בית פורומים עצור כאן חושבים

האם היהדות היא דת האמת? שורשי הויכוח.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-3/6/2011 00:28 לינק ישיר 

אדם עליון,
למה אתה חושב שא-להים דורש משהו ?
        האדם (הטוב והמוסרי) ו/או החברה  דורשים משהו (או בעצם כמה "משהואים") מעצמם, ובהחלט גם מסביבתם.
           הקשר בין זה לא-להים מופיע אם בכלל רק בשלב בו הטוב הזה מתקשר למקורו ותכליתו. בכל מקרה א"א ולא שייך לדבר על "דרישת הא-להים" אם לא נתבונן קודם בדרישת האדם מעצמו.
          אחרי הכל אם האדם הוא פרימיטיבי ולא דורש מעצמו גם אלף תוכחות ידחו בליצנות סרקסטית ליגה ד' (או א' או נמוך משניהם, זה לא ממש משנה) לא יסדקו את ליבו הערל.
           מה מועיל לנו כאן הזכרת השם ? בעיני זה רק גורע, להעמיד את הקב"ה כביכול כעני בפתח שדורש מאנשי רמיה שיעשו לו טובה כביכול ויתנהגו יפה.
                     הקב"ה לא צריך אף אחד, אם כבר האדם והעולם זקוקים לקב"ה.
                         כך שלמרות שכוונתך ודאי טובה, דבריך בהקשר הזה לא רצויים להבנתי.
                            מי שלא רוצה, אדרבה הלעיטהו לרשע וימות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/6/2011 00:37 לינק ישיר 

איש,

אלוהים לא מבקש כעני בפתח. אלוהים דורש כמהות המציאות, בהיותו עצם הקיום הוא "דורש" שהקיום יתקיים. והקיום מתקיים רק ע"י המוסר והטוב. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/6/2011 00:49 לינק ישיר 

אדם,
נכון, אבל מדבריך משתמע כאילו הוא דופק כעני בפתח, גם למי שכביכול בועט בו (אם כי בעצם מדובר באמת ב"חכמים" שבעיקר יורים לעצמם ברגל...) כך שלהבנתי ההבעיה איננה איתו אלא עם דבריך שלגבי מי שמחפש דרך הם טובים ורצויים אך לא לגבי מי שמבעט בה ולועג לה.
                      והבן היטב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/6/2011 00:55 לינק ישיר 

eli_s כתב:
ירוחם [עמ' 11], ובכלל.
עיקר הנושא שלי הוא כלפי הטענה שהמילה אלקים לא משמעותי כיון שאת אלקים לא מבינים ונמצא שלהגיד אלקים ברא שווה להגיד אני לא יודע מי ברא.
להגיד אלוקים ברא, לא שווה ללהגיד לא יודע, אלא להרחיק השאלה. ככשואלים איך התפתחנו, התשובה אבולוציה, אלא שזה כמובן רק מרחיק את השאלה. מי יצר את המפץ הגדול או את חוקי האבולוציה, תהיה השאלה הבאה. כן הדבר בעניין אלוקים. מי שרק מעניינת אותו השאלה מאיפה בדיוק התחיל הכל, מבחינתו, אותה משמעות יש לתשובה אבולוציה, ואותה משמעות למילה אלוקים - אין משמעות. רק צעד נוסף בהרחקת השאלה.
שוב, פירוש המילה אלקים הוא שאין מי שברא אותו. זו לא הרחקת השאלה. השאלה שתשאל כשנאמר לך שאלקים ברא הוא מה זה אלקים, ולזה התשובה שאמרתי שלאלקים יש משמעות ומשמעויות הרבה מאד , צא ולמד
עצם עניין זה, כלל לא קשור לשאלה האם יש א-לוה או לאו. ייתכן שיש א-ל ונחנו לא יודעים מהו ולא מבינים אותו. אם הוא קיים, ומחייב אותנו לעשות מעשים מסויימים, או שלא לעשותם, יהיה הדבר תקף כלפינו באותה המידה, בין אם הבנו את מציאות הא-ל, ובין אם לאו. 
השאלה הגדולה, וזוהי בעצם מטרת האשכול היא פשוטה. האם הוא ישנו

