|
|
| נשלח ב-13/6/2011 14:39 |
|
| |
שותף תן לי קרדיט הבנתי אותך. לא מסכים איתך כי החזקה היא משל ל"אמת", לא ל"אמונה". -למרות שאני יודע כי כך לומדים
|
|
|
|
| נשלח ב-13/6/2011 15:33 |
|
| |
חזקה זו לא אמת ולא אמת ולא אמונה, זה פשוט שיקוף של המציאות הנורמטיבית. הקביעה של חכמים היא שכל עוד אין ראיה מספיק חזקה לסתור, אנחנו מקבלים את המציאות הנורמטיבית כמות שהיא.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/6/2011 17:04 |
|
| |
דייר, ציין נא למה הנך קורא בבל"ת. אתה מעמיס את כל החבילה על העגלה ושואל רטורית מה גורם לפקפק. הדיון הוא לא על עם ישראל ומה היא מסורתו ותרבותו. יש לנו חבילה שלמה של היגדים מוסריים, ציווים ופולחנים. חלקם מעוררי כבוד והתפעלות חלקם פחות. חלקם מתקבלים על הדעת חלקם פחות. חלקם אף סותר לחלוטין את המוסר כפי שהוא נתפס היום וחלקם מנוגד להגיון כפי שאנו מבינים היום. ההקפאה אינה בת 200 שנה אלא קרוב לאלף שנה. העולם השתנה דרמטית וצריך להתאים את המסורת והתרבות למציאות. זה הכול. מה יותר פשוט מלהתחיל לברור. תוכו אכל קליפתו זרק. אתה אומר או תקבלו הכול או שנכריז עליכם כמכחישי המסורת, או בלשונך הזהב, "הדלת פתוחה" . אגב, שאלתי כבר ואשאל שוב. אם אינך מרגיש נוח עם הדיון מדוע אתה משתתף בו ועוד מראה למשתתפים אחרים את הדלת? אינני טוען ומעולם לא טענתי כי אבותינו היו מטומטמים. עלינו להביט נכוחה ולדעת מה הייתה החשיבה הרווחת בימיהם ולהתייחס בהתאם. וכי לא נשתמש בחשמל כדי לא להוציא לעז על אבותינו וכי נמשיך לטעון כי הארץ שטוחה כי כך אנו יודעים במסורת? עדכון והתאמת המסורת עם המציאות אינו קריאת תיגר על הראשונים. אדרבה זהו כבודם. אף אחד לא טוען כי סיפרו להם שהם יצאו ממצרים וראו ניסים. הטענה היא כי אירועים מינוריים יחסית נופחו לאחר שנים בתהליך די טבעי. את כל ההיסטוריה האנושית חוקרים ומנתחים בצורה זאת. ההיסטוריה היהודית אינה אמורה להיות יוצאת מהכלל. מה בכלל פשר הפינוק הזה שחייבים לקבל את כל ההיסטוריה המסופרת כמות שהיא ללא ביקורת? איני יודע מה בדיוק כוונתו של הרב שטראוס. ממה שציטט הרב ספרן אני מבין כי לדבריו הדת הינה בסופו של דבר רגשית ולא שכלית. הטיעון כי הפילוסופים מניחים הנחות ומתחמקים מדיון עליהם, אין לו שום בסיס. אלא אם כן ההנחה כי צריך לבדוק כל דבר במאזני שכל והגיון אינה מקובלת. אכן, אין לפילוסופים שפה משותפת עם מי שעמדותיו בהגדרה ובהצהרה, אינן מושתתות וכפופות להגיון. שותפי, האם כל מי ש"מרגיש" אמור ללכת אחר הרגשתו? אתה כותב, ההרגשה הפנימית המלווה אותנו (ולא התייחסתי לרגשותינו כלפי האב, מטפחת) ביחס לאיש הזה היא ודאות גמורה שהוא אכן אבינו. אינך סותר את עצמך מיניה וביה?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/6/2011 17:25 |
|
| |
| ייתכן כתב: |  | שותפי,
האם כל מי ש"מרגיש" אמור ללכת אחר הרגשתו?
