בית פורומים עצור כאן חושבים

דע מה שתשיב

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-18/7/2011 12:04 לינק ישיר 

מה פרוש השגחה כללית? מה יש כאן להוכיח?
קמתי בבוקר פתחתי עת עייני ירדתי מהמיטה וכו כו. צריך הוכחה יותר גדולה? אני מתכתב איתך בפורום, יש לי מצב רוח טוב, נהנתי מהלימוד נהנתי מארוחת הבוקר, אני נהנה עכשיו. איזו הוכחה אני צריך יותר? זה שאחרים גם מרגישים כך, זה הופך את השגחתו לכללית? סימן שאלוקים דואג לבריאותיו.ולא רק לי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2011 12:37 לינק ישיר 

אני מודה למי שזיכוני לקיים הכתוב במשלי אל תען כסיל כאיוולתו ומטעמא דקרא.

דומני כי אין אפילו צל של חשש שמא כאן המקום לקיום הפסוק ענה כסיל כאיוולתו. מי שסבור שהדברים מכוונים כלפיו כנראה צודק.

הרב מיימוני,

כתבת לא מעט ואני מקווה שאצליח להתייחס לפחות לעיקר.

קראתי את מסתך המאלפת (דף מס' 1) על מה שמכנים באופן לא תמיד מדויק "מיסטיקה".

בסוף דבריך הנך מייחס שחצנות לטיעון כי הדברים אינם ראויים להעסיק "אנשים חושבים".

אני רוצה להקדים כי תחום החוויה והרגש מוכר לי לחלוטין ואפילו יש לי נטיות מסטיות.

לאחר עיון ובחינה בחרתי בדרך של מח שליט על הלב. לא ביטול הרגש ואפילו לא הדחקתו, אלא ניסיון להעמידו במקום הנכון. בחינת דחויה, לא הותרה. אתכפיא, לא אתהפכא

אין לי שום בעיה בעיסוק הזה. הוא אפילו מרתק מבחינתי ואני עוסק בו לא מעט. קשה להפתיע אותי עם רעיונות או סיפורים מתחום החוויה הדתית והמיסטית. אבל לענ"ד חשוב מאד לקרא לילד בשמו.

ככלל כדאי וראוי מאד לדבר אמת ומדויק. אין לערבב הגיון עם רגש, חשיבה עם חוויה ודעה עם אמונה. גם אם לעתים התחומים נושקים ואף משליכים זה על זה, חשוב מאד לשים לב כל הזמן לא לטשטש את הגבולות.

אנסה לסכם את עמדתי.

א.      חשוב מאד לדעת ולהבחין בין הרגש להגיון. בין מה שנובע מחוויה למה שנובע מהשכל, או לפחות עומד במבחן ההיגיון.

ב.      לא מספיק לדעת זאת, צריך גם לומר זאת. לא תמיד זה אותו דבר...

ג.       להיות מודעים לבעייתיות. אני מרשה לעצמי לצטט מדברי הרב מיכי בעניין במאמרו הראשון בסדרת "האם אמונה באלוהים היא רציונלית?" (ההדגשות שלי)

אקדים ואומר שגישתי לאמונה היא רציונלית לגמרי, ובכוונתי לא לגלוש לשום מיסטיקה או טיעונים 'מעל השכל' וכדומה (בעצם אני לא ממש מבין מהם טיעונים 'מעל השכל'. טיעונים ואמונות קיימים בשכל, ולא בשום מקום אחר).

רבים טוענים שאמונה היא עניין שברגש ולא בשכל. יש שאומרים שזה משהו שמעל השכל (מה זה בכלל?). במקומות אחדים ניתן לראות טענות שאמונה אינה נוגעת לעובדות אלא לחוויות ורגשות, כלומר במדובר במשהו סובייקטיבי.

מתוך גישות כאלו ניתן להגיע למסקנה שמתפצלת לשני כיוונים שהם לכאורה מנוגדים:

1. חיזוק האמונה. אם מדובר במשהו שאינו עוסק בעובדות ולא טוען מאומה לגביהן, אזי אין להתחבט בקונפליקטים מול המדע. הבעייתיות סרה מאליה.

האמונה מקבלת כאן לגיטימציה אוטומטית, שמאפיינת מאד את עולמנו הפוסט מודרני. זהו סוג של נראטיב, או תחושה, והוא לא יותר גרוע מכל נראטיב אחר. האמונה הופכת לעמדה שלא ניתנת לתקיפה (אני לא מדבר על הינתנות להפרכה. בזה ניגע בהמשך), וכך היא פטורה מלהגן על עצמה.

2. החלשה של משמעות האמונה. אם מדובר ברגש סובייקטיבי, אזי אין כאן משהו אמתי (מעבר לפסיכולוגיה), ולכן הצהרה על אמונה אינה אלא דיווח על מצב נפשי, ולא טענה על העולם.

לפי גישה זו ניתן להניח שאין מקום לאמונה במובן העובדתי-אובייקטיבי. רגשות הם כמובן לגיטימיים, שכן הם עניינו הפרטי של המרגיש. אבל בשורה התחתונה ישנה כאן הנחה שאמונה אינה יכולה להיות משהו מבוסס, סביר, או רציונלי.

