|
|
| נשלח ב-22/7/2011 02:34 |
|
| |
| mdabraham כתב: |  | | קייב, בשביל להסביר לך את זה אני ודאי לא צריך שום קורס באבולוציה. אולי אתה צריך רק להקשיב ולא להתעקש סתם. לא טענתי שחסר למישהו ידע כלשהו באבולוציה, או שהמחקר לא יודע להסביר משהו. אתה באמת לא מבין על מה מדובר כאן. זה קצת מוזר לטעון שכשאתה לא מבין אותי אני צריך לקחת קורסים.אבל קודם כל, לפני שאתה שולח אותי ללמוד קורסים, אם תרצה לדון בדברים קרא את הספר. חסר לך ידע מדעי, וגם ידע פילוסופי, כי רואים שאתה לא מבחין בין שני התחומים הללו. לכן אין טעם להתווכח על קטע קטנטן שבחרו ב-YNET לפרסם משם. זה פשוט ויכוח מגוחך. הם פרסמו את הדיון על המשל של גולד, וכעת זה הפך להיות כל הספר. המשל הזה הוא שטות מוחלטת, אבל זה לא חשוב לדיון העקרוני. |
|
אני מקבל את ההזמנה לקרוא את הספר, חשוב לי לציין שה'אישו' כאן לפחות מבחינתי לא היה לנהל ויכוח חסר ערך.. המשפט 'חסר לך ידע מדעי וגם ידע פילוסופי' לא רלוונטי לדיון. בוודאי ובוודאי שאני זה לא העניין כאן. וזה לא רלוונטי אם אני איש מדע או לא כי לא התייחסתי לדבריו של איש מדע בתחומו.. אתה מותח ביקורת קשה על העובדה שאנשי מדע בתחומם (!) לא רשאים להתייחס 'פילוסופית' כתבת ' האשלייה שהם מפיצים היא בדיוק זו: שמומחיות מקצועית באבולוציה נותנת יכולת/סמכות כלשהי לגבי השאלות הפילוסופיות. ולא היא. אין שום קשר, ואפילו לא קלוש. אנשי מקצוע מצוינים באבולוציה (וגם בפיסיקה. ע"ע הוקינג) מקשקשים שטויות גמורות בתחומי הפילוסופיה. וכדי להתגונן הם קוראים לאחרים לקחת קורסים באבולוציה. אני יודע על האבולוציה כל מה שצריך לדעת כדי לדון בשאלות הללו (וזה ממש לא הרבה).יהיה מעניין לשמוע ולקרוא מה מצדיק ביקורת כל כך קשה באנשים שבסך הכל עוסקים דווקא כן בתחומם, ודווקא בתור הדיוט שמתעניין, ובשם הדיוטות היפותטיים אחרים, זה בהחלט יהיה מעניין לקרוא בספר שלך הסבר אמיתי, נדמה לי שיש סיכוי טוב שיש קשר בין זה שהמחבר חובש כיפה לשלילה הגורפת של הלגיטימציה של האבולוציה להוות דיון פילוסופי בשאלת 'האם צריך את אלוהים' , ובשביל זה אני לא צריך להיות מדען.. טענתי שככל שקראתי על האבולוציה, וקראתי מספיק עבור הדיוט, מדובר במנגנון שמסביר יפה מאוד את התפתחות המינים, כלומר לא סתם את התהליך בצורת חוקים אלא במהות. שוב, לא קראתי את הספר אבל לפחות בדיון הזה התעקשת שהאבולוציה היא 'מערכת של חוקים' כתבת: .ומזווית אחרת: כאשר אתה רואה מפעל שכל עובדיו ואגפיו פועלים במתואם זה עם זה. בא מישהו ואומר לך שכנראה יש למפעל הזה יזם ומנהל, שאם לא כן זה לא היה קורה כל כך במתואם. ועכשיו בא האתיאיסט ונוזף במאמין ה'נאיבי': מדוע צריך להגיע למנהל או יזם, תסתכל על הקיר ותראה שכתובה עליו רשימת חוקים שמורה לכל פועל ולכל אגף מה לעשות בכל מצב. החוקים הללו הם ההסבר לתיאום בין כל האנשים והאגפים שבמפעל, ולכן לא צריך את ההנחה שיש מנהל או יזם.וכעת אפיל יבוא ס"ג גולד לעיני כל ישראל ויסביר באמצעות משל השיכור כיצד מפעל יכול להתנהל בלי מנהל. "זה פשוט מאד", הוא יאמר: "לך נדמה שהפועלים לא יודעים אחד על השני ופועלים באופן אקראי. אבל אתה טועה. יש סט של חוקים (תעלה וקיר), שמכתיבים לכל הפעולות האקראיות הללו את התוצאה המתוכננת מראש".האם אתה חושב שהצגת החוקים היא אלטרנטיבה להנחה אודות יזם ומנהל? החוקים הם תיאור של הדרך בה המנהל והיזם הוציאו לפועל את תכניתם. זאת אומרת שלדבריך האבולוציה מגדירה מכניזם שרירותי נתון שאלוהים עומד מאחוריו, כתבת
