|
|
| נשלח ב-7/7/2011 15:12 |
|
| |
| בעלבעמיו כתב: |  | מעניין מה יהיה דין בעלה של רבה. |
|
לרבה אין בד"כ בעל כי אם איש או בן זוג. ("והיה ביום ההוא נאום ה' וגו'")
|
|
|
|
| נשלח ב-7/7/2011 15:51 |
|
| |
| ברדקית כתב: |  | | לעומת זאת התואר רבה מחולק בנדיבות לכל מי שטרחה ללמוד ולהיבחן במקצועות הרלוונטים, והוא שווה ערך לתואר בסוציולוגיה או כלכלה. אפשר למסגר ולתלות אותו על הקיר אם רוצים.
אמאשלום גורגאיס אמר דברים נכונים. להעליב אותו זה לא מבטל אותם למרבה הצער
|
|
[ברדקית,
אמנם היכרותך עם התנועות הליברליות והמנהיגות שלהן מרשימה מאוד, אך חבל שהיא אינה כוללת ידע אמיתי -
א. "רבה" (בדיוק כמו רב, בתנועות הללו, אגב) מקבלת את תוארה לאחר לימודים "בתחומים רלוונטיים", שכוללים לא רק מקורות יהודיים לסוגיהם ותואר שני במדעי היהדות, אלא גם הכשרה מקצועית בתחומים של ליווי אישי וקהילתי, סיעוד רוחני וחינוך. אף אחד לא מקבל את תוארו באופן אוטומטי ע"י עמידה בבחינות, והתואר "רב" או "רבה" ניתן רק למי שעמד במשימות מעשיות רבות ועבר ראיונות עומק ומבחני אישיות מסוגים שונים.
ב. יש בהחלט גם רבנים הומואים ורבניות לסביות בתנועות הליברליות, אבל אלה אינם מהווים רוב בין הרבנים ואפילו לא מחצית מהם. בארץ, למשל, מתוך עשרות של רבות שאני מכירה, יש שתיים שהם לסביות.
זה לא תמיד נעים לקלקל את התיאוריה עם עובדות, ואני מתנצלת אם בהבאת העובדות, אני מעליבה מישהו.]
תוקן על ידי אמשלום ב- 07/07/2011 15:52:04
|
|
|
|
| נשלח ב-7/7/2011 18:40 |
|
| |
התואר "רבה" הוא מושג ריק מתוכן, שהרי כל הסמכות שמבטא המושג "רב" או "רבנית נובעת ממקור מסורתי-שמרני, אשר מורה על אדם מסוים (גבר, כבכל חברה פטריארכלית מסורתית) שמוענקת לו סמכות ע"י הציבור לפסוק הלכה (מה שלא שייך אצל הרפורמיים) ולהנהיג את הציבור (לענ"ד גם הרבה פחות שייך בחברה פוסט-מודרנית אינדיווידואליסטית).
גם ההכשרה היא עניין חדש שהומצא ע"י הרה"ר ולא ממש התקבל בישראל כמבחן קטגורי לרב. רבים מחבריי מוסמכים לרבנות ולא מתקראים רבנים ולא מכהנים כרבנים וטוב שכך, לעומתם הרב משה פיינשטיין זצ"ל אפילו לא היה יכול לכהן כרב שכונה בנתניה ת"ו.
כלומר, הדרך היחידה שבה בכל הדורות זכו אנשים (גברים, כבר אמרנו?) למעמד המסורתי הזה אשר נקרא רב, הוא ע"י קבלת הסמכה מקודמיהם לאחר ששימשו אותם ולמדו מהם זמן רב.
תואר שני במכון שכטר + סדנאות מנהיגות של תל"מ אינו הופך אותך לרב, אלא לאיש חינוך קהילתי רגיל. משהו שמזכיר תואר בחינוך לא פורמלי בבית ברל נגיד. (לא דייקתי במושגי העולם הרפורמי נא לא להתקיף זה להדגמה בלבד)
עוד אציין שרב זו דרך חיים ולא רק השכלה, יש דברים שכל רב חייב להסכים איתם ולחיות על פיהם. נגיד תורה מן השמיים קבלת השו"ע כפוסק מרכזי וכו'. הרי ממנ"פ כל כוחו של הרב נובע ממסורת ודאי המסורת חלה אף עליו. אצל הרפורמים יש לדוגמא רבנים\ות רבים\ות שאינם מאמינים בתורה מן השמיים, מה שכמובן עוקר מעיקרו את כל ההקשר ליהדות כפי שהייתה מאז ועד עולם.
