|
|
| נשלח ב-31/7/2011 18:39 |
|
| |
פרוטגורס, אלוהים מצַווה יכול עקרונית, אם כי אינו מוכרח, לחייב ללא הגיון אלא על ידי שכר ועונש. שותפי, פרשת אינטואיטיבית? מטפחת, אינני יודע מי הם אותם חילונים שאתה מכיר. אני מניח כי רובם גם מאמינים באלוהים. המון העם, כולל המשכילים, בדרך כלל רחוקים מחשיבה פילוסופית. במקרה (או בהשגחה פרטית) בלינק שהביא הרב ספרן במדף הספרים יש התייחסות לשאלת מקור המוסר. http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?whichpage=26&topic_id=426378&forum_id=1364 אני גם לא מסכים עם ההגדרה מאמינים במוסר קאנטיאני. הם אולי מזדהים עמו, מאמצים אותו כדרך חיים. הם אינם מאמינים בו, כישות חיצונית הכפויה עליהם. מוסר תועלתני אין פירושו חישוב מקומי טקטי של רווח והפסד, אלא אסטרטגיית הישרדות נוקשה שאינה מאפשרת חריגות כלשהן. מוסר זה קשיח ו"מוסרי" לא פחות ואולי אף יותר ממוסר "אידיאולוגי". באופן אישי אני בהחלט מזדהה עם המוסר האינטואיטיבי. במקביל אני מודע למוגבלותה של כל תזה המבוססת על אינטואיציה. כפיית כללי מוסר על הזולת מתאפשרת על ידי הטיעון התועלתי. טענתי העיקרית היא כי בהחלט יש סיבה לא לרצוח גם ללא אמונה באלוהים וכי קבלת המוסר האינטואיטיבי ברמה האישית ואפילו בשיח הציבורי, אינה גוררת בהכרח קבלת כל אינטואיציה, בוודאי לא קבלה מחייבת. אינני מבין מדוע אתה סבור כי אולי זה סיבה טובה לכפיית האמונה על הבריות בכוח או במרמה (ודאי לשיטת אלו - כדוגמת פרזנט ויתכן - שתומכים במוסר תועלתני בלבד). מה רע בחינוך למוסריות ובמערכת אכיפת החוק? הרב מיכי, כתבת, אתה כמובן יכול לטעון שלפי זה יכול מישהו לטעון שיש חובה לשמוע בקול קופסת הנעליים שלידי, אבל לי זה נשמע הזוי. לעומת זאת, מושג האלוקים מכיל בתוכו את המחוייבות לשמוע בקולו, מעצם הגדרתו. מדוע קופסת נעליים אינה מכילה "את המחויבות לשמוע בקולה מעצם הגדרתה? מדוע זה נשמע הזוי? כי אין דת הדוגלת בזה? כמאמר הידוע, כי הזיה פרטית נחשבת שגעון והזיה קולקטיבית מכונה דת? הטיעון כי משהו מכריח משהו "מעצם הגדרתו" אינו מתחום הפילוסופיה. וכי על ידי המצאת מונחים "המכריחים מעצם הגדרתם" נגזר באמת הכרח למשהו? כוחן של מילים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2011 19:19 |
|
| |
ייתכן, אביא לך דוגמא, שאולי תיראה לך מופרזת, אבל לדעתי היא לא רחוקה. בא אדם וטוען כלפיך שאמנם אתה רואה מול עיניך קיר, אבל זה אומר מאומה. הוא חווה במעמקי ליבו שמה שעומד מולך הוא עץ. ואז הוא שואל אותך: מדוע להניח שמה שרואים אכן נמצא שם? בה במידה אפשר להניח שמה שחווים במעמקי ליבנו, או קוראים בקובץ איגרות הרבי מלובביץ הוא שנמצא שם. אני לא חושב שאפשר להביא לאדם כזה נימוק נוסף פרט לטענה שמעצם טיבה של ראייה יוצא שהיא משקפת את מה שעומד מול האדם שרואה. הוא כמובן לא יקבל זאת, ויאמר לך שבה במידה אפשר לומר שמעצם טיבה של חוויה וכו'. האם יהיה לך מה לומר לו? האם תחשוב אותו לרציונלי כמוך? יש דברים שהם ברמה של ראייה, או הבנה אינטואיטיבית פשוטה, ולכן קשה להסביר למי שאינו רואה. נכון שזה מנטרל את אפשרות השיח, אבל הדבר נכון גם כלפי האדם ההוא (החווה הנ"ל). מי שחווה נורמה מוסרית ומחוייבות מוסרית ומבין מה הן, ולא מסביר אותן כאשלייה תועלתנית וכדו', בעצם חוזה באופן בלתי אמצעי באלוקים כמקור המוסר. כי לא יכול להיות מקור אחר לאותם דברים