בית פורומים עצור כאן חושבים

האם האמונה היא ממחלקת המצבים?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-22/5/2011 01:37 לינק ישיר 

למיכי

אשמח אם תתן לינק לטיעון הפיסיקותאולוגי וגם הקוסמולוגי שחי וקיים ולא הופרך מעולם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2011 01:54 לינק ישיר 

אנסה לסכם ולחדד.

יש הבדל עצום בין הישענות על טקסט, לבין אמונה בטקסט. כאשר מאמינים בטקסט או ברעיונות ברמה הדתית, בשפה המדוברת , הכוונה היא שהטקסט או הרעיון אמתיים באופן אבסולוטי. אם אין אלוהים משגיח ומתערב ומעולם לא הייתה התגלות כלשהי, אזי אין לנו תפיסה מחויבת. לשון אחר אין לנו דת.

אפשר ואף רצוי ללמוד מכל מי שאמר או כתב דבר חכמה, כפי שהפילוסופיה המודרנית נוהגת בפילוסופיה העתיקה, כפי שהפסיכולוגיה החדשה נוהגת ברעיונותיו של פרויד וכפי שהמדע העכשווי נוהג בתזות המדעיות החשובות גם אלו שאינן מקובלות היום. זו ההגדרה המדויקת של תוכו אכל קליפתו זרק.

הדתיים עושים משהו אחר לגמרי. מקבלים את התורה כאקסיומה ובמקרה הטוב עושים מאמץ לפרשה, לעתים תוך כדי לוליינות פרשנית וסירוס טוטאלי של הטקסט המקורי, כדי שלא תסתור את מה שאנחנו יודעים ומבינים היום.

קריאה פשוטה של התנ"ך וחז"ל מגלה שהכותב/ים חי/ו בעולם אחר לגמרי משלנו. ידע מדעי המפגר בשנות אור, אמונות בשדים ורוחות, אובות וידעונים אותות ומופתים.

(לא מבין איך אותו רמב"ם הכותב כי אין ראוי לישראל שהם חכמים מחוכמים להאמין שיש ממש באובות אך התורה אסרתם, מסתדר עם הסיפור על העלאתו של שמואל הנביא באוב)

הבעיה הקשה יותר לעיכול, התפיסה המוסרית. אי שוויון בין המינים. גזענות. כפיה על דעות עד כדי הוצאתו להורג של מי שלא מאמין באמונות הנכונות. כפיה פיזית של קיום מצוות מלווה בעונש מוות למפר את המצוות החשובות.

אינני מאשים אף אחד. זאת הייתה התקופה ואולי ביחס לתקופה, התנ"ך אפילו קצת מתקדם. אין לי מושג. כיהודי אשמח מאד לדעת שאלו הם פני הדברים.

ונשאלת השאלה על אותם אנשים המכירים את המדע ומאמצים את התפיסות המוסריות של זמננו, מדוע הם נצמדים בעקשנות לדת ולמצוותיה.

אילו הייתה התגלות כלשהי המאמתת את התורה, בהחלט, היה מקום לעשות מאמץ עליון לפשר בין תפיסתנו לבין מה שהתגלה. אבל כאשר אין הוכחה לקיומו של אלוהים וודאי שלא אלוהים משגיח מתערב ומצווה (שאף כמעט בלתי אפשרי מבחינה פילוסופית) וככל הידוע לא הייתה שום התגלות, האם אין זה אומר כי האדם החושב צריך להסיק את המסקנה המתבקשת שלא לומר מתחייבת.

אם יש דברים יפים בתורה ויש! אדרבה. ניתן לשלבם במערכת החיים, במוסר ובתרבות. כעם אין גם סיבה להפסיק לחגוג את החגים המסורתיים, אם כי יש כמובן להתאימם לזמנינו.

אינני מדבר על החברה החרדית. היא נמצאת בפלנטה אחרת לגמרי. אינה מכירה את המדע ואינה מקבלת את העמדות המוסרית של המערב ומצהירה כי איננה כפופה להגיון.

אני מדבר אל אותם אנשים המכירים היטב את כל מה שאני מדבר עליו ובכל זאת מתעקשים כי זו האמת וזו הדת.