למסקנה (לענ"ד, כמובן): המושג "רבה" הוא שיתוף השם בעלמא. זה בערך כמו מי שחותם מול צה"ל (מניח שרובכם בקיאים) "תורתו אומנותו", נו אז הוא פטור מתפילה כר' שמעון?
בעצם זה לא הדיון כאן אבל אולי כל מושג הרפורמי הוא שיתוף השם בעלמא עם היהדות המסורתית, ואולי לא. צ"ע.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/7/2011 19:59 |
|
| |
אמשלום
איקון ירוק
אמנם אני מסתייג מכל "רפורמה", אבל תגובתך אודות חברה שמשיקה לשלי ראויה להערכה, בעיקר בשל יכולת האיפוק. מצד שני, בתור ותיקה את יודעת כי אלו שכותבים כאן מקבלים שיעור כמעט יומיומי במידת הסובלנות ובצורך להתחשב בטעויות של אנשים בעלי רצון טוב.
כדאי היה גם שאצלנו, החרדים, יאמצו את דרישות הסף ממי שמקבל תואר "רב" ובוודאי שיבדילו בין גבר מגודל זקן ומעוטף בטלית נאה שעולה לתורה לבין מי שיש לו ידע בתלמוד, בפוסקים, וגם בשולחן ערוך החמישי, הששי והשביעי. וגם שהוא עמד בבחינות ובראיונות אישיים לגביהם ובשאר התנאים המכובדים שיש בציבור זה?
|
|
|
| נשלח ב-7/7/2011 21:53 |
|
| |
| השכן כתב: |  | היתה לי איזושהי סבתא-רבתה, שהיתה נשואה לבעלה הרב, פחות שנים ממה שהיתה אלמנתו. העיקר שכולם קראו לה הרבנית, שהרי היתה נשואה לרב...
שאלה בדיני תארים:
אם אלמנת הרב מתחתנת בשנית עם פשוט-העם, היא מאבדת את התואר?
|
הרב זילברשטיין אינו חדל מלכנות את הרב אלישיב "מורי חמי", למרות שזה מזמן כבר לא נכון. שאלתי היא, מה היה קורה אילו הוא היה נישא בזיווג הראשון למיזרוחניקית, ואחריה לבתו של הרב אלישיב. האם היה מכנה אז את חמיו המפד"לניק "מורי חמי" ?
|
|
|
|
| נשלח ב-7/7/2011 22:21 |
|
| |
| חיבורים כתב: |  | הרב זילברשטיין אינו חדל מלכנות את הרב אלישיב "מורי חמי", למרות שזה מזמן כבר לא נכון.
|
|
היחס של חמיו או חמותו נשאר גם אחרי פטירת אשתו, כך ההלכה בישראל.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/7/2011 22:42 |
|
| |
מימוני תואר סף לרב הוא גם קידום הדת היהודית, וזו, ככל הידוע לי ב 3000 השנים האחרונות נעוצה בעקרון של דת מחייבת (למעט פרשנויות קיצוניות במו"נ). עם כל ההערכה ואף הקנאה באנושיות ובתכונות חיוביות נוספות של מה שאתה קורא "חברה משיקה" לעומת החברה החרדית, יש לזכור כי רב/ה החלוק על עקרון זה יכול להיות אדם מוסרי, נחמד ונעים (ואני אומר זאת ללא שום ציניות, ואף בקינאה!), אבל הוא אינו עונה לפרשנות שהוענקה ב 2,000 השנה האחרונות לתואר רב. היות אדם עובד סוציאלי נהדר (עם 1000 תארים), אדם טוב ומקסים שנעים להיות בחברתו (לפחות יותר מאשר עם "שונאים ומחבלים") והיותו אף איש חכם (עם עוד תארים) ומנהיג חברתי נבון (תקופה מסויימת היתה לי הכרות די קרובה עם אדם כזה) מעניקה לו זכויות ותארים רבים (וזה בכלל לא בציניות!). אבל לא תואר רב ולא זכויות באלוקים כפי שהוא נתפס ע"י היהדות. אפשר לטעון, כפי שהחברה המשיקה טוענת, שזו יהדות שגויה וזו טענה שצריך להתמודד איתה, אבל צריך לדעת שבטענה זו הטוען לתואר רב "כובש" את התואר הזה וממירהו למשהו אחר מהתואר המקורי. זה כמו שהפלשתינאים יקראו לעצמם יהודים וירשו ארץ. אולי זכותם לארץ (איני מתכוין פוליטית באמת, זה אינו העניין כאן, אני מתכוין להקביל לענייננו), אבל לא כיהודים, כפלשתינאים גאים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/7/2011 23:21 |
|
| |
לתלמיד טועה
אם תוסיף את המילה רפורמית אחרי המילה רבה קושיתך תיפתר.