על אף שהטיעונים הללו לוקחים את האמונה לכיוונים מנוגדים, בעצם מדובר בשתי פנים של אותה מטבע. מכיוון שהאמונה מבטאת רגש סובייקטיבי ולא טענות עובדה, אזי היא לא ניתנת לתקיפה. אבל זה עצמו נובע מן העובדה שהיא לא באמת טוענת משהו.

אדם שמצהיר על אהבתו לשוקולד אינו טוען טענה משמעותית. הוא מצהיר על רגש או נטייה כלשהי שקיימת אצלו, אך אין כאן טענה על העולם במובן שעשוי (או עלול) לעורר ויכוח כלשהו.     http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4095282,00.html

ד.      שאלה הנשמעת כנקודתית אבל בעיני היא מהותית עד מאד.

האם וכיצד ניתן להבחין בין הים הגדול והסוער של החוויות המיסטיות? אתה בעצמך הבאת כמה דוגמאות ובוודאי יודע הנך כי הם טיפה מהים הגדול.

כאשר אין כלי הבחנה בין אמונה טהורה לאמונת הבל, ההבחנה הופכת להיות חסרת משמעות לחלוטין, למי שאינו חווה אישית דווקא חוויה מסוימת זו או אחרת. הבחירה הופכת להיות בין סוגי שוקולד.

כתבת, אם המיסטיקה פתוחה במידת מה לעיון ולדיון, ואני סבור כזאת, אז מדוע לא חוויה דתית בכלל?

נכון שאי אפשר לדעת בוודאות שאנו מדברים על אותם דברים, שאו שאפשר שאנו מוליכים את עצמנו שולל. אבל האפשרות שאנו טועים אינה מונעת מאתנו לשוחח, להחליף תיאורים, לנסות לחפש הגדרות, לזהות הנחות יסוד.

האם יש דרך לאנשים חושבים לדון בהעדפת חוויה אחת על רעותה?

אפשר בהחלט לעסוק בשיתוף חוויות. הכותרת צריכה להיות "עצור כאן חווים".

ציטטת את משלו של פרופסור שרפשטיין (ב"החויה המיסטית", ספר מומלץ). המיסטיקאי דומה למי שנחן בעין שלישית, אלא שאין היא קולטת רק את מה שקולטות שתי עינינו. אנו, שלא זכינו לעין כזו, לא זכינו? אולי דווקא זכינו להיות יותר מפוכחים? מסתופפים ליד שולחנו. אין לנו ברירה אלא להאזין לדבריו ולנסות להבין מה הוא בא לומר, מדוע אין לנו ברירה?  למרות שהוא עצמו יטען שהחוויות האלו סגורות בפני מי שלא חוה, והתוכן שלהן הוא "בלתי ניתן לביטוי".

דווקא המיסטיקנים טוענים בדרך כלל כי גם על מי שלא חווה בעצמו להאמין בחוויותיהם.

כתבת, לפחות חלקן היו חוויות ממש ולא חוויות מומצאות כפי שניתן לטעון לגבי חיבורים אחרים בתולדות ספרות ה"סוד" היהודית.

כאשר דנים על אירועים שהתרחשו בפועל יש הבדל דרמטי בין אם התרחשו או לא התרחשו.

לגבי חוויות מיסטיות ההבדל בין התרחשו להומצאו דק מאד אם בכלל. וכי "המצאת" החוויה פחותה "מחוויה"?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2011 12:59 לינק ישיר 

יהי,

תתייחס ברצינות ובכבוד.

שאלת מהיכי תיתי היא שאלה ראויה.

הוכחה משכנעת מהווה תשובה.

לא הבנתי את הקשר בין דעה חלוטה לשאלה רצינית. וכי מי שיש לו דעה חלוטה אינו יכול לשאול על שכנגדו? וכשנגדו פטור מלהתייחס, לפחות בינו לבין עצמו, לשאלה?

על דרוש וקבל שכר שמעת?

כתבת, ולכן חשוב מאד לנסות להסביר איך הדת יוצא מתוך ההנחה והמשמעות הפילוסופית. [כלומר טעמי המצוות. ועלינו להודות שהרמב"ם מספק תשובות גרועות מאד לשאלה הזאת]

הבעיה היא לא רק טעמי המצוות, אלא עצם החיוב בכלל ובמצוות ספציפיות אלו בפרט. וזה לפני שאנו נוגעים בדינים שאינם מוסריים לפי תפיסתנו.

חביון,

לאור דבריך, כי אין אדם משים עצמו רשע, פטור אני מלהשיבך אודות אמונתי.

אין עלי חובת הוכחה כיוון שמעולם לא העליתי בדעתו לטעון לדבר מה כתוצאה מאמונה זו או אחרת שאני אוחז בה.

יעקב,

דבריך הם על דרך דת הערפול. אם תפרט ותגדיר אוכל להתייחס.

דייר,

היו לא מעט וויכוחים.

לא היו טיעונים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2011 13:11 לינק ישיר 

מיימוני כתב:
 אני בעניותי איני מסכים למה שהם כתבו. זו לדעתי גישה שאינה מכירה בכך שהאדם הבוגר, החושב, בעל התודעה הפילוסופית, אינו מסוגל לחויה של מפגש. ותמה אני על שניהם. אולם יש להסכים שללא חויה רגשית כזו, שקל להשיגה בימי הילדות, האדם נידון לחפש אחרי האלקים קודם כל בשכלו, בכישוריו הפילוסופיים. ובדורנו, עם הנחות היסוד שלנו, זו משימה קשה, אולי בלתי אפשרית.

