בית פורומים עצור כאן חושבים

יהדות דתית במובן המקובל.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-8/7/2011 12:36 לינק ישיר 
יהדות דתית במובן המקובל.

באשכול סמוך  נכתב על ידי תלמיד טועה ,משפט  יהדות דתית במובן המקובל.

והיות ואיני יודע מה זה  יהדות דתית במובן המקובל. מקובל על מי? האם יש דבר כזה? האם יהדות המקובלת על שותף סוד- מקובלת על הרב מימוני? האם היהדות המקובלת על דינו- מקובלת על ייתכן?
מתוך ניסיון חיים אני יודע כי היהדות המקובלת- היא מה שאני מקיים- כל היתר לא מקובל.

לגילוי נאות אצל כמה מהחברים - זה שונה -.דרך היהדות שאנו מקיים- לא מקובלת עלינו.

מודה ועוזב

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/7/2011 12:55 לינק ישיר 

אם כן, ענית לשאלה בעצמך. היוצא דופן לפי דבריך הוא, שמי שאינו מקיים וחותר לביטול המצוות, יוצא אוטומטית ממסגרת 'יהדות דתית במובן המקובל'

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/7/2011 13:06 לינק ישיר 

ירוחם

הגדרה – דת יהודית מקובלת היא לפחות קיום מתוך הרגשת חובה של סט ממוסד של מעשים והימנעויות (מצוות) [אני רוצה לעקוף לצורך הדיון את הויכוח על אמונות מסויימות. אני יודע שזה גם, במידה מסויימת, חלק מהדיון, אבל נניח לשם הפשטה, שאנו מאפשרים גמישות רעיונית, הגם שאי אפשר להמנע מעירוב התחומין (מי שמאמין באמונה פלונית בגדר מורידין, שזה עניין מעשי)].

כמובן שיתכן "יהודי מקובל" שגונב או מחלל שבת, זאת באם הוא מודה בהגדרה ובחלותה עליו אלא שיצרו תקפו (ואיני חושב שיש טעם להכנס כאן לדיון עד כמה אחוזי יצר – כמותיים ואיכותיים-  אינם מוציאים את האדם מהיהדות).

ב 2100 (בערך)  השנים האחרונות, עד לפני כ 100+ שנים, רובו של העם תמך, לפחות רעיונית ועקרונית בהגדרה זו וממילא בהלכה ה"פרושית" ובצאצאיה (היהדות הרבנית). גם החסידות נכנסה באופן עקרוני למסגרת זו.

יש תחנה שבה יש לכאורה סטיה מהמקובל. התקופה של לפני כ 2200 שנה.

חושבני שאין מנוס מלהעריך כי בעבר הרחוק, אי שם לפני תקופה זו, אמנם ההגדרה היתה כאמור, אך ההלכה והנוהג המעשי לא היו כנהוג וכמקובל היום, לפחות לא לחלוטין. היתה איזושהי מהפכה בתקופה זו שאיני יודע את סיבותיה ואת נימוקי המהפכנים, אבל היא הסתמכה, כפי הנראה, על הסמכות שניתנה בתורה לבית הדין. כך שבנקודת מפנה זו העקרונות נשארו אלא שהמנהיגות הדתית, הסנהדרין, אימצה פרשנות מרחיבה מאוד והיתה התפתחות מואצת מאוד של ההלכה. כמובן שזו השערה שלי, על סמך החומר הדל שיש מאז ושהשיגה ידי בפרט. החומר שיש יכול להעריך ולתת כוון איך חלו השינויים ומה הגורמים  (בפרט העקיפים) לכך, אבל איני חושב שהוא סותר תמונה זו. נניח ויראו לי כי הלכות מסויימות התפתחו ממנהגי כתות מסויימות וחדרו מכח המנהג או מסיבות ארחות להלכה המקובלת, זה לא ישנה את התמונה. אז חז"ל "גיירו" אותם. זה עדיין בגבולות היהדות המ קובלת, דהיינו קיום מתוך חובה של סט ממוסד.

