בית פורומים עצור כאן חושבים

הבעיה הפירו-פיזית - הצגה והצעה לפיתרון

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-1/6/2011 19:30 לינק ישיר 

כל הנחות היסוד של שאלתך מוטעות. אש היא תופעה כימית ופיזיקלית שניתנת לניתוח דקדקני בכלים של המדע המודרני. בעירה היא התרכבות של חמצן עם חומר מחזר; בחיי היום-יום - בדרך כלל מדובר בחומר אורגני, שמכיל אטומי פחמן. תגובת הבעירה היא אקסותרמית: האנרגיה של תוצרי התגובה (במקרה של בעירה אורגנית מלאה - פחמן דו-חמצני ומים) נמוכה מהאנרגיה של חומרי המוצא (החמצן וחומר הדלק), וכיוון שלפי חוק שימור האנרגיה האנרגיה הכוללת במערכת נשמרת, הפרש האנרגיה מתרגם ברובו לחום.

החום הרב גורם בחלקו לעירור של אלקטרונים במולקולות המרכיבות את האוויר מרמות אנרגיה מסוימות לרמות אנרגיה גבוהה יותר; כשהאלקטרונים חוזרים לרמת האנרגיה המקורית, הם משחררים פוטון של אור, שנקלט בעינינו כצבע. אם תנסה לשים כמה גרגירי מלח שולחן בתוך להבה, תיווכח בשינוי הצבע לכתום, כיוון שכעת החום מתרגם בחלקו לעירור אלקטרונים ביוני ה-Na וה-Cl שמרכיבים את המלח, שמשחררים פוטונים שונים מאשר המולקולות המרכיבות את האוויר. ניתן לגרום להופעת צבעים שונים ע"י חומרים שונים, וכך עובדים זיקוקי די-נור.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/6/2011 19:40 לינק ישיר 

שםהוורד
נדמה לי שיש לך אי אלו טעויות מבחינה מדעית בתיאור שלך (מוכן להתערב שלקחת אותו ממקום כלשהו), וחוצמזה כתבתי בדיוק את מה שאתה אומר בהודעה הפותחת (עכשיו מספר אלו שמגיבים לי בלי לקרוא הוא n+1).
בכל מקרה אתה עונה, שוב, על האיך - לא על ה'מה'. המדע מגדיר באלו תנאים נחווה אש, לא מהי האש (שכפי שהוכחתי היא מימד אחר שאינו נובע מהחומר שאיתו היא נמצאת במתאם על ציר הזמן בתנאים מסוימים), מאיפה היא באה ולאן היא הולכת. 

איפה הפילוסופים של הפורום?
מה קורה? תתעוררו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/6/2011 20:14 לינק ישיר 

המקור של דברי הוא הידע שלי כסטודנט במקצוע הרלוונטי. האם תוכל להאיר את עיני ולהצביע על הטעויות שאתה מוצא בדברי?

אני לא יודע מהי בעיניך המשמעות של "הוכחה". אם מסתכלים על ההגדרות המקובלות של הוכחה בפילוסופיה, במדע או במתמטיקה, אתה לא "הוכחת" שהאש "היא מימד אחר שאינו נובע מהחומר שאיתו היא נמצאת במתאם על ציר הזמן בתנאים מסוימים". המדע מגדיר היטב מהי האש: תופעה פיזיקו-כימית של תגובה כימית מסוג חמצון חיזור שמלווה בפליטת חום. אם כשאתה אומר "מהי האש" אתה מתכוון ל"מה היא האש 'באמת'", בניגוד ל"מה היא האש כפי שהיא נתפשת בידי האדם וניתנת לתיאור מדעי", הרי שמאז קאנט ידוע שהמדע לא עוסק בעולם כפי שהוא בעצמו, אלא בעולם כפי שאנחנו תופסים אותו. לא ברור לי מדוע שאלת "מהות האש" שונה משאלת "מהות הגלידה", "מהות המקלדת", וכו'.

