|
|
| נשלח ב-29/5/2011 23:04 |
|
| |
דייר, 1. חשבתי כי כבר לא איאלץ להתמודד עם "הטענות" כי "מי שבוחר להתעלם שום דבר לא יעזור לו". כנראה שנצחיותן של הטענות דומה לנצחיות העם היהודי. 2. מה זה בדיוק "ארץ ששומרת אמונים לעמה". למיטב ידיעתי לא ידוע על ארץ שבאמצע לילה חשוך ברחה מעמה. 3. "רצף המסורת". עיין ערך ל"ג בעומר. 4. "ההיסטוריה הייחודית" אין בכוחה להמציא אל או דת. 5. "נבואות שנתגשמו" צריכות להיות קונקרטיות. כאלה שניתן לומר מראש באיזה סיטואציה זה ייחשב כהתגשמות ובאיזה סיטואציה זה ייחשב כהתבדות. נבואות כלליות והתגשמויות כלליות אינן משכנעות. 6. "ההשפעה האדירה שהייתה לתנ"ך". מה דעתך על השפעתה האדירה של הברית החדשה ושל הקוראן. נניח שהתנ"ך הוא הספר הקנוני הראשון שהצליח. מה זה אומר. העובדה שכל העולם מכיר בתנ"ך נזקפת דווקא לנצרות. 7. על סמך מה אתה קובע כי בתנ"ך יש רעיונות מהפכניים? אתה חקרת את תולדות העמים בתקופת התנ"ך? (מתי בדיוק זה תקופת התנ"ך?) 8. איפה בדיוק נרמז במקרא אל מופשט שאין לו גוף ודמות הגוף? אלו רעיונות פילוסופיים שבאו מבחוץ ואלמלי היוונים האפיקורסים הרשעים לא היית מעלה על דעתך את הרעיונות הללו, גם אם היית מקפיד על שניים מקרא ואחד תרגום עשרות שנים. 9. אין לי כלים לשפוט האם אכן התנ"ך הביא בשורה מוסרית יחסית לתקופתו. נניח שכן. אז מה? מחוללי המהפכה הצרפתית הם אלוהים? אגב, העם היהודי הדתי כמעט לא קיים. רוב רובו של הנס הוא קיום עם חילוני, כולל שיבת ציון. כאשר ירוחם שואל אותך, בצדק, אם הוכחת את האמונה כשמש בצהריים, אתה עונה את התשובה המדהימה השמש זה רק משל לזה שגם בדבר ברור אפשר להתעקש ולהתנגד ולא תהיה גם שום דרך לשכנע. פירוש, היות שיש אפשרות תאורטית להתעקש ולהתנגד גם בדבר ברור (מנין לך? אולי מותר לי לחשוד שהנך פוסל במומך?) כל מי שחושב אחרת ממני, סימן שהוא מתעקש כמו מי שמכחיש את השמש. אם מישהו יזכה בלוטו 4 פעמים תיפתח חקירת משטרה. אם יתברר כי הוא לא עשה כלום הוא יקבל את הכסף. אני לא חושב שבעקבות הזכייה המרובעת תיווסד דת. שותפי, מה פשר המשפט לכל דבר גבולי במרחב יש גבול גם בזמן, וממילא קדם לו ההעדר. חייב לקדום לכל זה דבר שאין לו גבול בזמן, וממילא אין לו גבול במרחב. ברגע שאתה מסכים שיכול להיות משהו "שאין לו גבול בזמן ובמילא אין לו גבול במרחב" על סמך מה אתה קובע כי לכל דבר גבולי במרחב יש גבול גם בזמן? אולי הדבר "שאין לו גבול בזמן, וממילא אין לו גבול במרחב" זה העולם? אתה זוכר את חווית יציאת מצריים ומעמד הר סיני. אני בכל אופן לא זוכר, אז זיכרונך כי חווינו זאת יחד קצת מתעתע. מקס, בלו שפתי מלומר כי אינני יורד לסוף דעתך. אני מדבר על דת מחייבת. על דת מפי האלוהים. אתה מדבר על תבונה. אין לזה קשר לדיון. אני כבר לא שואל אותך איך "התבונה" נפגשת במקרה בדיוק עם מצוות התורה. ומה עם כל מה שלא רלוונטי. אוקיי, אתה אוהב את משפחתך. הם ראויים לאהבתך ותמשיך לאהוב אותם. אינני מבין איזה משמעות פילוסופית יש לזה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2011 23:11 |
|
| |
דייר, אנא, פרוש את משנתך מהתחלה ועד הסוף, ונבדוק אם להכל יש פרכות הגיוניות, או לא.