אתה כותב, ההרגשה הפנימית המלווה אותנו (ולא התייחסתי לרגשותינו כלפי האב, מטפחת) ביחס לאיש הזה היא ודאות גמורה שהוא אכן אבינו.
אינך סותר את עצמך מיניה וביה? |
|
אינני מדבר על "הרגשות" באופן כללי, אני מדבר על ההרגש הקיים בקרבנו בנושא האמונה, שהוא הבטחון הגמור בדבר מה שהוא יציב ונאמן ואפשר לסמוך עליו בעיניים עצומות. הבאתי את הדוגמא של הבטחון שבנו בנושא אבינו שהוא אבינו, והוא איננו זקוק לאישורים הפורמליים של רוב וחזקה. זאת נקראת מבחינתי ודאות גמורה, הטובה ביותר שאליה שייך להגיע.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/6/2011 17:26 |
|
| |
בוא נעשה סדר אני מסכים שהעולם השתנה ומצוות כמו יבום גואל הדם ערי מקלט עבד עברי ועוד ועוד כבר לא רלוונטית לזמנינו אפשר ללמוד מהם מוסר וערכים אבל ברור לכל בר דעת שלא שייך לקיים אותן כפשוטן. מה שאני לא מסכים זה ההנחות שלך כאילו ניסים לא קרו מעמד הר סיני לא היה התורה לא מהשמים או שהכל התקיים אבל בצורה מינורית ונופח מעבר לכל פרופורציה על זה אני שואל מהיכן הגעת למסקנות האלה? האם קשה לך להודות בניסים בדברים שמעל לטבע? למה אתה מניח שאפשר היה למכור לאבותינו לוקשים האם לדעתך הם היו טיפשים? זה שהעולם בימי קדם היה מאמין לא אומר שאפשר היה למכור להם סיפורי אלף לילה ולילה ולגרום להם לחשוב שהם עצמם עברו את המאורעות המסופרים בתורה. האם יש לך הוכחות מוצקות לעניין או שפשוט זה לא מסתדר לך בראש מה שמסופר בתורה ולכן הגעת למסקנה שזה לא אמת? מה קשור הידע המדעי והטנולוגי לעניין? פה מדובר בעדות ראייה על מה שהתרחש ועל זה אני מסתמך ושום דבר מעבר לזה. נראה לך באמת שבגלל שאבותינו השתמשו בחמור לצורך תחבורה גם אנחנו נמשיך עם זה? ככה אתה מבין אותי??? ממש מעליב.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-13/6/2011 17:34 |
|
| |
ייתכן, אתה צודק (כמעט) לגמרי. השאלה היחידה ששם אנחנו כנראה חלוקים היא האם אנחנו מניחים שהחכמים ודבריהם היוו בסה"כ שיקוף של זמנם, או שמא דבריהם מהווים גם (ויש שיאמרו רק, וגם איתם אני לא מסכים) שיקוף של אמיתות נצחיות שקבלו דרך התורה. מבחינתי עבודת הבירור העיקרית נעשית סביב הליבה הנצחית אל מול הקליפה תלוית התרבות והנסיבות השונות, ממילא ההבנה שיש ליבה נצחית , היא תנאי הכרחי (אך לא מספיק) כדי לעשות בירור כזה. האם אתה שותף להבנת היסודית הזו ?
