| נשלח ב-1/8/2011 17:20 |
|
| |
אני מתאבל ולא התנחמתי
נשאלתי:
ידוע על האסון הגדול שקרה להרמב"ם, שאחיו ושותפו דוד טבע עם ספינתו בים בהודו. וכן הוא מתאר באיגרת לרבי יפת הדיין (נדפס באגרות הרמב"ם, לפסיא, עמ' 37): "גם ארעו לי צרות רבות גלויות בארץ מצרים... והרעה הגדולה שבאה עלי באחרונה, שהיא רעה מכל רעה שעברה עלי מיום היותי ועד היום הזה, והיא פטירת [אחי] הצדיק זצ"ל, שטבע בים הודו, ובידו ממון רב לי ולו ולאחרים, והניח בת קטנה ואלמנה אצלי. ונשארתי אחריו כמו שנה מיום שהגיעה השמועה הרעה, נופל על המטה בשחין רע ובדלקת ובתמהון לבב... עד היום, כמו שמונה שנים, אני מתאבל ולא התנחמתי. כללו של דבר: כי ארד אל בני אבל שאלה. ולולי התורה היא שעשועיי, ודברי החכמות שאשַׁכח בהן יגוני, אז אבדתי בעניי)". איך מתאים הדבר עם מה שהוא כותב במפורש בהי"ד: (הל' אבל פרק יג הלכה יא): "אל יתקשה אדם על מתו יתר מדאי, שנאמר אל תבכו למת ואל תנודו לו, כלומר יתר מדאי שזהו מנהגו של עולם, והמצער [עצמו יותר] על מנהגו של עולם הרי זה טפש, אלא כיצד יעשה, שלשה לבכי, שבעה להספד, שלשים יום לתספורת ולשאר החמשה דברים".
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2011 17:35 |
|
| |
אני רואה שהוא בוכה על עצמו וצרותיו ולא בוכה על המת עצמו. לא כך ?
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2011 17:42 |
|
| |
לשון "אני מתאבל" משמע שעל המת וכל התוצאות הכרוכים במיתתו.
לדידך - מותר להתאבל לעולם על החסרון שנרגש בחסרון והעדר המת בתוך המשפחה? האם "בוכה על עצמו" יקרא?
תוקן על ידי חושבשחושב ב- 01/08/2011 17:44:58
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2011 17:45 |
|
| |
לא רק "שטבע בים הודו, ובידו ממון רב לי ולו ולאחרים, והניח בת קטנה ואלמנה אצלי. ונשארתי אחריו כמו שנה מיום שהגיעה השמועה הרעה, נופל על המטה בשחין רע ובדלקת ובתמהון לבב" אלא שגם מות אחיו אילץ את הרמב"ם להתחיל לעבוד כרופא, בעוד שלפני כן אחיו פרנסו.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2011 17:50 |
|
| |
כל מי ששיכל בן וכדומה (לא עליכם) יודע שאין נחמה לעולם. נראה שהלכות אבילות הם לעכל את הרעיון שהוא לא יחזור (וזה לא פשוט בכלל), אבל החסרון נשאר לעולם.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2011 19:12 |
|
| |
ישנם גם סתירות בין הרמב"ם בי"ד לבין הרמב"ם במו"נ. עד שהיעב"ץ הרהיב בנפשו לומר שאינו אותו מחבר. ישנה סברא האומרת שהרמב"ם בי"ד מסכם את הגמ' כמעשה הרי"ף אלא שהוא כמובן עשה את הי"ד החזקה, אמנם זה לא ספרו, ולכן אין שם מקום לדעותיו. משא"כ במורה. במקרה דנן אין להקשות, שהרי אין אדם נתפס על צערו כידוע.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2011 19:37 |
|
| |
הרב קוק כותב שהלכות אבילות באות לעכל את הרעיון שהוא לא יחזור (וזה לא פשוט בכלל),
ומה עושה אמונת תחיית המתים ההופכת את כל הרעיון על ראשו ומכניסה תקוות שווא בליבם של בני אדם (אלה המחכים שהמת הולך לחזור כל רגע). ידוע לי על אלמנה שאינה רוצה להינשא משום שהיא עדיין מחכה לבעלה אחרי יותר מעשר שנים.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2011 20:19 |
|
| |
זה מסתדר כי הרמב"ם למרבה הפלא היה בן-אדם בשר ודם עם רגשות ולא מחשב עם תקליטור של משנה תורה בתוכו.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2011 20:34 |
|
| |
אבלות ונחמה הם הרגשות שיש להם רמות רבות שלא ניתן להגדיר בהלכה. ואי אפשר לשאול שאלות כאלו. כל מה שאפשר ללמוד מההלכה זה שיש רמה מסויימת של נחמה שאמורה להיות ולא להישאר תמיד באותו רמה של אבלות. ואת זה מסתמא הרמב"ם קיים, וכמעט כל אדם מקיים גם בלי ההלכה.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2011 23:21 |
|
| |
מעניין כי הרמב"ם לא נתן דעתו על דברי חז"ל- גזירה על המת שישתכח מהלב
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2011 23:38 |
|
| |
לירוחם
הרי דברי חז"ל אינם מהווים ציווי לחי אלא כביכול ציווי למת.הקב"ה גזר על המת שישתכח מהלב .