תמנה מסודר את כל ההוכחות, הראיות והאנלוגיה, ונוכל סוף סוף להיכנס למהות הדברים.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2011 00:36 |
|
| |
דה-פרזנט
בבקשה, קרא את דברי הנביא, וראה בעצמך האם העיקר היה מות הצבא במגפה או אי ההצלחה לכבוש את ירושלים.
ישעיה פרק לז. לג לָכֵן כֹּה-אָמַר י' אֶל מֶלֶךְ אַשּׁוּר לֹא יָבוֹא אֶל
הָעִיר הַזֹּאת וְלֹא יוֹרֶה שָׁם חֵץ וְלֹא יְקַדְּמֶנָּה מָגֵן וְלֹא יִשְׁפֹּךְ
עָלֶיהָ סֹלְלָה: לד בַּדֶּרֶךְ אֲשֶׁר-בָּא בָּהּ יָשׁוּב וְאֶל הָעִיר הַזּאת
לֹא יָבוֹא נְאֻם י': לה וְגַנּוֹתִי עַל-הָעִיר הַזּאת לְהוֹשִׁיעָהּ לְמַעֲנִי
וּלְמַעַן דָּוִד עַבְדִּי:
גם הגיונית מובן שהעיקר הוא הכישלון לכבוש את ירושלים ולהחריב סופית את יהודה ומלכה, ולא האופן והסיבה איך אירע הכישלון.
אני סבור שעצם ההחלטה המוזרה של מלך ארץ קטנה הנצור בתוך עירו האחרונה שנותרה לפליטה, לעמוד בפני מלך האימפריה האשורית ולא להיכנע לו, יש בזה תמיכה מסויימת בטענה של הסיפור המקראי על נבואת ישעיהו מראש על כשלון המצור, ועל עידודו את חזקיהו.
חבר יקר ונכבד בעיני, שם הניק שלי אינו מכוון לשימוש הנאצי, אלא לשימושו המקורי והיפה בפי ניטשה.
היה שלום.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2011 01:28 |
|
| |
ועל מה אתה מסתמך בקביעתך שהסיפור ההוא סופר כפי שהוא לפנינו - כבר באותו דור? לי יחד עם חוקרי המקרא, לא ידוע כך. מוזרה לי הדגשתך המיוחדת את סיפור מעמד הר סיני, האם גם אתה עדיין תקוע בספרות הקלאסית של הוגי היהדות (הממוחזרת ע"י מחב"תים למיניהם) כאילו כאן מונחת ההוכחה האולטימטיבית? אם תלמד את קויפמן תוכל להיוכח שהעוצמה של תורת משה לא זקוקה לליווי סיפורי אותות ומופתים. "לברור עיקר מטפל" כבר אמרתי?
בוא נסכם לבינתים: אני מכבד אותך (לא רק אישית אלא גם כייצוג של דעה ואורח חיים), ואתה תצטרך גם לכבד אותי (כנ"ל). אינני נלחם בך, ואני מקוה שאתה ושכמותך גם לא יילחמו בי. דעתך לגיטימית ביסודה, וגם דעתי לגיטימית. אני אינני מתיימר לשכנע אותך, כי באמת אי אפשר. אך גם אתה לא תוכל לשכנע אותי, גם כן כי באמת אי אפשר. איש בדעותיו ובנטיותיו יחיה, ואולי ימים יגידו איזו דעה תנצח בחיים המעשיים.
תוקן על ידי אדםעליון ב- 30/05/2011 01:31:55
תוקן על ידי אדםעליון ב- 30/05/2011 02:24:42
|
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2011 04:43 |
|
| |
האמת היא שיש בסיפור הזה בלגן גדול מאוד - שכן הנבואה המקורית היא אכן (מלכים ב' י"ט - קופי פייסט של ישעיהו)
ז הִנְנִי נֹתֵן בּוֹ רוּחַ, וְשָׁמַע שְׁמוּעָה וְשָׁב לְאַרְצוֹ; וְהִפַּלְתִּיו בַּחֶרֶב, בְּאַרְצוֹ. כלומר שהוא לא יגיע לירושלים בגלל שמועה כלשהי שבגללה ישוב לארצו.
