היות ועלה כאן אשכול שמתייחס לענין חומרות בהלכה,אמרתי אעלה את הנושא הזה.
האם לנשים יש פחות ענין להחמיר בהלכה מאשר גברים?.
לשם הדיון המושלם בנושא זה,כמובן צריך לדון בכלל בסוגי החומרות השונים,בענין להחמיר או לא להחמיר,אבל זה נושא ארוך בפני עצמו.
השאלה,האם בנושא החומרות בהלכה יש מקום לחלק בין גברים לנשים?.
למשל,לגבי מים אחרונים,יש הרבה שנהוג אצלם שהגברים נוטלים מים אחרונים והנשים לא,אף שמצד ענין התקנה של מים אחרונים,בודאי אין כל מקום לחלק.
בשו"ת שבט הלוי כותב שהנוהגים כך,כנראה נוקטים כדעה שמעיקר הדין אין חיוב מים אחרונים בזה"ז,רק זה חומרה,וע"כ נשים לא מחמירות.
לגבי טלטול במקום שיש בו עירוב,יש רבים שהם עצמם מקפידים לא לטלטל,אבל לנשותיהם נותנים לטלטל.
השאלה,האם יש סברה לחלק בענין זה בין נשים לגברים?.
יתכן,כיון שמצינו שהתורה פטרה נשים ממצות עשה שהזמן גרמא,זה גם מקום לבנות מזה סמך לכך שענין להחמיר שייך יותר לגבי גבר,ויש לעיין בזה בטעמים השונים בפטור אשה ממצות עשה שהזמן גרמא.
או שמא,אין בענין זה חילוק אמיתי בין נשים לגברים,רק זו תופעה שנוצרה באופן טבעי,אולי הגברים כיון שעסוקים יותר בלימוד התורה,ליבם היה חם יותר לענין,וזה בכלל נושא נפרד,הבדל היראת שמים,בין נשים לגברים,האם יש הבדל,ואם כן מהו,האם יש בזה שינוי בין דורנו לדורות קודמים?
נשלח ב-2/6/2011 12:51
סוג של מצפון ,למה להכביד את הנרווים שלי אישתי,כמובן גם מתוך הידיעה שנשים פטורות מעיקרי מצוות היום של גבר שנותנת פחות תחושה של שייכות
נשלח ב-2/6/2011 12:57
יש גם להוסיף את התחושה מהמקור של נשים בעריוכ,שמוטב שיהיו שוגגין ואל יהיו מזידין
נשלח ב-2/6/2011 13:30
מעשה ירוחם (אבל אי אפשר להתאפק, תבינו).
מעשה ב(שם הקבוצה החרדית נמחק) שחזר הביתה בתשעה באב ונאנח. הוא מרגיש לא טוב.
אשתו מיהרה להציע לו: אולי תשתה משהו.
הוא נאנח שוב. אולי כן. צריך להחמיר בפיקוח נפש.
אז מים זה לא זה, אבל פטל או קולה כן. ואם כבר, עם החלישות הזו, אז צריך גם לאכול. וכידוע צריך מאד להיזהר בפיקוח נפש, אז למה לא סעודה, נניח שניצל עם צ'יפס, ועוד ועוד, כולל קינוח אגסים.
ולא לשכוח החומרה / קולא שנשים לא תעשינה הבדלה, אם כי לזאת יש אסמכתא בגמרא, אם אין דעת הבדלה מנין.
[אמשלום, רגע, אני לובש שכפ"צ!]
נשלח ב-2/6/2011 13:59
אמשלום ארכך קצת ,דעתן קלות ולכן קל והוקל להן בדיני הבדלה
נשלח ב-2/6/2011 14:10
אם נשים וקטנים ובורים ועמי הארץ יחמירו בהלכה, אזי ישתכח חלק גדול מהשו"ע. כי אם בין כך כולם מחמירים, מי יפרנס את הלשונות ההלכתיות החוזרות כמו "ירא שמים יחמיר ע"ע" "והמדקדק תע"ב" "ובעל נפש יחמיר לעצמו" וכו' וכו'.
