לפני מספר ימים סיפרה לי צעירה קוריאנית שהגיעה ללמוד באוניברסיטה בעיר בה אני גר, שאביה קנה עבורה את התלמוד בכרך אחד לפני נסיעתה.
הוא בטח חשב שאם תלמד תלמוד היא תצליח בלימודיה באוניברסיטה.
איני יודע למה הגיעו הקוריאנים למסקנה שמספרם הרב של היהודים מקבלי פרס נובל, שאינם יודעים תלמוד מהו, הוא תוצאה מלימוד התלמוד של קודמיהם, ולא מהיותם נימולים כבר אלפי שנים?
כמה מבין לומדי התלמוד קיבלו פרס נובל?
תוקן על ידי עצכח ב- 07/07/2011 11:59:36
נשלח ב-6/7/2011 10:51
אני הק' למדתי בישיבה ואח"כ למדתי באקדמיה מתמטיקה ומדעי המחשב. אני לא חושב שהנסיון התלמודי עזר לי במתמטיקה, פרט אולי להרגלי למידה. אני מניח שבמשפטים וספרות יש יותר השפעה.
נשלח ב-6/7/2011 10:58
נישט לפי מה שפורסם גם השגריר הקוריאני במדינה שאני חיי בה התענין ובקש ללמוד תלמוד. אולי אתה יודע מה יש לקוריאנים עם התורה? אבל לנו הרי יש הלכה ברורה
חגיגה דף יג .
ואמר רבי אמי: אין מוסרין דברי תורה לנכרי, שנאמר +תהלים קמ"ז+ לא עשה כן לכל גוי ומשפטים בל ידעום.
הפוך בה והפוך בה דכולא בה!!! אסתכל באורייתא וברא עלמא!!! אפילו גויים עובדי אלילים מודים בגאוניותו של התלמוד!!! ורק יהודים מומרים ומהם המתחזים לדתיים מתעקשים לטמון ראשם בחול!!! ישראל כשהם יורדין יורדים עד לתהום!!! ונעשים כגרועים שבאומות!!!!!!
נשלח ב-7/7/2011 07:02
ולשרה בן תודה על הקישור תיכף כשראיתי הכתבה בYNET הבנתי שמשהו לא בסדר פה חפשתי בגוגל על קשר בין קוריאה לתלמוד ולא מצאתי אלא שיש איזה יהודי אמריקני שמסתובב הרבה שם והיא פועל שם להפצת התלמוד אבל כלל לא שלומדים אותו בבתי ספר
נשלח ב-7/7/2011 07:51
איך זה קשור לפורום?
אני יכול לראות שני כיווני דיון.
א. האם לימוד התלמוד מפתח את הכישורים או אפילו מעניק ערכים? או מחנך את האדם?
ב. האם מותר לגויים ללמוד תורה? האם מותר ליהודי לסייע בכך?
*** תשובות אפשריות
א. תרומת התלמוד
חוששני שבמה שאני כותב כאן יש כפילויות, אבל לא רק שהתשובה נכתבת מהר מדי (עדיף לכתוב מהר מאשר כלל לא) אלא שההשפעות של הדוגמאות הן בכמה היבטים.
1. כל פעילות אינטלקטואלית תורמת לפיתוח הכישורים בתחום. לימוד התלמוד מפתח ספציפית כישורים של חשיבה, סדר, לוגיקה, ניתוח טיעונים, מציאת הדומה והשונה או אמנות החילוק, חיפוש אחרי הפרדיגמות, תירגום המופשט לדוגמאות מוחשיות, זכרון. וכן: סבלנות, התמדה, לא להתייאש כאשר משהו לא מובן.
2. ערכים: כבוד והערכה לחכמי הדורות הקודמים, הערכה להיבט האינטלקטואלי בחיינו, אהבה לאמת. כמו כן, לימוד המצוות והעיסוק בדוגמאות של התנהגות מעולה כגון הודאה על האמת, התרחקות מעבירות וזהירות, קדושה ופרישות, משנה את האדם. רבנו המאירי מדגים את הרעיון הזה מפעם לפעם בפירושו לתלמוד כגון כאשר הוא כותב שמתוך לימוד מצות איסור גזל אדם לומד להיזהר בממון חברו, וכן הרבה.