הרי כל הרעיון של האבולוציה הוא להציע אלטרנטיבה אקראית שתייתר את ההיפותזה על יד מכוונת. כשההסבר הוא על פי חוקים מוכתבים, אז היד המכוונת היא זו שכוננה את החוקים. האם לדעתך יש כלל שיד מכוונת לעולם לא פועלת על פי חוקים? היא אמורה לעשות זאת בלי חוקים? קיומם של חוקים מחזק עוד יותר את הטענה שיש יד מכוונת, שהרי כאוס יכול להיות מקרי אבל פעולה על פי חוקים היא בד"כ אינדיקציה לקיומו של פועל. בתור הדיוט שקרא פה ושם על אבולוציה, נדמה לי שלא מדובר ב מכניזם שרירותי אלא ב מנגנון ברור שניתן לחקות אותו ולהשתמש בו.. והוא מייתר את אלוהים ומפה הביקורת (אשמח לשמוע התייחסות קונקרטית) לפני שאתה מותח ביקורת על כך שחסר לי ידע מדעי או ידע פילוסופי ראוי שתבהיר למה זה לא סתם אד הומינם כשלאפלס אומר לאחר ששואלים אותו איפה אלוהים בכל הסיפור: 'למה לי היפותיזה זו' הוא מתכוון שפשוט לא צריך את אלוהים כחלק מהמשוואה, אשמח לשמוע או לקרוא מדוע לפלאס טעה..
תוקן על ידי קייבמאן ב- 22/07/2011 02:43:28
תוקן על ידי קייבמאן ב- 22/07/2011 02:51:39
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/7/2011 12:40 |
|
| |
קייב, לא כתבתי זאת כדי לפגוע, אלא באמת כדי לתאר את מה שראיתי אצלך. שוב ושוב אתה לא מצליח להבין שהם לא מדברים בתחומם. לדוגמא, אתה כותב לגביי:
אתה מותח ביקורת קשה על העובדה שאנשי מדע בתחומם (!) לא רשאים להתייחס 'פילוסופית'
הם כמובן רשאים. מי יכול לאסור על מישהו לדבר ולהתבטא? מה שאמרתי זה שהם לא מומחים, ואין להם סמכות מקצועית בעניין זה מעבר לכל אדם אחר. המשפט הנ"ל שלך מכיל סתירה פנימית: אם הם מדברים פילוסופיה זה לא תחומם. אתה באמת חושב שדוקינס הוא מומחה לאלוקים (אם בכלל יש מומחיות כזאת)? או שהוא מומחה להבנת מקור החוקים שבהם הוא עוסק במחקריו? לפעמים הוא אפילו לא מבין את משמעותם האמיתית (יש לו כמה וכמה בעיות הבנה חמורות באשר לאקראיות וכדו'). זה בדיוק ההבדל בין מדעי החיים לבין פילוסופיה. אלו דיסציפלינות שונות, ושתיהן דורשות מיומנויות שונות. משום מה אנשי מדע רבים חשים שהם יכולים לדבר חופשי על תחומים שונים שמשיקים לתחום מומחיותם, והם מקבלים אוטומטית לגיטימציה מהשומעים שלהם, ומנצלים את בורותם וחוסר ניסיונם של השומעים. כאן בהחלט תורם לי הניסיון המקצועי שלי, אפילו שהוא בתחום מדעי אחר (פיסיקה). אני מבין איך הדברים הולכים, ומה המשמעויות שלהם, ואני מכיר הן את המגבלות של אנשי מדע (גם המוכשרים שבהם) והן את הביטחון העצמי הלא מבוסס שלהם כשהם חורגים לתחומים אחרים. גם פיסיקאים אינם מומחים למשמעות של החוקים בהם הם עוסקים, ואפילו לא לתיאור והצדקת המתודולוגיה של התחום שלהם. תאמין לי, מהיכרות אישית, רבים מהם כלל לא שמעו על הבעיות היסודיות ביותר שמלוות את המחקר והמתודה המדעיים (מה שקרוי פילוסופיה של המדע), ובודאי לא הקדישו מחשבה או קריאה לבעיות אלו. ואם אתה רוצה נימוקים יותר מפורטים (מדוע לפלס טעה), אתה מוזמן לקרוא את הספר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/7/2011 16:34 |