השכן, ולא זו בלבד, אלא עיין מג"א סי' לח סקי"ב.
תוקן על ידי שבח_גרונם ב- 02/06/2011 14:12:50
נשלח ב-2/6/2011 14:23
שבח,אותן אלו שמפרנסות היום את משפחתם,הלא כן,צדיקים מלאכתם נעשית על ידי אחרים
נשלח ב-2/6/2011 14:24
שוב אני צריך להיות הילד הקטן שצועק המלך הוא עירום?
הטקסטים שבהם דבקים ואותם לומדים הדתיים ובעיקר החרדים,נכתבו על ידי אנשים מהותניים עם טעויות לוגיות בדרך החשיבה, כמו אי שימוש בהשוואה* או בלבול בין תורשה לסביבה (אני גם חושב שמעבר לכך הם היו שוביניסטיים אבל אפילו נניח שהם התייחסו למה שהם ראו נשים בזמנם). עד ימינו אנו החברה הזו מתנהלת אך ורק על ידי גברים, רובם ללא מודעות לחשיבה מסודרת ולוגית - שלא לומר פשוט שוביניסטיים וגזענים פשוטים (יש גבול ליכולת הסינגור על פוסקים שחיים בעידן המודרני, ואפילו על פוסקים קדומים יותר שחיו בזמנו של קאנט). לכן לא ייפלא שתפקידה של האישה מתמצה בנשיאת הכלים לגבר (חיתול ישבנים צואים, קינוח אפים מנוזלים והכנת ביצים מקושקשות קולקטיביות) ובשמירה שלה על ריכוזו במשימה (שמירה שלא תתגלה פיסת עור פן יתקיים מאמרם ז"ל [מגילה י"א:] נדדו תחתונים נדדו עליונים), ולא בהתקרבות לבורא על ידי דקדוק הלכה או הליכה לטיש (כל חד כדאית ליה)
* ראו המסקנה המגוחכת שהסיקו מהסיפור הגועלי עם ברוריה (קידושין פ.; רמז: כמה זמן היה לוקח לגבר להתפתות?)
נשלח ב-2/6/2011 14:34
הסיבה ע'פ רוב פשוט, רוב החומרות נועדו להראות שאני (מחמיר) יותר ממך, וכל גבר רוצה להיות יותר מאשתו. כמו כן נשים בדרך כלל מראים זאת בבישול וכדו', ולא בקיום מצוות.
נשלח ב-2/6/2011 14:46
יש כאן סרקסטיים להחריד, ואחרים הלוקחים הכל ברצינות ובתמימות
נשלח ב-2/6/2011 15:20
יש גברים חרדים רבים שלא מטלטלים בשבת (לא סומכים על עירוב מסיבות שונות) אבל נשותיהם מטלטלות. (אשה של שבת).
נשלח ב-2/6/2011 15:46
שכן איפה הגמרא הפוטרת את האשה מעשיית הבדלה? האשה לא שותה מכוס של הבדלה, כשבעלה הוא המבדיל. מסיבות מצחיקות.
נשלח ב-2/6/2011 16:07
אםשלום השועל עבר ליד כרם ונפשו חשקה בענבים היפים, ניסה להכנס לכרם, ניסה, ניסה, אבל הגדר היתה סבוכה ולא הצליח, רטן ואמר הענבים חמוצים .
יש אנשים שלא מצליחים להנות מהענבים היפים, רוטנים ומשמיצים כי הענבים לא יפים
נשלח ב-2/6/2011 16:19
ירוחם,
המשל שלך מזכיר לי פסוקים משיר השירים...
נשלח ב-2/6/2011 16:33
מה זה? כתבתי הודעה -לאםשלום- והיא נמוגה ונגוזה?- כמו המשל בשיר השירים. ואפילו שובל שמלתה איננה?