|
|
| נשלח ב-6/7/2011 21:58 |
|
| |
אל תנסה לעמעם את המציאות בהגדרות של 'משחק דו משמעי', שלמה אמנם העלים עין מנשיו, אבל הוא לא אפלטון, שייסד את האקדמיה כמקום פולחן פגאני, והמונח 'אקדמי' נקרא על שם המקום האלילי, ולא להיפך. לא מדובר ב'פרשנות' אלא בדיוק במה שבאתי לומר, שהאקדמיה של אפלטון היתה בית עבודת אלילים רשמי.
אתה מוזמן להתייחס לדברי בענין הגיור, ולחוות דעתך דעת תורה. במקום להיכנס לדיון האינסופי של אד-אד-אד-הומינם.או ציטוטומאניה, מתי פעם אחרונה הבאתי כאן בפורום ציטוט. אתה לא מבדיל בין דיון, לבין הרצאה של חומר?
|
|
|
|
| נשלח ב-6/7/2011 22:15 |
|
| |
אתה והאפולוגטיקנים הקודמים לך החליטו שהוא העלים עין.
במקרא כתוב שהוא בנה במות.
והוא המאלכ שעושה מה בא לו בגולת הזהב.
(לעומת זאת אם אפלטון בנה מקדש כזה אני מניח שהוא עשה זאת בגלל אילוצים פוליטיים - הרי הוא לא האמין בפנתיאון הזה)
יתגדל ויתקדש שמה רבא.
יזכור עם ישראל (ע"פ בני גנץ תזכור FSM) את נשמת האשכול שיהוסף יהושע יעבץ היה חייב להידחף אליו.
תוקן על ידי thepresent ב- 06/07/2011 22:28:30
|
|
|
|
| נשלח ב-6/7/2011 22:28 |
|
| |
קבל עצה מחבר טוב, העיף מבט לאחור וראה כמה פעמים כתבת ביום האחרון בלבד: אתה, אבא שלך, האתרים שלך, הכינויים שלך, הדמגוגיה שלך, הציטוטים שלך, חחח, LOL, וכל השאר. דיברנו כאן על נושאים מספיק מעניינים כדי להתייחס אליהם ישירות. מבלי צורך לחפש פנינים שכתבתי לפני שבע שנים ולדלותם ממש כאן ועכשיו בצורה מעוותת כדי להוכיח שאתה צודק בעניני הגיור או כל ענין אחר שעסקנו בו כאן לתומינו ולהנאתינו. אני בטוח שאם תתמקד בנושא כולם ייהנו מהכישרון שלך, חדד את הדברים, הצג את עמדתך, ודבר ענינית. כאן בפורום מכבדים מאד דעות שונות כידוע, ומקשיבים זה לדברי זה בסבלנות, גם אם כשהיית פוגש ברחוב מאמין כמוני בגודל טבעי היית מבלעס אותו לארוחת בוקר, כאן בפורום אתה יכול להקשיב לו בנימוס, וכשיגמור להסביר לו מדוע הוא טועה לדעתך. מכיון שהעלעול לאחור הוא טירחה, אזכיר בקיצור את טענתי: לדעתי חוצפה היא לקחת את הגיור הפרושי, שהוא סוג של ויתור מפליג על כל זכויות העם ונכונות לשתפו עם כל מי שישא בעול המצוות. ולהפכו לויתור מפליג על כל זכויות העם ונכונות לשתפו עם כל מי ש.. ירצה. שאלתי אותך מה תענה לבקשת גיור של מליון פלסטינים? החפצים ליישב את עיר הקודש עזה והמחוזות, והם עדיין מחכים לתשובתך.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-6/7/2011 22:37 |
|
| |
לגבי הפלסטינים -
אני מניח שהם לא יכולים להצטרף לעם היהודי על פי הרפורמות הפרושיות. זו למעשה טאוטולוגיה.
אבל השאלה היא אם הרפורמות הפרושיות הן אלו שמגדירות עכשיו את העם היהודי או לא.
ועכשיו אתה מוזמן להסביר מה הקשר בין השאלה הזו שלך לבין הנושא הספציפי של האשכול (מעבר לכך ששתיהן קשורות ל'גרים')
תוקן על ידי thepresent ב- 06/07/2011 22:47:42
|
|
|
|
| נשלח ב-6/7/2011 22:44 |
|
| |
זה אבסורד לטעון שהנצרות היא חלק מהעם, והיא יכולה לקבוע חוקים בתור סמכות לאומית כמו שכתבו פה. הרי לא עולה על דעת איש כלשהו לטעון שהנצרות היא דת לאומית!
