בית פורומים עצור כאן חושבים

תנאי יסוד לקיום דיון קונסטרוקטיבי

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-6/6/2011 10:17 לינק ישיר 

מטפחת
גם אם כדבריך, מי שתובע לנהוג באורח חיים מסוים, עליו הראיה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2011 10:40 לינק ישיר 

הערתי הייתה מתודולוגית בלבד, לא טענתי שאורח החיים היהודי-דתי כיום הוא התגלמות השכל הישר ואפילו לא שקיומו של אלוקים הוא כזה אלא רק שלא תמיד טענת קיום היא זו הדורשת הוכחה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2011 10:46 לינק ישיר 

מטפחת,
ראה תגובתי בסוף עמ' 3

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2011 11:15 לינק ישיר 

ייתכן כתב:

האמונה באלוהים שנויה בוויכוח ברמה שאי אפשר לומר מה הוא השכל הישר, גם אם נתעלם מכל הבעיות הפילוסופיות שאלוהים מתערב מעורר, והדרא לדינא כי השכל הישר דורש הוכחה לקיומו של כל דבר.

מי ששכלו הישר אומר לו שיש אלוקים צריך לחפש הוכחות להעדרו, מי ששכלו הישר אומר לו שאין אלוקים צריך לחפש הוכחות לקיומו.
השכל הישר לא קובע שצריך הוכחה לקיומו של דבר אלא שצריך הוכחה למה שחורג מניסיוננו ושונה מציפיותינו.
זה שקיום האלוקים (כמושכל ראשון) שנוי במחלוקת לא קובע שצריך הוכחות לקיומו כפי שהוא לא קובע שצריך אותן להעדרו, זה בסך הכל אומר שיש שני נקודות מבט ראשוניות על הנושא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2011 11:20 לינק ישיר 

מטפחת,

"שכל ישר" אינו "מושכל ראשון" בוודאי שאינו "ציפיותינו".

כשאתה אומר "ניסיוננו" למה אתה מתכוון?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2011 11:51 לינק ישיר 

מטפחתספרים כתב:
  מי ששכלו הישר אומר לו שיש אלוקים צריך לחפש הוכחות להעדרו, מי ששכלו הישר אומר לו שאין אלוקים צריך לחפש הוכחות לקיומו.
השכל הישר לא קובע שצריך הוכחה לקיומו של דבר אלא שצריך הוכחה למה שחורג מניסיוננו ושונה מציפיותינו.
זה שקיום האלוקים (כמושכל ראשון) שנוי במחלוקת לא קובע שצריך הוכחות לקיומו כפי שהוא לא קובע שצריך אותן להעדרו, זה בסך הכל אומר שיש שני נקודות מבט ראשוניות על הנושא.

מסכים עם כל מילה.
רק מוסיף שאותו "שכל ישר" נעלם (שמתחיל בעצמו ויכוח חדש) הוא הוא רצון האדם.
ולכן מי שרוצה שיהיה אלקים (על כל המסתעף) שכלו הישר הוא שיש והוא דורש הוכחה שאין כדי לשנות את רצונו.
ומי שרוצה שלא יהיה אלקים שכלו הישר הוא שאין והוא דורש הוכחה שיש כדי לשנות את רצונו.
ועד שלא יחליטו המתדיינים מהו רצונם לא יוכלו לקבוע אפילו את הטענה שאותה יש להוכיח. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2011 13:36 לינק ישיר 

ייתכן כתב:

מטפחת,

"שכל ישר" אינו "מושכל ראשון" בוודאי שאינו "ציפיותינו".

כשאתה אומר "ניסיוננו" למה אתה מתכוון?

