עם שכר שנתי של שש ספרות בדולרים, מסעי הופעות ברחבי העולם, ושירת חזנות במשחקי פוטבול לעיני עשרות אלפי צופים, מתמקם החזן יהודה רוטנר עם משפחתו במודיעין • "מאסתי בתרבות המקדונלדס בקהילות היהודיות באמריקה, שהכל בהן שטחי ומהיר", הוא מסביר • ואיך זה אצלנו? "יותר גרוע. כאן אין בכלל קהילתיות. הכל בלוף. באים לבית הכנסת, מתפללים עם חזן שאין לו מושג איך להעביר את תפילת השבת, והולכים מהר הביתה לפני שהטשולנט יתקרר" • תפילה בניגון אחר החזות היהודית הנעימה עם הכיפה על הראש והמבטא המתגלגל גורמים לך לחשוב שהאיש הוא אמריקני מבטן ומלידה. רק לאחר דקות ארוכות של שיחה, אתה מגלה כי יהודה רוטנר נולד בחיפה לפני 61 שנה וסיים את לימודי התיכון, השירות הצבאי והאוניברסיטה בארץ, לפני שפרש כנפיו אל העולם הגדול.
שלושים שנה חלפו מאז, ורוטנר עורך סיכום ביניים של שלושים שנות קריירה מפוארת כחזן מהליגה הראשונה בקהילות העשירות ביותר בעולם. במונטריאול וטורונטו, במיאמי, לוס אנג'לס וניו יורק, ואפילו בגרמניה. עתה הוא מלמד שירה ופיתוח קול בשיטת בל-קנטו (שירה יפה באיטלקית). בנוסף הוא מלמד את המבוגרים נוסחי תפילה, ואת נערי בר המצווה - קריאת התורה והפטרה.
"תפקיד החזן בקהילות הגדולות בחו"ל אינו דומה למקביל שלו בארץ", אומר רוטנר. "מלבד העובדה ששניהם נחשבים לשליחי ציבור ובעלי תפילה, המסגרת בחו"ל היא שונה לגמרי. רב הקהילה הוא המנהיג הרוחני של הקהילה, והחזן, המשמש כמספר שתיים שלו, אחראי על הפן המוזיקלי והתפילתי. הוא מקיים ביקורי חולים ולוויות, משתתף בבר מצוות ובריתות, מנהל מקהלה מקצועית שמלווה אותו בשבתות, בימים טובים ובתפילות הימים הנוראים. לעיתים יש בקהילה חזן ראשון, ותחתיו יש חזן שני, וההיררכיה היא לפי חשיבות התפילות. החזן הוא בעצם נציג הקהילה, הוא לבוש תמיד בחליפה ועניבה, יש לו משרד ופקידה ומשכורת שנתית שמנה". הנסיקה הגדולה "למה דווקא חזנות?", מהרהר רוטנר בשאלה. "התברכתי בקול יפה, כך לפחות אמרה לי אימא. תוסיף לזה אבא חזן וסבא רבא שהיה חזן בהונגריה עם קפוטה שחורה ומגבעת, וזו כנראה התשובה. בגיל 24 התחלתי לשמש כחזן לא מקצועי בקהילות יהודיות בגרמניה, ובסוף שנות השבעים התקבלתי לתפקיד חזן ב'ישיבה יוניברסיטי' שבניו יורק, עם הצעה קוסמת לשמש כחזן במשרה מלאה, וזו היתה תחילתה של קריירה. במהלך שנות השמונים והתשעים הגיעה הצעה עוד יותר קוסמת - לשמש כחזן בלוס אנג'לס, ואחרי שש שנים קיבלתי הצעה עוד יותר מפתה ממונטריאול. כעבור עוד שש שנים הגיעה הצעה קוסמת מאוד מטורונטו, ואחר כך הגיעה הצעה עוד יותר מפתה ממיאמי, וכך הפכתי לאחד ממקבלי המשכורות הגבוהות ביותר בקרב החזנים באמריקה וקנדה".