|
|
|
|
| נשלח ב-6/7/2011 22:47 |
|
| |
ההלכה מוגדרת כפי שיגדירה בית הדין הנוכחי של אלו שמעוניינים לשמור את מצוות התורה. השופט אשר יהיה בימים ההם. כל עוד השופט מאמין שיש לקיים את כל מצות התורה, זכותו גם לבטל מצווה אם הוא חושב שבכך תתקיים יותר שמירת שאר המצוות. כל עוד הוא מודה בחובה לקיים את המצוות המעשיות. כמובן שזכות זו באופן פרדוקסלי הוענקה לו על ידיו עצמו. חכמים הם שקבעו שבכחם לבטל מצוה מן התורה כדי לחזק את קיום השאר. לפיכך ייתכן באמת שלו היו באותו דור חכמים אחרים שסוברים שאין כח לבטל מצוה מן התורה, והם היו רוב, היו החכמים שלנו נקבעים כדעת מיעוט. אבל רוב החכמים ברוב הדורות האמינו שיש כח לבטל מצוה מן התורה, וכך גם בתקופת המקרא. ולכן זו עדיין ההלכה, גם אם לדעתך הפרשנות היא לא תמיד המקורית. זה דומה למצב בימינו בו בג"ץ מבטל חוקים שמחוקקת הכנסת, כשהוא מעניק לעצמו את הזכות הזו.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/7/2011 22:51 |
|
| |
ושוב, הרפורמות לא קובעות שיהודי הוא רק פרושי, שהרי כל קביעה של הפרושים תקפה רק לגבי הפרושים. זו קביעה חסרת משמעות. כל מי שנולד כבן לגזע היהודי הוא יהודי. הפרושים רק מתעקשים שהרעיון של גיור דתי, הוא רעיון שיסודו בעול המצוות של הפרושים, שמהווה מין בטחון שמישהו כאן משקיע. ואין טעם להפוך אותו ל'רצון לקבל זכויות של יהודי' אותו יכול לרצות כל אינדיאני וכל צועני.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/7/2011 22:56 |
|
| |
כן, אבל מי אמר שהבית דין הרלבנטי הוא מי שרוצה להמשיך את מצוות התורה?
דבר ראשון, הפרושים וממשיכיהם לאורך 1800 השנים האחרונות לא התעניינו ברוב מצוות התורה המקורית (הפולחן המקדשי, שהיו יכולים לבקש לבנות) והסתפקו בקומץ הקטן והמזערי של המצוות והרפורמות החדשות שהם המציאו שבגלל כל הפרטים שלהן (המומצאים גם הם) תפחו למימדים עצומים של ש"ס שלם (תחשוב שעל כל קרבן היו מיליוני הלכות כמו תפילין או בשר בחלב). כמוהם גם הנוצרים. וגם הם פיתחו ספרות ענפה על המצוות שלהם (תיאולוגיה. לא נכנסו לפרטים איזו חולצה צריך ללבוש במיסה, דבר שחז"ל היו ממציאים עליו הלכות למשה מסיני, מחלוקות, פירושים ותירוצים והופה צמחה מסכת תלמודית חדשה).
גם אם נניח שלא, מה מונע מלהניח שמנהיגי העם יחליטו שיש לבטל את המצוות לצורך השעה? מה הבעיה?
אבל מאחר ואין לי כוח לדיונים איתך (בגלל נחיתותי האינטלקטואלית ביחס אליך), אני אנסח את שאלתי בשנית:
בהנחה והתשובה של דינוזאורוס אינה תקפה, האם יש הסבר אחר? לחילופין מישהו אחר יכול להסביר את הטענה של דינוזאורוס באופן שגם אני הקטן אוכל להבין?
|
|
|
|
| נשלח ב-6/7/2011 23:10 |
|
| |
צדיק, למה אתה הולך בדרך הזו? מחר יתחיל יום חדש, ותבא עם רעיונות חדשים, ונדבר עליהם כמו בני אדם. ככה יפה.
שאלת שאלה, מנין שהרלבנטי הוא זה שרוצה לשמור על מצוות התורה. ועל כך השבתי, שהרעיון של הגיור הוא רעיון פרושי, שמי שמקבל את התורה הוא מקביל למי שנטמע בעם.
מי שלא מקבל את התורה, לא עונה לקריטריון של הרעיון הפרושי. והוא מציע רעיון חדש: בא נקבל כל מי שרוצה להיות ישראלי כיהודי.
ועל זה אני אומר לו: 1) לך תציע את זה לכל אומה שפויה. שתחייב את עצמה להיענות לכל דרישה של מישהו. 2) רעיון חדש ויפה, אל תקשר אותו עם תופעת הגיור ההיסטורית שיסודה ברעיון הפרושי הנ"ל. רוצה לתת אזרחות לכל מי שיבקש ממך, כמו פראייר, אם רוב העם יסכימו, תן. לבריאות. רק אל תקשר זאת לרעיון הגיור ההיסטורי.
מה שכתבת שהפרושים לא התענינו בפולחן, לא נכון, לא היתה שום אפשרות לבנות את המקדש, וכאשר התעוררה הזדמנות, בימי אדריינוס, היהודים עשו מזה ענין גדול. הם התענינו בכל מה שיכלו לקיים. ואם לדעתך נוספו דברים, זה לא נוגע לנושא שלנו.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/7/2011 23:39 |
|
| |
אני יודע.
זה בגלל שזלזלתי בדארווין.
קודם מאובן הביניים הפיקטיבי שהבריאתנים אוהבים לדרוש אישציפור הורס לי אשכולות, עכשיו הזוחל-גריקו-הומוסאפיינס דינוזואורוס, תכף יבוא לי איזה יצור אמפיבי.
סליחה, אבולוציה, סליחה, דארווין.
אני מבטיח להתנהג יפה ולהפיץ את הגנים שלי כמיטב דרישת האבולוציה מזכר הומוסאפיינס!
ואנא אל תתקילו אותי עם מאובנים חיים! אנא, אני מתחנן!
|
|
|
|
| נשלח ב-6/7/2011 23:43 |
|
| |
לא אבזבז את זמני בהתעסקות עם הבובע מעיישס פה, אציין כמה פרטים מה שכתב דינו כי בספר עזרא כתוב כי נשים נכריות אינם נטפלות לבעליהם. אוסיף כי הדבר כבר מצויין בתורה שבכתב ולא תתחתן בם בתך לא תתן לבנו ובתו לא תקח לבנך ואם האשה היתה טפילה ונחשבת כבת ישראל לא שייך לאסור אותה.
