בית פורומים עצור כאן חושבים

ספרו החדש של בנימין בראון על החזון איש

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-25/7/2011 13:23 לינק ישיר 

מתפתח כאן לנגד עיננו ויכוח בתוך הסוגיא של ביטול איסור לכתחילה,אבל אני חושב שעל אף החשיבות הגדולה במלחמתה של תורה,לא זה הנושא העיקרי שנדון כאן.

באיסור לבטל איסור לכתחילה כמדומני שדנים האם איסורו מדרבנן או מדאורייתא,בפשוטו זה איסור דרבנן,אבל כו"ע ל"פ שביטול ת"ח ,זה איסור חמור מדאורייתא.

הנושא כאן הוא לא ויכוח בסוגיא זו או אחרת,אלא איך צריך להתייחס לענק בתורה כמו החזו"א.

צבי כתב משפטי זלזלול בחזו"א,שאני לא רוצה לחזור עליהם,אבל משפטים חמורים מאוד.

יש שתי נקודות כשדנים בדרכם של גדולי ישראל ובבקורת עליהם,א' גם אם ברור שאכן הביקורת עצמה היא נכונה ,אבל צריך להתבטא בכבוד.

נקודה שניה,כשעוסקים בדמות גדולה,אז צריך לבדוק היטב עד שמגיעים להחלטה שאכן כלל יש כאן בקורת,פשוט בגלל שאנחנו לא נמצאים באותו רמה ,וכמו שאמר מי שאמר דברים שרואים מפה לא רואים משם,החזו"א היה במקום הרבה יותר נעלה ומרומם והיתה לו הסתכלות מעמיקה ובהירה יותר,ולכן עד שמגיעים למסקנה ברורה שיש בקורת יש לשקול זה היטב.

הובאו כאן טענות מסוימות ,ודוגמאות אין,דוגמא אחת מתנופפת כאן,ודנים ומתוכחים עליה,הכל טוב ויפה,אבל מדוגמא אחת אי אפשר לקבוע דברים,וגם לא מהשערות ותחושות בטן שכך דרכו של החזו"א.

מי שמעלה דברים בדרך כבוד,ואומר אולי יש כאן כיוון של החזו"א,ניחא,אבל מי שקובע דברים בצורה ברורה ,לא יכול לקבוע את זה ע"פ דוגמא אחת ,וע"פ תחושות בטן.

לגבי הטענה שהחזו"א דוחק בלשונות של ראשונים דוחקים גדולים,ראשית,יש לדון מה יותר דוחק לדחוק בלשונו של הראשון,או לדחוק שאמר סברה או דעה קשה,יתכן מצב שאמנם הדוחק בלשונו של הראשון גדולה,אבל יותר דוחק לומר שאמר סברה מסוימת.

חוץ מזה ,יתכן שהחזו"א אחז שיש מצב מסוים שאפשר להכריע לא כמו ראשון מסוים,כל עוד לא כתוב בדבריו מפורש ההיפך,אם כתוב בדרי ראשון מסוים להיפך בצורה גמורה,אז יתכן שיש כאן שיקול לא הלכתי,אלא שיקול של דרך הנהגה שלא לחלוק במפורש על ראשון,ויתכן שזה אחז החזו"א שעצם זה שניתן לדחוק בלשונו של ראשון בצורה מסוימת,גם אם באמת ברור לנו שאותו ראשון לא התכוין לכך,זה הופך את זה לכך שזה לא נקרא שחולקים על אותו ראשון להדיא.

יש בזה נקודת חידוש לומר כדברים הנ"ל,אבל בהחלט יש מקום לדון בהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2011 14:02 לינק ישיר 

וכ"כ הב"י יו"ד שעדיף לדחוק בלשון מאשר בסברא. למעשה, הפרשנות הפשטית שלנו מערבת כל העת שיקולי סברא. והראה זאת יפה הרב וייטמן במאמרו ב'המעין' תשל"ז-ח (תגובה לסדרת מאמריו של הנשקה בעניין פשט ודרש).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2011 14:55 לינק ישיר 

ב"י יו"ד רכח' ה'

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2011 15:42 לינק ישיר 

צוהריים טובים לכולם!

אני מסכים שהלשון היתה קשה מתלהמת ובלתי ראויה,
אך לדעתי יש כאן תופעה ייחודית בדרכו של החזון איש בבירורי סוגיות המתאפיינת בכמה איפיונים עיקריים ואלו הם:

1.      לקבוע עוד מחוץ למקורות מה צריך להיות הנכון בסוגייא.

2.      לכפוף את המקורות בצורה בלתי סבירה בעליל לדעתו.

3.      לומר סברות שאינם ניתנים להגדרה ולסברא, אלא יותר לב.

4.      להישאר עם דברים מפותלים ובלתי מוגדרים.

אלו הם עיקרי טענותי ואותם אני רוצה להוכיח מסוגיות רבות של החזון איש.

