בית פורומים עצור כאן חושבים

ספרו החדש של בנימין בראון על החזון איש

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-26/7/2011 01:35 לינק ישיר 

לתועלת המעיינים העתקתי את דברי החזו"א.

דמאי ט"ז ס"ק יז

, נראה דלכו"ע תרומה בזה"ז אסור לבטל לכתחלה, מדתנן תרומות פ"ה מ"ט סאה תרומה שנפלה לפחות ממאה ואח"כ נפלו שם חולין כו' אם מזיד אסור וסתמא דמתנ' בזה"ז איירי, וכדאמר פסחים מ"ד א' הנח לתרומה בזה"ז ומדלא אמר הב"ע בתרומה בזה"ז משמע דסתמא בזה"ז איירי, וכש"כ אי בגמ' פסחים שם קשיא לי' גם מתנ' דתרומות פ"ז מ"ה [עי' ר"ש שם] ובעי לאוקמי בזה"ז, וכן הר"מ פי"ג מה"ת ה"י, העתיק משנתנו וסיים שאין מבטלין איסורי תורה לכתחלה, ומבואר דתרומה מקרי איסורי תורה אף אם הוא מדרבנן מסיבת זה"ז, ואי הוי דין זה רק לעתיד לבוא אבל בזה"ז מותר לבטל לכתחלה לא הוי סתים לה רבנו, ובסמוך לדין זה כתב דין תרומת חו"ל שמותר לבטלה, ומבואר דבזה"ז יש לו דין תרומה דאורייתא לענין ביטול, ואע"ג דבגטין ס"ה א' משמע דבזה"ז או עציץ שאינו נקוב חשיב כאין לו עיקר מה"ת לענין זכיית קטן לאחרים אין כל הדברים שוין, ועוד נראה דר"ח גטין שם באמת ס"ל דקטן זוכה לאחרים בדרבנן אף ביש לו עיקר מה"ת, והא דאמר ר"ח אישתיק ורדאן ומפרשינן שלא השיב כל דתיקון רבנן כעין דאורייתא תיקון היינו שיש כאן מקום לומר כן דהרי לפעמים מיקילינן בדרבנן ואמרינן הם אמרו והם אמרו, ולפעמים אמרינן כל דתקון רבנן כעין דאורייתא תיקון, והדבר תלוי לפי סברת חכמים, אבל ר"ח לא ס"ל כאן כל דתיקון כו', תדע שהרי בגמ' אמרו ואידך כו' משמע דר"ח ס"ל דאפי' בדבר שאין לו עיקר מה"ת אמרינן כל דתיקון כו' וא"כ לר"ח קשיא לי' לשמואל ממתנ' למאי דפריך ר"ח, אלא ודאי ר"ח ס"ל דלא אמרינן כאן כל דתיקון כו', והיינו דמסקינן בתרומה בזה"ז ומודה שמואל בדרבנן אף שיש לו עיקר מה"ת, מיהו צ"ע למה אמרו בגמ' ואידך כו', דלמא ורדאן שתיק משום דודאי אפשר לומר דמודה שמואל בדרבנן, ואפשר דבשיתוף שעיקר התקנה בזכי' היה להם לתקן כעין דאורייתא, אבל כשהתיקון בחיוב מעשר שפיר יש להקל בפדיונו ע"י קטן, ומ"מ למדנו דהא דאמר בזה"ז אינו משום שאין לו עיקר מה"ת, וכן מסתבר דודאי אין לך עיקר מה"ת יותר מתרומה בזה"ז, וכ"מ בדברי הר"מ במה דפסק דאין ברירה בתרומות ומעשרות אפי' בזה"ז וכמש"כ חזו"א דמאי סי' ט"ז. 

ליקוטים סימן יא

אחדשה"ט וש"ת באה"ר.

יקרתם 

הגיעני, הדברים הנדפסים אינם עוברים על ידי בשעת הדפסתם רק המלקט מסדרם ומצרפם, וליקוט הזה נכתב כלפי אלה שעושים התרומת מעשר בתערובות ושיתבטל בק"א, ואומרים לבחור הרע במיעוטו לסמוך על הרמב"ם שמתיר לבטל לכתחלה איסור של דבריהם וקרי לבשר עוף איסור דבריהם, ואומרים דדעת הר"מ דאין חילוק בין תרומת חו"ל לתרומה בזה"ז, ולזה כתבתי שאין מי שיאמר שמותר לבטל תרומה בזה"ז, והנידון הוא לבטל ממש ולא להוסיף, והציון על השו"ע הכונה דאין צריך להכרעת השו"ע רק בגבינת עכו"מ וכיו"ב אבל בתרומה בזה"ז כו"ע מודים.

ענין 

יש לו עיקר מה"ת, הוא רק שימוש הלשון, שלא הוזכר בגמ' ביצה ד' ב', ולא בירו' תרומות, ולא בשום מקום בש"ס זולת גיטין ס"ה א', [ודעתי כי אי אפשר לא לקבוע כן] אלא כלפי זה שאמרו ביצה שם דאיסור של דבריהם מבטלין לכתחלה, כתבו תוס' שם להוכיח דלא נאמר אלא במוקצה וכיו"ב אבל לא בתרומת פירו', והנה ודאי י"ל דה"ה תרומה בזה"ז חמירא ממוקצ', ואין למידין ד"ס להקל זה מזה בזמן שהנושא של הקולא קיל טפי כגון תרומה בזה"ז ממוקצה, ואם מצינו שהקילו חכמי' בהגעלת כ"ח ג"פ בתרומה בזה"ז, כמובן אי אפשר ללמוד מזה שיהא מותר לבטל איסור לכתחלה בתרומה בזה"ז, דאין הנושאים שוין וכבר אמרו בירו' דג' הגעלות מקלישים ולא העמידו חכמים דבריהם בזה, ואמנם כשאנו באים להתיר הגעלת כ"ח ג"פ בשאר איסור דבריהם אנו תופשים בשר עוף בחלב ליותר חמור מתרומה בזה"ז מפני שיש לפנינו בשר בהמה, ויש מקום לומר דדוקא בתרומה הקילו וכאילו לב ב"ד מתנה עליהן שלא יוקדש טעם הקלוש הזה ואף שצריך לברירה, ולענין תרומה בזה"ז בדין ביטול לדעת הר"מ חמירא תרומה מבשר עוף, דאין לחלק בשביל זמן בזה כי ביטול בידים הויא הריסה טפי ואין לחלק בזמנים.

בענין 

משניות סתמיות, אם אפשר לפרשן דוקא בתרומה דאורייתא בזמן דאורייתא, או להיפוך, לפרשן דוקא בזה"ז, ואשר מבואר פסחים מ"ד א' דסתמא איירי בזה"ז, ובכל אופן מוכח שם דאפשר לאוקמי בזה"ז, וקשה לפ"ז קושית הר"ן פ"ב דכתובות שתמה על הר"מ דהצריך ב' עדים בתרומה דאורייתא, דסתמא ברייתא ומתנ' גם בדאורייתא איירי, כוונת הר"ן דכשבאו חז"ל לפרש עיקר צורת המצוה וראשי הפרקים שלה, לא יתכן שיפרשו קולות זה"ז ויניחו מלפרש צורת המצוה של תורה וענין נשיאת כפים תרומה ועבודה צריכים אנו לדעת אם מעלין מזה לזה, ואיך מקבלין אותן ליחוס זה, ולא יתכן שיפרשו תרומה דרבנן וישמיטו תרומה דאוריית', אבל פרטי דינים ע"י מאורעות ראוי לשנות הדין הנהוג למעשה בזמן המשנה.