|
| |
| mdabraham כתב: |  | | "קייב, לא כתבתי זאת כדי לפגוע, אלא באמת כדי לתאר את מה שראיתי אצלך. שוב ושוב אתה לא מצליח להבין שהם לא מדברים בתחומם. לדוגמא, אתה כותב לגביי: אתה מותח ביקורת קשה על העובדה שאנשי מדע בתחומם (!) לא רשאים להתייחס 'פילוסופית' הם כמובן רשאים. מי יכול לאסור על מישהו לדבר ולהתבטא? מה שאמרתי זה שהם לא מומחים, ואין להם סמכות מקצועית בעניין זה מעבר לכל אדם אחר.המשפט הנ"ל שלך מכיל סתירה פנימית: אם הם מדברים פילוסופיה זה לא תחומם. אתה באמת חושב שדוקינס הוא מומחה לאלוקים (אם בכלל יש מומחיות כזאת)? או שהוא מומחה להבנת מקור החוקים שבהם הוא עוסק במחקריו? לפעמים הוא אפילו לא מבין את משמעותם האמיתית (יש לו כמה וכמה בעיות הבנה חמורות באשר לאקראיות וכדו')."
טוב, ברור שהתכוונתי : 'לא רשאים' כלומר אין להם סמכות מקצועית (שמתי לב שאנחנו חיים במדינה דמקורטית, נולדתי אליה..)אני מבין מדוע אתה מפרש את דברי כסתירה, אבל אין בהם: אמנם קיומו של אלוהים הוא לא השאלה המרכזית בתאוריית האבולוציה, אך עדיין יכול להיות שאיש מדע בתחומו יטען שעיסוקו מייתר מעשית את הצורך באלוהים כתשובה למשהו, בדיוק כמו שאם לדוגמה איש מדעי המוח יבין את המוח כמנגנון ברור ומובן לגמרי הוא יוכל לטעון שהשארות הנפש והנשמה כהסבר מדעי לתודעה מהווה פיתרון מסורבל , כשאני כתבתי 'פילוסופית' השתמשתי בהגדרה שלך. לא התכוונתי שזה הופך את העיסוק לעיסוק תחת דיסציפלינה שונה .
"זה בדיוק ההבדל בין מדעי החיים לבין פילוסופיה. אלו דיסציפלינות שונות, ושתיהן דורשות מיומנויות שונות. משום מה אנשי מדע רבים חשים שהם יכולים לדבר חופשי על תחומים שונים שמשיקים לתחום מומחיותם, והם מקבלים אוטומטית לגיטימציה מהשומעים שלהם, ומנצלים את בורותם וחוסר ניסיונם של השומעים. כאן בהחלט תורם לי הניסיון המקצועי שלי, אפילו שהוא בתחום מדעי אחר (פיסיקה). אני מבין איך הדברים הולכים, ומה המשמעויות שלהם, ואני מכיר הן את המגבלות של אנשי מדע (גם המוכשרים שבהם) והן את הביטחון העצמי הלא מבוסס שלהם כשהם חורגים לתחומים אחרים."
בטוח שבתור איש מדע אתה יודע שאנשי מדע הם בסך הכל בני אדם שיכולים לנצל את הסמכות שלהם על מנת לדבר על נושאים שלא בתחום עיסוקם, עדיין זה לא אומר שדיסציפלינה מסויימת במדע לא יכולה לפתע להניב תשובות בתחום שבעבר היה תחת דיסציפלינה אחרת או מחוץ למדע בכלל..זה ברור למה אנשים דתיים 'קוצפים' כשמישהו 'בגסות' מחווה דיעה לגבי נושאים דתיים או פילוסופיים לכאורה, אבל זה הגיוני לעיתים שמתוך הידע המצטבר של המדע, קמה ועולה תשובה 'פילוסופית' כביכול..