הרב מיימוני: רציתי להציע לך כאן יסוד ועיקר ראשון לכל הבלגן הזה מה שנקרא יחסיו של האדם עם אלוקיו,

הכלל והיסוד היא שכל אדם שהגיע לדרגה הכי גדולה לדיבור עם אלוקים והאלוקים אליו ?! חייב הוא להיות מובן לכולם כלומר אמר לו לא תרצח לא תגנוב אז כולם יבינו את דבר האלוקים אליו, 

כלומר: אף אחד לא חולק שלאיינשטיין היית מחשבה עמוקה והיגיע עם זה רחוק יותר מאחרים, אבל מרגע שהגיע לאן שהגיע בנבואתו ?!  אז כל אדם שילמד אותו יבין את נבואתו שכלית,נכון שאיינשטיין חידש זאת לראשונה, וזה נבואתו ולזכותו וכו', אבל מיד אחריו זה שכל ותו לא,

ברצוני לומר שאין מקום לומר כדברך שוהיות שיש וקיים איזה שהוא מושג של דיבור עם האלוקים ולכן אפשר וחייבים לקבל כל מי שיישקר שהיית לו כזו דיבור, ההוכחה האם היית לו דיבור או לא ?! היא אך ורק אם הוא מוכיח את תוכן הדיבור כנכונה שכלית,

במילא לא יכול ליפול לעולם נבואה אמת ולא יכול להיות קיים לעולם נבואת שקר,
בוודאי לגבי ההמון שהוא לא יודע להבחין בין נביא אמת לנביא שקר הוא יסבול מכך כמו שאנו סובלים מכת ההשקפה,

(אני אישית לא מכיר את המשל שלך אבל ברור לך שבסוף התם מצא את האלוקים בשכל ולא בנס,)

תוקן על ידי maxmen ב- 18/07/2011 13:11:43

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2011 13:11 לינק ישיר 

שאלת אז מה עדיף להאמין לכל דבר אז הנה ציטוט יפה מרבי נחמן מברסלב
"
מוטב להיות פתי המאמין לכל דבר, מאשר ספקן שאינו מאמין לדבר - אף לא לאמת.
"
זה גם די מסתדר בחיי היום יום את מי נחבב יותר את זה שנותן אמון בסביבה ובאנשים
או שמי שהוא חשדן כרוני שבודק כל דבר 10 פעמים וגם אז הוא לא שקט.

השבוע מכרתי את רכבי ומי שקנה ממני הוציא לי את המיץ בדק את האוטו בעצמו וגם נסע בו מה שסביר והגיוני.
לא הסתפק בזה ועשה לו בדיקה במכון רישוי לא הסתפק בזה ובדק אם האוטו לא מעוקל או משועבד
חקר אותי שתי וערב למה אני מוכר את הרכב האם הרכב לא עבר תאונות אתה בטוח וממי אתה קנית את הרכב
ולמה הקלומטראז' נמוך.
אתה לא מכיר אותי אבל אני יכול להעיד על עצמי שאין לי פרצוף של עבריין או נוכל עם הכל זרמתי
תבדוק מה שאתה רוצה אבל בתוכי התחיל מפלס העצבים לעלות טוב הבננו אתה רואה שאני לא מסתיר כלום
ומוכן לכל בדיקה אז למה כל החשדנות הזאת.
לא שהמקרים דומים לגמרי אבל בכל זאת יש פה הרבה מן המשותף.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2011 13:16 לינק ישיר 

לא קרב זה אל זה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2011 13:16 לינק ישיר 

דייר
לכל דבר יש את דרך הממוצע וזה הדרך הנכונה ללכת בא,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2011 13:29 לינק ישיר 

לדעתי זה כן דומה כי יש מספיק הוכחות  אבל מה שמפריע לקבל אותם זאת חשדנות וספקנות
כמו למשל טיעון המסורת.
אז מי אמר שהם היו חכמים אולי עבדו עליהם אולי הכל המצאה ואולי ואולי ואולי.
וכך כל טיעון וטיעון הרי אין סוף לשאלות ולספקות אבל בסופו של דבר צריך לתת אמון במישהו
אז למה שאני לא אתן אמון במסורת אבותיי.
התורה עצמה אומרת "כי שאל נא לימים ראשנים אשר היו לפניך למן היום אשר ברא אלהים אדם על הארץ ולמקצה השמים ועד קצה השמים הנהיה כדבר הגדול הזה או הנשמע כמהו"
כלומר תבדוק תחקור אין לי מה להסתיר.
התורה זורמת איתנו בבקשה אני לא מסתירה שום דבר
ובכל זאת ממשיכים עם החשדנות.    

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2011 13:47 לינק ישיר 

דייר,
שוב אשאל: מה היה שם?
כדי לקבל עדות צריך דבר ראשון לדעת מהי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2011 13:54 לינק ישיר 

לא הייתי שם
אבל עצם זה שזה  הספיק להחזיק את העם הזה חי וקיים עד היום באותה ארץ 
עם אותה שפה ואותה דת מוכיח שזה היה עוצמתי ביותר. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2011 16:23 לינק ישיר 

הרב מיימוני,

כתבת, יש לי כמה נקודות להעיר, וסלח לי על הביקורת האישית שעלולה להשתמע מהן.