כשם שיש יהדות ויש יהדות רפורמית כך יש רב (או רבנית )אותודוכסים ויש רב או רבה רפורמים.
(אלא אם כן רצונך להעלות מאוב את האשכול על הרפורמה...)
תוקן על ידי צענערענע ב- 07/07/2011 23:25:13
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2011 01:23 |
|
| |
שותף. מה פוסק הרב זילברשטיין בבא על חמותו לאחר מיתת אשתו ? אני מניח שהיה מהמחמירים ...
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2011 06:44 |
|
| |
| צענערענע כתב: |  | לתלמיד טועה
אם תוסיף את המילה רפורמית אחרי המילה רבה קושיתך תיפתר.
כשם שיש יהדות ויש יהדות רפורמית כך יש רב (או רבנית )אותודוכסים ויש רב או רבה רפורמים.
(אלא אם כן רצונך להעלות מאוב את האשכול על הרפורמה...)
|
|
[צענע,
אני מסכימה, למעט תיקון אחד. לענ"ד, יש לומר -
כשם שיש יהדות אורתודוכסית ויש יהדות רפורמית (ועוד מיני יהדויות ומיני יהודים), כך יש רבנים אורתודוכסים ורבנים רפורמים וכו'.
רב, כמנהיג דתי, צריך לשרת את הציבור שלו (בדרכים שונות), ולכן הציבור שלו הוא זה ש"בוחר" אותו לרב (מקשיב לו, לומד ממנו ו/או שומע לפסיקותיו) ובמובן מסוים גם מסמיך אותו ככזה. אין דומה רבו של ציבור המחוייב להלכה בתרגומה החרדי, לרבו של ציבור המחוייב להלכה בתרגומה האורתודוכסי-מודרני וכו'.]
תוקן על ידי אמשלום ב- 08/07/2011 06:44:55
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2011 08:29 |
|
| |
ש. האם שטר שלשמו של אחד הצדדים שאינו אלא בור ועם הארץ נוסף התואר רב, דינו כדין שטר המזוייף מתוכו?
ת. השטר כשר. מאחר וידוע לכל שהתואר רב אינו אומר דבר.
תוקן על ידי נישטאיך ב- 08/07/2011 08:40:52
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2011 09:47 |
|
| |
צענע - לא הבנתי איך זה קושייתי תיפתר.
- מיימוני הגיב בקנאה אז ניסיתי להחזיר אות הנושא לפרופורציות. אם המקום אינו אשכול זה – חזקה עליו שיעביר את קנאתו ואת דברי למקום המתאים.
- חפשתי אשכול לפי המילים רפורמה/רפורמים/אמשלום ואין.
אמש את חוזרת על האמירה כי יש יהדות רפורמית אך לא התייחסת לטענתי (שאת משנה את המושג, כפלשתינאי יהודי). ודוק – הויכוח הנוכחי (רב – רבה) הרי בסה"כ ויכוח על השם ולא על המהות. את בהחלט יכולה לומר בגאון שאת מנהיגה חברתית, אני מנחש שאף מוצלחת ולימודית (אם כי יש לי ספיקות באשר ליכולת לימודית במובן התלמודי – הלכתי הקלאסי, מובן שמן הסתם אינך רואה בו צורך), אבל התואר הוא תואר שנכבש ועבר התמרה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2011 10:28 |
|
| |
אמשלום כתבה: אין דומה רבו של ציבור המחוייב להלכה בתרגומה החרדי, לרבו של ציבור המחוייב להלכה בתרגומה האורתודוכסי-מודרני וכו'.]
