו הנוספת בהתנדבות ב"מפעל משנה תורה" הובילה אותו לצמצם את היקף עבודתו רק כדי לסיים את הפרויקט שהחל בו. כיום הוא איש אלגוריתמים רק בחצי משרה, תופעה נדירה בעולם ההיי-טק. כשהחל את הקריירה המקצועית שלו, הצטמצמו זמני הלימוד של מקבילי והוא הרגיש חסרון גדול. לרגל שנת ה-800 לפטירת הרמב"ם, הוציא בשיתוף עם משרד החינוך מהדורה מבוארת של "הלכות דעות" מתוך "משנה תורה". באותו זמן גייס את תלמידי "אור וישועה" לשלב הראשון של הפרויקט, שנועד להתחקות אחר הנוסח המקורי של חיבורו הגדול של הרמב"ם. העבודה נעשתה על ידי סריקת הנוסח שמופיע במהדורתו של הרב קאפח ועריכת השוואה דיגיטלית בינו לבין נוסחים מדויקים אחרים. ההתגייסות הכללית של תלמידי הישיבה ופיתוח תוכנות להשוואת טקסטים חסכה לדבריו עבודה בהיקף של הרבה שנות אדם, ש"אלמלא העזרה הזו, הוצאת הנוסח המדויק בלבד הוא כבר מפעל חיים בפני עצמו". כך יצאה בשנת תשס"ה המהדורה הראשונה של המפעל, כל "משנה תורה" בכרך אחד. מקבילי מספר שהופעת הספר החדש גררה תגובות חיוביות רבות, שהמשמעותית בהן מבחינתו היא תלמידי חכמים שאמרו לו: "יש לי את כל התורה ביד אחת!" ועל כך אומר מקבילי: "זה מה שהרמב"ם רצה, שכל הי"ד החזקה תהיה ביד אחת. זה שינוי תודעה. אבל באמת כך היו הספרים עד שהופיעו הפרשנים". מקבילי מספר שאחד הרבנים אף אמר לו שעד היום הוא לא הצליח ללמוד הלכות אישות ברמב"ם, כי כשלמד במהדורות הרגילות נמשך לפרשנים, שמזמינים ללמוד אותם, וכך לא הצליח לסיים את ההלכות. "עכשיו הצלחתי בזכותכם", אמר הרב. היו שאמרו שהמהדורה החדשה נועזת מדי. "כיצד העזתם להוריד את כל הפרשנים?!", שאלו. "זה כמו ללמוד תנ"ך בלי מפרשים", אומר מקבילי. "אני לא אומר שאין בזה סיכון מסוים, אבל זה מקנה לך יכולת להקיף את כל התורה כולה בפרק זמן סביר, וממילא כשרואים רחוק את היעד, טועים פחות". מקבילי לא חשב באותו זמן שהוא נמצא רק בתחילת הפרויקט, אבל מכאן הכל החל להתגלגל ככדור שלג. הלל גרשוני, אז תלמיד בישיבת "תורת החיים", שגורשה זמן קצר קודם לכן מנווה- דקלים, שלח למקבילי רשימת הערות. "אמרתי לו: למה להעיר? בוא תהיה שותף! רק תישאר עם אותו חוש ביקורת". כך נכנסה גם ישיבת "תורת החיים" עם כמה וכמה תלמידי חכמים צעירים ומבטיחים למפעל. יצאו מהדורה שנייה ושלישית, שם כבר שימש גרשוני כעורך משנה יחד עם ד"ר יחיאל קארה, איש האקדמיה ללשון העברית. אחד הדברים המפעימים במפעל זה היא העובדה שעל אף שהוא מאגד בתוכו כמה וכמה מומחים בתחומי התורה ותחומים משיקים לה, חלקם מן העשירון העליון של העוסקים בתחומם, הרי שרובם שותפים למפעל בהתנדבות. כך ד"ר קארה ופרופ' זהר עמר מן המחלקה ללימודי ארץ ישראל באוניברסיטת בר-אילן, המייעץ בתחום זיהוי הצומח ובעלי החיים, וכך גם אחרים מעולם התורה. גם העורך הראשי, יוחאי מקבילי, אינו מקבל שכר, ואפילו הניהול האדמיניסטרטיבי של המפעל נעשה