|
|
| נשלח ב-15/6/2011 13:53 |
|
| |
כמה עצוב שזו התוצאה של שיטה המבוססת על פחד ואיומים, שאנשים יכולים לומר את אשר על ליבם, ומה הם באמת חושבים רק בחסות האנונימיות כשהם מסתתרים מאחורי הניק. הבעיה העיקרית היא בשיטה. כל התשתית של השיטה מבוססת על פחד ואיומים. אבל הפחד מהשכנים ולא מהשכינה. אנחנו ניכפה עליך מה לחשוב ומה לומר, ואיך להתלבש והיכן להתפלל ואיפה לחנך ועל איזה ערכים לאלף. אנחנו נחשוב עבורך , ואנחנו נחליט בשבילך מה טוב עבורך. ואנחנו נכפה עליך את מה שאנו מחליטים עבורך. ותהיה אפס סובלנות לכל סטייה מתו התקן החברתי על פי ההשקפה הטהורה. אתה וכל משפחתך תיפגעו לדורי דורות. בשידוכים, בפרנסה, במוסדות החינוך, ואם זה לא יחזיר אותך לתו התקן, אז בחרמות ונידויים, ואם גם זה לא ישכנע אותך לחזור לתלם אז במכות, בהצתות בשריפות בחימה שפוכה ובזרוע נטויה. כשהשיטה כולה לעמוד בתקנון תו התקן החברתי, מבוססת על איומים והפחדות, כשאדם יותר חושש מהאשמה חברתית מאשר מהאמת הפנימית שלו, ויותר חשוב לו לעמוד בתו תקן החברתי מאשר המצפון שלו, כשהוא יותר פוחד מהשכנים מאשר מהשכינה, הוא הופך להיות לחי המשבט את עצמו בשטאנץ של ביח'ר חברתי. וכולם יוצאים משובטים כבסרט נע. מין מוטציה של אנשים שלא חושבים ולא מרגישים ולא מרחמים אלא רק את מה שהחברה מרשה להם לחשוב ולהרגיש ורק על מי שהחברה מרשה להם לרחם. לפי מה שאני חש בחושחש השישי, רבים וטובים בעולם החרדי נבוכים היום בשאלות רבות הנוגעות לאורח חייהם ולהשקפת עולמם ואין להם שולחני לפורטם. ולכן חייב להיות לפחות קול אחד שישא ברמה את קול השפיות במחנה החרדי. שישאל את השאלות הקשות בלא כחל ושרק וללא מורא. אך מותר האדם מהבהמה שהוא חי בקהילה ולא בעדר. לכולם מותר לחשוב לכולם מותר לשאול. כי אם לא נרבה לשאול, נעמיק את השאול . אֵין סַכִּין מִתְחַדֶּדֶת אֶלָּא בְּיָרֵךְ שֶׁל חֲבֶרְתָּהּ ואין תשובה מבוררת אלא אם כן היא מתחדדת בשאלה. אנו פונים לכל מי שעדיין מהבהב בקרבו ניצוץ של מחשבה עצמית. כל גַּחֶלֶת דּוֹעֶכֶת אִם אֵין מְלַבִּים אוֹתָהּ. גם גחלת השפיות זקוקה בימים אלו למי שילבה אותה מתוך " הקול השפוי" ,( שם זמני) העיתון לבעלי התשובה והחרדים השפויים. בקרוב האתר.
תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 15/06/2011 13:58:06
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2011 13:58 |
|
| |
יוסי האם אתה חושב שיהדות חז"ל או יהדותו של הרמב"ם היתה אחרת. בזמננו הפכו את הדין של 'מורידין ואין מעלין' לתיאורטי, אצלם הוא היה מעשי.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2011 14:12 |
|
| |
ממדי העדריות בתקופתם היו בודאי נמוכות יותר
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2011 14:25 |
|
| |
| קריסטוס כתב: |  | בשנים האחרונות הזדמנו לי כמה פגישות עם נוצרים אדוקים, ומוסלמים אדוקים.
הדמיון בין הנושאים המעסיקים אנשים דתיים מכל הדתות הוא מדהים. אפילו הטרימינולוגיה וסולם הערכים כמעט זהה, וסוגי הטיעונים זהים ממש, עד כדי חשד להעתקה.
דרך אגב, תופעת עצכ"ח אינה אופיינית כלל ליהדות... להיפך, היא די מנוגדת ליהדות, ולכל דת שהיא. תופעת עצכ"ח אופיינית לעולם התקשורת החדש שקם מתוך התפתחות האינטרנט.