ובזה 

מתפרשים דברי הר"ן שכתב דאע"ג דהא דתניא דנאמן מסל"ת הוא דוקא בתרומה דרבנן, מ"מ עיקר העלאה ע"פ ע"א הוא אפי' בתרומה דאורייתא, ולכאורה אינו מובן, הרי מ"מ מוכח דהתנא שנה סתם, ואינו אלא בתרומה דרבנן, ומה קשיא לי' על הר"מ, אלא כונתו דדין מסל"ת הוא מפרטי המאורעות ואפשר לשנותן בתרומה בזה"ז, אבל שרש הדין איך מעלין לאדם לכהונה, ודאי אין מדת חכמים להשמיט ולהורות לנו הדרך בתרומת התורה, והיינו נמי שהזכירה הרמב"ם אף שאין לנו תרומה דאורייתא, ואין צורך למש"כ הדרישה באה"ע סי' ב'.

כל העתקות שהחוקר בני בראון מצא בתשו"כ לחזו"א ששופכים אור.. הכל כתוב בחזו"א דמאי ס' ט"ז שם.

מי שקורא רק את המכתב יכול ממש לכעוס עד כדי... שומו שמים, נראה שהחזו"א בגלל סברתו הוא שאין להתיר לבטל תרומה, הלך בעקשנות מרובה שבר קירות וכו'

אבל מדברי החזו"א בספר מבואר שלחזו"א היו הוכחות טובות לומר שהרמב"ם אסר לבטל תרומה [1], [האמת ניתנה להאמר שבהרבה מקרים קשה להבחין בדברי החזו"א, מה הייתה הנקודה שמחמתה הסיק את דעתו, ומה הם רק ראיות לביסוס דבריו, ואפשר שצדקו דברי בראון שהחזו"א ניגש לסוגיא עם סברו הוא שאין להתיר ביטול איסור לכתחילה] אולם בראון בשוגג או במזיד לא הביא את כל ראיות החזו"א ונותן לקורא להסיק כמוהו שהחזו"א החליט מראש לאסור, והנה כמד' גם צבי נפל בפח וכל התקפתו הייתה ע"פ מה שראה במכתב, ולא ראה את דברי החזו"א במקורם, וע"ז חטף כהוגן ובצדק מדינו

עוד צריך לדעת שלא תמיד החזו"א נשען על דחיותיו, אלא העיקר דהחזו"א הכריע מאיזה סיבה שלא תהיה כצד אחד, ואח"כ נזקק לדחיות, באופן שאם דחיתו אינה נכונה אפשר לדחות באו"א, ואכמ"ל,   

[1]והעיקר דהרמב"ם סתם לדינא דאסור לבטל תרומה ולא התיר אלא תרומת חו"ל, והרי הרמב"ם מיירי בזה"ז [יש באמת לבדוק בשאר דוכתא אי מצינו כה"ג שהרמב"ם יסתום דין משום דכן הוא ההלכה בזמן שהיה מהתורה ויסמוך על המעיין שיבין בעצמו שכיום אין הדין כן דידמה זמה"ז לחלת חו"ל] 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2011 01:36 לינק ישיר 

לגופו של ענין

א' יש להעיר על הויכוח של צבי ודינו, כרגיל לפעמים הצדק עם דינו ולפעמים עם צבי, עצם הויכוח התורני אין כ"כ מקומו כאן, העיקר הוא העקרון,

צבי הגדיר את העקרון של החזו"א וקידש ע"ז מלחמה, השאלה העומדת לדיון אינה בוכוח המקומי בסוגיא זו אלא האם צבי הגדיר נכון את דרכו של החזו"א והאם ראוי לקדש ע"ז מלחמה. [ולגופו של סוגיא צדקו בראון וצבי שבסוגיא זו ניכר כוחו של החזו"א בתרוצים ודחיות, ולא הועילו בזה כל מגילותיו של דינו אלא לשכך במעט את עצמת החבטה, אבל העקרון קיים אמנם הסגנון של צבי בתחילת דבריו מוגזם וגס מדי ]

גוף הטענה של צבי נראת גם לי [אם כי בסגנון שונה במקצת] שכן הוא דרכו של החזו"א אם לא כאן אז במקומות אחרים,  ויש להאריך ולדון בזה, לא אכחד שגם אותי הקטן לפעמים הדבר קומם, [ואולי בחלק מהמקומות כוונת חזו"א לחלוק, אלא שבמקום לחלוק להדיא מנסה לדחוק את הראיות מהרמ"א וכד' שאינם כדבריו] מאידך גיסא הרבה אחרונים שעשו להיפך (כגון הפמ"ג) ג"כ אין דרכם נראית בעיני, וכמאמר החכם "האמת באמצע"

לדעתי יש להבחין בתרוציו ודחיותיו של החזו"א שאינם רק דחיקת הלשון, אלא גם דחיקת סברא המצאות ועוד, וע"ז יצאה קיצפו של צבי (ואין לזה שום קשר לגר"א אלא להיפך) מאידך גיסא לא תמיד הפשטות היא האמת, ולפעמים אף מה שנראה מתחילה כדבר זר לאחר העיון מתיישב (קצת)  

ב' עוד יש להעיר דהחזו"א כותב את דבריו בהחלט ובביטחה, כאילו הדברים פשוטים ומחוורים כשמלה, מה עוד שהוא נדחק ונדחק ויוצא בשן ועין, וכמעט שאין לך ספר כמו החזו"א שכה קל להתווכח עמו, ולכן אין טעם להפוך כל מסקנה של החזו"א לקודש קודשים כפי שנהוג במקומות מסוימים, אולם מאידך אין ספק שהחזו"א הוא ספר "עדין"[1]  "ולגסי השכל" קשה לרדת לסוף דעתו ובטוחים הם שיותר חכמים הם ממנו ואכמ"ל.     

ג' ישנה הרגשה שהחזו"א מעולם לא חזר בו מכח ראיה שהביאו לו ותמיד הצליח לצאת מהמבוך בטענה זו ואחרת, ואף בספרו נראה שכן הוא שאחרי שהחליט החלטה מסוימת אף שמבחין בראיות כנגד אינו חוזר בו אלא מיישבם בדוחק וכד'- האם נכון הדבר ? האם כך ראוי לנהוג?  

[1] וכיוצ"ב אמר הגר"ש גלבר לצורב אחד שהקשה לו קושיות על החזו"א- כשמעיינים בחזו"א צריך לדעת לעגל פינות 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2011 01:52 לינק ישיר 

דינו 
כולנו מצפים לבקורת הגדולה שלך על ספרו של בני בראון, חזקה על..

אולי תוכל להביא לינק לביקורות שכתבת על החזו"א (ולהבדיל) והילקוט יוסף [למען האמת לא ידעתי למה החשבת את הלקוט יוסף עד כדי לכתוב בקורת עליו, ויותר היה ראוי לכתוב בקורת על אביו]   

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2011 01:55 לינק ישיר 

נשתטה המשלח 

לשון החזו"א "אין לבנות יסוד על תיבה אחת ואולי הוא ט"ס והגירסה הגט בטל, אחרי שהעיקר בש"ס שהוא פסול מן התורה" (הלכות גיטין סי' פו' סק"ה).