בהתנדבות על ידי יצחק וייספיש. "התרומות שאנו מקבלים מאפשרות להאיץ את העבודות המקצועיות והטכניות, אבל הגרעין הוא בהתנדבות, כמו שעשה הרמב"ם". רמב"ם לכל כיס אחת הביקורות על עבודתם של אנשי המפעל, כבר כשיצאה המהדורה הראשונה, היתה של הרב אליהו אביעד. לטענתו, הרמב"ם הוא אולי פשוט יחסית ללימוד, אבל לעתים יש בו מילים שאינן מובנות די הצורך ללומד בן ימינו. ביקורתו נתנה את הדחיפה לשלב השני של המפעל - הוצאת מהדורה מלווה בביאור קצר המסייע ללומד להבין את דברי הרמב"ם. ספרים אלו נוחים במיוחד ללומדי הפרק היומי ברמב"ם, כפי תקנת הרבי מליובוויטש, מה שגורם גם לחב"דניקים רבים להתעניין במהדורה. עד היום נתבארו מחצית מספרי "משנה תורה" בשמונה כרכים במהדורת כיס. בשלב הזה של העבודה החל שיתוף פעולה עם גופים המתמחים במגוון תחומי התורה, שעל כולם כתב הרמב"ם ב"משנה תורה". מקבילי אוהב לחלק את "משנה תורה" לארבעה חלקים: ספרים המקבילים לחלק "אורח חיים" שבשולחן ערוך, הכוללים את ההלכות היומיומיות; ספרים העוסקים בבית היהודי, כמו "הלכות אישות", "מאכלות אסורות" ו"זרעים"; ספרי המקדש, עבודה וקרבנות וטהרה; וספרי משפט וממשל, שהם ארבעת הספרים האחרונים. חלוקה זו מסייעת לו להראות עד כמה העיסוק היום בתורה הוא מצומצם, ועד כמה תפיסת העולם של הרמב"ם מקיפה. בעוד שלהלכות בשר וחלב מוקדש פרק אחד מתוך אלף פרקי "משנה תורה", הרי שלענייני משפט וממשל מוקדשים למעלה משלוש מאות פרקים. מהדורה בעלת מטרה דומה לביאור של מקבילי וחבריו היא מהדורת "רמב"ם לעם" הוותיקה. מקבילי מציין מספר הבדלים בין שתי המהדורות, והעיקרי בהם, לאחר הנוסח המדויק, הוא לדבריו ההקפדה לבאר את דברי הרמב"ם באמצעות דברי הרמב"ם עצמו בחיבוריו האחרים. כך למשל הרמב"ם, בעקבות המשנה, אומר בהלכות חמץ ומצה שהחולדה גוררת חמץ, ואילו בדיני טרפות הוא מדבר על חולדה שהכתה על ראש עוף. בפירוש המשנה שנכתב בערבית הוא מתרגם את המילה חולדה בשתי ההיקרויות בדרך שונה. מתרגומו עולה שהחולדה שבהלכות הפסח היא מכרסם, העכברוש של ימינו, ואילו זו שבדיני טרפות היא בעל חיים טורף, הסמור. כך אפשר להסביר את דברי הרמב"ם ב"משנה תורה" באמצעות הסברו בפירוש המשנה. היעד הבא של "מפעל משנה תורה" הוא חיבור ההלכות מהרמב"ם למציאות ימינו. למעשה, כבר בשלב הנוכחי, של כתיבת הביאור הקצר, יש ביטוי לצד המעשי. למשל, מקבילי מבכה על כך שאדם יכול ללמוד בש"ס דיני ממונות, אבל כשהוא נזקק לבצע מכירה או השכרה של דירה או רכב, הוא פונה לעורך דין שיערוך עבורו חוזה. לכן, בסוף ספרי המשפט שבמהדורה המבוארת, הביאו אנשי מכון "משפטי ארץ", השותף בביאור הספרים הללו, שטרי מכר המנוסחים ברוח המשפט העברי ומותאמים גם למשפט האזרחי הנוהג בישראל. אולם עיקר החיבור בין דברי הרמב"ם לימינו אמור להיעשות בשלב השלישי. שלב זה, שעל ריכוזו מופקד ר' דביר טל מישיבת "תורת החיים", אמור