בית פורומים עצור כאן חושבים

ספרו החדש של בנימין בראון על החזון איש

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-24/7/2011 17:43 לינק ישיר 

באר דבריך

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2011 20:03 לינק ישיר 

כיון שכפי הנראה  דינו לא קרא את הספר ולכן הוא כותב דברי הבל. והראיה המחבר כותב שאשתו של החזון אי"ש הייתה בת 40 ולא 54 כפי שכותב דינו. והטעות של דינו נובעת מכך שהמחבר הביא בשם קוליץ, שאשתו של החזון אי"ש הייתה כפליים מגילו של החזון אי"ש בעת החתונה .אבל כתב מיד שזאת בהתאם לכך שקוליץ כתב שהחזון אי"ש היה בן 20 בעת חתונתו. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2011 21:03 לינק ישיר 

דינו
אני לא יודע מה אתה רוצה, עד לחזון איש חשבו שניתן לחכמים לחלוק עם ראיות וסברות ולהבין אחד את השני, לפחות להתווכח, בא החזון איש וחידש שראיות לא מכריעות, סברות לא מכירעות, רק שיקול הדעת שלו מכריע והוא לא יכול אפילו להסביר בדיוק למה הוא שוקל כך. כל מי שקרא אגרות חזו"א יודע למה אני מתכוון. 
ואמרתי שהבעיה הוא שלא נשארים עם שום דרך פסיקה והכרעה זולת לקבל דברי החזו"א כתורה מסיני, עובדא שרוב הבאים אחריו אינם יכולם או יודעים להכריע כמעט ורק מחמירים ומחמירים. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2011 21:22 לינק ישיר 

חכם לעצמו, הספר לא אצלי, אבל קראתיו, המחבר מעתיק בגוף הספר שגילה היה כפליים מגילו, וגם קובע שגילו היה 27 אין במקום שום הסתייגות או נסיון לברר מה גילה האמיתי, להזכירך זו עבודת דוקטורט בנושא היסטורי ולא כתבה בעיתון. יהי אור החזוא רק עמד על התופעה הפסיכולוגית שאין הרבה תועלת בויכוחים מתמשכים. אעפ"כ עם מי שהסתדר התכתב גם בארוכה כגון ר'א פלצינסקי ובנימוק שאין תועלת השתמש בעיקר מול אלו שלא היו פתוחים באמת לדיון החומרות הוא ענין לעצמו לחזוא היו גם קולות הבאים אחריו זה ענין אחר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2011 21:24 לינק ישיר 

דינו, קבל צל״ש ממני, זה גם ההתרשמות שלי מהספר אבל לא הגעתי לעומק הטענות שהצעת כאן בטוב טעם ודעת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2011 23:12 לינק ישיר 
לדינוזארוס

לא קראתי את סיפרו של של בני בראון בכל אופן בדברים שהובאו כאן אכן הוכחת שבני בראון דיבר על סוגיא שכלל לא מבין בה. בכל אופן לעצם הנושא של השיטה ה'סודית' של החזון איש אני באופן אישי מרגיש שיש משהו בביקורת של יהי אור על החזון איש. אין ספק שלגדולי תורה יש ידע גדול שמכוחו הם יורדים לעומק יותר ממני אבל עם כל זה כשאני לומד רע'א קצות נתיבות וכל גדולי התורה הם מנמקים את דבריהם בצורה מאוד ברורה יכול להיות שאני צריך ללמוד הרבה ולעמול הרבה להבין את דברים אבל בסופו של יום יש דבר ברור. והיות ודבריהם ברורים אפשר (באופן עקרוני אם יודעים) להתווכח איתם.

בחזון איש נתקלים לא אחת בסברות 'ערטילאיות' אין לי כרגע דוגמאות אבל אני מניח שאף אחד לא יכחיש זאת . נוסף לכך דרכו של החזון ליישר (או לעקם כל אחד לפי הבנתו) מקורות לפי דרכו. דוגמא אחת חזקה שזכורה לי כרגע היא בחקירה המפורסמת של הקצות בגדר שליח שמביא מחלוקת טור ורמב'ם בנשתטה המשלח. שכתב הרמב'ם הגט פסול והרמב'ם בתחילת הל' גירושין כתב שכל מקום שכתב בטל הוא מן התורה ופסול הוא מדרבנן והטור כתב שהוא פסול מן התורה והחזו'א כתב שלכו'ע הוא בטל מן התורה ועל מה שכתב הרמב'ם פסול כתב החזו'א דבר מדהים ולשונו פחות או יותר 'אין לדייק ממילה אחת'. די ברור לי שאם משהו אחר היה אומר דבר כזה גם הרב דינו היה אומר שזה שטות והבל.

לגבי הסוגיא של ביטול איסור לכתחילה אני לא מונח בסוגיא כעת אבל גם שם עם דבריו של דינו עדיין הרושם הוא שהחזון איש 'מיישר' את הרמב'ם לפי דרכו.

ואעיר על דבריו של דינו שני דברים:

כתב דינו:

"יש גמרא מפורשת דין העולה מן הש"ס שמותר לבטל דרבנן לכתחלה.. אוקי באו תוספות וחידשו דין שאינו עולה מן הש"ס שכל שיש לו עיקר מן התורה אסור לבטל אותו לכתחלה"

ראשית, הדין של תוספות "עולה מן הש"ס" באותה מדה, כי הם מביאים את הגמרא בביצה ג: שבעיגול של תרומה אין להוסיף ולבטל.

לפי הבנתי כאן בני בראון צודק. אף שיש סתירה בגמ' הדין של תוס' אינו עולה מן הגמרא. באופן עקרוני יתכנו הרבה תירוצים אחרים וידוע שדרכו של תוס' לתרץ קושיות וסתירות בכל מיני תירוצים גם אם אינם עולים מפשט הגמ'. באופן כללי דרכו של הרמב'ם היא שיש כאן מחלוקת ולפסוק כאחת מהם וכלל לא לתרץ את הסתירה. מאחר שבגמ' וברמב'ם לא נזכר כלל בעניין ביטול לכתחילה חילוק בין יש לו עיקר מהתורה לאין לו עיקר מהתורה טענת החזון איש רחוקה מאוד בדעת הרמב'ם.

כתב דינו:

לפני שאתייחס לתשובת החזו"א לרב ווזנר, אוסיף שהחזו"א סומך את פירושו בדעת הרמב"ם, על תלמוד ערוך בפסחים מד. שם אמרו שהמשנה דתרומות מדברת בתרומה בזמן הזה. וייתכן שדברו במפורש גם על המשנה דתרומות ז' ה' האוסרת לבטל איסור. וכך נפסק ברמב"ם הלכות תרומות פי"ג ה"י, וסומך לזה את דין תרומת חו"ל שמותר לבטל. ואילו בתרומת א"י לא כתב את ההלכה הנדרשת שבזמן הזה מותר, ומכאן מוכח בצורה ברורה שהרמב"ם אוסר לבטל תרומה בזמן הזה.

ובכן ההוכחה הברורה היא בתנאי שהרמב'ם הניח שמי שקורא את סיפרו קרא קודם את תוספות וראה שלעניין ביטול איסור לכתחילה יש שני סוגים של איסור דרבנן אחד שיש לו עיקר מהתורה ואחד שאין לו והיות והנחה זו לא מתקבלת על הדעת והרמב'ם עצמו כתב שספר היד דיו שלא יקראו בספרים אחרים והרמב'ם עצמו לא קרא את תוספות הוכחה ברורה זו אין לה שום מקום ולהפך.

לסיכום גם בדוגמא זו וגם בדוגמא משליח הגט קשה לי להאמין שמישהו באמת חושב שכוונת הרמב'ם כחזון איש ואני גם מתקשה להאמין שהחזון איש חשב כך. באופן כללי הרושם הכללי שלי בחזון איש שבניגוד לרע'א וכל גדולי הדורות שהיו כופפים דעתם לפני דברי הראשונים החזון איש נוהג לכפוף דברי הראשונים לפי דעתו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2011 23:40 לינק ישיר 

אני לא מתכוון להיכנס לדרכו של דינו לקטול את בן שיחו בכל מיני קטילות אישיות, אני כן מתכונן לחזק את דברי בין בעניין זה ובין בשאר עניינים.
ועל כך בהמשך הלילה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2011 00:59 לינק ישיר 

ראיתי שכתבו כאן שיש לי בקורת על החזון איש זצ"ל. ח"ו שיהיה לי בקורת על החזו"א. אבל כן כתבתי את הבעיה שיצא לי אם מנסים לקחת את דרכו. שנראה שהדבר הזה מושך לשני כיוונים קיצוניים ולא נכונים. או שכל אחד מחליט מה שנראה לי בלי צורך להתחשב עם המקורות או עם שום דבר. מה שכנראה קרה עם הרג"נ ותלמידיו, כמו שאפשר לראות כאן בפורום ע"י מיימוני. א שזה מגיע לכך שאין לאף אחד רשת וסמכות להכריע זולת החזו"א בעצמו, וכל השאר יכולים רק להחמיר ולבחמיר ולהחמיר. מה שקרה עם אלרים מהמכונים חזונאישניקים.

שני הדרכים האלו לא ייתכנו.

ועד החזון איש איני יודע ממושג כזה ששואלים לפוסק קושיא על דברו בראיות והוא בעצם פוטר את עצמו לגמרי מלענות ועונה בסגנון לבי אומר לי ואין אחר דברי כלום. ושיהיה ברור, אצל החזו"א אין כזה מושג שלבי אומר כן א"כ לבך יכול לומר להיפך. אלא מי שאומר דלא כדבריו נידון כמעט ככופר בתורה. ראו ערך שיעורים וקו התאריך. [וגם את הבעיה הזו ניתן לראות אצל מיימוני] 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2011 01:07 לינק ישיר 

כנראה שרק את החזו"א מותר לקטול,אבל כשקוטלים אותך,זה כבר בעיה...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2011 01:11 לינק ישיר 

יהיאור כתב:

ראיתי שכתבו כאן שיש לי בקורת על החזון איש זצ"ל. ח"ו שיהיה לי בקורת על החזו"א. אבל כן כתבתי את הבעיה שיצא לי אם מנסים לקחת את דרכו. שנראה שהדבר הזה מושך לשני כיוונים קיצוניים ולא נכונים. או שכל אחד מחליט מה שנראה לי בלי צורך להתחשב עם המקורות או עם שום דבר. מה שכנראה קרה עם הרג"נ ותלמידיו, כמו שאפשר לראות כאן בפורום ע"י מיימוני. או שזה מגיע לכך שאין לאף אחד רשות וסמכות להכריע זולת החזו"א בעצמו, וכל השאר יכולים רק להחמיר ולבחמיר ולהחמיר. מה שקרה עם אחרים מהמכונים חזונאישניקים.

שני הדרכים האלו לא ייתכנו.

ועד החזון איש איני יודע ממושג כזה ששואלים לפוסק קושיא על דבריו בראיות והוא בעצם פוטר את עצמו לגמרי מלענות ועונה בסגנון לבי אומר לי ואין אחר דברי כלום. ושיהיה ברור, אצל החזו"א אין כזה מושג שלבי אומר כן א"כ לבך יכול לומר להיפך. אלא מי שאומר דלא כדבריו נידון כמעט ככופר בתורה. ראו ערך שיעורים וקו התאריך. [וגם את הבעיה הזו ניתן לראות אצל מיימוני] 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2011 09:14 לינק ישיר 

ובכן את אשר נדרתי אשלמה.

כפי שהבטחתי אני אדבר בינתיים רק על ההערה הזאת.

א.    

דברי:

"יש גמרא מפורשת דין העולה מן הש"ס שמותר לבטל דרבנן לכתחלה.. אוקי באו תוספות וחידשו דין שאינו עולה מן הש"ס שכל שיש לו עיקר מן התורה אסור לבטל אותו לכתחלה".

דברי דינו:

ראשית, הדין של תוספות "עולה מן הש"ס" באותה מדה, כי הם מביאים את הגמרא בביצה ג: שבעיגול של תרומה אין להוסיף ולבטל. שנית, טעות בהבנת הדברים, דעת התוספות בודאי נפסקה להלכה, ואין ויכוח על סברא זו שיש לו עיקר מן התורה, שהיא עולה מן הש"ס ומוזכרת בהלכה ובתלמוד בכמה וכמה מקומות. השאלה היא איך לפרש את דברי הרמב"ם.