"גם פיסיקאים אינם מומחים למשמעות של החוקים בהם הם עוסקים, ואפילו לא לתיאור והצדקת המתודולוגיה של התחום שלהם. תאמין לי, מהיכרות אישית, רבים מהם כלל לא שמעו על הבעיות היסודיות ביותר שמלוות את המחקר והמתודה המדעיים (מה שקרוי פילוסופיה של המדע), ובודאי לא הקדישו מחשבה או קריאה לבעיות אלו.ואם אתה רוצה נימוקים יותר מפורטים (מדוע לפלס טעה), אתה מוזמן לקרוא את הספר."
אוקיי.. |
|
תוקן על ידי קייבמאן ב- 22/07/2011 16:36:43
תוקן על ידי קייבמאן ב- 22/07/2011 16:39:48
|
|
|
|
|
| נשלח ב-22/7/2011 16:49 |
|
| |
קייב, ודאי שיכול להיות ששאלה כלשהי שהיתה שייכת לפילוסופיה עוברת לפתע לתחום המדע. מדעי המוח הם דוגמא מצוינת לזה (אם כי גם הם מפריזים מאד. בעז"ה זה הספר הבא שלי). אבל זה לא אומר שכל טענה פילוסופית שטוען איש מדע, גם אם היא מדברת על התחום שלו, היא בתחום מומחיותו. אגב, אני לא מתקומם נגד התבטאויות של אנשי מדע. כפי שאמרת, זו מדינה דמוקרטית וכל אחד יכול להתבטא בכל תחום ב"ה. אני מתקומם נגד העובדה שהם נוטלים לעצמם (ושאחרים נותנים להם) סמכות מקצועית בנושאים שהם אינם מבינים בהם מאומה. אגב, בד"כ גם הם לא עושים זאת במודע אלא מתוך בורות. בגלל בורות בפילוסופיה, הם עצמם חושבים שהשאלות הללו הן באמת שאלות בביולוגיה, ולכן בתמימות הם מביעים עמדות נחרצות ודורשים סמכות גם בנושאים אלו. השאלה האם אלוקים מיותר לאור תיאוריה כלשהי אינה שאלה מקצועית בשום תחום מדעי, תהא אשר תהא עמדתך לגביה. ובזשה בדיוק טועה דוקינס והוקינג ושאר אנשי מדע מוכשרים. זוהי בדיוק ההדגמה הטובה ביותר לבורות שלהם. ושוב, את זה אני אומר גם אם יש לך עמדה שאכן אין אלוקים, או שהמדע אכן מייתר את קיומו. זו עמדה פילסופית ולא מדעית. כאמור, אני לא מדבר על GOG. מי שטוען שיש אלוקים בגלל הפערים בתיאוריה (בריאתנים פונדמנטליסטיים), בד"כ טוען טענות מדעיות (=שיש פערים בתיאוריה). הרי בשביל זה הוא עושה זאת, כדי שהטענה תישחב מדעית והוא יוכל לדרוש ללמד אותה בביה"ס (בארה"ב יש הפרדת דת ממדינה, ואסור ללמד בכיתות ענייני דת). כאן בהחלט יש מקום לתת סמכות לאנשי מקצוע (כל עוד הם ישרים, ויש לא מעטים שאינם כאלה). אבל כשטוענים טענה שאינה מכוח פער, אז הטענה בהגדרה אינה עוסקת בתחום המדעי, ולכן יש לכל אחד מומחיות וסמכות שווה בנושאים אלו. וכעת לדבריך. לטעון שכשיש תיאור מדעי לתופעה זה מייתר את אלוקים, כפי שכתבת, זו טענה מדעית לדעתך? האם היא בתחום המומחיות של איש המדע? האם יש לידע שלו איזזשהו ערך מוסף לגביה? ודאי שלא. אם זה היה כך, הייתי אומר לך את מה שנוהג לומר ידידי נדב שנרב (גם הוא משתתף בפורום כאן מדי פעם): גם הגרביטציה מייתרת את אלוקים, בדיוק כמו האבולוציה. הרי היא נותנת לנו הסבר מדעי לתהליכים פיסיקליים, אז אלוקים מיותר. הוא לא מבין מה ההבדל בין אכולוציה לגרביטציה לעניין הדיון על אלוקים, אם הטענה היא שקיומו של הסבר מייתר את אלוקים. בספר אני מביא את דבריו ומאריך לדון בזה. אני מסביר מדוע אנשים חושבים שיש הבדל, אבל לבסוף אני מראה שבאמת אין שום הבדל, והוא צודק.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/7/2011 17:17 |