להשלים את המפעל בהפיכתו של ספר "משנה תורה" לספר הכולל את כל התורה שבעל פה ומתאים לכל אדם מישראל בשני נדבכים. הנדבך הראשון הוא הבאת השיטות העיקריות השונות משיטתו של הרמב"ם. למקבילי אין כוונה לשכנע אנשים לנהוג על פי פסקי הרמב"ם, אלא רק לגרום לכל קורא להרגיש בבית באמצעות חיבורו של הרמב"ם, שהוא המכנס היחיד של כל מרחבי התורה שבעל פה. הנדבך השני בא לגשר על פערי המציאות בין זמנו של הרמב"ם לבין זמננו, וללמד בקצרה את ההלכה בזמננו ביחס למושגים חדשים, כגון "אמנת ז'נבה" בדיני מלכים, "זכויות יוצרים" בדיני קניין, וכיצד היא נובעת מן העקרונות המובאים ברמב"ם. הכול, כדרכם, בקיצור, כרך בגודל בינוני לכמה ספרים מ"משנה תורה". מקבילי מסכם את הפרדוקס שקרה למשנת הרמב"ם: מצד אחד, עקב המהדורות הרבות שלו הספר נפוץ בכל קהילות ישראל, ומצד שני מקובלת התפיסה שקשה להבין את דבריו. כך נעשה הלימוד בו נחלתם של מעט תלמידי חכמים, במקום שיהיה נחלת הכול, כפי שרצה הרמב"ם. "מפעל משנה תורה" חותר לשנות את המציאות הזאת ולהנגיש את כל התורה כולה לרבדים גדולים בציבור, כדי שהלומד, אפילו אינו תלמיד חכם מופלג, יכיר "יהדות שלימה, מקורית, מאוד רלבנטית לחיים, מניעה גאולה, מחוברת לעקרונותיה ולהגותה, כשההגות מבוססת אף היא על ההלכה עצמה, כפי הדרך שמנסה הרמב"ם להתוות בחיבוריו". הלכות משיח, בית מקדש וארץ ישראל במכונים התורניים השותפים ל'מפעל משנה תורה', מסבירים מדוע דווקא הרמב"ם רלוונטי לדור הנוכחי - דור הגאולה "שמעתי פעם בדיחה יפה מפרופ' אומן", אומר הרב אליהו זייני, רב הטכניון וראש ישיבת "אור וישועה" בחיפה. "פעם שאלו את רבו מדוע השולחן ערוך, בניגוד לרמב"ם, אינו מביא הלכות יראת שמים בחיבורו. הרב ענה: 'השולחן ערוך אינו מביא הלכות שאינן נוהגות בזמן הזה'". הרב זייני מביא את הבדיחה כדי להמחיש את ההבדל הגדול בין "משנה תורה" לבין "שולחן ערוך": "השולחן ערוך מעצב את דמותו של אדם דתי, בעוד הרמב"ם מעצב את דמותו של ירא שמים, מאין אני בא ולאן אני הולך. מכל זה אין מילה אחת בשולחן ערוך. ר' חיים פלאג'י אומר כי הרמב"ם תחילתו מלכות – מלכות שמים, וסופו מלכות – מלכות הארץ בהלכות מלכים, החותמות את החיבור". הרב זייני מציין כי הרמב"ם הוא האחרון הפוסק הלכה שלא על פי אישיות הדובר אלא על פי ערך דבריו, "הוא אמר: 'אני לא פוסק את הדין על פי היחס הסובייקטיבי שלי, אלא על פי מקורות חז"ל. אם זה תואם את המקורות – מצוין, ואם לא – אינני פוסק כדעה זו'. זהו החינוך של בית מדרשו של הרי"ף". ניכר כי הרב זייני, שישיבתו מנהלת את הוצאת הספרים, נהנה להתרפק על הרמב"ם. בשיחתנו הוא מפליג לנושאים רבים הרלבנטיים לחיי התורה היום. נקודה נוספת אותה מעלה הרב זייני היא טענתו כי הרמב"ם הוא היחיד שהגלות פסחה עליו: "למי היה העוז לומר שמי שאומר שהמשיח יעשה ניסים הוא טיפש? ואיני צריך לומר כמה אנשים