במושכל ראשון כוונתי, לאור כל הידוע לנו (יש הבדל בין ילד בן 6 לאדם בוגר בין אדם בן ימינו לאחד מהעולם העתיק וכו') ולפי ניסיונינו מה נראה לנו הגיוני יותר בשאלה זו, על זה יתכנו 3 תשובות, 1. יש אלוקים, 2. אין אלוקים, 3. השאלה חורגת מניסיונינו וידיעותינו ואין לנו מושג לגביה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2011 14:20 לינק ישיר 

מטפחת, מי שייראה לו כמושכל ראשון שיש חלליות של חייזרים שחוטפות אנשים, ועל בסיס זה הוא ידרוש ממשנהו משהו, ולו הקטן ביותר. האין חובת ההוכחה עליו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2011 14:25 לינק ישיר 

דייר, מטפחת ושאר המעריצים

אני אסביר את עמדתי בנידון:
ראשית לצורך הדיון נניח שאנחנו לא חיים באיזה מטריקס ו/או שמחשבותינו נשלטות ע"י גורם חיצוני.

עכשיו:
אני חושב שיש סיבה/ות ראשוניות ומהן נובעות סיבות משניות וכן הלאה.
כוונתי היא כזו:
בחוויה האישית והיומיומית שלי אני נחשף לכוחות טבע וחוקי טבע (=תיאור מתמטי של התנהגות דברים בטבע) מדרג נמוך מאוד. למשל: כוח הטבע הקרוי 'פעולת המחשב' שחוק הטבע שלו אומר שאם לוחצים על מתג ההפעלה של המחשב אז הוא נדלק ובסופו של דבר מופיע הדסקטופ על המסך, או שאם אני מרגיש חלש אני הולך לאכול או לישון ואז אני מרגיש חזק יותר, או שאם אני לוחץ על אי אלו מקשים בנייד שלי אני שומע לבסוף קול של חבר, וכן הלאה. אלו כוחות וחוקי הטבע שאני מכיר באופן בלתי אמצעי. 
למעשה, אם היה בא לכאן אדם אינטיליגנט, חריף מוח וסקרן, המכהן כבוד כראש שבט אפריקני נידח, אלו בדיוק החוקים שהוא היה מנסח: בהינתן גוף שחור וקטן הגדל באיזורי המדבריות האמריקאים, אם אתה לוחץ על הקטע הצפון מזרחי שלו תוכל לשמוע בסוף את קולו של מישהו אחר.
ולא רק בשבטים אפריקניים עסקינן. גם השבטים האירופאיים ניסחו חוקים עקיפים עוד לפני שהבינו את הכוחות הרדוקציוניסטיים יותר שעומדים מאחוריהם. ניקח לדוגמא את הרעב שלי:
(כוחות וחוקים מדרג 0: התיאוריה של הכל בפיזיקה)
כוחות וחוקים מדרג 1: הכוחות היסודיים בפיזיקה (הכוח האלקטרוסטאטי, הגרעיני) אחראים לתנועת האלקטרונים סביב גרעין האטום ולרמת האנרגיה שלהם ולשאיפה שלהם להגיע לרמת אנרגיה נמוכה
מהם נגזרים כוחות וחוקים מדרג 2: חוקי הכימיה וצורתן של הריאקציות הכימיות הרלבנטיות.
מהם נגזרים כוחות וחוקים מדרג 3: חוקי הביולוגיה של התא. חוקים שניתן לנסח כ: אם התא לא יקבל X מזון הוא ימות תוך X זמן (כי אם הוא לא יפרק את האנרגיה שבמזון על פי חוקי הכימיה שנגזרים מחוקי הפיזיקה אז חוקי הכימיה שנגזרים מחוקי הפיזיקה יגרמו לו להתפרק ספונטנית)
מהם נגזרים כוחות וחוקים מדרג 4: אלו חוקי הביולוגיה של האורגניזם הרב תאי. אלו איברים צריכים לקבל כמות X של אוכל ואם לא כל האורגניזם ימות, ואיך מערכת העצבים משחקת תפקיד בכל העניין.
מהם נגזרים כוחות וחוקים מדרג 5: אלו חוקי הנוירולוגיה/הפסיכולוגיה, שיוצרים חתירה של הגוף לקראת אוכל מה שמתפרש בעזרת המוח כתחושת רעב.
וחסכתי לכם עוד אינספור תתי-חילוקים אפשריים באמצע.