רגע לפני אמרת שלא משנה אם ישנו ועכשיו אתה אומר שעיקר השאלה זה אם ישנו

כמובן שהשאלה מורכבת מעט. לא רק האם הוא ישנו, אלא כמו שמניתי פעם אחר פעם, האם הוא מחייב אותנו, וכו'. לעיניין זה לכאורה אין נפקא מינה מהו, ומי ברא אותו, והאם יש כזה מושג לברוא אותו.
הסתבכנו, מכיוון שטענו בני כת המערפלים, שכדי להוכיח את קיומו, עלינו קודם להבין מהו וכו'. אמנם טענה זו נסתרת מיניה וביה כשלאחר שתי שורות הם כותבים שלא ניתן להבינו, אך מה אכפת לן? רוצים להתחיל משם? לו יהי! העיקר שיתחילו.

אתה כל הזמן מערבב כל השאלות לסלט אחד, אם אתה רוצה לדון ברצינות תחליט איזה דבר הוא בעיניך ההתחלה ונתחיל לדון משם, אם לא אנחנו כל הזמן עוסקים בלשאול שאלות מזה על זה ולהסביר אם השאלה בכלל מתייחסת לענין.

ו
ע'ז אני אומר שאינו נכון, ואנחנו יודעים בדיוק מהו אלקים. עובדא שנכתבו על זה הרבה ספרים, בפרט המורה נבוכים
שרובו מוקדש לבאר מהו ומהו לא ואיך אנחנו מתייחסים אליו. אם נכתב על משהו ספר או הרבה ספרים, זה הופך אותו לנכון?

זה לא הופך אותו נכון, זה הופך אותו למושג שאנחנו יודעים מהו ואיך לדון אם הוא נמצא או לא. האם קראת א' מהספרים האלה?
אם כן, ה יו לך תשובות להרבה שאלות והיית שואל שאלות אחרות. אם לא, לא חכמה לשאול על מה שלא יודעים.

בקיצור המילה והמושג אלקים הוא מושג שיש בו משמעות מאד גדולה, וכלל וכלל לא שווה לאמירת איני יודע
ואין כל זה סתירה למה שאנחנו לא יודעים אאמיתת מהותו של אלקים, כי כמו כן אנחנו לא יודעים מהותו  האמיתי של שום דבר, 

וכן למשל כששואלים מי ברא אלקים, מראים שלא מבינים פירוש המילה אלקים, כי אלקים הוא מי שמחוייב המציאות ולא צריך שיבראו  אותו. אם השאלה תהיה מהיכן אנחנו יודעים שהאלקים שאנו מדברים עליו הוא האלקים האמיתי ואולי גם לזה האלקים יש בורא, היא הייתה שאלה טובה, והתשובה שמי שזה לא יהיה אנחנו מדברים על הסיבה הראשונה שאין צריל שיבראו מאותו.
מי נתן את התורה? הראשון או השני?

שאלה טובה, אבל ברגע שמבינים שהראשון הוא השולט בכל, הוא בוודאי זה שנתן את התורה, ועליו הוא אומר אנכי ה' אלקיך [השני בכלל לא אלקים]

לא צריך להגיע עד למו'נ. תפתחו כל סידור ותראו כמה מילים ומשמעויות אפשר להגיד על האלקים [רק בברכה הראשונה שבשמו'ע- א' אתה ב'- ה' ג'-אךלקינו ד' ואלקי אבותינו וכו' וכו' כל מילה הוא משמעות אחרת של האלקים.]
אתה יודע כמה משמעויות ניתן להגיד על האפיפיור? זה הופך אותו לאמיתי?

שוב, לא באתי להוכיח מזה האם הוא, אלא לשלול את השאלה שזה לא עוזר אם הוא_________________

בלשון החובת הלבבות, יש שתי שאלות , האם האלקים נמצא. ומה הוא האלקים. אתה צריך להחליט איזה מהם קודם לדון עליה, ולהתחיל משם.
אשמח לדון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/6/2011 01:03 לינק ישיר 

אדם עליון

1. אני סבור שבסופו של דבר הסיבה האמיתית היא רצון לטוב והמנעות מרע (המושגים ה'תינוקיים' של גן עדן וגיהנום. מה תינוקי בניסיון להמנע מלהישרף תסביר לי? תינוקי זה לפעול בגלל זה ולהתכחש לזה. ככה בדיוק ילדים קטנים - פועלים מסיבות תינוקיות ומשקרים את עצמם ואת סביבתם). גם אם מנסים להכחיש אותה, וכפי שכתב ידידי סוסרטי: בכל פילוסוף עצכחי מצוי הילד המפחד פחד מוות מהגיהנום של הישבנים הבוערים אותו תיארו לו בילדותו, גם אם הוא מנסה להצדיק את הפעולות שהוא עושה במטרה להמנע מכך בצידוקים נשגבים ופילוסופיים יותר.