אגב, לא ברור לי מדוע יצא קצפך על מושג האנרגיה. זה מונח שמוגדר היטב בפיזיקה: היכולת לבצע עבודה, כלומר היכולת להפעיל כוח לאורך דרך.

תוקן על ידי שםהוורד ב- 01/06/2011 20:24:31

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/6/2011 20:32 לינק ישיר 

קצפי על מושג האנרגיה יצא בגלל ההגדרה המעגלית שלה -
אנחנו רואים שיש הבדל בהסתברות שעבודה מסוימת תתבצע (או במילים מופשטות יותר במידת היכולת לבצע עבודה, כאשר המונח יכולת עצמו מוגדר אד הוק כחלופה למשפט הבדל בהסתברויות להתרחשות מאורע מסוים) בין לפני ואחרי ריאקציה מסוימת ולכן אנחנו מחליטים שקיימת ישות שקוראים לה אנרגיה שמסבירה את ההבדל במידת היכולת (קרי בהסתברות). ומהי אנרגיה? מישהו ראה אותה? לא! אנרגיה מוגדרת כ... היכולת לבצע עבודה... ומהי עבודה? מאורע מסוים שכדי שההסתברות להתרחשותו תגדל נדרשת אנרגיה... בינגו!

מה שקאנט בסך הכל טוען הוא טיעון פרקטי שאין לנו היכולת לדעת את מהות הדברים - וזהו הקו המנחה של המדע המודרני.
אבל מכלל בעיה פילוסופית מטרידה לא יצאה, ואם יש לי פיתרון הגיוני אז למה לא?
בינתיים אני רואה שאין כשל לוגי בשאלה, ותכף נגיע לתשובה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/6/2011 20:52 לינק ישיר 

מהי עבודה? כל שינוי בחומר. בהתגבשותו, מיקומו, צורתו וכו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/6/2011 21:02 לינק ישיר 

thepresent כתב:
קצפי על מושג האנרגיה יצא בגלל ההגדרה המעגלית שלה -
אנחנו רואים שיש הבדל בהסתברות שעבודה מסוימת תתבצע (או במילים מופשטות יותר במידת היכולת לבצע עבודה, כאשר המונח יכולת עצמו מוגדר אד הוק כחלופה למשפט הבדל בהסתברויות להתרחשות מאורע מסוים) בין לפני ואחרי ריאקציה מסוימת ולכן אנחנו מחליטים שקיימת ישות שקוראים לה אנרגיה שמסבירה את ההבדל במידת היכולת (קרי בהסתברות). ומהי אנרגיה? מישהו ראה אותה? לא! אנרגיה מוגדרת כ... היכולת לבצע עבודה... ומהי עבודה? מאורע מסוים שכדי שההסתברות להתרחשותו תגדל נדרשת אנרגיה... בינגו!

מה שקאנט בסך הכל טוען הוא טיעון פרקטי שאין לנו היכולת לדעת את מהות הדברים - וזהו הקו המנחה של המדע המודרני.
אבל מכלל בעיה פילוסופית מטרידה לא יצאה, ואם יש לי פיתרון הגיוני אז למה לא?
בינתיים אני רואה שאין כשל לוגי בשאלה, ותכף נגיע לתשובה.

אני מצטער, אבל אתה פשוט זורק מושגים שונים ומשונים ומשתמש בהם שלא כהלכה. קצת קשה לנהל דיון כאשר ההגדרות שלך למושגים בסיסיים שונות מההגדרות המקובלות אצל מי שמתעסק בתחום. אין שום קשר שהוא בין עבודה\אנרגיה להסתברות. ייתכן שמולקולה מסויימת מגיבה במהירות X, ומולקולה שנייה במהירות 1000X, ועדיין האנרגיה של המולקולה הראשונה גבוהה משל השנייה. נטיית המולקולה להגיב תלויה בקשר ישיר בהבדלי האנרגיה בין חומרי המוצא לתוצרים, אבל הקינטיקה של התהליך תלויה בפקטורים אחרים (אנרגיית שפעול).