|
|
|
|
| נשלח ב-13/6/2011 18:00 |
|
| |
שותפי, תודה על ההבהרה. לא הבחנתי בין "הרגשה" ל"רגשותינו". לגופו של ענין. בהחלט יש רמה גבוהה יותר של וודאות מאשר הרגשה. ראיה (מראה עין) למשל. הוכחה הגיונית למשל. אם אתה מניח מראש כי יש להוכיח את האמונה הדתית, (בלעז, הנחת המבוקש) הנך כנראה צודק כי הרגשה היא "ההוכחה" "הטובה ביותר שאליה שייך להגיע". דייר, כאשר אתה מספר סיפורי נסים האם אינך מבין שנדרשת ממך הוכחה להתרחשותם? מתי ראית אתה נס? מדוע אתה מצפה שאאמין לנסים בה בעת שמאז שהעולם החל לבדוק ולחקור לא התרחשו נסים? מה הכוונה "להודות" בדברים מעל הטבע? אם יהיו ראיות משכנעות "אדע" שזה קורה, אם לא מה יש כאן "להודות"? אתה חוזר על כך כי אפשר היה למכור להם סיפורי אלף לילה ולילה ולגרום להם לחשוב שהם עצמם עברו את המאורעות המסופרים בתורה. שוב, אף אחד לא טוען זאת. הטענה היא כי הסיפור נכתב הרבה שנים אחרי התרחשותו לגרסת הסיפור. ייתכן והיה אירוע מינורי כלשהו שעליו התפתח והתבסס הסיפור וכי איננו מכירים מקרים כאלה בהיסטוריה? עכשיו תכלס. האם אתה פוטר נשים מחליצה? האם אתה אוכל רק בשר שחוט למרות הטכנולוגיה החדשה להמית בהמות? האם למצער אתה אוכל מבשר שהומם לפני השחיטה? האם אתה מקפיד על הפרדת בשר וחלב למרות שבעלי טעמי המצוות נלאו מלהסביר את האיסור? האם הנך נמנע מאכילת סוגי בעלי חיים שונים ללא הסבר מניח את הדעת? עוד? או שזה מספיק? איש, קשה לי להיות שותף להבנה מסוימת טרם אדע ואבין מה בדיוק היא אומרת
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/6/2011 18:10 |
|
| |
| ייתכן כתב: |  | | לגופו של ענין. בהחלט יש רמה גבוהה יותר של וודאות מאשר הרגשה. ראיה (מראה עין) למשל. הוכחה הגיונית למשל. אם אתה מניח מראש כי יש להוכיח את האמונה הדתית, (בלעז, הנחת המבוקש) הנך כנראה צודק כי הרגשה היא "ההוכחה" "הטובה ביותר שאליה שייך להגיע". |
|
מראה עיניים שייך רק לגבי ההווה, לכן אמרתי שאתה מבקש מעמד הר סיני מחדש, ויודע שאת זה לא תקבל, וממילא דרכך סלולה. כלומר כל ההצגה ש"פתוחים לדיון" נגמרת ששומעים מהם הקריטריונים ולאן הם בהכרח יובילו.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/6/2011 18:11 |
|
| |
| שותפיסוד כתב: |  | החזקה היא משל ל"אמת", לא ל"אמונה". ע"פ הסברא האנושית מסתבר שרוב בעילות וכו', ואפשר לשלוח חללית לחלל ע"ס הסתברות זאת (אע"פ שיש סיכוי וכו' וכו'). ככה עובדים עם כלי ההגיון.
לעומת זאת ההרגשה הפנימית המלווה אותנו (ולא התייחסתי לרגשותינו כלפי האב, מטפחת) ביחס לאיש הזה היא ודאות גמורה שהוא אכן אבינו. זו הדגמה של חוזק ה"אמונה" שבקרבנו, שהיא אותה התוספת ל"אמת" (שודאי גם היא קיימת, דייר), אשר מבדילה בין הפילוסוף למאמין. |
|
אני יודע בוודאות ברמה גבוהה מאוד שהאדם שמי שסופר לי שהוא אבי הוא אכן אבי, אין לזה ולא כלום עם הרגשה פנימית כזאת או אחרת.