תופעה זו, היא סכנה הרסנית לדת, [לפחות זו הסוציולוגית, שבינינו, זוהי הדת...] כיון שהיא חותרת תחת חומות הבורות שהדת מקימה סביב למאמיניה. |
|
גם אצל החילונים יש חומות של בורות שהההשקפה החילונית בונה סביב מאמיניה
מספיק לראות את ההתיחסות לחרדים וליהדות במדיה החילונית כדי לקבל קבס.
והנה לינק לאיך לומדים תנ"ך בבתי הספר הנאורים והמתקדמים שלנו
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4082371,00.htm
אולי האינטרנט הוא חרבו של משיח שנועד לתקן את העולם.
יש מדרש שאומר שהאור הראשון נגנז ואפשר היה לצפות בו מסוף העולם ועד סופו
וזה ממש מקביל לאינטרנט שאדם ישוב על כיסאו בלי לזוז צופה בכל העולם
ובכל מה שליבו חפץ מקביל לאור הקדמוני שנגנז.
l
תוקן על ידי דייר ב- 15/06/2011 15:09:09
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2011 15:55 |
|
| |
מתעב שקר
תודה על התיקון.
אני רואה ששנינו מדברים על שני תחומים ושני סוגים של חוקרים.
איני מכיר את כל השמות שכתבת אלא רק את חלקם באופן מעשי. ואפשר להוסיף על הרשימה, כגון את משפחת ספראי (האב והבת ע"ה והבן להבדיל שיזכה לחיים טובים), ואת הכותבת החדשה והמוצלחת מאד לדעתי, ורד נועם, ועוד הרבה.
אבל לעומתם יש דוגמאות שונות. אציין שתיים בלי שמות (למרות שאפשר).
אחד מהם כתב ספר שבא להסביר איך הצטבר העם היהודי. המחבר נטל תיאוריות מפה ומשם, ויצא לו שהעם היהודי מורכב מאלו שבאו מחרן או האיזור, אלו שבאו ממצרים, אלו שהיו כל הזמן בארץ כנען ועוד שבט אחד שבא מפלשתים. יחד הם הרכיבו את העם ויחד הם הרכיבו את התנ"ך כדי להסתיר ולתת לגיטימציה. כתבתי בשטחיות את הסיכום שיצא לי מהספר, אבל אני סבור שתפסתי את העיקר. המחבר אינו מדגיש אפילו שמדובר בהשערות. אלו עובדות.
אחר כתב ספר על מושג המלוכה אצל חז"ל ובמקרא. זה ספר שגרם לי צער רב. בהוצאה אקדמית מתפרסם ספר שמעיד כי בעליו אינו בקיא בסוגיות בש"ס ולא במקורות - אם כי הוא כנראה מכיר תיאוריות של מבקרי מקרא. הוא כופה פרשנות שלו על התנאים. עכשו אולי תדרוש ממני, ובצדק, להביא מקורות, ולהראות כיצד הוא טועה, והרי תמיד זו שאלה של פרשנות. אבל עדיין אני טוען שהפרשנות שלו מעקמת. ויש אפשרות לזהות כאלו דברים.
ואלו רק שתי דוגמאות ויש עוד הרבה.
כשכתבתי נגד הלימוד השטחי והמעקם, נגד כאלו תופעות כתבתי.
ואכן מה שדרוש לנו הוא מה שישלב את המעלות שבלימוד הישיבתי (יראת שמים, בקיאות רבה, הערכה למקורות, נסיון להבינם בלי לכפות עליהם פרשנויות זרות לרוחם, גם אם מי שקובע את ה"זרות" זו קודם כל "דת השכונה) ועוד יחד עם הלימוד האקדמי (הדיוק, הבירור של גרסאות, הנכונות לעמוד מול אמת לא נעימה שפעם היתה גם היא בישיבות אבל כמדומה שזו אמנות נשכחת) ועוד ועוד.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2011 15:56 |
|
| |
קריסתוס
ברוך הבא לפורום!
והרשה לי לחלוק עליך.
א. לא כל דת מנוגדת למחשבה בודקת ומבקרת.
יש שסברו ששבחה של דת בביקורת העצמית שלה וגדוליה הם אלו שמסוגלים לחשיבה כזו.
ב. התופעה של ביקורת עצמית של בני דת בלטה מאד בהולנד של שפינוזה. ראה בספר ובאשכול "אנוסי התבונה" שהוקדש לו.
