| נשלח ב-3/7/2011 00:54 |
|
| |
היש דרך להשתחרר מפסיכולוגיה וסוציולוגיה?
הרבה שומעים אנו , כאן ובמקומות אחרים, בוויכוחים שונים. כי הסיבות האמתיות להחזקת אדם בדעה זו או אחרת, אינה ממניעים שכליים גרידא. במילים אחרות, מה שאדם מחזיק לאמת, אינו לסיבות השייכים לבירור האמת לבד, אבל יש לו סיבות מסיבות שונות. סיבות פסיכולוגיות, של קושי לשנות הדעה שהורגל בו, או לאידך גיסא רצון למרוד בכל מה שלימדו אותו וחינכו אותו, מסיבות מחשבתיות רגשיות סוציאליות וכו'. השאלה שצריכה להישאל הוא, האם יש דרך ואופן למי שירצה להיווכח באמת בדרך בלתי אמצעית, ובלתי תלויה בכל המניעים -הלא נכונים לכאורה- האלה, בלי להרוס את מבנה נפשו בדרך. האם אפשר, והאם ראוי, שנבקש לחקור אחרי האמת בהתעלמות מכל החלקים האלה שבאישיותנו? ואם כן, איך עושים את זה?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2011 10:42 |
|
| |
יהי אור שאלה חשובה מאד, במיוחד על רקע הדיונים האחרונים כאן בפורום. טול איקון ירוק (וירטואלי בלבד. האיקון בוטל בידי הנהלת הפלטפורמה). אנסה להבהיר כיצד אנו חושבים ומחליטים ומהיכן אמורות הבעיות לצוץ. על רקע זה, גם אם לא תהיה לי תשובה חיובית שאפשר לחשוב באופן נטול נגיעות, לפחות נבין היכן אורבות הסכנות ומה ניתן לעשות כנגדן. אז כך. ברור לנו, לכולנו סבורני, שיש לנו מניעים שונים. יש אמת שמוצאת חן בעינינו (כל ההצלחות שלנו), יש אמת שמפחידה או מרגיזה אותנו (כולנו נמות פעם, אנחנו לא בדיוק שיא השיאים בשום תחום, יש לנו כשלונות, איננו טהורי לב כפי שאולי היינו רוצים...). יש אמת שאנו חיים לפיה (אני משלם במכולת לפי כללי החשבון וגם לבנק...). יש אמת שאנו מתקשים לחיות לפיה (אסור להתגאות, אסור לחמוד... ולא הזכרתי עוד דוגמאות נפוצות). יש להבדיל בין פעולה או העדר פעולה לבין מחשבה, אמונה וידיעה. הראשונות הן בתחום הבין אובייקטיבי, הפיזיקלי. אני מחמם מים ומכין תה. אני אוכל ארוחת בוקר. אני מדליק את המחשב ולוחץ על המקשים שיעבירו אותי לפורום. כאן עיני נעות על פני השורות שכתב יהי אור. האחרונות הן בתחום הנפשי/מנטלי/קוגניטיבי. מה שאני קורא גורם לי להרהר ולהגיע למסקנות. לאחר שקראתי (פיזי עם היבט מוחי) את השאלות של יהי אור והבנתי (בוודאי גם צד קוגניטיבי) יש לי מה לענות. כשאענה, זה יהיה באמצעים פיזיקליים, שיביאו להופעת האותיות האלו שאני מקליד עכשו על דפי הפורום. האם ניתן לחשוב באופן בלתי תלוי במוח? האם ניתן לחשוב באופן בלתי תלוי במה שאני אוהב או שונא, פוחד או רוצה? בתורת המוסר שהחלה לפרוח מאז רבי ישראל מסלנט, ובמיוחד בכמה תולדות שלה, עסקו הרבה בחשדות בפסיכולוגיה האנושית. האם אנו עושים משהו ללא "נגיעות" כלומר אינטרסים אישיים. דוגמא יפה: ר' יוסף יוזל מנוברדוק סרב לעסוק בשאלה אם לנסוע לעיר גדולה ברוסיה עבור הישיבה, כי חשד שהוא בעצם