ולכן ,אם מדובר על שאלה שאולי צריך היה הרמב"ם לשאול את עצמו הרי השאלה היתה צריכה להיות :איך קורה שגזרת הקב"ה לא מתקיימת במקרה שלו.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2011 23:53 |
|
| |
צענע. נכונים דבריך אבל בתיקון קטן- אפילו ילד יודע כי על מת לא גוזרים. המת מת. והמתים לא יודעים מאומה אומר דוד המלך. אזי כוונת הגזירה היא על הלב שישכח את המת. וכך פוסק הרמב"ם בעצמו. לפי הגמרא במו"ק
רמב"ם הלכות אבל פרק יג הלכה יא
אל יתקשה אדם על מתו יתר מדאי, שנאמר אל תבכו למת ואל תנודו לו, כלומר יתר מדאי שזהו מנהגו של עולם, והמצער [עצמו יותר] על מנהגו של עולם הרי זה טפש, אלא כיצד יעשה, שלשה לבכי, שבעה להספד, שלשים יום לתספורת ולשאר החמשה דברים.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2011 01:36 |
|
| |
ירוחם. המפרשים מסבירים שיעקב המשיך להתאבל על בנו ימים רבים למרות הגזירה על המת שישתכח מן הלב כי באמת לא מת בנו. (נכון שזה קצת נגד הפשט כי אם כן היה על יעקב עצמו לשים לבו לכך ולמה נאמר ויפג לבו שנחלף ליבו מלהאמין להם) אולם בעצם לאלו הלוקחים שאבותינו קיימו את כל התורה עד שלא ניתנה נשאלת אותה שאלה על יעקב אבינו... כשבאמת כולנו מבינים שאין זו גזירה אלא חכמים רצו להגיד טבע טבע הקב״ה בבריאה שהחיים שוכחים את מתיהם תוך יב׳ חודש . ויש לפלפל ולחקור האם הטבע הוא על החיים וקשה איך יעקב המשיך להתאבל נגד הטבע האנושי או הטבע נובע מהמת עצמו ושפיר הא דאיתא גזירה על המת - - כלומר מציאות האדם בעולם גורמת לזכרונו אצל קרוביו ומכיריו ומותו מן העולם משכיחה את זכרו או שבדרך ממילא הוא נשכח ודו״ק כי לא תעזור האריכות למי שאינו מורגל בכגון דא-- בכל מקרה יש ליישב בדוחק שאלת בעל האשכול דלא ידוע לנו שאשת אחיו הותרה לינשא כי בעלה נפל בים הודו שזהו בגדר מים שאין להם סוף והרמב״ם התאבל ימים רבים על אחיו כי לא היה לו גדר הלכתי של מת אלא שנשבר מטה לחמו ונוספו עליו עוללי ואשת בנו...
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2011 09:49 |
|
| |
| דייר כתב: |  | זה מסתדר כי הרמב"ם למרבה הפלא היה בן-אדם בשר ודם עם רגשות ולא מחשב עם תקליטור של משנה תורה בתוכו.
|
|
וההלכה במשנה תורה נועדה למחשבים? לשם מי הוא כתב אותה?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2011 10:25 |
|
| |
דומני שניתן להסביר שההבחנה היא בין פעולה שביד האדם "אל יתקשה" (=יקשה עצמו) וכן "אל יצער" וכן בנוגע למנהגי אבילות שבידו לעשות, לעומת הנחמה שאינה כ"כ בידיו.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2011 14:56 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | צענע.
נכונים דבריך אבל בתיקון קטן- אפילו ילד יודע כי על מת לא גוזרים. המת מת. והמתים לא יודעים מאומה אומר דוד המלך. אזי כוונת הגזירה היא על הלב שישכח את המת. וכך פוסק הרמב"ם בעצמו. לפי הגמרא במו"ק רמב"ם הלכות אבל פרק יג הלכה יא אל יתקשה אדם על מתו יתר מדאי, שנאמר אל תבכו למת ואל תנודו לו, כלומר יתר מדאי שזהו מנהגו של עולם, והמצער [עצמו יותר] על מנהגו של עולם הרי זה טפש, אלא כיצד יעשה, שלשה לבכי, שבעה להספד, שלשים יום לתספורת ולשאר החמשה דברים. |
|
מה הקשר בין דברי דוד המלך לכאן?
האם חז"ל לא קראו את דברי דוד המלך?
ואעפ"כ אמרו מה שאמרו.
ופרוש דבריהם הוא הוספת המילה כביכול-כלומר כביכול הקב"ה גוזר על המת : ישכחו אותך!
(כשפעולת השכחה היא כמובן על החי -החי שוכח(אקטיבי)והמת נשכח(פסיבי))
ובאשר להלכות שציטטת הרי הרמב"ם לא ציטט את דברי חז"ל האלה כשנתן את ההלכה אלא ציטט מקום אחר":אל תבכו למת אל תנודו לו "ולכן שוב אין קשר בין הלכות אלה לדברי חז"ל ":גזרה על המת שישכח מהלב."
|
|
|
|
|