תודה רבה לכל הדוברים של אלקים שיודעים מה הוא אומר ומה הוא חושב ששיתפו אותנו במחשבות שלהם.
אבל אם אני לא יודע אם יש אלקים איך אאמין לדובריו?
אפרט קצת במה אני חושב שצריך לדון כאן, ואיך זה כן קשור לאשכול שנמחק.
א. הבעיה שעוררה צענע, איך אני מתפלל לאלקים אם אני לא יודע אם הוא קיים. אם אני מתפלל אליו, ואף נותן לו שם, הרי אני כבר החלטתי שאני כן יודע.
ובכן, בזה גופא אני רוצה לדון. העמדתי את התפלה כשאלה שמחפשים כתובת לשלוח אותה אליה, הכתובת היחידה שיש צד שיכולה עזור הוא האלקים בעצמו.
התשובה שלו, שאינה צריכה להגיעה בהתגלות כזו או אחרת, וכמו שטוען ייתכן, אין לנפשנו דרך נכון לגעת בהתגלות הזו. [אם שלא זוהי טענת ייתכן, אבל זהו מה שאני לוקח ממנה], כפי הבנתי היא, שהבקשה היא התשובה. מזה שאתה רואה שאין זה שאלה אלא תפלה, הרי לך כבר התשובה.
נא להבין אותי, אני לא מבקש ליצור כאן ראיה לקיום האלקים. אלא להסביר את מציאות האדם בעולם מול השאלות הגדולות האלו. ולהראות שלכו"ע תפלה כמו זו שכתבתי לגיטמית לגמרי גם מבחינה דתית.
ב. המציאות הטבעית של האדם הוא ששואל, במילים אחרות מתפלל, בגמרא ב"ק פירשו לחד מ"ד מבעה זה אדם [זה לא ראיה שלי] שנא' אם תבעיון בעיו, מילה שמתפרשת כביקוש וכתפלה. השאלה הזאת בעצמה היא כל התשובה. אין תשובה יותר מזה.
ג. כן שאלות העקריות של השגחה, מפני מה צדיק ורע לו וכדו'. בוודאי ובוודאי שהם נהפכים לתפילות בידי כל אנשים המתפללים [ואני בכוונה לא אומר ביד כל האנשים המאמינים] ,וכמו שנטען באשכול שנמחק. והואו שם דוגמאות לזה. וזו הוכחה למה שכתבתי.