שלום לכם ידידי היקרים חברי פורום 'לשמוע אל הרינה ואל התפילה'
כולנו מכירים ומוקירים את החזן שלום כץ, כולנו מדקלמים את יצירותיו 'ועל ידי עבדיך' ו'והאר עינינו' וכולנו נהנים להקשיב ליצירות אלו ומתמוגגים מהם
אינני יודע אם הוא גם הלחין את היצירות הללו או שהוא רק זכה לפרסמם, וכידוע כמעט אין בעל תפילה שיוכל לפספס ולא לבצע את 'ועל ידי עבדיך' בתפילת מוסף של ראש השנה, זה כעין 'יהרג ואל יעבור'
לפני כשבועיים השמיע דוקטור מרדכי סובול בתוכניתו 'לפני התיבה' אשר ברדיו קול-חי את החזן שלום כץ מבצע ללא הצלחה את יצירתו של אייזנשטט על 'ובדברי קדשך' ולאחר שהשמיע את ביצועו הכושל של כץ בחר להשמיע ביצוע מוצלח ומעניין של החזן משה קוסוביצקי,
כבר זמן רב אני תוהה מי היה ומה היה החזן שלום כץ, האם הוא היה חזן גדול וכל יצירותיו ברוכות, או שמא רק שני יצירות אלו...
לא התעצלתי וחקרתי בדקתי בכמה מתקליטיו של החזן שלום כץ ומצאתי שרוב ביצועיו ויצירותיו משעממות וללא טעם, כן כן מה שעיניכם רואות : משעממות וללא טעם.
וכאן באה שאלתי הגדולה אליכם המבינים והמלומדים הגדולים, מי היה החזן שלום כץ ומה היתה גדולתו ?
אני משער שהבעיה היא בהבנתי ושהחזן שלום כץ גדול היה, רק לתומי פורס אני את ההתלבטות שרצה במוחי לגבי חזן יקר זה,
מחכה לעזרתכם
ידידכם צבי
נשלח ב-18/7/2011 21:34
מעניין לגלות שיש עוד מי שלוקח את הדברים שנאמרים או מושמעים בתוכנית זו ברצינות. מסתבר שלא יצא לך להאזין לתפילותיו של החזן שלום כץ ז"ל - אחרת לא היית מעז להעלות על הכתב כעין זה. אגב, איזה חזן היה משה קוסביצקי? אתה מכיר לחנים שלו?
נשלח ב-19/7/2011 00:11
שלום לילה טוב וצום מועיל וקל לך קורא ומגיב יקר
שמעתי גם שמעתי הקלטות מתפילות מהחזן שלום כץ, אין לי שמץ של ספק שלחזן כץ היתה אמירה יוצאת מן הכלל ורגש רב ובכללותו הוא היה חזן טוב, אבל וזהו אבל גדול: היה לו נטיה למרוח את הקטעים וליבשם ועל זה היתה שאלתי, כפי שכתבתי אני בור ועם הארץ וכל אשר רציתי הוא לקבל את חוות דעתכם בנושא.
אין לי טענה על שלא היה מלחין וגם לא כתבתי על כך, ועם כל הכבוד לכבודך איני מסכים איתך בנוגע לדעתך לגבי התוכנית, דוקטור מרדכי סובול בעל ידע עצום ורב ובעל הבנה עמוקה בחזנות
שיבנה בית המקדש במהרה בימינו
ידידכם צבי
נשלח ב-19/7/2011 09:48
מאחר ויורה אתה לכל עבר שמא תפגע גם במטרה אזי אנסה לענות איכשהו על כל סעיף כהבנתי: א. האם כל היצירות של יוסלה רוזנבלט לטעמך? ושל זבולון קברטין? ושל פינציק? מסתבר שלא כל חזן מלחין חשב לקלוע לטעם הקהל אלא להוציא אל הפועל ולתקליט את טעמו בפירוש טקסט התפילה. להבדיל מימינו שבו כל חזן נכנע לקהל הן בבחירת הרפרטואר והן בסולם הביצוע, עיין בעשרות אלבומי החזנות שיצאו בעשור האחרון ותווכח. בין היתר סיבה זו היא זו שגורמת לעולם החזנות להימצא בשפל שטרם היה כמוהו. ב. היכן כתבתי על הבנה בחזנות ועל ידע? מה שמושמע בתוכנית הרי הוא בגדר סיפורי הסבתא והלוקשים של לפני חמישים שנה. אם גם ניסוח זה לא יעזור לך אזי אני מרים ידיים לעת עתה בנושא זה. ג. כפי שכבר אתה יכול להסיק אני לא מקשיב לתוכניות אלו ולכן אין לי מושג על איזה ובדברי קדשך של אייזנשטט אתה מדבר? לי ידוע על ובדברי קדשך שהקליט החזן משה קוסביצקי עוד בוילנא ולשם טרם הגיע לאוזניו יצירותיו של מנצח בית הכנסת ברח' טלומצקה בורשא. הלחן שאני מכיר מקוסביצקי וכפי שהושר מפיו עוד רבות במשך השנים הוא משל אהרן אלפנד מוילנא. ד. בהמשך להנ"ל, מדוע ולפי הבנתך הביצוע של החזן כץ הוא כושל? ובאם הוא כושל אז מדוע נותנים במה פומבית לבייש את החזן? רק כאן בפורום יש בעיה לומר את האמת?.