תשובת דברי:

ובכן כפי שכבר העיר בצדק מתעניין בגמרא כתוב "מפורש" שבדרבנן מותר לבטל איסור לכתחילה, והא לך לשון הגמרא:

והא קא מבטל איסורא לכתחלה, ותנן: אין מבטלין איסור לכתחלה! - הני מילי בדאורייתא, אבל בדרבנן מבטלין.

ואם כן באופן פשוט תרומה בזמן הזה כיוון שהיא דרבנן מותר לבטל אותה.

דבר שיש לו עיקר מן התורה שיהא דינו כדבר של תורה לא נזכר לגבי סוגיא זו, ומי אמר שבסוגיא זו אמרינן להך סברא והרי אין כל הדינים שווים.

גם תוספות לא אמרו את הדברים מכוח פשיטות וגם הבינו שהפשטות שאפילו שיש לו עיקר מן התורה, מותר לבטל.

אלא מאי תוספות הקשו קושיא ומכוח זה חידשו חידוש, והא לך לשונם:

ואם תאמר לעיל (ג:) גבי עגול דהוי תרומה דרבנן יוסיף עליו ויבטל וי"ל דהא דאמר בדרבנן מבטלין היינו בדבר שעיקרו מדרבנן כגון מוקצה דעיקרו אינו אלא מדרבנן אבל בדבר שעיקרו מדאורייתא כגון תרומה דאיכא שום דבר דאורייתא כגון דגן תירוש ויצהר אפילו במקום שאינו אלא מדרבנן כגון בשאר פירות אין מבטלין

קושית התוספות אינה גמרא מפורשת, הרי אין אפילו גמרא מפורשת שאין להוסיף ולבטל בתרומה וכמו שפירש דבריהם המהר"ם על המקום, וזה לשונו:

ר"ל ואמאי צ"ל ר"א רואין את העליונות כאלו הן פרודות ור' יהושע אומר אם יש שם מאה פומין יעלו ואם לאו הפומין אסורים אפילו לא יהיו כאן אלא שני פומין יעלם ויוסיף עליהם ויבטלם בידים

הרמב"ם באופן פשוט חלק על התוספות וסובר שאין לחלק בין דבר שיש לו עיקר מן התורה לדבר שאין לו עיקר מן התורה שהרי היתיר אפילו בשר עוף בחלב שיש לו עיקר מן התורה, וזה לשונו:

כיצד הרי שנפלה סאה של ערלה לתוך מאה סאה שהרי נאסר הכל, לא יביא מאה סאה אחרות ויצרף כדי שתעלה באחד ומאתים, ואם עבר ועשה כן הכל מותר, אבל באיסור של דבריהם מבטלין האיסור לכתחלה. כיצד חלב שנפל לקדרה שיש בה בשר עוף ונתן טעם בקדרה מרבה עליו  בשר עוף אחר עד שיבטל הטעם וכן כל כיוצא בזה.

ובאמת כך הבין השיטה שיש כאן מחלוקת יסודית בין הרמב"ם לתוספות האם דבר שיש לו עיר מן התורה מותר לבטל לכתחילה או לא, וזה לשונו: והרמב"ם ז"ל שכתב דמבטלין בשר עוף בחלב: אמרו בתוספות דלא נהיר דהא מכל מקום אית ליה עיקר מן התורה שהרי איסור בשר בחלב דכל דתקון רבנן כעין דאורייתא תקון:

בא החזון איש וחידש שאף על פי כן הרמב"ם יודה בתרומה שזה יותר חמור מבשר בחלב,

למרות שאין לזה סברא לדברי החזון איש שהרי אפילו אם נקבל שזה יותר חמור מי גילה לרמב"ם להתיר בשר בחלב כיוון שיש גמרא מפורשת לדברי החזון איש ודינו שבדבר שיש לו עיקר מן התורה אין מבטלין איסור לכתחילה ולמה ניקל סתם בבשר בחלב ומנא לן לבדות מלבינו חילוקים שלא נזכרו בלמוד.

זה עוד היינו יכולים לקבל, אבל דא עקא שאדרבה בראשונים שהביא הרב וואזנר מהלכות הגעלת כלים לא רק שמבואר שתרומה לא נחשב דבר שיש לו עיקר מן התורה אלא אדרבה שמה מבואר על אותו הדין שתרומה לא נחשב דבר שיש לו עיקר מן התורה בשר בחלב כן נחשב.

וזה לשון הטור:

כתב בעל העיטור אי לא מסתפינא מרבוותא אמינא דאפילו כלי חרס בקדרה דלאו בת יומא כיון דאיסורה דרבנן מגעילה ג' פעמים ודיו והביא ראיה מן הירושלמי וכ"כ הרשב"א וסיום דבריו דאפשר שלא התירו אלא באיסור של דבריהם שאין לו עיקר מן התורה כתרומה וחלה בחוצה לארץ וכן בישולי נכרי' אבל שאר איסורים של דבריהם החמירו בהם כשל תורה וראוי לחוש שלא להקל בהם.

והנה אף שכתב רק לגבי תרומה בחו"ל, בתורת הבית כתב להדיא להתיר בכל תרומה בזמן הזה, וזה לשונו:

פירוש קדרה של חרס אף על פי שהתורה העידה על כלי חרס שאינו יוצא מידי דופנו לעולם בתרומה הקילו לפי שאינה אלא מדבריהם בזמן הזה וכמאן דאמר מאיליהן קבלו המעשרות ופריך מדתנן הרכינה ומיצה הרי זו תרומה אלמא אין מקילין ומשני שהאור מגעילה ומפליטה ואין כאן קולא כל כך ונראה שהוא הדין לכל האיסורין של דבריהם ואפשר שלא הקילו אלא בתרומה בזמן הזה שאין לה עיקר מדאורייתא והוא הדין לכל שאר האיסורים של דבריהם שאין להם עיקר מן התורה אבל שאר האיסורים אפילו של דבריהם אם יש להם עיקר בתורה אין מקילין בהם כבתרומה.

הרי להדיא שאפילו במקום שבשר בחלב נחשב דבר שיש לו עיקר מן התורה תרומה לא נחשב, ואם כן קל וחומר שהרמב"ם שסובר שאפילו בשר בחלב לא נחשב דבר שיש לו עיקר מן התורה לעניין ביטול לכתחילה ודאי שיתיר תרומה, וכמו שראינו שתוספות שאסרו תרומה ממקור בגמרא כתב השיטה שאסרו באמת גם בשר בחלב..

ובאמת נראה שהרב וואזנר שאל יותר בפשיטות רק שמבואר שתרומה בזמן הזה נחשב דבר שאין לו עיקר מן התוורה, וזה לשונו:

שאלתי להחזון איש דרך משא ומתן בכתב - על מה שכתב בחזון איש דמאי סימן ט"ז ס"ק י"ז (שבת סימן ל"ט ס"ק ד') דלהרמב"ם פרק ט"ו ממאכא"ס (הובא ג"כ בטור יו"ד סימן צ"ט) דמותר לבטל לכתחלה איסור דרבנן שאין לו עיקר מן התורה כבשר עוף בחלב (לדעת הרמב"ם) ומ"מ תרומה בזמן הזה גם להרמב"ם שהיא רק מדרבנן אין מבטלין לכתחלה, דתרומה בזמן הזה נקרא יש לו עיקר מן התורה, ומסיים בדבריו דודאי אין לך עיקר מה"ת יותר מתרומה בזה"ז, אתו"ד החזון איש. וע"ז הקשתי לו מהמבואר בטור יו"ד סימן קכ"א בשם בעל העיטור והרשב"א בתו"ה דתרומה בזה"ז מקילים בהגעלה ג"פ אפילו בכלי חרס, אבל לא בשאר איסורים דרבנן (כבשר עוף בחלב וכיו"ב) דתרומה בזה"ז נקרא אין לו עיקר מה"ת ואין ללמוד קולא למק"א, וזה היפך ס' החזון איש דחמירא לי' תרומה בזה"ז משאר איסור דרבנן.

ובאמת שהשאלה הזאת היא קצת בעייתית דעל כרחך לחלק בין הגעלת כלים לבין ביטול, שהרי הרשב"א גופיה סבירא ליה שבביטול חשיב כמו דבר שיש לו עיקר מן התורה, אבל האמת כמו שכתבנו שיש כאן קושיא עצומה של קל וחומר.

ונחזור לעניין, מה עשה החזון איש אמר שהראשונים לא התכווננו לעיקרון של דבר שיש לו עיקר מן התורה למרות שזה הלשון להדיא שהשתמשו בו איך כתב בלשונו:

עניין יש לו עיקר מן התורה הוא רק שימוש הלשון, שלא הוזכר בגמרא ביצה ד עמוד ב ולא בשום מקום בש"ס זולת גיטין סה עמוד א

טוב חוץ מזה שזה לא נכון וכמו שהעיר בצדק בני על פי הבקיאות של פרויקט השו"ת, הראשונים השתמשו ממש באותו מטבע של הלשון שהשתמשו אצילנו בסוגייא

לשם הדגמה הבה נשווה את לשון הרשב"א אצלינו בסוגייא, שסובר כשיטת התוספות, וזה לשונו:

ודוקא באסורי דרבנן דאין להם עיקר בדאורייתא כגון שאובה דכולה שאובה דרבנן וכגון תרומות חוצה לארץ וחלת חוצה לארץ שאין בחוצה לארץ תרומה וחלה דאורייתא כלל והוא הדין לכלאי הכרם בחוצה לארץ כיון דליכא למיחש לתערובת איסור דאורייתא.

הלשון אותו הדבר בדיוק, צודק הרב וואזנר.

אלא מה אפילו הרב וואזנר לא שם לב כמה הקב"ה סייע לו שהוא לא שאל בעומק כמו שאנו שואלים בקל וחומר.

עכשיו לגופו של עניין אם החזון איש צודק בסברא שלו:

כי ביטול בידים הויא הריסה טפי, ואין לחלק בזמנים

למה זה דווקא בדבר שיש לו עיקר מן התורה, הלא הטענה הזאת היא נכונה גם בדבר שאין לו עיקר מן התורה שיש כאן הריסה טפי, ועל כרחך שהגמרא וגם הראשונים לא חששו לזה בתרומה בחוץ לארץ למשל, ןלמה כזה פשוט לאסור בתרומה בזמן הזה לדעת הרמב"ם שהיתיר בבשר בחלב..

ובאמת שראוי להעתיק את כל לשונו של החזון איש בעניין הזה, ונראה כמה סירס את כל הראשונים  וייתכן שגם את הגמרא בעניין, וזה לשונו:

ענין יש לו עיקר מה"ת, הוא רק שימוש הלשון, שלא הוזכר בגמ' ביצה ד' ב', ולא בירו' תרומות, ולא בשום מקום בש"ס זולת גיטין ס"ה א',

[ודעתי כי אי אפשר לא לקבוע כן] אלא כלפי זה שאמרו ביצה שם דאיסור של דבריהם מבטלין לכתחלה, כתבו תוס' שם להוכיח דלא נאמר אלא במוקצה וכיו"ב אבל לא בתרומת פירו',

והנה ודאי י"ל דה"ה תרומה בזמן הזה חמירא ממוקצ', ואין למידין ד"ס להקל זה מזה בזמן שהנושא של הקולא קיל טפי כגון תרומה בזה"ז ממוקצה,

ואם מצינו שהקילו חכמים בהגעלת כ"ח ג"פ בתרומה בזה"ז, כמובן אי אפשר ללמוד מזה שיהא מותר לבטל איסור לכתחלה בתרומה בזה"ז, דאין הנושאים שוין וכבר אמרו בירו' דג' הגעלות מקלישים ולא העמידו חכמים דבריהם בזה,

ואמנם כשאנו באים להתיר הגעלת כ"ח ג"פ בשאר איסור דבריהם אנו תופשים בשר עוף בחלב ליותר חמור מתרומה בזה"ז מפני שיש לפנינו בשר בהמה, ויש מקום לומר דדוקא בתרומה הקילו וכאילו לב ב"ד מתנה עליהן שלא יוקדש טעם הקלוש הזה ואף שצריך לברירה, ולענין תרומה בזה"ז בדין ביטול לדעת הר"מ חמירא תרומה מבשר עוף, דאין לחלק בשביל זמן בזה כי ביטול בידים הויא הריסה טפי ואין לחלק בזמנים.

נראה שבאמת לא החזיק בכלל מהסברא הזאת בשום מקום, ואף את הגמרא עקר ממשמעותה, ולכן נתן לעצמו אפשרות לחלק בכל מקום לפי העניין שהרי באמת אין כזאת סברא.

ואם כך איני יודע מה יותר גרוע.

ב.     

