|
|
| נשלח ב-22/6/2011 19:52 |
|
| |
| דייר כתב: |  | | נראה לי שהכוונה שלו לצאת נגד ההתחכמות וההסתמכות הבלעדית על השכל האנושי. |
|
אבל הוא טוען שהכל מתחיל אבל עם השכל כי קודם ראו ( = שכל או ניכרים בלשונך) ואחר כך אמינו מלשון אימון,
דעתי האישית שהוא דיבר לחיילים שלו ותו לא, הוא לא היה אומר את זה לרופא למשל, או למי שרוצה ללמוד מקצוע,
למשל רציתי לעשות יין משובח ובאתי לרבי לשאול איך עושים יין משובח, הוא בוודאי היה מפנה אותי למומחה,
אשתי צריכה ללדת אני בא לרבי והוא היה בוודאי מפנה אותנו למילדת שלמדה את המקצוע,
כך בדיוק לגבי שאלות הלכתיות, הרב בוודאי לומד על פי שכלו, והשואל שלא למד (= החייל) הוא בוודאי אסור לו להתכחם, כי לא למד כלל,
כך בשאלות רפואיות: הרופא לומד עם שכלו וחוקר עם שכלו, השואל סומך עליו ולא פונה ימין ושמאל,
זו כל כוונתו של הרבי
אין לקחת את דבריו יותר רחוק מזה, ובודאי לא לומר שזה יסודות היהדות, היא יסודות היהדות של החייל ולא של הרבי עצמו שהוא חייב כנ"ל ללמוד ולימוד זה השכל כמובן,
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2011 20:01 |
|
| |
מה זה קשור ללימודי חול? הוא דיבר על היהדות ששם לא המדרש עיקר אלא המעשה ועובדה ששלמה המלך התחיל עם התחכמויות וחקירות ואני ארבה ולא אסור וגמר כמו שגמר. צריך ללמוד וצריך להחכים אבל בלי התחכמויות אלא בענווה ולהבין שהשכל שלנו קטן ויש מי שיותר חכם מאיתנו.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2011 20:04 |
|
| |
דייר, אתה דורך כאן על מוקש רב עוצמה. לפי מה מחליטים מיהו חכם יותר מאתנו?
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2011 20:23 |
|
| |
| דייר כתב: |  | | מה זה קשור ללימודי חול?הוא דיבר על היהדות ששם לא המדרש עיקר אלא המעשה ועובדה ששלמה המלךהתחיל עם התחכמויות וחקירות ואני ארבה ולא אסור וגמר כמו שגמר.צריך ללמוד וצריך להחכים אבל בלי התחכמויות אלא בענווה ולהבין שהשכל שלנו קטן ויש מי שיותר חכם מאיתנו. |
| ברור ואמרתי לעיל שכל בני אנוש מתנהגים כך חלק יודעים מהשכל וחלק סומכים על מלומדים,
אין חולק על דברי הרב בעניין לדעתי,
אתה זה שצטט אותו ולוקח את דבריו רחוק מדי,
ודברי אמת לא רק בלימוד חול ששם אתה מבין את הבעיה,
רק גם בלימוד התורה, ונתתי לך דוגמא של שאלת רב בהלכה,
וכאן צודק ייתכן שהגולשים לכאן הם אלה שהם עוד לא חיילים ורוצים לבדוק במי ועל מי לסמוך,
והרבי כבר מדבר לחיילים שלו כמו מפקד שמדבר לחיילים שלו, כלומר שהם כבר סומכים עליו,
אני יביא לך ראיה מדבריו עצמו,
הרבי אומר שצריך לסמוך על צדיק "בדורו" דווקא, ולמה זה ? הרי הצדיקים הקודמים כתבו את דבריהם בספרים אז למה צריך צדיק בדורו ?