אז זו לא בדיוק תופעה רק חדשה.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2011 16:05 |
|
| |
קריסטוס סיפרת שנפגשת עם מוסלמים אדוקים האם ברכת הגומל אחרי שיצאת מזה בחיים?
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2011 16:14 |
|
| |
מיימוני,
תודה על ההבהרה. אך נראה לי שהדוגמאות שהזכרת הן ספציפיות ואינן מלמדות על הכלל כולו, נדמה לי שהחוקרים שהזכרתי וגם השמות שאתה הוספת מהווים זרם חשוב ואולי עיקרי.
לגבי הדוגמה הראשונה שהזכרת: צריך להבדיל בין תיאוריות על התהוות עם ישראל, ובין תיאוריות על התהוות התנ"ך, ובין התהוות תורת ישראל. אני אישית לא רואה בעיה בתיאוריה כמו של קנוהל לדוגמה, ואחרים. בסופו של דבר, עיקר העיקרים הוא: חוקי תורת משה. נראה לי שאין כיום שום חוקר מקרא רציני שעוסק בעצם מקור היצירה של החוקים, ובכל מקרה זה נתון לדעות והאמונות האישיות(? =הקדומות!) של כל אחד. החוקרים עוסקים בגיבוש הספרותי של מה שנמצא בידינו כיום.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2011 16:21 |
|
| |
מיימוני
כתבת:
"נסיון להבינם בלי לכפות עליהם פרשנויות זרות לרוחם"
מי עומד טוב יותר בקריטריון הזה, הלמדנות הישיבתית או המחקר האקדמי?
לעתים בחוגי הישיבות מתגאים שלא איכפת לנו מהו הנוסח האמיתי ברמב"ם, מה שחשוב הוא איזה רמב"ם התקבל בעם ישראל.
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 15/06/2011 16:59:18
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2011 16:34 |
|
| |
יוסיאיתן תהרוג אותי אבל אני לא מצליח להבין מה יש לבעלי תשובה לנסות בכוח להתברג בחברה החרדית. יש דת"ל יש חרד"ל למה להתעקש דווקא על החברה החרדית הקלאסית? אין לכם להלין אלא על עצמכם בלבד כמו שלפני שקונים אוטו עושים סקר שוק מה מתאים ומה לא כדי לא לקנות חתול בשק כך בדיוק צריך להיות בתחום הזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2011 16:36 |
|
| |
בעל הרי על כך מבסס הרמב"ם את פסיקתו- מה שהתקבל בעם ישראל- הוא הקובע. ולא אם זה נכון או לא- לכן העדיף את הבבלי על הירשולמי הברור הרבה יותר.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2011 16:40 |
|
| |
יוסי מושג האדם הפרטי הוא מושג מודרני למדי (טוענים שמתקופת הרנסנס), עד אז האדם ראה את עצמו כחלק ממשפחה, גילדה וכו'.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2011 16:56 |
|
| |
הרב מיימוני , דבריך ראויים להתייחסות נרחבת ואולי לאשכול בפני עצמו, אך לא אמנע מלהעיר הערה קצרה. וכי מי מנע ממך לפרש את עובדת היות ישו בן האלוהים כמטאפורה וכצורך לשכנע את ההמון, כפי שהנך מפרש דברים קרובים ביהדות? אם עיקרי משנתו הם "שמים בתורה" נקוט נא בדרך עצכח סבא ופרש את הנמנעות שלא כפשוטן. רק על אליהו ואלישע מותר לספר שהחיו מתים? (שווה ערך מבחינתי לבן אלוהים).
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2011 20:59 |
|
| |
אני לא מבין מה הבעיה להפך שכל המאמינים מכל אומה שהיא יתחילו לפרש את תורתם בדרך שעושים זאת כאן בעצכ"ח,
הרי בוודאי ישו בעצמו ידע שהוא משקר לצורך. כפי דעתו, אז מה הבעיה לומר ולהבין מה היית הצורך שלו,
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2011 21:03 |
|
| |
מיימוני,
אני מצטרף לעיקר דבריך, על הנחיצות במחקר אמיתי מתוך כבוד לקדמונינו. מה לדעתך ניתן לעשות בענין? אולי תיטול איזו יוזמה בכיוון? אפשר שאפילו כאן בפורום יהא אפשר לעשות זאת בשיתוף החברים.
|
|
|
|
|