|
|
| נשלח ב-8/8/2011 22:26 |
|
| |
| אמשלום כתב: |  | [מקסמן,
בהחלט ייתכן שחוקרים טועים לעיתים בניתוחם ובפרשנויותיהם, אבל אני בטוחה שהם מסוגלים (בגלל השיטה ולא בגלל כישורים אישיים כלשהם) לנתח ולהבין תופעות שמי שחי אותן ובתוכן אינו מסוגל.] |
|
צודקת, יש כמובן מצבים כאלה, ובדרך כלל זה בא מחוסר לימוד והבנה משני הצדדים, ובעיקר מחוסר לשמה (= לשמה לעצם החקירה והאמת, כלומר מראש לפעמים החוקר מעוניין בתוצאה, ושוב זה קיים בכולנו בכל הצדדים לדעבונינו)
|
|
|
|
| נשלח ב-10/8/2011 07:54 |
|
| |
אמשל כאחד שקרא את הספר – רובו המכריע הכמותי עוסק בניתוח והבנת שיטתו הלימודית של החזו"א ונסיון לחשוף את רבדיו האישיים העמוקים שהשפיעו על כך. בשביל זה צריך שני דברים. הראשון – נכונות ויכולת להבין את הסוגיות לעומקן. השני – הבנה של האטצוספרה הליטאית שממנה צמח. יש לי החשש שהחוקר לא היה מצוייד בראשון (את זה הוכחתי באשכול אחר), וגם לא בשני, כך שמחקרו פספס המון
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2011 21:13 |
|
| |
למרות שאני ממתין ליום בו אכתוב בצורה מסודרת ביקורת על הספר, לא יכלתי להתאפק מלציין כאן לטעות גסה שאופיינית למחבר. למרות שמבחינת נימה באופן כללי הוא כותב טוב ונחמד, הוא אינו מבין שאינו בר הכי להתמודד עם דיונים הלכתיים נרחבים, כמו שבהיסטוריה או בפילוסופיה צריך להיות מקצוען כדי להתמודד עם הגדולים, כך גם בהלכה. פרט זה לא עומד לנגד עיני חלק מחוקרי מחשבת ישראל שהופכים את עצמם לחוקרים בגרוש.
בראון קופץ למסקנות בנמהרות ובשטחיות מבלי להבין שאין לו כלים להתמודד מבלי התמקצעות בהלכה גופה, ובזחיחות דעת אופיינית (עברתי קצת על חלק מהמקומות הרבים בהם מציין בראון שלא מצא 'לפי ידיעתו' כך וכך, והנה שוד ושבר, פשוט חוסר ידע בסיסי, כך למשל בעמ' 517 הוא מביא את הביאור הלכה בשם פרי מגדים, ומציין שלא מצא שום דבר מעין זה בפרי מגדים, אמנם לפנינו בפרי מגדים משבצות זהב או"ח קא' נמצאים הדברים מלה במלה, בראון באמת חשב שהמ"ב סתם ציין פמ"ג בלי לדעת מה הוא עושה? או שלא ידע שגם מ"ז הוא פמ"ג וחשב שרק אשל אברהם? וכמוהו עוד רבים) הוא מתקדם צעד ושניים קדימה, הנושא שאני מדבר עליו הוא השיעורים, עמ' 425-440, דבריו רצופים טעויות, וזה לא נורא, כל אחד יכול לטעות, בפרט אם הוא דוקטור, נבעך. אבל אני תוהה היכן הרצינות, עבודת דוקטורט או לא? במקום להתפלפל (עמ' 430) ולחפש הוכחות מתחת לאדמה למנהג אשכנז (-גרמניה) בענין השיעורים מתוך דברי ר' קלמן כהנא וכדו', יכל בראון לפנות אל הרבה מקורות מוכרים העוסקים בנושא, למשל מכתבו המפורסם של רש"ר הירש בתשובותיו (שמש מרפא סי' כד', שו"ת רבי עזריה הילדסהיימר יו"ד סי' רי', ועוד מקורות קדומים כמו תשובת מהרי"ו עא').