הסיבה לכך - אינני מעלה על דעתי התנהגות, ולו ההתנהגות האלטרואיסטית ביותר, שאינה נובעת מעיקרון העונג בשרשרת ארוכה של התניות קלאסיות ואופרנטיות ובמנגנונים המשוערים שלהם מבחינה מוחית כמו LTP ו LTD (= בקצרה LTP הוא מנגנון מוחי שבו הסינפסה בין נוירונים הופכת רגישה יותר כתוצאה מהפעלתם בזה אחר זה, כך שבפעם הבאה שיפעילו את נוירון א' גבר הסיכוי שיופעל נוירון ב'. LTD הוא מנגנון שבו הסינפסה נחלשת. זהו התהליך הבסיסי המשוער של למידה ושכחה והוא מסביר את ההשפעות של שינון) המגיעים עד לגירויים (כמו שובע ביניקה או מגע אימהי) שבאופן בסיסי-מולד-אבולציוני מפעילים את מערכת החיזוק וגורמים להפרשת דופאמין במסילה המזו-לימבית (תהליך שנחשב למקבילה המוחית של תחושה טובה - תהליך ההפרשה הזה מתרחש כשיש תחושות טובות, למשל כשהאורגניזם נתקל במים, מזון או בן זוג פוטנציאלי, וגם הפעלתו באופן חשמלי/כימי גורמת לתחושה טובה לאדם) ולתחושה טובה. עמדתי היא עמדה של ביהביוריסטים קלאסיים כמו סקינר שהותאמו למידע החדש ע"י פסיכולוגים קוגניטיביים ונוירו-פסיכולוגים.
יותר מזה, המקבילה המוחית של תפקיד החיזוק בהתנייה האופרנטית (לחזק את הקשר בין הגירוי לתגובה) הוא הפרשת דופאמין במערכת המזו לימבית שמעצימה את תהליך ה LTP. אילו לא היו בני האדם מרגישים תחושה טובה מדברים מוסריים או כל דבר אחר הרי שהיה לוקח להם הרבה זמן ללמוד אותם (כמו בהתנייה קלאסית).

ומבחינתי, פעולה למען תחושה טובה / פעילות דופאמינרגית מזו-לימבית היא פעולה למען תחושה טובה / פעילות דופאמינרגית מזו-לימבית, ולא משנה אם התחושה הטובה הזו היא גירוי (אוכל, מין, מגע) שבאופן מולד מפעיל את אותה מערכת חיזוק או רק כתוצאה משרשרת התנייות (ספר/סרט מוצלח, אלטרואיזם, חשיבה על גן עדן / גיהנום)

2. קח את כל מה שאתה עושה בשבילו (הרצון להדבק באלוהים והכל); בהינתן שכל זה איננו מוכח הרי שאתה פועל על סמך תקווה, ולא משנה אם התקווה היא למשהו ילדותי או להתחברות למשהו מעבר לך.

3. בסקנדינביה מתפקדים היטב ללא המוסר האלוהי, שככל שחופרים עמוק מתברר שהוא אינו מוסר אלוהי אלא המצאות אנושיות (רפורמות חז"ל( או שאלוהים התאים אותן לאנושות מפגרת שלא משנים אותם מסיבות טכניות, אנושיות גם הן. יעני,
  Do primitive-humans made / primitive-humans adjusted commands, and feel God. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/6/2011 01:16 לינק ישיר 