ב 100+ השנים האחרונות חל מהפך ורוב העם היהודי אינו מעוניין בדת היהודית. תאמר אם כן שזו נהיית היהדות המקובלת? חושבני שאין זה הגיוני כי הכופר בדת יגדיר אותה. הוא יוצא ממנה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/7/2011 13:11 לינק ישיר 

ירוחם

אני מבין שהשאלה שלך באופן פשוט היא על שימוש הלשון "כמקובל". כמו ב"היהדות המקובלת".

וביתר עמקות, מה הם כללי השימוש במילה, ומה הם השימושים הראויים בה, ומדוע. מה ההצדקה השיטתית ל"מקובל".

אני סבור שאלו שאלות ראויות מאד, אם גם הן נידונו בפנים אחרות בפורום.

אם אוכל אשתדל להרחיב לפי המתווה הזה. אבל יבואו אחרים ויזכונו.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/7/2011 13:28 לינק ישיר 

תלמיד טועה

סליחה. ראיתי את דבריך רק לאחר שכתבתי את שלי ושלחתי. דבריך חשובים מאד, אבל ארשה לעצמי להוסיף היבט שקראתי לו "מעגל קסמים". הוא נוגע בתחום שטרם נגעת בו. ונראה שכולם שייכים פנימה לנושא.

מי קובע את פסק ההלכה הנכון?

מצד אחד אנו נשענים על קודמינו וסועדים על שולחנם. (זה גם ביטוי בתלמוד). מצד שני, הרי אנו כאן ולכן כל הכרעה שתתקבל, על ידנו היא מתקבלת. רק מה, אנו משתדלים ללכת בעקבותיהם.

על הרקע הזה או גם מתוך הרקע הזה צומחת השאלה שמצויה כבר בתלמוד. הלכה כבתראי, כלומר האחרונים האחרונים קובעים. או הלכה כקדמונים כי מי יכול לחלוק על דור קודם.

מחלוקת הגישות אינה רק בשאלה מי יודע יותר ומי מבין יותר, אלא שהיא משקפת להערכתי אינטואיציות בסיסיות אלו שהזכרתי. הדוגלים ב"הלכה כבתראי" לדעתי מסתמכים גם על התובנה שסוף סוף הם כאן ועכשו ועליהם המלאכה לגמור עד כמה שזה אפשר בזמן אחד. והדוגלים בהלכה כקדמאי מסתמכים על כך שסוף סוף משל קודמינו אנו למדים. כל שיקול אחר בא בנוסף.

מעגל הקסמים נוצר מתוך כך שכפי שכתבתי, כל הדיונים הם שלנו, כאן ועכשו. ואיננו יכולים להתחמק מכאן שאנו החושבים ואנו המחליטים. גם אם ההחלטה תהיה להפיל את עצמנו על קודמינו ולהפקיד עצמנו לחלוטין בידיהם. משל למה הדבר דומה, למי שיוצא נגד "השכל" ותובע להשליך אותו כי הוא תמיד טועה ומגלה שהוא חוזר בו. הרי הדיון בהחלטה להשליך את השכל היא עצמה נזקקת לתובנות שכליות. כמובן, זה עדיין אפשרי בחינת הסולם של ויטגנשטיין שזורקים אותו לאחר שמטפסים עליו (המשל נאמר בהקשר אחר). גם כאן אנו עשוים בין לזרוק את השכל העצמי ובין לזרוק את סמכות ההכרעה "אחורה", אבל עדיין יהיה שלב שאי אפשר להתכחש לו של העיון העצמי שלנו.

מה חשיבותה של אבחנה זו? לכל הפחות, שגם מי שדוגל בשלילת החשיבה עדיין ייאלץ להודות שהוא מזדקק לה. הפתיחות לדבר זה עשויה לעזור לו לשנות פסילה גורפת של מאמץ עצמי.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/7/2011 13:40 לינק ישיר 

גם אני סליחה

לא הבנתי.

