|
|
| נשלח ב-19/7/2011 17:41 |
|
| |
לכל חכמי הפורום הסבורים כי אין מוסר ללא דת
למה אנו מבינים שהעבדות הוא דבר פסול? הרי התורה לא אסרה את זה מעולם! מדוע אנו מוסריים יותר מהאלוקים?
|
|
|
|
| נשלח ב-19/7/2011 17:42 |
|
| |
| סיבתא_רביא כתב: |  | כתבתי ודייקתי – אלוקים\בורא מְצַוֶה. כלומר ישות על, שבראה את העולם, ומכח זה הוא אשר החליט מתוך ברואיו שדוקא האדם יהיה מותרו מן שאר הבהמות והחיות, ואסר עליו להתנהג כמותם.
|
|
הוא החליט, הוא אסר, לא הבנתי למה החלטת לעשות את מה שהוא החליט? כי הוא ברא את העולם? מה הקשר? הכרת הטוב, הכרעה מוסרית שיש לשמוע לדברי האל? הרי אתה עצמך בטלת את כוח הטענה המוסרית לולי האל. אני מקווה שלא בגלל פחד הגיהנום, כי אז זו בכלל שאלת רווח מול תועלת וגם לך לא שמורה הזכות "להזדעזע". בקיצור הטיעון שלך כורת את הענף עליו אתה יושב.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/7/2011 17:55 |
|
| |
מאן דפליג,אחרי שקנית את כל הערכים האחרים של התורה אתה מגיע לרגישות גם לגבי עבדים, עבדות בתורה היא גם עבדות אחרת שהכירו בעולם ,לא תרדה בו בפרך וכו,, לעצם הויכוח אני לא נוקט עמדה,מה שכן שעדות אחוזים האפסיים של דתיים שיושבים בכלא לעומת אלה הלא דתיים מוכיחה לך שהדת בודאי משנה את התמונה
|
|
|
|
| נשלח ב-19/7/2011 18:43 |
|
| |
הווה, אתה שוב לא מבין על מה מדובר. 1. אכן אין קשר (הכרחי) בין אמונה בקיומו של אלוקים לבין החובה לציית לו. קשר כזה לוקה בכשל נטורליסטי. מי אמר אחרת? אחרי כמה פעמים שהבהרתי את העניין, אני כבר מפקפק בתועלת של כתיבה. כתיבה מניחה הבנת הנקרא אצל הקוראים. 2. אני מדבר בדבריי על אתיאיזם-מטריאליסטי. כדאי לקרוא (ולהבין). אבל אם כבר הערת, אוסיף שלדעתי גם מי שאינו מטריאליסט, אך אינו מאמין בגורם מחוקק חיצוני לו, יתקשה מאד (אני בספק גדול אם זה אפשרי) לבסס מחוייבות מוסרית, וקיומן של נורמות מוסריות. בניגוד להנחת מחוסרי ההבנה השונים, הגורם החיצוני לא נצרך בשביל העונש או השכר, וגם לא בשביל המחוייבות שהאדם חש. אלא כמקור לעצם המושגים, 'נורמה' או 'מחוייבות נורמטיבית'. כבר ביארתי זאת חזור ובאר. אבל אני כנראה מדבר אל הקיר. 3. אם אתה משייך את עצמך לך-300 השוטים הפנאטיים וחסרי הבינה שהגיבו שם, אז באמת מצבך עגום. זהו ממש לשון הרע על עצמך. 4. מה שהיה כתוב שם בהחלט אינו GOG, כפי שאני חוזר ומדגיש לאורך כל הספר. אבל בשביל זה צריך לקרוא (וגם להבין). מסתבר שזה לא השטח החזק של חברי הכנסיה דידך. בשביל זה, בין היתר, יש את הקורס בוויינט (אבל יש לו דרישות קדם, גם אם מדובר באינטרנט). בהצלחה.