דעתי האישית שלא היתה תופעה כזאת בישראל אף פעם ויש בדבר משום חידוש תורה והרס התורה, ועל כך לשוני מאבק, וכן מכאן מגיע הלשון המתלהמת כי הדבר בוער בנפשי ובעצמותי.

לגבי טענות דינו הישירות בסוגייא אתפנה בהמשך היום להשיב אליהם, רק אומר שבאופן כללי אני רואה שוב שאת רוב דברי לא הבין כלל מה אני אומר, וייתכן שיש חלק דברים שהוא צודק, ואם כן אודה על האמת, אבל עיקרם של דברים משנה לא זזה ממקומה.

אני חושב שיש תופעה שכאשר בא אדם גדול שיש לו הרבה מעלות וגם טענות נכונות על דרכים אחרות בעם ישראל, יש היסתנוורות כלפיו ואז לא מבחינים שגם אם ודאי שיש כאן מעלות עוצמתיות ביותר, וגם טענות על דרכים אחרים בעם ישראל, עדיין זה לא סיבה לקבל את כל דרכיו, ואולי אפילו שום דבר, מאחר וגם אם יש לו טענות צודקות על דרכים אחרות, השאלה היא תמיד מה היא הדרך הנכונה, וזה לא מחייב שזה מה שמציג אותו האדם או הגדול, וייתכן דרך שלישית או חיבורים וכוו'.

יש כאן עוד כמה היבטים של התייחסות האדם לדברי זולתו, וגם בזה נאריך.

עוד ראוי לדון על סוגיות עיקריות במשנתו מלבד הדרך, גם על התוצאה כלומר המסקנות שהוא היגיע אליהם.

אני חושב שצריך לבדוק אותם בשני כיוונים:

1.      כל סוגייא מהמקורות המוסכמים על כולם, כלומר מקראות וחז"ל,

2.      משאר המקורות  כלומר רבותינו גדולי הדורות בכל הדורות על ידי בדיקה של השתלשלות, ולראות האם היו עוד שהגיעו למסקנות אלו.

דעתי האישית שוב, שהחזון איש היה חדשן מאוד, ודבריו לא עומדים במבחן הביקורת של המקורות, וכן לרוב הדברים היסודיים שלו לא מצאנו חבר.

כמובן שאצטרך להוכיח את דברי, ואעשה את זה בלי נדר בעזרת ה'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2011 18:44 לינק ישיר 

אתה מתנצל על לשון לא ראויה כלפי החזו"א,וחוזר שוב על אותו טעות ביתר שאת,הרס התורה,אני חושב שאתה האדם הראשון מאז תקופת החזו"א שהעיז להאשים אותו בדבר כ"כ מגוחך.

אתה כותב שבכל הדורות לא נהגו ככה,זה דבר שיקשה עליך להוכיח אותו,זה יכול להיות הרגשה שלך,אבל אתה לא יכול להעמיד אותה במבחן הביקורת.

בסוף דבריך אתה כותב שרוב דברי החזו"א היסודים אין להם חבר,מה הם דברי החזו"א היסודיים,לפי מה אתה קובע מה יסודי ומ לא? לפי הפולמוס שהיה סביב הנושא?,או שאולי כל נושא של החזו"א שלא מצאת לו חבר זה נהפך לנושא יסודי.

אתה יכול לכתוב את דבריך כהרגש הלב,כהלכה למשה מסיני,אבל כדי להוכיח את דבריך תצטרך להוציא ספר לפחות כמו עובי ספרו של בני בראון,וגם להשקיע בזה הרבה זמן.

אם אתה רוצה לבנות את התורה שנהרסה לפי דבריך,אז טול את הזמן,תשקיע כמה שנים מחייך בענין,ואז תטיל את פצצת האטום על החברה החרדית בחידושך המסעיר אודות החזו"א,ספרו של בני בראון יעמוד מבויש לעומת ספרך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2011 18:53 לינק ישיר 

צבי

סליחה שאני מעיר לך בבוטות, אתה עושה שירות די גרוע לשיטה המתנגדת לאסכולת הכתפיים הרחבות של הגר"א והחזו"א בכל הנוגע ל "החזרת הדיון ההלכתי למקורותיו הראשונים".

בהחלט שקיימים זרמים הלכתיים שלא אהבו את השיטה המהפכנית שלהם, או מה שנקרא 'הראש הגדול' בהכרעת הלכה, תשאל כל רב הונגרי או שמרן. אבל כדאי שתשאיר זאת לאנשים עם ידע ויכולת לימודית אנליטית מינימלית. כשופט מן הצד שקרא את כל הודעותיך החובבניות, הרואה את עצמו פטור מלהגיב - כל זמן שדינו בענוותנותו הרבה עושה את עבודת הנמלים כפויית הטובה הזו, אני קובע באופן חד משמעי: לא הצלחת לגעת בשום ביקורת רצינית ומעמיקה, וישנה כזו, על משנתו של הגר"א ובעקבותיו החזו"א.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2011 19:06 לינק ישיר 