דברי:

"אלא מאי המשנה חייבת לדבר גם על זמן הזה, אבל יש משניות להדיא שמדברים רק על הזמן של הדאוריתא, אבל הוא יחליט איזה משניות נחשבים עיקרי ההלכות".

דברי דינו:

ההחלטה להביא ראיה ממשנה זו היא של התוספות והרשב"א ועוד ראשונים, החזו"א רק דן בשאלה האם הרמב"ם יכול לדחות ראיה זו. ההנחה שהמשנה מדברת על הזמן הזה היא מבוארת בתלמוד פסחים מד. והמשניות שמדברים על הדאוריתא, דברו גם על הדאוריתא ולא רק על הדאוריתא.

זה פשוט לא לעניין, הראשונים הרי ברור שסוברים שדבר שיש לו עיקר מן התורה אסור לבטל לכתחילה, ונכלל בזה אפילו תרומה בזמן הזה, והרי אפילו הראשונים לא הביאו ראיה זאת ובסיגנון זה, ואין לנו שום ראיה מהראשונים שלא יכלו ליישב כך שהמשנה מדברת על זמן התורה, ובודאי שעדיף לומר שהמשנה מדברת אף על זמן הזה, והלכך הראשונים שסוברים את החילוק של דבר שיש לו עיקר מעמידים את המשנה אף בזמן הזה, והרמב"ם שלא סובר יעמיד את המשנה על דאורייתא, והגמרא בפסחים באמת שזה לא ראיה גמורה, הגמרא עונה את זה בדרך תשובה על שאלה להעמיד את המשנה רק בדרבנן.

לגופו של עניין לכאורה החזון איש היה יכול לענות לו על השאלה, שמכל מקום לא מצינו שאפשר להעמיד את המשנה רק על דאווריתא, ואם כן שפיר הר"ן הקשה על הרמב"ם ושפיר נשאר ראיית החזון איש, וזה מה שאתה טוען, אבל אני הרי לא בא לדון רק מי צודק מבחינה אוביקטיבית, אלא בעיקר איך החזון איש מתמודד עם הסוגיות ואיך הוא מפרש את הסוגיות וכוו.

ג.      

דברי:

"הלאה יש גמרא מפורשת שמעשר בזמן הזה נחשב כדרבנן, הדחייה לא פחות לא כל הדברים שוים".

דברי דינו:

הגמרא המפורשת לא עוסקת בענין שלנו ולא קובעת כלל "שמעשר נחשב כדרבנן", אלא מדברת בענין הספציפי של קנין לקטן בדרבנן. מי שחושב שחילוק כזה הוא ענין יוצא דופן, לא למד מימיו תלמוד, כל הש"ס והפוסקים מלאי בחילוקים בין נושא לנושא.

כאן דינו לא ירד כלל לעומקו של רעיון.

הרי החזון איש בעצמו הבין שהסוגייא בגיטין היא סוגיית מפתח בעניין, שהרי זה המקור לחילוק של תוספות והראשונים שדבר שיש לו עיקר מן התורה דינו כדאורייתא, ולכן החזון איש הבין שזה בעייתי, כי אם במקור עצמו מעשר נחשב דרבנן, הרי שאין לנו מקור להחשיב את תרומה בזמן הזה דבר שיש לו עיקר מן התורה. ולכן לבוא ולומר שבמקור עצמו שלפי החזון איש זה המקור היחיד שמה כתוב שמעשר וממילא הוא הדין תרומה בזמן הזה זה נחשב דרבנן גמור.

ד.      

דברי:

"הלאה טור מפורש תרומה אפשר להקל לאפוקי בשר עוף שהחמירו בהם כשל תורה.. הדחיה.. דוחה מה שבא לו"

דברי דינו:

טור מפורש באיזה נושא? בנושא של הגעלת כלים. כל כך מובן מאליו שכל הנושאים צריכים להיות דומים זה לזה? אמנם כאן יש ראיה מוחצת שיש בעיה "גם בני שמנסה ללמוד את החזו"א לעומק מודה בפה מלא שדבריו סתומים במקצת!! וזוהי ראיה שאין עליה תשובה, הוא לפחות מנסה הרי ללמוד את החזו"א..

דברי:

כמובן לדברי הקנטור לא אשיב עיין לעיל מה שביארנו את דברינו בזה.

ה.    

דברי:

"יצא המרצע מן השק הטענה שביטול בידיים הוא הריסה טפי.. בסוגיא זו סבר החזו"א מראש שראוי להחמיר ולא רק מטעמים של פרשנות הטקסט אלא מטעמים דתיים של יחסו למצוה".

דברי דינו:

הסוגיא שביטול הוא הריסה טפי היא מתאימה להפליא לדרך הפסיקה המוכרת, לחלק בין ענין חמור כמו לקחת את האיסור ולבטלו, ובין להניח לקטן לעשות בו קנין. כל הדיון על 'סבר מראש שראוי להחמיר' אינו רלבנטי שכן מדובר בדיון של פרשנות בדעת הרמב"ם, ואין ההלכה כמותו בכל מקרה. היה מי שטען שהרמב"ם התיר, והחזו"א טען כנגדו ש"אין מי שהתיר". כל הרעיון של 'טעמים דתיים' הוא קשקוש, זו סברא של פוסק הלכה, שלא ראוי להתיר לכתחלה לבטל את האיסור, כך שהאיסור מאבד את משמעותו. לך נראה אחרת? על סמך מה? לא מוזכר שהרב וואזנר התווכח עם החזו"א והיתה לו מסקנה אחרת, הוא לא התייחס להוכחתו העיקרית של החזו"א, אלא רק שאל אותו שאלה על דבריו, וכשקיבל את תשובתו העתיקה לספרו ולא נראה שהיו לו השגות עליה.

דברי:

כבר ביארנו את הדברים כמה כל הסברה הזאת אינה מן הסוגייא בכלל, אלא הריסת הדת שאינה עניין כלל לסברת דבר שיש לו עיקר מן התורה.

ו.        

דברי:

"אני לא מתכוין לוותר, שומו שמיים".

דברי דינו:

אם באמת מעניין אותך מה קורה בשמים, ואתה לא מתכוין לוותר, שב תלמד ותחבר קונטרה לחזו"א, יש מקום לדון ולהתווכח על שיטתו ועל דבריו, וזה נושא חשוב מאד, אבל אם אתה פותר את הבעיה בדרך אינסטנט של לשבת רגל על רגל ולקרוא קצת מהעבודה הרדודה של בראון, אתה רחוק מאד ממי שלא מתכונן לוותר. החזו"א היה ענק בתחום של ניתוח טקסטים ושל נסיונות ירידה לשרשי השיקולים ההלכתיים, והוא עשה עבודת נמלים כבירה. זה לא אומר כלל שאי אפשר להתווכח אתו, זה רק מחייב קצת כבוד ורצינות. שמתבטאים מלבד בסגנון, גם ברצינות הטיעונים שאתה מעלה, ובזמן שאתה טורח כדי לברר את הדברים.

דברי:

אל תען כסיל כאיולתו.

הדברים רק מחזקים את התיזה הכללית שעוד נדבר עליה, החזון איש הנחיל לעצמו ולתלמידיו את הידיעה ואת החכמה, וכל מי שלא סובר כמותם הרי אין הוא חכם ואין הוא ירא שמים ואין הוא טורח בסוגיות כוו'.

ועוד נאריך בזה.

ז.       

לסיכום:

א.      בגמרא נתבאר מפורש להתיר לבטל לכתחילה איסור דרבנן ולא חילקה בין יש לו עיקר מן התורה או לא.

ב.      תוספות חידשו לחלק [מכוח קושיא ולא מכוח גמרא מפורשת] ואסרו לבטל תרומה והוא הדין בשר בחלב דרבנן.

ג.       הרמב"ם היתיר בשר בחלב דרבנן ולא נתבאר להדיא מה הדין תרומה.

ד.      הרשב"א שאסר בשר בחלב דרבנן בהגעלה מדין דבר שיש לו עיקר מן התורה, היתיר שמה תרומה בזמן הזה כדין דבר שאין לו עיקר מן התורה, אם כן הרמב"ם שהיתיר כאן אפילו בשר בחלב ודאי יתיר תרומה בזמן הזה.

ה.      אם הרמב"ם היה מסכים לתוספות למה היתיר בבשר בחלב.

ו.        החזון איש כדי לומר את החילוקים נראה שעקר לגמרי את המושג יש לו עיקר מן התורה.

ז.        המקור שלפי החזון איש הוא המקור לכל הענייןשל דבר שיש לו עיקר מן התורה דינ ו כש ל תורה, כתוב בו שמעשר וממילא הוא הדין תרומה לא נחשב דבר שיש לו עיקר מן התורה.

ח.      לא היה ולא נברא ראשונים שהוכיחו מהמשנה שהחזון איש הוכיח דלא מהני ביטול.

ט.     כשבאים לדון על דברי החזון איש צריך להתמקד בדבריו ולא בסוגייא.

תם ולא נשלם.

ועתה ניגש לדברי דינו גופיה נצטט את דבריו ונגיב אליהם תוך כדי.

דינו:

ובקשר לבקורת של צבי.

למרות שאין לפני את הספר, אני מתייחס למה שמובא כאן בדבריך, פשוט איני יודע מה אתה רוצה. נראה שלא עיינת כלל בחזו"א ולא בסוגיא, אלא רק בדברי הד"ר שאין לו מושג על מה הוא מדבר.

ראשית, הדיון בין החזו"א לרב וואזנר לא היה הלכתי. יש בראשונים שלש שיטות בדין ביטול איסור דרבנן:

דעת הרמב"ם שמותר לכתחלה לבטל איסור דרבנן כמו בשר עוף בחלב, דעה זו לא נפסקה להלכה.

דעת התוספות והרשב"א שאסור לבטל איסור לכתחלה, אבל מותר להוסיף על תערובת קיימת באיסור דרבנן שאין לו עיקר מן התורה. השולחן ערוך יו"ד צט' פוסק כך להלכה.

דעת הרא"ש והרא"ה ומהר"ם מרוטנבורג והר"ן והמרדכי והאו"ה והתרוה"ד שאסור אפילו להוסיף על תערובת קיימת גם באיסור דרבנן שאין לו עיקר מן התורה, וכך פוסק הרמ"א. הש"ך מוסיף בפירושו הארוך לטור שמכיון שכך דעת רוב הפוסקים, ההלכה כהרמ"א.

כאמור, אין הלכה כהרמב"ם, והרב וואזנר דן עם החזו"א דרך משא ומתן בביאור דעת הרמב"ם:  

החזו"א טען שהרמב"ם התיר לבטל לכתחלה בבשר עוף בחלב, שאין כיוצא בו מדאוריתא, משא"כ תרומה בזמן הזה שכיוצא בה נאסר מדאוריתא. דהיינו: הרמב"ם מודה להגבלה של התוספות והרשב"א, שהקולא בדרבנן לא כוללת כל דרבנן.

והרב וואזנר שאל על כך: 1) ביו"ד קכא' מבואר שמקילין בהגעלה בתרומה בזמן הזה הואיל ואין לה עיקר מן התורה, הרי שתרומה נקראת 'אין לה עיקר מן התורה'. 2) החזו"א הביא ראיה לדבריו שהמשנה שאוסרת לא מוסיפה שבזמן הזה מותר. וקשה שהרי בר"ן מבואר לגבי נושא אחר שמהמשנה ניתן להוכיח את דין התורה, ומשמע שלא הסכים להעמיד את המשנה בדין שמתאים רק לזמננו.

לפני שאתייחס לתשובת החזו"א לרב ווזנר, אוסיף שהחזו"א סומך את פירושו בדעת הרמב"ם, על תלמוד ערוך בפסחים מד. שם אמרו שהמשנה דתרומות מדברת בתרומה בזמן הזה.

וייתכן שדברו במפורש גם על המשנה דתרומות ז' ה' האוסרת לבטל איסור.

דברי:

יש כאן הטעיה גמורה של הקורא.

המשנה שאוסרת לבטל איסור היא משנה בתרומות פרק ה משנה ט, וזה לשון המשנה:

סאה תרומה שנפלה לפחות ממאה ואחר כן נפלו שם חולין אם שוגג מותר ואם מזיד אסור:

ועל זה לא דיברה הגמרא בפסחים כלום אבל כלום.

בא דינו וכותב תלמוד ערוך לא פחות בפסחים מד שהמשנה דתרומות לא פחות מדברת בתרומה בזמן הזה.

כל מי שקורא פשוט בטוח שהמשנה דתרומות קרי המשנה שהרב וואזנר הזכיר שהיא המקור של הדין של אין מבטלין איסור לכתחילה הגמרא מעמידה אותה בתרומה דרבנן, אם כן גמרא מפורשת שאפילו בתרומה דרבנן בזמן הזה אין מבטלין איסור לכתחילה.

