|
|
| נשלח ב-25/5/2011 12:49 |
|
| |
ייתכן, הכל נחמד, אבל על מה אתה ו/או ה"הנחות הנאורות" (או איך שלא נקרא לזה) מתבססים כאשר הם קובעים שאין ומעולם לא היה כישוף, העלאה באוב וכיו"ב.
זה נכון שבהינתן ההכרעה הזו יש אכן בעיה , השאלה היא מי קבע שזו הנחה נכונה, ועל בסיס מה.
|
|
| נשלח ב-25/5/2011 12:59 |
|
| |
אש"צ כי אני לא מסוגל לשחזר את הניסוי.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/5/2011 13:07 |
|
| |
הרב ספרן, תודה על הערותיך המחכימות. לאחר שנניח מהי הבחירה ההגיונית, בעיניי היא תהיה גם הבחירה הטבעית. המינוח "לדחות" אכן מדויק יותר, אך אני התכוונתי לכך שגם אם יש שאלות שונות דוגמת אלו שהוצגו ע"י דייר, בהנחה כי המסקנות העולות מהן הן פחות סבירות, יש לתרץ את אותן שאלות. כפי שכתב דייר בעצמו, יש תירוצים סבירים, אך הוא טען בצדק כי יש להסתכל על המכלול. על כך עניתי שכיוון שמכלול השאלות העובדתיות והפילוסופיות לכאורה מכריע יותר, צריך לחזור ולתרץ את השאלות וממילא לדחות את המסקנה הפחות סבירה העולה מהן לכאורה. בעל, נטל ההוכחה לקיומו של כל דבר הוא על הטוען לקיומו ולא להיפך. _________________
תוקן על ידי ייתכן ב- 25/05/2011 13:12:27
|
|
|
|
| נשלח ב-25/5/2011 13:09 |
|
| |
בעל, "לא ראינו אינה ראיה" כמובן זו גם לא ראיה לכיוון ההפוך. הלא כן ?
|
| נשלח ב-25/5/2011 13:11 |
|
| |
אש"צ ראה תגובתו הקדומה של ייתכן שענה לך.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/5/2011 13:11 |
|
| |
| אישציפור כתב: |  | ייתכן,הכל נחמד, אבל על מה אתה ו/או ה"הנחות הנאורות" (או איך שלא נקרא לזה) מתבססים כאשר הם קובעים שאין ומעולם לא היה כישוף, העלאה באוב וכיו"ב. זה נכון שבהינתן ההכרעה הזו יש אכן בעיה , השאלה היא מי קבע שזו הנחה נכונה, ועל בסיס מה. _________________
|
|
אבן עזרא ויקרא פרק יט וריקי מוח אמרו לולי שהאובות אמת גם כן דרך הכשוף לא אסרם הכתוב. ואני אומר הפך דבריהם, כי הכתוב לא אסר האמת רק השקר, והעד האלילים והפסילים. ולולי שאין רצוני להאריך הייתי מבאר דבר בעלת אוב בראיות גמורות.
אבן עזרא ויקרא פרק יט (ד) אל תפנו אפילו בלב להסתכל. האלילים הם הפסילים, ונקראו כן כי הם דבר שקר, כמו רופאי אליל כלכם (איוב יג, ד).
|
| נשלח ב-25/5/2011 13:14 |
|
| |
איש כל זמן מה שאני לא ראיתי בעין - או ראיתי-הבנתי.בשכל, הדבר לא קיים בשבילי. אני אמנם יכול להאמין שהוא קיים, אבל אמונתי אינה ראיה בשבילי.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/5/2011 13:19 |
|
| |
ורבינו משה בן מיימון במשנה תורה (ע"ז פי"א הט"ז) כתב "ודברים אלו כולם דברי שקר וכזב הן והן שהטו בהן עובדי עבודה זרה הקדמונים לגויי הארצות כדי שינהו אחריהן. ואין ראוי לישראל שהם חכמים מחוכמים להימשך בהבלים אלו, ולא להעלות על הלב שיש בהן תעלה. שנאמר "כי לא נחש ביעקב ולא קסם בישראל" (במדבר כג כג), ונאמר "כי הגויים האלה, אשר אתה יורש אותם אל מעוננים ואל קוסמים ישמעו ואתה לא כן, נתן לך ה' אלוהיך" (דברים יח יד). כל המאמין בדברים אלו, וכיוצא בהן, ומחשב בליבו שהן אמת ודברי חכמה, אבל התורה אסרה אותן, אינו אלא מן הסכלים ומחסרי הדעת ובכלל הנשים והקטנים שאין דעתן שלימה. אבל בעלי החכמה ותמימי הדעת, יידעו בראיות ברורות שכל אלו הדברים שאסרה תורה, אינן דברי חכמה, אלא תוהו והבל שנמשכו בהן חסירי הדעת, ונטשו כל דרכי האמת בגללן. ומפני זה אמרה תורה, כשהזהירה על כל אלו ההבלים, "תמים תהיה, עם ה' אלוהיך" (דברים יח יג). 3 הערות. 1. איך הרמב"ם הסביר את ספר שמואל המתייחס לאוב כאל דבר טבעי? 2. כל המיתממים בעניין היחס לנשים. " ובכלל הנשים והקטנים שאין דעתן שלמה" 3. כל ההולכים בתמימות, שימו לב לפרשנותו של הרמב"ם על הפסוק תמים תהיה. _________________ תוקן הנוסח עפ"י מהדורת פרנקל
תוקן על ידי ייתכן ב- 25/05/2011 13:36:47
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/5/2011 13:21 |
|
| |
בעל, לאיזו תגובה שלו אתה מתכווין ?