עבודה היא היכולת להפעיל כוח לאורך דרך. כוח הוא מכפלת מסת הגוף בתאוצתו (החוק השני של ניוטון). תאוצה היא שינוי המהירות בזמן. מהירות היא שינוי המיקום בזמן. מיקום הוא...

כאשר מבצעים עבודה על גוף, כלומר מפעילים על הגוף כוח לאורך דרך, מגדילים את האנרגיה שלו, כלומר מגדילים את היכולת שלו להפעיל בתורו כוח לאורך דרך (בדיוק באותו שיעור של העבודה שהופעלה עליו, להוציא את העבודה שבוזבזה על חיכוך, חום וכו').

לא הסברת, במה בעיית "מהות האש" שונה מכל בעיה מטאפיזית אחרת של מהות העולם, מהות החומר, וכו'.

תוקן על ידי שםהוורד ב- 01/06/2011 21:04:44

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/6/2011 21:37 לינק ישיר 

אלי ס

נכון

שםהוורד כתב:

אני מצטער, אבל אתה פשוט זורק מושגים שונים ומשונים ומשתמש בהם שלא כהלכה. קצת קשה לנהל דיון כאשר ההגדרות שלך למושגים בסיסיים שונות מההגדרות המקובלות אצל מי שמתעסק בתחום. אין שום קשר שהוא בין עבודה\אנרגיה להסתברות. ייתכן שמולקולה מסויימת מגיבה במהירות X, ומולקולה שנייה במהירות 1000X, ועדיין האנרגיה של המולקולה הראשונה גבוהה משל השנייה. איך אתה יודע זאת? ראית את האנרגייה? או שהסקת זאת על פי (כלומר המצאת יישות תיאורטית שתעזור לך להסביר למה כיוון הריאקציה יהיה > או <. באותה מידה יכלו להיות הסברים חילופיים, למשל: שדי-אטומים שעושים זאת והם עובדים לפי הכללים שהמדע ניסח. כלומר אנחנו לא יודעים שיש משהו כזה שנקרא אנרגיה אלא משתמשים בו כדי לתאר משהו שגורם לדברים) נטיית המולקולה להגיב או היכולת שלה לעשות בחומר שינויים במרחב כפוקנציה של זמן? > נטיית המולקולה להגיב תלויה בקשר ישיר בהבדלי האנרגיה בין חומרי המוצא לתוצרים, אבל הקינטיקה של התהליך תלויה בפקטורים אחרים (אנרגיית שפעול).

עבודה היא היכולת להפעיל כוח לאורך דרך. כוח הוא מכפלת מסת הגוף בתאוצתו (החוק השני של ניוטון). תאוצה היא שינוי המהירות בזמן. מהירות היא שינוי המיקום בזמן. מיקום הוא...

כאשר מבצעים עבודה על גוף, כלומר מפעילים על הגוף כוח לאורך דרך, מגדילים את האנרגיה שלו, כלומר מגדילים את היכולת שלו להפעיל בתורו כוח לאורך דרך (בדיוק באותו שיעור של העבודה שהופעלה עליו, להוציא את העבודה שבוזבזה על חיכוך, חום וכו').

הבנת למה אני אומר שזו הגדרה מעגלית?

אבל זו לא הנקודה. שוב.

אני מתעסק עם האש.

לא הסברת, במה בעיית "מהות האש" שונה מכל בעיה מטאפיזית אחרת של מהות העולם, מהות החומר, וכו'.

לא יודע מהי מהות החומר. החומר קיים כל הזמן הוא רק הולך מאטום זה לאטום אחר. הוא מה שהוא. אותו דבר האנרגיה - לא מפריע לי שההגדרה היא מעגלית כי לא היה כאן באמת ניסיון להסבר. רק ניסיון לתיאור מצב במילים קצרות.