יש לציין כי בעזרא כתוב הוא, כי גם בני הנשים נוכריות אינם כישראל וְעַתָּה נִכְרָת-בְּרִית לֵאלֹקֶינוּ לְהוֹצִיא כָל-נָשִׁים וְהַנּוֹלָד מֵהֶם, בַּעֲצַת ה', וְהַחֲרֵדִים, בְּמִצְוַת אֱלֹקֶינוּ; וְכַתּוֹרָה, יֵעָשֶׂה לציין עוד כי בתי הספר לגיור, אין מקורם בדרישה הלכתית, אלא מהווה סינון מומצא (מהרבנות) ולא מוצלח, לאנשים שאין מקבלים את האמונה והמצוות באמת. אגב בקשר להגדרת יהודי, יהודי -אדם המחויב - ובא בברית תורת ישראל, או כי התחייב או כי נולד למשפחה המחוייבת לתורה. כדי שהאדם יוגדר כבן ישראל בדתו דורש תנאים מקדימים התנאים הינם ראשית היסודות 1. האמונה בא-ל 2. האמונה בתפילה אליו 3. באחדות הא-ל 4. שאר עיקרי אמונת ישראל לפיכך מוסלמי ואף נוצרי המאמין בא-ל הוא קרוב הרבה יותר לתורת ישראל מאתיאיסט שאם אימו היתה יהודייה כשרה
|
|
|
|
| נשלח ב-6/7/2011 23:53 |
|
| |
תודה לך שהסכמת לפרוש את כנפיך על אשכולי הקט ונעדר הפראק עם הפתח האחורי.
אם יורשה לי במחכ"פ לשאול בענווה מנין לכבודו את כל העיקרים האלו?
הרמב"ם רמז כי התפילה היא בולשיט. או במילים שכאן 'שקר קדוש'. האם גרי הרמב"ם אינם גרים?
האם המתגייר על דעת הקבלה לא גר הוא (כופר באחדות האל)?
האם גר של ראב"ע או ר"י החסיד לא גר הוא (כי כופר באחד משאר עקרונות הרמב"ם לפיה גם מספר מלכי אדום ניתן למשה רבינו ע"ה באותו חיבור שכלים)?
|
|
|
|
| נשלח ב-7/7/2011 00:11 |
|
| |
1. מצטער לא הבנת את הרמב"ם. (מקור טעותך הוא בגלל שהרמב"ם סבר שפנימיות התפילה הוא ההסתמכות על הא-ל ב-100%, ואז ישנה סייעתא דשמייא) 2. הקבלה מעולם לא כפרה באחדות הא-ל, חדל קשקשת.
3. גר של ראב"ע ור"י החסיד הוא גר כשר, בקשר לדבריך על ראב"ע או ר"י החסיד זה עניין לאשכול בפני עצמו ,אם יהיה לי זמן אכנס לדיון בנושא. 4. עיקר הסעיף שצוין כדי להדגיש כי מוסלמי ואף נוצרי המאמין בא-ל הוא קרוב הרבה יותר לתורת ישראל. מאתאיסט שאם אימו היתה יהודייה כשרה או במילים אחרות אתאיסט הוא פחות יהודי ממוסלמי.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/7/2011 01:08 |
|
| |
לפי מה שהבנתי, הנוכח רוצה לדון בהתפתחות הלכות גיור. זה נושא חשוב מאד. הנוכח מעלה כרגיל נקודות מעניינות רבות, אלא שחוששני, לפי מיעוט ידיעותי, שהעובדות שהוא טוען להן לעתים אינן מדוייקות ואילו הפרשנות שהוא מציע על סמך המקורות שלנו לעתים אינה מדוייקת ולא מבוססת. אבל הנושאים ודאי מעניינים וראויים להרחבה. אני מעיר בינתים כמה הערות נחוצות לדעתי על דבריו ועל הנחות היסוד שלהם. הנוכח כתב: הקדמה נחוצה: אשכול זה אינו מיועד לאלו הסבורים כי את כל ההלכות קיבלו חברי הכת הפרושית מפי משה רבינו על הר סיני, אלא שלפחות בחלק מהדברים מדובר ברפורמות שנדמו להם כמתאימות לזמן ולסיטואציה ולפעמים הם מצאו להם כל מיני רמזים מהמקרא. את הסמכות לעשות זאת הם שואבים ממנהיגותם את העם. תמה אני מדוע להרחיק מן האשכול את אלו שמאמינים בתורה מסיני. אני מאמין בתורה מסיני ויודע כי בתורה יש מסורת ממשה רבנו, יש כללי יסוד, יש מטא-כללים למציאת תשובה לשאלות מתחדשות. כלומר, כל מה שכתב הנוכח אם כי במונחים אחרים במקצת. כלומר, כל מה שהנוכח מציג כאילו זה לא חלק מן המסורת היהודית שלנו עד היום אינו כך. זה בדיוק תיאור של תולדות ההלכה. אם יש מה להעיר הרי זה השימוש במילה שלדעתי יש בה טעם לפגם: "הכת הפרושית". המונח "פרושי" יש בו טעם לפגם והמונח "כת" הוא גם לא מדוייק. הנוכח כתב עוד: ובכן, ברור כי רפורמות אלו לא חייבו את כל העם מהרגע שהכת הפרושית נוצרה. יש צורך שהן תשתרשנה או שתיעשינה בקונסטלציה של מנהיגי העם כולו. אכן, יש שינויים מרכזיים בהלכה (לדוגמא, החלפת הכתב מרעץ לאשורי בימי עזרא הסופר). ובוודאי ששינויים אלו אמורים להתקבל על העם. לא הבנתי מה פירוש " בקונסטלציה של מנהיגי העם כולו". אם