יהיאור כתב:
ירוחם [עמ' 11], ובכלל.
עיקר הנושא שלי הוא כלפי הטענה שהמילה אלקים לא משמעותי כיון שאת אלקים לא מבינים ונמצא שלהגיד אלקים ברא שווה להגיד אני לא יודע מי ברא.
להגיד אלוקים ברא, לא שווה ללהגיד לא יודע, אלא להרחיק השאלה. ככשואלים איך התפתחנו, התשובה אבולוציה, אלא שזה כמובן רק מרחיק את השאלה. מי יצר את המפץ הגדול או את חוקי האבולוציה, תהיה השאלה הבאה. כן הדבר בעניין אלוקים. מי שרק מעניינת אותו השאלה מאיפה בדיוק התחיל הכל, מבחינתו, אותה משמעות יש לתשובה אבולוציה, ואותה משמעות למילה אלוקים - אין משמעות. רק צעד נוסף בהרחקת השאלה.
שוב, פירוש המילה אלקים הוא שאין מי שברא אותו. זו לא הרחקת השאלה. השאלה שתשאל כשנאמר לך שאלקים ברא הוא מה זה אלקים, ולזה התשובה שאמרתי שלאלקים יש משמעות ומשמעויות הרבה מאד , צא ולמד

אתה יכול באותה מידה להגיד "פרוש המילה המפץ הגדול, הינו שאין מי שברא אותו" להגדיר דברים באקסיומות זה קל מאוד. צריך להוכיח שלוגית זה ייתכן ומוכרח.
עצם עניין זה, כלל לא קשור לשאלה האם יש א-לוה או לאו. ייתכן שיש א-ל ונחנו לא יודעים מהו ולא מבינים אותו. אם הוא קיים, ומחייב אותנו לעשות מעשים מסויימים, או שלא לעשותם, יהיה הדבר תקף כלפינו באותה המידה, בין אם הבנו את מציאות הא-ל, ובין אם לאו. 
השאלה הגדולה, וזוהי בעצם מטרת האשכול היא פשוטה. האם הוא ישנו

רגע לפני אמרת שלא משנה אם ישנו ועכשיו אתה אומר שעיקר השאלה זה אם ישנו

כמובן שהשאלה מורכבת מעט. לא רק האם הוא ישנו, אלא כמו שמניתי פעם אחר פעם, האם הוא מחייב אותנו, וכו'. לעיניין זה לכאורה אין נפקא מינה מהו, ומי ברא אותו, והאם יש כזה מושג לברוא אותו.
הסתבכנו, מכיוון שטענו בני כת המערפלים, שכדי להוכיח את קיומו, עלינו קודם להבין מהו וכו'. אמנם טענה זו נסתרת מיניה וביה כשלאחר שתי שורות הם כותבים שלא ניתן להבינו, אך מה אכפת לן? רוצים להתחיל משם? לו יהי! העיקר שיתחילו.

אתה כל הזמן מערבב כל השאלות לסלט אחד, אם אתה רוצה לדון ברצינות תחליט איזה דבר הוא בעיניך ההתחלה ונתחיל לדון משם, אם לא אנחנו כל הזמן עוסקים בלשאול שאלות מזה על זה ולהסביר אם השאלה בכלל מתייחסת לענין.

בעיני זה כלל לא משנה מהי ההתחלה. תתחיל מאיפה שרק תרצה, העיקר שזה יוביל אותנו איך שהוא לכך שיש חיוב אלוהי לשמור שבת.

ו
ע'ז אני אומר שאינו נכון, ואנחנו יודעים בדיוק מהו אלקים. עובדא שנכתבו על זה הרבה ספרים, בפרט המורה נבוכים
שרובו מוקדש לבאר מהו ומהו לא ואיך אנחנו מתייחסים אליו. אם נכתב על משהו ספר או הרבה ספרים, זה הופך אותו לנכון?

זה לא הופך אותו נכון, זה הופך אותו למושג שאנחנו יודעים מהו ואיך לדון אם הוא נמצא או לא. האם קראת א' מהספרים האלה?
אם כן, ה יו לך תשובות להרבה שאלות והיית שואל שאלות אחרות. אם לא, לא חכמה לשאול על מה שלא יודעים.

"לא חוכמה לשאול על מה שלא יודעים?" מי ששואל על משהו יודע - זו שאלה רטורית. מכל מקום למדתי את מורה הנבוכים להרמב"ם אם זו כוונתך.

