|
|
| נשלח ב-1/8/2011 13:16 |
|
| |
יהי, כתבת, א. ייתכן זה לא אולי. ייתכן הכוונה שבבחינה הלוגית אולי יש שני צדדים, והראיות אלו ראיות? או סיבת אחרות אלו סיבות? מכריעות לצד מסוים. בשביל להעמיד דברים על דיוקם. הרב מיכי דיבר על הוכחה לבורא ומנהל. אני טענתי כי גם לשיטתו ההוכחה היא רק על בורא. כמדומני שהסכים לך. ב. בהחלט זה מספיק לפי ההלכה [שאל רב] ? ג. איפה ראית שאני כופה על אחרים? האם לדעתך אין לכפות על המצוות? האם לדעתך בטלו כל העונשים בידי אדם? אם תשובתך שלילית, אז הנה לך איפה רואים שאתה כופה. אם תשובתך חיובית, האם כותב המקרא שחוקק את כל העונשים בידי אדם, כולל סיפורים על ביצועם בפועל, לא הבין את מה שאתה מבין? ד. בכל פעם מנפנפים כאן בטענת הכפייה. וזה לא רלוונטי בכלל לדיון אמת או לא. זה מאד רלוונטי. טול מהדת, על כל פנים זו המסורה למשה רבינו עליו השלום, את עוקץ המחייב ונטלת את נשמתה. אין לאף אחד ויכוח עם דת רומנטית. יש לדון על זה בנפרד. אכן.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2011 17:19 |
|
| |
ייתכן, כתבת יהי, כתבת, א. ייתכן זה לא אולי. ייתכן הכוונה שבבחינה הלוגית אולי יש שני צדדים, והראיות אלו ראיות? או סיבת אחרות אלו סיבות? מכריעות לצד מסוים. בשביל להעמיד דברים על דיוקם. הרב מיכי דיבר על הוכחה לבורא ומנהל. אני טענתי כי גם לשיטתו ההוכחה היא רק על בורא. כמדומני שהסכים לך. אבל הרב מיכי בעצמו מודה שההוכחה היא לא החלטית, כלומר שנסמכת על הנחות יסוד שאפשר לחלוק עליהם. ולשיטתו אין דבר כזה בעולם הוכחה החלטית [אם הבנתי אותו] ומוסכם כמעט על כולם שמי שמקבל את מציאות המתכנן התבוני שיש לזה השלכות על החיים המעשיים שלו [וזהו תשובתי לשאלת אלי באשכול הזה] ב. בהחלט זה מספיק לפי ההלכה [שאל רב] ? זה תשובה שאני קבלתי. לפיה מי שמאמין רק מחמת יראת העונש על הצד שישנו [הימורו של פסקל] הוא נחשב בכלל מאמין. [וכמדומה שכ"כ הסטייפלר באגרותיו] וכל שכן מי שחושב שישנו סבירות במידה מספקת לאמונה. ג. איפה ראית שאני כופה על אחרים? האם לדעתך אין לכפות על המצוות? האם לדעתך בטלו כל העונשים בידי אדם? אם תשובתך שלילית, אז הנה לך איפה רואים שאתה כופה. אם תשובתך חיובית, האם כותב המקרא שחוקק את כל העונשים בידי אדם, כולל סיפורים על ביצועם בפועל, לא הבין את מה שאתה מבין? מי שבעקרון מאמין בתורה ובנותנה., למה שלא נכפה אותו לקיים מה שהוא בעצמו מודה שהוא מחויב לקיים , אלא שמסיבות שונות [יצה"ר וכו'] הוא אינו מקיים. וכותב המקרא דיבר במצב שלא היה מי שכפר בעקרונות האלו. מי שלא מאמין בתורה ונותנה, אכן לפע"ד אין לכפות אותו לקיימם ואין שום טעם בכפייה כזו. ואני מקבל בזה את טענת הרב מיכי שאם אין משמעות למצוות שיקיים [מין נק' מתעסק במצוות] מה יעזור לנו הכפייה. ויש לדונו כאונס בדעות. [כהרחבת מיכי ברדב"ז והחזו"א] ד. בכל פעם מנפנפים כאן בטענת הכפייה. וזה לא רלוונטי בכלל לדיון אמת או לא. זה מאד רלוונטי. טול מהדת, על כל פנים זו המסורה למשה רבינו עליו השלום, את עוקץהמחייב ונטלת את נשמתה. אין לאף אחד ויכוח עם דת רומנטית. לא מסכים שכשלוקחים את המחוייבות לוקחים את נשמתה. זה הטענה שלך [ושאר הכופרים] כאילו עיקר הדת היא הכפייה. ולא היא. וכל מחוייבות בהכרח נסמכת על אמונה שלגביה אי אפשר לחייב. [וכנ"ל] וממילא אזלה לה כל השאלה. יש לדון על זה בנפרד. אכן. ויש לדון גם אם יש חברה או תרבות בעולם שמסוגלת לא לכפות את ערכיה הבסיסיים על כלל אזרחיה. [וכבר דברנו על זה פעם באשכול לגבי כיבוש הארץ]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2011 18:24 |