באש המצב אחר. יש לי אש שהיא נתפסת, ואתה אומר לי שהיא בעצם אותה ישות תיאורטית הקרויה אנרגיה. מצד שני המופע שלה באש לא דומה בכלל למופע הרגיל שלה כיישות תיאורטית בלתי נתפסת בחושים.

אז אתה צודק שאני יכול לשאול מהי מהות החומר וכדומה.
אבל אני לא מתעניין בזה.
מה שמעניין אותי הוא המעבר, השינוי: איך ממשהו תיאורטי ובלתי נתפס (אנרגיה בתוך אטומים) נוצר משהו נתפס (אש)? ממש יצירה יש מאין... ואפילו תתייחס לישות התיאורטית כ"יש" עדיין הצורה שלו השתנתה לגמרי... זה כמו שבנאדם יהפוך לתוכנת מחשב (אתה לא שם לב שזה אותו דבר כי נתפס לך שחום ואור = אנרגיה כי ככה לימדו אותך למרות שאנרגיה בתוך אטומים היא יישות בלתי נתפסת בעלת מימד אחד וכאן אנחנו מדברים ישות נתפסת בעלת שני מימדים: חום ואש . אם היו מלמדים אותך שאדם = תוכנת מחשב לא הייתה לך בעייה לתפוס שאדם הופך לתוכנת מחשב כי הרי לימדו אותך שזה שני ביטויים של אותו דבר, ובאדם יש ישות תיאורטית שכאר היא יוצאת ממנו אחד הביטויים שלה הוא תוכנת מחשב)
אז כמו שאם אני אראה בנאדם שנעלם ובמקומו מופיעה תוכנת מחשב אני אשאל לאיפה הוא נעלם, מהי תוכנת המחשב, מאיפה היא באה ולאן היא הולכת,
כשאני רואה שמן נעלם ובמקומו מופיעה אש אני שואל את עצמי מהי האש, מאיפה היא באה לאן היא הולכת.

אנא - אל תתעקש על הטרמינולוגיה המדעית.
זו לא הנקודה כאן.
בסופו של דבר השאלה היא פילוסופית, ואף את מסכים שיש כאן שאלה (אם לא רוצים לנקוט, כמו קאנט, בתשובה "אינני יודע". בפרט שיש לי פיתרון).
אם אתה לא מתחבר - לא נורא. תשאיר את האשכול למי שכן.

תוקן על ידי שםהוורד ב- 01/06/2011 21:04:44

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/6/2011 22:10 לינק ישיר 

thepresent,

אמנם, כפי שציינתי, המדע לא מתיימר לומר ש"באמת" יש אנרגיה, אבל אם מניחים את קיומה ומגדירים אותה בהגדרות המדוקדקות שקיימות במדע המודרני, ניתן להשיג הישגים רבים בעלי ערך. העובדה שהושגו הישגים טובים כ"כ, מראה כנראה שההגדרות לא פורחות באוויר והן מועילות ביותר, ויותר מזה - הן כנראה הדרך הנכונה להבין את המציאות. דוגמה טריוויאלית: ניתן לחשב באמצעות חישוב פשוט ביותר שמתבסס על חוק שימור אנרגיה, לאיזה גובה יגיע תפוח שייזרק במהירות התחלתית V. העובדה שהתוצאה המתקבלת זהה לתוצאה הנמדדת בפועל, מראה כנראה שיש לנו על מה לסמוך. חישובים שמסתמכים על מושג האנרגיה קיימים בכל תחומי הפיזיקה ויש להם השלכות יישומיות על כמעט כל טכנולוגיה שקשורה באופן כלשהו לפיזיקה.

צר לי, אבל העובדה שכשמפעילים על גוף עבודה מגדילים את היכולת שלו לבצע עבודה, אינה הגדרה מעגלית (והיא אינה בכלל הגדרה של מושג העבודה, אותו הגדרתי כמה פעמים, אלא פשוט עובדה).