נשלח ב-19/7/2011 10:42
לדעתי שלום כץ הוא חזן ענק, אין חזנים כמוהו היום, וזהו כשל בעצמו לומר שביצועו ל"ובדברי קדשך" כושל.
נכון, יש לו סגנון מסטיק לפעמים, כמו גם דוד קוסוביצקי, אבל אפשר לעבור לקטע אחר, כל אחד וטעמו
אבל שלום כץ?! אין כמו ה"אל מלא רחמים" שלו, "אב הרחמים", "ועל ידי עבדיך" ועוד.. וזה שסובול טען בתכניתו שזה מבוצע ללא הצלחה, על זה נאמר בשפה הערבית: האט אער גיזאקט!!!
נשלח ב-19/7/2011 11:47
דווקא הביצוע של שלום כץ מצא יותר חן בעיני מהביצוע השני שהובא בתכנית
נשלח ב-19/7/2011 13:36
מסכים בכל לב עם 'עוד_1' (זה נכון שזה אולי סגנון יותר מדי 'מסטיקי', אבל הפסדו תמיד יוצא בשכרו...)
גם צריך לזכור ששלום כץ היה ניצול שואה, ואין ספק ששומעים זאת בביצועיו השונים (א-ל מלא רחמים על קדושי השואה, אב הרחמים הגדול ועוד).
ישנם עוד לפחות שני חזנים גדולים שהייתי שם באותה 'קטגוריה' בה נמצא שלום כץ: משה טאובה (מפיטסבורג) ויעקב קוסביצקי (כן כן, בשבילי בסקאלה הוא יותר קרוב לשלום כץ מאשר לאחיו, משה ודוד!)
אני זכיתי לשמוע את החזן כ"ץ ע"ה פעמיים בצעירותי. אכן הם היו חוויות מיוחדות
נשלח ב-19/7/2011 22:16
שלום רב לכם ידידי חברי פורום ׳לשמוע אל הרינה ואל התפילה׳
אני שמח עד למאוד שהצלחתי לעורר ענין, גם אם זה בא על חשבון עדינות מילולית מצידי וכל אשר כתבתי בתקיפות היה כדי לעורר ענין,
לצערי לא הצלחתם לשנות את דעתי, קראתי בשקיקה ובעיון את תגובותיכם וקיבלתי הרושם שאני טועה אך כשהקשבתי שוב לחזן שלום כץ חזרתי לסורי,
סך הכל מדובר בענין של טעם אישי, אחד אוהב מיץ תפוזים והשני אינו אוהב זה מצוי בכל תחום, לצערי אני לא מתחבר לחזן שלום כץ והתחושה שאני מקבל כשאני מקשיב לו היא חוסר נוחות ומסטיק, מה שלא קורה לי לעולם לא אצל גלנץ לא אצל גנשוף ולא אצל רוזנבלט ואחרים,
אומרים שחכם יודע לתמצת דרשה שלמה למשפט ורטוריקן יודע להפוך משפט קצר לדרשה, אבל בשביל זה צריך להיות רטוריקן טוב, וכאלו היו חזנים רבים ולטעמי כץ לא היה מאלה והוא נוטה היה לקחת קטעי חזנות ולהכניס את סגנונו ולמרוח את היצירה ללא מטרה תוך כדי איבוד האפקט.
בכדי שתבינו אותי הייתי ממליץ להקשיב לרצה של שלוסברג לשיבנה של שור ולכל קטע שיש עוד חזן שמבצע אותו ולאחר מכן תשוו בין השניים,
ואם כבר הזכיר אחד החברים את יצירתו של שור על אב הרחמים בביצועו של שלום כץ, לדעתי מדובר בביצוע שקשה לומר עליו שהוא קרוב למיוחדות של המקור,
הזכירו גם את החזן יעקב קוסוביצקי שהיה מבחינת אמירה קרוב מאוד לשלום כץ אך מבחינת ביצוע היה רחוק מאוד לכיוון מעלה.