|
| |
יהי, 1. אז מה אתה טוען כי גם לטיעון הבורא אין הוכחה ולכן על כל המקבלים טיעונים ללא הוכחה, לקבל את כל החבילה כולל את טיעון המנהל? מי זה אותם כמעט כולם שמוסכם עליהם שמי שמקבל את מציאות המתכנן התבוני שיש לזה השלכות על החיים המעשיים שלו והאם מה שמוסכם על כמעט כולם הופך אוטומטית להיות טיעון ותשובה. אותם כמעט כולם, מאמינים וזהו. בשביל מה כל הדיונים בכאילו. אין לי בעיה עם מאמינים כי הם מאמינים. קשה לי להבין את העושים עצמם כחוקרים אך ברגע האמת חוזרים לטיעוני הככה. אני עוד מחפש שם לתופעה. זאת מבלי להתייחס לצוואת אלכסנדר ינאי. 2. איך יכול להיות עונש על מה שלא ניתן להוכחה? נושא לאשכול נפרד. 3. בתורה יש אכיפה גם על עבודה זרה. תמיד אפשר לתרץ כי מדובר במי שיודע את האמת ועושה דווקא. זו לא משמעות הכתוב. 4. שאלה נוספת. על סמך ספק היית מורה למי שמסתמך עליך להיהרג ולא לעבור? אתה כותב, וכל מחויבות בהכרח נסמכת על אמונה שלגביה אי אפשר לחייב. [וכנ"ל] וממילא אזלה לה כל השאלה. טיעון מסוג זה חוזר ונשנה בפורום בווריאציות שונות. כיוון שאם לא נאמר את מה שאנו רוצים לומר תהיה עלינו קושיא יותר חזקה, על כרחך שאנו צודקים. התשובה לשאלתך הספציפית היא, אין הכי נמי. אי אפשר לחייב על מה שאי אפשר לשכנע גם את מי שלא מאמץ אוטומטית את דת השכונה. משהו נוסף. אני מדבר על "מחייב". זהו נושא נפרד מכפיה. דת משה וישראל המצויה בידינו אינה תכנית כבקשתך, אלא מערכת שלמה של חוקים קשיחים. גם אתה הזכרת את נושא העונש שהוא מעיקרי הדת אצל רוב המאמינים. בעניין כפיית ערכים כתבתי בארוכה באשכול "לסטים אתם". בקצרה. בחברה דמוקרטית אין כופים ערכים אלא שומרים על שלום וזכויות הציבור והפרט. הכופר בזכות הציבור והפרט לשלומו ולזכויותיו מה לו כי ילין על אמצעי כפיה המופעלים כלפיו. בהיעדר הסכמה על זכויות כל אחד יכול לכפות על מי שהוא רוצה את מה שהוא רוצה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2011 20:30 |
|
| |
ייתכן ערכתי לך תשובה מפורטת אבל אני לא שולח אותה עכשיו כי כל זה חורג מנושא האשכול. לדעתי אתה עושה כאן כל הזמן משהו בלתי הוגן, שאתה מעורר שאלות פרטיות שאתה יודע שאפשר לתת להם תשובה סבירה, וכשמשיבים את זה אתה מיד שולף את הדזוקר שלך , "אבל מי אמר בכלל?" כאשר לטענה זו, שהיא באמת טובה וראויה להתייחסות מפורטת, אין שום קשר בעצם לשאלה שנדונה. וזה גורם שכל ויכוח אתך נמשך לנצח בלי מוצא. וזה מאד מתסכל. אני מבקש מאד להיצמד רק לשאלה אחת , עם ההנחות שלה, ורק אח"כ באשכול אחר לעבור לשניה. השאלה של האשכול הזה היה איזה משמעות יש לדיון במתכנן תבוני ללא התגלות, ע"ז השבתי. עוד נטען אם יש קשר בין מהווה למנהל, וגם ע"ז השבתי בפירוט. עוד נכנס ענין הוודאות הכפייה, התחלתי לענות. ואני משאיר את ההמשך למקום אחר. נדמה שאתה כל כך בטוח שרק דעתך הוא האמת שאתה מיד דן את כל מי שלא מגיע למסקנא כמותך שהרציונליות שלו רק מן השפה ולחוץ והוא סתם טיפש שמחזיק בדת השכונה. לא נראה לי שזהו הסקה לוגית.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2011 20:57 |
|
| |
יהי כתב:
השאלה של האשכול הזה היה איזה משמעות יש לדיון במתכנן תבוני ללא התגלות, ע"ז השבתי.