פרוטוגרס יקירי!
אני ממש לא מייצג את השיטה המתנגדת לכתפיים הרחבות של הגר"א והחזון איש.
אני בהחלט חושב ובעד "להחזרת הדיון ההלכתי למקורותיו הראשונים".
אני כן יוצא נגד החזון איש ונגדו בלבד, ולא בגלל הכתפיים הרחבות שלו שזה דבר חיובי, אלא שלפי דעתי אין להם על מה שיסמוכו.
זה שלפי דעתך דינו עושה עבודת נמלים ואני מעיר הערות חובבניות, זו זכותך לראות את הדברים ככה,
אני ממש לא חושב שהדברים שבארתי את עצמי בארוכה הם חובבנים, אבל כמו שאומרים לא טעים לך אל תאכל.
ואנ י חוזר שוב, זה הצלחת החזון איש לחבר את עצמו עם הגר"א, שלפי עניות דעתי אמנם יש קווי דימיון, אבל כמה המרחק בין החזרת הדיון ההלכתי למקורותיו הראשונים, לבין חידוש צורת דיון וחשיבה וכוו'.
קסת, אני בפירוש מדגיש אני חוזר בי אך ורק מהלשון ולא מהתוכן אני עומד מאחורי הדברים,  וברצוני לפתח אותם ולשתף אותם עם עם ישראל, ואז באמת תחזור עטרה ליושנה ויחזור הדיון ההלכתי למקורותיו הראשוניים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2011 19:56 לינק ישיר 

אם יש לטעון משהו נגד הגדוילים זה בדיוק ההפך למה הם לא משנים ולא עושים כללים ברורים בפסיקה,
כלומר היגיע הזמן שנחלק בין רב שצריך לפסוק לפי קדמיו מפני חוסר שימוש וחוסר לרדת לעומקם של דברים,
לבין רב שכן יורד לעומקם של דברים שהוא באמת יכול לשנות אפי' דאורייתא ממש כמו שחז"ל עשו,

אחרת הפכנו את ההלכה לע"ז ממש,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2011 20:20 לינק ישיר 

מקס

החזו"א קבע (לפחות) 2 דברים דאורייתא שלא נמצאו בשום סוגיא בש"ס ובפוסקים: האחד מובא בס' מנחת שלמה בשמו לגבי חימום ע"י מזלג חשמלי. השני נקבע בספרו לגבי שימוש בחשמל בשבת שיש בו משום חילול ה'.

לגבי הטרוניות המובאות כאן על החזו"א, ראוי לברר כמה דברים: א. אם יש כאן חדשנות שאין מקומה במסורת התורה, כיצד זה שבזמננו כאשר ישנם חוגים מוגדרים, ת"ח מופלגים מחוגים שונים לחלוטין משלו מכירים בו כגדול שבענקים? (לדוגמא: הרב ויינברג זצ"ל, הרבנים פישר ואלטר שליט"א)

ב. האם לא נמצא בקדמונים סוג לימוד דומה לשל החזו"א?

ג. האם לא נמצא חידושים מפתיעים בדבריו שכאשר נמצאם אצל אחרים, לא נקרא להם 'חידושים' 'מגמתיים' וכדו'?

לדעתי התשובה על שאלות ב' וג' היא חיובית בהחלט. יש לי דוגמאות. מענין אם לחברי הפורום כאן יש מה להוסיף לדברי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2011 20:27 לינק ישיר 

דוגמא מענינת: יעויין בבית יוסף סי' יא' (סעיף יג' לפי השו"ע) ד"ה 'אבל אם תחבם בכנף', מה שכתב שם על דברי מהר"י אבוהב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2011 22:14 לינק ישיר 
דרכו של החזו'א

ביחס לעניין של הב'י שעדיף לדחוק בסברא מאשר בלשון אני חושב שכלל זה באופן עקרוני השתמשו בו כולם מהתוס' הב'י רע'א ועד אחרוני זמנינו אבל לפי התרשמותי יש שני סוגי סברות נקרא להם סברת פרדוקס וסברת הלב. יש סברא שאומרת שדבר אינו נכון כי הוא פרדוקס אם נניח נמצא רמב'ם שאומר שבשעה שרבים הרוצחים והגנבים בלא עדים יש להלקות בעד אחד רוצח 50 מלקות וגנב 70 מלקות. כאן לפי כולם זו סברת פרדוקס שאומרת שיש לדחוק הלשון או לשנות גירסא אבל אם נמצא כתוב ברמב'ם שבשעה שרבים ... יש להלקות גנב 50 מלקות ורוצח 51 מלקות – כאן אין פרדוקס אבל בסברת הלב קשה לקבל שכל ההפרש בין גנב לרוצח הוא מכה אחת. לזה נקרא סברת הלב. באופן כללי הרושם שלי שאין דרכם של גדולי ישראלי מאז ומעולם לדחות מקורות בגלל סברת הלב אלא במקרים נדירים אבל אצל החזון איש זו דרך המלך.