א. יש חסרון ויתרון למי שקיבל חינוך חרדי וישיבתי. מצד אחד, זה מאד מפתח כלי חשיבה, כידוע לשנינו. מצד שני, ההיכרות עם העולם הרחב של המדע, המחקר, המתודולוגיה, נמנעת מאתנו.

מה דעתך על האפשרות שבמקביל ללימודים בישיבה קראתי פה ושם עוד כמה ספרים?

לפיכך, פעמים רבות האדם החרדי שמנסה ללמוד נושאים מדעיים, והוא בעל כשרון ויכולת (כמוך למשל) מגיע למצב שבו הוא "ממציא את הגלגל מחדש".

מעולם לא רמזתי אפילו למשהו קרוב לזה.

כך אתה מפתח מתודולוגיה חשובה ויקרת ערך של עמדה שניתן לזהות כספקנית (מסוג מסויים, כאשר יתברר). אבל אני משער שלא ידוע לך (ומהיכן תדע) שיש דיונים חכמים בנושא הזה מזה כמה אלפי שנים, והיכרות או השקעה בהיכרות עם תחומים אלו יכולה להעניק מונחים טכניים יעילים והיכרות עם עמדות, והבנה של הנחות היסוד שבתשתיתן.

1.      השערתך מוטעית. שאלתך הרטורית מהיכן תדע אף היא מוטעית.

2.      לדעתך, אולי עלי לסמוך על רוב החכמים שעסקו בנושא והגיעו למסקנות שונות לגמרי משלך.

3.      לדבריך, לרוב המחזיקים בדת בימינו אין בכלל את הכלים לבחון את מעשיהם...

בלי זה, גם האדם המוכשר ביותר יוכל לומר דברים חכמים מאד, אך השגתו עדיין לא תקיף את כל התמונה. לא את כל התמונה שיוכל לראות אדם פחות מוכשר, אך כזה שכבר למד את הנושא.

במקום לפזר רמיזות על עליונות בידע רצוי להצביע על טיעונים הנובעים מחוסר ידע ולהציג את הידע הרלוונטי.

אני משער שדברי מציגים עליונות מסוימת של בעלי הידע. זה נכון, לצערי. אני משתדל בפורום תמיד לסכם את הנאמר במחקר במידה שזה ידוע לי. כך אנסה לעשות לקמן לגישה הספקנית לסוגיה.

הנך מציג דעה חשובה, אך בהחלט לא בלעדית. יש חולקים ויש סיכוי שהם גם צודקים.

מה שאני ממליץ הוא לשים לב שדבריך, שמסכמים בחן, בהומור ובחכמה, תשובות אפשריות לשאלת היסוד "מנלן", שכל אדם ראוי לשאול, מכירים רק חלק מן התגובות, ויש תגובות עשירות יותר.

אני התייחסתי לתגובות כאן בפורום.

האם הן עונות לחלוטין? ודאי שלא! אבל עדיין יש מה ללמוד ולהכיר. בין השאר אתה עשוי לגלות כי העמדה שאתה מחזיק בה, עמדת השואל הרוצה לדעת ונזהר מפני התחייבות לשום דבר שאינו מוכח באופן בריא וברי, עמדה זו אינה "חלקה", ברורה ובריאה ונקיה מסתירות או מחולשות.

נסכם פרק זה בכך שבמקום לנפנף בידע, כל אחד יפרוס את משנתו ואת הידע עליו הוא מבססה.

ואבאר.

ב. הדברים שאכתוב כאן מפורטים בהרחבה בספר יוצא מהכלל על תולדות הספקנות, "מגמות בתולדות הספקנות" של עדי פרוש.

פרוש מספר על כמה מן המפורסמים בספקנים שהיו בעבר. סקסטוס אמפריקוס, יום, ועוד שמות שכבר שכחתי. הוא גם מבדיל בין כמה עמדות ספקניות.

לכאורה, קל מאד להיות ספקן. כל מה שצריך הוא לשאול: מנלן, ולעמוד בעקשנות על הדרישה שלא להאמין בשום דבר שאין לו ראיות ברורות.

הצגת השאלות על האמונה בכלל ועל הדת היהודית בפרט כספקנות, מאד פשטנית.

בכל מקרה ליבת גרעין הוויכוח נמצאת בנקודה עדינה מאד, לדבריך היא בכלל בתחום החוויה. כדי לא להכיר בחוויותיך הסובייקטיביות אין צורך בדווקא להיות ספקן קיצוני.

הייתי אומר יותר מכך. הצגת העמדה האתיאיסטית (אני משתמש בביטוי כהשאלה לכל הטיעונים נגד הדת) בטיעונים ספקניים נובעת בעיקר מטעמים טקטיים. זו הדרך לנסות לגרום לאדם לפקפק באמונתו העיוורת. העמדה אינה נשענת כלל על ספקנות קיצונית, אלא על בחינת הדברים כהווייתן.