התשובה הפשוטה היא כי חייבים לסמוך על אדם חיי שלמד וגדל להיות צדיק, ואיך עשה זאת ? מלימוד ועמל הרבה שנים בשכלו, וראה את כל החילוקי דעות ביהדות עצמו בספרים,
ואז איך מחליטים (הצדיקים בכל דור ) מי מהם צודק או לפי מי הולכים ופוסקים,
ולכן צריכים הצדיקים להעפיל את שכלם ולפסוק לפי שכלם,
ולכן צריך צדיק "בדורו" דווקא,
רק אחרי שהצדיק בדורו למד וחקר את כל הספרים ביהדות רק אז אפשר לסמוך עליו,
והתלמידים (שעוד לא למדו) ילכו לפי רבם שלמד עם שכלו,
תוקן על ידי maxmen ב- 22/06/2011 20:26:41
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2011 20:25 |
|
| |
| ייתכן כתב: |  | | דייר, אתה דורך כאן על מוקש רב עוצמה. לפי מה מחליטים מיהו חכם יותר מאתנו? |
|
זה דווקא פשוט.
אם רעק"א כותב דרוש וחידוש, אם בעל הקצות מחבר שב שמעתתא וכו' וכו'
אין לי ספק שהם חכמים גדולים ממני, שעוד לא סיימתי ש"ס פעם אחת.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2011 20:27 |
|
| |
| שותפיסוד כתב: |  | | שעוד לא סיימתי ש"ס פעם אחת. |
|
צדיק למה באמת ??
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2011 20:58 |
|
| |
| ייתכן כתב: |  | | דייר, אם להיות כנים, קצת קשה לפסוח על שני הסעיפים. או שהשכל הוא המצפן, או שלא. לפי השכל, שכל סלקטיבי אינו שכל. מי שאוהב לשחק בנדמה לי, זכותו. כדאי רק שיהיה מודע לעצמו. אם אתה כל כך מתלהב מדמות התם ומהפנינים שציטטת, מה בדיוק את מחפש כאן? |
|
עולים פה נושאים מענינים יש פה דעות שמרחיבות אופקים בסך הכל נחמד. בוא נגיד שאם רובו של הפורום היה בסגנון השאלות שלך באמת לא היה לי מה לחפש פה.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2011 21:01 |
|
| |
נראה להוסיף כאן בדרך אפשר,שמעולם נתקשו למה כל תלמיד חכם שאין בו דעת נבילה טובה הימנו,ומתיישב יפה לפי מה שהבאת את הפסוק לא תלין נבלתך לעניין צלם אלוקים,יוצא באמת שאפילו נבילה טובה הימנו שחסים על הצלם ולא מלינים,משאכ מי שאין בו דעת נשאר וקיים.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/6/2011 02:48 |
|
| |
האדמו'ר הרב מראפשיץ אמר שיש מצווה אחת-להיות חכם. ועבירה אחת-להיות שוטה. בשם ר' ישראל סלנטר שמזה שאמר מוטב שאהיה שוטה וכו' משמע שבלי זה הטעם שיותר גרוע שיהיה רשע אסור להיות שוטה. אך , כפי שהסברתי באשכול ההיא, צריך להיות באמת חכם ולא רק צודק.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/6/2011 12:10 |
|
| |
שותפי, אני שואל על סמך הנך מחליט שהקצות היה חכם יותר משפינוזה?
|
|
|
|
| נשלח ב-23/6/2011 12:20 |
|
| |
כל מי שיודע ללמוד דף גמרא נחשב לחכם למרות שבבדיקת משכל פשוטה הם לא היו עוברים את רף ההדיוטות, כמה ממנהיגי הדור החרדי היום למרות שהם נקראים גאונים רמת משכלם לא עובר את זה של ילד בן עשר, אני יודע כי שמעתי אותם מדברים בדברים שאינם דברי תורה. ילדים קטנים זקנים.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-23/6/2011 12:53 |
|
| |
| ייתכן כתב: |  | | שותפי, אני שואל על סמך הנך מחליט שהקצות היה חכם יותר משפינוזה? |
|
מי דבר על יותר ביניהם ?
הקצות יותר חכם ממני ואני סומך על קבלתו ומסורתו.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/6/2011 12:57 |
|
| |
הוא הדבר אשר אמרתי. אתה מכריע בשכלך על איזה חכם לסמוך.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/6/2011 13:04 |
|
| |
| ייתכן כתב: |  | הוא הדבר אשר אמרתי. אתה מכריע בשכלך על איזה חכם לסמוך. |
|
שפינוזה, וגם אתה, לא מציע לי שום קבלה ומסורת אלא רק את רעיונתיו הפרטיים.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/6/2011 13:07 |
|
| |
אתה סומך על שכלך ומכריע כי קבלה ומסורת עדיפה על שכל והגיון.
|
|
|
|
|