רוצה להגיע שם לרחוב הראשי לחנות מסויימת, שבה מכרו מטריה שראה ונפשו חשקה בה. כלומר, החשד בנגיעה יכול להיות כלפי המעשה, ההחלטה, ולפי זה גם כלפי השיקולים שאמורים להיות קוגניטיביים. וחפים מאינטרס. לצורך הדיון אני מבקש להציע שני מונחים. בחירה חופשית ובחירה נקיה. אני מניח, כמו בעל השאלה, שיש לנו כבני אדם בחירה חופשית. אני מוסיף כי אני מקבל את דעת האקזיסטנציאליסטים (=אסכולה פילוסופית מן המאה העשרים) שהאדם תמיד בוחר, תמיד מכריע, וזה טיבו. אך אני מציין כי השאלה אינה אם אנו בוחרים באופן חופשי אלא אם אנו בוחרים באופן נקי. נקי=בלי אינטרסים, או בלי לתת לאינטרסים להשפיע על הבחירה. נבחן עתה את האופן שבו אנו חושבים ומקבלים החלטות. ניתן להבדיל בין שני תחומים שיש ביניהם דמיון ושוני. א. הכרעות ופעולות כאשר אדם מתכנן את צעדיו, הוא משתמש ביכולת המחשבה והניתוח שלו. זה קורה אם הוא מודע לכך וגם אם לא. גם הפעוט שבוכה לקבל דייסה בבקבוק או משחק בצעצוע מקבל הכרעות בשכלו לפי המידע שיש לו על העולם ועל עצמו, ובונה תיאוריות מדעיות בלי המשגה בינתים. אך הבה ניקח דוגמא יותר קרובה אלינו המבוגרים. אם הסבא מנוברדוק (הוא ר' יוסף יוזל דלעיל) שואל את עצמו אם לנסוע למוסקווה, ייתכנו כמה תשובות. הנה שלושה טיעונים שהוא בוחן. 1. כדאי לנסוע למוסקוה כי הוא יפתח בה ישיבה. 2. כדאי לנסוע למוסקוה כי הוא יוכל לקנות בה מטריה. 3. לא כדאי לנסוע למוסקוה כי השלטון לא יתן לפתוח ישיבה הוא בוחר אם לנסוע או לא. הוא שואל את עצמו, כחניך תנועת המוסר לפי הבנתו, אם המניע האמיתי שלו הוא 1 או 2 או שניהם. והוא סבור שהמניע 2 לא ראוי שיתחשבו בו. ועליו לשקול אם 1 או 3 עדיפים. השאלה היא אם ניתן להחליט באופן רציונלי לפי מניעים 1 ו3 בהתעלמות מן המניע השני. הרי לא תמיד בכלל מודעים להשפעתו של מניע נעלם כזה. וגם אם מודעים לכך, האם ניתן להתעלם ממנו ולחסום את השפעתו? לפי הסיפור על ר' יוסף יוזל, הוא כמדומה סרב להשתתף בהכרעה רק בגלל החשד שלא ישקול את הדברים נכונה. מה זה אומר לגבינו? כבר העיר החזו"א שהתורה נתנה באדם אמון יותר מבעלי המוסר מן הגישה הזו... סמיילי. ושוב, מי אומר שהחזו"א צדק. רק האם יש לנו ברירה אחרת? כפי שכתב בעל חובות הלבבות, מחובת הזהירות שלא להיזהר יותר מדי. אף אנו נאמר: מחובת הבירור שלא לבזבז זמן רב מדי על בירורים. זאת כי אנו צריכים לבחור. אבל האם הבחירה שלנו נקיה? היא חופשית, אבל האם היא נקיה?. ב. הבנה, מחשבה, ניתוח. תחום ראשון: טיעונים נקיים אם נתרגם זאת למונחים של תורת ההגיון (לוגיקה), אנו קושרים יחד בין מושגים ויוצרים משפטים. אנו מעניקים למשפטים ערך אמת (אמיתי או שקרי). אנו קושרים יחד משפטים כדי ליצור טיעונים. דוגמא: 1. סוקרטס הוא אדם. 2. כל בני האדם הם בני תמותה. 