"אורתודוכסי מודרני" - מה זה? עד עכשיו הבנתי שאורתודוכסיה פירושה,שהציבור שמחוייב להלכה פירושו מחוייב ל'תורת משה', והביטוי שלה הוא בקיום המצוות - להתיר איסור נסיעה בשבת לזה נקרא תרגום אורתודוכסי מודרני ? צמידות המילה מודרני לאורתודוכסיה היא זו שמאפשרת מושג חדש שטומן בחובו עולם ומלואו ? (ואל תשיבוני מזה שיש מצוות שניתנות לשינוי על פי זמן ומקום..
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2011 10:53 |
|
| |
תלמיד טועה
יש לי בעיה בהבנת הנקרא של דבריך. התוכל להסביר שוב?
מה זה "תואר סף לרב"?
בכל אופן, כאשר המלצתי על תוכנית לימודים ועל בחינות, ראשית לא התכוונתי להקים דור של רפורמים, אלא דור של רבנים המחוייבים להלכה. להסביר מה ההבדל זה נראה קל אבל אולי זה יכול להגיע למחוזות קשים להסבר ולהגדרה. אינטואיטיבית סבורני שאנו מבדילים בין המחוזות "שלנו" ו"שלהם" [הסליחה עם מי שמרגיש/ה "בחוץ". אני כותב מתוך האורתודוכסיה. לגבי זה ענין שהעולם עומד עליו אבל מי שירצה יקבל זאת כאבחנה פנים מגזרית שמופיעה לפעמים. בעצם, אין לי מושג איך לכתוב פוליטיקאלי קורקט. אני רוצה לומר משהו עבור מי שיש לו בתחום הזה אותן הנחות יסוד שלי. מקוה שאף אחד לא ייפגע. זהו]
בכל אופן, הצבת מבחנים וראיונות היתה צעד מקובל לקבלת סמיכה בעבר עוד באירופה. אם המבחנים היו מתאימים זו עוד שאלה.
ציפיה מרב שיהיה לכל הפחות בעל יכולות שיש לעובד סוציאלי בעל אמפתיה אינה תנאי מספיק, (תירגום משפת הלוגיקה: אי אפשר למנות רבנים רק על סמך יכולתם בתחום) אבל היא יכולה להיות מוצבת כתנאי הכרחי. יש לשפרבר (ואולי לאחרים) מאמרים וספרים בנידון הפסיקה הידידותית והצורך ברבנים שיודעים להתחבר לציבור.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2011 11:04 |
|
| |
- לא תואר. תנאי סף לרב
- תכנית לימודים ובחינות – זה טוב לשם יצירת שדרה רחבה של "דרג ב'". קו החזית של הרבנים (דהיינו אנשים כחזו"א, גרשז"א ועוד) לא יגשו למבחן ואינם טעונים מבחן. כאן יש בעיה כי הפרצה טבעה להתרחב. אני מפקפק אם רבים ורבות מהמחנה המשיק היו עומדים במבחן רציני (הכרתי אישית אחד שכן, אכן הוא נושא עמדה רמה מאוד במחנהו). ואוסיף עוד – זה גם במחנות אחרים, דתתים יותר ודתיים פחות, וד"ל. טבע הדברים במחנה החרדי שבו לימוד תורה תופס מקום חשוב זה הרבה פחות.
- תנאי של עו"ס – אני מפקפק אם זה מתפקידו היחודי וההכרחי של רב. ניתן לדחוף ולשלב את הדברים אבל האם זה הכרחי? אמנם רוב הרבנים הגדולים בדורות האחרונים מילאו פונקציה זו אבל האם זה הכרחי?
- עכ"פ רב שהוא בעיקר עו"ס – מצידי הוא עו"ס.
|
|
|
|
|