בית פורומים עצור כאן חושבים

האם היהדות היא דת האמת? שורשי הויכוח.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-2/6/2011 15:47 לינק ישיר 

ביליצר,

לא הבנתי את דבריך, ולא ראיתי איך הם קשורים לתגובותי כאן.

מה זה ומי זה "אנחנו מאמינים" וכו'? אם תסביר, אוכל לנסות לענות. תודה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/6/2011 15:48 לינק ישיר 

אדם
הטיעון שלי הוא שבעצם אין מקור לחזור אליו, כי המקור היה תלוי זמן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/6/2011 15:50 לינק ישיר 

בעל,

אמת. אבל רק הלבוש והעטיפה שלו. בעיות היסוד של האנושות נשארו וישארו אותן בעיות. 

(אני מקצר כי אתה נראה לי מספיק בענינים)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/6/2011 15:51 לינק ישיר 

אדם סליחה,השאלה היתה מופנית לבעל בעמיו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/6/2011 15:55 לינק ישיר 

ביליצר
לא הבנתי את שאלתך, אנא הסבר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/6/2011 16:09 לינק ישיר 

מתעבשקר כתב:
אלי-ס

אני מנסה להבין את תלונתך: מה כל כך מופרך כשאומרים לך על נושאים כל כך מורכבים, שנכתבו עליהם מאות ואלפי ספרים עמוקים במהלך ההיסטוריה - שאי אפשר לתמצת. לענ"ד מובן מאוד שחייבים ללמוד, לפחות בסיס מסויים כדי לדעת על מה מדברים כלל. לא כך?

תורת היחסות מאוד מורכבת. אפשר לתמצת אותה, והוכחות פשוטות לה, בקלות רבה מאוד.

אפשר לכתוב כמה ספרים שרוצים, בשביל להגיע למסקנה מסויימת. אם המסקנה ברורה לך, אין שום סיבה שלא תכתוב אותה בבהירות, בצורה מתומצתת.

לא נראה לי שאני כה חסר אינטלגנציה עד שאין לי בסיס להבין על מה מדברים. בסופו של יום, זה ערפל קרב מתנשא. מעין בגדי המלך החדשים. אולי המלך עירום? מה פתאום! רק חכמים רואים את בגדיו...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/6/2011 16:15 לינק ישיר 

ספרן כתב:

אדם עליון,

המלצה: למד את הפרק במורה על דעות בני אדם בנבואה (ב, ל"ב). המחבר אינו מסתיר במקרה זה את דעתו המפורשת.

ובכן...
כמו תמיד:
ערפול ואנכרוניזם.
ערפול, שנאמר:

"
(דעות לגבי מהותה של נבואה)
הדעה הראשונה 
היא דעת המון הבורים3 מבין המאמינים בנבואה, ואף מקצת פשוטי (בני) תורתנו מחזיקים בה, והיא שהאל יתעלה בוחר את מי שהוא חפץ מבני-אדם, מנבא אותו ושולח אותו4, ואין הבדל בעיניהם אם אותו פרט מלומד או בור, בא-בימים או עוּל-ימים. אולם גם הם מתנים שיהיו בו טוּב כלשהו ומידות מתוקנות. כי האנשים לא הרחיקו לומר שיש שהאל מנבא אדם רע, אלא אם כן הוא מחזיר אותו בראשונה למוטב, לפי דעה זאת5
הדעה השנייה 
היא דעת הפילוסופים, והיא שהנבואה היא שלמות כלשהי בטבע האדם. שלמות זאת אינה מושׂגת לשום אדם אלא אחרי תרגול המוציא את מה שיש בכוח מין (האדם) אל הפֹּעַל אם אין מונעת זאת מניעה מזגית6 או איזושהי סיבה חיצונית, כדין כל שלמות העשויה להימצא במין כלשהו, כי לא ייתכן שתימצא שלמות זאת עד תכליתה וסופה בכל פרט מפרטי אותו מין, אלא רק בפרט אחד. שלמות זאת זקוקה בהכרח למוציא כדי שתימצא. לכן אי-אפשר מבלעדי מוציא. על-פי דעה זאת אי-אפשר שיתנבא בור, ולא שאדם ישכב בערב, והוא אינו נביא, ויקום בבוקר נביא כמוצא מציאה. אלא הדבר הוא כך שהאדם המעולה השלם בשׂכלו ובמידותיו, כאשר כוחו המדמה בשׂיא השלמות, והוא עשׂה את ההכנות אשר עוד תשמע על אודותיהן, יתנבא בהכרח, כי שלמות זאת טבועה בנו7. על-פי דעה זאת לא ייתכן שיהיה אדם הראוי לנבואה, ושהתכונן לה ולא יתנבא, אלא במידה שאפשר שאדם בריא במזגו ייזון ממזון משובח ולא יִוָּלֵד ממזון זה דם טוב, וכיוצא בזה8