בכל אופן ההערה שלי היא על קטע הסיום הממחיש את השבלוניות של מחקרינו:
"דוקא הסטייפלר שהתנגד אפילו לעצם הצגתה של שיטת ר"ח נאה כשיטה העומדת מול שיטתו של החזו"א וציוה שלא להדפיסה כלל (נ.ב. הציווי לא להדפיס לא בא כצנזורה של אי פרסום, אלא של לא להציג את שתי השיטות כשוות בספר של קיצור הלכות, וההבדל מובן..., דינו), ריכך לימים את עמדתו ומוכן היה להודות בלגיטימיות של מנהגי שיעורים אחרים.. במכתב שכתב אל חולה שהתעקש לאכול כזית מרור לפי שיעור החזו"א אע"פ שסבל מכיב קיבה הוא מפתיע עוד יותר: לדבריו החולה רשאי 'לסמוך בהחלט' על דעת המקטינים, שכן 'ידוע שמרן החזו"א זצ"ל היה סובר שמעיקר הדין סגי לכזית בשיעור הנ"ל רק שלכתחלה היה אומר להחמיר לדאוריתא כפסק האחרונים ז"ל".
בראון באמת חשב שהסטייפלר לימים 'ריכך את עמדתו' והחליט שכל השיעור הגדול אינו אלא חומרא לכתחלה לא מעיקר הדין אלא לחוש לדברי אחרונים ז"ל. וכזו פצצה הוא מטיל עלינו בסיום הדברים, מבלי להסביר איך יכול להיות שכל הפולמוס העז הפך לכלום, לחומרא לכתחלה. ההסבר השבלוני הוא ש'לימים', שתי תקופות, תקופת ההחמרה ותקופת ההקלה, כשהגיעה תקופת ההקלה, הרגילה בימי הזקנה, החליט הסטייפלר להתרכך ולומר שכל השיעור הגדול הוא חומרא לכתחלה...
ראשית, ההסבר השבלוני מופרך מעיקרו, הסטייפלר לא מתרכך אלא כותב שידוע שהחזו"א סבר כך, זו לא המצאה מאוחרת אלא דברים המיוחסים לבעל הדעה עצמו, הסטייפלר לא כתב זאת 'לימים' אלא כתב זאת במפורש בספרו שיעורין של תורה (ראה בסמוך) שנדפס עוד לפני הסיפור בו התנגד להדפסת דעת רח"נ כשיטה שוה לחזו"א.
והעיקר: בראון לא הבין את ההבדל הבסיסי בין מדות אורך לבין מדות נפח, לגבי מדות אורך האגודל הוא עובדה שכל אחד יכול לראות בשטח, אין אגודלים של 2 ס"מ, מלבד אצל אנשים חריגים, ובזה אי אפשר להתווכח עם שיטת החזו"א (מלבד הצעת ד"ר גרונפלד, שהיא ויכוח הלכתי נפרד, ונוגדת את דעת הפוסקים האחרים, מבלי קשר לדיון עם רח"נ). בעוד בראון כותב שרח"נ ערך ניסויים להוכיח את דבריו (ה'ניסוי' שלו היה ניקוב חור של 2 ס"מ בקרטון, והרבה אנשים הצליחו להכניס בו את היד.. שיעורי תורה שער ו'), הוא אינו מתייחס לעובדה הפשוטה הזו ששיעור האגודל של החזו"א הוא עובדה. בזה כותב החזו"א שאפשר להתיר אשת איש על סמך השיעור הגדול. ומימי לא שמעתי מי שהשיב משהו עניני לעובדה הפשוטה הזו.
אך לגבי מדות נפח, מה שקובע הוא הזית של זמננו, כפי שפסק ר"ח מוולז'ין כמובא בשיעורין של תורה מהסטייפלר, וכל הרעיון של נשתנו הטבעים אינו אלא ענין צדדי שהעלו כדי ליישב את ההשוואה למדות נפח, אבל אין לזה על מה שיסמוך, וכל היחס שנקבע בין כזית לביצה מיוסד על פלפול ואינה אלא דעת יחיד של התוספות (הרשב"א במשמרת הבית למשל, כותב שבביצה יש טו' זיתים. בספרד בה חי היו זיתים, לעומת זאת בארצם של התוספות לא היו זיתים, והתוספות לא ידעו אפילו איך הם נראים, כמו שמוכח משאלתם מדוע אין 'פרט' בזיתים, בזמן שאופן מסיקתם אינו מאפשר 'פרט').