ההרגשה הפנימית קיימת (לדעתי) גם אצל מי שגדל אצל גבר שהוא לא אביו, ואם כבר היא ראיה לסתור.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/6/2011 18:20 |
|
| |
אני חוזר לנושא האשכול. כדי לדון על אפשרות לשינוי דעות עלינו להקדים דיון על מהותן של דעות. יש להבחין בין כמה סוגי דעות. א. דעות הקשורות באופן מובהק בהשתייכות חברתית, או יותר מכך, אישית, כמו אהרונים וזלונים, חסידים ומתנגדים וכיו"ב. ב. דעות עם זיקה השתייכותית, דוגמת לאומנות וקוסמופוליטיות, ימין ושמאל, ליברליזים ושמרנות וכיו"ב. ג. דעות עם זיקה לתכונות אופי, כמו דוגמטיות מול ביקורתיות, רכות מול נוקשות, דווקנות מול סלחנות וכיו"ב. כמובן שברוב המקרים יש שילוב של כמה זיקות. אנשים עם נטייה ריאלית יתלהבו פחות מאנשים בעלי נטייה רומנטית מרפואה אלטרנטיבית. עדיין אי אפשר לומר כי החלוקה תהיה ברורה וידועה מראש. לרוב האנשים אין דעה עצמית נחרצת בדרך כלל. הם מושפעים לא מעט מחינוך מהשכלה ומהסביבה. השמרנים, הדוגמטים שביניהם בפרט, יתקשו מאד להכיל רעיונות חדשים ליברליים. אנשים פרגמטיים הליברלים שביניהם בפרט, פתוחים יותר לחידושים, לעתים הם אולי לוקים ביתר להיטות להחליף דעות. כמו בכל כלל יש גם יוצאים מן הכלל דוגמת הקנאים לליברליות. בדרך כלל הם גם בעלי דעות קיצוניות. ככל שהשאלה רחוקה מזיקה ישירה אישית או חברתית ופחות סותרת את אופיו הבסיסי של המידיין יקל עליו להשתכנע בדיון. השאלה האם למסד את הזנות, אמוציונלית בהרבה משאלת לגליזציה של הסמים. למרות שבאופן עקרוני השאלות מאד זהות. אולי הזנות מעוררת רגשות עזים יותר או התנגדות דתית גורפת יותר. שאלת הסמים ניטרלית יחסית, בדרך כלל לרוב האנשים. ממד נוסף ולא פחות חשוב הוא אלמנט הניצוח. הוא קיים בעיקר בוויכוח חזיתי, דוגמת זה המתנהל בפורום, ומתעצם כאשר המתווכחים מכירים אחד את השני, מתחדד כאשר הם נוטים להתווכח תכופות ומגיע לשיאים כאשר יש תחרות סמויה או גלויה בין הצדדים. דווקא בפורום היה ניתן עקרונית למתן מאד את הרמה האישית ולהתמקד יותר בתוכן. בקריאה חופשית אלמנט הניצוח נעדר כמעט לחלוטין ולכן הקריאה יכולה לשמש כאמצעי יעיל לבחינת, בדיקת ושפיטת דעות ואמונות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/6/2011 18:22 |
|
| |
ייתכן, מסתבר שכך. בא נחדד קצת יותר, מבחינתי יש הכרח לראות בתורה ובנורמות שאימצנו דרכה מסמך מחייב ברמה כלשהיא, שצריך סיבות טובות כדי לשנותו. כך שלמשל הטענה איני מבין אינה מספקת כדי לעקור איסור בשר בחלב או חליצה גם אם אתה לא מבין אותו. מצד שני אם יש ערך חיובי אחר לדחות מצוה מסוימת יש לשקול את זה. במקרה של בשר וחלב או ייבום אני לא רואה ערך משמעותי כזה. (עם כל הכבוד לחוסר הנעימות בלחכות כמה שעות לקינוח חלבי, או לעבור חליצה)
|
|
|
|
| נשלח ב-13/6/2011 18:28 |
|
| |
שותפי, דבריך כי מראה עיניים שייך רק לגבי ההווה, לכן אמרתי שאתה מבקש מעמד הר סיני מחדש, ויודע שאת זה לא תקבל, וממילא דרכך סלולה. כלומר כל ההצגה ש"פתוחים לדיון" נגמרת ששומעים מהם הקריטריונים ולאן הם בהכרח יובילו. הם פירוש חי ל"הרוצה לשקר ירחיק עדותו". אינני מתכון כמובן לשקר אישי אלא לדעה שאינה נכונה. אתה טוען בעצם כי היות ואתה מציג אמונה שאינה ניתנת להוכחה, כל מי שמעלה ספק רק "מציג" פתיחות לדיון. מי שרוצה להיחשב בעיניך כ"פתוח לדיון" עליו לקבל על עצמו להאמין לכל דבריך. אם לא ינהג כן וח"ו ישתמש בשכלו לבדוק את הדברים (בלשונך "שומעים מה הם הקריטריונים") יגיע "בהכרח", לדבריך לאי אמונה. אתה אמרת.