3. לכן סוקרטס בן תמותה. זו דוגמא מפורסמת משיעורי הלוגיקה. קישרתי יחד את המונחים "סוקרטס", "אדם", "בן תמותה" וקיבלתי משפטים אמיתיים וטיעון תקף (המסקנה חייבת לנבוע מן ההנחות). כאן נראה שאין מקום לחשד כמו בתחום הקודם. ובכל זאת... תחום שני: טיעונים לא נקיים או: התמודדות עם ספקות. לפעמים אין לי מידע מלא. למשל, השרשרת של המסורת על מתן תורה אינה שלימה. איני מכיר אישית את כל אלו שהשתתפו, אם השתתפו, במסירה הזו. לכן כאשר ישאלו אותי עד כמה היא אמינה אצטרך לבצע הכרעה שאינה רק לוגית. יתכן שאבחר להשתמש בשיקול של "מה מסתבר יותר". יתכן ששיקול זה עצמו נשען על חלוקת ציוני סבירות למשפטים שונים (האם אב ישקר לבנו? האם ניתן להחדיר תוספות למסורת כך שהן יהפכו לחלק מן המסורת בלי שאף אחד יערער על זה? האם זה קרה בפועל בתאריך כלשהו?). אם ניקח שוב את הדוגמא של אימוץ אמונה דתית, בין דת השכונה, בין דת כלשהי (שמבטיחה גמול ועולם הבא והשגחה פרטית שמאפשרת ניסים). אני יכול לבנות טיעונים שונים שמחזקים את התזה שיש אלקים, יש השגחה פרטית, ושהמסורת היהודית, על מתן תורה ומצוות, ועל שכר ועונש בזה ובבא, היא אמיתית. אבל טיעונים אלו אינם מוחלטים. עלי להכריע. הכרעה דומה מאד לבחירה, אם כי היא, בשלב ראשון, אינה מוליכה לתוצאות מעשיות. אבל היא ודאי חשובה מאד. אם יש אלקים ויש תורה, אזי אני יכול להיות רגוע, פחות או יותר, באשר לקיומי הנצחי לאחר המוות ובאשר לסיכויי לזכות בחיים טובים עד כמה שאהיה נאמן למצוות. אך אם יש אלקים ויש תורה, איני יכול לעשות מעשים אסורים גם אם הם מאד מושכים אותי (לאכול איסורים, להנות מעריות) בלי לקבל עונש לפי האמונה הדתית המקובלת. לפיכך, יש לי אינטרסים שהתשובה לשאלה: האם יש אלקים? האם הוא נתן תורה? תהיה כך או אחרת. האם זה מאפשר לי הכרעה נקיה ורציונלית? ושוב, נניח שאני מודע לאינטרסים שלי, בדיוק כמו שהסבא מנוברדוק היה מודע להשתוקקותו למטריה, האם זה מספיק כדי להכריע באופן נקי? *** אז מה אנו יכולים לעשות? 1. לפתח מודעות. 2. לבדוק את עצמנו. 3. להיות מודעים לאינטרסים ולנגיעות. 4. להכריע באופן נקי ככל האפשר. למעשה, המלאכה עדיין רבה לפנינו. כמדומה שמיקדנו את הדיון בכך שיש הכרעות בתחום הקוגניטיבי שאין עליהן תשובה מוכחת. כיצד בוחרים ביער של אפשרויות שאף אחד מהן אינה ברורה עד הסוף? אם אנו רוצים להיות נקיים, מה זה אומר? למעשה, לא סיימנו את הדיון. גם כאן, בעולם של הכרעות על סמך מידע בלתי מספיק, עדיין יש לנו אופציות רבות שניתן לדרג לפי מידת הרציונליות, החכמה והערכיות שלהן. אבל ברור שגם אם אכריע בצורה החכמה המיטבית שיש לי, לעולם לא אהיה פטור מהחשד כי הכרעתי מה שהכרעתי, כלומר איזו שיטה לאמץ ובאיזו להאמין, מפני שהיו לי גם אינטרסים. ומצד שני, האם אנו יכולים לשבת על הגדר לעולמי עולמים? האין עלינו לאמץ דרך כלשהי של אמונה, בין אמונה בדת, בין אמונה שוללת דת? שוב, יתכן שהטוב