באמת יש כאן חזו"א "קלסי" שאומר מספר טענות ולא ברור מספיק מה עיקר הטענה, האם כל הטענות נצרכות זו לזו או שכל אחת עומדת לעצמה, ואף הטענות עצמם קצת מעומעמות, [דוגמא נוספת הראה וניתח מיימוני באשכולו על חזו"א בענין שחיטה בסכין של ע"ז] והעיקר החזו"א נוגע כאן ביסדות עצומים בדרכי הלימוד הפרשנות, במילים קצרות, בבחינת די לחכימא ברמיזא. [אם כוונתו לדברי דינו- נראה שבכוונה הסתיר החזו"א את כוונתו בבחינת אין מוסרים אלא לצנועים, או משום עדינות נפשו לכתוב בדרך יותר מכובדת וד"ל]

אין לבנות יסוד על תיבה אחת ואולי הוא ט"ס- האם כל טענתו שאולי יש כאן ט"ס ולכן אין לבנות יסוד על תיבה אחת, (כלומר הרבה תיבות קשה להניח שזה ט"ס אבל טענה אחת..) או שיש כאן ב' טענות א' אין לבנות יסוד על תיבה אחת, ב' אולי הוא ט"ס, דינו פירש שיש כאן טענה אחת, לדעתי אין כ"כ משמע כן בלשון החזו"א.

מה הכוונה ט"ס- בדר"כ ט"ס הכוונה שהמעתיקים טעו האם ג"כ זו כוונת החזו"א? דינו ביאר שלא, אלא הכוונה ט"ס הראשון, וכמד' הכוונה שאין כאן ט"ס שבמקום כשר כתב פסול, אלא חוסר תשומת לב לדקדק בין לשון בטל לפסול- זו בהחלט פרשנות מעניינת ונועזת, אך לא ברור לי שבאמת זו כוונת החזו"א, האם מצינו בחזו"א במקו"א כיוצ"ב?

אולי היה אפ"ל שכוונת החזו"א אין לבנות יסד על תיבה אחת משום שאפשר לדחות בכמה אופנים, והחזו"א מוסיף דוגמא אחת -"ואולי הוא ט"ס"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2011 04:02 לינק ישיר 

http://www.bhol.co.il/Article.aspx?id=30187

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2011 08:54 לינק ישיר 

גילויהאמת כתב:

ב' עוד יש להעיר דהחזו"א כותב את דבריו בהחלט ובביטחה, כאילו הדברים פשוטים ומחוורים כשמלה, מה עוד שהוא נדחק ונדחק ויוצא בשן ועין, וכמעט שאין לך ספר כמו החזו"א שכה קל להתווכח עמו, ולכן אין טעם להפוך כל מסקנה של החזו"א לקודש קודשים כפי שנהוג במקומות מסוימים, אולם מאידך אין ספק שהחזו"א הוא ספר "עדין"[1]  "ולגסי השכל" קשה לרדת לסוף דעתו ובטוחים הם שיותר חכמים הם ממנו ואכמ"ל.     

ג' ישנה הרגשה שהחזו"א מעולם לא חזר בו מכח ראיה שהביאו לו ותמיד הצליח לצאת מהמבוך בטענה זו ואחרת, ואף בספרו נראה שכן הוא שאחרי שהחליט החלטה מסוימת אף שמבחין בראיות כנגד אינו חוזר בו אלא מיישבם בדוחק וכד'- האם נכון הדבר ? האם כך ראוי לנהוג?  

[1] וכיוצ"ב אמר הגר"ש גלבר לצורב אחד שהקשה לו קושיות על החזו"א- כשמעיינים בחזו"א צריך לדעת לעגל פינות 

הגר"ש גלבר הוא ת"ח לא קטן, אבל אין כל מלה שיוצאת מפיו מתקדשת קדש קדשים. אם יורשה לי הקטן לחלוק על הגר"ש גלבר שליט"א, לענ"ד חזו"א איננו מיועד לקוראים 'מבחוץ' ומחפשים את הקו שלו. לאלה באמת נראה שהוא שונה לגמרי מהקו המקובל אצל הפוסקים-נושאי כלי השו"ע והמג"א. מי שלומד את הסוגיא וניגש לדברי החזו"א לא ע"מ להשיג, רואה שדבריו הם הגיון צרוף. כשהוא ראה במ"ב בשם הפמ"ג שכלי שני מבשל קלי בישול וכל שלישי לא, הוא שאל: למה? מה פתאום? מה ההבדל ביניהם? מי גילה רז זה שכאשר מים חמים עוברים לעוד כלי הם מתקררים ברמה כזו שאין לחשוש? הרי סברת דפנותיו מצננות קיימת גם בכלי שני? ולכן נראה יותר לומר שגם בכלי שני החשש הוא בגלל שהיד סולדת במים וא"כ אין שום חילוק בין כלי שני לכלי שלישי. למעשה מסתבר שהוא צדק מאד בפרשנותו בדברי ה'יראים'.

גם על הגיון אפשר לחלוק שהרי אין דעות בני אדם שוות, אבל בסה"כ חוסר הישרות שנראה לאנשים מסוימים בחזו"א, אינו בגלל גסות ועדינות וכיו"ב, אלא בגלל שהם רגילים לקדש כל מלה של האחרונים וקשה להם לקבל שמישהו בא והולך לפי ההגיון.

הטענה שהחזו"א לא חזר בו בגלל ראיה, קיימת גם כלפי אחרונים מפורסמים מאד שדבריהם הם אבני יסוד בפסיקה. בשביל לדעת שזה נכון צריך לדעת בבירור שהם טעו. וזה דבר שקשה מאד לדעת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2011 10:59 לינק ישיר 

שמחתי מאוד מדבריו של גילוי האמת שכמעט אמרנו אותו הדבר, ואינני יודע של מי חמור יותר, ובשביל לסבר את האוזן של כולם אעתיק מבחר ציטוטים מדברי גילוי ואדגישם.

אני בהחלט חושב שיש עוד דוגמאות לא פחות חשובות ואשתדל לעשות אותם, בחרתי את הדוגמא הזאת כי היתה הראשונה בספר, ורציתי שיהא העניין מצוי לכולם.

על הסיגנון שלי בתחילת דברי כבר הודיתי, אלא שמרוב כעסי ממש כפשוטו שאני רואה את הדברים בחומר רב כתבתי כך.

ועכשיו לציטוטים:

גילוי:

א' יש להעיר על הויכוח של צבי ודינו, כרגיל לפעמים הצדק עם דינו ולפעמים עם צבי, עצם הויכוח התורני אין כ"כ מקומו כאן, העיקר הוא העקרון,

צבי הגדיר את העקרון של החזו"א וקידש ע"ז מלחמה, השאלה העומדת לדיון אינה בוכוח המקומי בסוגיא זו אלא האם צבי הגדיר נכון את דרכו של החזו"א והאם ראוי לקדש ע"ז מלחמה. [ולגופו של סוגיא צדקו בראון וצבי שבסוגיא זו ניכר כוחו של החזו"א בתרוצים ודחיות, ולא הועילו בזה כל מגילותיו של דינו אלא לשכך במעט את עצמת החבטה, אבל העקרון קיים אמנם הסגנון של צבי בתחילת דבריו מוגזם וגס מדי ]

דברי:

ברור, כל הנושא היה העיקרון, רק שדינו חשב שעל ידי שהוא יוכיח שבסוגייא הזאת החזון איש צודק יבוטל העיקרון, ועל זה היה הדיון להוכיח מתוך הסוגייא הזאת שכאן רואים את העיקרון, וכמו שאמר גילוי ביושר "לא הועילו בזה כל מגילותיו של דינו אלא לשכך במעט את עצמת החבטה, אבל העיקרון קיים". ועל הסיגנון כבר השיבותי.