בעל, 1. מה שכינית מוסר במובנו הפרקטי (התוצאתי) אכן אפשרי בעולם מטריאליסטי-אתיאיסטי. אבל זה לא מוסר, לפחות במובן הקאנטיאני שהגדרתי והסברתי למעלה (אין בו אשמים ורשעים וגינויים וכדו'). להזכירך, כתבתי שהתנהגות מוסרית ודאי קיימת גם בעולם אתיאיסטי (אם נתעלם מהקשבה כמדד למוסריות). 2. אינטואיציה ודאי יכולה להבין שכדאי להיות אלטרואיסטים. אבל זה לא מוסר (אלא רק התנהגות 'מוסרית'). ראה דבריי לעיל. 3. אלוקים פילוסופי יכול לאפשר מוסר, אבל דרושה התגלות שלו במובן כלשהו (כדי לדווח לנו על ציפיותיו המוסריות מאיתנו).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/7/2011 19:35 |
|
| |
נאום הפילוסוף בכוזרי מאמר א:
והדבק בדרכי הצדיקים במדות ובמעשים, כי הם עזר בציור האמת ודבקות הלמידה וההדמות לשכל ההוא הפועל. ותכף לזה תעלה בידך מדת ההסתפקות והשפלות והכניעה וכל מדה מעולה, עם ההגדלה לסבה הראשונה, לא כדי שיחנך רצונו ולא להסיר מעליך קצפו, אבל בעבור ההדמות אל השכל הפועל בבחינת האמת וספור כל דבר במה שהוא ראוי לו והאמנתו כאשר הוא
|
|
|
|
| נשלח ב-19/7/2011 21:43 |
|
| |
חזרנו לשיטת העקוץ את יריבך (בעקיצות-של-רושישיבעסקטנעס ליטאים גרגרנים) והוכח שאתה צודק. זה בסדר, לא ציפיתי אחרת.
1+2. לא ברור הטענה. תגדיר מהי נורמה, תגדיר מה פירוש שאלוהים חוקק/קבע/יצר/ברא/איבלץ אותה ואיך היא קשורה למעשינו או למחויבותינו (מה פירוש?), ואז נראה אם יש לדאיזם או לאלוהי הדתות עדיפות על האתאיזם בנושא זה.
3. אתה כותב בבוטות כהרגלך. רובם העירו לך את אותה הערה (טובה) שקיום האדם הוא תוצאה אחת אפשרית של האבולוציה וכל תוצאה אחרת תהיה טובה באותה המידה (אגב נדמה לי שהאדם כנראה אינו מטרת הבריאה, לאור העובדה שאם תגדיר את הראשון כחשוב יהיו אלו החיידקים הפרוקריוטים ואם את האחרון אחרון חביב יהיו אלו קופי הבונובו שהתפצלו אחרינו), ולכן כל הטיעון מן התכנון נופל בבור. אמנם לא ברור בדיוק מה הטיעון - ראה הערה 4.
4. אינני חבר באף כנסיה, צר לי להרוס לך את הדמגוגיה. אתה טוען שיש באבולוציה קפיצות בלתי סבירות או שהיא כולה בלתי סבירה, ומכאן שאלוהים פעל כאן.
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4086098,00.html
אתה צריך להחליט באיזה טיעון אתה משתמש. הטיעון הקוסמולוגי או הטיעון מן התכנון.
הטיעון הקוסמולוגי נכון גם אם היא הייתה מאוד סבירה. למעשה הוא נכון גם אם לא היה אדם בכלל. יש משהו פיזי > יש משהו לא פיזי מאחוריו = יש אלוהים.
אתה כביכול מוכן לקבל את ההנחה שעצם קיומם של חוקים כלשהם שבבמסגרתם אבולוציית האדם תהיה סבירה אינה מוכיחה את קיומו של אלוהים (כלומר אתה מוותר לרגע על הטיעון הקוסמולוגי), אלא שאז אתה טוען שהיא בלתי סבירה ולכן יש מתכנן.
