בית פורומים עצור כאן חושבים

מקומן של הנחות יסוד במחקר המקרא ובמחקר דת בכלל

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-23/7/2011 21:50 לינק ישיר 

נוכחי חמוד תקופה של 80 שנה היא תקופה מכובדת אבל גם לאחריה ממלכת יהודה לא הייתה 
"ממלכה קטנה ועלובה" כלשונך היו מלכים גדולים וחשובים בקנה מידה אזורי כמו אסא יהושפט עוזיהו יותם חזקיהו
מומלץ שתקרא קצת תנ"ך לעומק לפני שאתה כותב.
וגם אם נניח שהממלכה הייתה שפלה זה עדיין לא סותר את שושלת בית דוד שנמשכה 410 שנים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/7/2011 22:46 לינק ישיר 

דייר
מנה את כל מלכי ישראל עם שאול וכן את מלכי בית חשמונאי. ותגלה שאתה לא כל כך מדייק- לא התגשם לא יסור שבט מיהודה. ואפריים ומנשה נעלמו מהאופק של עם ישראל  ודאי שלאחר כיבוש ישראל והגלית השבטים.
נבואה לא מדברת על זמנים קצובים אלה עם הנביא אומר זאת בפרוש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/7/2011 22:57 לינק ישיר 

אז יעקב לא היה נביא סתם סבאל'ה חביב שמברך את נכדיו ונותן להם סוכריות בטעם דבש
ולברכות של בניו אין שום משמעות סתם ברכות סתמיות בלי טעם וריח.
תהיה קצת רציני בהתייחסות שלך לתורה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/7/2011 23:23 לינק ישיר 

אני מאד רציני הרבה יותר ממה שאתה חושב ומהרבה מהכותבים כאן מבלי לחשוב ולבקר וללמוד.

התוספות אומרים- אין הנביא מתנבא על מה שיהיה אלא על מה שראוי להיות

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/7/2011 23:35 לינק ישיר 

אבל מה לעשות שככה זה מצטייר אם הברכות שלו לא התקיימו אז מה המשמעות שלהן???
בשביל מה ההתעקשות על אפרים לפני מנשה מה זה "וגם הוא יגדל אולם אחיו הקטן יגדל ממנו"
מה זה "לא יסור שבט מיהודה"?
והעובדה שחז"ל הבינו את זה כנבואות וברכות לעתיד לבוא אז רק ירוחםשם הוא המבין הגדול 
והם טעו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/7/2011 23:44 לינק ישיר 

אני מדבר על עובדות    והעובדות מדברים בעד עצמן    ברכות לא התקימו -ברכות לא מתקימות, את זאת מספר לנו התנ"ך וההיסטוריה, אבל אנשים ימשיכו לברך ולהתברך, זה מאד יפה ומרגש

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/7/2011 23:48 לינק ישיר 

אצלי העובדות אומרות אחרת אתה פשוט מעמיד קריטריונים משלך ובגלל שהן לא מתאימות לך אז
אתה טוען שהן לא התקיימו זאת זכותך אנחנו מדינה דמוקרטית חז"ל חשבו אחרת ממך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2011 00:31 לינק ישיר 

דייר

לגבי אפרים ומנשה:
המפה הזאת תראה לך מי כנראה היו אלו שהיו מרובים באוכלוסין וביקשו נחלה גדולה
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A7%D7%95%D7%91%D7%A5:12_staemme_israels_heb.svg
בכלל הרי שבט אפרים נטבח בידי שבט מנשה בתקופת יפתח (אגב מאוד הגיוני שבני אב אחד יטבחו זה בזה, נכון?)