גילוי:

גוף הטענה של צבי נראת גם לי [אם כי בסגנון שונה במקצת] שכן הוא דרכו של החזו"א אם לא כאן אז במקומות אחרים,  ויש להאריך ולדון בזה, לא אכחד שגם אותי הקטן לפעמים הדבר קומם, [ואולי בחלק מהמקומות כוונת חזו"א לחלוק, אלא שבמקום לחלוק להדיא מנסה לדחוק את הראיות מהרמ"א וכד' שאינם כדבריו] מאידך גיסא הרבה אחרונים שעשו להיפך (כגון הפמ"ג) ג"כ אין דרכם נראית בעיני, וכמאמר החכם "האמת באמצע"

דברי:

שימו לב: גוף הטענה של צבי נראית גם לי שכן הוא דרכו של החזון איש אם לא כאן אז במקומות אחרים, כאומר הדברים נכונים לכל מי שלמד חזון איש בלא משוא פנים, ואם בסוגייא זו באופן ספציפי יצליח או הצליח תלוי בעיני המתבונן דינו לדחות, מה יעשה באלף ואחת סוגיות אחרים. הלאה כותב גילוי : ואולי בחלק מהמקומות כוונת החזון איש לחלוק, אלא שבמקום לחלוק להדיא מנסה לדחוק את הראיות,  "לא פחות יפה מאוד".

המשך דברי גילוי : מאידך גיסא הרבה אחרונים שעשו להיפך גם כן אין דרכם נראית בעיני

בהחלט אני מסכים

דברי גילוי:

לדעתי יש להבחין בתרוציו ודחיותיו של החזו"א שאינם רק דחיקת הלשון, אלא גם דחיקת סברא המצאות ועוד, וע"ז יצאה קיצפו של צבי

דברי:

נאים הדברים למי שאמרם.

דברי גילוי:

(ואין לזה שום קשר לגר"א אלא להיפך)

דברי:

עיין נא לעיל שכבר כתבתי שברור שאין לזה קשר לגר"א , אלא שאחד המגיבים שלא הבין את עומק העניין כמו גילוי ייחס אותי לשיטות ההונגרים והשמרנים, ולא היא אבל ממש לא היא, אני בעד החזרת עטרה לישנה ללימוד הדברים ההלכתיים וכן שאר הדברים ממקורותיהם הראשוניים, אלא שטענתי היתה על דרכו של החזון איש, וכמו שדיברנו ועוד נדבר.

גילוי:

ב' עוד יש להעיר דהחזו"א כותב את דבריו בהחלט ובביטחה, כאילו הדברים פשוטים ומחוורים כשמלה, מה עוד שהוא נדחק ונדחק ויוצא בשן ועין, וכמעט שאין לך ספר כמו החזו"א שכה קל להתווכח עמו, ולכן אין טעם להפוך כל מסקנה של החזו"א לקודש קודשים כפי שנהוג במקומות מסוימים,

דברי:

שימו לב איזה לשונות כותב מיודעינו: החזון איש כותב את דבריו בהחלט ובביטחה כאילו הדברים פשוטים ומחוורים כשמלה מה עוד שהוא נדחק ונדחק ויוצא בשן ועין, לא פחות.

גילוי:

דברי:

שימו לב מה הצדיק הגדול גילוי כותב וזה לשון קדשו: ישנה הרגשה שהחזון איש מעולם לא חזר בו מכוח ראיה שהביאו לו, רבותי תשמעו מה הבן אדם כותב. הלאה: ואף בספרו נראה שכן הוא אחרי שהחליט החלטה מסוימת אף שמבחין בראיות כנגד אינו חוזר בו, רבותי הבא יאזין גילוי לדברי עצמו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2011 11:04 לינק ישיר 
על מה בדיוק אנו דנים?

מנהשורה

הדוגמא שאתה מביא אינה ממין העניין. כשהפמ'ג אומר משהו מסברא אפשר לחלוק עליו מסברא זה לא ייחודי לחזון איש מצינו מחלוקות מסברא לאין מספר. החזונאישים שאנו מדברים כאן הם בסגנון שהוא יאמר שאחרי סברתו שדברי הפמ'ג לא נראים לו הוא יאמר שיש טעות סופר בפמ'ג והגירסא לא נכונה או שידחק לשון הפמ'ג שכוונתו בדיוק כמו החזון איש - שזו טענה הרבה יותר מרחיקת לכת ממחלוקת בסברא. אצל הפמ'ג אין לחזון איש סיבה חשובה לעשות זאת כי הסמכות של הפמ'ג אינה כשל הרמב'ם ואין הפרעה גדולה לסברת החזון איש בזה שיש פמ'ג שאומר אחרת.  הדוגמא שהבאת מראה שלא הבנת את נושא הדיון כאן. הנושא קידוש כל מילה באחרונים הוא אכן נושא בעייתי שאכן מוביל לכל מיני דברים עקומים אבל כבר הגר'א והש'ך ועוד רבים חלקו על קודמיהם והחברים כאן לא רואים בעיה בעצם המחלוקת על הקודמים ובאופן כללי רע'א והקצות והגר'א הם גם הגיון צרוף לא פחות משל החזון איש ולא היססו לחלוק על אחרים וקודמים להם ובכל זאת החזון איש שונה מהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2011 12:00 לינק ישיר 

צר לי שאני נאלץ לשעמם את הצופים שוב ושוב בהודעות ארוכות, אבל אין לי ברירה אלא להתייחס שוב לדבריו של צבי. ומשום שאני עדיין כאן, אשתדל להתייחס לדברי כל שאר החכמים שכתבו עד כה, ואלנקק אליהם למען לא יתבלבל הקורא.

ואקדים, כי בניגוד לדבריו של גילוי האמת 'סגנונו הבוטה של דינו אינו מקובל עלי, ומלמד אני עליו זכות שלא עשה כן אלא מחמת כעסו על ביזוי החזו"א', לא השתמשתי בשום סגנון בוטה. כמו שאמרו חכמים 'יהושע עמוד על רגליך ויעידו בך אין החי מכחיש את החי', הודעותי מפורסמות כאן והרוצה יכול לקראן. ולא הזכרתי בשום מקום את ביזוי החזו"א, רק טענתי שביקורת הנאמרת בצורה שלומיאלית מבזה את אומרה. אם אדם היה כותב 'היטלר היה אידיוט, כל ההתנהלות הצבאית שלו היתה טפשית', הוא לא היה פוגע בהיטלר, ולאף אחד לא אכפת שיפגעו בהיטלר, אבל הוא היה עושה צחוק מעצמו, כי הגם שהיטלר היה שטני ומטורף, היו לו הצלחות צבאיות מדהימות, ואי אפשר לבטל אותם בהודעת פורום שלומיאלית. בכל תחום בו כותבים ביקורת צריכה להיות פרופורציה בין נשוא הביקורת לבין רמתה, מה שלא היה כאן. זה כל מה שרציתי לבאר, אף שזה יצא ארוך וגלש לנושאים אחרים, וגם כתבתי זאת שניים ושלשה פעמים.

