|
|
| נשלח ב-18/7/2011 04:39 |
|
| |
נצחיות התורה ועליונותה: כתב הרמב"ם באגרת תימן: "ומפני שייחד אותנו הבורא במצוותיו ובחוקותיו, והתבארה מעלתנו על זולתנו בכללותיו ובמשפטיו, קינאונו הגויים כולם על דתנו קנאה גדולה, וילחצו מלכיהם בשבילה לערער עלינו שטנה ואיבה, ורצונם להלחם בה' ולעשות מריבה עמו, ואלהים הוא ומי ירב לו. ואין לך זמן מאז שנתנה לנו תורה עד זמננו זה, שכל מלך עובד עבודה זרה גובר או מכריח או מתגבר או אנס, שאין תחילת כוונתו ודעתו לסתור תורתנו, ולהפוך דתנו באונס בניצחון ובחרב. כמו עמלק וסיסרא וסנחריב ונבוכדנצר וטיטוס ואדריונוס, והרבה כיוצא בהן. זהו הנוע האחד משני הנועים שהתכוונו בו לנצח החפץ האלהי. אבל הנוע השני הם המחודדים משאר המלכויות, והחכמים מיתר הלשונות, כמו האדומים והפרסיים והיוונים, שאלו כמו כן שמו כוונתם לסתור דתנו ולהפר תורתנו בטענות שטוענים אליה ובקושיות שמחברים. ומגמתם בכל זה להפר התורה ולמחות עקבותיה בחיבוריהם, כמו שהתכוונו האנסים במלחמותיהם. ולא זה יצלח ולא זה, שהקדוש ב"ה בישר אותנו על ידי ישעיהו, שכל אנס או נצחן שיתכוון לסתור תורתנו ולבטל דתנו בכלי זיין, ישבור הבורא כלי מלחמתו ולא יצליחו. וזה על דרך משל, כלומר שעצתו לא תשלם לעולם. כמו כן כל טוען שיתכוון לבטל מה שבידינו, יצא מחויב מן הדין בטענתו, ויבטל אותה ולא תתקיים. כמו שנאמר (ישעיהו נ"ד, פס' י"ז): "כל כלי יוצר עליך לא יצלח, וכל לשון תקום אתך למשפט תרשיעי, זאת נחלת עבדי ה' וצדקתם מאתי נאם ה'".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2011 06:35 |
|
| |
| עיירהישנה כתב: |  | שוב דייר יקר אם אתה טוען שיש לדת שלך הוכחות חזקות אז קדימה אל תפחד ותתמודד אל מול טענותיו של ייתכן. זה בהחלט יהפוך את הדיון באשכול זה לפורה יותר.
|
|
אכן העיירה ישנה שינה עמוקה וערבה לא ראית את כל הויכוחים בין חברי הפורום לייתכן?
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2011 07:00 |
|
| |
מיימוני, לא כ"כ הבנתי את התשובה של רבי נחמן. מיהו המלך שהתם פוגש ואיזה מלך פגשנו בילדותנו? אגב, סתם מתוך סקרנות, לפני כמה שנים בערך קראת לראשונה את הספר של פרוש?
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2011 07:55 |
|
| |
אזנים לכותל
א. כדאי מאד לקרוא את הסיפור של ר' נחמן ואת פירושו של שטיינזלץ.
הסיפור הולך בערך כך:
היה היו שני חברים. אחד תם ואחד חכם. שניהם גדלו באותה עיירה. החכם למד והשכיל והצליח בכל מעשיו עד שהפך לחכם גדול ומפורסם. התם מצא עבודה כסנדלר וגם בזה לא היה מי יודע מה. היה עני, ויש תיאור יפה של הסתפקות במועט כאשר הוא מבקש מאשתו מעדנים והיא מגישה לו כל פעם לחם והוא אוכל, ומביע הנאה מן ה"מעדן". כאשר צוחקים עליו ו"מבלפים" הוא נותן אמון ורק מבקש: בלי לצחוק, ותמיד הוא נותן אמון מחדש.