ביחס למה היא בלתי סבירה?
אם ביחס לעולם ללא חוקי הטבע המוכרים לנו גם מכל חומר אחר שיקיים את התנאים של חומר גנטי בתוך אורגניזם, הרי שלא היה צורך בכל המעגל הזה. יש חוקים, זה שונה מאין חוקים, יש אלוהים.
אם מיניה וביה בתוך חוקי הטבע המוכרים משהו בלתי אפשרי, מדובר ב GOG קלאסי. לא כל כך ברור מה הכוונה, האם אלוהים תכנן את החוקים עם אקספקטציות בעיתות משבר (אז מבחינה לוגית זה לא שונה מכל חוק טבע אחר) או שהוא התערב מדי פעם באופן שאינו ניתן לשחזור במעבדה = נס = בריאתנות קלאסית.
אשמח אם תסביר את הקטע שכתבת:
תבחר איזה מבין שני הטיעונים שהצעתי בסוגריים בהודעתי לעיל אתה משתמש.
"
לשאלה המצויינת הזו אין ולא תיתכן כל תשובה. לכן כשתשאל את השאלה הזאת מייד תקבל תשובות לשאלות אחרות (הקודמות, אותן תיארתי למעלה). אנשים נותנים לעצמם דין וחשבון על מחוייבות מוסרית שהם חשים, ומשאינם מוצאים הסבר לתחושות שקיימות גם אצלם (של מחוייבות ושל ביקורת מוסרית), הם עושים להן רציונליזציה נטורליסטית (כלומר מעמידים אותן על עובדות, וכך נכשלים בכשל הנטורליסטי של יום-קאנט-מור).
כך מסבירים שהאבולוציה יצרה אצלנו תחושה מוסרית. ומסבירים עוד שחשוב לא לרצוח כי אחרת החברה לא תשרוד וכדו'. כל אלו הן עובדות, ואין בהן שום הסבר לאינטואיציה המוסרית, כלומר לקיומה של ספירה אתית, להבדיל מספירה עובדתית.
לדוגמא, בשיפוט מוסרי נטורליסטי, המוטיבציות והכוונות של האדם שנמצאות מאחורי המעשים (או מלוות אותם) לא יכולות להיות בעלי משמעות כלל ועיקר. השאלה היא תוצאתית ולא נפשית-רוחנית. לא חשוב מה האדם חושב ורוצה, ומה הוא התכוין לעשות. מה שחשוב הוא מה שהוא עושה בפועל. זאת, להבדיל מהתפיסה הקאנטיאנית של האתיקה כספירה נפרדת, שכוללת מחוייבויות שאינן תוצאה של עובדות אלה או אחרות. כאן הכוונות מאד חשובות, לפעמים יותר מהמעשים. בתפיסה הזו יש גם אדם 'רשע' שיש להאשים ולהעניש אותו, ולא רק אדם 'מזיק' או 'מאיים' שיש להתגונן מפניו.
"
מה הכשל הנטורליסטי בהסקה שיש לנו תחושות מוסריות? זה בסך הכל תיאור של העובדות והענקת הסבר למה דווקא הן נשארו אצלנו ולא התחושות ההפוכות - אבולוציה, אלו בעלי הנטיות ההפוכות לא שרדו (בדיוק כמו לגבי הדחף המיני). אאל"ט הכשל הנטורליסטי הוא כשמניחים קיומה של "ספירה אתית" ומסיקים אותה מן העובדות. איפה זה קרה כאן?
כשמניחים קיומה של ספירה אתית אפשר להגדיר אותה בשתי דרכים (תוצאה או כוונה). המטריאליסטים אינם מניחים את קיומה ולכן אין שום רבותא בכך שאינם יכולים להסביר את המקור לצורה שבה מגדיר אותה קאנט.