מקס, לא טענתי שהאוב אמת, אלא שמדובר בתופעה קיימת, שא"א לדעת כיום אם היא "עובדת" לפעמים או לא. (אם היה אמת לא היתה התורה אוסרתו)
ירוחם, בשבילך , וגם בשבילי, במובן שלא אסמוך על זה וכד'. אבל איך נוכל לקבוע שזה גם לא היה קיים בשביל אחרים בזמנים קדומים ? ויותר מכך איך נוכל על פי קביעה מפוקפקת כזו (כלומר שהיא מתבססת על "לא ראינו") כדי לשלול את מי שטוען שכן היה מקרה כגון זה ? כמובן אפשר לשלול לפי תחושה או סתם באופן שרירותי, אבל אני לא מבין איך אפשר לשלול זאת כאשר מתבססים על הכרה שכלית מחשבתית. יש למישהו תשובה לשאלתי ?
|
| נשלח ב-25/5/2011 14:20 |
|
| |
ייתכן,
רק אעיר על עניין העלאת שמואל באוב שאתה מרבה להזכיר, ודרך אגב תוכל גם להיוכח עד כמה נותר לך לחקור וללמוד. פולמוס שלם על הענין התנהל בין גאוני בבל. מה שאני זוכר הוא שרב שמואל בן חפני, גאון סורא וחותנו של רב האי, כתב שבעלת האוב רימתה את שאול! לעומתו גאונים אחרים פירשו שבאמת אין ממשות באוב, אלא שכאן באופן מיוחד היתה איזו התגלות (כמו בחלום) של שמואל לשאול. בכל אופן, אלה ואלה שללו את אמיתות האוב. (רד"ק על המקום מביא את הפולמוס, אך כיום ידועים מקורות גאוניים שמעידים עליו). מה שתוכל ללמוד מזה, שאצל הגאונים התקיים עדיין חופש מחשבה ביהדות, כמו שמתבקש באופן טבעי, וכמו שבאמת היה בכל הדורות הקדומים. והאמת שכל החשיבות שאתה נותן לזה, היא מופרכת ביסודה. אני לא אוכל להאריך כאן. אך אפילו הוגה כמו הראי"ה קוק, בן הדורות האחרונים, כתב באגרותיו שעיקר התורה הם החוקים והמצוות, ושאר סיפורי ה"תורה" הם כקליפה לפרי. קל וחומר על ספר שמואל. די להשקפה שטחית שהנחילו הגננות. צא ובדוק וחקור בראש פתוח, ותגלה עולם אחר ויהדות אחרת.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/5/2011 14:22 |
|
| |
אש"צ "נ טל ההוכחה לקיומו של כל דבר הוא על הטוען לקיומו ולא להיפך."
אדם שיא הגמילה מהגננת הוא י"ל?
|
| נשלח ב-25/5/2011 14:26 |
|
| |
לאדםהעליון
לא הבנתי איזה ראש פתוח ואיזו הוכחה הבאת כאן ליתכן. האם איננו מכירים את הכלל ששערי תרוצים לא ננעלו? ק"ו כשמדובר בגאונים.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/5/2011 14:45 |
|
| |
צענע,
הפתיחות שאני מזהה בפרשנות הנ"ל, מכוונת קודם כל לשלילה של האוב, שזו לא העמדה התמימה והפשוטה של יהדות מאמינה. ועוד יותר: ההעזה לפרש שסיפור המסופר במקרא - בספר שע"פ ההשקפה המקובלת נכתב על פי נבואה עד כדי קדושת כל אות שבו ואפילו הקרי והכתיב שבו - באמת לא התרחש, אלא שזו היתה פיקציה של בעלת האוב ש'עבדה' על שאול וגרמה לו להאמין שהוא משוחח עם שמואל המת, בעוד באמת היא עצמה היתה המשוחחת. ומי מדבר על כך שחז"ל דרשו דרשות שלמות על דברי שמואל המועלה באוב. בקיצור, פיתחי את הספר ותקראי בעצמך.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/5/2011 14:56 |
|
| |
לגבי מה שהבאתי בשם הראי"ה, אם לא הובנתי די, אוסיף שהוא מדבר שם על היחס ל"סתירות" בין סיפורי בראשית להשקפות המדע. וד"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/5/2011 15:05 |
|
| |
לאדםהעליון
הרי אסור לדרוש אל המתים. אז איך קרה ששאול כן דרש אל המתים?
את הבעיה הזאת ניסו הגאונים " לפתור."
אם אתה רואה בכך פתיחות אז עדיין לא הגעת לשלב השלישי.
תוקן על ידי צענערענע ב- 25/05/2011 15:26:27
|
|
|
|
|