והא לכם לשון הגמרא:

איתיביה: שתי קופות, אחת של חולין ואחת של תרומה, ולפניהם שתי סאין אחת של חולין ואחת של תרומה, ונפלו אלו לתוך אלו - מותרין, שאני אומר: חולין לתוך חולין נפלו, תרומה לתוך תרומה נפלה. ואי אמרת כזית בכדי אכילת פרס דאורייתא - אמאי אמרינן שאני אומר? - אמר ליה: הנח לתרומה בזמן הזה, דרבנן.

לא דובים ולא יער.

הלאה ממשיך דינו יקירנו:

וייתכן שדברו במפורש גם על המשנה דתרומות ז' ה' האוסרת לבטל איסור.

כאן מפתיע דינו בחידושיו, דינו מסתפק האם הגמרא מדברת על הברייתא או על המשנה והא לך לשון המשנה:

שתי קופות אחת של תרומה ואחת של חולין שנפלה סאה תרומה לתוך אחת מהן ואין ידוע לאיזו מהן נפלה הרי אני אומר לתוך של תרומה נפלה .

אבל היכן נזכר רמז במשנה לדין אין מבטלין איסור לכתחילה, לדינו פתרונים

וכל מה שהחזון איש הוכיח מהגמרא בפסחים שסתם המשניות בתרומות מדברות על תרומה בזמן הזה וכלשון הגמרא אמר ליה: הנח לתרומה בזמן הזה, דרבנן.

ובאמת שגם זה אינה ראיה גמורה, מכיוון שהגמרא אומרת את הדברים בדרך תירוץ על קושיא ולא בלא הכרח.

הלאה.

דינו:

וכך נפסק ברמב"ם הלכות תרומות פי"ג ה"י, וסומך לזה את דין תרומת חו"ל שמותר לבטל. ואילו בתרומת א"י לא כתב את ההלכה הנדרשת שבזמן הזה מותר,

ומכאן מוכח בצורה ברורה שהרמב"ם אוסר לבטל תרומה בזמן הזה.

דברי:

ומכאן מוכח לא פחות, בצורה ברורה לא פחות; שכח כבודו את מה שלימדנו מרן החזון איש שאין דרכו של הרמב"ם  להביא דינים שלא נתפרשו להדיא בגמרא, והרי אפילו היתר של חוץ לארף לא נתפרש במשנה אלא הוא גמרא בבכורות כז א, והא לך דברי הגמרא:

אמר שמואל: תרומת חוצה לארץ בטילה ברוב. רבה מבטלה ברוב ואוכל לה בימי טומאתו.

ואם כן מה לנו כי נלין על הרמב"ם שלא הביא את הדין של תרומה בזמן הזה כיוון שלא נתפרש להדיא בגמרא ובודאי לא במשנה.

כנראה שגם בזה דינו תלמיד של החזון איש שכללים שהוא כותב בשביל אחרים לא תקפים בשבילו כמו ועוד נדבר בהערות הבאות.

דינו:

החזו"א שואל על עצמו, מהגמרא בגיטין סה. שאמרו שקטן יכול לזכות לגבי מעשר בזמן הזה, ומשיב: 1) אין כל הדברים שוים, 2) ההוכחה לכך היא ששם התירו לזכות גם בדרבנן שיש לו עיקר מן התורה, ובעל כרחינו לחלק בין זכיית קטן לביטול איסורים.

דברי:

שימו לב ההוכחה לכך מה היא ששם היתירו לזכות גם בדרבנן שיש לו עיקר מן התורה, איפה כתוב את זה שם בגמרא הלא להיפך בגמרא מפורש לאיסור אפילו בדרבנן  היכא שיש לו עיקר מן התורה , ואפילו הכי היתירו לזכות במעשרות, ועל כרחך דלא חשיב יש לו עיקר מן התורה, ואם כן הוכחה למה זה; והא לך לשון הגמרא:

כי אמרינן כל דתקון רבנן כעין דאורייתא תקון - במילתא דאית לה עיקר מה"ת, אבל מילתא דלית לה עיקר מן התורה - לא.

כלומר לכל מי שיודע לקרוא שדבר שיש לו עיקר מן התורה קטן לא יכול לזכות ודבר שאין לו עיקר מן התורה קטן יכול לזכות.

וממשיכה הגמרא:

מתיב רב אויא: מערימין על מעשר שני; כיצד? אומר אדם לבנו ובתו הגדולים, לעבדו ושפחתו העברים הא לכם מעות הללו ופדו בהן מעשר שני זה (ואוכלו בלא חומש); האי שפחה ה"ד? אי דאתיא ב' שערות, מאי בעיא גביה? אלא לאו דלא אתיא ב' שערות! הכא במאי עסקינן - במעשר בזמן הזה, דרבנן.

כלומר אחרי שהגמרא קבעה את היסוד שדבר שיש לו עיקר מן התוורה למרות היותו דרבנן קטן לא יכול לזכות, היא קובעת שבמעשר בזמן הזה כיוון שהוא דרבנן יכול לזכות. במילים אחרות לא נחשב לדבר שיש לו עיקר מן התורה, ואם כן הוא הדין לתרומה דמאי שנא, וכמו שגם החזון איש הסכים.

הדברים מדברים בעד עצמם

דינו:

הרעיון שאין כל הדברים שוים, אינו המצאה מקומית, אלא דבר שמוצאים אותו תמיד שאין קולות חכמים שוות בכל איסורי דרבנן, יש איסורים דרבנן שהקילו בהם מאד ויש שלא. וקבעו על זה כלל אין למדין דברי סופרים זה מזה (ידיים פ"ג). "שבות דרבנן פעמים התירו במקום מצוה מועטת כגון לקנות קרקע בארץ ישראל, וכן במקום חולה שאין בו סכנה התירו שבות, ופעמים החמירו והעמידוהו במקום כרת.. והתירו קצת השבותין במקדש", (תשובות הרשב"א, חלק ראשון סימן רמח', ראה גם בערובין נב' יש שהתירו ויש שלא התירו, ב"ח יו"ד ו' לענין תלוש ולבסוף חברו, וכל מי שמכיר קצת את דברי הפוסקים יודע שיש דוגמאות רבות מספור לכך).

דברי:

כל אחד יודע דאין כל הדברים שווים, אלא שכבר כתבנו לעיל שדינו לא הבין בכלל מה היתה הטענה, הטענה היתה כיוון שזהו הגמרא העיקרית ולפי החזון איש היחידנית שבו בכלל כתוב את היסוד של המושג שנקרא דבר שיש לו עיקר מן התורה, לא ייתכן שהתוספות ילמדו מכאן את המוחשג ולא יחולו עליו הכללים הכתובים בו.

דינו:

במקרה שלנו ההגיון הוא שביטול איסור לכתחלה הוא ענין חמור מאד, על זה אומר החזו"א 'הריסה בידיים', שהרי אין שום משמעות לתרומה בזמן הזה דרבנן, אם כל מי שרוצה יכול לבטל אותה בערימה של היתר, ונגמר האיסור. משא"כ להקל בתרומה דרבנן באופן יותר מיקל של הגעלת כלים, או שקטן יזכה בה וכדו', אין כאן שום הריסה. ובכל אופן החזו"א מוכיח דבריו מחשבון הגמרא בגיטין סה.

דברי:

אם הוא עניין חמור מאוד למה פשיטא להו לתוספות שתרומה בחו"ל מותר לבטל לכתחילה ובדיוק כמו שטוען דינו שאין שום משמעות לתרומה בזמן הזה דרבנן כך אין שום משמעות לתרומה בחו"ל; ולבסוף חוזר על דברי ההבל ובכל אופן החזון איש מוכיח דבריו מחשבון הגמרא בגיטין סה, שכבר כתבנו שלהיפך בגמרא מפורש שדבר דרבנן שיש לו עיקר מן התורה קטן לא יכול לזכות, אוף על פי כן במעשר יכול לזכות.

דינו:

הרב ואזנר הדפיס את הדברים הרבה שנים מאוחר יותר, ולא ביאר את כל דבריו בשאלתו. כך עולה מהתייחסות החזו"א לפרטים שלא מוזכרים בשאלה אותה פירש בקיצור בשבט הלוי (ח"ב ריט').

על טענה 1) משיב החזו"א שהלשון 'אין לו עיקר מן התורה' אינו מונח תלמודי בנוגע לסוגיית ביטול איסור, שלפיכך נוכל לטעון שהנה הטור מפרש את המונח הזה ככולל גם תרומה. כי לא נזכר בסוגיות הספציפיות שעוסקות בביטול איסור לכתחלה והמוזכרות לעיל (ביצה ד: וירושלמי תרומות) הביטוי הזה, וגם לא מוזכר בשום מקום אחר כקובע את מעמדה של תרומה או מעמדו של האיסור שמותר לבטלו אלא רק בסוגיא של גיטין, שם מוזכר המונח לגבי מעשר בזמן הזה, ועל זה ביאר החזו"א שמי שהזכיר "מעשר בזמן הזה" לא קיבל את הכלל של "עיקרו מן התורה".

דברי:

כבר כתבנו לעיל שהראשונים כתבו את אותו הלשון בדיוק בהלכות הגעלת כלים וביטול איסור לכתחילה, ולומר שלא נתכוונו לאותו עיקרון אלו דברי בדיה ונביאות. זהו ביחס לתחילת דברי דינו.

וביחס להמשך, דינו העמיס על החזון איש את החוסר ידיעה הבסיסית של דינו בסוגייא בגיטין, לומר שמי שאמר מעשר בזמן הזה דרבנן לא קיבל את העיקרון של עיקרו מן התורה, הרי הגמרא אמרה את זה שתי שורות לפני כן למ"ד הזה, ועל זה הגמרא אמרה שאף על פי כן במעשר בזמן הזה שהוא דרבנן קטן כיול לזכות, כלומר מעשר והוא הדין תרומה בזמן הזה לא נחשב דבר שיש לו עיקר מן התורה.

אלא שהחזון איש לא לזה התכוון אלא שהסכים בודאי שלגבי זכיית קטן לא נחשב דבר שיש לו עיקר מן התורה וחילק בין  דיני זכיית קטן לדיני ביטול איסור לכתחילה, וזה על ידי מהלך חכם ומפולפל של עקירת המושג הזה מעיקרו וכמו שנתבאר לעיל.

דינו:

2) השאלה [של הרב ווואזנר] היא חוסר הבנה של דברי החזו"א, החזו"א לא טען שהמשנה מפרטת רק את המישור של בזמן הזה, אלא שהיא צריכה לפרט גם את המישור של הזמן הזה ולא הגיוני שתכתוב דין שאינו רלבנטי אבל לא תפרט שבזמן הזה הדין אינו נכון. הר"ן מוכיח את הדין דאוריתא מהמשנה, כי גם זה ממה שהמשנה אמורה להסביר את השתלשלות ההלכה. אבל לא נאמר בדבריו כלל שהמשנה אמורה להיות לא מעודכנת ותמיד לא תזכיר את הדין דרבנן.

דברי:

כבר כתבתי שהחזון איש היה יכול לענות ככה על קושיית הרב וואזנר, אבל אם כך בשביל מה החזון איש היה צריך להיכנס לכל מה שכתב אלו הלכות המשנה יכולה לכתוב רק דרבנן, ואלו לא. אבל בפועל לכשהחזון איש קבע את הכללים האלו שוב צדק הרב וואזנר בטענתו שאלו כללים שרירותיים מה נראה עיקרי ההלכות שחייבים להיכתב רק בדאוריתא, ןמה פרטי ההלכות שיכולים להיכתב רק בדרבנן.

יראו החברים לא נכנסתי לדברי הקינטור של דינו אבל להיפטר בלא כלום אי אפשר ועל כן ראיתי לנכון ללקט מבחר פנינים מהתשבחות של דינו עלי בלא שמכרני, ואך ורק בגלל שהיה בטוח שמי שטוען על החזון איש אינו בן היישוב

ליקוט

דינו:

א.      פשוט איני יודע מה אתה רוצה. נראה שלא עיינת כלל בחזו"א ולא בסוגיא.

דברי:

מעניין מי לא עיין.

דינו:

ב.       מי שחושב שחילוק כזה הוא ענין יוצא דופן, לא למד מימיו תלמוד, כל הש"ס והפוסקים מלאי בחילוקים בין נושא לנושא.