|
| |
| mdabraham כתב: |  | | . מדעי המוח הם דוגמא מצוינת לזה (אם כי גם הם מפריזים מאד. בעז"ה זה הספר הבא שלי). |
|
כדאי לרב לדעתי לחכות שיגמרו או לפחות שיהיה כבר משהו ביד, בכל אופן בהצלחה,
ודווקא במדעי המוח הם כן משתפים את כל תחומי המדע והפילוסופיה ולכן התוצאות יהיו יותר הגיוניות ונכונות, מה שאין כן במדעיים אחרים שאין שיתוף פעולה כזאת,
תוקן על ידי maxmen ב- 22/07/2011 17:19:30
|
|
|
|
| נשלח ב-22/7/2011 17:27 |
|
| |
"השאלה האם אלוקים מיותר לאור תיאוריה כלשהי אינה שאלה מקצועית בשום תחום מדעי, תהא אשר תהא עמדתך לגביה. ובזשה בדיוק טועה דוקינס והוקינג ושאר אנשי מדע מוכשרים. זוהי בדיוק ההדגמה הטובה ביותר לבורות שלהם. ושוב, את זה אני אומר גם אם יש לך עמדה שאכן אין אלוקים, או שהמדע אכן מייתר את קיומו. זו עמדה פילסופית ולא מדעית." כל אחד יכל להתיימר להיות פילוסוף רק בגלל שהוא למד כמה שנים פילוסופיה. אבל להיות איש מדע מוכשר באמת יכל להיות רק איש מדע מוכשר באמת. וכשאתה מכריז שאי אפשר לסמוך על הוקינג בעניין קיום אלוקים רק בגלל שהוא לא למד כמה שנים פילוסופיה זה מוכיח עד כמה לימוד הפילוסופיה סייע לך בהבנה מינמלית של דברים...
אפשר אולי לתרץ את עמדתך המוזרה על ידי אמרתו המבריקה של איינשטיין:
(שאגב אין לסמוך עליו לדעתך כי הוא לא רציונלי מפני שהוא שייך לקהילת האתאיסטים ואיננו מאמין בשדים ורוחות)
"היגיון פשוט הוא אותה שכבה של דעות קדומות שאנחנו רוכשים לפני שאנחנו בני שש עשרה. "
|
|
|
|
| נשלח ב-22/7/2011 18:03 |
|
| |
| mdabraham כתב: |  | "קייב,ודאי שיכול להיות ששאלה כלשהי שהיתה שייכת לפילוסופיה עוברת לפתע לתחום המדע. מדעי המוח הם דוגמא מצוינת לזה (אם כי גם הם מפריזים מאד. בעז"ה זה הספר הבא שלי). אבל זה לא אומר שכל טענה פילוסופית שטוען איש מדע, גם אם היא מדברת על התחום שלו, היא בתחום מומחיותו."
אני באופן אישי גם חושב שלא 'כל' טענה פילוסופית של איש מדע בתחומו היא בתחום מומחיותו
"אגב, אני לא מתקומם נגד התבטאויות של אנשי מדע. כפי שאמרת, זו מדינה דמוקרטית וכל אחד יכול להתבטא בכל תחום ב"ה. אני מתקומם נגד העובדה שהם נוטלים לעצמם (ושאחרים נותנים להם) סמכות מקצועית בנושאים שהם אינם מבינים בהם מאומה. אגב, בד"כ גם הם לא עושים זאת במודע אלא מתוך בורות. בגלל בורות בפילוסופיה, הם עצמם חושבים שהשאלות הללו הן באמת שאלות בביולוגיה, ולכן בתמימות הם מביעים עמדות נחרצות ודורשים סמכות גם בנושאים אלו."
זו כבר שאלה שדורשת התייחסות ספציפית שנדונה בתגובות למעלה..
"השאלה האם אלוקים מיותר לאור תיאוריה כלשהי אינה שאלה מקצועית בשום תחום מדעי, תהא אשר תהא עמדתך לגביה. ובזשה בדיוק טועה דוקינס והוקינג ושאר אנשי מדע מוכשרים. זוהי בדיוק ההדגמה הטובה ביותר לבורות שלהם. ושוב, את זה אני אומר גם אם יש לך עמדה שאכן אין אלוקים, או שהמדע אכן מייתר את קיומו. זו עמדה פילסופית ולא מדעית."