בכל אופן ברור שמעיקרא החזו"א תפס במדות אורך כדבר ברור לקולא ולחומרא את השיעור הגדול, ובמדות נפח את השיעור הקטן כזית של זמננו שהוא הקובע. רק לכתחלה חשש לדעות של שינוי הטבעים. קושיה מעיקרא ליתא, והתירוץ החביב של שתי תקופות בחייו, יישאר לשאר החקירות הנשגבות של בראון.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/8/2011 08:07 |
|
| |
קראתי חלקים מהספר והפסקתי בראותי עוד 'ביוגרפיה אוביקטיבית' הזרועה בדעות האישיות של הכותב. החמצה.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/8/2011 12:17 |
|
| |
האם מצאת אי פעם ביוגרפיה אובייקטיבית? אשמח להכיר.
(גם אוטוביוגרפיה .כנ"ל)
|
|
|
|
| נשלח ב-23/8/2011 07:19 |
|
| |
א. מחבר הספר בחר להטות בכוח אישיות נבדלת אל דרכו הוא ודומה כי זו כבר איוולת. חוסר ההבנה ואי אבחון הניואנסים זועקים ברורות כי המחבר חניך אסכולה שונה מנשוא ספרו וכלי מידתו מפלנטה אחרת לגמרי.
ב. באופן כללי הן כותב והן קורא מונחים בקרן זוית סובייקטיבית דרכה בוחר הכותב את נושאי כתיבתו ופרטיה והקורא לפי ראות עינו בוחן את הנקרא. מעתה אך לגיטימי הוא שהסופר מוצא נקודות שלדעתו ראויות לציון והקורא יש שהוא מוצא אותן טפלות לטעמו.
ג. מאידך כתיבת ביוגרפיה מתוך פרספקטיבה רחבה ורבת גוונים על פי רוב חוטאת לאמת. שכן לא נמצא עדיין האדם שדעת כל הבריות נוחה הימנו.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/9/2011 20:25 |
|
| |
סברא של החזו'א
שו"ת מנחת שלמה חלק א סימן יב מוצא אני לנכון להודיע שבהיותי פעם אצל מרן בעל החזו"א זצ"ל אמרתי לו שהמרתיח מים בשבת ע"י מזלג חשמלי ששני קצוותיו מרוחקים והמעגל נוצר רק ע"י המים אשר על כן הם מתחממים ורותחים, שלדעתי איסורו רק מדרבנן, דכיון שזרם איננו אש ממילא הו"ל כמבשל בתולדת חמה דפטור מחטאת, ואמרתי שלדעתי רצוי לפרסם דבר זה לבתי חולים וכדומה, והשיב לי בפשיטות דכמו שהמבשל במים חמים שהם "תולדה" מאש חייב חטאת, כך גם המבשל בזרם של חשמל הואיל ובדרך כלל הוא תהליך היוצר אש הו"ל כעין "עיבור" של אש, וכמו שחייבין על תולדה כך גם על עיבור הואיל ובדרך כלל הוא עתיד להיות אש אע"ג שלמעשה רק חימם מים ולא נוצר שום אש. מאד התפלאתי לשמוע דבר זה וילדות היתה בי לומר שרק הראשונים היו יכולים לומר חידוש גדול כזה, אך הוא חזר והשיב שלדעתו הוא פשוט ואין צריכים כלל להיות רשב"א לומר דבר זה, אולם גם היום זה תמוה מאד בעיני, ובפרט שהזרם עצמו רק במרוצתו משפשף ומחמם את החוט שמתנגד לו עד שהוא נהפך לאור ושורף ונקרא אש, אבל לגבי הזרם עצמו לא שייך כלל לומר שהוא אש לא בתחלה ולא בסוף. אגב סברא זו מזכירה לי סברא של חלק מחכמי מרוקו להתיר הדלקת גפרור ביו'ט וסברתם שאין בזה נולד דהאש טמונה בראש הגפרור ורק מגלים אותם ואין כאן נולד ממש
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/9/2011 23:27 |
|
| |