דברי:

נתברר שאת הגמרא בגיטין לא הבין דינו אפילו כבר בי רב דחד יומא ותלה בוקי סריקי בחזון איש.

דינו:

ג.       אם באמת מעניין אותך מה קורה בשמים, ואתה לא מתכוין לוותר, שב תלמד ותחבר קונטרה לחזו"א, יש מקום לדון ולהתווכח על שיטתו ועל דבריו, וזה נושא חשוב מאד, אבל אם אתה פותר את הבעיה בדרך אינסטנט של לשבת רגל על רגל ולקרוא קצת מהעבודה הרדודה של בראון, אתה רחוק מאד ממי שלא מתכונן לוותר. החזו"א היה ענק בתחום של ניתוח טקסטים ושל נסיונות ירידה לשרשי השיקולים ההלכתיים, והוא עשה עבודת נמלים כבירה. זה לא אומר כלל שאי אפשר להתווכח אתו, זה רק מחייב קצת כבוד ורצינות. שמתבטאים מלבד בסגנון, גם ברצינות הטיעונים שאתה מעלה, ובזמן שאתה טורח כדי לברר את הדברים.

דברי:

מיום שחרב בית המקדש ניטלה נבואה מן הנביאים וניתנה לשוטים ולקטנים, וכיוון שקטן טינך הרי שהברירה השנייה היא ברירת מחדל.

זהו התחלה של מאבק אמת לגלות ולדון וברר את משנתו של החזון איש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2011 10:24 לינק ישיר 

מתעניין.

הרמב"ם כותב "בשר עוף בחלב וכיוצא בו", ועל זה נסובה השאלה מה הוא "כיוצא בו". אין שום ויכוח שישנם דינים דרבנן שלא מקילים בהם משום שעיקרם דאוריתא, תרומת פירות שאינם דגן תירוש ויצהר היא מדרבנן, ואעפ"כ לכו"ע מחמירים בה כדאוריתא תמיד, משום שלא הבדילו בין סוגי התרומות אחרי שהתרומה עיקרה דאוריתא. כל החומרות של תרומה שבטלה במאתיים, נוהגות גם בלקוח שהוא רק דרבנן, ואין על זה שום ויכוח. (וכך לגבי הכללים שלא אמרינן בדאוריתא ברירה, בילה, שליח עושה שליחותו, ועוד רבים, לא עלה על דעת אף אחד מהפוסקים לחלק במקרה שעיקרו מדאוריתא כגון בין סוגי התרומות והמעשרות) הרעיון של עיקרו דאוריתא נמצא הרבה בהלכה, ולכן אין ויכוח על האפשרות הזו, השאלה היא רק אם הרמב"ם התכוין לה גם בהלכה זו או לאו.

סתם כך כשאתה כותב "טענת החזו"א רחוקה מאד מדעת הרמב"ם", אתה צריך להסתמך על משהו, כשיש ויכוח או שאלה אי אפשר להכריע אותם בפתגם. ייתכן שבאופן עקרוני ייתכנו תירוצים אחרים (איזה?), אבל כל זמן שאינך מסביר אלא רק טוען שעצם זה שכתוב בתוספות לא מחייב את הרמב"ם, (זה לא רק התוספות זה גם הרשב"א), זה לא הופך את טענת החזו"א ל"רחוקה מאד". אתה מניח שתמיד הרמב"ם יאמר שיש מחלוקת, וזה כמובן לא נכון, לפעמים הרמב"ם אומר כשיש מחלוקת, זה מתאים כשמדובר במימרות של אנשים שונים בסוגיות רחוקות, בדרך כלל זה לא מתאים כשמדובר בסתמא דגמרא בביצה ג: מול סתמא דגמרא בביצה ד:, (מלבד זאת יש להוסיף שמבואר כך גם בפג"ה שאין לבטל פחות מכשיעור, שאין איסורו אלא מדרבנן, וכן שאין לבל טעם כעיקר גם למ"ד שהוא דרבנן, וברור שגם הרמב"ם מודה לכל הסוגיות של טיפת איסור שנפלה להיתר טעמו ולא ממשו וכו').

מכיון שאין שום ראיה שהרמב"ם כשכתב "וכיוצא בו" התכוין לכל דרבנן, ולא להיפך, רק לאיסור כיוצא בו. מביא החזו"א ראיה מכך שהרמב"ם מעתיק להלכה את הדין שאין לבטל תרומה, ולא עוד אלא שמוסיף שתרומת חו"ל מותר לבטל. זה מוכיח שאינו מיקל בתרומה רגילה כמו בתרומת חו"ל. זאת יכול להבין גם מי שלא קרא את התוס'. שלא כדבריך.

מה שכתבת שמכיון שהרמב"ם כתב שאפשר לעיין בספר היד ולפסוק הלכה, ומכאן שאם לא הזכיר בספרו את החילוק בין עיקרו דאוריתא וכו' שאין לחלק. ממש לא משכנע, הרבה פעמים מתבאר מדברי הרמב"ם הבנות שונות שלא כתובות במפורש, ואי אפשר לכתוב את הכל. המונח יש לו עיקר מן התורה נמצא בהלכה כמה וכמה פעמים, וגם ברמב"ם הלכות מקואות פ"ח ה"ו שמה שעיקרו מן התורה מחמירים בו יותר. מכת מרדות ניתנת רק על דרבנן שעיקרו מן התורה,  ותמיד ביארו מפרשי הרמב"ם את דבריו על סמך חילוק זה (מ"מ שבת א' ב', רדב"ז תרומות א' כ', ביכורים ה' ט', מילה ג' ו', לח"מ יו"ט ח' כא', מגילה ג' ה', מ"ל נדרים ה' טז', ועוד רבים מספור). כתבת שאינך מאמין שמישהו פירש ברמב"ם כחזו"א, אבל בהגהות מרדכי חולין תשנג' פירש ברמב"ם כחזו"א, וכתב שיש לדקדק מלשונו כדברי התוספות. (וכן גם ברלב"ח סי' פח': "הוצרך הרב (-הרמב"ם) לכתוב כיצד וכו' לבאר לנו שאף על פי שכבר נתערב אותו דבר שהוא איסור וכבר הוא מותר מן התורה כפי האמת אלא שהוא אסור מדרבנן עם כל זה נקרא איסור תורה ואין מבטלין אותו כיון שעיקר איסורן הוא מדברי תורה וכן כתבו כל הפוסקים דמאי דאמרו דבאיסור דרבנן מבטלין לכתחלה רוצה לומר בדב' שאין עיקר איסור מדברי תורה אלא מדרבנן כוונו למה שכתב הרב בכאן. וכתב הר"ן ז"ל בפסחים (פ' כ"ש) עלה דההיא דאמר רבא חמץ בפסח וכו' במשהו הטע' לזה וז"ל דא"כ מה הועילו חכמים בתקנתם שהחמירו באיסורים עד ס' או ק' או ק"ק הרי יכול להוסיף עליו הית' לבטלו עד כאן". גם המהרי"ט אלגזי בקהלת יעקב ס' רל' כתב בשם המשנה למלך שתרומה בזה"ז נקראת עיקרו מה"ת).

והעיקר, גם כשאפשר להתווכח עם החזו"א, אין כאן שום דוגמא מייצגת ושום תופעה, הרבה פעמים אפשר להתווכח עם רעיון של מישהו, מה זה אומר?

לגבי נשתטה המשלח – אעתיק את לשון החזו"א "אין לבנות יסוד על תיבה אחת ואולי הוא ט"ס והגירסה הגט בטל, אחרי שהעיקר בש"ס שהוא פסול מן התורה" (הלכות גיטין סי' פו' סק"ה). הרי שזכרונך כיזב לך וסילפת את דברי החזו"א, הוא לא אומר שאין לדייק ממלה אחת, אלא שהוא מפקפק אם הגירסה נכונה אחרי שמוכח מן הש"ס אחרת (כסף משנה על אתר: "יש לתמוה דבגמרא משמע דבטל הוי ... וצ"ע"). זו באמת תופעה מעניינת, אבל אין מדובר במשהו יוצא דופן בעולם ההלכה, שמישהו מפקפק על גירסה. ובאמת עיקר כוונת החזו"א דאין לעשות יסוד מרמב"ם תמוה הסותר לגמרא. ואולי הוא טעות הסופר הראשון שלא דקדק בזה. וזו תופעה יותר מעניינת, אבל ממתי בעצכח מקוננים על ליברליות, בזה החזו"א היה ליברלי ולא חשב שאם ברמב"ם כתוב משהו תמוה נגד כל הפוסקים יש לעשות מזה "חקירה" ו"מחלוקת עצומה" ולפלפל בנושא, אלא פשוט להניח שאולי המחבר לא שם לב וכתב מלה אחת במקום אחרת, ושלום על ישראל. ("ברור לי שאם מישהו אחר היה אומר דבר כזה גם דינו היה אומר שזה שטות והבל", נראה לך שחתמתי חוזה עם החזו"א? אתה מזכיר את המשגיח שליט"א שהיה אומר תמיד ששמע מהמשגיח זצ"ל ששמע מהמשגיח עוד יותר זצ"ל, שברור שאם הכויפרים היו צריכים להגיד הפוך בשביל הנגיעאס שלהם הם היו אומרים הפוך).

צבי

אחר המחילה, לא קטלתי אף אחד, התייחסתי לדבריך שנכתבו בצורה שטחית ולא רצינית, בתוספת ביטויים מפוצצים, והבטחה שלא לוותר, הברירה בידך לעמוד מאחורי דבריך, או שלא.

עליך להבין שכתיבת ביקורת בצורה לא רצינית, פוגעת בכותבה ומציגה אותו באור לא רציני, הרבה יותר מאשר נושא הביקורת. בדומה לאותו אדם שפתח כאן אשכול על "לפי פטפוטיו של דרוין להיכן נעלמו מליארד דינוזאורים", בין אם מיכי צודק ובין אם צענע צודקת, ולא נכניס ראשינו בין ההרים העצומים, הביקורת צריכה להיאמר בצורה שמראה שאומרה יודע על מה הוא מדבר.

יהי אור

כתבת: חס וחלילה שיהיה לי ביקורת על החזו"א זצ"ל. איני מבין, מה הבעיה שיש ביקורת על החזו"א זצ"ל, גם אני הקטן כתבתי מאמר ביקורת על החזו"א זצ"ל ופרסמתי אותו בהייד פארק, ועוד אתי כמה בכתובים. כל עוד הביקורת נאמרת בצורה ענינית ומכובדת, היא לא רק זכותינו אלא גם חובתינו.

בקשר לכיוון של תורת החזו"א, הכיוון העיקרי הוא ביקורתיות ועצמאות, בניגוד לאחרונים שהמשיכו בקו הקיים, החזו"א בדק כל נושא מן המקורות הראשונים, ומה שהיה מוכח מן הגמרא, נחשב אצלו לעיקר, גם אם ראשונים או אחרונים לא הבינו כך. ואת דבריהם לפעמים באמת דחה בדרך של כבוד, נאחז בכך שאינם ברורים כל צרכם, או שלא היה לפניהם מקור פלוני, אבל מה שקובע הוא מה שמוכח מהגמרא והראשונים. והרבה פעמים בש"ע הגיעה במקרה דעת יחיד שאינה מבוססת מספיק, לפעמים העירו על כך אחרונים בקורתיים אחרים (כמו הש"ך) ולפעמים אף אחד לא שם לב והחזו"א בא לעשות סדר, ובמקרים אחרים הוא מקבל את כך שהכל תלוי במזל וגם דעת יחיד מתקבלת לפעמים (כמו הראב"ד בענין נ"ס ונ"ס). זה יכול להביא לרג"נ ותלמידיו, מה לעשות, כשאדם עצמאי הוא יכול להגיע לכיוונים שונים, אבל זו לא סיבה שלא להיות עצמאי. אלא רק סיבה להיות רציני ולבדוק כל דבר טוב טוב, ולא לחשוב שאם מצאת בגוגל או בבני בראון טיעון זה אומר שהוא נכון.

מה שכתבת שהחזונאישניקים חושבים שאין לאף אחד להכריע זולת החזו"א בעצמו, ישנה תופעה כזו, אבל היא מכוונת בעיקר נגד פוסקי אינסטנט בלתי מעיינים, שמגבבים מקורות וחושבים שבכך הכריעו את השאלות, כמו שאלתך (באישי, אני מקוה שלא מדובר בסוד) למה זלזלתי בילקוט יוסף. ראשית ילקוט יוסף זה לא הרב עובדיה אלא בנו הרב יצחק. ושנית, זלזלתי בו משום שהוא דוגמא קלאסית לפוסק אינסטנט, שמרוב שמצטט ומעתיק אחרונים, לא טורח לבדוק ולדקדק בדבריהם או בסוגיא, וכל ספרו מלא בטעויות שטחיות. הארכתי על כך במקום אחר בהייד פארק והרוצה ייקחנו משם.