שיש בידנו הוא להיות מודעים למה שעומד בפנינו, ולדעת שמה שהכרענו הוא לא הכרחי אבל הטוב ביותר שהיה לנו. אמנם, כאן אפשר להעמיד על הבדל גדול מאד בין תחום הבחירות במעשים לבין תחום ההכרעות לטובת אמונה זו או אחרת. בבחירה אני תמיד נוטל צד אחד ומוותר על כל האפשרויות האחרות. לפי דוגמא מפורסמת של ישעיה לייבוביץ ע"ה, המורד הרוצה לחסל את העריץ הרשע, אך חושש לפגוע בו כי ילדיו הקטנים והחפים מפשע איתו, עשוי להתלבט ולהמשיך להתלבט עד שההזדמנות חלפה. אבל זה אומר שבחר לא לעשות כלום. כי ישיבה על הגדר פירושה מחדל. לעומת זה, בתחום הקוגניטיבי, האמוני, הפילוסופי, כאן יש תמיד דרך אמצעית. אני עשוי ללמוד נושא, לראות בו שני צדדים מנוגדים, סותרים (יש אלקים או אין, התורה ניתנה למשה מסיני בידי אלקים או לא, יש עולם הבא לאחר המוות או לא) ולאחר שאני לומד את הנושא כמיטב יכולתי, להגיע למסקנה שאין לי מסקנה מוכרחת. אני יכול לשבת על הגדר מבחינה מסויימת אפילו לנצח, עד מותי. כמובן, כאשר אגיע לשלב של בחירה מעשית, אז אצטרך להתנהג באופן כלשהו, בין לפי אמונותי המגובשות, בין אם לאו. אבל כל עוד אנו בפורום או בעולם המחשבה, אנו יכולים להמשיך להשתעשע בעונג האינטלקטואלי, או להיקרע ולסבול מחמת הכאב של השאלות. אפשר לשבת על הגדר. ואם רוצים הכרעה? אז צריך ללמוד לא רק את הנושאים אלא גם את שיטות ההכרעה במצבים מסופקים. אולי אטפל בכך בפעם הבאה בל"נ.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2011 12:14 |
|
| |
הרב מיימוני, עד מתי יהיה לנו הטיעון השחוק והשקרי, אין אב "משקר לבנו", למוקש? טיעון דמגוגי נטול כל הקשר לוגי. גם אם אין שום אב בעולם שישקר את בנו, אנו רואים כל הזמן לנגד עינינו אב מעביר לבנו אמונות בהם הוא מאמין. וכי העברת אמונה מאב לבן יש בה כוח להפוך את האמונה לנכונה יותר? מקסימום זה מוכיח כי האב מאמין באמת באמונתו.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2011 12:28 |
|
| |
יהיאור
אני חושב שצריך להבחין בין סוגים שונים של ידיעה. כשאתה רואה שני עמודים שהאחד עומד ליד השני, לא תתקשה להכריע איזה מהם גבוה יותר. אבל אם תתבקש לומר בכמה האחד מהם גבוה מחבירו, האם בחמש מטר או בעשר, האומד שלך עשוי להשתנות, בין השאר לפי מניעים סמויים. לעומת זאת אם מדובר בשני בניינים שעומדים האחד ליד השני, כן תצליח לומר בצורה מדויקת ללא חשש נגיעות, בכמה קומות האחד גבוה מהשני.
באותו אופן, כאשר מדובר בהיסק לוגי, קשה מאד לטעות, אם עובדים בזהירות. לעומת זאת כאשר מדובר בשאלה של הערכה (מהסוג שמתמחה בהם ידידנו הדינוזאורוס) בהם טענות בנויות על זה ש"כל בר דעת יודע", התשובה משתנה בנקל לפי המוטיבציה.
הווה אומר יש דברים שתלויים מאד באומד והמוח שלנו הוא לא מכשיר מדוייק מספיק למדידתם ולעומת זאת יש דברים שאנו יכולים להבחין בהם בצורה חדה כתער.
