על הפסוק בפרשת בלעם (כג ל) דרשו חז"ל במסכת עבודה זרה ד: ולא עוד אלא שאני עושה לך רכיבות ביום ואישות בלילה כתיב הכא ההסכן הסכנתי וכתיב התם (גבי אבישג מלכים ב א) ותהי לו סוכנת.
והדברים תמוהים, מה ראו חז"ל לדרוש כך.
והנה דרכם הרבה להפליג בעניינים אלו דוגמת שבע בעילות בעל אותו רשע (נזיר כג:)), ושלש עשרה מפות קינחה (סנהדרין כב) וכמה שיטות במספר הבעילות של זמרי בן סלוא (שם פב:).
אך אם במקרים אלו דרשתם היא רק הפלגה המתבססת על הכתוב, יש כמה מקרים, דוגמת ההסכן הסכנתי, שכלל לא מובן מה גרם לחז"ל להביא את הסיפור למחוזות אלו.
ההסבר היחיד העולה על דעתי (על פי נגלה, על פי סוד יש לי כמה וכמה הסברים) הוא הצורך "להניח דעת התלמידים יגיעי הגלות והצרות הקוראים בסדרים בשבתות ובמועדים ולמשוך ליבם ובקצת דברים נעימים לשומעים וליודעים חן". לשון רמב"ן בפתיחת פירושו על התורה.
אך עדיין יש לתמוה האם זו הייתה הדרך היחידה לומר דברים נעימים.
אני מנסה לדמיין ראש ישיבה או אדמו"ר האומר מדעתו חידושים מעין אלו. מה זה אומר על תקופתנו או על תקופתם ובכלל על רמת הלשון בדרשות ואגדות המבוססות על תיאורים מעין אלו.
אני מניח שהרבה מדרשים, מבוססים על אגדות שהיו נפוצות בציבור. כך שבהחלט יתכן שרווחה אגדה בציבור, על כך שבלעם בא על אתונו, וחז"ל היו צריכים למצוא רק את הפסוקים התומכים בכך.
נשלח ב-10/7/2011 18:50
עץ,
השערתך מעניינת.
אינני זוכר כרגע אם היא מכסה את כל המקרים.
עדיין צריך להבין מדוע חז"ל ראו לנכון למצוא תימוכין לאגדות כה פרועות שלא לומר מופרעות.
דעת ר' ירוחם (מהפורום) כי בלעם לא היה ולא נברא.
נשלח ב-10/7/2011 18:56
כל בר דעת (להוציא מי שאינו) מבין שיש הבדל בין דיבור בין בני אדם, אקטואלי ועכשוי על מישהו אמיתי, ובין דרשה אגדית חביבה ופיוטית על דמות מיתית מההיסטוריה שמייצגת ערך חיובי או שלילי.
וכן על דרך: כל ליצנותא אסירא בר מליצנותא דע"ז, שהכוונה שם באמת על ליצנות של ניבול פה.
וגם על זה נאמר: צדיקים ילכו בם, ופושעים יכשלו בם (וזה כבר תגובה מקדימה לכמה מן התגובות הצפויות ששייכות לסיפא של הפסוק הנ"ל)
נשלח ב-10/7/2011 19:00
מן הסתם הדרשה צמחה מכך שזו היתה אתון ולא חמור, כמקובל אצל בני יעקב, למשל
נשלח ב-10/7/2011 19:05
תלמיד,
יפה.
איך היית מתייחס למי שאלו האסוציאציות שלו?
תוקן על ידי ייתכן ב- 10/07/2011 19:06:21
נשלח ב-10/7/2011 19:15
ייתכן אתה מעלה השערה ועל פי אותה השערה אתה בא בטענות לחז"ל?
נשלח ב-10/7/2011 19:30
כתבתי תגובה והיא צונזרה כנראה, ושכחתי לגבות את תגובתי באימייל...
כיוון שאין לי כוח לחזור על כולה אעשה זאת בקצרה:
השאלה אינה מדוע הם מתעסקים במה שמתחיל בפ' ונגמר בה' ומסוג הדברים שאינטרנט רימון חוסם. איפה כתוב בתורה שאסור? צדקנות פוריטנית נוצרית. הבעיה עם זה שהם מודיעים למאמינים ש"הכל יודעים למה כלה נכנסת לחופה אבל כל המנבל פיו אפילו נגזר עליו דזר דין לטובה לשבעים שנה מתהפך לו" (משהו כזה)
או "כל המספר לשון הרע ראוי להשליכו לכלבים" ומנגד מרכלים זה על זה כמוזרות בלבנה.