3. חינוך עצמי: סבלנות בלימוד, התמדה, בחינה עצמית, שליטה עצמית (בתחום המחשבה והדיבור), ריכוז, וראו לעיל בתחום רכישת כללי התנהגות ואיפוק וכן ערכים.
ב. המותר לגויים ללמוד תלמוד?
יש אמירות בתלמוד שמהן משתמע שיש איסור ללמד למי שאינו יהודי תורה (יש אפילו לשונות שמהן משמע שגם לאשה אין ללמד תורה - להבדיל).
מצד שני יש לנו דוגמאות איך לימדו גויים תורה (והמפרשים ניסו ליישב בין השיטות). ויש טוענים שיש כאן מחלוקת יסודית אצל חז"ל.
<אני יכול לראות שני כיווני דיון, א. האם לימוד התלמוד מפתח את הכישורים או אפילו מעניק ערכים? או מחנך את האדם?>
הכיוון שאליו התכוונתי היה כיוון א. ומרבית התרומות שבהודעתך, אינן תוצאות אלא שאיפות.
<לימוד התלמוד מפתח ספציפית כישורים של חשיבה, סדר, לוגיקה, ניתוח טיעונים, מציאת הדומה והשונה או אמנות החילוק, חיפוש אחרי הפרדיגמות, תירגום המופשט לדוגמאות מוחשיות, זכרון. וכן: סבלנות, התמדה, לא להתייאש כאשר משהו לא מובן>
לימוד התלמוד אינו שונה מלימוד כל חומר, והוא מפתח את אותם הכישורים, אם מלמדים איך לפתחם דרך החומר הנלמד. העובדה היא שמלמדים בישיבות איך לא לחשוב.
<יש אמירות בתלמוד שמהן משתמע שיש איסור ללמד...>
ישנה גם אמירה בסנהדרין נט ע"א שאסור לו לעסוק בתורה: "אמר רבי יוחנן עובד כוכבים שעוסק בתורה חייב מיתה".
מתי הרגו גוי שעסק בתורה?
לקוריאנים יש מזל שהם אינם עוסקים בתורה.
תוקן על ידי נישטאיך ב- 07/07/2011 11:49:28
נשלח ב-7/7/2011 11:55
נישט עובד כוכבים שהרגו אותו כי למד תורה לא מצינו. אבל גוי שלמד תורה ובגלל זה הרג בנו מצינו ומצינו.
אוצר המדרשים (אייזנשטיין) עשרה הרוגי מלכות עמוד 444
עד למאד, ושמחו שמחה גדולה, כיון שברא הקדוש ברוך הוא את הברזל נעצבו ואמרו אוי לנו שברא הקדוש ברוך הוא ברזל הקוצץ אותנו, [חזרו ואמרו אם לא ניתן לברזל עץ לבית יד לא יוכל לקצץ בנו], וכן ישראל אלמלא שלמדו לקיסר תורה לא היו באים לידי כך, פעם אחת היה יושב ועוסק בתורה ומצא כתוב וגונב איש ומכרו וגו' (שמות כ"א ט"ז) והלך וטח הבית כלו בנעלים ודבקם בכתלים, ושלח אחר רבן שמעון בן גמליאל וחביריו ואמר להם מי שגנב איש מבני ישראל והלך ומכרו מה דינו? אמרו לו חייב מיתה, אמר להם אם כן אתם חייבים מיתה, קבלו על עצמכם דין שמים. אמרו לו למה, אמר להם בשביל אחי יוסף שמכרו את יוסף דכתיב וימכרו את יוסף (בראשית ל"ז כ"ח), וכתיב על מכרם בכסף צדיק ואביון בעבור נעלים (עמוס ב' ו'), ולכן טח אותו רשע את הבית במנעלים כדי שיכירו באיזה דבר מכרו את יוסף שנאמר בעבור נעלים, בדמי נעלים. וכי אדם יפה כיוסף היו מוכרים אותו בעשרים כסף? אלא בשעה שהכניסוהו לבור הפשיטוהו והשליכוהו לבור ערום ויפשיטו את יוסף וגו', וכתיב והבור ריק אין בו מים, מים אין בו אבל נחשים ועקרבים יש בו. כיון שראה יוסף את נפשו בין אותן החיות נעצב ואמר אוי לי שאיני ניצול מן החיות האלו. ומרוב יראה ופחד אבד
אגב כל חניך מכפר חב"ד יודע כי את החקירות נגד בעל התניא בבית האסורים. עשו יודעי תורה.