בפסוקים הבאים מתוארת אכן שמועה כזו:
ט וַיִּשְׁמַע, עַל-תִּרְהָקָה מֶלֶךְ-כּוּשׁ לֵאמֹר, יָצָא, לְהִלָּחֵם אִתָּךְ... אך סנחריב לא מתבלבל (המשך הפסוק): ...וַיִּשְׁמַע וַיִּשְׁלַח מַלְאָכִים, אֶל-חִזְקִיָּהוּ לֵאמֹר. י כֹּה תֹאמְרוּן, אֶל-חִזְקִיָּהוּ מֶלֶךְ-יְהוּדָה לֵאמֹר, אַל-יַשִּׁאֲךָ אֱלֹהֶיךָ, אֲשֶׁר אַתָּה בּוֹטֵחַ בּוֹ לֵאמֹר: לֹא תִנָּתֵן יְרוּשָׁלִַם, בְּיַד מֶלֶךְ אַשּׁוּר. יא הִנֵּה אַתָּה שָׁמַעְתָּ, אֲשֶׁר עָשׂוּ מַלְכֵי אַשּׁוּר לְכָל-הָאֲרָצוֹת--לְהַחֲרִימָם; וְאַתָּה, תִּנָּצֵל. יב הַהִצִּילוּ אוֹתָם אֱלֹהֵי הַגּוֹיִם, אֲשֶׁר הִשְׁחִיתוּ אֲבוֹתַי, אֶת-גּוֹזָן, וְאֶת-חָרָן; וְרֶצֶף וּבְנֵי-עֶדֶן, אֲשֶׁר בִּתְלַשָּׂר. יג אַיֵּה מֶלֶךְ-חֲמָת וּמֶלֶךְ אַרְפָּד, וּמֶלֶךְ לָעִיר סְפַרְוָיִם, הֵנַע, וְעִוָּה. יד וַיִּקַּח חִזְקִיָּהוּ אֶת-הַסְּפָרִים מִיַּד הַמַּלְאָכִים, וַיִּקְרָאֵהוּ; וַיַּעַל בֵּית יְ-הוָה, וַיִּפְרְשֵׂהוּ חִזְקִיָּהוּ לִפְנֵי יְ-הוָה. {ס}
כתוצאה מכך חזקיהו נלחץ והדברים מתגלגלים: טו וַיִּתְפַּלֵּל, חִזְקִיָּהוּ, אֶל-יְ-הוָה, לֵאמֹר....
כא וַיִּשְׁלַח יְשַׁעְיָהוּ בֶן-אָמוֹץ, אֶל-חִזְקִיָּהוּ לֵאמֹר: כֹּה-אָמַר יְ-הוָה, אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל, אֲשֶׁר הִתְפַּלַּלְתָּ אֵלַי, אֶל-סַנְחֵרִיב מֶלֶךְ אַשּׁוּר. כב זֶה הַדָּבָר, אֲשֶׁר-דִּבֶּר יְ-הוָה עָלָיו:...