או "מוטב לו לאדם שיפיל עצמו לכבשן האש ואל ילבין פני חברו ברבים" ולעומת זאת כל משחקי הכבוד והבוטות בשיח התלמודי.
או "כת שקרנים אינה רואה פני שכינה" ורב יוסף שמרשה לעצמו לשקר תוך שהוא ממציא תירוצים אד הוק (לרוב כאלו שעל פי הגדרה ההתר שלהם מוגבל רק ל'תלמידי חכמים') למה הוא עושה זאת.
ועוד ועוד.
ברור שהם לא לקחו ברצינות את כל הסופרלטיבים שהם הפריחו ולא הייתה להם אלא מטרה אחת: לזרוע פחד ואשמה במאמינים. אלו גורמים לציות לרבנים ולתמיכה פיננסית בהם (בדומה מאוד למה שעשתה למשל הכנסיה הנוצרית).
וכדי להשתיק סופית את מי שיעז לפצות פה על מעשיהם, מגיע האיום: "איזהו אפיקורס? האומר מאי אהני לן רבנן". ואני אומר שבהחלט היה אפשר להסתפק בהרבה פחות זמן אוויר המנוצל לסיפורי ספתא ולעיסוק מטריד מה שמתחיל בפ' ונגמר בה' ואינטרנט רימון חוסם, ובמקום זאת לעסוק, נניח, בבחינה אמפירית של תרופות הספתא.
את אותו הדבר עושים ראששיבעס ואדמורים בימינו.
אין חדש תחת השמש.
בטח בעוד 1000 שנה יצטטו את הסופרלטיבים שמפריחים ראששיבעס ימינו לעדריהם כאילו מישהו התכוון אליהם ברצינות.
תוקן על ידי thepresent ב- 10/07/2011 20:17:16
נשלח ב-10/7/2011 19:30
דייר,
באשכול הסמוך, מכת בכורות, שאלתני למה האשמתיך בעיוורון.
תגובתך כאן היא התשובה.
תוקן על ידי ייתכן ב- 10/07/2011 19:32:21
תוקן על ידי ייתכן ב- 10/07/2011 19:33:57
נשלח ב-10/7/2011 19:34
אולי תסביר למה אתה מתכוון. מי אמר לך שזאת הייתה המטרה זאת בסך הכל השערה שלך.
נשלח ב-10/7/2011 19:35
דייר,
קרא שוב והגד אם יש מקום להערתך.
נשלח ב-10/7/2011 19:44
אז אתה טוען שהדרשות האלה נועדו למה שנועדו אתרים מסויימים מאד ברשת האינטרנט. אולי הייתה להם קבלה שזה מה שהוא באמת עשה עובדה שמשכב בהמה נאסר סימן שזה היה נפוץ אחרת התורה לא הייתה אוסרת את זה.
נשלח ב-10/7/2011 19:49
באמת דייר!
קבלה?
יעני משה קיבל בסיני את התיאור המדויק (אולי עם הדגמה חיה כמו לגבי המנורה) ומסרה ליהושע ויהושע לזקנים וזקנים לנביאים?...
ירמיהו ישב ושנה זאת לברוך בן נריה?
נשלח ב-10/7/2011 20:00
דייר,
אני שואל. לא טוען.
מה ראו חז"ל לדרוש כך?
אינני יודע אם זה היה נפוץ בזמן המקרא ו/או בזמן חז"ל.
למה אתה מתכון נפוץ? מעשים בכל יום? אז מה הסיפור?
לא אמרתי שמעולם איש לא שכב עם בהמה. הנה, לא שאלתי מדוע התורה אסרה זאת.
אם אקבל את תשובתך כי הייתה להם קבלה, נעלת דלת בפני הניסיון להבין למה התכוונו חז"ל. הדא הוא דאמר אם קבלה היא נקבל ואם לדין יש תשובה.
ועדיין לא הסברת מדוע המידע הזה (בהנחה שאכן כך היה) כה חשוב.
נשלח ב-10/7/2011 20:05
ייתכן כתב:
עץ,
השערתך מעניינת.
אינני זוכר כרגע אם היא מכסה את כל המקרים.
עדיין צריך להבין מדוע חז"ל ראו לנכון למצוא תימוכין לאגדות כה פרועות שלא לומר מופרעות.
דעת ר' ירוחם (מהפורום) כי בלעם לא היה ולא נברא.
כנראה חז"ל לא ראו את האגדות האלו כאגדות פרועות, מבחינתם אם יש אגדה שמשחירה את דמותו של בלעם אין סיבה לא להאמין בה. דיבור בוטה על מיניות בוודאי לא הפריע להם, כפי שכבר צויין פה.