ממש פוטבול אמריקני...
"נכון. במהלך קונצרט ניגשים אליך שני גבאים מקהילה מסוימת שחסר לה חזן, ומפתים אותך לעבור אליה. ואני מדבר על חוזה של מיליון דולר לארבע שנים. כך היתה נודדת כל המשפחה ביחד איתי, בהתאם להתפתחות הקריירה, רותי אשתי וששת ילדי הבינלאומיים: שניים ישראלים, שניים קנדים ושניים אמריקנים. עם השנים אני מתמנה לנשיא החזנים של כל הזרמים בטורונטו, אך לומד גם שמעבר מקהילה לקהילה אינו עניין פשוט. מדובר בשידוך שצריך להתאים לשני הצדדים. החזן בקהילת חו"ל, המועסק במשרה מלאה, חייב להיות אהוד על הקהילה, והכל זה עניין של PR, פאבליק ריליישנז (יחסי ציבור). עליו להיות בעל סבר פנים, להקפיד על נשיקות וחיבוקים, להחמיא לאנשים ועוד. בקהילות אלו אוהבים חזנים שהם אנשים חמים ונעימים, עם קול יפה ושיודעים ליצור אווירה טובה בתפילה ולהתקרב לקהילה בכל דרך. 'איט ווז אאוטסטנדינג', הם יאמרו על התפילה שלך, 'איט רמיינד'ס מי אוף מיי גרנדפה', ואתה הופך לאיש מאוד חשוב ומפורסם בקהילה. כן, אפשר לומר שאתה מעין סלבריטי. אתה יוצא למסעי הופעות ברחבי קנדה, טס ממקום למקום ומתאכסן בבתי מלון. אתה גם רושם לעצמך הופעה בגמר הפוטבול בין 'הדולפינ'ס' ל'באפלו בילס' לעיני שישים אלף צופים, והופעה מרגשת של תפילה לזכרו של יצחק רבין לעיני חמישים אלף יהודים, בין אם הם לובשי קאפוטות או אתאיסטים גמורים.
כן, אתה כוכב בשמי החזנות, אבל לא במובן של השוויץ עם נעלי שפיץ, חולצה ורודה ועגילים, אלא כזה הלבוש בחליפה, מדבר יפה ומנהל את התפילות וחיי התרבות של הקהילה שאותה אתה משרת. אל תשכח שחיי התרבות של הקהילות באמריקה סובבים סביב בית הכנסת. הם אוכלים בו ארוחת בוקר בחינם, יש חוגי התעמלות בחינם, בבוקר מגיעות הנשים לפעילות משלהן, ובערבים נערכים בבית הכנסת משחקי בינגו והרצאות בנושאים שונים".
"תתקדם, תתקדם" ואז אתה עוזב הכל ומגיע עם המשפחה למודיעין?
"עתיד החזנים בארה"ב אינו מבשר טובות. אמנם כל עוד יש קהילות מסודרות, בתי כנסת וספרי תורה, תמיד יהיה ביקוש לחזנים. אבל כל משרה תלויה בחזן עצמו, אם יש לו יחסי ציבור טובים ואם הוא יודע לתת חום ואהבה. לאחרונה חל פיחות במעמדם, עם קליטתן של חזניות לבתי הכנסת, דבר שנובע מהרצון להראות שיש שוויון זכויות, וגם מרצון לחסוך כסף, משום ששכרן נמוך יותר. הבעיה העיקרית יותר היא הליך הגיור שנעשה קל, והפתיחות לחיים המודרניים באמריקה. החזנים כבר לא ממשיכים את הקו המסורתי של בית סבא. הם מכניסים מוזיקה ושירה שאינה קיימת. במסגרות שבהן התחנכתי, מקהלות וקונצרטים חזניים מושפעים ממוזיקת אופרה ומעיבודים השונים מכל המוזיקה היפה שירשנו מאבותינו. ואז, כשאני מקפיד לשמור על הנוסחים והתפילות, אומרים לי, 'תתקדם, תתקדם', כאילו שאני תקוע בעבר. זה רע. הרי יש חוק ונוסח של תפילות התורה. כמו שאף אחד לא רשאי לשנות את נוסח הכתוב, כך לדעתי, אף אחד לא רשאי לשנות את נוסח הניגונים".