הבעיה היא שאם מפנים אותה דרישה כלפי הספקן עצמו, הוא מגלה שהוא עצמו נשאר בלי הרבה דברים ברורים ומובחנים כפי שאולי האמין.

ממש לא.

יש דרך לצאת מן המבוך, אבל לכל דרך יש מחיר. מחיר לוגי ומחיר נפשי.

מה דעתך על האפשרות כי אולי אין דרך והמבוך הוא מצב מהותי?

הספקן יכול לשאול: איך אני יודע שהטקסטים ההיסטוריים הם אמתיים? הרי עלי למסור נפשי עליהם. (בשני מובנים חשובים. גם אם אדרש נניח לעבוד עבודה זרה, עלי למסור נפשי ולא לעשות זאת. כלומר לתת את חיי. שנית, אני מעצב את חיי לפי הדגמים שהטקסטים מציעים בפני. מדוע שאבחר דווקא בדרך זו.

ניתן לענות לו: וכי שאר המדעים בטוחים יותר, ודאיים יותר? האם תוכל להוכיח שמחר תזרח השמש?

זו השאלה המפורסמת של יום, שאלת האינדוקציה. (בקצרה, זה שעד היום זרחה השמש רק מראה שהעבר הרחוק גילה על העבר הקרוב, עד אתמול. אבל איך עוברים מן העבר בכללו אל העתיד? שום דבר אינו יכול להוות ראיה!

השאלה הזו עוררה את קאנט לבנות את הפילוסופיה שלו, שאמנם לא ענתה על השאלה, אבל שינתה את פני העולם. השאלה הזו עוררה את המדענים של היום להודות שבעצם הם רק מציעים תיאוריות אפשריות ולא ודאיות.

זה אומר שגם המדע שלנו אינו בהכרח נכון. זה אפילו לא "ידוע" (במובן החזק של ידיעה שייתכן כנראה מבקש) שהוא עובד. נתון רק שהוא עבד עד היום ואנו מצפים שהוא ימשיך לעבוד.

למעשה, אפשר לטעון, וכך טענו כמובן, שזו שאלת סרק. הרי כולנו יודעים שהמדע עובד. אבל זו הנקודה. למה? האם אנו מאמינים כי זה הכרח פסיכולוגי (יום), או שזה הדבר הטוב ביותר שיש לנו (רוב הפילוסופים של המדע)? או שיש תשובות אפילו פחות ברורות והרבה יותר מסובכות ופחות אינטואיטיביות?

מה אתה מציע? שאטיח בכוונה כלי זכוכית יקרים לקרקע, בגלל שאלה פילוסופית זו או אחרת?

אינני מזלזל בשאלות, אבל מה לעשות, יש לנו ניסיון וזו הדרך הטבה ביותר לפעול לפיה.

היא לא גובה שום מחיר מעשי.

ברמה הפילוסופית אשמח לדון בכך עד אין סוף.

ועדיין לא גמרנו את רשימת השאלות הקשות לספקן.

האם אתה יודע שאתה קיים? מה תוכל לומר על עצמך בוודאות?

הספקן ייאלץ להגיע לכך שהוא רק יכול להשמיע את טענתו של דקארט. "אני חושב אז אני קיים". אבל אותו יש חושב חייב להצטמצם לאותה מחשבה של קיום בלבד. השאר הוא זיכרון, וזיכרון אינו ניתן להוכחה.

ואם הספקן ירצה לטעון שהזיכרון שלו אמין, זו כבר בעיה. הוא מתחיל לחזור אל המציאות, אל העולם, לאשר דברים מסוימים כנכונים למרות שאין עליהם תשובה מוחלטת.

מה כל זה משנה מבחינה מעשית?

נגיד שכל חיי הם חלום ארוך, אז מה? כל זמן שאין מעירים אותי ואין לי דרך להעיר את עצמי אני ממשיך לחלום וליהנות מהחיים, סליחה, מהחלום.

למעשה, כפי שמראה פרוש בספרו, הספקן אפילו אינו יכול לטעון את טענתו האהובה "שום דבר לא ידוע" ו"הכל מסופק". הוא יכול, אם הוא רוצה להיות עקבי (וזו הדרישה האחרונה שנותרה לנו כפילוסופים) עליו לטעון שעד כמה שהוא מאמין ומסיק מן הנתונים, אין שום דבר ודאי...

אכן. ולכן?

כל דבריו הם שעשוע פילוסופי גרידא אלא אם כן תוכל להצביע על מסקנה מעשית או תודעתית שעלינו להסיק מכך שכך הידע שלנו הוא בסך הכול השערה.

נלך עם זה עד הסוף. איננו יודעים באמת כלום. האם זה טיעון לטובת הדת? ההפך הוא הנכון.

איזה חוסר עקביות יש בלהתנהג כמיטב הידיעה האפשרית? האם העובדה שידיעתנו לוקה בחסר מחייבת לאמץ אוטומטית כל תזה שעלתה על דעתו של מישהו?

ג. הספקן יכול לטעון שזה בדיוק המצב שלנו בעולם ואין ברירה אחרת. זו עמדה עקבית. וכיון שצריך לבחור במשהו, הוא בוחר. בערכים, בדת השכונה, בלעשות דווקא, בלמרוד, בלהפוך לפילוסוף או פרופסור לפילוסופיה, או לפתוח פורום... אבל אם ירצה להצדיק את בחירתו, כאן הוא כבר מתחיל להסתבך. עליו לתת העדפה לדרכים מסוימות בלי שיש להן הצדקה מוחלטת.