| גילויהאמת כתב: |  | [1] וכיוצ"ב אמר הגר"ש גלבר לצורב אחד שהקשה לו קושיות על החזו"א- כשמעיינים בחזו"א צריך לדעת לעגל פינות |
|
אמר לי ת"ח א' מתלמידי תלמידיו דהחזו"א, "חזו"א לומדים כמו שהחזו"א למד ראשונים"
הנה דוגמא א' לדרך שבה החזו''א למד ראשונים, הרמב"ן הידוע באדם המזיק באונס, וז"ל: חידושי הרמב"ן מסכת בבא מציעא דף פב עמוד ב
וסוף דבר כיון שהזכירו חכמים באונס נזקין אבן מונחת בחיקו ולא הכיר בה מעולם (ב"ק כ"ו ב'), ונפל מן הגג ברוח שאינה מצויה (שם כ"ז א') הרי הזכירו סוף האונסין כלם, דרוח שאינה מצויה אפילו כאותה של אליהו במשמע
ובחזו"א ב"ק יא כא "ובעיקר
דברי הרמב"ן נראה דמודה דבאונס גמור פטור אדם המזיק אלא כל שאפשר לי' ליזהר
חשוב אדם המזיק אף שהנזק אינו מצוי כלל"
וכמו שאמר ר' אשר דויטש "אם הרמב"ן היה רוצה שהחזו"א לא יבוא אחריו ויכתוב שהוא מודה באונס גמור, חוץ מלכתוב ודלא כחזו"א, מה עוד הוא היה צריך לכתוב?
תוקן על ידי רוצה_להבין ב- 12/09/2011 23:29:05
|
|
|
|
|
| נשלח ב-13/9/2011 00:43 |
|
| |
אחר המחילה, אין כאן שום סתירה. הרמב"ן כותב שאפילו רוח של אליהו, והחזו"א לא מתווכח עם זה, שהרי כתב 'נזק שאינו מצוי כלל', אלא שתלה טעם הדבר באפשר ליה ליזהר, שיכל שלא לעלות לגג ולכן חשיב אדם המזיק. ולא כתב שמודה אלא באונס גמור, שלא היה שום דבר שיכל שלא לעשות.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/9/2011 01:04 |
|
| |
ישנה הבנה אחת בסיסית בספר חזו"א, שמי
שיעמוד עליה זה יפתור לו את רוב קושיותיו והשגותיו על החזו"א,
מצינו הרבה בפוסקים שאחרי שגמרו לחלוק באריכות
על הקודמים להם סיימו "ואולי גם הוא התכוון לדברי רק שאין הלשון מתיישב
כ"כ",
ואז מגיע המרובע ומתחיל לחשוב איך
"באמת" היה אפשר להכניס את הפי' החדש לתוך דברי הקודמים, ולמה "אין
הלשון מתיישב כ"כ" הרי הלשון לא מתיישב בכלל וכו' וכו'
וכוונת החולק ברורה מה שקודמי אמר זה הבל הבלים
שנסתר מראיות פשוטות מש"ס והראשונים, ומפני כבודו מוסיפים "ואולי גם הוא
התכוון וכו'"
בדומה לזה הרבה פעמים החזו"א הכריע כשיטה
אחת, והיה יכול להשאר בזה, אך מפני ענוותנות או סיבה אחרת, העדיף לא לכתוב שחולק
על ראשונים אחרים, ופירשם בצורות מקוריות שהרבה פעמים נוטות לכאו' מהאמת, ואין
כוונתו שבאמת זה הפשט בדבריהם אלא זה צורה עדינה לחלוק על דבריהם,
ואבוהא דכולהו הוא הדרהם של הרמב"ם,
(וזה כוונתו גם בדברי הרמב"ן, ודאי
שהרמב"ן אחז שאדם המזיק חייב גם באונס גמור,, אבל זה דבר שלא יתכן שאם אדם
הלך לתומו ברחוב ורוח כשל אליהו הטיחה אותו בחפץ והזיק שנחייבו לשלם, לכן נאמר
בצורה עדינה שגם הרמב"ן מודה שזה לא יתכן)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/9/2011 01:22 |
|
| |
אני בטוח שלא התכוונת למה שאמרת, ויש לי על זה מאתיים ראיות בנסתר ועוד מאה בנגלה, וידעת שאיני מגזים
|
|
|
|
| נשלח ב-13/9/2011 02:58 |
|
| |
ישיביש אתה בטוח גם שכל פעם שהש"ך כותב "ואולי גם הסמ"ע התכוון לזה",באמת היה הוו"א לש"ך שהסמ"ע נתכווין לזה?