השאלה מי קובע היא שאלה הלכתית הנידונה בתוך ההלכה (ממקורות או מסברא). למה זה מהוה  בעיה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/7/2011 13:52 לינק ישיר 

כולנו כאן חכמים כולנו כאן נבונים כולנו כאן יודעים את התורה, הדגש על התורה שאנו יודעים- שבעיני הרבה אחרים איינו יודעים כלום, וחלק מאתנו  כופרים.
רר' יואיליש מסאטמר אמר לפני זמן- כי יש בעולם  אולי 1000 2000 יהודים, הרבי מסאטמר היה יהודי חכם גאון, ודאי שידע את התורה ואת ההלכה . אבל הוא אמר זאת ברצינות גמורה, למרות הריח הפוליטי והקנטרני שבדבריו.
הרבי אמנם מת- אבל הרעיון הזה חיי וקיים אצל הרבה מהיהודים שחושבים שהם המקיימים את הדת המקובלת
הרבי ממונקש -המנחת אליעזר- גאון גדול בתורה- כרך יחד ביהדות את האגודה(בזמנו לא היה דגל ויתד) עם המזרחי והקומוניסטים.
השאלה של אם כן מה זאת היהדות המקובלת- מקובלת בעייני מי? האם האמירות הללו מקובלת עלינו? התשובה ברורה.
ואני חוזר על השאלה הרבי ממונקש כרך יחד את האגודה עם הקומוניסטים- לא מקובל עלינו.
למה כל כך מקובל עלינו לכרוך יחד את הרבה של הרפורמים, עם הלא דתיים, והלא מבינים בדת?

תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 08/07/2011 13:54:03

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/7/2011 13:59 לינק ישיר 

על מי מקובל לכרוך שם את הרבה של הרפורמים?
אני עדיין לא הצלחתי להבין למה לא הם הם ממשיכי דרכם האמיתיים של הפרושים, ולא אלו הדנים אם יש בקינוח אף בשבת חשש של מלאכת 'גוזז' שבמקורה שייכת לגז צאן בכלל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/7/2011 14:12 לינק ישיר 

נוכח
גם בעבר וגם בנוכח  בדרך כלל  רוב האנשים לא אהבו ולא אוהבים רפורמיסטים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/7/2011 14:15 לינק ישיר 

למה כל כך מקובל עלינו לכרוך יחד את הרבה של הרפורמים, עם הלא דתיים, והלא מבינים בדת

כי יש קו עקרוני בין דת מחייבת למשהו שאינו כזה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/7/2011 15:13 לינק ישיר 

הדת מחייבת נכון. אבל לטענתי יש הרבה שלבים ודרגות בהתחיבות זו. איני בקיא בהלכות הרפורמים- מה שהספקתי להבין מעיון וקריאה. של אורחם וכתביהם. בעיקר של אם שלום והיתה כאן גם נדמה לי עוד אחת או שתיים רבות.
המסקנה שלי כי עוד שהדתיים החרדים והד"לים אפילו מקפידים יותר על מצוות של בין אדם למקום. בעוד שלפי הבנתי הרפורמים-  מקיימים ומקפידים יותר על המצוות של בין אדם לחברו.
כאמור מצוות בין אדם לחברו חשובות לא פחות ממצוות בין אדם למקום- כי על העבירות של בין אדם לחבר אפילו אלוקים לא מכפר.
ולכן אני בהחלט רואה בהנהלותם אקט דתי- אמנם לא מקובל אצלנו כאמור, כי אצלנו כאמור מקובלים מצוות אחרות

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/7/2011 15:15 לינק ישיר 

ואם תוך 1000 שנה יתפתח ש"ס שלם שמפרט את פרטי הלכות נגינה בעוגב בתפילה (סתם אגדה חרדית - אין לי מושג מה הולך שם באמת) אז זה כן טוב?
במה זה שונה מכל החכמינו שביטלו דה פקטו ודה יורה את כל הדין המקראי לטובת מצוות-המתאימות-לרוח-התקופה ומערכת משפט 'מודרנית' (ושלא באשמתם זה התגלגל למפלצת של ימינו בעקבות הררי פורמולציות ותקנות וגזירות ומחוקקים שפספסו את הפואנטה ואיבדו את הצפון)?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > יהדות דתית במובן המקובל.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext