|
|
| נשלח ב-2/6/2011 13:05 |
|
| |
בתחילת האשכול כתב אלי ס דעתי שלי אינה רלבנטית לנידון. אני חושב ששאלה זו היא עיקר השאלה כאן, ולא אמת או לא אמת. אלא האם דעתי שלי רלוונטית או לא.
אלי מבין ומודה שכל עוד האדם אוחז בשאלות ואין לו תשובות אין דעתו יכולה להכריע. עכשיו השאלה הוא אם מישהו טוען שיש לו תשובות או לא. הרי הכופרים כאן אינם אומרים שיש להם תשובות אלא שלא יודעים. משא'כ המאמינים טוענים שיש להם תשובות, א'כ לפי ההגיון שלך צריך אתה להיות מן המאמינים אלא שכאן שואלים שאלה טובה, שבאמת המאמינים גם הם אינם אומרים יותר מאיני יודע, כיון שלא יודעים כלל מה זה אלקים. אבל אני חושב שזה טעות. נכון רוב אלו שלא חשבו על זה לא יודעים מה זה בכלל. אבל מי שעוסק בזה יודע ויודע מה זה. וכבר הסבירו פילוסופים וחכמים ומקובלים וכו' וכו' מה זה אלקים בדיוק. א'כ מי שלא יודע קודם כל שילמוד ויעיין מה זה, ואז יוכל לשאול שאלות. יותר על כן, גם מי שאינו פילוסוף יודע באמת טוב מאד מה זה אלקים. אולי לא מה זה אלקים בעצמו. אבל יודע מה זה אלקים בשבילו. וזה עיקר הנידון כאן.
|
| נשלח ב-2/6/2011 13:16 |
|
| |
יהיאור אבל מי שעוסק בזה יודע ויודע מה זה. וכבר הסבירו פילוסופים וחכמים ומקובלים וכו' וכו' מה זה אלקים בדיוק. א'כ מי שלא יודע קודם כל שילמוד ויעיין מה זה, ואז יוכל לשאול שאלות.
אשמח מאד אם תפנה אותי לפילוסף כזה או חכם המסביר ויודע מה מה זה אלוקים, קראתי ולמדתי בימי חיי הרבה מהכתוב בנושא.דבר אחד אני יכול להגיד -כי כש אדם באמת אומר כי הוא מכיר את האלוקות- במקרה הטוב הוא משלה את עצמו, ומדבר וחושב על דברים שהם לא בתחום השגתו האפשרית. הבעיה מתחילה שאחרים מאמינים לו.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2011 13:23 |
|
| |
את המורה נבוכים גמרת?
אין כוונתי לומר שמבינים אותו לגמרי, או בדומה להבנות אחרות, אבל ביחס לידיעת ההמון וודאי שזה נקרא ידיעה. הפסוקים מלאים במילים וידעת את ה' וכדו'. וזו ידיעה תכליתית ששייך בנושא הזה. ולומר שאלקים הוא רק מילה אחרת לאיני יודע הוא טעות והטעאה.
|
| נשלח ב-2/6/2011 13:28 |
|
| |
אנסה להיות ברור אני לא מדבר על הוכחה לקיומו של אלקים. אני מדבר למי שמניח שיש הכרח שיהיה משהו שברא וכדו'. אבל טוען שאלקים איננה תשובה. כמו שטוען כאן יתכן בקול רעש גדול. ואמרתי שזה סילוף. כי אנחנו יודעים מה זה אלקים בדיוק כמו שאנו יודעים דברים אחרים. אפשר להתכחש לקיומו, אבל מהו המושג הזה מאד ברור ומובן, גם בשכל וגם בתודעה של האדם, ולא מהיום.
|
| נשלח ב-2/6/2011 13:32 |
|
| |
את המורה נבוכים גמרתי והספר כמעט גמר אותי כי כשגילו שאני לומד את הספר הזה- כפירה-, עמד לסלק אותי מהישיבה.