היווצרות "משהו נתפס" ממשהו לא נתפס אינה מיוחדת לאש. כל עולם החומר הוא קומבינציות של מולקולות לא נתפשות שבמוח שלנו נתפשות כבעלות צבע, מרקם וכדומה. "בעולם האמיתי" אין צבע, אין מרקם, אין ריח, אין טעם, אין מראה, הכל אלה תחושות סובייקטיביות שקיימות  בתודעת האדם בלבד. אם משקולת נופלת לאדם על הרגל, האנרגיה הפוטנציאלית הכבידתית שלה, שהיא להגדרתך לא נתפשת, מומרת לאנרגיה קינטית, שמומרת למכה ברגל, שהיא דבר נתפש ביותר...

אגב, אני מניח שהשם שנתת ל"בעיה" הזו נלקח מהבעיה הפסיכופיזית, שהיא באמת בעיה מטאפיזית מעניינת שיש טעם לעסוק בה...

תוקן על ידי שםהוורד ב- 01/06/2011 22:12:33

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/6/2011 22:33 לינק ישיר 

שםהוורד כתב:
,

אמנם, כפי שציינתי, המדע לא מתיימר לומר ש"באמת" יש אנרגיה, אבל אם מניחים את קיומה ומגדירים אותה בהגדרות המדוקדקות שקיימות במדע המודרני, ניתן להשיג הישגים רבים בעלי ערך. העובדה שהושגו הישגים טובים כ"כ, מראה כנראה שההגדרות לא פורחות באוויר והן מועילות ביותר, ויותר מזה - הן כנראה הדרך הנכונה להבין את המציאות. דוגמה טריוויאלית: ניתן לחשב באמצעות חישוב פשוט ביותר שמתבסס על חוק שימור אנרגיה, לאיזה גובה יגיע תפוח שייזרק במהירות התחלתית V. העובדה שהתוצאה המתקבלת זהה לתוצאה הנמדדת בפועל, מראה כנראה שיש לנו על מה לסמוך. חישובים שמסתמכים על מושג האנרגיה קיימים בכל תחומי הפיזיקה ויש להם השלכות יישומיות על כמעט כל טכנולוגיה שקשורה באופן כלשהו לפיזיקה.
היית יכול באותה מידה לדבר על שדים בלתי נראים הפועלים לפי חוקים אלו. האם המושג אנרגיה מכריח שאין אלו שדים? אם כן, מנין לו? אם לא - זוהי הגדרה אד הוק: אנרגיה היא הדבר שמסביר את... כלומר רצף כללים של "איך" ולא "מה".

צר לי, אבל העובדה שכשמפעילים על גוף עבודה מגדילים את היכולת שלו לבצע עבודה, אינה הגדרה מעגלית (והיא אינה בכלל הגדרה של מושג העבודה, אותו הגדרתי כמה פעמים, אלא פשוט עובדה).
נכון. גם לא כתבתי דבר כזה. כתבתי שלהגדיר אנרגיה שיכולת לבצע עבודה כאשר עבודה מוגדרת כשינוי של החומר במרחב שנובע מפעילות אנרגיה זוהי הגדרה אד הוק ולא מלמדת אותנו מהי אותה אנרגיה.

היווצרות "משהו נתפס" ממשהו לא נתפס אינה מיוחדת לאש. כל עולם החומר הוא קומבינציות של מולקולות לא נתפשות שבמוח שלנו נתפשות כבעלות צבע, מרקם וכדומה. "בעולם האמיתי" אין צבע, אין מרקם, אין ריח, אין טעם, אין מראה, הכל אלה תחושות סובייקטיביות שקיימות  בתודעת האדם בלבד.
גם נכון. אבל כפי שכתבתי אני רוצה להתמקד בשינוי. אני מניח שלחומר יש מאסה גם כשאנחנו לא מחזיקים אותו ביד.