השבת כי ניתן להגיע לחובה דתית גם בלא התגלות. כשתהינו וביקשנו לדעת איך, נאלמת.עוד נטען אם יש קשר בין מהווה למנהל, וגם ע"ז השבתי בפירוט. תשובתך הייתה (בניגוד לתשובתו של הרב הד"ר, כי יש ראיה מקיום העולם ולא מבריאתו. כששאלתי כי ייתכן כי העולם מוגבל בזמן, בדיוק כמו שעון, (כטענת כמעט כל המדענים...) התחמקת מתשובה.
עוד נכנס ענין הוודאות הכפייה, התחלתי לענות. ואני משאיר את ההמשך למקום אחר.אתה מנסה להעמיד את הדת היהודית ככזו שלא כופה. האם לא למדת תנ"ך? רמב"ם או כל ספרות הלכתית אחרת? האם לא בתוך עמך אתה חי?
כשייתכן מנסה לאיטו לעמת אותך אם טענות אלו ולקבל תשובה ברורה, אתה מאשים אותו בהאשמות שונות.
באר את דבריך בצורה מסודרת. תתמודד עם הטענות לעניינן, ויהיה כיף ופורה לנהל דיון.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2011 21:26 |
|
| |
| eli_s כתב: |  | | בלא להבין עומק דבריך (בהנחה שיש), מה אתה רוצה מעשית? |
|
דברי התייחסו לחלק מהדיון בינך לבין יהי וייתכן. בעניין האם יש קשר בין היותו בורא-מתכנן תבוני לבין זה שהוא ממשיך לקיים את עולמו. וטענתי שאין אנו זקוקים למצוא הוכחות לכך שהאל עדיין מתפעל את עולמו כי מבחינתו זהו זמן אחד ומציאות אחת. ומעת המפץ הגדול ועד לימינו אתה זהו יצירה אחת ולא מדורגת מבחינת האל(בהחלט ניתן לפתוח דיון על אינסוף והזמן).