אני מכיר מקרוב את הקושי בעשיית מעשה והתנתקות חברתית משפחתית על כל המשתמע. אבל ב"ה על המחשבה, החברה החרדית עדיין לא מסוגלת לפקח, מדוע אנשים מתנהגים בבחינת יודעים שאינו ריבונם ומתכוונים להאמין בו.

כותב דייר, כנראה שהעם היהודי רוצה יותר וכי מה עניין רצון לכאן. אם מישהו מאד "רוצה" להיטהר רק במקווה עם קומבינת השקה למי גשמים, תוצר ישיר של תקופת טרום הברזים, שיבושם לו. אם אלמנה בלי ילדים לא רוצה להינשא לפני שתעבור זובור שיערב לה. אבל למה להיתמם. עושים זאת רק משום שיש "מחייב". ואם אין מחייב חיוב מנלן?

זה לא ענין של לזרוק הכול מכל המדרגות. ברגע שאין בסיס אלוהי לתורה המסקנה המתחייבת היא לחיות חיים אזרחיים מוסריים ערכיים.  אתה מציין דברים יפים ביהדות. מצוין. אני בהחלט סבור כי יש לא מעט ערכים מוסריים בתורה שעדיין לא הפכו נחלת הכלל ברמה מחייבת, דוגמת לשון הרע וכו'. מה לזה עם מניעת אכילת מעדן חלבי מילדה בת שתים עשרה כל זמן שלא עברו שש שעות מארוחת הצהריים הבשרית.

אני לא מערער רק על החומרות והתוספות אלא גם על הבסיס. על כל פנים מה שמוגדר כבסיס. למה לא לאכול בשר וחלב? (אגב, גם בעלי טעמי המצוות התחבטו בטעם האיסור) למה לא לאכול מינים שונים של בעלי חיים? למה להתעקש על צורת הריגה מסוימת של בעלי החיים אותם אוכלים? למה לא ללבוש שעטנז? למה לא להשאיר בבית חמץ בפסח? למה לעגן אישה רק כי בעלה לא רוצה לתת לה גט? למה לעגן אישה כי היבם שלה עדיין קטן? למה? למה? למה? ועוד באופן מחייב.

אתה שואל מי יקבע מה רלוונטי ומה מוסרי? ואני שואל מי כתב את התורה? למה נראה לך שהכותב למרות כל מגבלותיו האמורות יכול היה לקבוע ואתה לא יכול?

ברית מילה זו באמת שאלה לא פשוטה. מה נותן לאב את הזכות לבצע בתינוק חסר ישע פעולה כירורגית על בסיס אמונה בתורה שאינה מהשמיים?

אתה מסיים  בקיצור זה לא כל כך פשוט מה שאתם אומרים. האם אנו אמורים לעשות רק דברים פשוטים? ובכלל, לקיים את התורה ובעיקר לחנך את הילדים על ברכי התורה, כאשר אין לזה בסיס, זה כן פשוט?

סתם בשביל הסקרנות. במה בדיוק אתה עדיף על גוי שוודי חביב?

אלי,

לענ"ד מהאבולוציה, ברמה התיאולוגית, משתמע כי אין שום צורך במתכנן תבוני. אולי זה לא "סותר" מתכנן תבוני, אך  לפי הטיעון הרווח, כאמור, זה נותן מענה למציאות ללא מתכנן תבוני.

הרב מיכי,

כפי שכתבתי אני מסכים לגמרי כי האבולוציה אינה נותנת תשובות לשאלת הקיום, אבל ההוכחה הפיסיקותיאולוגית בעצם רק מחדדת את שאלת הקיום, אך אין בה משום תשובה לשאלות אלא קביעת מסגרת של מקום ומושג שעליו לא חלים שאלות.

גם אם נניח שהיא "מוכיחה" קיומו של אלוהים, אזי עדיין יש לנו רק אלוהי הפילוסופיים. מהי ההוכחה כי אנחנו מעניינים אותו וכי הוא בכלל רוצה משהו מאתנו. מה עם הקושי הפילוסופי באלוהים "רוצה"?

