בית פורומים עצור כאן חושבים

עולם האצילות- החידוש הגדול של הרשב"י שהסתיים ביום ל"ג בעמר

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-23/5/2011 21:33 לינק ישיר 
הגדרת הספירות

יש נבראים הנקראים נאצלים (מלשון אצלו) אשר איתם מתייחד הבורא בחיבור עצום ונורא כדוגמת גוף ונשמה. 

מורה נבוכים חלק א פרק נב

אין ייחס בין ה' לנבראיו

אבל מקום החקירה והעיון, האם יש בינו יתעלה לבין אחד העצמים שברא יחס אמיתי כל שהוא, שאז יתואר בו. והנה שאין צירוף בינו לבין דבר מברואיו, הרי הוא ברור בעיון ראשון, כי מסגולת המצטרפים היא יחסי הגומלין, והוא יתעלה מחויב המציאות, וכל זולתו אפשרי המציאות כמו שנבאר, ולכן אין צירוף.

אבל אם יש ביניהם יחס מסוים, הוא דבר שאפשר לחשוב בו שהוא נכון. ואינו כן, לפי שאי אפשר שיצטייר יחס בין השכל והצבע, ושניהם כוללת אותם מציאות אחידה בשיטתנו, והיאך יצטייר יחס בין מה שאין בינו לבין זולתו שום עניין הכוללם בשום אופן? כי המציאות אינה נאמרת אצלנו עליו יתעלה ועל כל זולתו כי אם בשיתוף בהחלט, ובאמת אין יחס כלל בינו לבין שום דבר מברואיו, כי היחס לא ימצא לעולם כי אם בין שני דברים שהם תחת מין אחד קרוב בהכרח. אבל אם היו תחת סוג אחד, אין יחס ביניהם.

מי שסובר שיש ייחס בין ה' לנבראיו מגשים את הבורא.

תוקן על ידי דרום_חוקר ב- 23/05/2011 21:53:58

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2011 21:49 לינק ישיר 

יהי אור

(ברוך הבא אל הפורום, אם עדיין לא כתבתי זאת אי שם)

דבריך נפלאים.

אמנם, השאלה היא אם המקובלים (כמו האר"י, שותף סוד, בעל "הבהיר" ועוד) יסכימו לפרשנות שלך.

הבה ונשווה את הדברים לשני נושאים מוכרים יותר.

א. יש שולחן ויש לו צבע. נניח שצבעו חום שחור. אני חש את הצבע, רואה אותו בעיני, אבל ברור לי שהחויה שלי אינה הצבע. היא רק האופן שבו עיני (ומוחי, וכל חלק ממני שרלוונטי לזה) קולטים את הצבע.

אבל יש גם צבע. איני יודע מהו באמת. היום כבר יודעים שהתחושה של הצבע אינה זהה לצבע כפי שהוא במציאות. אבל ברור שיש צבע שם, על השולחן.

האם הספירות הן האופן שבו מצטיירת לנו ההנהגה האלוקית או שיש גם משהו, יש בפני עצמו, שנתפס באופן כזה?

ב. יש לי חבר, ראובן. הוא בעל חסד גדול ונדיב יותר מדי. כאשר מישהו בא אליו ומבקש הלוואה/גמ"ח/סיוע, הוא מייד יתן לו.

האם יש כזה דבר בעולם, נדיבות של ראובן? או שהוא נדיב?

סבורני שנסכים כולנו שאין מה לדבר על "נדיבות". ראובן הוא נדיב. הוא פועל בנדיבות, הוא אוהב נדיבות. זה הוא.

רגע, אפשר לטעון שגם הנדיבות מקבילה, אולי, למצב מסויים של חלקיקים במוח. אבל על זה אענה לך שלה' אין חלקיקים ואין מוח.

לכן, לפי שני המשלים שלי, אין לייחס לה' תכונות מסויימות שעומדות בפני עצמן.

ואילו המקובלים, עד כמה שידוע לי, כן מייחסים לו את התכונות עצמן כעומדות וקיימות בפני עצמן, והן אלוהות אבל לא הוא עצמו.

עד כאן ביקורת.

ובכל זאת, נשאו דבריך חן בעיני. אולי תצליח להסביר לי מה שקשה לי?

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2011 22:21 לינק ישיר 

דרום,
צר לי אבל כאן מתגלה האבסורד בדברי הרמב"ם או לכל הפחות להבנה שלך בדבריו... כי אם אין יחס בין הבורא לברואיו הרי שגם אין שום יכולת לקבוע האם יש יחס בינו ובין ברואיו או לא.
  ותשובתו בצידו שהרמב"ם סובר שיש יחס והוא שהקב"ה נבדל מברואיו, ואידך פרושיה הוא .