אמנם החכם מוזמן להגיע למלך בשל חכמתו הגדולה. אבל מתוך חכמתו הוא מתחיל לפקפק אם באמת יש מלך או שזו רק הנחה מוטעית. והוא מצליח להטעות את שליח המלך שבעצמו חכם, עד שגם זה מתחיל לפקפק אם יש מלך. הרי אמנם גדל בעיר המלך, אבל מעולם לא ראה אותו ולמעשה נדירים מאד המקרים שמישהו זוכה לראותו. (הנמשל הקבוע מלך=אלקים מאד מובן מעצמו. הזוכים לחויה של התגלות הם נדירים מאד ואין אנו פוגשים אותם אישית).
לפיכך, השנים מתחילים לנדוד בעולם ולדבר עם מאמינים במלך ולשכנע אותם שהם מאמינים בטעות. וזה הופך אצלם לבדיחה, "להאמין כמו שמאמינים שיש מלך".
לעומת זאת התם מתחיל לעלות לגדולה, ובינתים הוא מתחיל ללמוד ולהחכים. הוא מתמנה לראש מקומו ואף מוזמן להיפגש אישית עם המלך.
לכן כאשר הוא וחברו נפגשים הוא יכול לומר לו: אני הגעתי למקומך, כלומר החכמתי ואני יודע את כל מה שאתה יודע, כלומר בפילוסופיה ובחכמות, אבל אתה לא הגעת למקומי, שהחכם אינו יודע על המלך.
קיצרתי מאד ויתכן שיש פרטים שכבר שכחתי. בשעתו ניתחתי את הסיפור ביתר הרחבה וכמדומה שזה היה באשכול בפורום אחר שמי יודע אם הוא קיים עדיין. הנקודה החשובה, או אחת מהן, היא שהחכם תוקף את התם בטיעון ש"אף אחד לא הכיר את המלך" ולכן אין הוכחות לקיומו. יש עיר שלמה שמאמינה שיש לה מלך, אבל בני העיר טועים. הביקורת הזו אינה תקפה לגבי התם. הוא באמת יודע. בלשונו של שטיינזלץ, מי שזכה להתגלות שוב אינו מוטרד מספקות. עליו אי אפשר לערער. כמובן, השאלה איך אפשר לזהות מי שזכה ולהבדיל בין מי שזכה לבין מי שרק מדמיין שזכה היא קשה וטעונה בירור. אבל היא נוגעת למי שעומד מן הצד, לא לבעל החויה עצמו.
ב. כל מי שזכה לגדול בבית חרדי או אפילו דתי, היו לו חויות של מפגש. אמנם לא של התגלות, אבל של דיאלוג של תפילה בכוונה, של תחושה שה' מקשיב ואוהב אותו, של השגחה פרטית. זה לא קורה כל יום, אבל זה קורה.
בדורנו יש כמה וכמה שעסקו בחשיבות של החויה הרגשית של הילד כבונה תשתית חיונית ליצירת החויה הדתית בגיל המבוגר. כך משתמע מדברי הגרי"ד סולוביצ'יק וכך כותב הרב טאו בספרו "צדיק באמונתו יחיה". הדברים ראויים לאשכול נפרד.
אני בעניותי איני מסכים למה שהם כתבו. זו לדעתי גישה שאינה מכירה בכך שהאדם הבוגר, החושב, בעל התודעה הפילוסופית, אינו מסוגל לחויה של מפגש. ותמה אני על שניהם. אולם יש להסכים שללא חויה רגשית כזו, שקל להשיגה בימי הילדות, האדם נידון לחפש אחרי האלקים קודם כל בשכלו, בכישוריו הפילוסופיים. ובדורנו, עם הנחות היסוד שלנו, זו משימה קשה, אולי בלתי אפשרית.