בידידות ובהערכה צבי
נשלח ב-20/7/2011 05:29
יש קסטה של שלום כץ מבצע פרקים מתפילת ליל-שבת. כדאי מאוד להקשיב לקסטה הזאת. מי ששומע אותה לא יכול להתעלם מכמה ששלום כץ היה חזן גדול.
נשלח ב-28/7/2011 01:21
לקוראומגיב
כתבת
כפי שכבר אתה יכול להסיק אני לא מקשיב לתוכניות אלו ולכן אין לי מושג על איזה ובדברי קדשך של אייזנשטט אתה מדבר? לי ידוע על ובדברי קדשך שהקליט החזן משה קוסביצקי עוד בוילנא ולשם טרם הגיע לאוזניו יצירותיו של מנצח בית הכנסת ברח' טלומצקה בורשא ע"כ
סליחה אבל משה הוקליט (לפני השואה) אך ורק ב"ווארשא" ביחד עם אייזנשטאט. גם כתוב על התקליט.
נשלח ב-28/7/2011 04:45
לענ"ד הבעיה האמיתית והרצינית ביותר של חזני העבר, למרות שרבים מהם נחשבים לענקי החזנות, היא אחת מבחינה עקרונית.
הם לא ביצעו את היצירות בעיבודים ובגיבוי מוזיקלי ומקהלתי של מפיקי ו/או מעבדי דורנו . . .
נשלח ב-28/7/2011 13:41
בקשר להערתו של ארבל 45, קראתי פעם שהוגו וייסגל , מנצח המקהלה של בית כנסת של "חיזוק אמונה" שליווה את החזן כץ בתקליט של תפילת ערב יום הכיפורים היה נחשב מוסיקאי מקצועי .
יחד אם זאת אני מניח בדרך כלל לחזנים של היום יש חינוך מוסיקאלי יותר טוב מחזני העבר
נשלח ב-28/7/2011 14:26
כהןתאומים
קטונתי מלהביע דעתי מי מהחזנים היה לו חינוך מוזיקלי טוב יותר, חזני העבר או חזני דורנו.
אך דבר שלא ניתן להתעלם ממנו הוא כי מרבית חזני דורנו מבצעים את יצירות חזני העבר אבל לא בטוח שחזני העבר אינם מתהפכים בקברם לשמע חלק מהעיבודים שעשו ליצירותיהם ופעמים רבות נשאר רק זכר לחורבן של היצירה המקורית.
נשלח ב-28/7/2011 14:34
ארבל 45 כתב לענ"ד הבעיה האמיתית והרצינית ביותר של חזני העבר, למרות שרבים מהם נחשבים לענקי החזנות, היא אחת מבחינה עקרונית.
הם לא ביצעו את היצירות בעיבודים ובגיבוי מוזיקלי ומקהלתי של מפיקי ו/או מעבדי דורנו
לענ"ד הבעיה הפוכה חזני דורנו - עם יוצאים מהכלל - מנסים להביא את "היכל התרבות" לבית הכנסת והופכים את התפילה לקונצרט.חזנים כמו שלום כץ שהקליטו את תפילות השבת עם מנצחים כמו סיימור זילברמינץ לא באו ללמדנו כזה ראה וקדש,אלא באו לתת לנו קטעי תפילה איתם לגוון את התפילה ולתת כל שבת יצירה שעדיין לא מוכרת. תפילתו של החזן שלום כ"ץ , חניך האסכולה המזרח ארופאית, לו היתה לנו הקלטה חיה מתפילותיו,היתה נשמעת מעניינת ומסקרנת,עם מנצחים כמו זילברמינץ וקטעים שהלחין נאומבורג (בסט שלשת התקליטים של תפילות השבת) ועד לתפילה עם המנצח אבא יוסף וייסגל האמון על הנוסח הייקי. חזן כמו שלום כ"ץ לא היה עובר היום את המבחן בשבתות החזנות בפתח תקוה.הוא לא היה גומר את התפילה בחצות היום,הוא לא היה חוזר על הרפרטואר שהחזנים שקדמו לו ביצעו (כמה פעמים בשנה אפשר לחזור ולשמוע את "השיר שהלויים"),אלא היה שם דגש על קטעים אחרים.