מיימוני,
אני מצפה לתגובתך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2011 22:41 לינק ישיר 

מיימוני,
על סדר דבריך
האופן בו אני מבין את ספירות הוא מה שהבנתי מדברי כל אלו שמוכרים לי שמפרשים את האר"י,- השומר אמונים, הגר"א הרמח"ל, ובפרט ספרי החסידות, וכן הרמ"ק, והם שצועקים שמי שמבין את הדברים אחרת הוא קרוב למינות [ואכ"מ להביא המקורות] אם כי ניסחתי זאת בסגנון שלי ובאופן הרלוונטי למה שנדמה לי שהוא עיקר הדיון כאן
אם כל המקובלים בדיוק יסכימו ללשון שלי, נראה לי שכל אלו שהבאתי בטח יסכימו ,ואמנם יש כמה מהם שמלשונם נדמה ההיפך, אז או שהם טעו ולא הבינו את הענין כנכון [וזה לא חידוש שלי כי כך כותבים מקובלים אחרים עליהם] או שאין כוונת דבריהם כפשוטו
אם שותפי סוד יסכים הוא צריך לענות
כמדומה לי שעיקר הקושי שלך הוא אם סוכ"ס קיימים אצל האלוה מדות בפני עצמם, כלומר - אם לפני שבאו בני אדם- או כל נבראים אחרים- האם היו מדות אצלו בעצם או לא, ואני חושב שהתשובה הוא לא.  [וצריך' לחפש כי אני זוכר ברמ"ק שאלה זו ]
אמנם צריכים להבין  שחלק מהתפיסה שלנו על האלוה הוא שהוא קיים עוד לפני שאנחנו הגענו, וזהו כמעט עיקר מה שאנו  תופסים אותו כאלוה, ולכן אפשר להגיד גם שמציאותו- שהוא בעצם רק התגלות שלו-דהיינו הספירות- [וכמו שכתב בחובת הלבבות כי בעצם גם המילה נמצא לא מתאימה אל האלוה אך "הוכרחנו לספר אותו בנמצא", ולכן מה שאנו תופסים שהוא נמצא, הוא הספירה הראשונה [כ"כ הגר"א], כי אינו הוא בעצמו- וזה נמצא בעצם לפני שהגענו, אך הכל בתפיסתנו, כי מצדו אין נפק"מ אם הגענו או לא.
וכמו כן לגבי כל מדותיו,
ובעצם מה שתיארת שאי אפשר לנו לחלק את הנדיבות של ראובן מראובן עצמו הוא מה שהרמב"ם אומר שהוא המדע והוא היודע והוא הידוע, ומה שהמקובלים קוראים הוא ומדותיו אחד
אקוה להבהיר יותר אם נצרך, כי הדברים דקים ותלויים בחוט השערה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2011 23:07 לינק ישיר 

איש ציפור

הדברים פשוטים וקלים

יש הגדרה באיכות ומהות ה' ושם אין ייחס בין ה' לנבראיו, "יש נבראים הנקראים נאצלים (מלשון אצלו) אשר איתם מתייחד הבורא בחיבור עצום ונורא כדוגמת גוף ונשמה" הגוף והנשמה מתייחדים בעצמותם ומהותם, ודבר זה לא שייך לומר על ה', כי אם כך הוא ברמת ייחס של הנבראים, ודבר זה כפירה.

ולא כדברי מי שאמר שתפילה לאין סוף היא כפירה, כי הרי אין סוף של המקובלים הוא ה' של התנ"ך, והם הפכו את היוצרות, המתפלל לה' הוא כופר, והמתפלל לה' דרך נאצלים הוא מאמין, אתמהה.

לעומת זאת, זה שה' ברא עולם גשמי, והוא מנהיג אותו, זה אינו שייך כלל להגדרת עצמותו ומהותו ואיכותו, אלא דברים אלה משלמויותיו של ה', והוא כל יכול, וגם פעל ועשה גדולות ונפלאות, ברא עולם, וגם הנהיגו, אבל הוא אינו משתנה כלל.