לגבי יהודה וישראל:
המפה הזאת תראה לך למה אני אומר שממלכת יהודה היא קטנה ועלובה מבחינה גיאוגרפית
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A7%D7%95%D7%91%D7%A5:Levant_hebrew.png
בנוסף לכך שהיא קטנה, אין לה ים, והיא חסומה בהרבה מאוד עמים אויבים. איזה מסחר כבר יכול להיות? מהבחינה הטופוגרפית אני חושב שהחלק הצפוני יותר מוצלח ממדבר יהודה.
גם מבחינה פוליטית, אפילו התנ"ך מתאר את נחיתותה של ממלכת יהודה. למשל היו כמה מלחמות בין הממלכות, באחת מהן טבחה ממלכת ישראל בממלכת יהודה מאות אלפי איש (אם אתה מקבל את ספר דברי הימים כאמת; בעיניי הספר הזה לא כל כך אמין).
מידיעות חוץ מקראיות ידוע לנו שאחאב השתתף או אולי אפילו עמד בראש ברית מלכים נגד מלך אשור. איפה זה ואיפה יהודה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2011 00:52 לינק ישיר 

ברור שהיו תקופות שפל בממלכת יהודה אבל יש גם דוגמאות הפוכות על ניצחונות גדולים של ממלכת
יהודה על ישראל ראה מלחמת אביה בירבעם חצי מיליון איש בחור דברי הימים ב י"ג פסוק י"ז
כמו כן היה גם שת"פ בין שתי הממלכות והם גם התחתנו ביניהם ראה יהושפט ואחזיהו כך שאין
לשלול שהייתה גישה לים התיכון וגם גישה לים סוף שדווקא שם מתואר מסחר ענף ומשם הביאו את זהב אופיר.
ראה השת"פ בין יהושפט ואחזיהו.
ואל נשכח שמלכות ישראל חרבה לפני מלכות יהודה ועל המלך עוזיהו כתוב "ויצא שמעו עד למרחוק כי הפליא
להעזר עד כי חזק" שזה מדבר בעד עצמו.
לגבי אפרים ומנשה כבר כתבתי שזה פירוש שניתן לחלוק עליו הדברים לא חלוטים
אבל עובדה שהרד"ק שלכל הדעות היה פרשן רציני פירש כמוני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2011 09:53 לינק ישיר 

דייר
 אתה משהו מראים לך עובדות מוחשיות מהתנ"ך מההיסטוריה. ואתה נאחז בקש בשטויות ושקרים שהעליטו אותך בהם, ירוחם הוכיח לך על הברכות שהם הבל ורעות רוח ואתה בשלך העובדות לא משפיעות עליך. הנוכח הוכיח לך על אפריים ומנשה ואתה מוצא פיתולים . באמת תהיה רציני אתה כאן במקום שאמורים לחשוב ולא רק להרגיש בבטן ובלב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2011 10:27 לינק ישיר 

מה מראים????
יש שושלת של בן אחר בן לאורך 410 שנים אז מה אתה מבלבל את המוח
יש פה נבואה על אפרים ומנשה שהתקיימה.
אתה זה שבוחר להתעלם ולקחת רק את הצד שנוח לך ומתעלם מעובדות.
ירוחם גם יכול לקבוע שאם למלך הראשון ממלכי יהודה לא קראו משה זוכמאכר אז
הנבואה מבחינתו לא התקיימה עזוב באמת חבל על הויכוח במילא
להתווכח איתך זה כמו לדבר אל הלאמפות.
ולגבי הנוכחי כבר מקובלנו מדורי דורות שהגודל לא קובע

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2011 10:32 לינק ישיר 

כשאני קורא את מה שכתבת איני יודע אם הגודל קובע או לא, אבל אתה  גדול מבלי שתקבע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2011 12:15 לינק ישיר 

דייר,
הרי התחלנו מזה שברכת יעקב היא ש"אחיו הקטן יגדל ממנו וזרעו יהיה מלוא הגויים" והתגשמותה תהיה אם אפרים יהיה גדול יותר ממנשה. עכשיו אתה אומר שהגודל לא קובע (וזה יפתור לך גם את הבעיה שדווקא בני חם שקוללו ע"י נוח התברכו מבחינה זו).

אלא אם כן כוונתך שהגודל של הנחלה לא קובע.
ואז שבט אפרים היו גדולים משבט מנשה, וגרו בצפיפות אוכלוסין גבוהה פי 8 וכנראה גם בעוני.
מה הברכה בזה? לא להשתמש באמצעי מניעה זו חכמה מאוד קטנה...