שאותם כולנו חווים. לכן לדעתי יש בפנינו רק שתי אפשרויות: או לסבור שהמוסר הוא אשלייה, או לסבור שיש אלוקים שהוא מקור המוסר מעצם הגדרתו. ואם נשוב לדוגמא הקודמת, כך בדיוק ביחס לראייה. גם שם יש לנו רק שתי אפשרויות: או לומר שהראייה היא אשלייה (ובעצם אין מולנו קיר), או לומר שאני מסרב להכריז על מה שאני חוזה בו באופן בלתי אמצעי כאשלייה (על אף שאין לי נימוק לכך), ואז עליי להניח שחוש הראיה מעצם טיבו משקף את מה שמולו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2011 19:35 |
|
| |
הבאת כבר בעבר את משל הקיר. כפי שציינת, שוברו בצדו. כולם חוץ מאותו הוזה רואים קיר. גם הנוכחים, גם אלו שרואים רק תמונה או סרט מהאובייקט המדובר. על הטוען לעץ להביא ראיה ולא להיפך. מי שמנוטרל משיח הוא חוזה העץ ולא רואי הקיר. יחי ההבדל הלא קטן. אתה מדבר על מה שניתן לשתף רק את מי שחווה או יותר נכון מי שחונך לחוות. אין לי התנגדות לחוויות קולקטיביות, אך הן דומות במהותן לאיגרות קודש. אין קריטריון אחיד אלו חוויות מוגדרות כחוויה מכוננת ואלו מוגדרות כדמיון שווא. חווית המוסר הבסיסי ניתנת להעברה לכל האנושות, אם כי ייתכן כי זוהי תוצאה תלוית תרבות או אבולוציה הישרדותית ולכן אין בה די כדי לחייב. כיצד ניתן להשתית על חוויה מערכת מחייבת דוגמת הדת היהודית ברמת עונש מוות. גם אם הוא אינו מבוצע בפועל, מסיבות שונות, הוא מעיד על יכולת וזכות כפיה.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2011 19:41 |
|
| |
הרב מיכי, נדמה לי כי בהודעותיך הקודמות נגעת בנקודה אחרת, ואותה באתי להפריך. לגבי הטיעון הנוכחי, זה לא קריטי מבחינתי.
ייתכן, שכר ועונש יכול לשכנע אך אינו יכול לחייב. חסרים אנשים שלא מתחשבים בעונש שייקבלו?
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2011 19:46 |
|
| |
אכן. אין שום מחייב שיכול "לחייב".
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2011 19:48 |
|
| |
"בעצם חוזה באופן בלתי אמצעי באלוקים כמקור המוסר. כי לא יכול להיות מקור אחר לאותם דברים שאותם כולנו חווים "
דמגוגיה במיטבה.
מה קשר משל העץ והקיר למסקנה הנ"ל?האם את אלוקים רואים כמו שאני רואה את הקיר?
אתה החלטת שלא יכול להיות מקור אחר למוסר וזה מה שכולנו חווים.
אבל זאת כמובן החלטה שלך שאותה אתה מנסה,כמיטב מסורת המטיפים,לשכנע שהיא כללית והכרחית.
רוב האתאיסטים בעולם חווים רגש מוסרי פנימי ללא קשר לדת.
אזכיר שוב את המקור שהבאתי בדבריו של פרופ' דוד פלוסר:
אצטט את הקטע הרלוונטי:
"על כן, אין צודקים אלה האומרים, מסיבות מובנות של תעמולה, שאין מוסר בלי דת; להפך, המוסר הוא תחום אנושי אוטונומי עצמאי בהחלט "
"המוסר כשלעצמו אינו מושג דתי, היות ומקורו בחוש האדם הנפרד מן החוש הדתי. החוש הדתי מקרב את האדם לתחומה של האלוהות ואילו החוש המוסרי מקורו בנטיית האדם להיות טוב "
במפגש הבא עם צבי ינאי נראה אותך אומר את הדבר הדמגוגי הזה בדיון ישיר איתו(ללא המתווך שמונע דיון ענייני) ותשמע את תשובתו של האתאיסט (הלא רציונלי....) הזה.
תוקן על ידי צענערענע ב- 31/07/2011 20:25:03
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2011 20:59 |
|
| |
| ייתכן כתב: |  | מטפחת,
אינני יודע מי הם אותם חילונים שאתה מכיר. אני מניח כי רובם גם מאמינים באלוהים. המון העם, כולל המשכילים, בדרך כלל רחוקים מחשיבה פילוסופית.