כפי שכתבתי בהמשך דברי, ברגע שצבי התחיל לכתוב בצורה מפורטת ומנומקת וגם בסגנון קביל, אין לי שום ויכוח עקרוני אתו. שימשיך נא בביקורותיו, וכפי שהוא אמר, מי שלא טעים לו שלא יאכל. ואעפ"כ המשכתי לדון עמו, משום שלדעתי הוא טעה, וחוזר שוב ושוב על אותן טעויות, מה שלא מפריע לו להוסיף בין השיטין הצהרות דרמטיות. אבל בויכוח זה איני משתמש בשום סגנון בוטה ואיני כועס כפי שחשב הרב הגילוי. (ואעפ"כ אני משתמש לפעמים בציניות כדי להפיג החום לעורר המעיין ולחיבת הקודש כפי שקיבלנו מרבותינו). וגם לא באתי לומר שהחזו"א צודק, כפי שחשב צבי בהודעתו האחרונה.

ואדרבה, בניגוד למה שכתבו כאן כאילו החזו"א הוא כמו הגר"א, או שנמצא כך בספרים אחרים וכדו', לי ברור לא כך, שהחזו"א הוא תופעה יחודית ויש בשיטתו הרבה מן החדש. אבל העובדה שזה חדש אינה מלמדת שיש בעיה, אלא להיפך, היו הרבה מחכמי ישראל שבאו ועשו סדר מהרבה בחינות בתורה שבעל פה, החל מעזרא הסופר, רבי עקיבא, הרמב"ם, הזוהר, והרבה מרבותינו עשו דברים חדשים. אין חדש בכך שעושים משהו חדש. העיקר שיהיה חדש וטוב, (ולא רחמנא ליצלן חדש שאסור מן התורה). אבל להגדיר את החידוש שלו דרך בני בראון, כפי שהצהיר צבי שבני בראון הוא הצוהר הנפלא להבנת החזו"א, לדעתי זה כמו להגדיר את הציונות דרך פ. חובב.

(הזכירו כאן חידושים של החזו"א בדאוריתא, הלא כאלו רבו כמו רבו. כך למשל הוא קובע מסברא ללא שום ראיה שצמח שתכונותיו כתכונות האילן, אעפ"כ הוא פטור מערלה אם אינו חי שלש שנים, כי לא מסתבר שיהיה איסור ערלה ללא היתר, וכן כתב שעיר שבתיה בנויים על עמודים אין לה דין עיר לענין תחומין. ובזה הוא דומה להגרשז"א שחידש הרבה חידושים כאלו בדאוריתא. וגם הרבה קולות שמפורסמות כחידושים של הרבנים בעלי הכתפיים הרחבות רמוזות בחזו"א, ידוע שהוא רומז שיש מקום להתיר חלב נכרי בימינו, כהיתר הגר"מ פיינשטיין בדיעבד, וכן הוא רומז שיש להתיר העברת עציצים על גבי משטח מתכת באופן זמני, כהיתר הגרשז"א).

גילוי האמת העיר שהנידון היה מעשי, ולא רק לפלפולא כפי שכתבתי. אבל באמת אין הדבר נכון. החזו"א בספרו לא דיבר כלל על דעת הרמב"ם, כי ברור שאין הלכה כמותה, כדאיתא בש"ע ובש"ך ושאר פוסקים. הוא רק הסביר לרב וואזנר במכתבו, שהסיבה שהתנסח בסגנון 'אין מי שמתיר', הוא משום שהיה מי שסמך על דעת הרמב"ם משום שזה 'הרע במיעוטו', אך החזו"א לא הזכירו כלל, משום שה'רע במיעוטו' הוא חסר משמעות, אין הלכה כך ואין לעשות כך. ולא היה שום ספק בזה, החזו"א רק רצה לומר שגם הרמב"ם לא אמר כן. וגם הרב וואזנר לא דן למעשה, כי גם הוא לא הלך לסמוך על הרמב"ם ולחפש רע במיעוטו, אלא רק היתה לו תמיהה על דברי החזו"א.

(הערתו של מתעניין, שעיגול דבלה דאוריתא להרמב"ם, אכן נכונה אליבא דהרמב"ם. אבל מ"מ יש להעיר, לאור מה שטענתי כאן על הדרך שהעלה צבי, שהרמב"ם לא נכנס לשאלה זו כלל בספרו, כיון שאינה הלכה מבוארת בתלמוד. שהנני מסכים עמו, ומכיון שהרמב"ם לא נכנס לזה, הרי אין ידוע לנו כלל דעתו, ועלינו לחשב לבד לפי שיטתו איך יסתדרו השמועות. ומכיון שלדידן עיגול דבלה דרבנן, אי אפשר לן לצרף דעת הר"מ, אף לא לרע במיעוטו).

יש לי ביקורת מאד מעניינת (לטעמי) על החזו"א, על סוג מסויים של סברות, אבל לא נראה לי שאעלה אותה כאן מסיבות שונות ודי מובנות. אך איני חושש לגילוי שכתב שלא חזר בו מכח ראיות, שכן מנהגו של החזו"א היה לזהות את הגורם המכריע בשאלה לדעתו, וזה דבר שראיות לא ישנוהו ומים רבים לא ישטפוהו. שכן מי שעומד באמת על תכונת המו"מ התלמודי, יודע שיש בו הרבה מן ההרכבה המלאכותית, ולא רק פיענוח היסטורי, ובהרכבה זו ישנו גורם מכריע וקובע בעל כרחנו (שהוא תלוי באיזון עם כלל הפסיקות ההלכתיות, ובכלל דברי התלמוד והפוסקים בסוגיא זו), וקל מאד להבין. ואעפ"כ לפעמים חזר בו מדבריו, רגילים לצטט את המשפט המפורסם שלו 'לקחתי לי חבל...' שהתוכן הוא שמה שברור מן הגמרא לא משתנה אפילו אם כתוב בראשונים (במקרה זה רש"י) להיפך, מתוך המכתב לר"א פלצ'ינסקי, אבל לא רגילים לצטט את ההמשך באחד המכתבים הבאים, שרא"פ מראה לו שהראיה מן הגמרא אינה נכונה, והחזו"א מודה לו.

ובנוגע לדברי צבי, שלשם כך נתכנסנו פה היום. על כל טיעון עניני שלי הוא מעלה מאה האשמות של קוזק נגזל שאיני מקשיב לו ואיני מבין אותו וכו', וכבר הארכתי בנושא פעמיים, ולרוב דברי לא התייחס כלל. אני באמת נמצא בעמדת פתיחה יותר קלה להגנה, כי אני לא טענתי כלל שהחזו"א צדק כאן או שחייבים לחשוב כמוהו, אלא רק שהטענות היו מוגזמות ומעוותות. ולכן גם אם עכשיו יכתוב טענות חביבות ומנומקות, אין זה משנה את מה שכתבתי בתחילת דברי. ובכל אופן אתייחס להודעתו הלפני אחרונה, ואשתדל לא להרבות במלים, אלא רק להציע את דבריו מול דברי, ואת התייחסותי בקיצור, באופן שיהיה ברור לקורא (אם יש כזה שנותרה לו סבלנות), כדי שיוכלו המושבעים לשפוט למי יש עורך דין יותר טוב.