נפגעו מדעה מוטעית זו, ולאו דווקא אנשים פשוטים". גם משמעויות לדורנו שואב הרב זייני מדרכו של הרמב"ם. לדבריו, הוא היחיד שאומר בצורה ברורה שמלחמות צה"ל הן מלחמות השם, ואם בר כוכבא לא הצליח, זה לא הופך אותו לפושע אלא לבעל מגמה חיובית שנכשל, "ומזה צריכים ללמוד שכל מי שפועל למען רווחת עם ישראל, גם אם איננו האידיאל, גם לו יש מעלה". הרופא שהבין בחקלאות נתח גדול מהעבודה נעשה כיום על ידי תלמידי ובוגרי ישיבת "תורת החיים", שושבין חשוב של המפעל, ולא בכדי. כותב שורות אלו, תלמידו של הרב שמואל טל, מכיר היטב את הדרכתו של הרב בעניין חשיבות לימוד הרמב"ם. "ידועים דברי חז"ל שתלמיד חכם צריך שמשנתו תהא סדורה לו", אומר הרב "ומכורח המציאות של ריבוי הפירושים והמחלוקות, נוצר מצב שמאוד קשה לקבל תמונה היקפית של התורה שבעל פה. וכשהמשנה לא סדורה, הרי כמו שאומרת הגמרא, 'לימודו קשה עליו'. אני חושב שהקושי הזה מאוד מורגש בקרב לומדי תורה". הרב טל עצמו מדריך את תלמידיו ללמוד רמב"ם כדי לקבל היקף בתורה שבעל פה. בעבודה על ספר "זרעים" שותף "מכון התורה והארץ". הרב יהודה עמיחי מן המכון מספר כי בעוד שבשאר חלקי התורה דעתו של הרמב"ם היא חשובה אך לא יחידה, הרי שבענייני מצוות התלויות בארץ מעמדו הוא המרכזי, עד שרבים רואים בו את המרא דאתרא בתחום זה, ועל פי רוב פוסקים כמותו, חוץ מבמקרים בהם יש מסורת ברורה לנהוג אחרת. הדבר נובע מכך שבמקצוע זה אין שלשלת פסיקה בקהילות ישראל כמו שיש למשל בהלכות שבת וכשרות, והרמב"ם הוא כמעט היחיד שכתב פסקי הלכות בתחומים אלה בצורה מסודרת ומכרעת. הרב עמיחי מציין גם כי הרמב"ם הכיר טוב יותר מאחרים את ההתאמה בין ההלכה לבין המציאות בענייני חקלאות וצומח, אם משום שהיה איש מדע ואם משום החיבור הקודם שלו, פירוש המשנה, בו הוצרך להסביר את דברי חז"ל וממילא גם להבין את המציאות החקלאית בימיהם. הרב עמיחי עומד על חשיבותו של המפעל, ואומר כי הדיוק המרבי בדברי הרמב"ם, בוודאי בתחום המצוות התלויות בארץ, הוא קריטי, כיוון שכל טעות קלה בגרסה בדבריו עלולה לשנות לגמרי את ההלכה. גם בביאור "ספר זרעים", הנמצא בהכנה, עובדים על החיבור המעשי, "להוריד את הדברים מרמת השטח של לפני 1000 שנה לרמת השטח של ימינו". הרב אבי גיסר, רב היישוב עפרה, הוא גם ראש מכון "משפטי ארץ", שבין כתליו נעשה הביאור של ארבעת הספרים האחרונים בי"ד החזקה, העוסקים במשפט ובממשל. בתחומים אלו ניכר במיוחד מפעלו הגדול של הרמב"ם, "שהקיף את כל התורה כולה וגיבש אותה למשנה סדורה עד ימות המשיח. אף פוסק לא התעלה לגובה כזה", אומר הרב גיסר. השלב השני של הביאור לארבעת הספרים כבר נשלם, וכעת עובדים שם על השלב השלישי: הבאת השיטות העיקריות הנוגעות להלכה, מלבד שיטת הרמב"ם, ועל תרגום העקרונות שקבע הרמב"ם לימינו, הלכה למעשה. כך למשל מתכוונים העוסקים במלאכת הפירוש להוסיף נספח המבהיר את מעמדו