אם משקולת נופלת לאדם על הרגל, האנרגיה הפוטנציאלית הכבידתית שלה, שהיא להגדרתך לא נתפשת, מומרת לאנרגיה קינטית, שמומרת למכה ברגל, שהיא דבר נתפש ביותר...
אתה צודק - תוכל להוסיף את המעבר מאנרגיה פוטנציאלית לקינטית כחלק מהשאלה. אבל אני מעדיף את הדוגמה של האש.

אגב, אני מניח שהשם שנתת ל"בעיה" הזו נלקח מהבעיה הפסיכופיזית, שהיא באמת בעיה מטאפיזית מעניינת שיש טעם לעסוק בה...

טוב - אנחנו חוזרים על עצמנו. אני סגרתי כאן.

תוקן על ידי שםהוורד ב- 01/06/2011 22:12:33

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/6/2011 02:52 לינק ישיר 

פרזנט. אני חוזר על מה שכתבתי באישי.. פשוט חזרנו אחורה להצגת כל ישות כעצם שאי אפשר לתופסו - העצם ומשמעויותיו העמוקות...- של אריסטו שכל ספרי החסידות מלאים ממנו ומשום מה בחרת להציג את עיוניך על אש בלבד על כן חשבתי אולי לבאר בחריפות את שיטת ר״י באת . מכיוון שעדייין לא הצלחת להקיץ את פילוסופי הפורום - איננו יודעים מה זה באמת המין הזה זו רק הגדרה למשהו שמשום מה כולנו מבינים את מי היא מתארת -ומכיוון שאינני חושד בך שאתה רוצה ללכת בדרכו של אחד המיוחדים שבהם שניסה לדרוש ארבעה משתתפים לכל הערה. אז אנא פתח פיך ויאירו דבריך .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/6/2011 08:40 לינק ישיר 

ה"אש" שאתה מחפש הצץ לפתע ומחמם וגדל וקטן הוא ואתה שואל מנין הוא בא ,היא תופעה הנמצאת רק אצלך בראש ,ואתה יכול לפגשה גם בחלומות הלילה שאתה בורא עולמות,וגם בסרטים,שצצה האש מאן שהוא,ועובדה שבראש באים דברים יש מאין, אבל בעולם שחוץ לך ואין לך מושג ודיבור בו הכל קיים באותו ממד והמדע תפקידו לערוך סדר בעלילה שהמחזה יהיה פחות סתום,ואולם מי הכניס חלק מהדברים לתוך ראשך ומי צנזר מקצתם,והקשר המופלא שבין הפנים לחוץ שכאן באמת יש קפיצת ממדים, נלאו חכמי עולם מלפרשה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/6/2011 09:23 לינק ישיר 

האם אפשר לעניין אותך בסוגיית החסדים והגבורות, העוברת כחוט השני לכל אורך חכמת הקבלה ?
החסדים הם "הקיומים" והגבורות הם "השינויים", ולענייננו זה ההבדל בין החומר לבין האנרגיה. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/6/2011 09:27 לינק ישיר 

שותף
מהיכן הפרשנות הזו לחסדים וגבורות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/6/2011 09:29 לינק ישיר 

בעלבעמיו כתב:
שותף
מהיכן הפרשנות הזו לחסדים וגבורות?

הלשם בתחילת ספר הדע"ה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/6/2011 09:34 לינק ישיר 

אני רק הערה,
לא הבנתי איזו תועלת נותן לנו ההסבר על התהליך הפיסיקלי של האלקטרונים וכיו"ב בהבנת או אי הבנת האש.
               לי זה נראה כמו חיפוש המטבע מתחת לפנס המוכר, המדע יודע לעשות תצפיות על חלקיקים, לכן הוא צופה שם, אך לא יודע לנתח (מעבר לתיאור מתמטי של מה שהוא צפה) את הנתונים ,שעבור חלקם הגדול ולענ"ד (זה בשבילך פרזנט ;-)) גם המכריע ,התהליך שהחלקיקים עוברים כמעט ואולי בכלל לא רלוונטי, ולכן על זה הוא לא מתבונן.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הבעיה הפירו-פיזית - הצגה והצעה לפיתרון
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.