הספר לא רלוונטי לאנשים היום- הן בגלל הסגנון והן בגלל הנושאים שהספר עוסק בהם, וצורת הצגתם . אבל מה זה ולהבנת האלוקות? הרמב"ם הרי כותב בי"ג העיקרים- ולא ישיגהו משיגי הגוף. אלוקים זה לא מילה -זה מושג בלתי ניתן להסבר. כי כל הסבר לא יגע באלפית המילימטר בהבנת המושג. כפאראפראזא על דברי ר' גדליה- מי שמתפלל לאלוקים שהוא משיג אותו או מבין אותו- עובד ע"ז.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2011 13:37 |
|
| |
איש ציפור ,כמדומני שאני צריך לבקש מכבודו מחילה וכפרה,עד עכשיו לא ידעתי הלנו אתה או מצרינו.סורי סור סורי,ותענה ג פעמים מחול לך,בברכת יישר כח
|
| נשלח ב-2/6/2011 13:45 |
|
| |
ביליצר, חןחן אבל לא ברור לי באיזה צד חשבת שאני קודם ובאיזה כביכול מסתבר שאני עכשיו. בכל מקרה , אין קפידה בדבר. המשך יום נעים.
|
| נשלח ב-2/6/2011 13:53 |
|
| |
איש,זהו שגם עכשיו אני לא יודע וספק דאורייתא לבקש מחילה לחומרא,בכל אופן ,טהנק יו וורי מאטש
|
| נשלח ב-2/6/2011 13:58 |
|
| |
ספרן,
אתה לא חושב שגודמן הלז הגזים קצת?
כך טען מישהו על הספר שהוא פופוליסטי, נראה לי במאמר ביקורת שהופיע במוסף של מקור ראשון (אתה לינקקת אליו באחד האשכולות, לא כן?)
גם במאמר המסכם של רביצקי http://www.upfile4u.net/Files/1m2x6c.pdf
על הפרשנות האזוטרית במו"נ לא הובאה שום דעה כזו (עד כמה שאני זוכר). למרות שיש שם באמת דעות מפתיעות למדיי. להיפך, בענין הנבואה, הוא מביא פרשנות לפיה הרמב"ם באמת קיבל את העמדה האריסטוטלית על טבעיות הנבואה, שלא כהסתייגותו החצי-מאולצת במו"נ. כך שלא נראה לך רעוע קצת לסמוך על גודמן ולצטט אותו כדיעה מבוססת? אני לא הספקתי עדיין לקרוא אותו. אולם אתה בדקת אחריו? הפעלת שיקול דעת עצמאי, או שקיבלת אותו בעצימת עיניים? שתף אותנו בבקשה. תבין, בסופו של דבר זה הנושא בה"א הידיעה. תודה מראש.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2011 14:01 |
|
| |
| יהיאור כתב: |  | אנסה להיות ברור אני לא מדבר על הוכחה לקיומו של אלקים. אני מדבר למי שמניח שיש הכרח שיהיה משהו שברא וכדו'. אבל טוען שאלקים איננה תשובה. כמו שטוען כאן יתכן בקול רעש גדול. ואמרתי שזה סילוף. כי אנחנו יודעים מה זה אלקים בדיוק כמו שאנו יודעים דברים אחרים. אפשר להתכחש לקיומו, אבל מהו המושג הזה מאד ברור ומובן, גם בשכל וגם בתודעה של האדם, ולא מהיום.
מי ברא את אלוקים?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2011 14:02 |
|
| |
ביליצר, הדרישה לכנות היא רק מאלו אותם אתה מגדיר "לצרנו"?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2011 14:07 |
|
| |
יש ערבוב כאן בין שני מושגים. הבנת ה' והבנת המושג אלקים. ה' הוא לא גוף ולכן לעולם לא נבין אותו בנמושגים של גוף, אבל בדיוק לשם כך נכתב חלק גדול מהמורה נבוכים לבאר איך אנחנו יכולים לדעת את מה שאינו גוף. האימרה של ר' גדליה יפה,[ואגב כן כ' בחת'ס פר' שמות] אבל גם הבנה זו, שאלקים הוא מה שאנו לא מבינים, הוא הבנה עמוקה שנצרך לפחות כמה שנים להבינה. וזה מה שאני רוצה להסביר, שאנחנו יודעים טוב מאד מה זה אלקים תכלית, האם אתה מסכים לטענה של ייתכן או לא? כי אם לא למה לנו להתווכח על דברים אחרים, אם אתה מסכים לטענה, תפרט.