ובנוגע לדברי החזו"א שאינו רואה תועלת בויכוחים, לך תבדוק על מה נאמרו. מעולם לא פטר ראיה במשפט כזה, אלא רק בהתכתבות חוזרת ונשנית, שהופכת לדו שיח של חרשים, תופעה המוכרת כאן בפורום למשל. כאשר כל צד הציג את השקפתו, ואין טעם לדוש שוב ושוב. ובכך הוא צדק. החזו"א אמר 'לבי אומר לי' רק לגבי נושא אחד שבאמת תלוי בשיקול הדעת. ואם חפצה נפשך לדעת גישת שאר פוסקים נגד מתעקשים, אביא לך שתי דוגמאות:

נודע ביהודה חושן משפט כו':

"למוהר"ר הירש אב"ד סנטאב.. מש"כ כו' לא אשיב על דברי שטות והבל כו' זולת זה שאר דברי שטות והבל שלו לא אטריד קולמוסי להשיבו.. אתמהה ואני רואה שמעלתו בזדון לבו רוצה להטות משפט וראוי הוא לגעור בו בגערה".

תשובת הרא"ש כא' ט':

על שלא רצה לשוב מאולתו מענין העירוב. אתה רבי יעקב ברבי משה דבאלינסיא, כבר כתבתי לך על ענין העירוב, שנהגו בכל גליות ישראל להתיר מבואותיהם המפולשין בין הכותים בצורת פתח, ואתה אסרת אותו לקהל פריריש. וכתבת לי ראיותיך, ואני הודעתיך שאין בהם ממש. והזהרתיך שתחזור בך, ותאמר לקהל שיתקנו מבואותיהם כאשר הורגלו עפ"י גדוליהם, והנה הוגד לי שאתה עומד במרדך, ואתה מכשיל את הרבים בחלול שבת. לכן אני גוזר עליך, אחר שינתן לך כתב זה בעדים, שתתקן המבואות המפולשין לרשות הרבים, של כותים, בצורת פתח, תוך שבועיים אחר שתראה כתב זה; ואם לא תתקן המבואות כאשר כתבתי, אני מנדה אותך.

שלומך יהי נצח, החכם רבי יעקב ס"ט בר יצחק ט"ע. הכתב ששלחתי לאותו חסר מוח, ואתה ואחר תנוס לו, ואם לא יחזור בו אני מתרה בך ואת כל הקהל שינהגו בו נידוי, באותו המשוגע יעקב בר משה, וירחיקוהו ויבדילוהו מעדת ישראל. כל דבר זה צריך חיזוק, שלא יבא כל שוטה חסר דעת לבטל תורת מרע"ה. ואם יעמוד במרדו, ולא ינהוג דין מנודה בעצמו, אני גוזר עליו במצות אדונינו המלך יר"ה, שיתן אלף זוז למושל העיר. ואני גוזר עליך, ר"י שתמסור כתבי זה למושל העיר, שיגבה ממנו קנס הנזכר. ואם כל זה לא יועיל, גוזרני עליך שתודיעני הכל. ומצוה לנדותו בכל הקהלות ספרד, וגם ידונו אותו למות בדין זקן ממרה; כי אנו חייבין למסור נפשותינו על תורת האלהים

הגישה לעשות את החולק על החזו"א בעניני שיעורים לאפיקורוס, היא מקונטרס 'שיעורין של תורה' ולא מהחזו"א בעצמו. בחזו"א עצמו לא מצאנו התייחסויות חריפות לר"ח נאה, אלא רק שהיה חשוב לו מאד לקבוע את מה שנראה לו נכון להלכה ולמעשה. לגופו של ענין ר"ח נאה באופן אישי לא היה מעיין גדול, וכל דבריו מלאים בפלפולים בלתי מבוססים, ואציע לך תרגיל, בחר לך מספר אקראי של עשרה עמודים מספרו של ר"ח נאה 'שיעורי תורה', ואני מתחייב להראות לך כאן כיצד דבריו מבוססים על פלפול שאינו עומד בפני שום ביקורת. לכן הוא לא היה בר פלוגתא לחזו"א (גם אם נניח שהחזיק בדעה הצודקת) ועל כך התעצבן הרב בעל 'שיעורין של תורה'. (ואפילו בענין פשוט כמו מה שיעור האצבע בזמננו, הוא לא הואיל להודות על המציאות שהממוצע הוא מעל 2 ס"מ, זו עובדה שכל מי שיש לו אצבע וסרגל יכול לראות בעצמו. מה שהוא עשה כתשובה, הוא הכין קרטון עם חור של 2 ס"מ וטען שאנשים הצליחו לתחוב בחור זה את האגודל..).

בנושא קו התאריך שוב החזו"א התפלמס עם משכיל (חז"ס) ולכן אין להתפלא על כעסו, זה מתאים לגישת כל הרבנים החרדים בכל הדורות, כמו שהנו"ב שידע פרק בביקורת הוציא את זעמו על רנה"ו, שלא היה קטלא קניא כלל וכלל. וכמו שמהר"ל וב"י הוציאו זעמם על מאור עיניים, שגם הוא לא היה כלי ריק, וכל כיוצא בזה. לא מדובר כאן סתם במחלוקת הלכתית, אלא כשמישהו שאינו מאמין כלל בדברי חז"ל בא לנסות ולפרש אותם (חז"ס כפר למשל בנס חנוכה).

כעת אני רואה שצבי כתב תגובה, אך אין זמני להתייחס אליה כעת, ובעז"ה בהמשך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2011 12:18 לינק ישיר 
לדינוזראורס

קודם כל תודה על תגובה מפורטת ומאירת עיניים.

ועדיין יש לי הערות על הדברים:

דינו כתב:

סתם כך כשאתה כותב "טענת החזו"א רחוקה מאד מדעת הרמב"ם", אתה צריך להסתמך על משהו, כשיש ויכוח או שאלה אי אפשר להכריע אותם בפתגם. ייתכן שבאופן עקרוני ייתכנו תירוצים אחרים (איזה?
תוס' בקושייתו כתב שעיגול דבלה הוא תרומה דרבנן אפשר שזה מפני שאינו דגן תירוש ויצהר ושיטת הרמב'ם שכל פירות האילן הוא תרומה דאו' והסתירה בכלל לא מתחילה. בכל אופן כמדומני שכלל גדול הוא ששערי תירוצים לא ננעלו), אבל כל זמן שאינך מסביר אלא רק טוען שעצם זה שכתוב בתוספות לא מחייב את הרמב"ם, (זה לא רק התוספות זה גם הרשב"א), זה לא הופך את טענת החזו"א ל"רחוקה מאד" עיקר טענתי איננה שהרמב'ם לא מחוייב לתוס' אלא שהקורא את הסוגיא ואת הרמב'ם לא מוצא שכתוב חילוק כזה לא סביר שהרמב'ם יכתוב בצורה כזאת שהקורא יסתמך על רעיון שמצינו בהלכות אחרות ובהלכה דידן אינו נזכר בגמרא ולא ברמב'ם. אתה מניח שתמיד הרמב"ם יאמר שיש מחלוקת, וזה כמובן לא נכון, לפעמים הרמב"ם אומר כשיש מחלוקת, זה מתאים כשמדובר במימרות של אנשים שונים בסוגיות רחוקות, בדרך כלל זה לא מתאים כשמדובר בסתמא דגמרא בביצה ג: מול סתמא דגמרא בביצה ד:, זה עדיין נראה לי יותר סביר מאשר לומר שהרמב'ם הסכים לתירוץ של תוס' בלי לבאר זאת באופן ברור מלבד מה שהערתי שיתכן שלפי הרמב'ם הסתירה בכלל לא מתחילה ומלבד שיתכן שיש תירוצים אחרים גם אם אני לא יודע מה הם (מלבד זאת יש להוסיף שמבואר כך גם בפג"ה שאין לבטל פחות מכשיעור, שאין איסורו אלא מדרבנן, וכן שאין לבל טעם כעיקר גם למ"ד שהוא דרבנן, וברור שגם הרמב"ם מודה לכל הסוגיות של טיפת איסור שנפלה להיתר טעמו ולא ממשו וכו' דברים אלו אינם שייכים לנדון דידן אלא למהרלב'ח שהבאת בהמשך ושם אכתוב על זה).

מכיון שאין שום ראיה שהרמב"ם כשכתב "וכיוצא בו" התכוין לכל דרבנן, ולא להיפך, רק לאיסור כיוצא בו. מביא החזו"א ראיה מכך שהרמב"ם מעתיק להלכה את הדין שאין לבטל תרומה, ולא עוד אלא שמוסיף שתרומת חו"ל מותר לבטל. זה מוכיח שאינו מיקל בתרומה רגילה כמו בתרומת חו"ל. זאת יכול להבין גם מי שלא קרא את התוס'. שלא כדבריך. עדיין לא נראה לי ברמב'ם בבעניין זה מוזכר המושג דאו' מול המושג דרבנן ולא מוזכר כלל המושג דרבנן שעיקרו מדאו' עוף בחלב מוזכר בהקשר של איסור דרבנן 'וכיוצא בו' מובנו הפשוט בהלכה זו הוא כל איסור דרבנן. אני מניח שאם נעשה נסיון ותתן לאנשים שלא למדו את הרשב'א והתוס' לקרוא את הסוגיא והרמב'ם רובם ככולם לא יראו ברמב'ם את החילוק של תוס'.

מה שכתבת שמכיון שהרמב"ם כתב שאפשר לעיין בספר היד ולפסוק הלכה, ומכאן שאם לא הזכיר בספרו את החילוק בין עיקרו דאוריתא וכו' שאין לחלק. ממש לא משכנע, הרבה פעמים מתבאר מדברי הרמב"ם הבנות שונות שלא כתובות במפורש, ואי אפשר לכתוב את הכל. המונח יש לו עיקר מן התורה נמצא בהלכה כמה וכמה פעמים, וגם ברמב"ם הלכות מקואות פ"ח ה"ו שמה שעיקרו מן התורה מחמירים בו יותר. מכת מרדות ניתנת רק על דרבנן שעיקרו מן התורה,  ותמיד ביארו מפרשי הרמב"ם את דבריו על סמך חילוק זה (מ"מ שבת א' ב', רדב"ז תרומות א' כ', ביכורים ה' ט', מילה ג' ו', לח"מ יו"ט ח' כא', מגילה ג' ה', מ"ל נדרים ה' טז', ועוד רבים מספור) עצם העיקרון שתתכן חומרה בדרבנן שיש לו עיקר מהתורה איני חולק על כך – השאלה האם עיקרון זה נכון גם ברמב'ם דידן – כאן אנחנו נכנסים לתחום אפור ככל שהקושיא יותר חזקה ולשון הרמב'ם יותר סתומה או אומרת דרשני נפרש את דבריו מעבר לכתוב – כאן המצב שלשון הרמב'ם לפי הבנתי מבוארת והטענה שכיוצא בו כוותנה כתוס' נראית לי רחוקה לא עיינתי במקורות שהבאת צריך לבדוק בהם עד כמה חמורה הקושיא ועד כמה לשון הרמב'ם סובל את התירוץ. כתבת שאינך מאמין שמישהו פירש ברמב"ם כחזו"א, אבל בהגהות מרדכי חולין תשנג' פירש ברמב"ם כחזו"א, וכתב שיש לדקדק מלשונו כדברי התוספות לא עיינתי במדרכי בכל אופן אכן יש כאן חיזוק לדבריך. (וכן גם ברלב"ח סי' פח': "הוצרך הרב (-הרמב"ם) לכתוב כיצד וכו' לבאר לנו שאף על פי שכבר נתערב אותו דבר שהוא איסור וכבר הוא מותר מן התורה כפי האמת אלא שהוא אסור מדרבנן עם כל זה נקרא איסור תורה ואין מבטלין אותו כיון שעיקר איסורן הוא מדברי תורה וכן כתבו כל הפוסקים דמאי דאמרו דבאיסור דרבנן מבטלין לכתחלה רוצה לומר בדב' שאין עיקר איסור מדברי תורה אלא מדרבנן כוונו למה שכתב הרב בכאן עד כמה שאני מבין הרלב'ח מדבר כאן על דבר אחר מתוס' והוא על איסור תורה שנתערב באופן שבטל מהתורה ואינו בטל מדרבנן שכאן עצם הדבר האסור אם נוציא אותו מהתערובת הוא איסור תורה וזה נוגע לעיל בחצי שיעור שמדובר בחומר שהוא אסור מהתורה וחזי לאיצטרופי. וכתב הר"ן ז"ל בפסחים (פ' כ"ש) עלה דההיא דאמר רבא חמץ בפסח וכו' במשהו הטע' לזה וז"ל דא"כ מה הועילו חכמים בתקנתם שהחמירו באיסורים עד ס' או ק' או ק"ק הרי יכול להוסיף עליו הית' לבטלו עד כאן". גם המהרי"ט אלגזי בקהלת יעקב ס' רל' כתב בשם המשנה למלך שתרומה בזה"ז נקראת עיקרו מה"ת).