כט יַעַן הִתְרַגֶּזְךָ אֵלַי, וְשַׁאֲנַנְךָ עָלָה בְאָזְנָי--וְשַׂמְתִּי חַחִי בְּאַפֶּךָ, וּמִתְגִּי בִּשְׂפָתֶיךָ, וַהֲשִׁיבֹתִיךָ, בַּדֶּרֶךְ אֲשֶׁר-בָּאתָ בָּהּ. ל וְזֶה-לְּךָ הָאוֹת... לג לָכֵן, כֹּה-אָמַר יְ-הוָה אֶל-מֶלֶךְ אַשּׁוּר, לֹא יָבוֹא אֶל-הָעִיר הַזֹּאת, וְלֹא-יוֹרֶה שָׁם חֵץ; וְלֹא-יְקַדְּמֶנָּה מָגֵן, וְלֹא-יִשְׁפֹּךְ עָלֶיהָ סֹלְלָה. לדבַּדֶּרֶךְ אֲשֶׁר-בָּא, בָּהּ יָשׁוּב; וְאֶל-הָעִיר הַזֹּאת לֹא יָבוֹא, נְאֻם-יְ-הוָה. לה וְגַנּוֹתִי עַל-הָעִיר הַזֹּאת, לְהוֹשִׁיעָהּ--לְמַעֲנִי, וּלְמַעַן דָּוִד עַבְדִּי. {ס} ואז מתרחש המאורע הדרמטי:לו וַיֵּצֵא מַלְאַךְ יְ-הוָה, וַיַּכֶּה בְּמַחֲנֵה אַשּׁוּר, מֵאָה וּשְׁמֹנִים וַחֲמִשָּׁה, אָלֶף; וַיַּשְׁכִּימוּ בַבֹּקֶר, וְהִנֵּה כֻלָּם פְּגָרִים מֵתִים. לז וַיִּסַּע וַיֵּלֶךְ, וַיָּשָׁב סַנְחֵרִיב מֶלֶךְ-אַשּׁוּר; וַיֵּשֶׁב, בְּנִינְוֵה. לח וַיְהִי הוּא מִשְׁתַּחֲוֶה בֵּית נִסְרֹךְ אֱלֹהָיו, וְאַדְרַמֶּלֶךְ וְשַׂרְאֶצֶר בָּנָיו הִכֻּהוּ בַחֶרֶב, וְהֵמָּה נִמְלְטוּ, אֶרֶץ אֲרָרָט; וַיִּמְלֹךְ אֵסַר-חַדֹּן בְּנוֹ, תַּחְתָּיו. {ס} אז יש כאן בעיה: בנבואה הראשונה ישעיהו אמר שהוא ישמע שמועה וישוב לארצו. יש אפילו שמועה כזו. אז איך קורה שמלאך ה' הורג בצבא סנחריב? הרי הוא היה אמור לעזוב לארצו!
כל המפרשים מתארים מהלך עניינים כזה: הוא אכן שב לארצו להילחם בתרהקה מלך כוש (בלגן בפני עצמו - כוש הגיע עד לאשור ורק עכשיו הוא שמע על זה?). נבואה א' התגשמה. אבל ללא הועיל. לאחר מכן הוא חזר לירושלים. ואז חזקיהו נלחץ ואז הגיעה הנבואה השנייה ומפלת צבא סנחריב.
הבעיה - 1. אין לזה רמז בטקסט... מהטקסט נשמע שעל אותה שמועה שסנחריב שומע הוא שולח לחזקיהו: "אל תפתח ציפיות, I'm here to stay". ואז חזקיהו נלחץ והעניינים מתגלגלים... 2. אין לזה רמז במקורות חוץ מקראיים (שתי מסעות כיבוש או מלחמה עם תרהקה) 3. חוצמזה בנבואה הראשונה משמע שהוא יחזור לארצו ויפול שם בחרב באותה החזרה
אז הנה התיאוריה שלי למה שהטקסט מתאר (וזה גם כנראה יותר קרוב לאמת מאשר הפרשנות המאוחרת): הנביא הוא פשוט אדם חכם. הוא מעלה את הנחמה הכי פשוטה שיכולה להיות - תיפתח חזית אחרת והאשורים יעזבו אותנו (אולי אפילו שמע ממקורות יודעי דבר על תרהקה מלך כוש - אם נקבל את מה שהספר מתאר. או שיש לזה גרעין אמת וזה בלבול עם מלך אחר). הוא מוסיף משאלה כמוסה - שהוא יהרג שם באותה מלחמה... הפיתרון הזה לא עובד!!! לא כל ניבוי (=פרדיקציה; לא נבואה) מצליח... סנחריב מחליט להישאר ביהודה. חזקיהו נלחץ, והפעם באמת. (אשור:ירושלים = ארה"ב:זימבבואה) כעת לא נותרה ברירה ונבואת הנחמה יכולה להיות רק פתרון אלים - וכאן מגיעה הנבואה השנייה. גם הפיתרון (המיתי או לפחות המנופח - כל הצבא שעלה לירושלים היה כ200,000 איש. והיו אחר כך עוד הרבה כיבושים באזור ישראל - ערך סנחריב בוויקיפדיה) הוא אכן אלים. האם כבר היה מצור על ירושלים? הטקסט לא מתאר זאת; זה מנוגד לנבואה השנייה כזכור. אבל לפי מה שכתוב במצבת סנחריב - היה גם היה.