אני לא חושב שאדם יכול לשנות את הסיווג הזה ואין כזה דבר אדם נקי מנגיעות וחבל להשחית זמן על זה. מה שאדם יכול לעשות הוא ראשית כל להיות מודע לסיווג הזה, לדעת איזה דברים הם בגדר אומד לא מדוייק ולגבי איזה דברים קשה לו לטעות (וכמובן יש בזה דרגות שונות). כמו כן, אדם יכול הרבה פעמים למצוא קיצור דרך שיאפשר לו להעמיד שאלה התלויה בהערכה סובייקטיבית, על שאלה אחרת שבה קל להכריע בצורה מדויקת.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2011 12:34 |
|
| |
ייתכן א. אב משקר לבנו- אם הוא חושב שזה לטובת בנו. ב. אב משקר לבנו, כשהוא משקר לטובת עצמו, כמו כל שקרן. ג. אב משקר לבנו- כשהוא לא יודע שזה שקר.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2011 13:15 |
|
| |
ייתכן וירוחם
הבאתי את הטיעון בתור דוגמא. הוא לא נועד לבדיקה בפני עצמו כי זה יסב את הדיון. ואז אצטרך למחוק. הנושא הוא האם ניתן לפתח חשיבה "נקיה" ומה אפשר לעשות לקראת המטרה הזו.
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2011 13:20 |
|
| |
שאלה לשותף האם הטעיון שבית הלל שרשם ממידת החסד ובית שמאי ממידת הגבורה אינה אומרת שיש שיקולים פסיכולוגיים בפסיקה?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2011 13:37 |
|
| |
הרב מיימוני, אני בטוח שיש באמתחתך דוגמאות נכונות.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2011 13:40 |
|
| |
הרב מימוני לפני שניתן יהיה לפתח חשיבה נקיה כדבריך- יש לבדוק אם מקור החשיבה הנקיה היא אכן נקיה? יותר נכון האם המקור-המעין- אכן מיים חיים? או כפי שנאמר באבות- מים הרעים וישתו התלמידים הבאים אחריכם וימותו ונמצא שם שמים מתחלל:
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2011 14:41 |
|
| |
| בעלבעמיו כתב: |  | שאלה לשותף
האם הטעיון שבית הלל שרשם ממידת החסד ובית שמאי ממידת הגבורה אינה אומרת שיש שיקולים פסיכולוגיים בפסיקה? |
|
פסיכולוגיה מתייחסת, לפי דלות הבנתי, לגורמים שהשפיעו על האדם מיום לידתו (אולי גם עיבורו) והלאה.
תורתנו הקדושה, להבדיל אא"ה מתייחסת לשורשי הנשמות עוד לפני כניסתן לעיבור גשמי.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2011 14:47 |
|
| |
בעבר נפתח אשכול דומה. http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?whichpage=1&topic_id=2898093&forum_id=1364 יש הבדל בין השאלות, אך הן משיקות זו לזו. שם כתבתי, שאלתך חמורה כמעט כשאלת הבחירה החופשית. בזמנו קראתי טור יפה של יאיר לפיד על הנושא. אולי מישהו ימצא ויעתיק. אני יכול לדבר מניסיוני האישי. אני מסכים לגמרי כי זה לא פשוט, בפרט בנושאים טעונים רגשית, חברתית או אישית. בפועל שיניתי דעתי ביותר מדבר אחד. בחלק מהדברים רגשית אני עדיין מזוהה עם הדעה הישנה, אך אני מודע לכך כי זו הזדהות רגשית ולא שכלית. עדיין ניתן לטעון, כי דעתי השתנתה בעקבות חוויות או רגשות עזים יותר, מאלו שתמכו בדעה המוקדמת. אין בכך משום עילה, לא לנסות לחקור וללמוד. כפי שאנו מתנהגים ביום