מה המקור לפיוט זה של האדרת והאמונה מי חיברו ולאיזה פרק בתפילה חיברו לפני ברוך שאמר או לפני יוצר אור, כי לכאורה נראה שבסיום ישתבח אומרים מלך יחיד חי העולמים ואז נתחבר לומר האדרת וכו', האם נתחבר לימות החול או רק לשבתות וימים טובים? אני חוקר זאת הרבה זמן ואין בידי מספיק מקורות אודה למי שיוכל להחכימנו, תודה
נשלח ב-1/7/2011 18:03
היה דיון על זה ב"בחדרי חרדים" לפני ארבע שנים. תגוגל "האדרת והאמונה" ותמצא את זה שם.
נשלח ב-1/7/2011 19:26
מצאנו בסדור רוקח (עמ' מו) "בברוך שאמר יש פ"ז תבות, כי נתקן כנגד ראשו כתם פז, ואין להוסיף עליו, וניתקן כנגד האדרת והאמונה, שכך נמצא בספר רקמה (בסדור ר' הירץ בתפלת יו"כ הביאו מספר המרכבה והוסיף "אכן איני יכול לכוין החשבון") שנכתב בכתיבת מלאכים, שהאדרת והאמונה שיר שלהם".
מקור: מילואים לסדור מה"ר שבתי סופר לעמ' 970. ועש"ע.
נשלח ב-2/7/2011 22:46
המקור הוא בספרות ההיכלות והמרכבה, וכמדומה שהוא הגיע אלינו דרך ספרות חסידי אשכנז. ספרות ההיכלות והמרכבה אינה כמעט מוכרת אם כי חלקים ממנה נדפסו בתור מדרשים, למרות שאינם כאלו. החוקרים חלוקים ביניהם מי חיבר את החומר (מיוחס לתנאים, אבל זיוף ודאי) ובאיזו מידה מדובר בחומר יהודי אותנטי ולא של כת.
בימי הראשונים, ספרים שנכתבו בידי כתות לא זוהו בתור כאלו (כמו הספרים החיצוניים) ונחשבו למקור מוסמך, כמו ספרי חנוך למיניהם (יש כמה גרסאות שונות) "חכמת שלמה" ועוד.
נשלח ב-3/7/2011 06:04
מקור האדרת והאמונה הוא בפרקי היכלות (לר' ישמעאל כהן גדול פכ"ו, ד - אוצר מדרשים ח"א עמוד 120)
אך בשינויי נוסחאות נוסחאות יותר קרוב אלינו בס' שערי ציון, וס' נגיד ומצוה ובסידור ר"ש סופר
, האם נתחבר לימות החול או רק לשבתות וימים טובים? אני חוקר זאת הרבה זמן ואין בידי מספיק מקורות אודה למי שיוכל להחכימנו, תודה
במנהגי מהרי"ל (יום כיפור, הובא במגן אברהם סי' תקס"ה סק"ה) שאין ללומר הפיוט כי אם ביום כיפור
אבל בפרי עץ חיים (שער הזמירות פ:"ד) כתב לאומרו בכל שבת כהכנה ל"ברוך שאמר"
נשלח ב-3/7/2011 11:36
כמו"כ הגר"א היה שר את זה בשמחת תורה.
נשלח ב-3/7/2011 16:42
לפני מספר חודשים שמתי לב שהמקום היחיד שנאמר עליו יתברך מידת ה'ענוה', הוא בשיר האדרת והאמונה. בעצם כל המושג ששייך ענוה גביה הוא תמוה, ולא מצאתי בדברי חז"ל שיאמרו שהקב"ה עניו. ואל תשאלוני ממאמר "אמר רבי יוחנן בכל מקום שאתה מוצא גדולתו של הקב"ה שם אתה מוצא ענותנותו." כי ענוותנות איננו כענווה, כי הענווה הוא הרגש וענוותנות הוא פעולה, שהרם והנשא מרחם ומקרב את דכא ושפל רוח. האם אני טועה בזה? (כמובן שכל מידותיו של הקב"ה הם פעולות, ואולי לזה א"א לומר עליו ית' ענוה אלא ענוותנות)
נשלח ב-4/7/2011 23:59
ישבב,
וכשכתוב " האדרת והאמונה לחי העולמים" - האם הקב"ה מאמין למשהו או מישהו ?
אלא שהאמונה הראויה היא להקב"ה.כך, הענוה הראויה היא להקב"ה. והרי זה כמו פיוט "לך אלי" שבו מייחס הכל להקב"ה.
נשלח ב-5/7/2011 00:50
הקב"ה מאמין לכולם ומחזיר להם הנשמה כל בוקר! ע"ע מודה אני.
נשלח ב-5/7/2011 01:09
"הן בקדושיו לא יאמין" וראה חגיגה דף ה. ( לא שייך לומר שהקב"ה באמת מאמין למשהו או מישהו.הכל משל.)
נשלח ב-5/7/2011 01:12
"אל אמונה ואין עוול". אמונה לא מורה דווקא על האמונה והבטחון, אלא על נאמנות. וכדברי סאניטש.
נשלח ב-5/7/2011 03:29
שמעתי בשם הר' שטיינזלץ - היו שדרשו את הצמדים שבפיוט זה כאילו רק אצל הקב"ה הדבר אפשר. למשל הנוי והנצח, הדיעה והדיבור, העוז והענווה שאלו דברים שרק הקב"ה יכול לאחוז בשניהם. וכך אפשר לנסות ולדרוש את הכל. זאת בקעה נאה לדרשנים להיגדר בה..
נשלח ב-5/7/2011 03:47
המפורסם שבהם הוא "הדעה והדבור" שבעוה"ז מי שיודע לא מדבר ומי שמדבר לא יודע ורק היחיד ומיוחד יכול לדעת וגם לדבר ...
נשלח ב-5/7/2011 04:33
ישבב,
רק שלא יגידו עליי ששתיקתי מהווה הסכמה. פשוט אין לי כח לכתוב דברים המובנים לכל בר דעת .
נשלח ב-5/7/2011 04:43
מוטי, אנא אל תשתוק, הסבר מה לא טוב בפירוש האדרת והאמונה לחי עולמים, שהקב"ה נאמן ונאמנים דבריו?