וקל להבין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2011 23:59 לינק ישיר 

מיימוני כתב:
לגבי בדיקה מחדש של רעיונותי והבנותי, אדרבה! האם אתה עכשו כותב שהאצילויות אינן אלוהים? מה המעמד של הספירות הנאצלות לדעתך?
שים לב כי זה שאפשר לדבר על ספירות במובן של סגנונות תגובה וגם בתור ישים ונמצאים אינו פותר, לפחות לדעתי, את הבעיה של תיווך. אם אתה רוצה לומר אך ורק שאפשר לזהות אצל ה' תגובות (מילה לא נעימה אבל אין לי אחרת) להתנהגויות שלנו, הטובות והרעות, ואין כאן אלא שם קצר לסגנון תגובה, כועס או מאריך אף, ניחא. אז שנינו מסכימים לזה והרי זה גם מה שאמרו חז"ל ומה שכתוב במקרא.
אבל כמדומה שהאר"י ואתה רוצים לטעון משהו יותר מזה. מאז ספר "הבהיר" (נדמה לי שזה כבר אחרי פלוטינוס במאות שנים) המקובלים (חלקם שעסקו בכך) כן מכירים בישויות שונות מתווכות שהן גם אלוהות לדעתם. האם אני טועה בפרשנותי?

נראה לי שהמילים אלוהים ואלוהות נזרקות לחלל העולם הפורומי ללא השגחה והגדרה.

הגדרתי לעיל שהנאצלים הם נבראים מחודשים אשר נמצאים בדביקות גמורה עם הבורא.
דביקות זאת מאפשרת לנו הנפרדים להתייחס אל הבורא דרך הנאצלים הנ"ל, כאילו היו "לבושי המלך", "רצונותיו", "מחשבותיו" או "הנהגותיו".

זה נקרא אצלך שהם "אלוהים" ? נראה לי שאתה תאמר שלא. אלוקים הוא הבורא עצמו.
זה נקרא אצלך שהם מתווכים ? נראה לי שאתה תאמר שלא. מתווך לוקח מזה ונותן לזה, וכאן רק הבורא לוקח ונותן כביכול.
יש עם זה איזו בעיה ? נראה לי שגם על זה תאמר שלא.

זה האופן שבחר בורא עולם שבו אפשר ליצור קשר איתו. זהו פרוטוקול התקשורת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2011 00:41 לינק ישיר 

נראה לי שהמילים אלוהים ואלוהות נזרקות לחלל העולם הפורומי ללא השגחה והגדרה.

אכן אולי נמנה משגיח.

הגדרתי לעיל שהנאצלים הם נבראים מחודשים אשר נמצאים בדביקות גמורה עם הבורא.

נבראים מחודשים-מיהם נבראים אלה?מי חידש אותם ?מתי?לאיזו מטרה?

דביקות זאת מאפשרת לנו הנפרדים להתייחס אל הבורא דרך הנאצלים הנ"ל,

האם בגלל שאנחנו נבראים לא מחודשים איננו יכולים לפנות לבורא ישירות כמו שעשתה חנה?

כאילו היו "לבושי המלך", "רצונותיו", "מחשבותיו" או "הנהגותיו". זה נקרא אצלך שהם "אלוהים" ? נראה לי שאתה תאמר שלא. אלוקים הוא הבורא עצמו. זה נקרא אצלך שהם מתווכים ? נראה לי שאתה תאמר שלא. מתווך לוקח מזה ונותן לזה, וכאן רק הבורא לוקח ונותן כביכול. יש עם זה איזו בעיה ? נראה לי שגם על זה תאמר שלא. זה האופן שבחר בורא עולם שבו אפשר ליצור קשר איתו. זהו פרוטוקול התקשורת.

איפה ניתן לקרוא את הפרוטוקול הנ"ל?
ולגבי הצרוף-פרוטוקול תקשורת-ככל הידוע לי אין צרוף כזה בשפה העברית מפני שאין לו משמעות כלל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2011 08:39 לינק ישיר 

[quote]
לפי התורה וחז"ל, הקב"ה שומע תפילה ללא צורך במתווכים, והוא קרוב לאדם בכל סוגי קירבה.

[/quote]

[quote]
[/quote]

יש לך דרך ליישב, בלשון פשוטה, את הסתירה לכאורה בין שני הציטוטים הנ"ל?

תוקן על ידי סקרן55 ב- 24/05/2011 08:41:38

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2011 08:44 לינק ישיר 

סקרן55 כתב:

לפי התורה וחז"ל, הקב"ה שומע תפילה ללא צורך במתווכים, והוא קרוב לאדם בכל סוגי קירבה. 

לעומת:

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2011 08:44 לינק ישיר 

סקרן55 כתב:

לעומת:

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2011 08:54 לינק ישיר 

סקרן

כבר נתבאר, נעתיק שוב.

הדברים פשוטים וקלים

יש הגדרה באיכות ומהות ה' ושם אין ייחס בין ה' לנבראיו, "יש נבראים הנקראים נאצלים (מלשון אצלו) אשר איתם מתייחד הבורא בחיבור עצום ונורא כדוגמת גוף ונשמה" הגוף והנשמה מתייחדים בעצמותם ומהותם, ודבר זה לא שייך לומר על ה', כי אם כך הוא ברמת ייחס של הנבראים, ודבר זה כפירה.