כשל לוגי. אתה הולך שלב ושלב ולפתע מסיק מסקנה שאינה נובעת כלל מהשלבים הקודמים.

אם נאמץ במלואה את תזת הספקנות הקיצונית אותה מציגים הטוענים לאמונה כתרגיל הפוך על הפוך, מה מונע מעמנו להתנהג בפועל לפי מיטב הידיעה ולוותר על מה שלא מוכח ולא ידוע?

הצבע על דבר אחד! לא נוח, לא הגיוני ולא כדאי בהתנהגות של הספקן הקיצוני.

הוא עושה מה שהוא מוצא לנכון בהתבסס על הידע החלקי מאד הקיים בידו. הידע מונע ממנו תקלות ואסונות ומאפשר לו לנצל את הטכנולוגיה. הא ותו לא.

היכן הסתירה?

ומאי חזית?

לא חזית.

מה שלא מוכח לא רלוונטי. דת השכונה לא רלוונטית. כל שאר הבחירות שהצגת הן העדפות אישיות נעדרות משמעות פילוסופית.

ד. הספקן גם צריך לזכור שהוא עצמו יודע רק מה שהוא יודע ומכיר את חוויותיו. אין הוא רשאי לשלול טענות של אחרים מכוח מה שהוא אינו מכיר את הדברים שעליהם הם מדווחים. כל זאת אם הוא עקבי. לפיכך, הוא ייקלע למצב שבו יש שיחה שבה הוא יכול רק להיות האדם הגס והתובעני שטוען שאחרים אינם יודעים על מה הם מדברים ורק הוא כן.

אם אתה מתכוון לשיחה על סוג השוקולד המועדף אין לי אלא להסכים.

בכל מה שקשור להגיון הספקן אינו גס ותובעני, אלא הגיוני וריאלי.

ונניח שכן. אז כדי לא להיות גס ותובעני יש לאמץ אמונה? איזה בדיוק? בכל מה שנבחר נישאר גסים ותובעניים כלפי חוויות כל האמונות האחרות.

כיון שאני מוצא את עצמי במצב דומה לשל הספקן (כפי שכתבתי כבר בראשית הפורום, עמדתי הבסיסית היא ספקנית...), אני מכיר את המצב הזה, ויש לי סימפטיה לספקנים. אבל אני גם מכיר את התשובה הנאה שכתב עבורם ר' נחמן מברסלב, ושביאר היטב מאד לדעתי הרב עדין שטיינזלץ. כל זאת בספר "ששה סיפורים של ר' נחמן מברסלב". הספר תמיד הומלץ על ידי ולקראת שבוע הספר הוא יצא בהדפסה מחודשת. כדאי מאד.

בדיון על הסיפור "החכם והתם" מסביר שטיינזלץ את ר' נחמן המציג שתי גישות. הגישה הספקנית המגולמת בידי החכם, שספקותיו מובילים אותו לפקפקנות רגשית, עד שהוא מגיע למסקנה שאין מלך וכל מי שמאמין במלך הולך אחרי הסיפורים שלא הוכחו. ואילו התם, שמתחיל כאדם שמוכן להאמין בכל, מפתח רגישות וחכמה להבדיל בין אמת לשקר, אך הוא זוכה ליותר מזה. הוא זוכה למפגש עם המלך. כאשר בסוף הסיפור הוא ייפגש עם הספקן החכם, והלה ישאל אותו: וכי ראית את המלך, התם יענה לו: כן. ויוסיף: ראה שאני הגעתי למקומך (כלומר למדתי את כל החכמה שלך) אבל אתה לא הגעת למקומי. לא זכית לצאת מן הספקנות.

השאלה פשוטה מאד. האם בפועל יש מלך או אין. כאן טמון הכשל הלוגי בטיעונו של רבינו.

אולי רבינו היה מודע לכך, אך השתמש בתרגיל פסיכולוגי. בסיפור ברור שיש מלך רק החכם לא מכיר בו.

במציאות, הדיון הוא האם יש מלך?

מה הסיפור תורם לדיון הזה?

הספקן יכול להמשיך לטעון שהתם שוגה באשליות. או שמה שהתם מדבר עליו הוא בלתי ניתן לשיחה בין אנשים שמותרם מן הבהמה במחשבה. אבל חוששני שהפעם ר' נחמן צודק. אם ניתן לפגוש את המלך, גם ניתן לספר על זה. ולמעשה, מי שהתחנך בדרך החרדית, סבורני שבדרך כלל היו לו מפגשים כאלו, ברמה מסוימת, כבר בילדותו. אלא שאדם עלול לשכוח, או לזלזל במה שהתגלה לו באותן חוויות ראשוניות...

כל מי שזכה לגדול בבית חרדי או אפילו דתי, היו לו חוויות של מפגש. אמנם לא של התגלות, אבל של דיאלוג של תפילה בכוונה, של תחושה שה' מקשיב ואוהב אותו, של השגחה פרטית. זה לא קורה כל יום, אבל זה קורה.

אתה מערבב בין "לפגוש את המלך" לבין "מפגשים חווייתיים".