ואם נוכיח קיום של מתכנן כזה אזי כמו שאמר הרב מיכי יהיה לנו יותר קל לקבל את ההתגלות. כי אם כל קיומו של האל מוטל בספק כ"ש ההתגלות. אך אם תוכיח את קיומו של המתכנן התבוני יהיה קל יותר להוכיח או לפחות לקבל אפשרות על טבעית כזאת של התגלות וזאת כחלק ממכלול היצירה של האל.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2011 00:16 |
|
| |
אותו דיון, אפשר לטעון גם בהקשר לטענתך. כם הכרח לוגי למתכנן תבוני, לא יהווה הכרח לוגי לישות שהינה מעל לזמן.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2011 12:18 |
|
| |
יהי, אלי ענה לך חד וחלק ואף אני אענה את חלקי. ההגינות הבסיסית מחיבת כי כאשר אתה טוען לאי הוגנות עליך לגבות את טענותיך. אני בכלל לא עסוק בשאלות פרטיות. אני מסכים לחלוטין כי אם יתקבלו הוכחות להתגלות כל הדיון בפרטים יתקיים בצורה אחרת. אשכול זה ועוד דנים בשאלות הגרעיניות שהן נקודות המוצא לכל דיון אודות הדת. עד לרגע זה לא הושמעה כאן טענה סבירה המצדיקה את הדת. זו בדיוק הסיבה שהוויכוח הוא ללא מוצא. אני מקבל את בקשתך ומצמיד את הוויכוח רק לשאלה אחת. לאחר ההנחה (שאיני מסכים לה, אך אני מקבלה לצורך הדיון) כי הוכח אלוהים בורא מה ההוכחה לאלוהים מנהל? העובדה כי בורא יכול גם לנהל ידועה. השאלה אם זה מתחייב. העלית טענה (אם אפשר לכנות זאת כך) אבל הרב מיכי בעצמו מודה שההוכחה היא לא החלטית, כלומר שנסמכת על הנחות יסוד שאפשר לחלוק עליהם. ולשיטתו אין דבר כזה בעולם הוכחה החלטית [אם הבנתי אותו] על כך הגבתי, אז מה אתה טוען כי גם לטיעון הבורא אין הוכחה ולכן על כל המקבלים טיעונים ללא הוכחה, לקבל את כל החבילה כולל את טיעון המנהל? המשכת וכתבת ומוסכם כמעט על כולם שמי שמקבל את מציאות המתכנן התבוני שיש לזה השלכות על החיים המעשיים שלו [וזהו תשובתי לשאלת אלי באשכול הזה] . על כך הגבתי, מי זה אותם כמעט כולם שמוסכם עליהם שמי שמקבל את מציאות המתכנן התבוני שיש לזה השלכות על החיים המעשיים שלו, והאם מה שמוסכם על כמעט כולם הופך אוטומטית להיות טיעון ותשובה. אותם כמעט כולם, מאמינים וזהו. בשביל מה כל הדיונים בכאילו. מה יש לך לומר על זה? זה לב הדיון. אתה כותב, השאלה של האשכול הזה היה איזה משמעות יש לדיון במתכנן תבוני ללא התגלות, ע"ז השבתי. עוד נטען אם יש קשר בין מהווה למנהל, וגם ע"ז השבתי בפירוט. צר לי אך עיון חוזר לא העלה שום תשובה שלך מעבר למה שציטטתי. אתה מספיק הגון כדי להודות כי טענת מי יימר (אשר מרוב פשטותה מסופקני אם ראוי לכנותה בשם טענה) היא טובה וראויה, אך באותה נשימה אתה מכנה אותה כג'וקר. אני רואה כאן וריאציה של הטיעון כי אם לא נאמר את מה שאנו רוצים לומר תהיה עלינו קושיא יותר חזקה, על כרחך שאנו צודקים. כאן הטיעון, השאלה כל כך נכונה (ג'וקר) כנראה שהיא לא שאלה. אינני משוכנע כלל שרק דעתי היא האמת. אני חושב כי בדיון אם יש למישהו מה לומר הוא אומר זאת ואם הוא לא אומר כנראה שאין לו מה לומר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2011 12:27 |
|
| |
| ייתכן כתב: |  |
אתה מספיק הגון כדי להודות כי טענת מי יימר (אשר מרוב פשטותה מסופקני אם ראוי לכנותה בשם טענה) היא טובה וראויה, אך באותה נשימה אתה מכנה אותה כג'וקר. |
|
טענת מי יימר (יותר נכון התחמקות מי יימר) היא טענה שאיננה הוגנת, כי אין שום אפשרות שהיא תיענה ותסתיים אי פעם (אם רוצים להתחמק).
אתה יודע מה, ייתכן ? קח אתה טענה חיובית אחת שאתה עומד מאחוריה באופן ברור, ונסה להצדיק אותה מול סדרה אינסופית של מי יימר שאני אקשה עליך. נראה לך שתצליח ? אדרבא, תנסה.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2011 12:31 |
|
| |
שותף, כשמדברים על לוגיקה, אין משמעות ל "מי אמר". כשמבאים ראיות מאנשים או מי כתובים, השאלה הזו חשובה מאוד. היא חשובה בלוגיקה, שמתחילים לקבל הנחות סובייקטיביות, כעובדות. בדיוק, כמו פה באשכול.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2011 12:36 |
|
| |
| eli_s כתב: |  | שותף, כשמדברים על לוגיקה, אין משמעות ל "מי אמר".