הכוונה היא שצריך שהמנהיגים יעמדו פה אחד מאחורי השינוי יתכן שזה נכון (ויתכן שדי ברוב). בכל אופן, צריך ללמוד את הנושא של חלות שינויים, מפני שזה נושא סוציולוגי, וההלכה מתחשבת בסוציולוגיה. (למשל, אנו מכירים את העיקרון שתקנה שלא התקבלה על רוב הציבור אינה מחייבת). הנוכח כתב עוד: כמו כן ברור כי הן לא חלות למפרע (למשל ירמיהו לא ייענש על כך שלא הניח תפילין). נכון. ויש לכך ביטוי בהלכה. מצד שני, כיון שנשתרש אצלנו הרעיון שההלכה אינה משתנה לעולם, יש נטיה להסתכל אחורה ולשאול: אז איך אז הם לא חששו לכך וכך? וגם התשובה האמיתית שהחשש הזה לא היה קיים אינה מסופקת בדרך כלל, אם כי נמצא כזאת בגמרא ("עדיין לא גזרו אז על סתם יינם", לדוגמא). *** הנוכח פתח נושא חדש והוא הופעתה של הנצרות. כרקע להערכת שאלותיו יש לדעת כי הנצרות החלה בתור כת יהודית והמצטרפים אליה חוייבו בקבלת עול מצוות. רק לאחר הופעתו של, נדמה לי, פאולוס, חל שינוי מהותי. הנצרות החלה לפנות לאומות העולם וגם ויתרה על המצוות המעשיות. מדובר בתהליכים שעברו על הנצרות במאות הראשונות לקיומה. לגבי תקופה זו מעיר הנוכח: אם כן, בטרם השתלטו הפרושים על העם, נוצרה כת אחרת שנקראה הכת הישועית. כת זו עשתה בעצם את הגיור התנ"כי המקורי (שמסתכם בהצהרה "עמך עמי ואלוהייך אלוהיי") להרבה מאוד לא-יהודים. בשלב זה נוצרו עשרות אלפי גרים שהם יהודים לכל דבר (כזכור הרפורמות הפרושיות לא חלות למפרע שכן באופן זה גם דוד המלך עליו השלום אינו יהודי). לפי המקרא וההלכה גרי צדק הם יהודים לכל דבר ועניין. בשלב מסוים הוחלט להוסיף לאמונה הנוצרית עקרון אמונה שהפך אותה לסמי-פוליתאיסטית אודות יש"ו כבן האלוהים. האם זה גורע מהיותה יהדות? לקמן כתב הנוכח: 2. על פי הנראטיב הנוצרי המקובל זה התרחש ע"י פאולוס אולם מהמחקר ההיסטורי עולה שהמצב לא לגמרי כך. היו כל מיני כתות שחשבו אחרת, ואם כן יוצא שהמוני מגיירים וגרים התגיירו לאמונה מונותאיסטית טהורה ולהם בנים ובנות. כמה הערות חשובות. בנוגע ליהודים: "בטרם השתלטו הפרושים על העם" – ניתן להבין מכאן שהיתה כפיה של כת על עם שלם. זו תיאוריה אפשרית, אבל לא כל מה שאפשרי נכון או הולם את העובדות שיש בידנו. הגיור התנ"כי המקורי... מסתכם בהצהרה "עמך עמי ואלוהייך אלוהיי". – האמנם? נכון שהמקום היחיד שיש בו תיאור של מה שקרוב לגיור הוא השיחה בין נעמי לרות במגילת רות. נכון גם שחז"ל השתמשו במקור הזה כדי לדייק הלכות (אם כי יש לדון אם ההלכות נלמדו משם או שהפסוקים רק שימשו כ"אסמכתא"). אבל יתכן גם שהגיור לא התבסס רק על חילופי משפטים אלו אלא כלל יותר מזה. יתכן גם שהגיור בפועל התבצע רק אחר כך. למעשה, כלל לא ברור מתי התגיירה רות, האם זה היה בנישואיה לבנה של נעמי, בשעה שחזרו יחד לארץ ישראל, או כאשר עמדה לפני ייבום. יתכן כמובן שהגיור בימי רות נראה אחרת לגמרי מאשר הוא בהלכה, של חז"ל או של היום. אך כפי שכתבתי פעמים רבות בזמן האחרון, "יתכן" זה רק "יתכן". זו לא עובדה. ולא תמיד צריך להתאמץ לפרוך את "היתכן" אם אין לו ראיות. בנוגע לנוצרים: לפי גרסתו של הנוכח, כאשר הצטרפו לישועים גויים רבים על ידי הכרה באלוהיהם הם הפכו ליהודים. ולכן "הם גרי צדק". תמהני על קביעה זו. ראשית, איני יודע לאיזו מן התקופות היא מכוונת. אם לתקופה שבה הנוצרים קיבלו את החובה לשמור מצוות, ולא תבעו את האמונה שיש"ו הוא אלוהים "בנסתר", אלא רק ראו בו מנהיג ומשיח, יתכן באמת שמי שמקבל עליו את האמונות ואת המצוות ייחשב כיהודי. חסר עדיין תנאי חשוב שמופיע בתלמוד: אישור של בית דין. (וכן מילה וטבילה כמובן). אבל אם תלמידי יש"ו אכן תבעו את כל הנ"ל, מתעוררת אכן שאלה מעניינת אם המצטרף לנצרות הקדמונית יכול להחשב כגר.