ולא כדברי מי שאמר שתפילה לאין סוף היא כפירה, כי הרי אין סוף של המקובלים הוא ה' של התנ"ך, והם הפכו את היוצרות, המתפלל לה' הוא כופר, והמתפלל לה' דרך נאצלים הוא מאמין, אתמהה.

אין ייחס בין ה' לנבראיו מתייחס להגדרות במהותו ואיכותו ועצמותו.

לעומת זאת, זה שה' ברא עולם גשמי, והוא מנהיג אותו, זה אינו שייך כלל להגדרת עצמותו ומהותו ואיכותו, אלא דברים אלה משלמויותיו של ה', והוא כל יכול, וגם פעל ועשה גדולות ונפלאות, ברא עולם, וגם הנהיגו, אבל הוא אינו משתנה כלל.

ה' מנהיג את עולמו, וקרוב לשמוע את תפילת בני האדם, מתייחס לפעולות ה' בעולם, בריאת העולם הנהגתו שומע תפילת כל פה וכדו'.

וקל להבין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2011 09:27 לינק ישיר 

דרום,
אכן פשוט וקל, אבל שרירותי לחלוטין (עד שיובהר אחרת) ,אין שום הסבר מהותי למה יחוס מסוג א' הוא כפירה ויחוס מסוג ב' הוא חלק משלמויותיו של השם. (ביטוי מגשים בזכות עצמו שהרמב"ם לכל הפחות הסתייג משכמותו... אם כי גם השתמש בהם במקומות אחרים...)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2011 09:57 לינק ישיר 

איש ציפור

אם אני אומר האדם התחבר חיבור עצום ונורא עם הבהמה והוא והבהמה כגוף ונשמה, הרי שהורדתי ממעלת האדם, והפכתי אותו קשור לבהמה, כי הוא התחבר עמה כגוף ונשמה.

לעומת זאת אם אני אומר, האדם שמע את צעקת הבהמה והביא לה לשתות, האדם נשאר במעלתו, אדם, והוא סייע לבהמה ומילא את מבוקשה.

וכן בה'.

פשוט וקל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2011 10:03 לינק ישיר 

כלומר ,
1. אתה מסכים שיש יחס בין הקב"ה למציאות.
2. אתה לא מסכים שהוא הדוק כפי ששותפי סוד טען. 
                אני בהחלט יכול להסכים עם זה, אלא שאם נדייק, שותפי סוד לא טען לקשר בין הקב"ה למציאות אלא בינו לבין "עולם האצילות", כך שאם כבר משל מדויק יותר היה מדבר, על דביקות בין איש לאשתו (אופס זה משל שנמצא כבר בשיר השירים משלי נביאים ובעצם גם בחז"ל על התורה עצמה.) ולא על כזו בין אדם לבהמה, ואז השאלה למה יחס מסוג כזה פסול בעיניך היא יותר קשה לענ"ד, אבל אולי תצליח להסביר לי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2011 10:27 לינק ישיר 

שותפיסוד כתב:

עברתי שוב ושוב על האשכול ולא מצאתי בו את החסרונות שאתה מזכיר. אם מבינים את האצילות כמתווך מסתבכים בשאלות, אם מבינים את האצילות כפרוטוקול תקשורת (ככללי שפה) השאלות נפתרות. האם אתה מוכן לבדוק הגדרות חדשות של האצילות למרות נגיעתך רבת השנים ? האם אתה מוכן לנסח את שאלותיך הספציפיות להגדרות שהובאו כאן ? 

קשר בין יצורים סופיים וגשמיים לאינסוף לא גשמי הוא סתירה לוגית/פרדוקס או רק בעיה טכנית?
אני מבין (בניגוד למה שהבנתי מהודעתך הפותחת) שהבעיה היא רק טכנית, מציאת הדרך לתקשר עם הא-ל.
למה לא נגיד שאנחנו מדברים והקב"ה שומע, בלי שנבין איך הוא שומע? אם תאמר שהבעיה היא שאנחנו לא מסוגלים לתפוס זאת (למרות שאיני מבין לגמרי למה), אני גם לא מבין מה זה "יצורים סופיים וגשמיים שדבוקים באחדות מופלאה עם הבורא".
קריאת האשכול הזכירה לי את האשכול הזה: http://bhol-forums.co.il/topic.asp?topic_id=2843248.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > עולם האצילות- החידוש הגדול של הרשב"י שהסתיים ביום ל"ג בעמר
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 ... 18 19 20 לדף הבא סך הכל 20 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.