מי הם האחראים לשינויים הללו?
"האשמים הם בעיקר רבני הקהילות ששוכחים את תפקידם המסורתי. הם עסוקים בלמצוא חן בעיני הציבור שלהם. במקום לדבר דברי תורה ושבת, הם צופים בטלוויזיה, קוראים את ה'ניו יורק טיימס' ומדברים עם הקהילה על פוליטיקה ארצית ועל ה'יאנקי'ז' שניצחו או הפסידו. תרבות המקדונלדס חדרה אל יהדות ארה"ב. הכל שטחי, הכל צריך להיעשות במהירות, ולא מייחסים חשיבות לנוסחים ולתפילות המסורתיות. מספרים על יהודי אחד שבא לרב להתייעצות. 'רבי', הוא אמר לו, 'גמר אליפות הבייסבול נופל בדיוק על יום כיפור ואני לא יודע מה לעשות'. הרב מסביר לו את חשיבות החג, אך הבחור לא משתכנע, למרות ההרצאה המאלפת. הרבי מתייאש ואומר לו, 'אתה יודע מה? אני מאשר לך להקליט'. 'מה, אפשר להקליט את 'כל נדרי'?' שואל הבחור... זו בעצם האווירה היהודית כיום בארה"ב, ולכן, בשנתיים האחרונות שלנו בחו"ל שימשתי כחזן בדיסלדורף בגרמניה, ולפני כשלוש שנים הגענו לחשמונאים. כעבור שנה עברנו להתגורר בשכונת בוכמן (השבטים) במודיעין, כדי שיהיה נוח לילדיי הדוברים אנגלית וכדי שנוכל לשמוע אנגלית גם כאן בבית הכנסת. זו היתה פשרה בין ירושלים לתל אביב, ומצאנו עיר מקסימה ושכנים טובים".
"אתה כוכב בשמי החזנות, אבל לא במובן של השוויץ עם נעלי שפיץ, חולצה ורודה ועגילים, אלא כזה הלבוש בחליפה,
מדבר יפה ומנהל את התפילות וחיי התרבות של הקהילה שאותה אתה משרת". צילום: גדעון אבינערי "אין קהילות במודיעין" יהודה רוטנר מפליא בשליטתו בנבכי הניגונים ונוסחי התפילות היהודיות. הוא עוסק בחקר שורשיהם של ניגונים, מוצא הקשרים בין ניגוני ההגדה לתפילות יום כיפור וראש השנה ומהמהם אותם כדי להמחיש לי את הטונים והאוקטבות השונים. הוא שולט בנוסחי צפון אפריקה, שגלשו לאיטליה וספרד, ובנוסחי אשכנז, אלה המגיעים מאירופה הדשנה, ואלה "הבכייניים" שעוצבו במזרח אירופה למודת הפוגרומים. לכן, אכזבתו מהפגיעה במסורות הניגונים בארה"ב היא מובנת.