ההלכתי של הגוף הווירטואלי המכונה "חברה עסקית", שאינו אדם מסוים, מושג שלא היה קיים בזמן הרמב"ם. כך גם בנוגע לצוואות, דיני עבודה ועוד. המקומות הקדושים באמת הרב עזריה אריאל, העומד בראש המכון התורני "בית הבחירה" שליד "מכון המקדש", המשתתף בביאור ספרי המקדש ברמב"ם, אומר שהחזון של המכון שלו הוא "לבנות את התשתית ההלכתית הנחוצה להקמת בית המקדש. הרמב"ם הוא לנו לעיניים, הן כפוסק והן כמחנך. כפוסק, הרמב"ם הוא היחיד מבין רבותינו הראשונים שכתב פסקי הלכה בכל חלקי התורה, ובירור פסקיו הוא עמוד השדרה של כל לימוד עיוני במסכתות המקדש". כדי להסביר את הצד החינוכי של הרמב"ם, רומז הרב עזריה לל"ג בעומר שחלף זה מכבר, ואומר כי "בימינו, רשימת 'המקומות הקדושים ליהדות' כוללת את הכותל המערבי וקברי צדיקים. מי שלומד רמב"ם מבין ש'המקומות הקדושים' הם מן הכותל ופנימה ואף לא אחד מקברי הצדיקים, עליהם כתב בהלכות אבל שאין להרבות בביקורים בהם. הרמב"ם מחנך גם בגישתו הריאלית, על פיה המקדש השלישי ייבנה בידי אדם והגאולה תבוא בדרך הטבע. מבחינה זו, רמב"ם במהדורה עממית עם ביאור שנותן ללומד 'עזרה ראשונה' הוא כלי ראשון במעלה להנחלת התורה בשלמותה". הרב עזריה חש שאנחנו נמצאים בעיצומה של מהפכה תודעתית. "בגני הילדים ניתן כבר לשמוע בכל יום הולדת ברכה כמו 'שתזכה לעלות לבית המקדש' ו'שתהיה כהן גדול'... צריך לתת למהפכה הזו את העומק, ואין עומק בלי לימוד מסודר. אם כל אחד יקבע לעצמו לימוד סדיר ברמב"ם, בגישה של 'ללמוד וללמד לשמור ולעשות', נראה בעזרת ה' מהר מאוד את כל הדברים הגדולים שעם ישראל חולם עליהם".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/6/2011 15:23 |
|
| |
חכמת הסיכום הבהיר
כל מי שלומד רמב"ם כסדרו, חש מיד צורך למבאר שיסייע בידו להבין את דברי הרמב"ם, מה ביאור המילים שברמב"ם, מה ביאור העיניין, מה סיכום הנושא שאותו למד, כמו ביאור הרב קהתי למשניות.
כעת נסקור את הביאורים הקיימים לרמב"ם
ביאור הרב קאפח לרמב"ם, הוא ביאור ארוך שאינו מבאר כל הלכה והלכה, הוא אף אינו עוסק בביאור דברים פשוטים, אלא בכל הלכה שראה הרב קאפח את המפרשים שהסתבכו להבין את דברי הרמב"ם, מפני שלא היה בידם פירוש המשנה, מפני שלא היה בידם נוסח נכון ברמב"ם, מפני שלא הכירו את דרכי הלימוד של הרמב"ם בסוגיה, מפני שלא היה בידם מסורת פסיקה קיימת ונוהגת לפי הרמב"ם הלכה למעשה יום יום, הציע הרב קאפח את ביאורו, לפעמים באריכות תוך כדי ציטוט מקורות והסברים, ולפעמים בקצרה, תוך כדי כתיבת הערה קצרה על המפרשים שקדמוהו, ולפעמים הוא הסתפק בסימן שאלה [?] והלומד יבחין כי הדברים שקרא זה עתה תמוהים, בנוסף השתדל הרב קאפח להצמיד לכל הלכה את דברי הרמב"ם עצמו בפירוש המשנה, למען יובנו דברי הרמב"ם מתוך דבריו עצמו. בביאורו יש אריכות דברים לבאר מהיכן הם מקורותיו של הרמב"ם. ביאורו הושלם על כל ספרי הרמב"ם.