גם אם נניח שזה האלוהים וזה מה שהוא רוצה, עדיין אנחנו צריכים לדעת מה בדיוק הוא רוצה וזאת מנין לך?

אם הוא כל כך רוצה, מדוע הוא לא טרח ליידע אותנו בכך? אני כמובן מכיר את רעיון הבחירה, אבל למה הוא חשוב כל כך? לא יותר טוב שאנשים יידעו את אשר מוטל עליהם? אני גם לא מבין את הטיעון "כי לא מחשבותי מחשבותיכם" ברגע שאנו אומרים שאיננו מבינים את מחשבתו של אלוהים אז מנין לנו שהוא בכלל רוצה משהו? אנחנו מחליטים מה הוא "חייב" לרצות ובמה "מותר" לו להיות בלתי מובן?

מה ההיגיון שרק קבוצה שולית של שברי אחוזים מהעולם ייחשפו לרצונו?

אז אינני יודע אם אלוהים משחק בקוביות או בשש בש. למה, למען השם, שאנחנו נשחק בנדמה לי?

לכבוד התנא האלוקי רבי שמעון בר יוחאי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2011 03:55 לינק ישיר 

יתכן -
אולי פספסתי משהו בקריאה; מה פשר "מחלקת המצבים"?

לעניין עם אבולוציה מול יהדות דתית אורתודוקסית (עדיף דתית לאומית מהזרם של רבי מיקי) קוראים "דיכוטומיה כוזבת"

בעיני העמדה הנכונה היא אגנוסטיסיזם, למרות שיש מאומות העולם המונים את האגנוסטיקנים וקוראים להם 'אתאיסטים בארון' שהרי אינם מגדירים עצמם כאגנוסטיקנים לגבי הימצאותו של דוב קוטב צפוני ורוד מאחורי גבם (קרי = הם כמו כל אתאיסט לא מאמינים בדבר שלא הוכח אלא שיש להם רתיעה פסיכולוגית מהגדרה זו)

mdabraham
כל ההוכחות מסוג הקוסמולוגית והפיזיקו תיאולוגית שקולות להוכחת קנקן התה של ראסל מהדואליות של האור:
נגדיר את קנקן התה כישות שמחליטה אם האור יהיה/ימדד כ- חלקיק או גל. זוהי ההגדרה ואין בלתה
האור יכול להיות גל או חלקיק
משהו קובע זאת 
מ.ש.ל.

גם כאן: זה נובע מבעיה בהגדרת המושג אלוהים. ברור שיש כוחות שהם בסיסיים לכוחות הנגזרים מהם (למשל: הכוח של האש לשרוף הוא נגזרת של כמה מארבעת הכוחות היסודיים בפיזיקה - לא מצליח להגדיר של מה בדיוק). אלוהים על פי הרמב"ם מוגדר כסיבת הסיבות. אבל ברגע שאנחנו מצליחים למדוד ולכמת כוח מסוים הוא הופך להיות מוגדר כ'הטבע' (שהוא מחוץ לאלוהים לפי היהדות ע"פ לייבוביץ', ודלא כשפינוזה וכגימטריות המחבתים למיניהם) ואלוהים זה מה שיותר בסיסי לו ואיננו יודעים עדיין. המונח אלוהים בעבר כלל את מקור האש והחיים, וכיום אלו חלק מחוקים אחרים שהם חלק מחוקים אחרים. עכשיו התיאוריה של הכל היא בעצם האלוהים המצופה (מישהו שמפעיל את הכל... וכשיבינו אותה - השאלה תהיה מי קבע אותה וכן הלאה והלאה). אז אם אלוהים = משהו בסיסי שמפעיל הכל, כל אתאיסט מאמין שיש משהו בסיסי כזה (אם האנושות תגיע או לא תגיע אליו זה עניין אחר). נדמה לי שבלי הדיבור על תכונות של אלוהים שמובנות לנו ושיהיה אפשר להוכיח או להפריך אותן (למשל - מודעות, התערבות בנעשה ביקום הנצפה) אין משמעות לוויכוח והוא אינו אלא סמנטי.