אבל, להפתעתו המרה, גם בישראל, ובפרט במודיעין, הוא מתעצבן ממה שנגלה לו. אתם יכולים לכעוס עליו כאוות נפשכם, אבל הוא יאמר את אשר על ליבו. "בארה"ב, למרות תרבות המקדונלד, חיי הקהילה עדיין סובבים סביב בית הכנסת והם עשירים ומלאים. כל זה לא יכול להתקיים כאן, כי במודיעין אין בכלל חיי קהילה. זה נכון שלכאורה יש קהילות, אך כל מה שיש להן זה בית כנסת. האנשים באים בימי שבת להתפלל, בדיוק שעתיים, כדי שלא יאחרו חלילה לטשולנט של שבת, ומיד אחר כך הם מתפזרים כל אחד לביתו, ובזה נגמרת כל הקהילתיות. אין לקהילה גן ילדים השייך לה, אין בית ספר משותף, ואין פעילות משותפת בבית הכנסת. הכל דאווין. רק כשצריך לגייס כספים לבניית בית כנסת, מופעלים על האנשים לחצים איומים. לא מזמן, כשרציתי לארגן מקהלת ילדים לשירת קדושה של שבת למשך עשר דקות, לא יותר, כמעט ותלו אותי. כשאני נצמד לנוסח התפילה ולניגון המסורתי, אני מרגיש אקדחים מכוונים לראשי, מה פתאום אני מאריך בניגון ולמה אני מבזבז זמן. היום כל התפילות הן חאפ לאפ, לסיים מהר ולברוח. בצורה כזו אני לא יכול להתפלל כאן, לא כחזן ולא כבעל תפילה".
ואין חזנים במודיעין?
"בכל הארץ יש בית ספר אחד לחזנות, המלמד בחורים להתפלל ולהיות בעלי תפילה או חזנים. במקביל, יש רק ארבעה בתי כנסת בארץ המחזיקים בחזן במשרה מלאה, ולא אצלנו בעיר. התוצאה היא שיש במודיעין חזנים שקוראים לעצמם חזנים, אבל אין להם מושג איך מעבירים תפילה בשבת. אותי זה מאוד מעצבן. הם לא עומדים בסטנדרטים ויש להם חוסר ידע עצום. הם שרים שירים מבלי לדעת את מקורם, וניגונים, שהם לא מכירים את שורשיהם. הם פותחים את ארון הקודש עם 'אדון עולם' ולא יודעים מאיפה בא הניגון. עומד חזן במשך ארבע שעות בראש השנה, ואין לו מושג מה הוא עושה ואיך לנהל את התפילה. וכל זה קורה משום שלוקחים חזנים מתנדבים שלא עולים כסף ונותנים להם לנהל את התפילות. מה, לא עדיף לשלם קצת לבעל מקצוע שיודע מה צריך לעשות? הבורות בבתי הכנסת היא גדולה, ודומה הדבר להליכה למסעדה מבלי לדעת מה אתה אוכל, וגרוע מכך, שהשף עצמו אינו מבין כלל מה הוא מבשל".
אתה נביא זעם?
"אתה יכול לכנות אותי נביא זעם. בינתיים אני יכול לציין לטובה את רבני העיר, את הרב לאו, שמאוד פעיל ומעורב ואף משמש לי כתובת לתשובות, ואת הרב צ'יקוטאי, שהוא איש מקסים העושה מלאכתו נאמנה. אבל בסוף, בבתי הכנסת, כשלא מקפידים על נוסחי התפילה וכשלא יודעים שורשיהם ומקורם, תיעלם תופעת החזנים ויעלם הקשר לתפילות המסורתיות".
ומה עושה יהודי למען המדינה?
"יש לי חזון אחד גדול וזה ללמד בסקייפינג את הניגונים ונוסחי התפילות בכל העולם. עניין זה נמצא כיום במשא ומתן מתקדם. במודיעין עצמה אני מלמד ילדים, בני נוער ומבוגרים נוסחי תפילות לשבתות, ימים טובים והימים הנוראים, את קריאת מגילת איכה, רות, קהלת, שיר השירים ואפילו, למי שמעוניין - אני מלמד לתקוע בשופר. בנוסף, כדי לשפר במעט את המצב, אני מתכוון לצאת במסע הסברה אישי לכל קהילות מודיעין על נוסחי התפילות, למה ומאין באו הניגונים".
|