הדעה השלישית 
שהיא דעת תורתנו ויסוד לשיטתנו, היא ממש כמו הדעה הפילוסופית הזאת, למעט דבר אחד והוא שאנו מאמינים שיש שהראוי לנבואה, המתכונן לה, לא יתנבא וזה על-פי חֵפץ אלוהי. בעינַי זה דומה לנסים כולם ונוהג כמנהגם9, כי הדבר הטבעי הוא שכּל מי שראוי מטבע-בריאתו ומתאמן על-פי חינוכו והוראתו עתיד להינבא, והמנוּע מזאת הוא כמי שמנוע מהנעת ידו כירבעם (מלכים א', י"ג, 4) או מנוע מלראות כצבאו של מלך ארם שעה שפנה אל אלישע (מלכים ב', ו', 18)10. עיקר האמונה שלנו, שההתכוננות ושלמות המידות והשׂכל הכרחיים (בא לביטוי) בדבריהם (של חז"ל): אין הנבואה שורה אלא על חכם גִבור ועשיר11. כבר ביארנו זאת בפירוש המשנה12 ובחיבור הגדול13 והסברנו שבני הנביאים עוסקים תמיד בהתכוננות14

מה זה מה שבכוח האדם? מי אמר שיש דבר כזה? הוכחות! אז אפלטון אמר...
ומה למה שבכוח האדם ולידע על העתיד?
ואיפה הסבר על למה הוצאת הכוח אל הפועל לא עובדת תמיד? וכי חוקי טבע (כפי שהוא מגדיר את העניין במילים הבאות למשפט המודגש), כמו בעירה של שמן, תלויים בחפץ אלוהי (יכול להיות שכן אבל נבואה צריך להיות משהו יותר ממקריות סטטיסטית גרידא)?

אנכרוניזם - 
שכן האל יהווה ניבא ריקים ופוחזים כבלעם בן בעור ועובדי אלילים (נדמה לי אפילו אחד ממלכי ישראל), וגם אנשים שרחוקים מאוד מלהיות כלילי שלמות ולמעשה הייתי מתנגד נחרצות אפילו שיגורו בשכונה שלי (למשל: אלישע הנביא, שגירה דובים בתינוקות כי קראו לו קרח. או גירה יהווה בתינוקות מאותה סיבה. תלוי בפרשנות),  וכן שלא באמת יתכן לפי זה הבדל בין נבואת משה לשאר נביאים, ככתוב: במראה ולא בחידות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/6/2011 16:16 לינק ישיר 

אלי-ס,

לא נעים, אבל אני אם יתמצתו לי את כל תורת היחסות בכמה משפטים - לא אבין.

בשביל להבין אותה על בוריה, אני צריך ללמוד לפני כן מתמטיקה, פיזיקה, ועוד ועוד.

אם אתה חושב אחרת, שכנע את אלה שטוענים כי הם יודעים. אני בכל מקרה לא הכתובת. אני צופה מן הצד כלפי הדיון שלך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/6/2011 16:30 לינק ישיר 

ד'ה-פרזנט

תודה רבה על הבאת הדברים. 