תוקן על ידי thepresent ב- 24/07/2011 12:23:24

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2011 12:26 לינק ישיר 

דייר,

אולי מקודם נסכים על קריטריון מינימלי להגדרת נבואה שהתגשמה.

אני מתעלם מכך שהמקור המדווח על ההתגשמות הוא בעצם אותו מקור שדיווח על הנבואה ואני יוצא מתוך הנחה כי התנ"ך הוא מקור אמין וכל דבריו אמת וצדק.

כדי שמשהו יוגדר כנבואה שהתגשמה עליו לעמוד בשני תנאים לפחות.

א.      הנבואה ברורה ומוגדרת, כך שניתן לומר מראש ולא בדיעבד, מה ייחשב כהגשמתה.

ב.      ההתגשמות ברורה וחד משמעית ברמת תאימות של קרוב למאה אחוז לנבואה.

אם אין הסכמה על תנאים אלו אין טעם להמשיך. כמעט לכל נבואה ניתן להתאים, שלא לומר לתפור, התרחשות של הגשמה. כמעט כל התרחשות ניתן לייחס לנבואה.

הצבעת על ברכת יעקב. הגדרת אותה כנבואה כי שבט אפרים יהיה גדול יותר משבט מנשה גם מספרית.

עד כמה שידוע לי פרשנות זו אינה מופיע בחז"ל וגם לא אצל רוב פרשני המקרא.

אתה מצביע על דברי הרד"ק האומר "ויתכן גם כן יגדל במספר שהרי אמר וזרעו

יהיה מלא הגוים".

אני מודה באשמה כי הדברים לא היו ידועים לי. מכאן עד טענתך כי "עוד פעם הוכח" (תזכיר לי מתי הייתה הפעם הראשונה) "שאתה לא מדייק בדבריך  וחושב שהצדק רק אתך (לא רק שאינני חושב כך, אני בטוח לחלוטין כי זה לא כך) אני מבקש התנצלות בכתב" (הכול כאן בכתב), הדרך קצת רחוקה.

חז"ל ורש"י ועוד, לא הבינו כך את הנבואה. גם רד"ק כתב את פרשנותו בלשון ויתכן. לאור זאת הנבואה אינה ברורה ומוגדרת. אם לא תתגשם נוכל תמיד לטעון כי לא זו הייתה הכוונה.

נמשיך עם ההנחה כי אכן זו הייתה הנבואה.

יש לנו שני מפקדים באחד מהם אפרים אכן גדול יותר. בשני המספרים התהפכו.

האם זו התגשמות?

בתגובה לכך ביקשת לא להיות קטנוניים. הוספת כי "יש אפשרות ששבט אפרים חזר לגדול לאחר המפקד השני בזמן ההתנחלות בארץ".

אם "אפשרות" להתגשמות היא התגשמות, מהי אי התגשמות?

אחר כך הוספת זאת אומנם לא הוכחה גמורה כי מוזכרים שני השבטים

אבל פה מדובר רק בחצי שבט המנשה כי החצי השני כבר נחל בעבר הירדן

לכן סביר להניח שמדובר בעיקר בשבט אפרים שטוען שהוא מרובה מאד באוכלוסין.

וַיְדַבְּרוּ בְּנֵי יוֹסֵף, אֶת-יְהוֹשֻׁעַ לֵאמֹר: מַדּוּעַ נָתַתָּה לִּי נַחֲלָה, גּוֹרָל אֶחָד וְחֶבֶל אֶחָד, וַאֲנִי עַם-רָב, עַד אֲשֶׁר-עַד-כֹּה בֵּרְכַנִי יְה-וָה.

נזהרת וכתבת כי "זאת אמנם לא הוכח גמורה". זה עוד פחות הוכחה ממה שאתה חושב, כי הרמב"ן (במדבר לב לג) כותב כי רוב שבט מנשה נשאר בארץ והפירוש "ולחצי" הוא "חלק אחד מהם". הוא מוכיח זאת מכמה פסוקים, אם כי כנראה, ניתן להתווכח.