ביאור הרב רבינוביץ לרמב"ם, הוא ביאור המבאר כל הלכה והלכה, הרב רבינוביץ בנה את ביאורו על כל הלכה מהיסודות, מהמקורות, מהתלמודים, מהגאונים, מדברי הרמב"ם עצמו, ולבסוף הוא אף הוסיף ביאורים בדרך הסברא והביאור להבין את דברי הרמב"ם. בביאורו יש אריכות דברים לבאר מהיכן הם מקורותיו של הרמב"ם. ביאורו עדין לא הושלם על כל ספרי הרמב"ם.
ביאור הרב שלמה צדוק לרמב"ם, הוא ביאור באורך בינוני המבאר כל הלכה והלכה, הרב צדוק כתב בביאורו את ההלכה בעברית מדוברת, תוך כדי כתיבת ביאורי מילים וביאורי עיניינים, כך שהקורא את דבריו יתחוורו לו כל אותם דברים לא ברורים בהלכה, ולאחר מכן כשיקרא את ההלכה יובנו לו מילותיה ועניניה, ביאורו מבוסס על פיהמ"ש, מפרשי הרמב"ם הקלאסים מ"מ כס"מ מער"ק וכו', ביאור הרב קאפח לרמב"ם, מפרשי המשנה לדורותיהם ברטנורא חכמת שלמה משנה אחרונה וכו'. בביאורו אין אריכות דברים לבאר מהיכן הם מקורותיו של הרמב"ם. ביאורו הושלם על כל ספרי הרמב"ם.
ביאור רמב"ם לעם, הוא ביאור ארוך המבאר כל הלכה והלכה, הביאור מבאר את המילים ברמב"ם, ואת העיניינים, המבארים השתדלו לבאר את ההלכה, אבל לא תמיד הם הכירו את דברי הרמב"ם עצמו בפיהמ"ש, וכן בספריו השונים, כך שהרבה פעמים אמנם יש ביד הקורא ביאור להלכה, אבל ההלכה אינה לפי הרמב"ם, אלא לפי השיטות החולקות על הרמב"ם, בנוסף בזמן שיצאה מהדורה זו עדין לא התפרסם בעולם נוסח כ"י לרמב"ם כי אם קצת (לפעמים הם מעירים על נוסח כ"י), ולפעמים שינוי בנוסח גורר שינוי בביאור ההלכה. בביאורם יש אריכות דברים לבאר מהיכן הם מקורותיו של הרמב"ם. ביאורם הושלם על כל ספרי הרמב"ם.
הביאור במהדורת יוחאי מקבילי, המהדורה המבוארת, הוא ביאור קצר המבאר כל הלכה והלכה, הוא כולל בתוכו ביאור מילים מפורט, וכן ביאור עינייים בדרך קצרה, בתחילת כל פרק מובא סיכום הנושא של הפרק, בתחילת כל חטיבת הלכות מובא סיכום הנושא של ההלכות שיבואו, כך שמי שקורא את ההלכות כבר יודע מה הנושא שהם עוסקות בו, ולא יתבלבל מחמת ריבוי הפרטים, הביאור מבוסס על כל המפרשים שנמנו עד כה, פרשנים מסורתיים מ"מ וכס"מ, הרב קאפח הרב רבינוביץ הרב צדוק ורמ' לעם, כמו כן נבחרו אנשים הבקיאים באותו נושא לביאור הנושא שהם מתמחים בו, מכון משפטי ארץ לביאור נזיקים –שופטים, מכון המקדש לביאור עבודה – טהרה, וכדו', בביאורם אין אריכות דברים לבאר מהיכן הם מקורותיו של הרמב"ם. ביאורם עדין לא הושלם על כל ספרי הרמב"ם.
לאחר שסקרנו את הביאורים הקיימים לרמב"ם, נעיר על סיכום אחד הקיים במהדורת מקבילי, שמונה שורות הכוללות בתוכם דינים מרובים וסוגיות ארוכות, סיכום במילים פשוטות וברורות, המסלקות את הערפל ומבהירות ללומד את אשר לפניו.
סוף פרק ב' הלכות גזילה ואבידה.
לסיכום: אם הגזלה קיימת - חייב להחזירה,
ב,א הגזילה שלא נשתנת, אלא הרי היא כמות שהייתה--אף על פי שנתייאשו הבעלים ממנה, ואף על פי שמת הגזלן והרי היא ביד בניו--הרי זו חוזרת לבעליה בעצמה;
אלא אם עלול להיגרם לגזלן הפסד בגלל החזרתה, שאז משלם הגזלן את דמיה.