[אתייחס רק לקושייתך מבלעם. חפש שם במורה, שהוא מסביר כי ההתגלות לבלעם היא נמוכה מאוד, בעצם סוג של חלום לילה רגיל. כך שלשיטתו בכל אופן לא קשה (נראה לי שגם בחז"ל יש דיבור כזה, ואולי ניתן לדייק כך גם מלשון המקרא).

לעניין אלישע, שוב אתה מערב אגדות-עַם שחותם עממיותן טבוע עליהן, לפחות על סגנונן הנוכחי].

תוקן על ידי אדםעליון ב- 02/06/2011 16:31:33

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/6/2011 16:46 לינק ישיר 

יהי אור,
ממש לא , אני כשהתחלתי ללמוד בכלל לא הייתי בטוח שיש א-להים, אם כי כבר זנחתי את הדעה הקדומה והמוטעית שסברה שאין ,ואני מודה שבשלב ההוא גם קיויתי שיש, אבל ממש לא היה משוכנע בכך באותו רגע, וגם לא באמיתות התורה בפרט לא ביחס לימינו.
 לאורך הדרך הבנתי שיש ושהתורה אמת, אבל שזה לא מה שרוב העולם חושב.

ביליצר,
בסופו של יום יש תגמול עצום , אבל חיפוש האמת לא מותנה או תלוי בכך מראש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/6/2011 16:50 לינק ישיר 

ספרן וכל מי שיודע,

בהעתקה שהטיב להביא ידידנו ד'ה-פרזנט ממו"נ של שוורץ, מובא בהערה 7 מידידנו אבי נצר אלפאראבי, שכל ההבדל בין הפילוסוף לנביא מסתכם בכך שכוח המדמה של הנביא גדול יותר, ואותה השגה שהחכם משיג מן ה"שכל הפועל" משיג גם הנביא אלא בהתלבשות בסמלים, ומכאן הדת.

האם אכן זו דעת אריסטו ופרשניו ושאר פילוסופים וגם דעת הרמב"ם?

אם כן, הדברים חמורים לכאורה, לפי הבנתנו. איך לא סקלו את הרמב"ם על כך? האם באמת לא הבינו אותו כל הדורות? האם באמת חשבו שחוויית השפיעה מן ה"שכל הפועל" על החכם זהו איזשהו אירוע מיסטי/טרנסצנדנטלי?
האם ה"סמכות" שיש להשגת החכם שוה בעצם ל"סמכות" השגת הנביא?

מיימוני, חוות דעתך?

תוקן על ידי אדםעליון ב- 02/06/2011 16:59:17

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/6/2011 16:57 לינק ישיר 

אדם עליון
אלוקים התגלה גם ללבן וגם לאבימלך מלך גרר וגם לנחש. ועוד לכמה חברה טובים וצדיקים,
ההתגלות בחלום- אין כל תעוד מדויק ליתר הנביאים איך ה' התגלה אליהם בדיוק,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/6/2011 17:01 לינק ישיר 

ירוחם,

הבדל נא בין מחקר המקרא ובין מחקר הרמב"ם. אנו עוסקים כעת בניתוח האיש המעניין הזה וביחסיו עם היהדות המרכזית. הרמב"ם הבדיל בוודאי בין דרגות הנבואה השונות, כמפורש בספרו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/6/2011 17:09 לינק ישיר 

בניתוחו של האיש יש לתת את הדעת לא רק על מעלותיו הרבות- אלא גם על כשליו המעטים, כך נוהגים בניתוח אמין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/6/2011 17:14 לינק ישיר 

ירוחם,

לא הבנתי מה הקשר בין אמירתך הנכונה כשלעצמה ובין נושא שאלתי.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם היהדות היא דת האמת? שורשי הויכוח.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 11 12 13 ... 32 33 34 לדף הבא סך הכל 34 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.