והעיקר, גם כשאפשר להתווכח עם החזו"א, אין כאן שום דוגמא מייצגת ושום תופעה, הרבה פעמים אפשר להתווכח עם רעיון של מישהו, מה זה אומר? השאלה אם יש כאן תופעה או לא מצריכה עבודה רחבת הקף. היות ולי ולרוב הלומדים אין זיכרון פנומנלי קשה מאוד להוכיח את זה בלי עבודה רצינית אבל הרושם שלי שזו תופעה. גם ברע'א ובכל אחד מהגדולים נתקלים לפעמים בהסברים שנראים על פניהם כרחוקים מאוד מכוונת הגמ' והראשונים אבל בכל זאת הרושם שלי שאצלם אין זו 'תופעה' לדעתי אין לזלזל ברושם במיוחד אם לרבים יש את הרושם הזה (וחברי הפורם הנכבדים מוזמנים להביע את דעתם על הרושם שלהם) בכל זאת סביר שהרושם נוצר ממקרים שהלומד נתקל בהם שוב ושוב גם אם אינו זוכר כל מקרה לגופו.

לגבי נשתטה המשלח – אעתיק את לשון החזו"א "אין לבנות יסוד על תיבה אחת ואולי הוא ט"ס והגירסה הגט בטל, אחרי שהעיקר בש"ס שהוא פסול מן התורה" (הלכות גיטין סי' פו' סק"ה). הרי שזכרונך כיזב לך וסילפת את דברי החזו"א, הוא לא אומר שאין לדייק ממלה אחת, אלא שהוא מפקפק אם הגירסה נכונה אחרי שמוכח מן הש"ס אחרת (כסף משנה על אתר: "יש לתמוה דבגמרא משמע דבטל הוי ... וצ"ע"). זו באמת תופעה מעניינת, אבל אין מדובר במשהו יוצא דופן בעולם ההלכה, שמישהו מפקפק על גירסה. ובאמת עיקר כוונת החזו"א דאין לעשות יסוד מרמב"ם תמוה הסותר לגמרא. ואולי הוא טעות הסופר הראשון שלא דקדק בזה. וזו תופעה יותר מעניינת, אבל ממתי בעצכח מקוננים על ליברליות, בזה החזו"א היה ליברלי ולא חשב שאם ברמב"ם כתוב משהו תמוה נגד כל הפוסקים יש לעשות מזה "חקירה" ו"מחלוקת עצומה" ולפלפל בנושא, אלא פשוט להניח שאולי המחבר לא שם לב וכתב מלה אחת במקום אחרת, ושלום על ישראל. ("ברור לי שאם מישהו אחר היה אומר דבר כזה גם דינו היה אומר שזה שטות והבל", נראה לך שחתמתי חוזה עם החזו"א? אתה מזכיר את המשגיח שליט"א שהיה אומר תמיד ששמע מהמשגיח זצ"ל ששמע מהמשגיח עוד יותר זצ"ל, שברור שאם הכויפרים היו צריכים להגיד הפוך בשביל הנגיעאס שלהם הם היו אומרים הפוך).

אכן זיכרוני כיזב אבל לא נראה לי שעד כדי סילוף דברי החזון איש. בדברי החזון איש יש שתי טענות א. אין לבנות יסוד על תיבה אחת. ב. ואולי הוא ט'ס. נראה ברור בדברי החזון איש שגם אם אינו טעות סופר טענה א. עומדת בפני עצמה. כתבת שעיקר דברי החזון איש שאם ברמב'ם כתוב משהו תמוה נגד כל הפוסקים אין לעשות מזה חקירה ואין לעשות יסוד מרמב'ם תמוה הסותר לגמרא – אלו דברים שאפשר בהחלט לקבלם אבל אין להם קשר אם הרמב'ם התמוה נכתב במילה אחת או בעשר מילים. סוף דבר דברי החזון בהקשר ש'אין לבנות יסוד על תיבה אחת' בהקשר זה עדיין תמוהים מאוד. על תיבה זו על הצד שאינה ט'ס בהחלט יש לבנות יסוד מה דעת הרמב'ם ואח'כ אפשר שלא לקבל את דעת הרמב'ם מהסיבות שהזכרת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2011 12:21 לינק ישיר 

לדברי צבי האחרונים:

אקדים ואומר, שדברי הבקורת שלי לא היו אישיים, לא זכיתי להכיר את כת"ר עדיין. אלא רק לצורת התגובה שלך שהיתה לא רצינית, כעת אתה כותב בצורה הרבה יותר מפורטת ומנומקת, ואעפ"כ אתה חוזר על אותם טעויות, ומוסיף עליהם קצת. אבל ברגע שהדיון עניני ומנומק אין לי שום טענה, מלבד שאני משתמש בזכותי לומר את דעתי.

ועוד הקדמה בהתייחסות לדבריך: לא אמרתי שמי שאינו חושב כפלוני אינו ירא שמים, אלא שגם בהלכה יש ענין של מקצוענות ויש היררכיה של רמות שכליות בין האנשים. בניגוד למה שרגילים לחשוב שכל מי ששוזר וחורז ציטוטים ומקורות או שכותב ספר בעובי של קורת בית הבד, זה הופך אותו לתלמיד חכם. יש גם את הענין הזניח של התוכן. שבסופו של דבר הוא זה שקובע. ומה לעשות, קשה באמת להבין ולהבחין לפעמים, מי באמת יודע מה שהוא מדבר, ומי לא.

1) בגמרא כתוב מפורש "דרבנן", אבל בהרבה מקומות "דרבנן" אינו כולל פרטים שרבנן חדשו בדין דאוריתא. לא התווכחתי מה המושכל ראשון, אלא רק כלפי הצורה בה הצגת את הדברים כאילו תוספות כתבו איזה רעיון מהפכני, זה ענין  טריויאלי ואין כאן שום דרמה, שתי אפשרויות לפרש את המונח.

בהודעתי הקודמת הראיתי שבהרבה מקומות נחשבים פרטי דאוריתא כדאוריתא גם כאשר הם מדרבנן, גם לדעת הרמב"ם, ואין על כך ויכוח עקרוני. הויכוח הוא מקומי בפרשנות של ההלכה הזו.

2) לדעת התוספות בשר עוף בחלב יש לו עיקר מן התורה, אבל אפשר בהחלט להגדיר את הדברים לא כך, שהרי בשר עוף אינו אסור כלל מן התורה. כמובן שהטענה "מי גילה לרמב"ם" לא מכריעה, הרמב"ם הבין שבשר עוף בחלב הוא חידוש של חכמים, שהיה שנוי במחלוקת, אגב, עוד אחרי החורבן.

ואפילו אם הרשב"א בהגעלה אינו סובר כך, מנין לנו שגם הרמב"ם סובר בזה כהרשב"א? וגם כבר נתבאר שהחזו"א הראה דבהגעלה מקילין יותר כפי שהבאת בדבריך, אך לא השבת על כך. ובע"כ שיש לה גדרים אחרים. (החזו"א העלה אפשרות שבתרומה אמרינן לב ב"ד מתנה וזה מאפשר להקל בה יותר, וכיוצא בזה מצינו במשנה במעשרות שלב ב"ד מתנה שלא ייקדש מה שהנמלים גררו לחוריהם).

ודבריך לעשות קל וחומר מהרשב"א לרמב"ם אין להם מובן. הרשב"א סובר שגם בשר עוף בחלב וגם תרומה בזה"ז אין להם עיקר מן התורה. זה לא אומר כלום לגבי הפרשנות של הרמב"ם. גברא אגברא קא רמית? בפרט שהטור שינה וכתב תרומת חו"ל, משמע שגם הוא אינו סובר כהרשב"א בזה.

3) העובדה שהראשונים השתמשו באותו מטבע לשון של 'עיקר מן התורה' אינו קשור לדברי החזו"א, הוא רק אמר שמונח זה לא מוזכר כאן בתלמוד, אלא הוא רק סברא שהעלו הקדמונים, ולכן אין טעם להתייחס למונח זה כחלק מן הסוגיא שצריכים לפרש אותו על פי מקבילות. כמובן שהראשונים השתמשו בן כאן, ועל זה בדיוק נסובו דברי החזו"א, שלגבי ביטול מדובר בהגדרה של הראשונים, ואין להביא ראיה מפרשנות של הגדרה כזו במקום אחר.

4) מה שכתבת שטענת הריסה טפי נכונה גם בשאר דברים ולמה הראשונים לא חששו לזה וכו', הרי הראשונים באמת אסרו, ורק הרמב"ם התיר. וכיון שההיתר תמוה, שמבטלים בזה את האיסור, בודאי יותר מסתבר לצמצם את ההיתר הגורף, שמתייחס רק לאיסורים שאינם אלא גזרה צדדית, ולא עיקרו מן התורה. כגון חלת חו"ל שאינו אלא משום מראית עין, והקילו בה הרבה קולות, ובערלת חו"ל נאמר בגמרא מפורש שמותר לבטלה לכתחלה בהיתר, כי לא היה בה ענין אלא להשוות את יהודי הגולה, אחרי שגלו מן הארץ, ושיירות מצוייות, לא רצו לבטל לגמרי את התרומה והחלה, אע"פ שהם תלויות בארץ. אבל לבטל ולא לאכול בהדיא הקילו. מה שלא מתאים לכל איסור דרבנן.

5) מה שכתבת שסירס את הראשונים והוציא את הגמרא ממשמעותה, כהכרזה בעלמא כתבתו. הרי הרעיון של החילוק בעיקרו דאוריתא, נמצא בהרבה ראשונים ולא החזו"א המציאו. כל השאלה האם הרמב"ם מודה להם או לאו.

6) מה שכתבת שהגמ' בפסחים מד. עונה זאת בדרך תשובה, לא נאמר הכא במאי עסקינן, אלא נאמר כאילו הדבר פשוט שמדובר בתרומה בזמן הזה דרבנן. "הנח לתרומה בזמן הזה דרבנן", מה אתה רוצה, הנח לזה, הרי ברור שמדובר בדרבנן. (אגב, מהלשון הזו הנח לתרומה בזה"ז דרבנן, למדו הרשב"א ביבמות וסה"ת וסמ"ג דמילתא פסיקתא היא, וברור שתרומה בזה"ז דרבנן, ולא הבינו שמדובר רק דרך תירוץ).

7) מה שכתבת "החזון איש היה יכול לענות לו על השאלה שמכל מקום לא מצינו שאפשר להעמיד את המשנה רק על דאוריתא", לא רק שהיה יכול לענות אלא שזה מה שהשיב לו בפועל, עיין בדבריו.

8) מה שכתבת שהגמרא המפורשת שמעשר דרבנן הוא המקור לחילוק של תוספות והראשונים שדבר שיש לו עיקר וכו', מענין מאד מדוע התוספות והראשונים לא מביאים את המקור העיקרי הזה ולא מזכירים אותו אפילו ברמז? לא מדובר שם אלא לגבי קנין של קטן בדרבנן, ולא על הנושא של ביטול. ואין זה מקור לראשונים.

9) את דברי "תלמוד ערוך בפסחים מד. שם אמרו שהמשנה דתרומות מדברת בתרומה בזמן הזה. וייתכן שדברו במפורש גם על המשנה דתרומות ז' ה' האוסרת לבטל איסור". פירשת כאילו אני מדבר על "המשנה דתרומות" העוסקת בביטול איסור, אבל ברור להדיא מסיום המשפט שלי, שרק המשנה ז' ה' עוסקת בביטול איסור, ודברי 'המשנה דתרומות' הם על סתם משנה של מסכת תרומות, האם מדברת בזה"ז או לאו. ומה שחשבת שה'ייתכן' הזה הוא רעיון שלי, אינו, אלא הוא דברי החזו"א שם שכנראה הגמרא מביאה את המשנה של שני קופות (ז' ה') גם באותה הנחה שמדובר בזה"ז. והמשנה ההיא מדברת על ביטול איסור, ועוסקת גם במקרה שאין ידוע מה התרומה ומה החולין שצריך להחמיר וכו', ולהרמב"ם אין בעיה ותמיד יכול לצרף את הקופות כולן זה לזה או להוסיף ולבטל.