בלי קשר, הצטערתי לראות שאתה נוקט בגישת God of the gaps באומרך, למשל, שהמוסר הוא מאלוהים כי לא הצלחנו (לפחות אתה לא התחברת לתיאוריות שיש בנושא) להבין מה מקורו, וכן התודעה כי לא הצלחנו להבין מאיפה היא מגיעה. את גישה זו קל מאוד להפריך - שכן לפני 3000 שנה הוכיחו את אלוהים מתופעת החיים (=קרי, התנועה של אורגניזמים ביחס לשולחנות וכיסאות שנחשבו לבלתי נעים כלל) ולפני 10000 שנה מתופעת האש ותנועת השמש, וכל אלו נמצא מקורם בחוקי טבע אחרים. אז אתה רוצה לחזור על הטעות הזו?
התיאולוגים הנוצרים כבר מצאו דברים בסיסיים יותר שיהיו תקפים לנצח (ההוכחות הקוסמולוגיות למיניהן)

אגב מאוד נהניתי לקרוא את דברי היבחוש זב החוטם מנחם איבר-מין-גברי השבוע בצהובון 'משפחה', שהעז ופער פיו נגד קדוש ישראל החכם באדם הגר"ס הוקינג שליט"א, בטיעוני הבל שכילד בן 8 לא הייתי משתמש בהם. 730000 בני אדם יאמינו להבל? כן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2011 09:40 לינק ישיר 

פרזנט,

מצטטים מפי סארטר כי האנטישמיות אינה שייכת למחלקת הדעות אלא למחלקת המצבים. בעקבות שאלתך ניסיתי למצוא את מקור הציטוט ולא הצלחתי. מצאתי רק אמירה כי האנטישמיות כלל איננה בגדר דעה.

לצורך הדיון אפשר להסתפק בטענה כי לכאורה האמונה הדתית כלל אינה בגדר דעה.

אתה צודק באבחנתך, כי אין משמעות מאחורי המונח אגנוסטיציזם. פשוט יותר נוח שלא לקבוע מסמרות בדבר שאין לנו שום מושג עליו. באותה מידה אני אגנוסטיציזי לחלוטין כלפי השאלה האם אתה מיליארדר סעודי או אוליגרך רוסי, אם כי יש לי אי אלו השערות בעניין.

לצורך דיון מול מאמינים, יותר קל לדבר על ספק ולדון על כך שאין להם הוכחה לאמונה מאשר לתת להם לגלגל את נטל ההוכחה על האתיאיזם. אולי זה גם נכון יותר פילוסופית, לא לשלול פוזיטיבית שום אופציה, כיוון ששאלת הקיום בהחלט פתוחה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2011 14:55 לינק ישיר 

ייתכן, כתבת
"לענ"ד מהאבולוציה, ברמה התיאולוגית, משתמע כי אין שום צורך במתכנן תבוני. אולי זה לא "סותר" מתכנן תבוני, אך  לפי הטיעון הרווח, כאמור, זה נותן מענה למציאות ללא מתכנן תבוני."

לעניות דעתי, (בניגוד לעניות דעתך :-)  ) 
האבולוציה לא נותנת מענה כלשהו לשאלת קיומו של מתכנן תבוני. האי בסך הכל מרחיקה את השאלה.
במקום שנשאל מי ברא את היתוש - ונשיב תיאורטית באפשרות שמתכנן תבוני עשה זאת, אנו שואלים מי יצר את המפץ הגודל / אנרגיה קוסמית / חור שחור (מחק את המיותר) ודנים באפשרות שמתכנן תבוני עשה זאת.

כמו שכתבתי, האבולוציה סותרת את האל-וה הדתי שבשישה ימים ברא את העולם (בהבנה המילולית של ההגדרה) לפני איקסת'לפים שנה, אך אינה קשורה לשאלת הימצאותו של מתכנן תבוני.