תוקן על ידי thepresent ב- 19/07/2011 21:48:35
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/7/2011 21:49 |
|
| |
אמרתי אענה אני חלקי בשאלה הגדולה שכבר מדברים בה מאות או אלפי שנים מבלי מוצא ולאחרונה גם בפורום הנכבד הזה האם ייתכן מוסר ללא אלקים? נראה לי שכל דיון על שאלה בענין האלקים שמנסה להפריד בינה ובין מהשאלה היחידה העקרונית האם יש אלקים היא שגוייה. הרי מי שמניח שיש אלקים מניח שאי אפשר תהיה שום מציאות ללא אלקים [אם זו טיעון תקף או לא היא שאלה אחרת. בכל אופן ברור שכל מי שמאמין באלקים מאמין בהנחה הזאת] אם אי אפשר לשום מצאות ללא אלקים וודאי שגם המוסר אי אפשר שתהיה ללא אלקים. מי שמניח באיזה אופן שאפשר שתהיה שום מציאות ללא אלקים למה שלא יטען שגם מוסר אפשר להיות ללא אלקים?. השאלה נשארת רק אם נניח שהמוסר קיימת האם זה הוכחה שגם אלקים קיים. אבל מי אמר בכלל שהמוסר קיים? בגלל שאנו זקוקים לו בשביל הסדר של יהיה איש את רעבו חיים בלעו? זה לא הוכחה למציאות המוסר אלא להיותו נצרך. ואפשר לטעון שהוא לא מועיל. כלומר כל הבעיה של קיום הרע שמפילים על אלקים אפשר להפיל באותו מדה על המוסר. אז מבחינת מי שרוצה לטעון ככה, אין מוסר ואין אלקים. וכל הדיון חוזר לאם יש אלקים או שום מציאות שאנחנו לא יכולים לראות בעיניים . וזה ויכוח אחר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/7/2011 22:04 |
|
| |
נתחדשו לי עוד דברים בזה לטענת המאמינים, הדבר היחיד שיכול להיות ללא שאלקים יברא אותו הוא האלקים בעצמו. [וכנראה שזהו ההגדרה הכי מדוייקת למושג אלקים לפחות לפי הרמב"ם] מי שטוען שהמוסר מוכיח את האלקים בעצם טוען שאלקים הוא המוסר היחיד שאפשר להיות .הוא יכול באותו מידה להחליף את המילים ולומר שהאלקים היחיד שיש הוא המוסר [אלקי קאנט] בכן ברגע שאתה טוען שאלקים=מוסר/מוסר=אלקים. בעצם הוא שומט את הבסיס להטענה על מציאות אלקים. ובאותו מידה מי שטוען שמציאות האבולציה מחייב אלקים בעצם אומר שאבולוציה או הטבע הוא האלקים [אלקי שפינוזה]
|
|
|
|
| נשלח ב-19/7/2011 22:13 |
|
| |
יהיאור ,אם לא קיימת מוסר איך תסביר מצפון,על כרחך שכללי הסדר הופכות את המציאות לערך ,בגמטריא מוסר.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/7/2011 22:30 |
|
| |
ביליצר תוכיח לי שמצפון קיים [יש שטענו שהיא המצאה יהודית למרר לנו את החיים]
|
|
|
|
| נשלח ב-19/7/2011 22:50 |
|
| |
יהיאור על זה נאמר ליצנות אחת דוחה מאה מצפונים
|
|
|
|
|
| נשלח ב-19/7/2011 22:55 |
|
| |
באותה מידה אפשר לשאול "מדוע יש לרצוח?" ונימצא למדים שישנם דווקא מקרים שבלי אמונה אין סיבה לרצוח בעוד שעם אמונה דווקא כן הייתה.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/7/2011 23:10 |
|
| |
אדולף היטלר: Conscience is a Jewish invention, it is a blemish like circumcision.”
|
|
|
|
| נשלח ב-19/7/2011 23:46 |
|
| |
היטלר כתב באנגלית?
|
|
|
|