נכון שהמורה נבוכים לא רלוונטי לטענות הפופולריות היום. אבל לענין הזה הוא מאד מאד רלוונטי.
|
|
| נשלח ב-2/6/2011 14:08 |
|
| |
| יהיאור כתב: |  | בתחילת האשכול כתב אלי ס דעתי שלי אינה רלבנטית לנידון. אני חושב ששאלה זו היא עיקר השאלה כאן, ולא אמת או לא אמת. אלא האם דעתי שלי רלוונטית או לא.
אלי מבין ומודה שכל עוד האדם אוחז בשאלות ואין לו תשובות אין דעתו יכולה להכריע. עכשיו השאלה הוא אם מישהו טוען שיש לו תשובות או לא. הרי הכופרים כאן אינם אומרים שיש להם תשובות אלא שלא יודעים. משא'כ המאמינים טוענים שיש להם תשובות, א'כ לפי ההגיון שלך צריך אתה להיות מן המאמינים
מן איזה מאמינים? יהודים? נוצרים? מוסלמים? באהים? סיינטולוגים? כולם טוענים שיש להם תשובה... ומה בכלל ההגיון בזה? כל מי שטוען טענה פוזיטיבית, או ק"ו מי שרוצה לעשות מעשה, בגלל טענה כזו, חייב להוכיח את טענתו. אני לא מדבר על הוכחות ב100%. לפחות איזו שהיא הוכחה העומדת בבחינה לוגית, הגיונית, ומתמודדת עם הסתירות נגדה. מינימום שבמינימום. אלא שכאן שואלים שאלה טובה, שבאמת המאמינים גם הם אינם אומרים יותר מאיני יודע, כיון שלא יודעים כלל מה זה אלקים. אבל אני חושב שזה טעות. נכון רוב אלו שלא חשבו על זה לא יודעים מה זה בכלל. אבל מי שעוסק בזה יודע ויודע מה זה. וכבר הסבירו פילוסופים וחכמים ומקובלים וכו' וכו' מה זה אלקים בדיוק. א'כ מי שלא יודע קודם כל שילמוד ויעיין מה זה, ואז יוכל לשאול שאלות. מיהו הפילוסוף שהסביר מה זה בצורה מוגדרת ומסודרת? ומה זה רלבנטי לדיון? לא אכפת לי מה זה. השאלה הפשוטה היא, האם ה"זה" הוא אמיתי? דתי? יהודי? נתן הוראות? תושב"ע? הלכה? מנהג? וכו. לאחר שתיתן לו תשובות מסודרות בנושא הזה, לא ממש ישנה לי להגדיר מיהו ומהו.
יותר על כן, גם מי שאינו פילוסוף יודע באמת טוב מאד מה זה אלקים. אולי לא מה זה אלקים בעצמו. אבל יודע מה זה אלקים בשבילו. וזה עיקר הנידון כאן. זה ממש לא עיקר הנידון כאן. הנידון הם הוכחות לקיומו, להיותו מתעניין בנו, למתן תורה מחייבת וכו'.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2011 14:09 |
|
| |
ייתכן,ייתכן שפשוט לא הבנתי אותו נכון,מנין לך מסקנות מרחיקות לכת מאין אלו
|
| נשלח ב-2/6/2011 14:13 |
|
| |
| אישציפור כתב: |  | אלי, ראשית צר לי שאתה מרגיש התנשאות בדברי, אני בסה"כ מתעקש שתקשיב לי (או שתצהיר שאתה לא מעונין והדיון יפסק) ולא תכפה עלי את מסגרת החשיבה שנראית לך הכרחית. לכן לא אמלא את המטריצה שלך, כי לדעתי (שהמציאות מוכיחה אותה בבירור) בשלב הזה בלתי אפשרי למלא אותה באופן רציני. (דהיינו באופן אחר מזה שפרנס כבר עשרות שרשורים כאן שמעלים גרא בנושאים האלו ללא תועלת משמעותית מדי בדר"כ...) וזאת מכיון שאין שום יסוד משותף עליו נוכל לבסס את הדיון ביננו בענינים אלו (ובכלל היומרנות לנסות להגדיר באופן תאורטי שלא מבוסס על יסודות מציאותיים מוצקים את הבריאה ובוראה נשמעת בעיני מגוחכת ופאתטית) היות ובכל זאת ראיתי שהענין מטריד אותך, הצעתי