עד כאן ענ"ד. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2011 15:37 לינק ישיר 

ייתכן,
עשיתי כאן סלט מכמה ענינים שונים. (זה בסדר האמונה היהודית הנפוצה עשתה את הסלט הזה כבר מזמן, אתה רק ממשיך את המסורת)
   לשאלתך הראשונית בענין הרווח מהכרה במציאות הבורא בנוגע לרצון להבין איך העולם נברא התשובה הפשוטה היא שאכן אין מכך שום תועלת.
הסיבות להכרה בבורא ובתורתו הן אחרות בתכלית, אבל לא נראה לי שאתה באמת מעונין או מסוגל להקשיב לתשובות כאלו, ולכן אשנה ממנהגי ואנצור את פי בהקשר הזה , עד שיוברר אחרת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2011 15:39 לינק ישיר 

אלי,
אני מסכים איתך לגמרי. בפועל כן עושים שימוש (שגוי) באבולוציה כדי להתנגד לבריאתנות.
גם אני ציינתי בתחילת הדברים כי למותר לציין כי גם אם נקבל את האבולוציה בגרסתה הכפרנית עדיין לא נקבל תשובה על "איך כל זה התחיל". מבחינת התשובה לשאלה הגרעינית ההתחלתית, אין בין תיאוריית האבולוציה לבין ההבנה איך שעון פועל ולא כלום.

כפי שהבנתי ד"ר אברהם בספרו אינו טוען כלל כי העולם אכן נברא בששה ימים. הוא דן בין השאר בשאלה האם ניאו-דרוויניסט הוא בהכרח גם אתיאיסט?
בכל מקרה, בא לא נסטה מהעיקר ונמתין בסבלנות לתשובה על השאלות הרציניות. 

תוקן על ידי ייתכן ב- 22/05/2011 15:44:56

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2011 16:27 לינק ישיר 

ייתכן,
האם אני יכול לראות בתשובתך (או יותר מדויק בהיעדרה) אישור לכך שאתה אכן לא מעונין/מסוגל להקשיב לתשובות שמחוץ לשבלונה שקבעת מראש ? בתודה מראש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2011 16:49 לינק ישיר 

איש,

אני פשוט לא מצליח להכריע מה יותר מנומס. לא להגיב לסגנונך או להביע את צערי עליו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2011 16:57 לינק ישיר 

אני אעדיף הבעת צער מנומקת אך זהירה בניסיון שלה להתייחס למה שכתבתי (כלומר לא להלביש פרשנויות מסולפות על דברי), לענ"ד יש בזה אפילו מצוה. (=מצות תוכיחה)
                                 לשיקולך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2011 16:57 לינק ישיר 

אלי ס
בקשר למה שכתבת בעמוד הקודם -
ילמדנו רבינו, אם לדעת הרמב"ם יתכן שהעולם קדמון - מה תפקידו של אלוהים בסיטואציה כזו? ואיך הוא שולט על העולם? מהו אלוהים בעיני הרמב"ם אם לא בהכרח הוא ברא את העולם?

אישציפור
אם היית כותב משהו היה אפשר להסכים או לא להסכים איתו.
בינתיים לא כתבת כלום אלא רק שיתכן טועה ובאמת אלוהים לא נדרש/תורם להסבר העולם. לא כתבת למה הוא כן נדרש/תורם 
וחוצמזה כדאי שתרגע עם הצורך הנואש שלך שכולם יסכימו עם האקסיומות שלך כתנאי לדיון איתך. הדיון איתך אינו כזה חיוני לאנשים כמו שנדמה לך ולכן לא כולם יסכימו לתנאים המוזרים שלך), שעכשיו הגדלת עשות 'להוכיח' זאת מכך שלא הגיבו למה ש(לא) כתבת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2011 17:22 לינק ישיר 

פרזנט,
לא כתבתי שהוא טועה, אם כבר כתבתי שהוא צודק בטענתו שהנחתת האלוקות לתוך הדיון בנוגע למוצא העולם , אכן לא פותר את השאלה איך הכל נוצר.