אם כן, המלך שפגשנו בילדותנו הוא ה' שהכרנו דרך החינוך הדתי שמזמן לנו חויות כאלו.
*** איני יודע בן כמה אתה, אבל אם אתה צעיר מספיק אזי יכול להיות שקראתי אותו לפני שנולדת... (צא וחשב בן כמה אני... אבל זה לא סוד כזה גדול. אפשר לדייק זאת מדברים שכתבתי בראשית ימי בפורום שאני כבן 50).
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2011 08:04 |
|
| |
יהי אור
כתבת שאני חוזר ל"דת האקזיסטנציאליזם". איני יודע כיצד יש לאפיין דת כזו ולכן מה המחיר שתגבה ממני אם אסכים, אבל כפי שאני מבין את המילים האלו, אז בהחלט כן. כמובן, הדת היא לא רק ענין אקז'. (כתבתי לך תגובה באשכול שלך, אבל לצערי לא הבנתי איך הוא קשור לכאן).
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2011 08:08 |
|
| |
פוגמישו
הציטוט שלך מראה כי הרמב"ם כאן טוען שיש עליונות לדת היהודית. אז מה זה מוכיח? שהרמב"ם סבר כך? אבל על זה חוזרת השאלה: מנלן לרמב"ם הא? ואיך ידע השואל שהרמב"ם צדק?
שנית, הציטוט של הרמב"ם לא ממש עוסק בשאלות של ייתכן. הוא כן נועד לספק, ואכן הוא מספק, מה שנקרא "נראטיב". הוא מסביר ליהודי בן זמנו שאנו היהודים עם נרדף בשל אמונתנו, כאשר גויים ומלכי גויים ניסו לעקור את אמונתנו. זה נכון לגבי מלכים בזמנו. אבל האם זה נכון לגבי סיסרא? תמהני מאד.
לכן הראיה שלך אינה מובנת לי. גם בגלל שהיא לוקה בחסר, וגם בגלל שנראה שהרמב"ם לא התכוון לספק ראיה אלא לשכנע את המשוכנעים ולתת להם "גאוות יחידה". ולא יותר מזה.
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2011 08:24 |
|
| |
מיימוני אין לי כח להאריך עכשיו. בקיצור הקשר היא שהאקזיסטינליזים היא הדת שהופך את השאלות הקיומיות עצמן למהות הדת, וכפי שאני נסיתי להראות באשכול שלי, שהופכת את השאלות הכפרניות לתפלות נרגשות. ובעצם הדת הזאת לא צריכה בכלל לתת תשובות מוחלטות לשאלות, ואדרבה תעודד את השאלה, שככל שהשאלה עמוקה כך החוויה הדתית שהיא שאילתם עמוקה יותר. עיקר שאלתי כאן היתה איך זה קשור לתפילין ולמצות מעשיות, וזה הקושי הערת עליו בעצמך, ולזה עדיין לא השבת.
תוקן על ידי יהיאור ב- 18/07/2011 08:29:51
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2011 09:13 |
|
| |
יהי אור
אני מסכים בהחלט שהדת האקזיסטנציאליסטית אינה מובילה לדת שניתנה בסיני, אלא לסוג של דאיזם. ולכן היא אינה ממצה את כל היהדות. אבל ניתן לבאר גם את התורה והמצוות בכיוון כזה, וזה עושה הגרי"ד סולוביצ'יק. בשלב שני זה אין לו או לנו מטרה לספק הוכחה, אלא להראות כיצד התורה והמצוות ולימוד התורה עונים על צרכים אקזיסטנציאליסטיים.