ובכן רובם הם בעלי תואר ראשון/שני לא בפילוסופיה, לגבי האמונה באלו-הים היא פחות שכיחה אצלם, כלומר יש רבים שאינם מאמינים באלוהים אבל מקבלים את המוסר ולא כ-דחף/פחד/תועלת.
-במקרה (או בהשגחה פרטית) בלינק שהביא הרב ספרן במדף הספרים יש התייחסות לשאלת מקור המוסר.http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?whichpage=26&topic_id=426378&forum_id=1364
אני לא מוצא שם מידע חדש
-
אני גם לא מסכים עם ההגדרה מאמינים במוסר קאנטיאני. הם אולי מזדהים עמו, מאמצים אותו כדרך חיים. הם אינם מאמינים בו, כישות חיצונית הכפויה עליהם.
אתה יכול להחליף מאמינים במה שאתה רוצה, הם מקבלים עליהם את המוסר ויכחישו בתוקף ואפילו יעלבו אם תייחס להתנהגות המוסרית שלהם חישובים, דחפים או פחד.
מוסר תועלתני אין פירושו חישוב מקומי טקטי של רווח והפסד, אלא אסטרטגיית הישרדות נוקשה שאינה מאפשרת חריגות כלשהן. מוסר זה קשיח ו"מוסרי" לא פחות ואולי אף יותר ממוסר "אידיאולוגי".
האם התחלת להאמין במשהו מטפיזי? למה אסטרטגיית השרדות נוקשה לא מאפשרת חריגה? אדרבה, לעיתים היא נותנת פרס לחורג.
-
-באופן אישי אני בהחלט מזדהה עם המוסר האינטואיטיבי. במקביל אני מודע למוגבלותה של כל תזה המבוססת על אינטואיציה. כפיית כללי מוסר על הזולת מתאפשרת על ידי הטיעון התועלתי.
כפיית כללי מוסר או התנהגות?
טענתי העיקרית היא כי בהחלט יש סיבה לא לרצוח גם ללא אמונה באלוהים וכי קבלת המוסר האינטואיטיבי ברמה האישית ואפילו בשיח הציבורי, אינה גוררת בהכרח קבלת כל אינטואיציה, בוודאי לא קבלה מחייבת.
לא אמרתי שמשהו מחייב, אדרבה אני דוגל ביש המוסרי המטפיזי שכולל לדעתי גם את הזכות של האדם לטעות ("ובחרת בחיים"), אני בסך הכל טוען שמרבית בני האדם מפרשים את המוסר אחרת ממך.
אינני מבין מדוע אתה סבור כי אולי זה סיבה טובה לכפיית האמונה על הבריות בכוח או במרמה (ודאי לשיטת אלו - כדוגמת פרזנט ויתכן - שתומכים במוסר תועלתני בלבד). מה רע בחינוך למוסריות ובמערכת אכיפת החוק?
בעל בעניו שאל מה תהיה המסקנה אם נניח שהדרך המועילה למנוע מבני אדם לרצוח היא אמונה, על כך השבתי שמקרה כזה לשיטת אלו המאמינים במוסר תועלתני (ולכן לדעתם אין ערך לכלום ובכלל זה לכך שאדם יגיע לאמת מדעתו) יש לכפות את האמונה על האנשים.
|
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2011 21:55 |
|
| |
לא כל כך מסכים עם הטיעון אבל בלי קשר אי אפשר לכתוב (בספר אלוהים משחק בקוביות) כ"כ הרבה על הנושא ולא להגיע לפואנטה למה תאיזם הוא יותר מסודר מהבחינה הזו.
BTW, לקחתי בקיץ קורס בשם "בעיות בפילוסופיה של המוסר" המבוסס על ספר שכתב לאו"פ פרופ' אלחנן וינריב. כל השאלות האלו נידונות שם באחד מפרקי הפתיחה. מה שמחזק את השערתי שדיוני עצכ"ח בכלל וספרי ד"ר אברהם בפרט מנסים להמציא גלגלים שכבר נשחקו, אלא שממועני הספר והדיונים לא מכירים באמת את השיח בנושא (למרות שהם יודעים להפריח מושגים ושמות).
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2011 22:11 |
|
| |
תוקן על ידי מטפחתספרים ב- 31/07/2011 22:13:07
|
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2011 09:03 |
|
| |
הבעיה היא שהיו דברים מעולם שרצחו דווקא בשם האמונה.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2011 09:54 |
|
| |
צענע, בד"כ אני מקפיד לא להגיב להבלים שלך, אבל כאן לצערי אני שוב לא מצליח להתאפק. את הדברים הללו עצמם אמרתי לצבי ינאי בפגישתנו, וזה צולם (נראה מה יהיה בעריכה), והוא הסכים שיש הכרח למוסר תועלתני בלבד לשיטתו. כמו שהסכימו גם המשתתפים (אני מתכוין הענייניים. אחרים לאו שמם משתתפים) בדיון כאן. את כמובן מוזמנת לחפש את התשובות שנלעסו עד דק אצל ויינרב. אכן לא המצאתי מאומה.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2011 11:08 |
|
| |
את תגובות האד הומינם הענייניות שלך לדברי יכול כל אחד למצוא באשכול זה ובאחרים כך שההכרזה שלך שאינך מגיב לדברי לא מחזיקה מים.