לגבי תשובה, אין כאן שום צורך נואש, לא רוצים לא צריך.
          הצורך היחיד הוא שאם אכן יתנהל דיון הוא ידבר על תוכן ולא יחזור לשבלונות המטומטמות הסטנדרטיות, שעם כל הכבוד לכולכם מיציתי אותם. (אמנם בדלת האחורית הן אכן צצות חדשים לבקרים שוב ושוב ושוב ואין לגמרי מנוס מלהימלט מהן, אבל לפחות לתת להן להיכנס בדלת הקדמית בידי למנוע בדיון בו אני משתתף וכך אני אכן נוהג.)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2011 19:58 לינק ישיר 

thepresent כתב:
אלי ס
בקשר למה שכתבת בעמוד הקודם -
ילמדנו רבינו, אם לדעת הרמב"ם יתכן שהעולם קדמון - מה תפקידו של אלוהים בסיטואציה כזו? ואיך הוא שולט על העולם? מהו אלוהים בעיני הרמב"ם אם לא בהכרח הוא ברא את העולם?

רבינו (...) אינו בדיוק הכתובת לענות על שאלה זו. אך בכל אופן, עולה בדעתו הקדושה הסבר:
א. הרמב"ם לא העלה אפשרות שגיל העולם אין סופי ללא בורא, אלא כתב כי גם אם יוכח כי גיל העולם יותר מכמה אלפי שנים, לא סותר הדבר את הכתובים.
ב. בוודאי שאלוקים, אליבא דהרמב"ם היה בורא העולם, ונתן חוקים ברורים לאותו חלק מיציריו, בהם בחר (או שהגיעו להכרה בו). לצער רבינו כי רב, הרמב"ם לא הותיר תשובות מסודרות לכל שאלותינו.
ב. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2011 20:30 לינק ישיר 

אני מסכים עם איש ציפור שייתכן חוזר על עצמו כמו תקליט שבור אותן טענות אותן מענות
ושום דבר לא משכנע אותו.
לא היה מעמד הר סיני
התורה מפגרת מוסרית
איך אדם אינטיליגנט נוסח עצכ"ח יכול להיות מאמין ודתי
ועוד כהנה וכהנה פנינים.
כמו שכתבתי באחת התגובות שלי גם אם תרד אש מהשמים שום דבר לא ישכנע את המשוכנעים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2011 00:09 לינק ישיר 

ליתכן ואולי גם לכל השאר: 
גם לך ברור ששאלות כמו אמונה ואי אמונה הן שאלות שמעורבות באין ספור מניעים נפשיים עמוקים, ברבדים כאלו ואחרים. 
אמונה אצל חלק מהאנשים היא דבר עדין מאוד, שקל מאוד להטיל בו ספק - לפרש אותו כתוצר של חינוך וכו'. יש אנשים שבוחרים שלא לעשות זאת. הם עושים זאת מסיבות כאלו ואחרות. במקום לנסות ולהגחיך אותם, כמו ילד, תשאל אותם, אם זה מעניין אותך: למה אתם עושים את זה? למה אתם לא מפרשים את אמונתכם, שלעיתים אתם חשים בה ולעיתים לא, כתוצר של התנייה, של חינוך?
תחשוב על אמונה במושגים של אהבה לאשתך, לחברה שלך וכו' - תיגש לאדם ותשאל אותו מי אמר לך שאתה באמת אוהב את אשתך, אולי אתה סתם אומר את זה כדי לא להרגיש מנצל מנוצל ומוזר? 
ברור שאם הדתיים היו כופים עליך לקיים מצוות, היית צריך להתקומם. אבל הם לא כופים עליך לקיים מצוות. אז אל תתקיף אותם. זה מאוד קל כאמור, אבל תהיה רגיש ואמפתי, ופשוט אל תעשה את זה. 
אף אחד כאן לא ניסה להוכיח לך את מתן תורה. ברור לכולם שזה לא המקום והזמן לנסות ולהחזיר אנשים בתשובה. אז אל תנסה גם לעשות ההפך, אל תנסה להחזיר אנשים בשאלה. 
מה אפשר להשיב לך? היית עושה את זה גם בפורום נוצרי או בודהיסטי, או שאז היה ברור לך שיש לנהוג בסובלנות כלפי האחר, לכבד את אמונותיו ולא לנסות לפגוע בהם?   

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם האמונה היא ממחלקת המצבים?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 22 23 24 לדף הבא סך הכל 24 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.