כל הציטוטים מדברי צבי, הם מהודעתו הלפני אחרונה. וגם ההדגשות שלו.

על דברי:

ואפילו אם הרשב"א בהגעלה אינו סובר כך, מנין לנו שגם הרמב"ם סובר בזה כהרשב"א? ודבריך לעשות קל וחומר מהרשב"א לרמב"ם אין להם מובן. הרשב"א סובר שגם בשר עוף בחלב וגם תרומה בזה"ז אין להם עיקר מן התורה. זה לא אומר כלום לגבי הפרשנות של הרמב"ם. גברא אגברא קא רמית?

כתב צבי:

טוען דינו מנא לן שהרמב"ם סובר כהרשב"א? זה פשוט לא להבין את הטענה, אני טוען שיש הוכחה מהרשב"א מה נחשב יותר דבר שיש לו עיקר מן התורה, ועל זה לא חלק הרמב"ם מעולם, ולומר שהרמב"ם חלק על הרשב"א בזה, זהו דבר שאין לו שום ראיה.

בקיצור: אני: דברי הרשב"א לא מלמדים מה הרמב"ם סבר. צבי: לומר שהרמב"ם חלק על הרשב"א – אין לזה ראיה.

צבי מעתיק מדברי עוד 2 טיעונים, אבל לא מתייחס אליהם:

-וגם כבר נתבאר שהחזו"א הראה דבהגעלה מקילין יותר כפי שהבאת בדבריך, אך לא השבת על כך. ובע"כ שיש לה גדרים אחרים. (החזו"א העלה אפשרות שבתרומה אמרינן לב ב"ד מתנה וזה מאפשר להקל בה יותר, וכיוצא בזה מצינו במשנה במעשרות שלב ב"ד מתנה שלא ייקדש מה שהנמלים גררו לחוריהם).

-בפרט שהטור שינה וכתב תרומת חו"ל, משמע שגם הוא אינו סובר כהרשב"א בזה.

המשך:

על דברי:

מה שכתבת שטענת הריסה טפי נכונה גם בשאר דברים ולמה הראשונים לא חששו לזה וכו', הרי הראשונים באמת אסרו, ורק הרמב"ם התיר. וכיון שההיתר תמוה, שמבטלים בזה את האיסור, בודאי יותר מסתבר לצמצם את ההיתר הגורף, שמתייחס רק לאיסורים שאינם אלא גזרה צדדית, ולא עיקרו מן התורה. כגון חלת חו"ל שאינו אלא משום מראית עין, והקילו בה הרבה קולות, ובערלת חו"ל נאמר בגמרא מפורש שמותר לבטלה לכתחלה בהיתר, כי לא היה בה ענין אלא להשוות את יהודי הגולה, אחרי שגלו מן הארץ, ושיירות מצוייות, לא רצו לבטל לגמרי את התרומה והחלה, אע"פ שהם תלויות בארץ. אבל לבטל ולא לאכול בהדיא הקילו. מה שלא מתאים לכל איסור דרבנן.

כותב צבי:

טענתי היתה להוכיח מהראשונים שעל כרחך לא זו הסברא, שאם כן היו צריכים לאסור בכל התרומות ולמה תלו אותם בעיקרון של דבר שיש לו עיקר מן התורה.

לא ידענא מאי קאמר, הראשונים באמת אסרו לבטל בכל התרומות, והתירו רק להוסיף, שאם כבר התערבב בהיתר, אפשר להוסיף עד שיעור ביטול. ובזה אין שום הריסה כי מדובר במקרה שכבר התערבב.

לגבי הסברא, הסברתי, וצבי מצטט את דברי, אך לא מתייחס.

על דברי:

מה שכתבת שסירס את הראשונים והוציא את הגמרא ממשמעותה, כהכרזה בעלמא כתבתו. הרי הרעיון של החילוק בעיקרו דאוריתא, נמצא בהרבה ראשונים ולא החזו"א המציאו. כל השאלה האם הרמב"ם מודה להם או לאו.

כתב צבי:

כאן לא הבין כלל לא את החזון איש ולא את דברי, כוונתי היתה שלפי הבנת החזון איש בדברי הראשונים והגמרא הרי אין עיקר הנושא דבר שיש לו עיקר מן התורה, כי אם הריסה וכדומה.

הטרמינולוגיה כאן משובשת, מה זה 'עיקר הנושא', הטעם של החזו"א הוא הריסה, וברור שזה הטעם לאסור לבטל איסור, על כך אין ויכוח שאין לבטל איסור כי בכך מבטלים את המשמעות והתוקף שלו. החזו"א רק טען שהחמירו בכל מה שיש לו עיקר מן התורה, שאין להורסו, וגזרות חכמים שאינם אלא משום מראית עין וכדו' ואין להם עיקר, בהם לא החמירו. ההריסה הוא הטעם, והעיקר מן התורה הוא הקריטריון בו מחמירים.

על דברי:

6) מה שכתבת שהגמ' בפסחים מד. עונה זאת בדרך תשובה, לא נאמר הכא במאי עסקינן, אלא נאמר כאילו הדבר פשוט שמדובר בתרומה בזמן הזה דרבנן. "הנח לתרומה בזמן הזה דרבנן", מה אתה רוצה, הנח לזה, הרי ברור שמדובר בדרבנן. (אגב, מהלשון הזו הנח לתרומה בזה"ז דרבנן, למדו הרשב"א ביבמות וסה"ת וסמ"ג דמילתא פסיקתא היא, וברור שתרומה בזה"ז דרבנן, ולא הבינו שמדובר רק דרך תירוץ).

כתב צבי:

גם אני כתבתי את הדברים רק בדרך אפשר.

לא הבנתי מה זה 'בדרך אפשר', יש כאן ראיה מן הגמרא שהבינו ברור שמדובר בזה"ז, הראיה אינה מוכרחת כמובן, כפי שכתבתי בהודעתי הקודמת, כל ראיה אפשר לדחוק, אבל כל זמן שהחזו"א מביא ראיה טובה (ואגב האחרונים כבר הביאו ראיה זו בכמה מקומות), ואתה רק אומר שאולי אפשר לדחוק ולומר שהוא רק דרך תירוץ, הרי אין לך לזעוק חמס שיש כאן הרס התורה, היהודי הביא ראיה טובה, מה הבעיה שלך?

על דברי:

8) מה שכתבת שהגמרא המפורשת שמעשר דרבנן הוא המקור לחילוק של תוספות והראשונים שדבר שיש לו עיקר וכו', מענין מאד מדוע התוספות והראשונים לא מביאים את המקור העיקרי הזה ולא מזכירים אותו אפילו ברמז? לא מדובר שם אלא לגבי קנין של קטן בדרבנן, ולא על הנושא של ביטול. ואין זה מקור לראשונים.

כתב צבי:

מקור אין פירושו של דבר שזה כתוב שם, אלא שברור הדבר שאם לא היינו מוצאים בשום מקום בש"ס שדבר שיש לו עיקר מן התורה חמור יותר מדרבנן שאין לו עיקר לא היו הראשונים אומרים את החילוקים האלו; ואולי רק דינו וחביריו שאינם צריכים מקורות וכריסם אומר להם הגמרא הזאת היא לא משמעותית; והוספתי שבודאי לפי החזו"א שחוץ מהגמרא הזאת אין עוד מקומות, שזה לגופו של עניין שגגה גמורה. והראיה שהחזון איש היה צריך להיזדקק ולענות על הגמרא שם.

