|
|
| נשלח ב-6/6/2011 21:22 |
|
| |
אריסטוטולס אם תבדוק תגלה כי כל הפעמים שמצאת סטירות לדינו זה במקומות בהם מטרת התורה חוקים ומצוות. ואכן ההשוואה צריכה להיות בין המקומות שמגמתם היא "היסטרוגרפית". ובטוחני שאם תעשה בדיקות במקומות אלו בדיוק תגלה את ההבדלים.
ויש לעיין בפרשות שמעורב בהם היסטרוגרפיות עם חוקים מה דינם. ובטוחני כי דינו יוכל לכתוב תשובה בהשבעת קולמוסו הידועה והכל יבוא על מקומו בשלום.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/6/2011 23:38 |
|
| |
בנשק וגונדא דיליה. עם התובנה המעמיקה שהעלית בדבריך, תוכל להשתמש גם לגבי אוספי גיבובי השטויות שאתה נוהג להעתיק מכתבי דינוזאורוס. אתה קודם יורה את החץ ומחליט על מטרותיהם של הספרים ואח"כ מסמן את המטרה. וכך בטיעונים מעגליים סחור סחור מנסים לאחז עיניים ולערבב את הקורא. דוקא משום שיש לי הערכה לכישורי השבעת הקולמוס של דינו', ודוקא משום שאני יודע שמדובר באדם מוכשר שבסך הכל יש לו חוש ביקורת כשמתחשק לו להפעיל אותו, דוקא משום כך מעצבן אותי לראות כיצד הוא מנסה לערבב את הקורא, ולהטביע אותו בים של נתונים לא רלונטיים.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/6/2011 00:21 |
|
| |
| אריסטוטלס כתב: |  | בנשק וגונדא דיליה.
אתה קודם יורה את החץ ומחליט על מטרותיהם של הספרים ואח"כ מסמן את המטרה. וכך בטיעונים מעגליים סחור סחור מנסים לאחז עיניים ולערבב את הקורא.
(מצטער, שאר השטויות אינם ראויים לציטוט)
|
|
אם יש לכבודו ילדים כבר שית כבר שבע, לא חכימין ולא טיפשין, ישאלם נא האם הם מזהים הבדל בין יהושע, שופטים, שמואל ומלכים, לבין תהילים איוב ומשלי. בטוחני שכבודו ילמד משהו על השאלה המעניינת: מי באמת ירה כאן את החץ ושירטט סביבו את העיגול...
|
|
|
|
| נשלח ב-7/6/2011 08:52 |
|
| |
אריסטוטלס דמן כפרי כבר הצעתי לך לפני כשנתיים, להתחיל להשקיע בטיעונים במקום בבדיחות. יש כאלו שמתפרנסים מפיליטונים, אני לא שולל את העיסוק הזה, ייתכן שאם תשקיע תגיע לרמתו של פ. חובב (ואז תוכל להתפרנס בכבוד, במקום לשבת ולהשתעמם בכולל מתוך הדחק בלימוד דברים שאינך מאמין בהם ולא בהמונם, וכידוע שעמום מביא לידי חטא). אבל לענינינו בדיחותיך אינן מועילות. אם היית מנסה לבדוק ולחשוב ברצינות, היית מגלה שאכן, גם בחזו"א, במקד"ד, בקדושת לוי, ובנעם אלימלך. יש שיטות היסטוריות ללמוד על התקופה בהם נכתבו. (כשם שאת סגנון כתיבתך ניתן לגלות בכל ניק שתבחר).
היסטוריונים עסוקים מלא פיהם במחקרים היסטוריים של הטקסטים שבספרות הרבנית, ללמוד ממנה את ההיסטוריה. וגם לקבוע את זמן כתיבתם. כך לדוגמא, כל תורתו של גרשום שלום על התפתחות הקבלה, יסודה בלימוד ובדיקה שיטתיים של הטרמינולוגיה בספרות הקבלה. בדיוק כך, כיצד המושגים מתפתחים, כיצד דברו כתבו וחשבו בתקופה זו וכיצד באחרת.