נחמד לחפור בהיסטוריה :)
|
|
| נשלח ב-30/5/2011 04:57 |
|
| |
| ייתכן כתב: |  | | מקס, בלו שפתי מלומר כי אינני יורד לסוף דעתך. אני מדבר על דת מחייבת. על דת מפי האלוהים. אתה מדבר על תבונה. אין לזה קשר לדיון.
אז תגיד שאתה מדבר על דת הנצרות או האיסלם, כי היהדות היא לא דת כלל וכלל, היא אומה כמו כל אומה באומות,
תעשה שמיניות באוויר ולא תצליח להכחיש זאת,
דת לא שייכת לאומה מסויימם, מה שאין כן היהדות שייך רק למשפחה אחת,
אני כבר לא שואל אותך איך "התבונה" נפגשת במקרה בדיוק עם מצוות התורה. ומה עם כל מה שלא רלוונטי.
שאלת אותי עשרות פעמים ועניתי לך, תן לי מצווה אחת שאנו מקימים היום שאני לא יכול לתת לך הסבר תבוני לכך
אוקיי, אתה אוהב את משפחתך. הם ראויים לאהבתך ותמשיך לאהוב אותם. אינני מבין איזה משמעות פילוסופית יש לזה.
אז שוב מהתחלה:
אין שום סיבה בהיסטוריה הרחוקה לפתח שפה באובולוציה למשל,
רק אך ורק אם יש צורך במסגרת משפחתית, כלומר קודם צריך לרצות מסגרת משפחתית ואז יש צורך בשפה,
ושיש מסגרות משפחתיות ושפה, אז המציאו את חוקי המשפחות וחוקים בין המשפחות ואחר כך המשפחות המרחבות הפכו לעמים, ואז צריך להמציא את חוקי העמים והמדינות וכו' וכו' וכו'
ומכאן כל חוקי החברה שלנו במשפחתינו,
יוצא שכל ההתקדמות התבונית באנושות באים אך ורק בגלל המסגרת המשפחתית,
ואם לא נשמור על זה ?! אין ולא תהיה המשך ההתפתחות התבונית,
הרי כל מה שיש באנושות היום מדינות ועמים וכדומה, הכל מתחיל בצורך של הזוג הפרטי שמקים משפחה לדורות,
וביום שלא יהיה כזו צורך ?! יבטלו כל המדינות וכל העמים ביחד עם כל החוקים ונאורות,
האנושות בנויה היום מההמון העם, כלומר הם מובילים היום את האנושות, ואם ההמון העם יחליט לא עוד עול המשפחתית ?! אז אין בעצם צורך בכל המדינות והעמים וחוקיהם,
ואז נחזור למערות האבן ונדבוק כל חיה מזדמנת, כמו בתחילת האבולוציה לפני התפתחות התבונה,
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2011 13:17 |
|
| |
דייר, יש איזה סיבה נסתרת להתעקשותך לא לעסוק בנושא אלא לחזור שוב ושוב על טענותיך על עצם קיום הדיון ועל סגנונו? מקס, אנסה להבהיר את עצמי. וידוי אישי. כאשר נתקלתי לראשונה בתגובותיך הופתעתי מאד. אין ספק כי רעיונותיך מקוריים להפליא. תחילה אפילו זלזלתי בהם. עיון נוסף, הביא אותי למסקנה כי כיוון מקורי ומפתיע דורש התייחסות ובדיקה מעמיקה. אתה בעצם אומר דבר מאד פשוט. השכל, או בלשונך התבונה, הוא הריבון. נפלא. אבל מה, במקביל אתה נחוש להגן על המסורת היהודית ו/או התנ"ך וחז"ל. פירושיך יצירתיים ומאתגרים, אם כי לעתים מתעלמים מהקונטקסט או נותנים משקל יתר למילה ומתעלמים מהמשפט כולו. דוגמא לכך היא השימוש בו אתה עושה ברעיון נחמד של הרמב"ן כי לעתים "דבר ה'" יכול להיות "דעת" או "רצון" , כאמירה כי כל הנבואה ודברי ה' הם רק מה שאנו מבינים כרצון ה'. לטעמי אתה לוקח את זה רחוק מאד. הרמב"ן מתייחס לא מעט לנבואה ולדבר ה' לא במובן של הבנת רצונו. בשורה התחתונה, אתה נותן תשובה מצוינת ועקבית כמעט לכל השאלות