10) מה שכתבת להסביר את העובדה שהרמב"ם מביא שאסור לבטל תרומה אבל מותר לבטל תרומת חו"ל, משום שהרמב"ם לא מביא מה שלא מפורש בגמרא.  נניח שזה נכון, (הרי הוא כותב הרבה פעמים ייראה לי ומביא את חידושיו, או שהורו הגאונים או שהורה אביו). אבל אין זו סבה שיכתוב הלכה לא נכונה, הוא כותב שאסור לבטל תרומה, וזה לא נכון. (ומה שכתבת מה לנו כי נלין על הרמב"ם שלא הביא את הדין כיון שלא נתפרש להדיא בגמרא וכו', הרי הגמרא אומרת שמותר לבטל דרבנן, לפי מי שאינו מחלק בדעת הרמב"ם).

לגבי דבריך על כללים בשביל אחרים וכו', כללים אינם תקפים בשום מקום, אין למדין מן הכללות, וזה הכלל הראשון שאין כלל בעולם כלל. כל הכללים אינם אלא הכללות על מה שבדרך כלל, אבל כל מקום נידון לגופו, ותמיד יש יוצאים מן הכלל. בכל אופן במקרה שלנו אין שום כלל כזה, כי לא מדובר בהבאת הלכה שאינה בגמרא, אלא בכתיבת הלכה לא נכונה. הרמב"ם כותב שאסור לבטל תרומה, אבל באמת מותר.

11) לגבי תשובה 2 של החזו"א על ההוכחה מגיטין, נא עיין במקור, החזו"א מאריך להראות שלמסקנה מותר גם בדרבנן שיש לו עיקר מן התורה, אף שמתחילה לא נאמר כך.

12) מה שכתבת שהגמרא בגיטין היא היחידית והעיקרית, שוב חוזר על טעותך, לגבי ביטול איסור לא נאמר בשום מקום. והגמרא הזו היא היחידה שנוגעת במעשר ואומרת שיש לו עיקר מן התורה, זה יחודיותה, אבל לא לגבי הענין של ביטול. התוספות לא למדו מכאן את המושג.

13) תרומת חו"ל מותר לבטל לכתחלה, משום שלא היה ענין לאסור תרומה בחו"ל, אלא אטו ארץ ישראל, שלא יבואו להתרגל שלא להפריש. ולכן מותר לבטל. והרי בערלת חו"ל מותר לבטל לכתחלה אף שהיא הלכה למשה מסיני, והטעם גם כנ"ל. ויש אומרים שמותר גם להאכיל את חברו בלא ידיעתו, משום שכל הענין הוא שלא להתרגל שלא להיזהר בערלה. ולא שבאמת יש ענין לאסור מצוות התלויות בארץ בחו"ל. משא"כ תרו"מ בזמן הזה, עצם הקביעה שהוא רק דרבנן הוא חידוש.

14) מה שכתבת שהראשונים כתבו את אותו הלשון בדיוק בהגעלת כלים ולומר שלא נתכוונו לאותו עיקרון אלו דברי בדיה ונביאות. זו קביעת כללים בעלמא כסומא בארובה, האם משום שהרשב"א כתב לשון מסויים זה מחייב שגם הרמב"ם התכוין לאותו דבר? הלא הרמב"ם אפילו לא כתב לשון זו, ואנו רק מנסים לפרש את דעתו, ייתכן שהוא סובר כל חילוק שבעולם, ואין שום קשר לדברי הרשב"א. ובכלל מונחים רחבים שמתפרשים כל מקום לפי ענינו הם דבר רגיל בש"ס. אפילו במונחים תלמודיים, ויש עשרות דוגמאות לכך. חלק מהם כבר מנו בעלי התוספות.

15) מה שכתבת על חוסר ידיעה בסוגיא בגיטין, הדבר מפורש בדברי החזו"א, בקטע הראשון, לא במכתב, אלא במה שנדפס בשבת סי' לט', עיי"ש, וסיום לשונו של החזו"א "למדנו דהא דאמר בזמן הזה אינו משום דאין לו עיקר מן התורה". כתבת שהחזו"א לא הסכים וחילק חילוק מפולפל, ולא קראת את דבריו, שחילוק זה רומז לפני שמבאר את חשבון הסוגיא שגם הא דאמר בזה"ז אינו משום דאין לו עיקר מן התורה.

כעת אסכם:

-לא היתה לי שום טענה אישית נגד צבי או כל אדם אחר, ובודאי איני חושב שחייבים לחשוב כמו החזו"א, כי אני עצמי לא זכיתי להגיע למדרגה זו של לחשוב בכל כמו החזו"א, ואני מגיע למסקנות שונות מדבריו בכל יום ובכל שעה. אבל רק משום שלכל אדם יש את דעתו שלו, ולא משום שהחזו"א היה איזו תופעה שמאימת על ההלכה, כפי שנוסה כאן להציג אותו בעיוות.

-אני טענתי בהודעתי השניה שהחילוק של עיקרו דרבנן מוסכם גם לדעת הרמב"ם לגבי טעמו ולא ממשו וחצי שיעור ותרומת פירות, שבהם לא הקילו שום קולא. השאלה היא עד כמה להרחיבו אבל בודאי שהוא קיים.

כמו כן טענתי שם שלשון הרמב"ם "וכיוצא בו" מלמדת על סוג מסויים של דרבנן, כי אם היה רוצה להתיר כל איסור דרבנן לא היה צריך לתת לנו דוגמא ולהוסיף "וכיוצא בו". לגבי הקביעה של צבי שבטוח שאף אחד לא הבין כמו החזו"א, השבתי, שכך הבינו בהגהות מרדכי והרלב"ח, וכעת אני רואה שגם הרשב"א עצמו כנראה הבין כך, כי כותב בתורת הבית בשם יש מי שהתיר לבטל לכתחלה באיסורים שאין להם עיקר מן התורה, ולכאורה האי יש מי שאומר הוא הרמב"ם. כי לא מצינו עוד מישהו שמתיר לבטל לכתחלה, ועכ"פ אם הרמב"ם היה מתיר יותר, היה לו להביא עוד יש מי שמתיר, לבטל לגמרי.

-צבי חידש בהודעתו האחרונה: שהתוספות הסתמכו על הגמרא בגיטין, וזו טעות. וכן לא שם לב שהחזו"א בשבת סי' לט' מפרש את הגמרא בגיטין גם בדבר שיש לו עיקר מן התורה, ולכן חשב שאני המצאתי זאת.

אם נבטל את ההשגות האלו, ונחזור לסוגיא, אני לא טענתי שחייבים לחשוב כמו החזו"א גם בנושא זה, אלא שיש להציג ביקורת ענינית ולא גרוטסקית ומפלצתית. 1) הויכוח על מה הפשטות והמושכל ראשון מיצה את עצמו. וגם אינו חשוב כל כך, ההוכחות הן הקובעות. 2) הויכוח על הראיה מפסחים, גם מיצה את עצמו, לא מדובר בראיה מוכרחת אבל בהחלט ראיה טובה. 3) סברת החזו"א שאם נתיר לבטל את האיסור אין משמעות לאיסור לא נענתה, אלא להיפך, טען צבי שקשה גם על מה שאין לו עיקר, אבל מהגדלת הקושיה לא מרויחים. 4) ראיית החזו"א שהרמב"ם כותב להלכה שאסור לבטל תרומה, לא נענתה, מלבד הרעיון שההיתר לא כתוב בגמרא מפורש רק נלמד מהגמרא בביצה שמתירה כל דרבנן. ישפוט הקורא אם זה מספק אותו.

כעת אני חושב שלכאורה דברי החזו"א בדעת הרמב"ם מוכרחים מהגמרא של בכורות כז. שתרומת חו"ל מבטלה ברוב, לפי האוסרים לבטל צ"ל באוקימתות כמו הר"ש חלה פ"ג מ"ח שמבטלים רק להתיר לכהן טמא, אבל להרמב"ם שמותר לבטל דרבנן אין צריך שום אוקימתא, וממילא מבואר שרק תרומת חו"ל אבל לא תרומת א"י בזה"ז.

מה שיוצא במשפט אחד הוא כך: הרמב"ם סתם ולא כתב מתי מותר לבטל, אלא רק "כיוצא בו", הרב ואזנר ניסה ללמוד את החילוק ומשמעותו מתוך לשונות הראשונים האחרים, בזמן שהרמב"ם לא כתב שום לשון בזה, ואיננו יודעים מה דעתו. החזו"א ניסה ללמוד את החילוק מדברי הרמב"ם עצמו (שאסר לבטל) ומדברי המשנה (שאסרה לבטל). והמעיין יבחר לו את הדרך שחשקה נפשו.

הביקורת על החזו"א לא צריכה להיות מאבק, היא יכולה להיות ענינית ומעניינת מאד, כל עוד אינה מתלהמת בלי שום הצדקה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2011 12:37 לינק ישיר 

מתעניין,

תודה

-בהחלט שערי תירוצים לא ננעלו, לא התכוונתי שאין תירוץ, אלא רק שאי אפשר לזלזל בראיה של מישהו משום ש'יתכנו תירוצים'. השאלה כאן היא לא אם תיתכן דרך אחרת, אלא שמישהו בא וטוען שהחזו"א שרלטן משום שייתכנו תירוצים אחרים. יש לך תירוץ, ספרהו ופרטהו. כך נאה וכך יאה.

-לאור דבריך שלא מסתבר שהרמב"ם יסתום ולא יפרש וכו', אני חושב שכל הנדון לא מתחיל. לפי הכלל הגדול שהאריך בו ידידינו צבי שהרמב"ם לא מביא מה שלא מפורש בגמרא, ולפי כל הרעיונות שהרמב"ם סתם ולא פירש. באמת אין להביא ראיה מדבריו, כי את עצם הרעיון שאסור לבטל ביש לו עיקר מן התורה לא הביא, כי אינו מפורש בגמרא, באמת הוא לא נכנס מזה, אבל אין להביא מדבריו ראיה להתירא.

-וכמובן שלא תמיד קובעת ה'עין בלתי מקצועית' של אנשים שניתן להם לקרוא, גם המיומנות לקריאת הלכות, בפרט רמב"ם שדרכו לסתום והרבה מדבריו צריכים ביאור כולי האי ואולי, נרכשת.

-הגמרא בחולין אינה נוגעת לדברי הרלב"ח, כי הראיה שהביאו ממנה הוא משום דחצי שיעור לאו דאוריתא, כמבואר בתוס' דביצה ד:. הקטע שהבאתי מהרלב"ח באמת נוגע לביטול דרבנן, ולא לאיסור דרבנן, כפי שכתבת. אבל מיד בסמוך הוא כותב על הרמב"ם המתיר לבטל שהתיר רק בתרומת חו"ל שהיא דרבנן.

-אין ספק שהחזו"א הוא תופעה, ויש לו את היחודיות שלו שאפשר להתווכח עמה, אבל כשמנתחים חזו"א צריכים להציג את התופעה כמו שצריך, ולא לכתוב בצורה חסרת פרופורציה ולא רצינית.

-לגבי נשתטה המשלח, צר לי שהשתמשתי במונח סילוף, אבל ממש איני מסכים אתך, מה ז"א אין לדייק ממלה אחת? האם גם כשכותבים "מותר" אין לדקדק מזה ואפשר לאסור כי זה רק מלה אחת? הכל טענה אחת, וכוונתו שלפעמים במלה אחת כותבים לאו דוקא. אם הרמב"ם היה כותב קטע ארוך וטוען שבטל ולא פסול, לא היה אפשר לומר לאו דוקא, אבל במלה אחת לפעמים נוקטים לאו דוקא, בטל במקום פסול, וכנראה זו טעות. וכיוצא בו מצינו גם במשניות. בכזה דבר החזו"א לא ראה 'דעת הרמב"ם' אלא רק 'דבר שאולי יצא מעטו של הרמב"ם'. דעתו של אדם מתבארת ומתפרשת בדבריו, משא"כ מלה אחת שאולי לא דקדק בכתבו אותה. ואעפ"כ ברור לי שדברי החזו"א האלו הן תופעה חשובה, כפי שכתבתי בהודעתי הקודמת.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > ספרו החדש של בנימין בראון על החזון איש
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 5 6 7 ... 20 21 22 לדף הבא סך הכל 22 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.