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2011 10:05 |
|
| |
"וזה עושה הגרי"ד סולוביצ'יק"
הגרי"ד שהתחנך בבית אביו וסבו שם שררה אוירה תורנית-אמונית מוחשית, יש לו את המותרות לעסוק או להתבסס על אקזיסטנציאליזם. רקעו החינוכי (אליו הצטרף גם מלמדו החב"די) היה מספיק איתן, כך שגם העיסוק הרב בפילוסופיה לאחר מכן, לא הצליח לערער את יסודות אמונתו. אם היה בא "מבחוץ" יש לשער שמשנתו לא היתה מושכת אותו עצמו פנימה. ומעתה, מה יעשו הללו שלא זכו למותרות הללו ?
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2011 10:19 |
|
| |
חביון הבן- יש אנשים מאמינים. שה' פתח את עיניהם לראות את האמת האמיתית בה'. אבל הדבר לא עולה יחד עם האמונה שאתה ואחרים כמוך, מאמינים בה. הם קיימו את נחפשה דרכנו ונחקורה- ולא השלימו עם דרך חייהם ואמונתם הכוזבת. ולכן הם המאמינים הגדולים באלוקים- ולא באלו שלקחו לעצמם את תפקידו של הקאל עלי אדמות. וזו היא האמונה האמיתית והנקיה. שנובע מהפנימיות של האדם ועדיין לא התלכלכה.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2011 10:37 |
|
| |
רבי ירוחם,
רק שאלתי אם בעל השאלות ייתכן הוא מאלה שמאמינים באל ובהשגחתו. אם כן, עליו לנהוג ביושר ולהביא את סוג ההוכחות המתאימות שאותן הוא דורש תמיד מבני שיחו.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2011 10:55 |
|
| |
חביון איני נציגו של ייתכן, אבל עד כמה שאני מבין הוא לא ביקש הוכחות לקיומו של הקאל, - הרי הוא בן אדם נבון, הוא יודע שאי אפשר להוכיח את קיומו. על מה שהוא ביקש הוכחה זה על סיפורי התורה .או דבר חז"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2011 11:25 |
|
| |
רבי ירוחם,
ניחא מציאות האל. מה עם "ה' פתח עיניהם לראות את האמת" = השגחה. את זאת עליו להוכיח. מה שיותר נראה שכתב זאת בציניות. או לשיטתכם. אבל נמתין לייתכן עצמו שלכאורה אינו נאמן לשים עצמו רשע.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2011 11:46 |
|
| |
חביון בשם עצמי- אדם המאמין שיש אלוקים- הפועל יוצא של אמונתו כי הקאל פעיל- ולכן כל מה שקורה בעולם, הוא פועל יוצא של פעולתו של הקאל. זה לא חייב להיות כל רגע נתון. האדם נברא בצלם אלוקים, את הצלם הזה לפעמים מרדימים- האדם עצמו על ידי כל מיני אמונות ששוטפים לו את המח בהן. ולכן להגיד משפט ה' פתח את עייני- פרושו יכול להיות - הצלם האלוקי שבי.
בתורה כתוב- כי בצלם אלוקים נברא האדם, אחר כך נכתב- כי יצר האדם רע מנעוריו, לכאורה סתירה- לפי פרושו של רש"י ואחרים, זו סתירה גדולה מאד.
התורה כותבת יצר האדם רע מנעוריו- דוק- לא מלידתו -מנעוריו- במסורה יש ילד -ולאחר מכן נער-(רש"י פ' שמות עומד על כך) הנער הוא ילד בוגר יותר שאותו כבר אפשר לחנך-הנער נמשך הרבה מאד זמן- לפי מצבו של הנקרא כך. אם כך פרושו של הפסוק, יצר האדם רע מנעוריו- מהזמן שמתחילים לחנך אותו, יש מחנכים-לא כולם- המכסים באדם את צלם האלוקים שבו.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2011 11:53 |
|
| |
רבי ירוחם,
בלי להכנס לפילפולים ודקויות, בסך הכל עברת מהשגחה פרטית אל הכללית. אבל גם אותה צריך עדיין להוכיח.
|
|
|
|
|