העקרוניוץ. לא מצאתי כשלים לוגיים או סתירות פנימיות במשנתך. אבל מה שעולה בעצם מכל דבריך כי התבונה היא המצפן. המסקנה המתבקשת היא אימוץ מה שאתה מכנה "הנאורות". וכאן אתה מגיע עם רעיון חדש, בעצם שני רעיונות. צריך לשמור על העם היהודי וקיום התורה היא הערובה היחידה לכך. מה לעשות שרוב העם בכלל חילוני? מדוע כל העמים יכולים לשמור על עצמם על ידי מאפיינים תרבותיים ללא צורך בדת פולחנית? רעיון נוסף. כל אחד צריך להישאר במשפחה שלו. אז ראשית, מי אומר? שנית, מהי הגדרת משפחה. המשפחה הביולוגית? הסביבה? ומה הכוונה לשמור על המשפחה. להתנהג כפי שהמשפחה דורשת בגלל טעות? ואיך ומתי כל זה ייגמר? בקיצור בגלל עניין טכני אישי אנחנו אמורים להחזיק בדת חסרת משמעות ולא לנהוג לפי התבונה. אתה גם סותר את עצמך. מחד אתה טוען כי עלינו להיות עם נורמלי כמו כל העמים ומאידך אתה לא מוכן לנהוג ככל העמים המתוקנים שהשילו את עול הדת ואימצו רק את החיובי והמוסרי. אתה טוען כי כל ההתקדמות התבונית באנושות באים אך ורק בגלל המסגרת המשפחתית. וכי ההתקדמות המדעית באה לעולם בגלל שמירה על ערכי העבר והיצמדות עיקשת לתורה ישנה, או להיפך. בנו עולם חדש המבוסס על התבונה ועל גלובליות, תוך שימוש סלקטיבי ברעיונות הישנים. אתה יכול להצביע על תרומתה של משפתחתך המפוארת (החרדית) לקידום התבונה במאתיים השנים האחרונות? שאלת, תן לי מצווה אחת שאנו מקימים היום שאני לא יכול לתת לך הסבר תבוני לכך . אני מדבר כמובן על "הסבר" לא על "תירוץ". למה להיתמם? אתה קם בבוקר נוטל ידיים עם כלי לסירוגין. אתה מתלבש רק עם בגדים שאין בהם תערובת פשתן וצמר. יש לך בגד מיוחד בו הנך מטיל חוטים. אם על העיקרון של הציצית ניתן לסנגר, אבל למה דווקא כנף מרובע. היום הבגדים עשויים אחרת, אז מה הבעיה. הולך לבית הכנסת מתפלל לאלוהים שלא מעניין אותך אם הוא קיים. בתפילה יש טקסטים המנוגדים להשקפתך הבסיסית. במקום (או בנוסף) ללכת לרופא מבקש מאלוהים שירפא. אתה מניח על הראש קוביות מחומר מסוים דווקא המייקר אותם מאד במקום להשתמש (אם כבר) בחומרים מודרניים זולים. בתוכם יש טקסט הכתוב בכלים שהיו נהוגים לפני מאות שנים על נייר מתקופת טרום הדפוס. לא שמעת על דפוס דיגיטלי? אתה מקפיד לקשור את התפילין עם רצועות עור במבע שחור דווקא. מה רע בטכניקת הצמדה חדשנית יותר? להמשיך? בארוחת הבוקר אתה מקפיד לא לאכול נקניק עם גבינה צהובה ולא בגלל שאתה לא אוהב את זה. נמנע (בארץ) ממאכלים שלא עושרו (מה המשמעות בכלל כיום) נמנע מחלב גמלים. אתה הולך לעבודה, אתה חותם על "היתר עסקה". מושבי הרכב צריכים להיות נקיים משעטנז. מספיק בינתיים. בקשה צנועה. אנא קרא בתשומת לב והתייחס לשאלות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2011 13:36 |
|
| |
ייתכן,
סליחה על ההתערבות, אך חלק ממה שכתבת אינו שייך לתורה (נטילת ידים בבוקר לסירוגין?...איפה אתה אוחז, בימי הביניים?...), וחלק אחר באמת אין מניעה שישתנה אם היהדות רק תתעורר מקפאונה. אך אני מסכים שמנקודת מבטך, עדיין ניתן לשאול על כמה וכמה מצוות.
