בית פורומים עצור כאן חושבים

מהן טיב ההוכחות הנדרשות על מנת להוכיח דת?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-2/8/2011 09:47 לינק ישיר 

נורת_אזהרה כתב:
שנית, ראינו כאן באשכול כי יש הטוענים שבקשה לראות משהו שנראה כמו הוכחה בעד הדת היא "ספקנות היסטרית". לא פחות. כדאי לראות את ההתמודדות שלהם עם טענות הנגד, שכוללות אמירות כמו: "אין שום הוכחות שחוקי הטבע היו כאלה תמיד", "אין שום דרך להוכיח שהמציאות שאנו רואים מייצגת משהו אמיתי", כדי לראות מהי לדעתם ספקנות בריאה.

כתוב שם ספקנות היסטורית (כלומר ביחס להיסטוריה) ולא היסטרית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2011 09:54 לינק ישיר 

שותפיסוד כתב:
כתוב שם ספקנות היסטורית (כלומר ביחס להיסטוריה) ולא היסטרית.

טעות שלי. אמנם הוא כתב שם "זו לא סיבה שתדרוש או תצפה מאדם לחפש 'הוכחות' ברמות היסטריות", אך כנראה זה כתיב חסר.

ועדיין, מה שכתבתי עומד גם בלי ההיסטריה.

תוקן על ידי נורת_אזהרה ב- 02/08/2011 09:55:03

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2011 15:04 לינק ישיר 

שותפי

צר לי, דאני על משמרתי אעמודה, לא אמרתי שא"א ליתן הוכחות של בית משפט (שמא אפשר ואני איני יודע), ולא אמרתי שהדת הוא נושא בלתי חשוב. אלא שהאנשים מציגים דו פרצופין, כאשר בחיים הם מקבלים החלטות הנוגע לחיים שלהם ושל זולתם, כל הזמן, וכשמגיע לדת שכנודע נוגע לרצח עם קבוע הם מציגים ספקנות נפלאה, שאין לידע, ואי אפשר לקבל החלטות, כי מה שנוגע לרציחת עמלק צריכים הוכחות מוחלטין. תפסיק לבלבל בהמח, אתה מקבל החלטות חשובות הרבה יותר לגבי האינטרס האישי שלך. ולהיפך ממה שכתבת שום קונפליקטן לא נכפה עליך, אינך חייב לנהוג, ואין מוכרח לעשות בהאנקונדה בלונה פארקס, אין אנוס לעשן, ולא נכפה לתמוך במפלגה, או לגור בהשטחים, וכן למשכן את הבית, בא לך, אתה חושב ומחליט ההחלטה.

האדם מזהה התופעה וסומך על זיהוי שלו. אין אדם בעולם שאין סומך באופן עיוור על חוק סיבתיות, כמובן, בלי זה לא יהי' אפשר לנתח אפילו חציית כביש. אבל כשמגיע על השאלה של סיבתיות לעולם באופן כלל, הוא בכלל לא יודע אם יש סיבתיות, אי אפשר להוכיח אותה וכו'.

נורתי

אתה ממש מעביר הנושא, אלי ניסה להעלות כאן ענין כללי, לא לדון שוב בטענות של המאמינים / אפיקארסן, אלא לקבוע רמת ההוכחה הנדרש. וע"ז התייחסתי, באמרי שהאדם לא דורש שום רמות של הוכחה בלתי קיימות. אלא מזהה התופעות ומנתחן, כשם שמפקד בצבא מזהה תופעות שונות ועפ"ז לוקח ההחלטה. גם שאלה של הדת כרוך בזיהוי התופעות, יש מי שרואה בעולם הטבע תופעה מסויימת, ויש מי שרואה בה להיפך תופעה של אקראיות. יש מי שרואה בהיסטוריה של עם ישראל תופעה, ויש מי שפותר אותה בשיטה של סופר סלאמי. יש מי שרואה בתורה תופעה, ויש מי שרואה בה תופעה של קאנספירצי'. יש מי שרואה ברוחניות של האדם תופעה, ויש מי שמסביר אותה כמו פרויד בשיטת רובע את עצמו, וכך הלאה.

איני טוען לשום עליונות של צד אחד מול חברו, אם כי קשה מאד לנחש את דעתי, אני רק טוען שהחלטות קיומיות מחליטים כל הזמן לפי חשיבה בסיסי והגיוני, ואי הוה דיקינן כולי האי לא הוה תנינן, לא בחיים, לא בכביש, לא בעסק, וגם לא בדת. אין זה אומר שבכך מסתכם הדת ותו לא מידי, אבל אין זה הוגן להציב בפניה דרישות חורגות מכל ההחלטות האחרות.