למשל, העובדה שהחזו"א והמקד"ד עסקו בזרעים באופן שיטתי, באמת קשורה בתקופה. אפשר למצוא פה ושם דברים הנוגעים לזרעים בספרים מכל תקופה שהיא, אבל עיסוק מכוון בנושאי א"י הוא ענין שהתחדש בתקופה זו, הח"ח קבע שהמשיח בדרך, וייסד כולל לדינים של לעתיד לבא, כשבראש הכולל עמד המקד"ד, והחזו"א באותו זמן וברוח אותה תקופה, עלה לארץ ולכן השקיע בנושאים אלו רבות. אם הייתי מביא לך את פאת השלחן מבלי שהיית יודע את הרקע שלו, גם היה קל לראות שהוא היה מאלו שעלו לארץ בין תלמידי הגר"א להביא את הגאולה, ולכן עסק בזרעים. וכן היו הדברים נוגעים לו למעשה.
צריך רק להבדיל בין בדיחות טפלות, ובין נסיון רציני להבחין במשקעים היסטוריים בספרות. גם בספרות החסידות ישנם מחקרים רבים המראים על השפעות שונות, בין השאר על השפעת ספרי חסידות על בעל הפלאה בחיבוריו השונים. וגם בנעם אלימלך וקדושת לוי אפשר ללמוד דברים רבים על זמן חיבורם (וידוע הקשר בין תורות החסידות למאורעות וללחץ הפיזי שהיו נתונים בו היהודים בפולין). כשם שהחיבור 'נפלאות מהר"ל' הוכר כמזוייף על פי סגנונו שהשתמש בלשון מאוחרת מבלי דעת (הוא תיאר למשל שמסתכלים במורה שעות שקורין זייגער, בזמן שלא היה דבר כזה בזמן המהר"ל).
באופן כללי, שוב, מבלי להיכנס לבדיחות, קל להבחין באמת בסגנון בין תקופות שונות, ומי שיקבל לידיו 1) שטיקל תוירה מאחד מראשי הישיבות של 150 השנים האחרונות 2) דף מאחד מחידושי הראשונים, לא משנה מי. ידע בקלות להבחין מי ומי ההולכים, לפי הסגנון, הנימה, צורת הניתוח, הנושאים המעסיקים את הכותב, ועוד הרבה פרמטרים.
זו ממש לא המצאה שלי, אלא דעה די מקובלת, שכך בודקים זמן חיבורים של טקסטים. בהתחשב בעוד הרבה גורמים כמובן, שאיני מתעלם מהם בדברי, בהמשך וקודם לכן.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-7/6/2011 11:18 |
|
| |
דבר אחד יש להכיר טובה לפותח האשכול,שהחזיר לכאן את דינו,שנוכל להתבשם מדבריו.