|
| נשלח ב-30/5/2011 20:30 |
|
| |
| ייתכן כתב: |  | | דייר, 1. חשבתי כי כבר לא איאלץ להתמודד עם "הטענות" כי "מי שבוחר להתעלם שום דבר לא יעזור לו". כנראה שנצחיותן של הטענות דומה לנצחיות העם היהודי. 2. מה זה בדיוק "ארץ ששומרת אמונים לעמה". למיטב ידיעתי לא ידוע על ארץ שבאמצע לילה חשוך ברחה מעמה. הכוונה שנשארה שוממה ומעט בלתי מיושבת עד שיבת ציון המודרנית 3. "רצף המסורת". עיין ערך ל"ג בעומר. לא הבנתי מה זה קשור 4. "ההיסטוריה הייחודית" אין בכוחה להמציא אל או דת. ההסטוריה מראה שיש כאן שמירה מיוחדת ושיש השגחה 5. "נבואות שנתגשמו" צריכות להיות קונקרטיות. כאלה שניתן לומר מראש באיזה סיטואציה זה ייחשב כהתגשמות ובאיזה סיטואציה זה ייחשב כהתבדות. נבואות כלליות והתגשמויות כלליות אינן משכנעות. כל התנ"ך מלא נבואות קונקרטיות בין לכלל העם ובין לאנשים פרטיים כמו שאול דוד שלמה מלכי ישראל ויהודה ועוד.
6. "ההשפעה האדירה שהייתה לתנ"ך". מה דעתך על השפעתה האדירה של הברית החדשה ושל הקוראן. נניח שהתנ"ך הוא הספר הקנוני הראשון שהצליח. מה זה אומר. העובדה שכל העולם מכיר בתנ"ך נזקפת דווקא לנצרות. הרי ברור שהנצרות והאסלאם שאבו את כל רעיונותיהם מהיהדות והן אפילו לא מכחישות את זה וידוע דעת הרמב"ם ששתי הדתות האלה הן סוכנות משנה של היהדות. 7. על סמך מה אתה קובע כי בתנ"ך יש רעיונות מהפכניים? אתה חקרת את תולדות העמים בתקופת התנ"ך? (מתי בדיוק זה תקופת התנ"ך?) נו באמת את רציני ראה קישור שתראה מה בין תרבות כנען ליהדות
8. איפה בדיוק נרמז במקרא אל מופשט שאין לו גוף ודמות הגוף? אלו רעיונות פילוסופיים שבאו מבחוץ ואלמלי היוונים האפיקורסים הרשעים לא היית מעלה על דעתך את הרעיונות הללו, גם אם היית מקפיד על שניים מקרא ואחד תרגום עשרות שנים. נו באמת הרי יש פסוקים מפורשים על אי עשיית פסל ותמונה ופסוקים מפורשים במעמד הר סיני על הדגשה שלא ראיתם כל תמונה זה הרי כל כך פשוט שלא צריך אפילו לענות על זה. 9. אין לי כלים לשפוט האם אכן התנ"ך הביא בשורה מוסרית יחסית לתקופתו. נניח שכן. אז מה? מחוללי המהפכה הצרפתית הם אלוהים? כמובן הבשורה של העמים הקדומים היו קורבנות אדם אורגיות המוניות בין כהני הבעל לעשתורת גילוי עריות ניחוש וכישוף ממש בשורה מוסרית נפלאה. אבל עזוב אל תאמין לי תעשה שיטוט בגוגל ותרווה נחת. אגב, העם היהודי הדתי כמעט לא קיים. רוב רובו של הנס הוא קיום עם חילוני, כולל שיבת ציון. מה זה קשור בכלל?
כאשר ירוחם שואל אותך, בצדק, אם הוכחת את האמונה כשמש בצהריים, אתה עונה את התשובה המדהימה השמש זה רק משל לזה שגם בדבר ברור אפשר להתעקש ולהתנגד ולא תהיה גם שום דרך לשכנע. פירוש, היות שיש אפשרות תאורטית להתעקש ולהתנגד גם בדבר ברור (מנין לך? אולי מותר לי לחשוד שהנך פוסל במומך?) כל מי שחושב אחרת ממני, סימן שהוא מתעקש כמו מי שמכחיש את השמש. אם מישהו יזכה בלוטו 4 פעמים תיפתח חקירת משטרה. אם יתברר כי הוא לא עשה כלום הוא יקבל את הכסף. אני לא חושב שבעקבות הזכייה המרובעת תיווסד דת. לא הבנתי למה התכוונת.