הנושא של טיעוני נגד הוא חשוב ונכבד עד לאין קץ ותכלה, אבל הוא לא בדיוק הנושא כאן. כמובן שאם יש טיעוני נגד אי אפשר להתעלם מהם, אבל הנדון כאן היה איזה ביסוס צריך להיות לדת כדי שמי שיקבל אותה על עצמו יהווה תופעה נורמלי. על זה אני אומר: לא פחות מכל ההחלטות שאתה מקבל כל יום על החיים שלך ושל אחרים.

וכתב ארתח

נ.ב. ארתח, כוונתי היתה כדברי נורתי 'היסטריות' מל' היסטריה, ושמעתי שהשימוש הנכון הוא 'היסטריקה'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2011 15:24 לינק ישיר 

ארתח
איזו רמת הוכחה היית רוצה כדי להתאבד, או כדי שתאפשר להרוג את קרוביך?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2011 16:01 לינק ישיר 

ארתח,
עיון בפורום מעלה כי הספקנים מבקשים הוכחות מהסוג שאנו מתנהגים לפיהם בחיי היום יום. המאמינים טוענים כי יש להסתפק בפחות. הרבה פחות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2011 19:17 לינק ישיר 

ייתכן

לא באתי לנתח את רמת הכותבים בפורום או את דבריהם, אלא לעצם הדיון התיאורטי שהעלה הח' אליה. ואם הכותבים כאן לא באו לרמה של לתת נימוקים להאמונה ברמה של שאר ההחלטות בחיים, הרי זה עצוב מאד. ועל דא קא בכינא. לגוף הענין, מנסיוני המועט בעלמא, לאו דוקא כאן בהפורום, אין קביעתך נכונה. והודעת הפתיחה בענין בית משפט וכו' דוגמא מייצגת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2011 20:03 לינק ישיר 

הודעת הפתיחה בעניין בית משפט, שרירה, קבועה ויציבה.
דווקא רעיון טוב העלית, לעשות בחירות ולהחליט בבחירות האם היה רצח או לא, ושלום על ישראל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2011 20:38 לינק ישיר 

לא ביקשתי שתסייע לי בטענתי לייתכן, אבל תודה בכל אופן.
כמובן שאם אפשר לברר את הדברים בבית משפט על ידי הוכחות, אסור להימנע מכך, זו זכותו האלמטרית של החשוד.  אבל כשאי אפשר לברר פשוט יורים, מי שמתקרב לגדר המערכת בלילה חוטף יריה, כי אין זמן לברר האם הוא חולה ירח או לא יודע לקרוא או באמת מחבל. 
השאלה שלנו לא היתה במקרה שאפשר לברר ע"י בית משפט, אלא שמדובר בתחום אחר בו אין בתי משפט, ועל זה אמרתי שכשאין דרכי בירור ביתמשפטיות, המציאות היא שאנשים מחליטים לפי הבנתם. ויש מדינות בהם גם המשפט הוא כעין 'בחירות' מושיבים 12 מושבעים אקראיים לגמרי חסרי השכלה או אינטלגנציה והם מחליטים לפי הכרס שלהם. אבל לא זה הנושא. כל מדינה וכל קבוצה מכריעה גורל חיי אדם רבים, לפי הבנה אנושית פשוטה. מבלי הוכחות של בית משפט, כי זה מספיק לנו לכל החלטה בחיים. כמו שמבצעים עקיפה על סמך הבנה כזו, כך פוקדים על התקפה, וכל כיוצא בזה.
לכן אין לדרוש מדת יותר. אם יש לך דרכים אחרות ויותר טובות לברר, זה חשוב מאד, אבל לא בדיוק טיעון הפתיחה. כמו שאמר נורתי יש הרבה טענות ושאלות על הדת. וזה נושא נוסף.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2011 20:43 לינק ישיר 

לא הבנתי. מתי אתה מברר לעצמך דברים, באמצעים מדעיים, ומתי אתה עובד לפי סברת הכרס שלך. תגדיר את ההבדל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2011 20:50 לינק ישיר 