דרך לבסס יסוד משותף שקודם יברר שאלות עקרוניות אחרות, שרק אחרי בירורן תהיה אפשרות אמיתית לדון בשאלות שאתה מעלה. בינתים זה לא צלח, אתה רוצה הכל כאן ועכשיו מוגש ישר לשולחן (או אם אפשר לפה) בלי להתעמת עם המציאות המורכבת (קודם כל שלך עצמך...) בלי להגדיר את עדמות המוצא שלך למציאות , ועוד לצפות שיצא מזה משהו משמעותי (או שאתה מבין שזה בלתי אפשרי ועושה את זה סתם לשם השעשוע,כמו ידידנו פרזנט... :-) ) פתרונות קסם כאלו אין , בטח שלא לי, וקרוב בעיני הדבר שמי שטוען שיש לו מאחז את עיני הבריות . לעצם הדברים 1. א. אם היית שם לב שאני מדבר על שאלות מקדימות שיהוו בסיס לפיתוח עתידי לא הייתי שואל את השאלה הזו. (אני כמעט בטוח שכתבתי את זה בצורה כזו או אחרת כמה פעמים לפני כן , אבל אם לא או שזה לא הובן הנה כתבתי את זה שוב, בתקוה שזה לא מעורפל מדי בשבילך...) הבחירה של האדם נוגעת ליחס שלו למציאות, לא בנוגע לשאלות ה"גדולות" אבל בעיני היא שלב הכרחי (אך לא מספיק) כדי לבנות על גבה מסגרת שתאפשר התייחסות נכונה גם לשאלות הגדולות. ב. מי דבר על כפיה ? אני מדבר כל הזמן על בחירה ואתה מביא לי כפיה ? אתה בטוח שאנחנו נמצאים באותו דיון ? ג. לא אמרתי שזה רע, הרע (אם הוא קיים) נגרם מיסודות קדומים יותר , אלא שאני רוצה לברר ואתה (עד לרגע זה לכל הפחות )לא, ומההשלכות שלהן על אופן השימוש ברציונליות,ולא מעצם הבחירה ברציונליות. (אם כי זה נושא שחורג מגבולות הדיון מבחינתי, ולכן עלול רק לבלבל כרגע)
2. זו כבר שאלה שמתחילה לגעת בנושא עצמו. לפי מה בוחרים ... קודם כל זו שאלה שאתה צריך קודם כל לשאול את עצמך (זכור אני לא מדבר על בחירה בקשר לשאלות הגדולות, אלא על שאלה בנוגע אליך ואל דרכך בחיים) התשובה העקרונית היא שבוחרים ע"י בירור הרצון, מה אתה רוצה ? האם טוב לך במצב הנוכחי ? לאיזה מקום היית רוצה להגיע וכיו"ב. אח"כ מבררים איך כל זה עומד מול המציאות. אם אתה לא מודע לכך שטמון בך רצון מסוים שמוביל אותך ואת החיפוש שלך בהקשר הזה, הרצון הזה נשאר מוסתר בערפל (...) ואתה נע במעגלים סביב עצמך שלובשים ופושטים צורה בלי להגיע לשום דבר , אחרי שתדע מה אתה באמת רוצה (זו שאלה שרק אתה יכול לענות עליה) תוכל לבחור כיוון למימוש, ותוך כדי המהלך הזה ומתוך ההקשר שלו ניתן יהיה גם לענות על שאלות גדולות יותר. אבל זה יתאפשר רק אם תבחר להשתתף במהלך כזה. בלי רצון מבורר עד כמה שניתן כרגע, (אין דרישה פרפקציוניסטית בהקשר הזה, הדרישה העיקרית היא לאמינות וריאליות ) נוכל להמשיך להתקשקש כאן (וסליחה על הביטוי) על כל מיני נושאים ברומו של עולם עד אחרי זיבולא בתרייתא בלי להגיע לשום דבר בר משמעות, שחורג מגבולות הדמיון הפרוע שלנו... לא שזה כזה נורא, רוב העולם מבזבז את שנותיו בהבל , אבל אם כבר מתענינים ומתעסקים בענינים משמעותיים יותר, ראוי להגיע מכך למשהו קצת יותר משמעותי ומרחיק לכת לדעתי.
תציג את השאלה (איזו שתרצה - אתה הבוחר), את התשובה שלך לשאלה, ומה ההוכחה שזו אכן התשובה הנכונה.
 |
|
|
|
|
|