ואכן בתנחומה שציטטת נאמר "אימת נתקיימה ברכה זו . בחנוכת הנשיאים לקיים מה שנאמר מקים דבר עבדו".

המדרש אינו מתייחס לזה כאל נבואה, אלא כברכה.

בשלב זה אתה כותב לסיכום בין כך ובין כך הברכה הנבואית התגשמה כך שאין בינינו ויכוח על עצם העניין.

ואני תמה היכן ומתי התגשמה עד שאין בינינו ויכוח.

אתה כותב לגבי אפרים ומנשה כבר כתבתי שזה פירוש שניתן לחלוק עליו הדברים לא חלוטים

אבל עובדה שהרד"ק שלכל הדעות היה פרשן רציני פירש כמוני.

האם הפרשנות שלך ושל הרד"ק לנבואת יעקב מועילה לטענה שהנבואה התגשמה או דווקא ההיפך, היא מביאה אותנו למסקנה כי הנבואה לא התגשמה? אדרבה, אם נפרש לא כמו הרד"ק אין כאן נבואה על הכמות המספרית ולכן אין כאן אי הגשמה של הנבואה.

בהמשך אחרי ויכוח עם כמה כותבים אתה כותב אבל מה לעשות שככה זה מצטייר אם הברכות שלו לא התקיימו אז מה המשמעות שלהן???

בשביל מה ההתעקשות על אפרים לפני מנשה מה זה "וגם הוא יגדל אולם אחיו הקטן יגדל ממנו"

מה זה "לא יסור שבט מיהודה"?

מה אתה טוען כאן בעצם? אוקי. אין הוכחה. אבל הרי כתוב וכו'.

אגב, גם אם תסכים כי נבואה זו לא התגשמה, או תקבל כי יעקב כלל לא התנבא על גודל השבט, רעיון הנבואה לא הופרך. לפי ההנחה הראשונה נצטרך לומר כי לא כל הנבואות מתגשמות במלואן. לפי ההנחה השנייה לא הייתה כאן כלל נבואה. אין טעם להתעקש.

הוכחה להתגשמות נבואה אין כאן.

דייר נכבד.

אם "כתוב" זו הוכחה, חבל על הדיון. אנחנו מנסים לבדוק את הכתוב. הבדיקה הנוכחית נעשתה מתוך גישה, כי העובדות הן בדיוק כנאמר בתנ"ך ובכל זאת לא הצלחנו לראות את הנבואה הספציפית הזאת מתגשמת.

אחר כך אתה שוב כותב "יש פה נבואה על אפרים ומנשה שהתקיימה".

אני נזכר במילים מתוך ספרו של דוקינס.

"יש להודות כי אנשים בעלי נטיות תיאולוגיות לעיתים חסרים באופן כרוני את היכולת להבחין בין מה שהוא אמת לבין מה שהיו רוצים שיהיה האמת".

דייר היקר.

זה לא אישי. סך הכול גם אני בא משם וחשבתי באותו סגנון. גם אני התקוממתי על עצם החוצפה להטיל ספק במה שחונכחתי כי זאת האמת ואין בלתה.

אבל אם הטיעון הראשי שלך יהיה, "אתם בכל מקרה לא רוצים לדעת את האמת" ואם לא תשכיל להבדיל בין דיון עובדתי על גדלו של שבט אפרים (המבוסס על מקורות תנכיים ופרשנים אורתודוקסים בלבד!( למסקנה התיאולוגית אליה אתה חותר להגיע, אין טעם בדיון.

תוקן על ידי ייתכן ב- 24/07/2011 12:27:50

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2011 12:40 לינק ישיר 

נאום הציוני:
אין לך קץ מגולה מזה וכו'.

יחזקאל פרק לו.

ישעיהו
לה,א יששום מדבר, וציה; ותגל ערבה ותפרח, כחבצלת

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מקומן של הנחות יסוד במחקר המקרא ובמחקר דת בכלל
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 6 7 8 9 10 לדף הבא סך הכל 10 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.