איזה ספרים הוא חיבר?ומה הכוונה שנגנבו?.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2011 22:48 |
|
| |
דינו. א. אינני יודע מיהו הקריסטוס האיום והנורא שעליו אתה מדבר באשכול השני. אני בכל אופן לא משתעמם בשום כולל. ב. יש תחת ידי עוד הרבה דוגמאות אחרות [ועדיין לא גמרתי לבדוק את הפרק...].יש תחת ידי עוד הרבה דוגמאות שיכולות להבדיל בין ספרי התורה בינם לבין עצמם. תעשה לי טובה ואל תתעקש שאעלה אותן. גם ככה בזבזתי מספיק זמן ואנרגיה לבדוק לאמת ולערוך. אני בלאו הכי לא התכוונתי לשכנע אותך [כידוע שיחת המשגיח על כח הנגיע'ס] אני מציע לכל אחד לבדוק בעצמו את הנתונים, בדיקה פשוטה תגלה את האמת המבישה. אתייחס כאן רק לעקרונות. א. כשכתבתי על ההעתקות התייחסתי בפירוש לשינויי כתיב וזה בהחלט דבר שיכול לנבוע מההעתקות או משינויים מאוחרים ללא כוונת זדון [וזה בהחלט מסביר את השינוי 'הוא' ו'היא'. הגע עצמך אם לנקוט את הדוגמא מרמב"ם פרנקל - אם נמצא ספר מתקופת הרמב"ם שבו מחוברת המילה של למילה שלאחריה הכי נוכל להוכיח שספר זה קדום למשנה תורה להרמב"ם? מובן מאליו שברמב"ם פרנקל הדבר נעשה בהעתקה מאוחרת ללא כוונות מפליגות אלא פשוט מדרך הכתיבה, וזאת גם במהדורות מדוייקות ביותר. או דוגמא אחרת: במהדורת מקבילי בכל מקום שהרמב"ם כתב וכו' או וגו' שמו במקום זה שלש נקודות [כזה: ...], ועכשיו אם נמצא ספר מלפני מאה שנה שכתוב בו וכו' או וגו' נוכל להוכיח שהוא התחבר לפני משנה תורה להרמב"ם?]. ב. כשרואים שבחלק מספרי התורה לא מופיעות מילים מסויימות שוב לא ניתן להוכיח מאומה שמילים אלו לא מופיעות בנביאים ובכתובים שהרי גם בספרים מאותה תקופה ומאותו מקור הן אינן מופיעות [בעצם אותה טענה מתייחסת גם להופעות בחלק קטן ומוגדר מן הספר, אלא שבאמצעות הספרים האחרים הטענה מודגמת ביעילות]. ג. אם נניח שיחזקאל והספרים שנתחברו לאחר שיבת ציון חזרו להכתב בנוסח הקדום שוב בטלו לגמרי כל ההוכחות לשינויי התקופות. ד. אפשר בקלות לערוך רשימה עצומה של מילים ומושגים שיש בהמודיע ואין בהארץ ולהיפך. לדוגמא קטנה בעלמא, תחשוב רק מצד אחד על כל המושגים שקשורים ב'חסידות': בנש"ק, משב"ק, השולחן הטהור, הנגיד הנכבד, העסקן המפואר, ענף עץ אבות, שושילתא דדהבא, אספקלריה המאירה, וכו' וכו'. ומצד שני על שמות כמו עמוס עוז, א"ב יהושע, אריק איינשטיין, שלמה ארצי, או על שמות של שחקני כדורגל ואמני פיסול וכו' וכו'. גם בכתיבת החדשות עצמן יש הרבה הבדלים [ואכן יש הבדל בין המודיע ליתד...] הבדלים גדולים ורבים מ'ההבדלים' שמצאת ב'מחקרך'.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/6/2011 00:06 |
|
| |
חביבי, בקשר לזהותך, לא ביקשתי עוד הוכחות, אינך צריך להדגיש זאת. אבל באמת..די להשוות בין הפוסט שלך על הוכחות חד משמעיות לנכונות של הפתק הקדוש (שפרסם בזמנו נתן העזתי), למחקר בענין המקדש דוד, ולראות כי שניהם יצאו מתחת יד אחת. צר לי על זמנך היקר שמתבזבז, כגון על כתיבת בדיחות בענין המקדש דוד או הפתק וכדומה. לא אכנס לדיונים על העתקות, שכן הכתיב הוא נושא משני. גם כל הדימויים לספרות מודרנית לא מתאימים, ובודאי לא על המודיע והארץ, הרי הטענה שהתורה נכתבה אחרי הנביאים, לא טוענת כי מחברי התורה התייחסו לנביאים כמו שהמודיע מתייחס לשלמה ארצי, אלא שהנביאים היו מקור השראה.
|
|
|
|
|