טוען מנהשורה שחידושים של החזון איש נמצא גם אצל אחרים – זה נכון אבל אצל האחרים אין זו שיטה זה מקרים יוצאים מן הכלל אצל החזון זה שימוש נרחב. לכן הגר'א בכלל לא שייך לדיון הגר'א אכן דחה מקורות בתוקף גדלותו אבל גדלותו היתה למצוא סתירות וקושיות והוכחות זו הדרך שכולם הלכו אלא שהגר'א הלך בה בגדלות יתר דרכו של החזון איש אינה הליכה בדרך הרגילה בגדלות אלא הליכה בדרך אחרת. בדוגמא של נשטתה המשלח החזו'א לא הביא הוכחות חדשות נגד הגירסא ברמב'ם לפני כל גדולי הדורות עד החזון איש היו אותם קושיות ובכל זאת לא טענו לשינוי הגירסא.

לגבי הטוענים שאין ממש בהתרשמות בלי דוגמאות אני לא חושב שהם צודקים אביא משל: אם תשאל מספר אנשים מי הקבוצה הכי טובה בכדורגל בישראל וכמה וכמה אנשים יגדו לך על קבוצה מסוימת וכשתבקש מהם פירוט את מי הם ניצחו ובאיזה תאריך והם יאמרו שהם לא זוכרים אבל באופן כללי הם יאמרו שהם זוכרים שהקבוצה הזאת מנצחת הרבה – האם תתייחס לדבריהם כדברי הבל?? לפי מה שאני שומע הרבה חשים שהחזו'א שונה משאר גדולי ישראל גם אם הם לא זוכרים דוגמאות ולא ידועים לשים את האצבע אני לא חושב שזה נכון לבטל את הדברים.

עוד הערה לדינו בעניין ביטול איסור לכתחילה. לא התייחסת למה שכתבתי ש תוס' בקושייתו כתב שעיגול דבלה הוא תרומה דרבנן אפשר שזה מפני שאינו דגן תירוש ויצהר ושיטת הרמב'ם שכל פירות האילן הוא תרומה דאו' והסתירה בכלל לא מתחילה אשמח להתייחסותך. אולי יש לי כאן איזה טעות פשוטה.

הערה אחרונה: גם מתחת ידי יצאו לפני כן דברים שלא היו צריכים להכתב ואני מתנצל על כך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2011 22:52 לינק ישיר 

מתעניין12 כתב:

טוען מנהשורה שחידושים של החזון איש נמצא גם אצל אחרים – זה נכון אבל אצל האחרים אין זו שיטה זה מקרים יוצאים מן הכלל אצל החזון זה שימוש נרחב. לכן הגר'א בכלל לא שייך לדיון הגר'א אכן דחה מקורות בתוקף גדלותו אבל גדלותו היתה למצוא סתירות וקושיות והוכחות זו הדרך שכולם הלכו אלא שהגר'א הלך בה בגדלות יתר דרכו של החזון איש אינה הליכה בדרך הרגילה בגדלות אלא הליכה בדרך אחרת. בדוגמא של נשטתה המשלח החזו'א לא הביא הוכחות חדשות נגד הגירסא ברמב'ם לפני כל גדולי הדורות עד החזון איש היו אותם קושיות ובכל זאת לא טענו לשינוי הגירסא.

אם מצאנו אצל אחרים דוגמאות לשימוש באותם סוגי סברות/הגעה למסקנות דומות, הרי כבר מצאנו שאין זו שיטה מומצאת משלו. ההגיון קיים ומקובל. כעת השאלה היא מדוע החזו"א השתמש יותר בסגנון הזה. לזה התשובה יכולה להיות פשוטה מאד: סגנון הספר שונה לחלוטין מזה של הבית יוסף, למשל. הבית יוסף עיקר עיסוקו היה לסכם את כלל השיטות ולהכריע בעיקר עפ"י רוב דעות הפוסקים המקובלים (בשתי דרגות, כפי שביאר בהקדמתו) ולכן כמעט כל ספרו הוא סיכום פשוט של סוגיות הגמרא והראשונים. החזו"א בא ללמוד את ששה סדרי התלמוד כסוגיות הגמרא מחדש, עפ"י המקובל מהגר"א ולכן עשה שימוש נרחב בהרבה בסברותיו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2011 23:14 לינק ישיר 
למנהשורה