בקיצור המילה והמושג אלקים הוא מושג שיש בו משמעות מאד גדולה, וכלל וכלל לא שווה לאמירת איני יודע
ואין כל זה סתירה למה שאנחנו לא יודעים אאמיתת מהותו של אלקים, כי כמו כן אנחנו לא יודעים מהותו  האמיתי של שום דבר, 

וכן למשל כששואלים מי ברא אלקים, מראים שלא מבינים פירוש המילה אלקים, כי אלקים הוא מי שמחוייב המציאות ולא צריך שיבראו  אותו. אם השאלה תהיה מהיכן אנחנו יודעים שהאלקים שאנו מדברים עליו הוא האלקים האמיתי ואולי גם לזה האלקים יש בורא, היא הייתה שאלה טובה, והתשובה שמי שזה לא יהיה אנחנו מדברים על הסיבה הראשונה שאין צריל שיבראו מאותו.
מי נתן את התורה? הראשון או השני?

שאלה טובה, אבל ברגע שמבינים שהראשון הוא השולט בכל, הוא בוודאי זה שנתן את התורה, ועליו הוא אומר אנכי ה' אלקיך [השני בכלל לא אלקים]
מה פרוש "בוודאי" אתה חוזר על מנטרות בלי להסביר, בלי להוכיח ובלי כלום. קח בחשבון שכל דבר שאתה אומר כעובדה, אנו נשאל, "מיניין לך?

לא צריך להגיע עד למו'נ. תפתחו כל סידור ותראו כמה מילים ומשמעויות אפשר להגיד על האלקים [רק בברכה הראשונה שבשמו'ע- א' אתה ב'- ה' ג'-אךלקינו ד' ואלקי אבותינו וכו' וכו' כל מילה הוא משמעות אחרת של האלקים.]
אתה יודע כמה משמעויות ניתן להגיד על האפיפיור? זה הופך אותו לאמיתי?

שוב, לא באתי להוכיח מזה האם הוא, אלא לשלול את השאלה שזה לא עוזר אם הוא_________________

לא הבנתי איך זה שיש הרבה ביטויים בתפילה על אלוקים, אמור לעזור במשהו לויכוח.

בלשון החובת הלבבות, יש שתי שאלות , האם האלקים נמצא. ומה הוא האלקים. אתה צריך להחליט איזה מהם קודם לדון עליה, ולהתחיל משם.
אשמח לדון.

תתחיל לדון מאיפה שנוח לך. העיקר שתתחיל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/6/2011 01:19 לינק ישיר 

ד'ה-פרזנט

תודה על התגובה הרצינית והמחכימה. אך הרשה לי לטעון, שהיא אינה עונה על כל מה ששאלתי. אם כי היא מציעה זוית מסויימת ושונה על חלק מן הדברים.

ושוב, אין חידוש בזוית הזו שהיצגת, זה הרי הפשוט והקל ביותר להסתכל כך. החידוש מונח ביכולת ההיתכנות של הזוית השניה, וגם ביחס השכלי והרגשי של האדם לאותה זוית.

אם אתה באופן אישי אינך מתחבר למצבים השכליים והרגשיים שתיארתי, זה כמובן לגיטימי, ואפילו ניתן לקנא בך אולי. אך למעשה, נראה שרוב בני האדם כן מזדהים עם אותם המצבים (ברמות הבנה ורגש משתנות).

תוקן על ידי אדםעליון ב- 03/06/2011 02:13:32

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/6/2011 01:32 לינק ישיר 

רוב אוכלוסיית העולם מאמינה באסטרולוגיה. כנראה צורך נפשי כלשהו. סו וואט?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/6/2011 01:49 לינק ישיר 

אלי
אז הנה:
[אבל אל תערב תמיד ומיד שמירת שבת. אני אנסה לדון לפי התנאים שלך אם כי הם מאד קשים. מצדי מאד חשוב היכן אתה רוצה להתחיל ומה בעיניך הדבר הבסיסי. אולי נדון על האם זה יחייב אותנו בסוף לקיים המצווה להאמין באלקים.]