יום הן כלפי עצמנו והן כלפי הזולת כאילו יש בחירה חופשית, כך עלינו לעסוק בבירור חובותינו בעולמינו ובשאר אמונות ודעות. מי שטוען כי אין לכך משמעות, עליו להבין כי אין גם שום משמעות למה שהוא עושה ללא חקירה ובדיקה. והנה לך דוגמא נוספת לכשל לוגי בטיעון לטובת אמונה. אני מצטט עוד קטע ממה שכתבתי באשכול ההוא בשינויים מתבקשים. כדי לדון על האפשרות לדעה אובייקטיבית צריך להקדים דיון על מהותן של דעות. יש להבחין בין כמה סוגי דעות. א. דעות הקשורות באופן מובהק בהשתייכות חברתית, או יותר מכך, אישית, כמו אהרונים וזלונים, חסידים ומתנגדים וכיו"ב. ב. דעות עם זיקה השתייכותית, דוגמת לאומנות וקוסמופוליטיות, ימין ושמאל, ליברליזים ושמרנות וכיו"ב. ג. דעות עם זיקה לתכונות אופי, כמו דוגמטיות מול ביקורתיות, רכות מול נוקשות, דווקנות מול סלחנות וכיו"ב. כמובן שברוב המקרים יש שילוב של כמה זיקות. אנשים עם נטייה ריאלית יתלהבו פחות מאנשים בעלי נטייה רומנטית מרפואה אלטרנטיבית. עדיין אי אפשר לומר כי החלוקה תהיה ברורה וידועה מראש. לרוב האנשים אין דעה עצמית נחרצת בדרך כלל. הם מושפעים לא מעט מחינוך מהשכלה ומהסביבה. השמרנים, הדוגמטים שביניהם בפרט, יתקשו מאד להכיל רעיונות חדשים ליברליים. אנשים פרגמטיים, הליברלים שביניהם בפרט, פתוחים יותר לחידושים, לעתים הם אולי לוקים ביתר להיטות להחליף דעות. כמו בכל כלל יש גם יוצאים מן הכלל דוגמת הקנאים לליברליות. בדרך כלל הקנאים לליברליות הם גם בעלי דעות קיצוניות. ככל שהשאלה רחוקה מזיקה ישירה אישית או חברתית ופחות סותרת את אופיו הבסיסי של החושב יקל עליו לחשוב באופן בלתי תלוי. השאלה האם למסד את הזנות, אמוציונלית בהרבה משאלת לגליזציה של הסמים. למרות שבאופן עקרוני השאלות מאד זהות. אולי הזנות מעוררת רגשות עזים יותר או התנגדות דתית גורפת יותר. שאלת הסמים ניטרלית יחסית, בדרך כלל לרוב האנשים. עכשיו השאלה לאן כל זה מוביל. מעבר לכל האמור יש גם תכונה או נטייה לחשיבה בלתי תלויה ונטייה לחשיבה תלויה (חברה, הרגל , נוחות וכו'). איך יידע החושב מהי נטייתו? אולי עצם העיסוק בשאלה מראה על נטייה למודעות ולפחות על רצון לחשיבה בלתי תלויה. שאל פותח האשכול האם יש דרך ואופן למי שירצה להיווכח באמת בדרך בלתי אמצעית, ובלתי תלויה בכל המניעים -הלא נכונים לכאורה- האלה, בלי להרוס את מבנה נפשו בדרך. זו שאלה נפרדת התקפה גם אם היו בידינו כל הכלים לחשיבה בלתי תלויה לחלוטין. שאלה זו היא גם נפשית וגם ערכית. האם אנו מוכנים לוותר על החשיבה כדי לא לפגוע ביציבות והאם אנו מספיק חזקים לעמוד בפני זעזוע אמוני רגשי מטלטל. האם אפשר, והאם ראוי, שנבקש לחקור אחרי האמת בהתעלמות מכל החלקים האלה שבאישיותנו? אין צורך וכנראה אי אפשר להתעלם מכל החלקים באישיותנו. חשוב לפתח מודעות וללמוד להבחין בין רגש לשכל. בין רצון לדעה. בין בדיקה אמתית לסימון מטרה מראש. בין תחושה למציאות. בין אמונה לידיעה. בין הנחה להוכחה. ואם כן, איך עושים את זה? לחשוב. לבדוק. ושוב לחשוב ולבדוק. לשמוע. ללמוד. לשמוע דעות שונות מתוך הקשבה ופתיחות לשנות. ללבן עם אנשים נוספים. ליבון בפורום מאפשר עקרונית למתן מאד את הרמה האישית ולהתמקד יותר בתוכן לקרוא. לקריאה חופשית יש יתרון נוסף. אלמנט הניצוח נעדר כמעט לחלוטין ולכן הקריאה יכולה לשמש כאמצעי יעיל לבחינת, בדיקת ושפיטת דעות ואמונות. כולי האי ואולי.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2011 23:03 |