תוקן על ידי ייתכן ב- 13/06/2011 18:34:11
|
|
|
|
| נשלח ב-13/6/2011 18:32 |
|
| |
איש, התואיל להבינני מהו הכרח לראות בתורה ובנורמות שאימצנו דרכה מסמך מחייב ברמה כלשהיא. להזכירך, יש מעוכבי נישואין שנים רבות עקב המתנה לחולץ בן חודש שיגדל. האם התרת עגונה הוא ערך מספיק בעיניך ואיך אתה פוסק למעשה בעניין?
|
|
|
|
| נשלח ב-13/6/2011 19:00 |
|
| |
| ייתכן כתב: |  | שותפי,
דבריך כי מראה עיניים שייך רק לגבי ההווה, לכן אמרתי שאתה מבקש מעמד הר סיני מחדש, ויודע שאת זה לא תקבל, וממילא דרכך סלולה. כלומר כל ההצגה ש"פתוחים לדיון" נגמרת ששומעים מהם הקריטריונים ולאן הם בהכרח יובילו. הם פירוש חי ל"הרוצה לשקר ירחיק עדותו".
אינני מתכון כמובן לשקר אישי אלא לדעה שאינה נכונה.
אתה טוען בעצם כי היות ואתה מציג אמונה שאינה ניתנת להוכחה, כל מי שמעלה ספק רק "מציג" פתיחות לדיון. מי שרוצה להיחשב בעיניך כ"פתוח לדיון" עליו לקבל על עצמו להאמין לכל דבריך.
אם לא ינהג כן וח"ו ישתמש בשכלו לבדוק את הדברים (בלשונך "שומעים מה הם הקריטריונים") יגיע "בהכרח", לדבריך לאי אמונה.
אתה אמרת. |
|
תרגילים מניפולטיביים במילים.
ה"שימוש בשכל" יכול להגיע משני כיוונים.
מי שאומר שאין לו בקרבו (ואני מאמין לו, וגם לך) נקודת פתיחה כלשהיא הרי הוא ישתמש בשכלו ללקט עובדות מחדש ולבנות עליהן את תפיסתו. טענתי היא שמי שיתחיל מסלול כזה כאן ועכשיו לא יוכל להגיע לקבלת התורה המצויה בידינו, כי עד שלא יראה בעיניו מעמד הר סיני חדש לא ישתכנע (וגם אז לא בטוח). היות ואתה מגדיר את עצמך במסלול זה, הרי המסקנה היתה ברורה כבר ברגע הראשון (וכך כתבתי לך כמעט מיד).
יש גם מהלך אחר.
מי שאומר שיש לו בקרבו (וכאן אתה תאמין לו, וגם לי) מצבור שלם של נתוני פתיחה, אפילו אם תקרא להם בזלזול "דת השכונה", הרי הוא ישתמש בשכלו לבירור ושילוב הנתונים שברשותו. אדם כזה יוצא מנקודת פתיחה של מעמד הר סיני ומשם נמשכת השתלשלות התורה מבחינתו. גם זה "שימוש בשכל".
האם יש דיון בין השניים ? כן, אבל רק עד כמה שיביא כל אחד מהם לבירור שיטתו.
האם יש אפשרות שישנה את דעתו לגמרי ? לדעתי לא. ואם בכ"ז שינה כנראה שע"ז חלם מאז ומעולם.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/6/2011 19:35 |
|
| |
שותפי, ברשותך, אנא אל תעשה תרגיל מניפולטיבי במילים. שורה תחתונה, האם יש לך הוכחה סבירה לנקודת פתיחה של מעמד הר סיני? אם כן, פרט. אם לא, חזרנו ל"הרגשה" או לדת השכונה. אני בהחלט סבור כי בכוחי לשכנע כל מי שיסכים לבדוק דברים משרשן, או להשתכנע ממנו. מי שמצהיר מראש כי משה אמת ותורתו אמת ויהי מה, הוא אכן לא בר דיון. אגב, אני נזכר כי פעם כתב מאן דהו ב"המודיע" דבר חכמה נפלא בנדון. לאחר שהביא את דברי חז"ל על בני קורח הצועקים משה אמת ותורתו אמת כתב, ואיך טחו עיני אפיקורסים מראות את האמת בוקעת ועולה מן התהום עד לשמים. מסורת, כבר אמרנו?
|
|
|
|
|