כשמבאים ראיות מאנשים או מי כתובים, השאלה הזו חשובה מאוד.
היא חשובה בלוגיקה, שמתחילים לקבל הנחות סובייקטיביות, כעובדות. בדיוק, כמו פה באשכול. |
|
אלי,
אין הכוונה "מי אומר" (בתור סמכות אנושית) אלא הכוונה "אולי לא" (כמו מי יימר דמחייבי לי רבנן וכו').
כל טענה לוגית ניתן להקשות עליה אולי לא ולהמשיך לטחון מים עד אין קץ.
אם אין הסכמה ראשונית על קווי סיום הטענות וההוכחות התהליך הוא בלתי פתיר.
ואם תהייה הסכמה ראשונית בין שניים הרי יבוא השלישי ויאמר ומי יימר.....
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2011 13:26 |
|
| |
אז לדעתך אין פתרון לשום נושא בעולם? או שאתה הוא האמור לקבוע כללים מחייבים?
או אולי? ישנו הגיון ולוגיקה, שכולנו משתמשים בהם בהצלחה במשך כל ימות החול, עד שזה מגיע לעניין דת. פתאום אני שומע טיעונים "רגשיים" לשאלות רציונאליות.
פתאום "הוכחות" הסתברותיות הופכות לעובדות ואינטואיציות רגשיות הופכות למחייבות.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2011 13:35 |
|
| |
האינטואיציות הרגשיות שלי. הוא סתם מפנטז.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2011 13:37 |
|
| |
שותפי, מה אתה רוצה לומר? כי כל אחד יכול להמציא סודות ככל העולה על רוחו ללא צורך בהוכחה? כדי שלא תחשוב שאני מתחמק אתן לך דוגמה לטענה חיובית. אשתמש בדוגמה החביבה על הרב מיכי. קיר. אני רואה קיר לנגד עיני. ישאל השואל מנין לך שזה קיר. התשובה פשוטה להפליא. הביטוי קיר משמש לשני דברים. א. דרך להעברת מידע בין אנשים. אם אני וכל מי שאני מדבר אתו מבין ורואה את אותו דבר אין מקום לטענת מי יימר כי זה לא רלוונטי. אתה יכול לקרוא לזה אצילות. גם לא אכפת לי שכל אחד רואה משהו אחר לחלוטין. בסופו של יום אני מצליח לתקשר עם אנשים בהצלחה אודות הקיר. ב. כדי להסיק מסקנות ולנבא עתידות אודות הקיר. זה נעשה בהצלחה רבה. אני מסיק כי הקיר הוא מכשול פיזי ואת הדרכים להסרתו וכו'. לא אכפת לי כלל אם "אליבא דאמת" זה לא קיר. כל דבר הדורש מחויבות (בזה לפחות אתה מקל עלי שבשונה מאחרים אינך מנסה לגמד את הדת לדבר של מה בכך) ואין בו משום תועלת מעשית (לא פסיכולוגית) זקוק להוכחה כי הוא אכן רלוונטי. אני מוכן שתשאל אותי על כל מה שאני "מאמין" מי יימר ואוכיח לך שהוא נופל תחת הגדרת "קיר". במידה ולא אוכל להוכיח איאלץ לחזור בי מ"אמונתי". באשכול סמוך פתחנו דיון על אינטואיציה. הדיון הופסק בשלב בו טענת כי יש אינטואיציה אמתית ויש אינטואיציה שמקורה מהחלל הפנוי. לא הסברת איך מזהים בין השנים. זה לא הנושא כאן אבל זו דוגמה לטענת מי יימר שיש לענות עליה בתשובה מתקבלת על הדעת. אלי, הלוואי והיו "הוכחות הסתברותיות" מהסוג שמשתמשים בהם בימי החול, או כאלו שניתן ללכת עימם למכולת. בעל, האינטואיציה שלך היא מהחלל הפנוי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2011 13:39 |
|
| |
ומי יימר שיש בכלל אינטואיציה?
|
|
|