האדם העתיק הכיר רק את החוקים והכוחות מדרג 5. לאט לאט הוא הבין שאין כוחות מדרג 5, ושאלו נגזרות של כוחות מדרג 4, שהם נגזרות של כוחות מדרג 3, וכו'.

אלוהים הוא מה שאחראי למה שאנחנו חווים.
לאדם העתיק היה הכוח שאחראי לכוח 5 - אלוהים. הוא הכיר את כוח 5 וכל מה שקדום לו זה 'סיבת הסיבות'.
לאדם המודרני אלוהיו של האדם העתיק - כוחות מדרג 4 - הם כוחות שנגזרות מנגזרות מכוחות שגם אותם מכיר האדם המודרני.

ובכן - מוסכם עליי שיש כוחות בסיסיים יותר לכוחות המוכרים לנו מהחוויה היומיומית. יתכן מאוד שיש כוחות בסיסיים יותר, שמהם נגזרים הכוחות הידועים למדע (זוהי התיאוריה של הכל בפיזיקה, כוח מדרג 1-) ואולי גם כוחות בסיסיים עוד יותר שאנחנו לא יכולים אפילו לחשוב עליהם (מצידי עד ל 100-, כאשר יגיעו אליהם, אם בכלל, רק בעוד מיליוני או מיליארדי שנים).
ברור שיש כוחות בסיסיים לכוחות האחרים. מהניסיון של המדע מתברר שאין ספק בזה.
אז היפותטית, קיים כוחו/ת בסיסי/ים ראשוני/ים, שממנו/מהם נגזרים הכוחות והבסיסים המוכרים לנו בשרשרת ארוכה מאוד. מי שרוצה לקרוא לכוח/ות הזה/האלו אלוהים - תפאדאל. אני מעדיף לקרוא לו דוקינס (ואם יש שניים אז השני הוא דנט); שני המושגים תורמים להסבר באותה המידה (0). לגבי קיומו של אלוהים/ים פילוסופי/ים - שהגדרתו/ם היא 'סיבת/ות הסיבות' - אין באמת הבדל בין תאיסט לאתאיסט: זוהי סמנטיקה ותו לא. 

הבעיה מתחילה כאשר מישהו מנצל את ההסכמה על קיומה/ן של סיבת/ות סיבות לתליית כל מיני מאפיינים באותה/ן סיבת/ות סיבות. מודעות, כוונה, רצון, רגשות ופעולות בעולם. לגבי זה
1. אין שמץ של ראיה (זכרו שאלוהים של ההוכחה הקוסמולוגית הוא בסך הכל מכבסת מילים ל'הכוח הבסיסי ביותר', עוד לא הנחנו את ההנחה שיש לו מודעות ורצון, ולכן לא ניתן להוכיח זאת מ 'למה הוא ברא את העולם = למה הוא הכוח הבסיסי')
2. יש סתירות לוגיות, שחלקן גם ממש מפריעות לי: למשל אלוהים כל יכול עם רצון.
3. בהנחה וכן, אין שום אופציה לדעת מה היה אותו רצון. כלומר, זה מאוד הומוצנטרי (=מרוכז באנושות, מל' הומוסאפיינס) לחשוב שהוא מעוניין בנו ובמעשינו, ומאוד מנחם לחשוב שהוא רוצה בטובתנו. לוגית, יתכן והוא עשה ניסוי על מה יכול לצאת מחוקי טבע של מקריות. או שהוא סדיסט שרוצה להרע לכולם (אולי בשביל זה נטע באנשים את רעיון הדת), שזה רעיון שקשה מאוד מבחינה פסיכולוגית אבל אין לו שמץ של בעייתיות לוגית והוא נתמך היטב מן המציאות. או שהוא יצר יצור כלשהו ונתן לו כוחות שאינם תלויים בנו (כן. וכי מה זו 'הבחירה החופשית' שלנו אם לא כוח שאינו תלוי באלוהים?) ואותו יצור ברא עולם כדי להרע לבני האדם, או כדי להוכיח לאלוהים שהוא תלמיד טוב. או אינסוף סיבות אפשריות אחרות שמוחנו המוגבל לא יכול אפילו לחשוב עליהן (למשל: בשביל לעגל את הזמן בכיוון צפון מזרח). וכל הסיבות האלו נכונות אפילו בהנחה שמקבלים את העדות על האירועים הניסיים שעמדו בבסיס הדת היהודית (או כל דת אחרת; כלומר יתכן שאלוהים נגלה לבני האדם כדי לאמלל אותם, או כדי להוכיח משהו בהתערבות), ומכל שכן שאינם יכולים לתמוך או לחייב התקיימותה של דת, כלומר של רצון מבני האדם (שכן הרצון המקורי יכול להיות בדיקה מה מקריות יכולה לעשות, סתם סדיזם, או רצון לצפות בארץ נהדרת).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2011 15:06 לינק ישיר 