נשלח ב-7/7/2011 11:58
נישטאיך
תודה.
נראה לי שהלומד גמרא כן קונה את המעלות שכתבתי, אם כי כל אחד לפי מה שהוא. זה גם נכון לצער כולנו שבישיבות לצד ההשקעה בגמרא יש גם החלשה של היכולת האישית ואין מספיק דגש על פיתוח היכולת הלמדנית, וגם הרבה בזבוזי זמן. אם אין תיישים (=מורים) אז מה יעשו הגדיים (=התלמידים. ביטוי שמקורו מן הש"ס)?
אפשר וראוי להדגים כיצד הלימוד של הגמרא מפתח את התכונות שציינתי.
האם יש לימודים אחרים שמעניקים את התוצאה הזו? אולי כן. איני יכול להתיימר שאני מכיר את כל תחומי הידע והלימוד האנושיים, או את כל האופנים שבהם מלמדים אותם. יש תחומים שעוסקים בפיתוח יכולת חשיבה כשלעצמם, והגדול מכולם הוא כנראה לוגיקה.
האם יש תחום שמשלב את כולם כמו לימוד הגמרא אצלנו? אני עדיין סבור שלא. שאין ללימוד התלמוד מתחרים. וגם היום. אבל אולי אני משוחד ל"הערכת השכונה". סמיילי.
לגבי איסור על גוי ללמוד, כתבתי שיתכן שזו מחלוקת, תנאים ואמוראים, אלא שאין המקורות זמינים לי ודווקא חשבתי שאתה תוכל לפרט את הצדדים.
לגבי ר' יוחנן שדיבר על איסור מיתה, האם אין הכוונה ל"מיתה בידי שמים"? ואולי זה תלוי בכוונתו, אם לומד כדי לדעת או כדי להתפעל מחכמת התורה והיהודים, או שהוא לומד על מנת לקנטר או על מנת ליצור דת חדשה?
<לגבי ר' יוחנן שדיבר על איסור מיתה, האם אין הכוונה ל"מיתה בידי שמים">
"ואמר רבי יוחנן: נכרי שעוסק בתורה חייב מיתה, שנאמר תורה צוה לנו משה מורשה - לנו מורשה ולא להם. - וליחשבה גבי שבע מצות! מאן דאמר מורשה - מיגזל קא גזיל לה, מאן דאמר מאורסה - דינו כנערה המאורסה דבסקילה". (סנהדרין דף נט עמוד א).
".... אחר הציץ וקיצץ בנטיעות מני אחר אלישעבןאבויה שהיה הורג רבי תורה אמרין כל תלמיד דהוה חמי ליה משכח באורית' הוה קטיל ליה ולא עוד אלא דהוה עליל לבית וועדא והוה חמי טלייא קומי ספרא והוה אמר מה אילין יתבין עבדין הכא אומנותיה דהן בנאי אומנותיה דהן נגר אומנותיה דהן צייד אומנותיה דהן חייט וכיון דהוון שמעין כן הוון שבקין ליה ואזלין לון עליו הכתוב אומר אל תתן את פיך לחטיא את בשרך וגומ' שחיבל מעשה ידיו של אותו האיש אוף בשע' שומדא הוון מטענין לון מטולין והוון מתכוונין מיטעון תרי חד מטול משם שנים שעשו מלאכה אחת אמר אטעוננון יחידאין אזלון ואטעונינון יחידיין והוון מתכוונין מיפרוק בכרמלית שלא להוציא מרה"י לרשות הרבים אמר אטעונינון צלוחיין אזלון ואטעונינון צלוחיין". (חגיגה פ"ב ה"א).
נשלח ב-7/7/2011 20:00
נישטאיך
אי תניא, תניא.
(=אם כך גרסנו בש"ס אז זה מה שיש וחוזרני בי). יישר כוח על התיקון הסובלני.
נשלח ב-7/7/2011 21:25
נישט אלישע בן אבויה לא היה גוי
נשלח ב-7/7/2011 22:35
ירוחםשמ כתב:
לפי מה שפורסם גם השגריר הקוריאני במדינה שאני חיי בה התענין ובקש ללמוד תלמוד.
האם בכך אפשר להסביר את אהבתך העצומה לארץ ישראל (וכמו חכם אחר כאן בפורום) ?