ביחס לעניין של הב'י שעדיף לדחוק בסברא מאשר בלשון אני חושב שכלל זה באופן עקרוני השתמשו בו כולם מהתוס' הב'י רע'א ועד אחרוני זמנינו אבל לפי התרשמותי יש שני סוגי סברות נקרא להם סברת פרדוקס וסברת הלב. יש סברא שאומרת שדבר אינו נכון כי הוא פרדוקס אם נניח נמצא רמב'ם שאומר שבשעה שרבים הרוצחים והגנבים בלא עדים יש להלקות בעד אחד רוצח 50 מלקות וגנב 70 מלקות. כאן לפי כולם זו סברת פרדוקס שאומרת שיש לדחוק הלשון או לשנות גירסא אבל אם נמצא כתוב ברמב'ם שבשעה שרבים ... יש להלקות גנב 50 מלקות ורוצח 51 מלקות – כאן אין פרדוקס אבל בסברת הלב קשה לקבל שכל ההפרש בין גנב לרוצח הוא מכה אחת. לזה נקרא סברת הלב. באופן כללי הרושם שלי שאין דרכם של גדולי ישראלי מאז ומעולם לדחות מקורות בגלל סברת הלב אלא במקרים נדירים אבל אצל החזון איש זו דרך המלך.

לגבי הטוענים שאין ממש בהתרשמות בלי דוגמאות אני לא חושב שהם צודקים אביא משל: אם תשאל מספר אנשים מי הקבוצה הכי טובה בכדורגל בישראל וכמה וכמה אנשים יגדו לך על קבוצה מסוימת וכשתבקש מהם פירוט את מי הם ניצחו ובאיזה תאריך והם יאמרו שהם לא זוכרים אבל באופן כללי הם יאמרו שהם זוכרים שהקבוצה הזאת מנצחת הרבה – האם תתייחס לדבריהם כדברי הבל?? לפי מה שאני שומע הרבה חשים שהחזו'א שונה משאר גדולי ישראל גם אם הם לא זוכרים דוגמאות ולא ידועים לשים את האצבע אני לא חושב שזה נכון לבטל את הדברים.

עוד הערה לדינו בעניין ביטול איסור לכתחילה. לא התייחסת למה שכתבתי ש תוס' בקושייתו כתב שעיגול דבלה הוא תרומה דרבנן אפשר שזה מפני שאינו דגן תירוש ויצהר ושיטת הרמב'ם שכל פירות האילן הוא תרומה דאו' והסתירה בכלל לא מתחילה אשמח להתייחסותך. אולי יש לי כאן איזה טעות פשוטה.

הערה אחרונה: גם מתחת ידי יצאו לפני כן דברים שלא היו צריכים להכתב ואני מתנצל על כך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2011 00:38 לינק ישיר 

כפי שאמרתי אתייחס לדברי דינו, וצר לי שדינו מאמת את מה שאני טוען שדינו אינו קשוב כלל לדברי זולתו, ואינו מנסה כנראה אפילו להבין מה שזולתו מתכוון.

דינו:

2) לדעת התוספות בשר עוף בחלב יש לו עיקר מן התורה, אבל אפשר בהחלט להגדיר את הדברים לא כך, שהרי בשר עוף אינו אסור כלל מן התורה. כמובן שהטענה "מי גילה לרמב"ם" לא מכריעה, הרמב"ם הבין שבשר עוף בחלב הוא חידוש של חכמים, שהיה שנוי במחלוקת, אגב, עוד אחרי החורבן.

ואפילו אם הרשב"א בהגעלה אינו סובר כך, מנין לנו שגם הרמב"ם סובר בזה כהרשב"א? וגם כבר נתבאר שהחזו"א הראה דבהגעלה מקילין יותר כפי שהבאת בדבריך, אך לא השבת על כך. ובע"כ שיש לה גדרים אחרים. (החזו"א העלה אפשרות שבתרומה אמרינן לב ב"ד מתנה וזה מאפשר להקל בה יותר, וכיוצא בזה מצינו במשנה במעשרות שלב ב"ד מתנה שלא ייקדש מה שהנמלים גררו לחוריהם).

ודבריך לעשות קל וחומר מהרשב"א לרמב"ם אין להם מובן. הרשב"א סובר שגם בשר עוף בחלב וגם תרומה בזה"ז אין להם עיקר מן התורה. זה לא אומר כלום לגבי הפרשנות של הרמב"ם. גברא אגברא קא רמית? בפרט שהטור שינה וכתב תרומת חו"ל, משמע שגם הוא אינו סובר כהרשב"א בזה.

דברי:

הטענה היתה שאם הרמב"ם באופן עקרוני מודה שלעניין ביטול איסור לכתחילה דבר שיש לו עיקר מן התורה למרות שהוא רק דרבנן דינו כדאורייתא, ולכן סבר שאף תרומה בזמן הזה יהא אסור לבטל לכתחילה, מנא ליה להתיר בשר עוף בחלב ולמה היתיר, ובזה הוכחנו משיטת התוספות דסבירא להו באמת דתרומה חשיב דבר שיש לו עיקר מן התורה, אסרו גם בשר עוף בחלב כמו שהוכחנו מדברי השיטה.