התשובה לשאלה 2 של הנוכח תלויה במה בדיוק קיבלו על עצמם המצטרפים החדשים ואם היה להם אישור רשמי. נראה שכדאי לפתוח דיון בפני עצמו בשאלה אם צריך אכן אישור של בית דין לגיור. איני יודע מה המקור המחקרי של הנוכח, אבל בשעתו פירסם חוקר חשוב מאמר על תופעת היהודים הנוצרים בראשית ימי הנצרות. מסתבר שגם יהודים לא ראו פסול בהצטרפות לנצרות אשר לא כללה אז לא התרחקות מההלכה ולא החשבה יתרה של יש"ו כאלוהים (וגם לא לידת בתולים וכו' וכו'). אם מדובר בתקופה מאוחרת יותר, אז לא היו בה לא קבלת מצוות ולא מערכת אמונות יהודית. נראה פשוט שקבלת האמונה הנוצרית כולל אלוהותו של יש"ו אינה יכולה להחשב כקבלת האמונות היהודיות. *** גיור עם אמונה בקבלה הנוכח כתב עוד: . האם גיור של רב שמאמין בקבלה הדיליאונית/לוריאנית או 'מגשים' אינו תקף? איפה עובר הגבול? אכן יש שאלה אם גר שמתגייר על מנת שיאמין בקבלה גיורו תקף. לאידך גיסא, יש מקום לדון לדעת המאמינים בקבלה אם גר שמתגייר על מנת שלא להאמין בקבלה אם יהיה גיורו תקף. יש לשאול זאת גם לגבי הלכות שהתחדשו, מנהגים ועוד. הרמב"ם כותב כי גר שמתגייר על מנת שלא לקבל אפילו "דקדוק קל מדברי סופרים" אינו גר. האם זה מדאורייתא או מדרבנן? ומה לגבי מנהגים? או מחלוקות בהלכה? האם גר יכול לומר שהוא מתגייר על דעת פסקי השולחן ערוך ולא פסקי הרמ"א? או לפי הרמב"ם? כדי שלא להוציא לעז על הגרים בני זמננו, יש לומר שהם בוודאי גרי צדק (אם קיבלו עליהם מצוות ושאר התנאים כמו מילה וטבילה ואישור של בית דין). ומה שמלמדים אותם על הקבלה, אם מלמדים אותם, הרי זו טעות שנוספה על העיקר. זאת כמובן לדעת כותב שורות אלו... *** בין נוצרים ליהודים הנוכח טען עוד כי הנוצרים שהצטרפו לכת היש"ועית הפכו ליהודים, הפכו לרוב, ולכן שינויי ההלכה, אם היו כאלו, של חז"ל אינם מוסמכים ואינם חלים על הרוב. ולכן הנוצרים מאז הם היהודים וההלכה החז"לית היא תוספת שלא התקבלה ולכן היא איסור. אני סבור שכל אחד מהמשפטים האלו אינו נכון. הנוצרים שהצטרפו לכת לא התכוונו בדווקא להצטרף ליהודים וגם חלון הזמן שהיה עם אפשרות כזו היה צר מדי. זאת גם בלי הבעיה של הצטרפות ללא בית דין. שינויי ההלכה של חז"ל, אם היו כאלו, נעשו על פי התורה וזו הסמכות הנדרשת להם. עם ישראל לפיכך הם נושאי המורשת של התורה ושל חז"ל והנוצרים לא. *** תקנות חז"ל ו"בל תוסיף" זו שאלה שעומדת בפני עצמה. אילו חז"ל היו באמת מוסיפים תקנות שלא התקבלו על הציבור, יתכן שהן לא היו חלות. ויש כאלו והגמרא עצמה מזכירה אותן (פת גוי שאינו אופה מקצועי ושמן של גויים לדוגמא). בכל אופן, תקנות חז"ל שאינן מוצגות כפרשנות לתורה וידועות כתקנות שחידשו חכמים אינן נכללות ב"בל תוסיף". אם כי הנושא הזה טעון לימוד ובירור בפני עצמו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/7/2011 01:53 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  | לפי מה שהבנתי, הנוכח רוצה לדון בהתפתחות הלכות גיור. זה נושא חשוב מאד. הנוכח מעלה כרגיל נקודות מעניינות רבות, אלא שחוששני, לפי מיעוט ידיעותי, שהעובדות שהוא טוען להן לעתים אינן מדוייקות ואילו הפרשנות שהוא מציע על סמך המקורות שלנו לעתים אינה מדוייקת ולא מבוססת. אבל הנושאים ודאי מעניינים וראויים להרחבה. אני מעיר בינתים כמה הערות נחוצות לדעתי על דבריו ועל הנחות היסוד שלהם. הנוכח כתב: הקדמה נחוצה: אשכול זה אינו מיועד לאלו הסבורים כי את כל ההלכות קיבלו חברי הכת הפרושית מפי משה רבינו על הר סיני, אלא שלפחות בחלק מהדברים מדובר ברפורמות שנדמו להם כמתאימות לזמן ולסיטואציה ולפעמים הם מצאו להם כל מיני רמזים מהמקרא. את הסמכות לעשות זאת הם שואבים ממנהיגותם את העם. תמה אני מדוע להרחיק מן האשכול את אלו שמאמינים בתורה מסיני. אני מאמין בתורה מסיני ויודע כי בתורה יש מסורת ממשה רבנו, יש כללי יסוד, יש מטא-כללים למציאת תשובה לשאלות מתחדשות. כלומר, כל מה שכתב הנוכח אם כי במונחים אחרים במקצת.