זו דעתך ואני מכבד אותה, אבל יהיה מי שיגיד שזה תחת אותן שאלות שהתשובות עליהן יכולות לעלות מתוך העיסוק המדעי כבדרך אגב.. וזו גם דיעה לגיטימית.
"וכעת לדבריך. לטעון שכשיש תיאור מדעי לתופעה זה מייתר את אלוקים, כפי שכתבת, זו טענה מדעית לדעתך? האם היא בתחום המומחיות של איש המדע? האם יש לידע שלו איזזשהו ערך מוסף לגביה? "
איש מדע כנראה לא יכול לטעון בתוקף הסמכות שלו בדיסציפלינה כמו אבולוציה או ביולוגיה שאין או יש אלוהים אבל הוא יכול לטעון שכמיטב הבנתו, התשובות שעד היום 'אלוהים' סיפק , עולות מתוך הניסיון המדעי בתחום עיסוקו ולכן אנו לא זקוקים יותר לאלוהים כתשובה..
"ודאי שלא. אם זה היה כך, הייתי אומר לך את מה שנוהג לומר ידידי נדב שנרב (גם הוא משתתף בפורום כאן מדי פעם): גם הגרביטציה מייתרת את אלוקים, בדיוק כמו האבולוציה. הרי היא נותנת לנו הסבר מדעי לתהליכים פיסיקליים, אז אלוקים מיותר. הוא לא מבין מה ההבדל בין אכולוציה לגרביטציה לעניין הדיון על אלוקים, אם הטענה היא שקיומו של הסבר מייתר את אלוקים. בספר אני מביא את דבריו ומאריך לדון בזה. אני מסביר מדוע אנשים חושבים שיש הבדל, אבל לבסוף אני מראה שבאמת אין שום הבדל, והוא צודק."
אני מבין מה אתה אומר, אבל גם אם אין שום הבדל: אצל הרבה אנשים שאני פגשתי, אלוהים הוא הכרח שנובע מתוך המורכבות של הטבע, ומשום כך, בכל צעד שאנו עושים על מנת לחשוף את המורכבות הזו ללא צורך באלוהים אנו למעשה מייתרים את אלוהים ככורח.. כך שבסופו של דבר אלוהים יהפוך דומה לשאלה האם הגענו לפה ע''י חוצנים ירוקים עם משושים בצבע כחול מערפילית ראש הסוס.. - יכול להיות אמנם.. אבל גם מאוד יכול להיות שלא.. אני אשמח לקרוא את הספר כפי שאמרתי.. |
|
תוקן על ידי קייבמאן ב- 22/07/2011 18:49:52
תוקן על ידי קייבמאן ב- 22/07/2011 18:52:27
|
|
|
|
| נשלח ב-22/7/2011 18:08 |
|
| |
| צענערענע כתב: |  |
"היגיון פשוט הוא אותה שכבה של דעות קדומות שאנחנו רוכשים לפני שאנחנו בני שש עשרה. " |
|
אהבתי..
|
|
|
|
| נשלח ב-23/7/2011 22:02 |
|
| |
טוב, זה כבר באמת נעשה חסר טעם. אם לא מובן מאליו שיש כאן טעות כנראה כבר לא יעזור מאומה. אי אפשר לחזור שוב ושוב על אותן טענות בדיוק ללא נימוק וללא התייחסות למה שאני עונה. השאלה היא הבאה: האם אתה חושב שלאיש מדע יש סמכות מקצועית בטענה שחוקי הטבע מייתרים את אלוקים? זו השאלה. אתה חוזר כל העת שכן, אבל לא ראיתי נימוק בדבריך. זו טענה לא מדעית בעליל, והיא שייכת לפילוסוופיה של המדע. לא צריך ללמוד פילוסופיה כדי לענות עליה, אבל צריך להיות מודע לניואנסים פילוסופיים, מה שלא קיים אצל רבים.