נפלא ביותר! "מקור אין פירושו של דבר שזה כתוב שם"! אתה מניח מעצמך שצריכים מקור לחילוק, ושזה הוא המקור הסודי, ובא בטענות על הרס התורה? דמי פומיה דמר כדלא שריף תבשילא. ועוד בונה על זה מגדלים, ודרתא לתרעא לא עביד. החזו"א לא הזדקק לגמרא בגיטין אלא משום שצריך לברר האם באמת מעשר נחשב שם כיש לו עיקר מן התורה ואם כן האם זה דומה לכאן. זה לא אומר שזה 'המקור' של החילוק. פלפול כזה לא היה מבייש ראש ישיבה שנלחץ ואין לו מה להגיד בשיעור כללי, אבל אני בטוח שאותו ראש ישיבה לא טוען שמי שלא יפלפל כמוהו הוא 'הרס התורה'.

על דברי:

מה שכתבת להסביר את העובדה שהרמב"ם מביא שאסור לבטל תרומה אבל מותר לבטל תרומת חו"ל, משום שהרמב"ם לא מביא מה שלא מפורש בגמרא.  נניח שזה נכון, (הרי הוא כותב הרבה פעמים ייראה לי ומביא את חידושיו, או שהורו הגאונים או שהורה אביו). אבל אין זו סבה שיכתוב הלכה לא נכונה, הוא כותב שאסור לבטל תרומה, וזה לא נכון. (ומה שכתבת מה לנו כי נלין על הרמב"ם שלא הביא את הדין כיון שלא נתפרש להדיא בגמרא וכו', הרי הגמרא אומרת שמותר לבטל דרבנן, לפי מי שאינו מחלק בדעת הרמב"ם).

כתב צבי:

נו נו, אם לא לכתוב חילוק זה נקרא לכתוב הלכה לא נכונה הרי שאתה צודק. לדעתי מותר לרמב"ם להעתיק את המשנה כצורתה ברגע שלא נתפרש בגמרא, ואנו נידע ללמוד מדין חו"ל לדין תרומה בזמן הזה שהרי דיניהם שווים. הגמרא לא דיברה להדיא על תרומה, הגמרא דיברה על מוקצה.

לדעתך 'מותר לרמב"ם', יופי, כל ראיה אפשר לדחוק, אבל אם יהודי מביא לך ראיה ועוד ראיה, ועל כל אחת אתה משיב בכל מיני דברים שאפשר לדחוק שמותר לרמב"ם, זה הרס התורה?? כאן אתה כותב 'הגמרא דברה על מוקצה', רוצה לומר, זה לא "מפורש", ולעיל כתבת: "כפי שכבר העיר בצדק מתעניין בגמרא כתוב "מפורש" שבדרבנן מותר לבטל איסור לכתחילה, והא לך לשון הגמרא". תחליט בעצמך מה נראה לך, ומי עושה רונדלים כדי לתפוס את הזנב של עצמו.

על דברי:

11) לגבי תשובה 2 של החזו"א על ההוכחה מגיטין, נא עיין במקור, החזו"א מאריך להראות שלמסקנה מותר גם בדרבנן שיש לו עיקר מן התורה, אף שמתחילה לא נאמר כך.

כתב צבי:

שוב הוכיח דינו שאפילו חזון איש הוא לא יודע לקרוא, יש כאן שתי תשובות נפרדות בחזון איש, תשובה א. אין כל הדברים שווים ועל זה יצא קיצפי, תשובה ב. שלמסקנא דגמרא בזכיה לקטן מותר לזכות לאחרים אפילו בדרבנן שיש לו עיקר מן התורה, ואם כן אין להוכיח כלל לביטול איסור לכתחילה

במחילה, שכחת מה שכתבת בהודעתך השלישית, שם כתבת:

דינו:

החזו"א שואל על עצמו, מהגמרא בגיטין סה. שאמרו שקטן יכול לזכות לגבי מעשר בזמן הזה, ומשיב: 1) אין כל הדברים שוים, 2) ההוכחה לכך היא ששם התירו לזכות גם בדרבנן שיש לו עיקר מן התורה, ובעל כרחינו לחלק בין זכיית קטן לביטול איסורים.

דברי:

שימו לב ההוכחה לכך מה היא ששם היתירו לזכות גם בדרבנן שיש לו עיקר מן התורה, איפה כתוב את זה שם בגמרא הלא להיפך בגמרא מפורש לאיסור אפילו בדרבנן  היכא שיש לו עיקר מן התורה , ואפילו הכי היתירו לזכות במעשרות, ועל כרחך דלא חשיב יש לו עיקר מן התורה, ואם כן הוכחה למה זה; והא לך לשון הגמרא:

עד כאן ציטוט. כלומר: אני הבאתי את שתי תירוצי החזו"א, והתירוץ השני טוען שההוכחה לכך ששם התירו וכו', ואתה כתבת שימו לב וכו' כלומר שאין הוכחה לכך. הדיון שלנו היה על התירוץ השני שלא ידעת כלל מקיומו, וכאן אתה מיתמם וטוען שדיברת על התירוץ הראשון. השמעו אזניך מה שנעליך מדברות?

על דברי:

מה שכתבת שהראשונים כתבו את אותו הלשון בדיוק בהגעלת כלים ולומר שלא נתכוונו לאותו עיקרון אלו דברי בדיה ונביאות. זו קביעת כללים בעלמא כסומא בארובה, האם משום שהרשב"א כתב לשון מסויים זה מחייב שגם הרמב"ם התכוין לאותו דבר? הלא הרמב"ם אפילו לא כתב לשון זו, ואנו רק מנסים לפרש את דעתו, ייתכן שהוא סובר כל חילוק שבעולם, ואין שום קשר לדברי הרשב"א. ובכלל מונחים רחבים שמתפרשים כל מקום לפי ענינו הם דבר רגיל בש"ס. אפילו במונחים תלמודיים, ויש עשרות דוגמאות לכך. חלק מהם כבר מנו בעלי התוספות.

כתב צבי:

שוב הוכיח דינו שאינו מבין דברי זולתו, הלוא דברי בדעת הראשונים שהחזון איש יצא לחלק ולומר שלא נתכוונו לאותו מונח.

בהחלט איני מבין דבריך וכמדומני שאין בר דעת שיכול להבינם (רוצה לומר, אתה הנורמלי, אבל אנחנו הרוב), אני טענתי שהרשב"א כתב לשון מסויימת, ואין הכרח שלשון זו היא הקריטריון שהרמב"ם חילק. הרי הרמב"ם כלל לא כתב חילוק, מדובר על פרשנות בדעתו. ואתה טוען: 'לא נתכוונו לאותו מונח', הרמב"ם לא כתב שום מונח, ואעפ"כ החזו"א מסביר את החילוק שלו לדעת הרמב"ם במונח זה, ומפרש אותו בצורה שונה מהרשב"א.

על דברי:

3) סברת החזו"א שאם נתיר לבטל את האיסור אין משמעות לאיסור לא נענתה, אלא להיפך, טען צבי שקשה גם על מה שאין לו עיקר, אבל מהגדלת הקושיה לא מרויחים.