הטענה מהרשב"א היא טענה מאוד פשוטה, והלא הדברים ק"ו, ומה במקום שאפילו תרומה בזמן הזה שלעניין ביטול נחשב דבר שיש לו עיקר מן התורה נחשב כדבר שאין לו עיקר מן התורה לעניין הגעלה, בשר בחלב שאפילו בהגעלה נחשב דבר שיש לו עיקר מן התורה כמו שכתב הרשב"א להדיא בתורת הבית, ק"ו במקום שאפילו תרומה נחשב דבר שיש לו עיקר מן התורה, דהיינו בביטול שיהא בשר עוף בחלב דבר שיש לו עיקר מן התורה.

טוען דינו מנא לן שהרמב"ם סובר כהרשב"א? זה פשוט לא להבין את הטענה, אני טוען שיש הוכחה מהרשב"א מה נחשב יותר דבר שיש לו עיקר מן התורה, ועל זה לא חלק הרמב"ם מעולם, ולומר שהרמב"ם חלק על הרשב"א בזה, זהו דבר שאין לו שום ראיה.

דינו ממשיך הרשב"א סובר שגם בשר עוף בחלב וגם תרומה בזמן הזה אין להם עיקר מן התורה, זהו פשוט טעות, הלא הרשב"א אומר מפורש שבשר עוף בחלב נחשב דבר שיש לו עיקר מן התורה לעניין הגעלה, ותרומה בזמן הזה לא נחשב, וזה לשונו:

פירוש קדרה של חרס אף על פי שהתורה העידה על כלי חרס שאינו יוצא מידי דופנו לעולם בתרומה הקילו לפי שאינה אלא מדבריהם בזמן הזה וכמאן דאמר מאיליהן קבלו המעשרות ופריך מדתנן הרכינה ומיצה הרי זו תרומה אלמא אין מקילין ומשני שהאור מגעילה ומפליטה ואין כאן קולא כל כך ונראה שהוא הדין לכל האיסורין של דבריהם ואפשר שלא הקילו אלא בתרומה בזמן הזה שאין לה עיקר מדאורייתא והוא הדין לכל שאר האיסורים של דבריהם שאין להם עיקר מן התורה אבל שאר האיסורים אפילו של דבריהם אם יש להם עיקר בתורה אין מקילין בהם כבתרומה.

וכך הסכים עם זה להדיא החזון איש במכתב, וזה לשונו:

ואמנם כשאנו באים להתיר הגעלת כ"ח ג"פ בשאר איסור דבריהם אנו תופשים בשר עוף בחלב ליותר חמור מתרומה בזה"ז מפני שיש לפנינו בשר בהמה.

דינו:

4) מה שכתבת שטענת הריסה טפי נכונה גם בשאר דברים ולמה הראשונים לא חששו לזה וכו', הרי הראשונים באמת אסרו, ורק הרמב"ם התיר. וכיון שההיתר תמוה, שמבטלים בזה את האיסור, בודאי יותר מסתבר לצמצם את ההיתר הגורף, שמתייחס רק לאיסורים שאינם אלא גזרה צדדית, ולא עיקרו מן התורה. כגון חלת חו"ל שאינו אלא משום מראית עין, והקילו בה הרבה קולות, ובערלת חו"ל נאמר בגמרא מפורש שמותר לבטלה לכתחלה בהיתר, כי לא היה בה ענין אלא להשוות את יהודי הגולה, אחרי שגלו מן הארץ, ושיירות מצוייות, לא רצו לבטל לגמרי את התרומה והחלה, אע"פ שהם תלויות בארץ. אבל לבטל ולא לאכול בהדיא הקילו. מה שלא מתאים לכל איסור דרבנן.

דברי:

טענתי היתה להוכיח מהראשונים שעל כרחך לא זו הסברא, שאם כן היו צריכים לאסור בכל התרומות ולמה תלו אותם בעיקרון של דבר שיש לו עיקר מן התורה.

דינו:

5) מה שכתבת שסירס את הראשונים והוציא את הגמרא ממשמעותה, כהכרזה בעלמא כתבתו. הרי הרעיון של החילוק בעיקרו דאוריתא, נמצא בהרבה ראשונים ולא החזו"א המציאו. כל השאלה האם הרמב"ם מודה להם או לאו.

דברי:

כאן לא הבין כלל לא את החזון איש ולא את דברי, כוונתי היתה שלפי הבנת החזון איש בדברי הראשונים והגמרא הרי אין עיקר הנושא דבר שיש לו עיקר מן התורה, כי אם הריסה וכדומה.

דינו:

6) מה שכתבת שהגמ' בפסחים מד. עונה זאת בדרך תשובה, לא נאמר הכא במאי עסקינן, אלא נאמר כאילו הדבר פשוט שמדובר בתרומה בזמן הזה דרבנן. "הנח לתרומה בזמן הזה דרבנן", מה אתה רוצה, הנח לזה, הרי ברור שמדובר בדרבנן. (אגב, מהלשון הזו הנח לתרומה בזה"ז דרבנן, למדו הרשב"א ביבמות וסה"ת וסמ"ג דמילתא פסיקתא היא, וברור שתרומה בזה"ז דרבנן, ולא הבינו שמדובר רק דרך תירוץ).