א,ד [ה] ... אפילו גזל קורה, ובנה אותה בבירה, הואיל ולא נשתנת, דין תורה הוא שיהרוס את כל הבניין ויחזיר קורה לבעליה; אבל תיקנו חכמים מפני תקנת השבים, שיהיה נותן את דמיה ולא יפסיד הבניין. וכן כל כיוצא בזה.
ואם אין הגזלה קיימת: אם תבע הנגזל את דמיה - ישלם הגזלן;
א,ד [ה] כל הגוזל--חייב להחזיר הגזילה עצמה, שנאמר "והשיב את הגזילה אשר גזל" (ויקרא ה,כג). ואם אבדה או נשתנת, משלם דמיה: בין שהודה מפי עצמו, בין שבאו עליו עדים שגזל--הרי זה חייב לשלם הקרן בלבד.
ואם ביקש הגזלן לשלם מרצונו את דמיה - אין הנגזל מקבל אותם ממנו "כדי לקרב הדרך הישרה על השבים" (לעיל א,יג).
א,יג ... אם לא הייתה הגזילה קיימת, ורצה הגזלן לעשות תשובה, ובא מאליו והחזיר דמי הגזילה--תקנת חכמים היא שאין מקבלין ממנו, אלא עוזרין אותו ומוחלין לו כדי לקרב הדרך הישרה על השבים. וכל המקבל ממנו דמי הגזילה, אין רוח חכמים נוחה הימנו.
קניית הגזלה בשני מקרים: בשינוי ממשי (לא יוקר)
ב,א... ואם נשתנת ביד הגזלן--אף על פי שעדיין לא נתייאשו הבעלים ממנה--קנה אותה בשינוי, ומשלם דמיה כשעת הגזילה.
או בייאוש ובשינוי הרשות.
ב,ד [ג] מכרה הגזלן או נתנה במתנה--אף על פי שלא נשתנת הגזילה, אינה חוזרת בעצמה מיד הלוקח. הואיל ונתייאשו הבעלים, בין לפני מכירה ונתינה בין לאחר מכירה ונתינה--קנה אותה הלוקח בייאוש ושינוי רשות.
ואם לא כן, הגזלה עצמה חוזרת לבעליה.
ב,א הגזילה שלא נשתנת, אלא הרי היא כמות שהייתה--אף על פי שנתייאשו הבעלים ממנה, ואף על פי שמת הגזלן והרי היא ביד בניו--הרי זו חוזרת לבעליה בעצמה;
קניית השבח (עצם השבח או ערכו) בארבעה מקרים: לאחר ייאוש (תקנת השבים);
ב,ג נתייאשו הבעלים ממנה, ולא נשתנת--קנה הגזלן כל השבח שהשביחה אחר ייאוש, ואינו משלם אלא כשעת הגזילה; ודבר זה מדבריהם, מפני תקנת השבים. וכשמחזיר הגזילה, שמין לו השבח ונוטל מן הנגזל.
לאחר שינוי;
ב,ז [ו] כבר ביארנו שהגזילה שהשביחה אחר ייאוש או אחר שנשתנת--השבח של גזלן מפני תקנת השבים, אף על פי שהשביחה מאליה.
בשינוי רשות;
ב,ה [ד] הגוזל והשביח, ומכר או הוריש לפני ייאוש--מה שהשביח הוריש ומה שהשביח מכר, וקנה לוקח או יורש את השבח, ונוטל דמי השבח מנגזל ומחזיר הגזילה, וחוזר הנגזל ונוטל דמי השבח מן הגזלן: שהרי לא נתייאש. ב,ו וכן אם השביח הלוקח או היורש, נוטל השבח מן הנגזל.
בשבח הבא מהוצאות.
ב,י [ט] במה דברים אמורים, בשבח הבא מאליו, כגון גיזות וולדות. אבל אם הייתה כחושה ופיטמה--אפילו לפני ייאוש, נוטל מן הנגזל שבח הפיטום. וכן כל כיוצא בזה משבח שיש בו הוצאה.
וכן הוא לעניין גנבה (גנבה א,יא-יב).
 |
|
|
|
|
|