כלומר, כל מה שהנוכח מציג כאילו זה לא חלק מן המסורת היהודית שלנו עד היום אינו כך. זה בדיוק תיאור של תולדות ההלכה. תכף אוכיח מיניה וביה שהעמדה שלך אינה המיינסטרים של היהדות.
אם יש מה להעיר הרי זה השימוש במילה שלדעתי יש בה טעם לפגם: "הכת הפרושית". המונח "פרושי" יש בו טעם לפגם למה? והמונח "כת" הוא גם לא מדוייק. למה? הנוכח כתב עוד: ובכן, ברור כי רפורמות אלו לא חייבו את כל העם מהרגע שהכת הפרושית נוצרה. יש צורך שהן תשתרשנה או שתיעשינה בקונסטלציה של מנהיגי העם כולו. אכן, יש שינויים מרכזיים בהלכה (לדוגמא, החלפת הכתב מרעץ לאשורי בימי עזרא הסופר). ובוודאי ששינויים אלו אמורים להתקבל על העם. לא הבנתי מה פירוש " בקונסטלציה של מנהיגי העם כולו". אם הכוונה היא שצריך שהמנהיגים יעמדו פה אחד מאחורי השינוי יתכן שזה נכון (ויתכן שדי ברוב). בכל אופן, צריך ללמוד את הנושא של חלות שינויים, מפני שזה נושא סוציולוגי, וההלכה מתחשבת בסוציולוגיה. (למשל, אנו מכירים את העיקרון שתקנה שלא התקבלה על רוב הציבור אינה מחייבת). הנוכח כתב עוד: כמו כן ברור כי הן לא חלות למפרע (למשל ירמיהו לא ייענש על כך שלא הניח תפילין). נכון. ויש לכך ביטוי בהלכה. מצד שני, כיון שנשתרש אצלנו הרעיון שההלכה אינה משתנה לעולם, יש נטיה להסתכל אחורה ולשאול: אז איך אז הם לא חששו לכך וכך? וגם התשובה האמיתית שהחשש הזה לא היה קיים אינה מסופקת בדרך כלל, אם כי נמצא כזאת בגמרא ("עדיין לא גזרו אז על סתם יינם", לדוגמא). זה לגבי גזרות דרבנן אבל העניינים הפרושיים שהם דברים דאורייתא כביכול התלמודיסטים התייחסו כאילו נהגו מאז ומעולם (כולל הגיחוך שדוד חקר בנושא טמון באש). לעולם לא תמצא בגמרא על עניין דאורייתא שהוא לא נהג בעבר. והנה קיימתי את הבטחתי מתחילת ההודעה. *** הנוכח פתח נושא חדש והוא הופעתה של הנצרות. כרקע להערכת שאלותיו יש לדעת כי הנצרות החלה בתור כת יהודית והמצטרפים אליה חוייבו בקבלת עול מצוות. רק לאחר הופעתו של, נדמה לי, פאולוס, חל שינוי מהותי. הנצרות החלה לפנות לאומות העולם וגם ויתרה על המצוות המעשיות. מדובר בתהליכים שעברו על הנצרות במאות הראשונות לקיומה. לגבי תקופה זו מעיר הנוכח: אם כן, בטרם השתלטו הפרושים על העם, נוצרה כת אחרת שנקראה הכת הישועית. כת זו עשתה בעצם את הגיור התנ"כי המקורי (שמסתכם בהצהרה "עמך עמי ואלוהייך אלוהיי") להרבה מאוד לא-יהודים. בשלב זה נוצרו עשרות אלפי גרים שהם יהודים לכל דבר (כזכור הרפורמות הפרושיות לא חלות למפרע שכן באופן זה גם דוד המלך עליו השלום אינו יהודי). לפי המקרא וההלכה גרי צדק הם יהודים לכל דבר ועניין. בשלב מסוים הוחלט להוסיף לאמונה הנוצרית עקרון אמונה שהפך אותה לסמי-פוליתאיסטית אודות יש"ו כבן האלוהים. האם זה גורע מהיותה יהדות? לקמן כתב הנוכח: 2. על פי הנראטיב הנוצרי המקובל זה התרחש ע"י פאולוס אולם מהמחקר ההיסטורי עולה שהמצב לא לגמרי כך. היו כל מיני כתות שחשבו אחרת, ואם כן יוצא שהמוני מגיירים וגרים התגיירו לאמונה מונותאיסטית טהורה ולהם בנים ובנות. כמה הערות חשובות. בנוגע ליהודים: "בטרם השתלטו הפרושים על העם" – ניתן להבין מכאן שהיתה כפיה של כת על עם שלם. זו תיאוריה אפשרית, אבל לא כל מה שאפשרי נכון או הולם את העובדות שיש בידנו. אל תשים מילים בפי. ייתכן והייתה כפייה (הן בתקופת הבית השני בזמנים בהם גברה ידם על יד הצדוקים - למרות שקשה לראות איך מועצת גדולי התורה נחשבת למנהיגת העם האולטימטיבית כאשר יש את מועצת חכמי התורה שחושבת אחרת, והן בתקופת הגאונים בעזרת השלטון הבבלי/פרסי) אבל לצורך העניין אפשר להתייחס לכך כאל תהליך היסטורי שבגללו השתלטה