לא דיברתי על איך שאני מברר לעצמי, אלא מה הן דרישות מינימום.
מדבריך הראשונים השתמע טיעון נפוץ האומר: לקנות קפה נמס של עלית או אוסם, מספיק לי הריח. כדי לקבל על עצמי דת שמצוה להרוג לפעמים בני אדם, אני רוצה הוכחות מוחלטות, ברמה של בית משפט.
טענתי היא: טיעון זה שקרי, אנשים מקבלים החלטות שחייהם וכל מאודם תלוי בהן, על סמך הגיון בסיסי, ולא ברמת בית משפט.
מדוע אנשים עושים זאת? יש כאלו שאין להם שכל לבדוק יותר, יש מקרים שאי אפשר לבדוק יותר בשום צורה, ויש מקרים שאין זמן לבדוק יותר מדי. אבל עובדה היא שחשיבה בסיסית מרגיעה את האנשים ומספקת להם ביטחון להחליט.
גם במקרה שלנו, יש כמה שאלות בסיסיות: האם יש תופעה של רוחניות באדם ומה משמעותה. האם יש משהו מעבר לטבע וחוקיו ומשמעותו. האם יש תופעה מיוחדת בתורה. האם יש תופעה מיוחדת בהיסטוריה של עם ישראל. על השאלות האלו לא צריכים דוקא בית משפט, אלא אפשר בהחלט להבין ולכבד את מי שקובע את תשובתו על ידי הגיון בסיסי, בדיוק כמו בכל התחומים והדוגמאות האחרות שהזכרתי. בסופו של דבר השאלות הן פילוסופיות, ולכן כל הררי המדע לא תמיד רלבנטיים, ואדם המגבש דעה בשאלות אלו, יש לו על מה שיסמוך. תהיה דעתו אשר תהיה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2011 21:44 לינק ישיר 

אלו לא היו השאלות, לא זו התשובה.
השאלה הייתה האם יש מחייב ביהדות.
מחייב אלו-הי שהמחייב בתרי"ג מצוות הכוללות מסירת נפש, וכפיית האחר אף באמצעות הרג.

בהנחה שזו היהדות, אלו הוכחות נדרשות מהאדם החושב, על מנת להאמין בה. האם ייתכן שאותן הוכחות הגורמות למוסלמי להתפוצץ? או אולי  משהו טוב וחזק בהרבה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2011 21:59 לינק ישיר 

איזה הוכחות נדרשות מהאדם החושב לפי שהוא מוסר עצמו לשירות בצה"ל, אשר יורה לו למסור את נפשו או להרוג אחרים ?
האם לא מוטל עליו לבדוק את אופן קבלת ההחלטות אשר מסתיימות בחייו ובחיי אחרים ?
האם ההוכחות לשפיות דעתם של מקבלי ההחלטות הן ברמה משפטית נדרשת ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2011 22:20 לינק ישיר 

המוסלמי המתפוצץ אינו איש שפוי לחלוטין, והוא מקביל לחרדי הרוצח את הרב, לחילוני העושה פגע וברח, לחברי כת השטן, וכדו'.
ברור שיש כתות דתות וקבוצות בלי סוף שאינן נכונות, מה זה נוגע לנדון שלנו, מה הסיבות והגורמים, האם הבנה בסיסית של ענין כללי, או בית משפט.
הכפיה באמצעות ענישה היא פועל יוצא של כל תרבות, ברמה כזו או אחרת. אין תרבות וחוק בלי שכופים אותו בדרך כל שהיא. וקשה לטעון שהאכיפה המקובלת כאן בישראל היא אפקטיבית דיה כדי למנוע פשע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2011 22:40 לינק ישיר 

שותף, בוודאי. השאלה מתגלגלת למסדרונות המשפט אין ספור פעמים.

ארתח, מיניין לך? אולי טיב ההוכחות שלו, זהה לחלוטין לשלנו?

זו בדיוק שאלתי. מהן טיב ההוכחות הנדרשות? האם פנחס היה בלתי שפוי? חנה ושבעת בניה? עוד דוגמאות?
כפיה ברמת ענישה היא פועל יוצא של תרבות, כאשר מדובר על המרחב הציבורי. בד"כ אין ענישה על חילול שבת במרחב האישי, ובודאי שלא כפיה דתית ברוח החרב.
וגם לו היה, האם לדעתך זה הגיוני עבור האדם החושב? ובמה זה שונה מהכפיה האיסלאמית נוסח אירן? (אולי לדעתך אין הבדל)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2011 22:46 לינק ישיר 

eli_s כתב:
שותף, בוודאי. השאלה מתגלגלת למסדרונות המשפט אין ספור פעמים.

אתה לא רוצה שאני אשלח אותך לרבנים אז אתה אל תשלח אותי לשופטים.
אני מחר בבוקר הולך לצבא לקבל פקודות.
הגדר לי את הקריטריונים שבאמצעותם אוכל לדון את נכונות הפקודות שאקבל.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מהן טיב ההוכחות הנדרשות על מנת להוכיח דת?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.