|
| |
קראתי את התגובות,והנני לסכם מה שהבנתי בינתיים בנושא החשוב הזה, מהנקודות שהועלו כאן. א. כמובן יש תחומים שפתוחים יותר להשפעת אינטרסים ויש פחות. במילים אחרות, יש תחומים בהם המתנהג לפי האינטרסים שלו הוא גנב או שקרן ברור, כמשל שתשלומים במכולת ובבנק. גם שם יש אינטרסים, אבל מי שמתנהג לפי האינטרסים האלו ולא לפי האמת האובייקטיבית הוא שודד הבנק. יש לציין שבהלכות עדות ומשפט גם כאן התורה נותנת משקל רב לאינטרסים האלה, ואינה מאמינה גם למשה רבינו כשמעיד על עצמו או קרוביו בנושאים כאלה. [והחזו"א התפתל בזה ואמר שהוא גזרת הכתוב, וצ"ע] אבל ענין האינטרסים המשחקים תפקיד כאן אינם לגבי חשיבת האמת שבאדם, אלא לגבי התנהגותו המוסרית, כלומר כשאין מקבלים עדות קרובים, אין זה מפני שהם עלולים לחשוב שהאמת הוא כצד קרובם, אלא לפי שאנחנו חושדים שישקרו ביודעים לטובת קרובם. וממילא ככל שזה נוגע לידיעה מה אמת ומה לא, האדם עצמו שיודע את הנתונים יכול לדעת את האמת. ב. כן בלוגיקה הנקיה יש תחומים שבהם לכאורה יש אמת אובייקטיבית ברורה למדי, אבל הלוגיקה הנקיה מדברת רק על סמך הנחות. כלומר אם נסכים להנחה א ב' וג' מוכרח שייולד מזה הנחה ד'. אבל זה אינו אומר כלום לגבי נכונות ג' ההנחות הקודמות. בכל זאת יש כאן אבן בוחן חשוב לגבי יושרו האינטלקטואלי של האדם, כי כשאנו רואים מי שאומר משפטים שאינם יכולים להיות מבחינה לוגית, זה מטיל חשד על כל צורת החשיבה של האדם הזה, גם בדברים שאינם תלויים בלוגיקה. [ולא אביא דוגמאות וד"ל] ג. יש דברים שמעצם מהותם תלויים בראות עיני שכל האדם. אם מחמת שחסרים לנו כל הפרטים לדון לפיהם, ואם שבמהותם הם נושאים מופשטים התלויים באבנתא דליבא [ולא צריך להגיע עד למטאפיזיקה למצוא דוגמא לזה. כל שאלה מוסרית תלוייה הרבה בדברים כאלה] בדברים כאלה אין לנו ברירה אלא לסמוך על יושרו האינטואיטיבי של האדם. וכאן נאמרו דברי החזו"א על נקיות החכמים מנגיעות, כלומר הרי אין לנו ברירה אחרת, [כמו שנבאר באות ד'] אלא לסמוך על נפש האדם. אבל לזכות לזה שיוכל האדם לסמוך על עצמו, צריכים מקודם לסלק את המניעות ככל האפשר. ולכן לא אמר החזו"א את דבריו אלא כלפי חכמים יראי שמים. כלומר מי שרגיל בכל מקום שאפשר לחשוב חשיבה נקיה ולוגית [כמ"ש בסוף את ב'] עליו ניתן לסמוך גם בתחומים שחורגים מתחום הלוגיקה הנקיה. למעשה, בתפיסת עולמו ושכלו של החזו"א, כאן אנו מגיעים לנקודה שנקראת רוח הקדש. כל הכרעה שתלוייה בנקיות נפש האדם ואין לגביה הוכחה אובייקטיבית גמורה, מוכרחים אנו להגיע לנקודת רוח הקדש, כלומר יש מין הכרעה ששורה על האדם שמייגע את שכלו להבין נושא מכל צדדיו האפשריים