|
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2011 12:23 |
|
| |
דייר, בתגובה לדברי, "נבואות שנתגשמו" צריכות להיות קונקרטיות. כאלה שניתן לומר מראש באיזה סיטואציה הן ייחשבו כהתגשמות ובאיזה סיטואציה הן ייחשבו כהתבדות. נבואות כלליות והתגשמויות כלליות אינן משכנעות. כתבת, כל התנ"ך מלא נבואות קונקרטיות בין לכלל העם ובין לאנשים פרטיים כמו שאול דוד שלמה מלכי ישראל ויהודה ועוד. כאשר אתה טוען לנבואות שהתגשמו, עליך להצביע על נבואה שאנחנו יודעים שהייתה נבואה קונקרטית ואנחנו יודעים שהתגשמה. נבואה שהיא והתגשמותה כתובים בתנ"ך אינה רלוונטית. על כך אנו דנים. האם יש הוכחה חיצונית לאמיתות התנ"ך.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2011 12:26 |
|
| |
ייתכן, נבואת החורבן התגשמה וגם נבואת השיבה מבבל לאחר 70 שנה נתגשמה. וגם נבואות הקללה שבתורה ובנביאים , וחלקית גם השיבה מהם.
|
| נשלח ב-31/5/2011 12:29 |
|
| |
יחזקאל לו אם כי מן הראוי לציין שתוספות כתבו שהנביא מתנבא על הראוי להיות, ועיין רשב"ם סוף פרשת ואתחנן (ואינו כעת לפני)
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2011 12:52 |
|
| |
בעל, אני מדבר על נבואה קונקרטית עם תאריך או התניה קונקרטית, המתגשמת במלואה. הנבואה ביחזקאל מאד כוללנית. אף נאמר בה בְּיוֹם טַהֲרִי אֶתְכֶם, מִכֹּל עֲוֹנוֹתֵיכֶם--וְהוֹשַׁבְתִּי, אֶת-הֶעָרִים, וְנִבְנוּ, הֶחֳרָבוֹת. שם לג. דברי התוספות מנטרלים אפשרות טיעון על אי התגשמות אמונה.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2011 12:57 |
|
| |
ייתכן לדבריך התכוונתי בהפניה לתוספות, ולא לחינם י"ל אהב לנפנף בהם.
כשהרמב"ם דבר על אימות נביא ע"י אות או מופת, למה הוא התכוון? לאיזו רמה של קונקרטיות?
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2011 13:04 |
|
| |
הנביא מתנבא גם על מה שראי להיות- וגר זאב עם כבש- וכיתתו חרבם לאתים-נכון יהיה הר ה'. וכד'-אוטופיות לא ריאליות. לבין הנבואה של - --וְהוֹשַׁבְתִּי, אֶת-הֶעָרִים, וְנִבְנוּ, הֶחֳרָבוֹת-
עמוס פרק ט
יג) הִנֵּה יָמִים בָּאִים נְאֻם יְקֹוָק וְנִגַּשׁ חוֹרֵשׁ בַּקֹּצֵר וְדֹרֵךְ עֲנָבִים בְּמֹשֵׁךְ הַזָּרַע וְהִטִּיפוּ הֶהָרִים עָסִיס וְכָל הַגְּבָעוֹת תִּתְמוֹגַגְנָה: (יד) וְשַׁבְתִּי אֶת שְׁבוּת עַמִּי יִשְׂרָאֵל וּבָנוּ עָרִים נְשַׁמּוֹת וְיָשָׁבוּ וְנָטְעוּ כְרָמִים וְשָׁתוּ אֶת יֵינָם וְעָשׂוּ גַנּוֹת וְאָכְלוּ אֶת פְּרִיהֶם: (טו) וּנְטַעְתִּים עַל אַדְמָתָם וְלֹא יִנָּתְשׁוּ עוֹד מֵעַל אַדְמָתָם אֲשֶׁר נָתַתִּי לָהֶם אָמַר יְקֹוָק אֱלֹהֶיךָ:
אלו נבואות שהתגשמו עין בעין- בעיננו ראינו ולא רק שמענו וקראנו.- כאשר שמענו כן ראינו.
|
|
|
|
|