כשאתה כותב שאיש מדע יכול לטעון "שהתשובות שאלוקים סיפק", זוהי בדיוק התמודדות עם בריאתנות. ואילו אני כתבתי וחזרתי וכתבתי שלא על כך מדובר אצלי. "לחשוף את המורכבות ללא צורך באלוקים", מי עושה זאת? המדע אינו עוסק בשאלה האם המורכבות היא עם צורך באלוקים או בלעדיו. הוא עוסק במורכבות עצמה. ההשקפה האם יש או אין צורך באצלוקים אינה קשורה למדע. אני שוב ושוב מחלק בין הדברים, ואתה חוזר ושוב ושוב על הטעות הזאת בלי שם נימוק. "תשובות שעולות כבדרך אגב מתוך העיסוק המדעי", זהו משפט מעורפל להפליא. השאלה האם מדובר בטענות מדעיות או לא. זה ממש לא חשוב אפרופו מה הן עולות. יש אדם שתוך כדי העיסוק בחקר האבולוציה מגרד לו ברגל. האם בגלל זה הגירוד ברגל הוא טענה מקצועית?
ובאשר לאותה שיכבה של דעות קדומות שאדם רוכש לפני הגיעו לגיל שש עשרה, רק נמנה חלק מהן: עקרון הסיבתיות, האינדוקציה, המוסר וכדו'.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/7/2011 23:59 |
|
| |
תוקן על ידי קייבמאן ב- 24/07/2011 00:49:13
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2011 00:43 |
|
| |
"ובאשר לאותה שיכבה של דעות קדומות שאדם רוכש לפני הגיעו לגיל שש עשרה, רק נמנה חלק מהן: עקרון הסיבתיות, האינדוקציה, המוסר וכדו'. "
ואולי גם תצרף לרשימה ש 1פלוס אחד שווה 2?
האם הבחנה בין דעות קדומות לכאלה שאינן קדומות קשורה לניואנסים פילוסופיים או מדעיים?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2011 00:50 |
|
| |
כפרפרזה על אמרתה של נחמה לייבוביץ ניתן לומר שהיגיון זה מה שאני חושב והדעות הקדומות זה מה שאתה חושב.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2011 06:10 |
|
| |
| mdabraham כתב: |  | "תשובות שעולות כבדרך אגב מתוך העיסוק המדעי", זהו משפט מעורפל להפליא. השאלה האם מדובר בטענות מדעיות או לא. זה ממש לא חשוב אפרופו מה הן עולות. יש אדם שתוך כדי העיסוק בחקר האבולוציה מגרד לו ברגל. האם בגלל זה הגירוד ברגל הוא טענה מקצועית?
|
|
שאני אבין: כשאני מדבר על תשובות שנענות מתוך ניסיון מדעי אצל החוקר, אתה מבין שאני מדבר על גירוד ברגל?? מלבד זה שלא כל כך ברור לי איזה 'תשובה' החוקר יקבל מזה שמגרד לו ברגל, לא כל כך הבנתי את הקשר למה שכתבתי..
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2011 14:12 |
|
| |
טענתי היא שמחשבות על הצורך או אי הצורך באלוקים שעולות לחוקר תוך כדי מחקרו באבולוציה הן בדיוק באותו מעמד כמו מחשבות על התערוכה האחרונה שהוא ראה שעולות לו במהלך מחקרו. כדי להקצין כתבתי שזה גם כמו גירוד ברגל בעת המחקר. זה בדיוק אותו דבר מבחינת הסמכות המקצועית של החוקר לגבי העניין. סמיכות הזמנים אינה אומרת שיש כאן קשר מהותי.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2011 14:33 |
|
| |
| mdabraham כתב: |  | טענתי היא שמחשבות על הצורך או אי הצורך באלוקים שעולות לחוקר תוך כדי מחקרו באבולוציה הן בדיוק באותו מעמד כמו מחשבות על התערוכה האחרונה שהוא ראה שעולות לו במהלך מחקרו. כדי להקצין כתבתי שזה גם כמו גירוד ברגל בעת המחקר. זה בדיוק אותו דבר מבחינת הסמכות המקצועית של החוקר לגבי העניין. סמיכות הזמנים אינה אומרת שיש כאן קשר מהותי.
|
|
מכיוון שטענת שלימוד פילוסופיה לא קשור להבעת דעה אלא מה שדרוש זאת מודעות הרי השאלה מתחדדת ביתר שאת: איזה סמכות יש לך לקבוע שהוקינג אינו מודע לצדדים הפילוסופיים של מסקנתו?
כלומר הסיטואציה היא כזאת:יש מצד אחד את הוקינג הגאון עם המודעות שלו ומצד שני אתה עם המודעות שלך.
למי נאמין יותר?
|
|
|
|
|