מכל הבחינות, כשאחרי הכל נשארים ספקות, והדבר שקול, יש השראה, מין "לבי אומר לי". שאומר לו לבחור בצד הזה. הדבר הזה רגיל בכתבי החזו"א. עי' למשל בדבריו לגבי תינוק שנשבה. [ובכך בעצם נפרדת דרכו מדרך בריסק ואכ"מ] גם האמונה ובטחון פרק א', שבו כביכול מוכיח את קיומו של האלקים בטענת המורכבות והסדר שבבריאה, לאמיתו מכוון להשגת האמת שבאמונה במידה של רוח הקדש כזאת, כפי שמובן מכל דבריו וביטוייו שם. ד. יש נושאים שבהם אין ברירה אלא להכריע. לפי הנתונים שבידינו. כשאני מתלבט איזה שידוך טוב יותר, או באיזה עבודה לבחור, בסוף אני מוכרח להכריע, גם כשאין בידי כל הפרטיים הנצרכים להחלטה הזאת. ומי שמתקשה להכריע מפסיד בוודאי. אמנם גם בחושן משפט יש מציאות של יהא מונח עד שיבא אליהו, ולא כל שאלה מחוייבת לפסק לגמרי לעומת זאת בנושאים של אמונות ודעות, לכאורה אין צורך להכריע כלל, אע"פ שלכל מה שנוגע להנהגה המעשית חייבים אנו להכריע, וכאן ענין האמונה קשה מאד, חלק מקושי הכללי שבחיוב להאמין, שהרי אם יש חיוב להאמין, אני מוכרח למעשה להכריע גם בזה, ועשייה לבד ללא אמונה כלל אינו כלום. ונראה לי שמסיבה זו הרבה מאתנו מאמינים, גם למרות כל השאלות, כי ההכרח היומיומי בפרט בדת שלנו שלא מנחת הרבה זמן פנוי מחובות הדתיות, מחייב אותנו להכריע מהר. אע"פ שאין זה שולל בינתיים להמתין ולבדק ולחקור. כן אם נכריע, נוסח ייתכן, שכל זמן שאין הוכחה ברור אין כלום, יש לדעת שגם זו הכרעה נסמכת על הנחות, ואין זו דווקא החשיבה הנקיה. למעשה החידוש העקרי כאן נמצא באות ג'. ולגבי אות ד', עדיין צריך הרבה מחשבה בנקודה הזו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/7/2011 10:25 |
|
| |
יהי, כתבת, כן אם נכריע, נוסח ייתכן, שכל זמן שאין הוכחה ברור אין כלום, יש לדעת שגם זו הכרעה נסמכת על הנחות, מהן ההנחות הנגדיות? ואין זו דווקא החשיבה הנקייה. יש חשיבה שמעצם טיבה היא נקיה? הנקיות איננה נבחנת על ידי התוצאה אלא על ידי הדרך. בין השאר, כפי שציינת, היעדר כשלים לוגיים.
לענ"ד, כאן בפורום הטוענים בעד אמונה מקפידים פחות על רמה לוגית בטיעוניהם. זאת בלי להתייחס לכך שכמעט תמיד הדיון מתגלגל אל טיעונים מתחום האמונה וההרגשה.
אתה מנסה לרמוז (אות ג) כי רוח הקודש במובן של חשיבה נקייה, קיימת בהגדרה רק אצל מאמינים?
|
|
|
|
| נשלח ב-5/7/2011 10:39 |
|
| |
בודאי שיש השיעבוד הוא תודעתי, ברגע שיש אלטרנטיבה אפשר להשתחרר. בבחינת "כל המקבל על עצמו עול תורה נוטלים ממנו עול מלכות ועול דרך ארץ וכו'"
|
|
|
|
| נשלח ב-5/7/2011 15:00 |
|
| |
ייתכן הנחה הנגדית הוא שכבר קיימים הרבה אמתיות , וחלקי אמתיות, בעולם, לא הכל אני צריך להמציא לבד. ומהם נוגעים בדברים שאין לי הכלים להוכיח לשום צד בשלימות, ובהכרח לסמוך על רוח הקדש. אני לא יודע איפה נרמז בדברי שרוח הקדש קיימת רק אצל מאמינים. [אם כי לטענתך אין מושג כזה כפי שהגדרתי אותה, דהיינו אתה טוען שלכל דבר צריך הוכחה אמפירית. ומתעלם מחלק במוח האדם שיכול להבחין אמתיות בצורות אחרות.]
|
|
|
|
|