eli_s כתב:
מטפחת, מי שייראה לו כמושכל ראשון שיש חלליות של חייזרים שחוטפות אנשים, ועל בסיס זה הוא ידרוש ממשנהו משהו, ולו הקטן ביותר. האין חובת ההוכחה עליו?

אחזור ואכתוב מה שכבר כתבתי, הערתי הייתה מתודולוגית בלבד לא באתי לטעון כאן שהשכל הישר מחייב את קיום האלוקים קל וחומר שלא שמירת מצוות והליכה עם כובע וחליפה בקייץ.
מי ששכלו הישר אומר לו דברים לא סבירים בעליל יש שיגדירוהו כמשוגע, יתכן וכך צריך להגדיר את מי שמאמין/לא מאמין באלוקים.
לשאלתך האחרונה, מי שמפקפק בקיום הגוף הפיזי האין חובת ההוכחה עליו? הכל תלוי מה נראה סביר והגיוני ומה לא.
(שוב, אני לא טוען ששמירת המצוות הן תוצאה ישירה וברורה של השכל הישר (ברור לי שלא כך) אני רק חולק על הטענה שצריך  תמיד הוכחת קיום, על קיום האלוקים יש מחלוקת מה צריך הוכחת קיום או הוכחת אי קיום, על שמירת מצוות אדם סביר (בעיני) יסכים שצריך הוכחת קיום).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2011 18:28 לינק ישיר 

פרזנט,

רק תוספת קטנה.

בסוף היום גם המאמינים הדתיים טוענים כי אינם מבינים את אלוהים. הם רק תוחמים מראש את גבולות הגזרה מה "הגיוני" לא להבין ומה בלתי סביר לחלוטין.

מטפחת,

כתבת, על קיום האלוקים יש מחלוקת מה צריך הוכחת קיום או הוכחת אי קיום

תוכל להפנות אותנו למקורות מחוץ לפורום הטוענים כי חובת ההוכחה על מי שאומר שאין אלוהים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2011 18:56 לינק ישיר 

הוגים רבים (קאנט - לטענתו - ואחריו) האמינו באלוקים ואף היו דתיים למרות שטענו שאין ולא תיתכן הוכחה אנליטית לקיום הא-ל.
כידוע לך הוגים רבים (דתיים) במהלך הדורות התנגדו לחיפוש הצדקה פילוסופית לדת, מה שלא הפריע להם להיות משוכנעים באמונתם.
אגב, עמדתי בעניין (על מי מוטלת חובת הראיה) כלל לא מוחלטת, טענתי הייתה ונותרה מתודולוגית.

תוקן על ידי מטפחתספרים ב- 06/06/2011 18:59:35

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > תנאי יסוד לקיום דיון קונסטרוקטיבי
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.