דברי:

גם אני כתבתי את הדברים רק בדרך אפשר. הרשב"א הביא ראיה מזה שהגמרא לא השתמשה בלשון הא מני, שאפילו אם זה רק אוקימתא אבל למה הגמרא לא אומרת הא מני, משמע שכך הוא הפסק, וזה לשון הרשב"א:

מיהו לא משמע הכי מדאמרינן עלה דההיא דשתי קופות בר"פ אלו עוברין הב"ע בתרומה בזמן הזה דרבנן דאלמא סוגיא דגמרא כרבנן דר' יוסי דאת"ל דמשום דאוקימנא לה הכא כרבנן דר' יוסי מש"ה קאמר התם בתרומה בזמן הזה דהיא דרבנן אליבא דרבנן דר' יוסי א"כ לימא הא מני רבנן היא דאמרי תרומה בזמן הזה דרבנן,

ודרך אגב ציטוט לשון הרשב"א את הגמרא שם הכא במאי עסקינן דאדרבה משמע שזהו רק אוקימתא

דינו:

8) מה שכתבת שהגמרא המפורשת שמעשר דרבנן הוא המקור לחילוק של תוספות והראשונים שדבר שיש לו עיקר וכו', מענין מאד מדוע התוספות והראשונים לא מביאים את המקור העיקרי הזה ולא מזכירים אותו אפילו ברמז? לא מדובר שם אלא לגבי קנין של קטן בדרבנן, ולא על הנושא של ביטול. ואין זה מקור לראשונים.

דברי:

מקור אין פירושו של דבר שזה כתוב שם, אלא שברור הדבר שאם לא היינו מוצאים בשום מקום בש"ס שדבר שיש לו עיקר מן התורה חמור יותר מדרבנן שאין לו עיקר לא היו הראשונים אומרים את החילוקים האלו; ואולי רק דינו וחביריו שאינם צריכים מקורות וכריסם אומר להם הגמרא הזאת היא לא משמעותית; והוספתי שבודאי לפי החזו"א שחוץ מהגמרא הזאת אין עוד מקומות, שזה לגופו של עניין שגגה גמורה. והראיה שהחזון איש היה צריך להיזדקק ולענות על הגמרא שם.

דינו:

10) מה שכתבת להסביר את העובדה שהרמב"ם מביא שאסור לבטל תרומה אבל מותר לבטל תרומת חו"ל, משום שהרמב"ם לא מביא מה שלא מפורש בגמרא.  נניח שזה נכון, (הרי הוא כותב הרבה פעמים ייראה לי ומביא את חידושיו, או שהורו הגאונים או שהורה אביו). אבל אין זו סבה שיכתוב הלכה לא נכונה, הוא כותב שאסור לבטל תרומה, וזה לא נכון. (ומה שכתבת מה לנו כי נלין על הרמב"ם שלא הביא את הדין כיון שלא נתפרש להדיא בגמרא וכו', הרי הגמרא אומרת שמותר לבטל דרבנן, לפי מי שאינו מחלק בדעת הרמב"ם).

דברי:

נו נו, אם לא לכתוב חילוק זה נקרא לכתוב הלכה לא נכונה הרי שאתה צודק. לדעתי מותר לרמב"ם להעתיק את המשנה כצורתה ברגע שלא נתפרש בגמרא, ואנו נידע ללמוד מדין חו"ל לדין תרומה בזמן הזה שהרי דיניהם שווים. הגמרא לא דיברה להדיא על תרומה, הגמרא דיברה על מוקצה.

דינו:

11) לגבי תשובה 2 של החזו"א על ההוכחה מגיטין, נא עיין במקור, החזו"א מאריך להראות שלמסקנה מותר גם בדרבנן שיש לו עיקר מן התורה, אף שמתחילה לא נאמר כך.

דברי:

שוב הוכיח דינו שאפילו חזון איש הוא לא יודע לקרוא, יש כאן שתי תשובות נפרדות בחזון איש, תשובה א. אין כל הדברים שווים ועל זה יצא קיצפי, תשובה ב. שלמסקנא דגמרא בזכיה לקטן מותר לזכות לאחרים אפילו בדרבנן שיש לו עיקר מן התורה, ואם כן אין להוכיח כלל לביטול איסור לכתחילה

דינו:

14) מה שכתבת שהראשונים כתבו את אותו הלשון בדיוק בהגעלת כלים ולומר שלא נתכוונו לאותו עיקרון אלו דברי בדיה ונביאות. זו קביעת כללים בעלמא כסומא בארובה, האם משום שהרשב"א כתב לשון מסויים זה מחייב שגם הרמב"ם התכוין לאותו דבר? הלא הרמב"ם אפילו לא כתב לשון זו, ואנו רק מנסים לפרש את דעתו, ייתכן שהוא סובר כל חילוק שבעולם, ואין שום קשר לדברי הרשב"א. ובכלל מונחים רחבים שמתפרשים כל מקום לפי ענינו הם דבר רגיל בש"ס. אפילו במונחים תלמודיים, ויש עשרות דוגמאות לכך. חלק מהם כבר מנו בעלי התוספות.