(סערת
אליהו הייתה מרימה גם מי שהלך ברחוב ולא עלה לגג, ומה לנו להאריך אחר
שהרמב''ן כתב סוף כל האנסין ולא נתקררה דעתו עד שהוסיף "כלם")
|
|
|
|
| נשלח ב-13/9/2011 21:46 |
|
| |
| רוצה_להבין כתב: |  | ישיביש
אתה בטוח גם שכל פעם שהש"ך כותב "ואולי גם הסמ"ע התכוון לזה",באמת היה הוו"א לש"ך שהסמ"ע נתכווין לזה?
(סערת אליהו הייתה מרימה גם מי שהלך ברחוב ולא עלה לגג, ומה לנו להאריך אחר שהרמב''ן כתב סוף כל האנסין ולא נתקררה דעתו עד שהוסיף "כלם") |
|
אדוני לא עיין בחזו"א ושמא מצא איזה משפט בגוגל או בספרי הפראפסערין, החזון איש מתייחס לסברת הרמב"ן ומאריך לבאר דעתו. החזו"א מניח שלא ייתכן שאדם חייב באונס שאין לו שום אחריות עליו, כגון זרקוהו על התינוק. ומביא שכך מפורש בגמרא כח. שאונס רחמנא פטריה. ולכן צריכים לבאר את שיטת הרמב"ן מה הגבול של דבר לא מצוי שחייבים עליו, וכתב החזו"א שכל היכן שהאדם הביא עצמו למקום האונס, אפילו שהוא אינו מצוי בכלל, עדיין האחריות עליו שהיה לו שלא להגיע, כגון שהלך לישון במקום שישנים לפעמים עוד אנשים, או שעלה לגג. ובכה"ג אפילו באה רוחו של אליהו והעיפה אותו מ"מ הוא אחראי. אבל במקרה שהוא לא עשה שום דבר מיוחד, חשבינן להמזיק שהוא זה שבא, והוא הביא עצמו למקום הנזק. ולכן אם רוחו של אליהו לקחה אדם מהקרקע והרימה אותו וזרקה אותו על ראשך, אתה חשיב מביא עצמך למקום הנזק. משא"כ אם האדם על הגג האחריות עליו.
לגוף טיעונך, מסתבר וכך אני מרגיש שיש הרבה פעמים שמישהו מסייך 'ואולי גם פלוני התכוין לזה' ואינו אלא דרך כבוד או דרך השערה וכדו' ולא משהו מבוסס, לא בדקתי בענין ש"ך וסמ"ע. אבל זו לא סיבה לטעון טענות סרק בכל מקרה.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/9/2011 23:01 |
|
| |
| מתעניין12 כתב: |  | אגב סברא זו מזכירה לי סברא של חלק מחכמי מרוקו להתיר הדלקת גפרור ביו'ט וסברתם שאין בזה נולד דהאש טמונה בראש הגפרור ורק מגלים אותם ואין כאן נולד ממש |
|
ראה בקישור הבא, שאלה ג': http://www.temanim.org/nosachteiman/gnzy_mlkim.htm (על התשובה חתום בין היתר הרב יחיא קאפח)
|
|
|
|
|