הרי כל אחד רואה בברור שכאשר אין לך תשובה עניינית אתה מגיב כהרגלך בהכפשות(שכמובן לא נמחקות על ידי הצנזור)או במשפטי התחמקות מעורפלים שקייבמאן הגיב עליהם בקיצור ההכרחי והקולע -OMG )אבל כאן הרי כלל לא הבאתי את דברי אלא ציטטתי את דבריו של ענק רוח שקטנו עבה ממתנך והוא קבע שכל האומרים כדבריך אומרים זאת מטעמי תעמולה ותו לא. (ואגב האם באותה פגישה אמרת לצבי ינאי שהוא לא ראציונלי והאם שאלת אותו מהו השם הראוי לכנסיה שלו?).
תוקן על ידי צענערענע ב- 01/08/2011 11:12:27
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2011 12:00 |
|
| |
ילדים לא לריב בבקשה שכל אחד ישב בפינה שלו וישחק נו נו נו בפעם הבאה שתריבו אני אעמיד אתכם בפינת מחשבה.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2011 13:33 |
|
| |
לצענע
איני דובר של הרב מיכי אבל אנסה להבהיר
"בעצם חוזה באופן בלתי אמצעי באלוקים כמקור המוסר. כי לא יכול להיות מקור אחר לאותם דברים שאותם כולנו חווים " דמגוגיה במיטבה. למה? מה קשר משל העץ והקיר למסקנה הנ"ל?האם את אלוקים רואים כמו שאני רואה את הקיר? לא, אבל זה לא משנה את העובדה שבאיזשהו אופן אני רואה את הדבר המתקרא מוסר ואני מדבר עם כל מי שגם רואה אותו עם מי שלא רואה אכן אין לי ראיה שהוא קיים. אתה החלטת שלא יכול להיות מקור אחר למוסר וזה מה שכולנו חווים. יש כאן עירבוב. מה שאנו חווים הוא דבר הנקלט בהכרתינו באופן בילתי אמצעי וזה מה שדימה הרב מיכי לראיית קיר. עכשיו מגיעים לניתוח שיכלי מה מקורו של הקיר ומה מקורו של המוסר. הטענה שאין מקור אחר למוסר מלבד הקב'ה היא טענה שיכלית היא לא טענה שאנו חווים אותה. אבל זאת כמובן החלטה שלך שאותה אתה מנסה,כמיטב מסורת המטיפים,לשכנע שהיא כללית והכרחית. הוא לא מנסה לשכנע את מי שלא חווה מוסר - שהוא אכן חווה. הוא מדבר למי שכן חווה. מי שכן חווה צריך לברר שיכלית מאין הגיע דבר זה רוב האתאיסטים בעולם חווים רגש מוסרי פנימי ללא קשר לדת. נכון גם רוב העולם שרואה קיר חווה את זה בלי קשר לידיעה מי בנה את הקיר ואיך הוא הגיע לכאן. מי בנה לא 'חווים' כשרואים את הקיר אפשר לעשות בירור אחרי שרואים את הקיר. אחרי שחווים את המוסר עושים בירור איך הוא הגיע. טענה זו נובעת מחוסר הבנה בטיעון של הרב מיכי. אזכיר שוב את המקור שהבאתי בדבריו של פרופ' דוד פלוסר: אצטט את הקטע הרלוונטי: "על כן, אין צודקים אלה האומרים, מסיבות מובנות של תעמולה, שאין מוסר בלי דת; להפך, המוסר הוא תחום אנושי אוטונומי עצמאי בהחלט " "המוסר כשלעצמו אינו מושג דתי, היות ומקורו בחוש האדם הנפרד מן החוש הדתי. החוש הדתי מקרב את האדם לתחומה של האלוהות ואילו החוש המוסרי מקורו בנטיית האדם להיות טוב " יש כאן טיעון ללא שום הסבר וביסוס. את מצפה שמישהו יתחייס אליו ברצינות? במפגש הבא עם צבי ינאי נראה אותך אומר את הדבר הדמגוגי הזה בדיון ישיר איתו(ללא המתווך שמונע דיון ענייני) ותשמע את תשובתו של האתאיסט (הלא רציונלי....) הזה
 |
|
|
|
|
|