אני חושב שהשאלה הראשונה, העקרית, שעליה עומד הכל, הוא האם יש אלקים. אבל אנחנו צריכים מקודם להגדיר מהו המושג הזה שנוכל לדון אם הוא קיים אם לאו. [זה לא באמת המה הוא של החוה"ל שמאוחר במהותו לשאלה אם הוא, אלא המה הוא הבסיסי ביותר שאם לא אין לנו על מה לדון בכלל]
ויקיפידיה:המילה אלוהים מייצגת ישות עליונה לה מיוחסת אחריות לבריאת העולם ואף להנהגתו
אפרט קצת, אלקים הוא ישות. כלומר מציאות קיימת, דבר, משהו. נוכל לומר אישיות. אע"פ שלא יהיה מדוייק ממש, אך דיברה תורה כלשון בני אדם. [בשונה מהמפץ הגדול שאף אחד לא טוען שהוא יישות, וממילא לא נוכל לומר עליה מה שאומרים על אלקים]
היישות הזה הוא שברא את העולם. הוא הסיבה והמקור לכל מציאות שישנה, שאנחנו מכירים, [בעצם אני חושב שזה לא נכנס אפילו כראוי לשאלה מי עשה את הנקודה הראשונה בהתפתחות, כי הוא שעשה לכל מציאות. ולא שהוא הנקודה הראשונה בשרשרת. אלא כל דבר שישנו, מהנקודה הראשונה עד האחרונה, מה שהטא נמצא, הוא שהמציאו. וכבר כ' הר'מ שתואר עילת העילת איננה ראויה באמת לאלוה.
כמו כן הוא שמנהיג את העולם, אך נעזוב את זה עכשיו
 זהו הגדרת הדבר שאנו רוצים לעיין אם הוא ישנו או לא. נא להתיישב במה שכתבתי, ולא לשאול שאלות אחרות אלא על מה שכתבתי כאן. משהו לא מסתדר בתיאור הזה? נדמה לך שאי אפשר שתהיה דבר כזה? פרט.
[אבל לא תשאל מנא לן שהוא כן, כי זה השלב הבא]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/6/2011 01:52 לינק ישיר 

אלי,

אני לא היסקתי מאיזה היסק שכנראה על פיו יש לומר שכך וכך רוב בני האדם מרגישים. אני אמרתי זאת על פי הידוע מן הסיפרות ומכל ההיסטוריה, וגם על פי נסיון החיים שלי.

נדמה לי שלא אטעה אם אומר, שמידת העומק של הרגשות והמחשבות שקשורות בנושאים שאני דיברתי עליהם, גדולה ובסיסית לאין שיעור מכל מיני אמונות מטורפות שנפוצו באנושות ההמונית.

נדמה לי שרבים הם אלו שאינם מאמינים בכל האמונות המטורפות (אסטרולוגיה, כשפים ועוד), ואעפ"כ יש להם איזה חיבור כל שהוא דווקא לנושאים שאני דיברתי עליהם, משום מה...

ועוד נדמה לי, שהסיפרות, המחשבה והתרבות הגבוהה של מיטב בני האנושות מכל העמים, מתייחסים יותר ובעומק לנושאים שאני דיברתי עליהם, מאשר לאסטרולוגיה וכו'.

חשוב על כך. והאמת, אין בינינו ויכוח, ואין צורך שתחפש מה לענות לי.
בדוק בינך לבין עצמך, אם אינך מתחבר - זכותך.

תוקן על ידי אדםעליון ב- 03/06/2011 01:59:47

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/6/2011 01:53 לינק ישיר 

איש ציפור ,בלא שכר ועונש,אין כאן א ח ד שהיה מקיים מצוות,אולי מידי פעם למצפון להרגשת חסר ולהרגשה הטובה היית ניזכר לחטוף איזה מצוה,ברור שאם הדבר הזה היה סודי רק לך ,אז היית ממשיך בגלל החברה,כמו שגם היוםאתה עושה הרבה בגלל מוסכמות חברתיות.
ואדם עליון ,תודה רבה לך,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/6/2011 02:03 לינק ישיר 

ביליצר,

על מה התודה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/6/2011 02:12 לינק ישיר 

ציינתי לך בעמוד 13 ולא שמעתי ממך עיין שם

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/6/2011 02:16 לינק ישיר 

ביליצר,

ראיתי שם את תגובתך. מה ציפית לשמוע ממני? אני צריך עוד לעיין היטב שם ובכל המורה ובסיפרות הפילוסופית בכלל, כדי לקבל תמונה ברורה. בכל אופן תודה על הפניותיך החשובות.

תוקן על ידי אדםעליון ב- 03/06/2011 02:20:31

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/6/2011 02:22 לינק ישיר 

קומץ התיחסות לפחות.מי מדבר על תודה

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם היהדות היא דת האמת? שורשי הויכוח.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 14 15 16 ... 32 33 34 לדף הבא סך הכל 34 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.