החוויה הזאת משותפת  לכל מאמיני האמת, ההבל והאלילים כאחד.

יש סיבה לכך שהחוויות הן בילדות?

.ר' נחמן מסיים את הסיפור בנימה פסימית. התרופה היחידה לספקן החכם היא לסבול עד שהסבל ינפץ את האשליה שלו ויפתח אותו לחוויה חדשה. זה נראה מתנשא, מצער, מעליב. האם לא עדיף לדבר עם החכם ולפרוש בפניו את המלכות שמקיפה אותו ושבתוכה הוא חי?

אולי הוא ידע בעמקי לבו כי המשימה בלתי אפשרית?

אבל לשם כך עליו להיות מוכן לחוות וללכת אחרי מה שאינו "יכיח באופן מוחלט" לפי מה שהוא מכיר במצבו הנוכחי.

מה עושים?

יש כמה תשובות, אבל עייפתי מלסכמן וגם איני בטוח שאוכל לסכם אותן יפה כמו ייתכן בראשית האשכול...

לא אמרת כלום.

כפי שבעצמך שאלת, מה עושים?

נשארה שאלה: גם לפי שיטתי הראיתי כיצד מגלים את האלוקים שהינו שומע תפילה ואוהב משפט וחסד.

מנין לך שהוא שומע תפילה? לדעתך יש להעמיד זאת לבחינה או די בתחושה המשותפת לכל הדתות ולעובדי האלילים?

מנין לך שהוא אוהב משפט וחסד? מכך ש"הראות בעולם משפט מעוקל" (לשון רמב"ן בהקדמה לפירוש איוב). לא איזיל כרוכלא למנות את כל הדברים הנוראים המתבצעים בידי שמיים כל רגע. ילדים בעלי מומים קשים ועוד ועוד. מבלי להתייחס לפשעים בידי אדם.

אבל היכן האלוקים היהודי שנתן תורה? עלי לענות גם על שאלה זו.

אכן כל דבריך בכוחם להצדיק כל סוג דעה או רעיון או תזה על החיים והעולם.

לפי מה אנו אמורים להחליט על הדרך הנכונה?

חזרנו לדת השכונה?       

לסיכום.

1.      גם טענת חוסר ידע זקוקה לביסוס...

2.      אני משתמש בכוונה בשפה מובנת לכול. טיעון טוב צריך להיות מוסבר גם בלשון פשוטה וברורה.

3.      בהפוך על הפוך אתה טוען כי הכול ספק ובכך אתה מנסה להשמיט את הקרקע מתחת לשימוש בהגיון.

הטיעון כושל, הן משום שיש לא מעט דברים עליהן ניתן לסמוך בפועל מניסיון והן משום שגם לשיטתך המסקנה היא או לא להאמין בכלום, או להאמין בהכול. על בסיס מה אתה מבצע את הסלקציה.

4.      ההסתמכות על חוויה נקלעת לאותה סמטה בעייתית. על איזה חוויה? על חווייתו של מי?

בעצם, כל אמונה, הזויה ככל שתהיה יכולה לעשות שימוש לטובתה בכל הטיעונים שלך.

ומה עם האל הדתי יהודי דווקא, בכך גם אתה מודה שלא נגעת.

5.      מה עם כל הכשלים הפילוסופיים באל מתערב ושומע תפילה.

אגב, כאן אני דווקא סבור שאין סיבה שאלוהים לא יהיה גשמי ממש. מבחינת כל "ההוכחות" לקיומו די שהוא יהיה יותר גדול וחזק מכולנו. הרצון שהוא יהיה חף מחולשות ושינויים הוא יותר משאלת לב רומנטית מאשר הכרח פילוסופי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2011 16:36 לינק ישיר 

הרב המיימוני!!! ומדוע זאת איננו זוכים למשנתו הסדורה של רבינו בנושא זה???

הי-למה קל לך כל כך להרוות צמאונינו בעניני קבלה, וקשה כל כך בענינים חשובים פי כמה???

אנא, כתוב נא משנתך שלך בצורה מסודרת, ונלמדה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2011 19:32 לינק ישיר 

ייתכן כתב:

יהי,

תתייחס ברצינות ובכבוד.

שאלת מהיכי תיתי היא שאלה ראויה.

הוכחה משכנעת מהווה תשובה.

לא הבנתי את הקשר בין דעה חלוטה לשאלה רצינית. וכי מי שיש לו דעה חלוטה אינו יכול לשאול על שכנגדו? וכשנגדו פטור מלהתייחס, לפחות בינו לבין עצמו, לשאלה?

על דרוש וקבל שכר שמעת?

כתבת, ולכן חשוב מאד לנסות להסביר איך הדת יוצא מתוך ההנחה והמשמעות הפילוסופית. [כלומר טעמי המצוות. ועלינו להודות שהרמב"ם מספק תשובות גרועות מאד לשאלה הזאת]

הבעיה היא לא רק טעמי המצוות, אלא עצם החיוב בכלל ובמצוות ספציפיות אלו בפרט. וזה לפני שאנו נוגעים בדינים שאינם מוסריים לפי תפיסתנו.

ייתכן
מהיכי תיתי היא שאלה ראויה אבל לא שאלה מאד חכמה שצריך להיות איזה חכם הדור להבינה ולהציגה בשמונה עשרה דרכים . 