דברי:

שוב הוכיח דינו שאינו מבין דברי זולתו, הלוא דברי בדעת הראשונים שהחזון איש יצא לחלק ולומר שלא נתכוונו לאותו מונח.

דינו:

15) מה שכתבת על חוסר ידיעה בסוגיא בגיטין, הדבר מפורש בדברי החזו"א, בקטע הראשון, לא במכתב, אלא במה שנדפס בשבת סי' לט', עיי"ש, וסיום לשונו של החזו"א "למדנו דהא דאמר בזמן הזה אינו משום דאין לו עיקר מן התורה". כתבת שהחזו"א לא הסכים וחילק חילוק מפולפל, ולא קראת את דבריו, שחילוק זה רומז לפני שמבאר את חשבון הסוגיא שגם הא דאמר בזה"ז אינו משום דאין לו עיקר מן התורה.

דברי:

כאן דינו צודק שלא עיינתי כעת בדברי החזון איש במקור אלא במכתב, ולפי תירוץ שני של החזון איש הרי הדברים נכונים, אמנם כבר כתבנו לעיל שיש כאן ב תירוצים נפרדים.

דינו:

-צבי חידש בהודעתו האחרונה: שהתוספות הסתמכו על הגמרא בגיטין, וזו טעות. וכן לא שם לב שהחזו"א בשבת סי' לט' מפרש את הגמרא בגיטין גם בדבר שיש לו עיקר מן התורה, ולכן חשב שאני המצאתי זאת.

דברי:

השבתי על הדברים לעיל, ובחלקם הסכמתי איתך.

דינו:

. 2) הויכוח על הראיה מפסחים, גם מיצה את עצמו, לא מדובר בראיה מוכרחת אבל בהחלט ראיה טובה.

דברי:

כתבתי לעיל.

דינו:

3) סברת החזו"א שאם נתיר לבטל את האיסור אין משמעות לאיסור לא נענתה, אלא להיפך, טען צבי שקשה גם על מה שאין לו עיקר, אבל מהגדלת הקושיה לא מרויחים.

דברי:

הריוח הוא פשוט להוכיח שזה לא כוונת הראשונים והם לא התחשבו בכלל בבעיה הזאת, אלא סברתם היא כפשוטו שדבר שיש לו עיקר מן התורה נחשב כדאוורייתא לעניין ביטול, וממילא הרמב"ם שחלק בבשר בחלב חלק גם בתרומה.

דינו:

הביקורת על החזו"א לא צריכה להיות מאבק, היא יכולה להיות ענינית ומעניינת מאד, כל עוד אינה מתלהמת בלי שום הצדקה.

דברי:

מאבק אינו סותר ענייני ומעניין, גם מאבק צריך להיות ענייני, התלהמות לא אומרת שאין בה הצדקה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2011 01:34 לינק ישיר 

ראשית דבר

א' נפשי סולדת מכל הסגנונות הבוטים כאן, ראשית כנגד החזו"א [שלו רק מחמת גדלותו ראוי הוא ליחס של כבוד] ואף סגנונו הבוטה של דינו אינו מקובל עלי [ומלמד אני עליו זכות שלא עשה כן אלא מחמת כעסו על ביזוי החזו"א, (ברם אין לו זו הפעם הראשונה שמתנהג באלימות וברוטליות בדרך מלחמה, ומקיים דברי חז"ל "נעשים אויבים זה לזה") מאידך א"א שלא להתפעל מהעוצמה ובעיקר מכישרון הכתיבה ]

נ.ב   דינו - כל הדיון על 'סבר מראש שראוי להחמיר' אינו רלבנטי שכן מדובר בדיון של פרשנות בדעת הרמב"ם, ואין ההלכה כמותו בכל מקרה. כאמור, והרב וואזנר דן עם החזו"א דרך משא ומתן בביאור דעת הרמב"ם:  

והנה ז"ל החזו"א- הליקוט הזה נכתב כלפי אלה שעושים התרומת מעשר בתערובות ושיתבטל בק"א, ואומרים לבחור הרע במיעוטו לסמוך על הרמב"ם שמתיר לבטל לכתחלה איסור של דבריהם וקרי לבשר עוף איסור דבריהם, ואומרים דדעת הר"מ דאין חילוק בין תרומת חו"ל לתרומה בזה"ז, ע"כ.

כלומר החזו"א לא עסק כאן בפרשנות גרידא, אלא יש כאן ויכוח הלכתי בדעת הרמב"ם (על אף שהשו"ע לא פסק הרמב"ם יש כאן נפק"מ לרע במיעוטו)

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > ספרו החדש של בנימין בראון על החזון איש
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 6 7 8 ... 20 21 22 לדף הבא סך הכל 22 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.