תפיסת העולם הפרושית על העם היהודי (בעיקר חורבן הבית ואובדן מוקד הכוח של הצדוקים & הצורך הנואש ברפורמות שתייסדנה עם בגלות) הגיור התנ"כי המקורי... מסתכם בהצהרה "עמך עמי ואלוהייך אלוהיי". – האמנם? נכון שהמקום היחיד שיש בו תיאור של מה שקרוב לגיור הוא השיחה בין נעמי לרות במגילת רות. נכון גם שחז"ל השתמשו במקור הזה כדי לדייק הלכות (אם כי יש לדון אם ההלכות נלמדו משם או שהפסוקים רק שימשו כ"אסמכתא"). אבל יתכן גם שהגיור לא התבסס רק על חילופי משפטים אלו אלא כלל יותר מזה. יתכן גם שהגיור בפועל התבצע רק אחר כך. למעשה, כלל לא ברור מתי התגיירה רות, האם זה היה בנישואיה לבנה של נעמי, בשעה שחזרו יחד לארץ ישראל, או כאשר עמדה לפני ייבום. יתכן כמובן שהגיור בימי רות נראה אחרת לגמרי מאשר הוא בהלכה, של חז"ל או של היום. אך כפי שכתבתי פעמים רבות בזמן האחרון, "יתכן" זה רק "יתכן". זו לא עובדה. ולא תמיד צריך להתאמץ לפרוך את "היתכן" אם אין לו ראיות. מגוחך. מה שכתוב בתנ"ך הוא הפשטות, ולא ההמצאות של חז"ל. נדמה לי שזה ברור לחלוטין. בתנ"ך כתוב שדוד רצה לשתות מים - אתה באמת חושב שהוא התעניין ב'טמון באש'? בנוגע לנוצרים: לפי גרסתו של הנוכח, כאשר הצטרפו לישועים גויים רבים על ידי הכרה באלוהיהם הם הפכו ליהודים. ולכן "הם גרי צדק". תמהני על קביעה זו. ראשית, איני יודע לאיזו מן התקופות היא מכוונת. אם לתקופה שבה הנוצרים קיבלו את החובה לשמור מצוות, ולא תבעו את האמונה שיש"ו הוא אלוהים "בנסתר", אלא רק ראו בו מנהיג ומשיח, יתכן באמת שמי שמקבל עליו את האמונות ואת המצוות ייחשב כיהודי. חסר עדיין תנאי חשוב שמופיע בתלמוד: אישור של בית דין. (וכן מילה וטבילה כמובן). תגיד, אתה לא קורא? כל הפואנטה של האשכול היא שכל עוד לא השתלטו הרפורמות הפרושיות הן לא מחייבות. לכן אין צורך באישור של בית דין, לא בטבילה ולא במילה (לפחות לא כטקס קרדינלי למעבר ליהדות. וגם אולי בכלל לא, מה רע לחשוב שמילה זה רק לצאצאי אברהם כשם שאיסור טומאת מת הוא רק לכהנים? או שמלך יכול להיות רק מצאצאי אברהם ולא גר?)
אבל אם תלמידי יש"ו אכן תבעו את כל הנ"ל, מתעוררת אכן שאלה מעניינת אם המצטרף לנצרות הקדמונית יכול להחשב כגר.התשובה לשאלה 2 של הנוכח תלויה במה בדיוק קיבלו על עצמם המצטרפים החדשים ואם היה להם אישור רשמי. נראה שכדאי לפתוח דיון בפני עצמו בשאלה אם צריך אכן אישור של בית דין לגיור. איני יודע מה המקור המחקרי של הנוכח, אבל בשעתו פירסם חוקר חשוב מאמר על תופעת היהודים הנוצרים בראשית ימי הנצרות. מסתבר שגם יהודים לא ראו פסול בהצטרפות לנצרות אשר לא כללה אז לא התרחקות מההלכה ולא החשבה יתרה של יש"ו כאלוהים (וגם לא לידת בתולים וכו' וכו'). אם מדובר בתקופה מאוחרת יותר, אז לא היו בה לא קבלת מצוות ולא מערכת אמונות יהודית. אפשר לשאול כמה הספיקו להצטרף לפני (ברור לך שלא כל הכתות הנוצריות קיבלו את האמונה של פאולוס עד השלטתה בעזרת קשרי דת-שלטון [הקלאסיים בכל דת] של הכת הקתולית, וכל מה שעשו הכתות האחרות גם אחרי פאולוס הוא הצטרפות לעם היהודי (אני משתמש במונח הזה ולא ב'גרות' שכן המונח גרות מעורר אסוציאציות של הצורה הפרושית שלו ואז אתה מגיע לטאוטולוגיות מסוג "הנוצרים לא התגיירו [קרי לא פעלו לפי הכת הפרושית] ולכן הם לא יהודים) לכל דבר. נראה פשוט שקבלת האמונה הנוצרית כולל אלוהותו של יש"ו אינה יכולה להחשב כקבלת האמונות היהודיות. למה? זה מונותאיזם שחושב שאלוהים יכול להתגלם בטבע. דומה לפנתאיזם. וכי יהודי שחושב שאלוהים עשה קולות על הר סיני הוא לא מונותאיסט? משה תאקו וחכמים אחרים (הרבה מאוד מהתנאים והאמוראים אם