אני לא מדבר ברמה פילוסופית אלא ברמה מעשית. אתה כבר החלטת את דעתך בכל הנושאים האלה, אז למה אתה מטריח את עצמך ואותנו שוב ושוב באותם שאלות [כשאתה יודע מראש שום תשובה לא תספק אותך. על אף שלדעתי לפחות ניתנים כאן כמה כיווני חשיבה שיכולים להיות תשובה] 
השאלה הוא עליך. ועל זה לא השבת. 
דיון שייך רק כשיש נכונות לשמוע ולקבל. מכיון שדעתך חלוטה  אז אין כאן דיון אמיתי כלל.

האם באמת אתה עושה כל זאת בשביל לקבל שכר? אתה מאמין בשכר ועונש? [כי אז הגענו לטענת יעקב] 

מה שכתבת היא היא בעיית טעמי המצוות, לא משנה באיזה מילים תכתוב אותה. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2011 20:19 לינק ישיר 

מיימוני (ההערה על הרמב"ם),

מאיפה הרמב"ם יודע את מה שהוא כותב? תנחש...

לך יש היגיון, וידיעות - קראת ספרי פסיכולוגיה מודרנית, ואת קאנט...

אבל הרמב"ם, מה כבר הוא יודע? רק "בא לשכנע את המשוכנעים", כלשונך...

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-19/7/2011 13:50 לינק ישיר 

יהי,

כתבת, מהיכי תיתי היא שאלה ראויה אבל לא שאלה מאד חכמה שצריך להיות איזה חכם הדור להבינה ולהציגה בשמונה עשרה דרכים .

עובדה כי למרות השאלה הכה בסיסית ופשוטה, רבים כל כך מתקשים להבינה, או מתפתלים בכל דרך אפשרית לחמוק ממסקנותיה.

אני לא מדבר ברמה פילוסופית אלא ברמה מעשית. אתה כבר החלטת את דעתך בכל הנושאים האלה, אז למה אתה מטריח את עצמך ואותנו שוב ושוב באותם שאלות.

אם קריאת הדברים לטורח בשבילך באפשרותך לדלג עליהם. שכרי לא יפגע.

[כשאתה יודע מראש שום תשובה לא תספק אותך

זכותך לחשוב כך. אין טעם שתקבע זאת עבורי.

על אף שלדעתי לפחות ניתנים כאן כמה כיווני חשיבה שיכולים להיות תשובה]

על זה בדיוק אני מדבר. על ההנחה כי רק צריך למצוא את התשובה ועל ההסתפקות בכיוונים שיכולים להיות תשובה.

השאלה הוא עליך. ועל זה לא השבת.

אם אתה כבר גולש לשאלה אישית, אני מרשה גם לעצמי.

אני מתרשם כי אתה עוסק בקבלה וקרוב קצת גם לר' נחמן.

אין לי מושג אם אתה מרקע חרדי או אחר.

כמי שלכאורה מבין את השאלות, הסתירות, הפרדוקסים, שנוסחו לעתים על ידך באופן שהיה לי מה ללמוד, מה גורם לך להישאר בתוך הקופסא.

זו השאלה המטרידה אותי. לא הצלחתי לפצח את הקוד של אנשים המבינים בעצם את כל העניין אך נצמדים למה שחונכו עליו ועושים שמיניות אינטלקטואליות באוויר להצדיק את מה שאם הם היו בודקים אותו מהשורש מעולם לא היו מזדהים או מבינים אותו.

דיון שייך רק כשיש נכונות לשמוע ולקבל. מכיוון שדעתך חלוטה אז אין כאן דיון אמתי כלל.

כאמור, אני לגמרי פטוח לכל טיעון ובימי חלדי שיניתי דעה לכאן ולכאן גם בנושאים מהותיים. אני כל הזמן לומד ומשתנה. לעתים, מה שנתפס אצלי בעבר כהתקדמות, נתפס אצלי כיום כנסיגה וכן להיפך.

מלבד זאת, רוב הדיונים בעולם מתקיימים בין בעלי דעות קוטביות. להגדיל תורה ולהאדיר.

האם באמת אתה עושה כל זאת בשביל לקבל שכר?

אני מקבל כסף על כל אשכול ותגובה...

התכוונתי לרעיון, לא לשכר בפועל.

אתה מאמין בשכר ועונש? [כי אז הגענו לטענת יעקב]

עניתי כבר ליעקב, כי אם אדם מאמין במשהו, אך מבין שזו אמונתו הפרטית, שאינה מחייבת אף אחד (כולל את ילדיו) חוץ ממנו, אין עליו חובת הוכחה.

לעצם העניין, גם אתה יודע כי עד כמה שאפשר לדעת אין שכר ועונש לא בזה ולא בבא.

מה שכתבת היא היא בעיית טעמי המצוות, לא משנה באיזה מילים תכתוב אותה.

זו לא אותה בעיה.

מצוות חסרות טעם, אין טעם בקיומן. מצוות עם טעם, יש טעם בקיומן.

עדיין זה לא מחייב כל אחד. בדרך כלל יש גם לא מעט חלופות להגיע לאותה מטרה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > דע מה שתשיב
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 ... 10 11 12 לדף הבא סך הכל 12 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.