כתב צבי:

הריוח הוא פשוט להוכיח שזה לא כוונת הראשונים והם לא התחשבו בכלל בבעיה הזאת, אלא סברתם היא כפשוטו שדבר שיש לו עיקר מן התורה נחשב כדאוורייתא לעניין ביטול, וממילא הרמב"ם שחלק בבשר בחלב חלק גם בתרומה.

שוב אתה חוזר על טעותך, הראשונים לא התירו כלל לבטל, ועל היתר להוסיף על תערובת אין שום קושיה, לא פלא שהראשונים לא התחשבו בבעיה, שאינה קיימת לשיטתם.

כל מעיין יראה שדבריך אין להם על מה שיסמוכו, סתם נסיונות להתווכח, כמו שכל אחד יכול להתווכח עם כל קטע עיוני אחר. ולא עוד אלא שאתה עושה זו בשלומיאליות רבה, למרות שנראה שהשקעת מאמץ. אין ויכוח על כך שהחזו"א היה ענק, ומי שמתווכח עם ענק, צריך לעבוד קשה, אפילו אם הוא בעצמו ענק. גם מי שלא הסכים עם שיטתו לגמרי, לא ביטל את דבריו בצורה כזו, בתיווכו של בני בראון, כך זה לא עובד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2011 12:31 לינק ישיר 

צוהריים טובים לכולם ובפרט לדינו שמאמת את התזה שלי עליו שאינו יודע כנראה אפילו אם ירצה לקרוא דברי זולתו.
חוסר יכולת הדיוק של דינו והלמידה של דבר מתוך דבר בלט לעין לכל עין מזויינת במקצת שלמדה מעט תלמוד ודרכי ניתוח של טקסט וחשיבה.
בהמשך היום או בלילה אחזור לכל דברי דינו למי שלא התעייף ואסביר כמה שוב דינו לא מבין או לא רוצה להבין את דברי, ומדוע אני מתייחס לחלק כן ולחלק לא.
בברכת המשך יום טוב לכולם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2011 13:05 לינק ישיר 

צבי היקר תן לנו להכריע האם דינו יודע לקרוא את דבריך או שהוא דיסלקטי . דבריך מעניינים ולטעמי בעניין תרומה בזמן הזה אף צודקים אם כי הסברא העיקרית שלכאורה עליה נשען רבינו החז״א- לדעתי -ש היא אכן ״הריסה בידים״ יש לה מקורות רבים אחרים בענייני התורה וייתכן שהיא אבן היסוד לכל הסוגיה בעיניו , ז״א הסתכלותו המקורית שלא ייתכן מציאות של הריסה בידים הביאתו ללימוד כל הסוגיה באופן זה, אם אכן זה מה שאתה טוען זה לא נקרא לקבוע מטרה ולעגל פינות ההחלטה לא היתה על עניין תרומה בזמן הזה אלא על הריסה בידיים .חוץ מקריאה למנהלי משנה לפרק את העמודים האחרונים מאכסנייתו של בראון ולפתוח להם אשכול נכבד בפני עצמו יש גם צורך להתחיל להביא דוגמאות אחרות .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2011 13:09 לינק ישיר 

צבי. הדיון בינך לבין דינו מעניין ויהיה יותר מכובד בלי ההערות האישיות אם הוא חסר יכולת דיוק ולא מבין או לא רוצה להבין את דבריך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2011 13:46 לינק ישיר 

מתעניין היקר!
מה לעשות שדינו חייב להוסיף תגובות כאלו, כאומר הרי אתה באמת לא רציני.
נוסף לזה, אני כן חושב שזה חלק מהעניין, כי זהו התרבות שדינו נמצא שם תרבות החזון איש ותלמידיו, שלדעתי זה אחד מהמאפיינים החזקים שלהם, אי קריאת דברי הזולת ושלילתם.
אבל בכל אופן קיבלתי את דבריך והתגובה שהבטחתי תבוא בלי שום הערות אישיות, ורק לגופו של עניין, אם כי שיהיה בהם תמיהות על השמטות ושינויים מצד דינו, והמבין יבין.
פי!
אני בהחלט חושב שצריך להביא עוד דוגמאות, ואתה מוזמן וכן עוד אחרים, וגם אני הקטן אמשיך ואביא דוגמאות, וכמובן למדתי לקח, ומיד בפתיחה אכתוב דברים מפורטים וברורים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2011 21:17 לינק ישיר 

דינוזאורוס כתב:

ואדרבה, בניגוד למה שכתבו כאן כאילו החזו"א הוא כמו הגר"א, או שנמצא כך בספרים אחרים וכדו', לי ברור לא כך, שהחזו"א הוא תופעה יחודית ויש בשיטתו הרבה מן החדש.

אבהיר מעט את דברי, לא אמרתי שהחזו"א לא התייחד במקוריות ועצמאות בסגנון חשיבתו ההגיוני והמיוחד. הוא בהחלט היה יוצא דופן בכך. אך לדעתי, גולת הכותרת של המפעל ההלכתי הגדול של החזו"א, היא לאו דוקא החשיבה הפילוסופית המיוחדת והעצמאית, אלא בעיקר הניסיון האמיץ שלו לבחון את ההלכה מחדש מן השורש, מן המשנה ומן הגמרא. בעוד האחרונים האחרים, כמעט בלא יוצא מן הכלל מהבית יוסף ואילך, עסקו בליבון סוגיות הש"ס בעיקר כדי לברר את משנתם של הראשונים ולבדוק מהי דעתו של כל ראשון וראשון ומהיכן שאב את מקורותיו. החזו"א וקדם לו הגר"א מנסים לעקוב אחרי השתלשלות ההלכה ולבדוק מחדש את ההלכה העולה מן הגמרא וכן לבדוק מה התפתח מה התווסף ומה התפספס מזמן הגמרא עד להיום. הם כמובן גם עוסקים בלבחון את המקורות של הראשונים, אך לא פחות מכך הם עוסקים בבחינה מחודשת מהי לדעתם המסקנה היוצאת מתוך המקורות עצמן, זה מה שנקרא להחזיר את הדיון ההלכתי למקורותיו הראשונים. וזו בעצם המהפכה הגדולה של שני האישים הללו בהלכה. עכשיו בכל מה שנוגע לסגנון החשיבה, בהחלט שקיימים הבדלים ביניהם. בכלל, הגר"א, כגאון בקיצור, או כסוג סגנון לימודי, הסתפק בד"כ בהצבעה על מקור מסויים בגמרא או במשנה, או בחשבון מפתיע שאמור לצאת לפי ציוני המקורות הסותרים זא"ז, ובכך סלל את הדרך להכרעה הנראית לטעמו. לעומתו החזו"א, הרחיב להתבטאות בסברא ובהגיון עד שהוציא סולת נקיה לפי משנתו כמובן.

בקיצור, בהחלט יתכן כי היו להם ראשים שונים (דרכי עיון וחשיבה), אך בכל הנוגע לכתפיים, וכתוצאה מכך המהפך השיטתי ההלכתי שחוללו כל אחד בדור, רב בהם הדמיון. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2011 21:18 לינק ישיר 

אם זה כך, מדוע הם לא המשיכו הלאה למחקר הרבדים בתלמוד עצמו?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > ספרו החדש של בנימין בראון על החזון איש
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 7 8 9 ... 20 21 22 לדף הבא סך הכל 22 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.