לא כולם, וצר לי שאני מאכזב אותך) שחושב שאלוהים יכול להתגלם? ומיד נשווה לקבלה. *** גיור עם אמונה בקבלה הנוכח כתב עוד: . האם גיור של רב שמאמין בקבלה הדיליאונית/לוריאנית או 'מגשים' אינו תקף? איפה עובר הגבול? אכן יש שאלה אם גר שמתגייר על מנת שיאמין בקבלה גיורו תקף. לאידך גיסא, יש מקום לדון לדעת המאמינים בקבלה אם גר שמתגייר על מנת שלא להאמין בקבלה אם יהיה גיורו תקף. יש לשאול זאת גם לגבי הלכות שהתחדשו, מנהגים ועוד. הרמב"ם כותב כי גר שמתגייר על מנת שלא לקבל אפילו "דקדוק קל מדברי סופרים" אינו גר. האם זה מדאורייתא או מדרבנן? ומה לגבי מנהגים? או מחלוקות בהלכה? האם גר יכול לומר שהוא מתגייר על דעת פסקי השולחן ערוך ולא פסקי הרמ"א? או לפי הרמב"ם? כדי שלא להוציא לעז על הגרים בני זמננו, יש לומר שהם בוודאי גרי צדק (אם קיבלו עליהם מצוות ושאר התנאים כמו מילה וטבילה ואישור של בית דין). ומה שמלמדים אותם על הקבלה, אם מלמדים אותם, הרי זו טעות שנוספה על העיקר. זאת כמובן לדעת כותב שורות אלו... יפה. אתה מבין את הדילמה. ואתה מבין שיתכן ואתה, אשתך וילדיך או חתניך וכלותיך אינם יהודים ע"פ ההלכה (והרי על פי החרדים אין קל מלבטל גיור למפרע) *** בין נוצרים ליהודים הנוכח טען עוד כי הנוצרים שהצטרפו לכת היש"ועית הפכו ליהודים, הפכו לרוב, ולכן שינויי ההלכה, אם היו כאלו, של חז"ל אינם מוסמכים ואינם חלים על הרוב. ולכן הנוצרים מאז הם היהודים וההלכה החז"לית היא תוספת שלא התקבלה ולכן היא איסור. אני סבור שכל אחד מהמשפטים האלו אינו נכון. הנוצרים שהצטרפו לכת לא התכוונו בדווקא להצטרף ליהודים הה? וגם חלון הזמן שהיה עם אפשרות כזו היה צר מדי. יפה. אנחנו מתקרבים לעניין - זה מה שדרשתי: להוכיח שבחלון הזמן עד התייצבות הרפורמות הפרושיות אין דיי בכדי להפוך את הנוצרים לרוב העם היהודי. prove it! זאת גם בלי הבעיה של הצטרפות ללא בית דין. דשנו בטאוטולוגיה הזו כבר. שינויי ההלכה של חז"ל, אם היו כאלו, נעשו על פי התורה וזו הסמכות הנדרשת להם. עם ישראל לפיכך הם נושאי המורשת של התורה ושל חז"ל והנוצרים לא. וגם בטאוטולוגיה הזו דשנו. *** תקנות חז"ל ו"בל תוסיף" זו שאלה שעומדת בפני עצמה. אילו חז"ל היו באמת מוסיפים תקנות שלא התקבלו על הציבור, יתכן שהן לא היו חלות. ויש כאלו והגמרא עצמה מזכירה אותן (פת גוי שאינו אופה מקצועי ושמן של גויים לדוגמא). בכל אופן, תקנות חז"ל שאינן מוצגות כפרשנות לתורה וידועות כתקנות שחידשו חכמים אינן נכללות ב"בל תוסיף". אם כי הנושא הזה טעון לימוד ובירור בפני עצמו.
כבר כתבתי על זה כאן ולא זכיתי לקבל תשובה (כמו ב99% מהפעמים, ואת זה אני אומר כי אולי שכחתי את אותו אחוז שקיבלתי תשובות; אינני זוכר אף פעם שקיבלתי תשובה) מכל מקום זה לא הנושא עכשיו. לצורך הדיון אנחנו מקבלים כי זכותם של חכמים להוסיף ולגרוע.
|
|
עוד שאלות שעולות: 1. נניח ואני טועה לגבי עניין הרוב, מכל מקום אלו שהספיקו להצטרף לעם היהודי בחלון הזמן הם יהודים. הם נטמעו ביתר הנוצרים ואם כן חלק גדול מהנוצרים הם יהודים ע"פ ההלכה (שושלת אמהית) וחלק אחר הוא לפחות מזרע ישראל (שושלתאבהית). 2. מתי הופך פלג אחד לדת כי היכי שיש לו מנהיגים בפני עצמו שמחייבים את המונהגים בהחלטות שלהם דווקא? האם לאחד שנולד לציבור החרדי אסור להיות ד"לי ולהפך (נעזוב רגע את הרפורמים, יש מספיק בשר בדיון גם בלעדיהם)? בהנחה ולא, האם הרוב יקבע? נניח שבגלל היילודה יהפכו החרדים והחרד"לים לרוב, האם זה יחייב את כל היהודים ללכת אחרי הכרעותיו המשיחיות והגזעניות של הרב דוב ליאור או החומרות הטרחניות של הרבנים אליישיב וקנייבסקי?
|
|
|
|
|