|
|
| נשלח ב-19/8/2011 12:02 |
|
| |
ראה עוד בעליות אליהו (הע' צ"ו) בשם ר' בער אחי הגר"א, שפ"א הלכו יחדיו לבית הקברות ביא"צ של אמם, ואח"כ הצטער ע"כ הגר"א מאד ושוב לא בא לשם כל ימיו.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/8/2011 12:11 |
|
| |
זה נשמע נכון וטוב, מתאים לגר"א
|
|
|
|
| נשלח ב-23/8/2011 17:13 |
|
| |
דרשות הר"ן - הדרוש השמיני ויראה לי עוד. כי מלבד השתתף הנביא עם הנביא, והחכם עם החכם בתועלת קבול החכמה כמו שפירשנו, יש בזה ענין אחר. והוא, שאין ספק שראוי שנאמין שכמו שבזמן שבית המקדש קיים, היה המעון ההוא המקודש מקום מוכן לחול שפע הנבואה והחכמה, עד שבאמצעות המקום ההוא היה שופע על כל ישראל. כן ראוי שיהיו הנביאים והחסידים מוכנים לקבל [שפע] החכמה והנבואה, עד שבאמצעותם יושפע השפע ההוא על המוכנים לכל בני דורם לכך גם אם לא ישתתפו עמהם. אבל מצד המצאם בדורם שהם עצמם כמו המקדש המקודש. והרמב"ן ז"ל כתב בסוף סדר והיה עקב: ויתכן באנשי זאת המעלה שתהיה נפשם גם בחייהם צרורה בצרור החיים, כי הם בעצמם מעון לשכינה, כאשר רמזו בעל ספר הכוזרי ע"כ, ואפשר שנתכוין גם לזה. ולפיכך בהמצא לנביאים והחסידים בדורות יהיה השפע שופע עליהם, ובאמצעותם אפשר שיהיה שופע על כל המוכנים מבני דורם. וכל שכן לאותם שהם מתקרבים אליהם ומשתתפים עמהם. ולא בחייהם בלבד כי גם אחרי מותם, מקומות קברותיהן ראויין להמצא השפע שם בצד מן הצדדים. כי עצמותיהם אשר כבר היו כלים לחול עליהם השפע האלהי, עדיין נשאר בהם מן המעלה והכבוד שיספיק לכיוצא בזה. ומפני זה אמרו רז"ל: שראוי להשתטח על *קברי* הצדיקים ולהתפלל שם. כי התפלה במקום ההוא תהיה רצויה יותר להמצא שם גופות אשר חל עליהם כבר השפע האלהי:
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/8/2011 21:43 |
|
| |
הרי יש בזה מחלוקת בין המחבר לבין הרמ"א ביו"ד סי' קעט.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/8/2011 21:58 |
|
| |
| הלבן כתב: |  | |
הרי יש בזה מחלוקת בין המחבר לבין הרמ"א ביו"ד סי' קעט.
|
|
האם פענוח ר"ת של יו"ד זה "יורה דעה" ?
אפשר ציטוט בבקשה?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/8/2011 00:47 |
|
| |
יד להשביע את החולה לשוב אליו לאחר מיתה להגיד לו את אשר ישאל אותו, מותר. ויש מתירין אפי' לאחר מותו, אם אינו משביע גופו של מת רק רוחו.
1 לבוש שם
ומה שהקשה על זה המשביר ז"ל ואמר וז"ל, חילוק זה הוא מגומגם דאי דורש לגוף המת ממש בלא רוח אטו גוף לחודיה מידי ממשא אית ביה עכ"ל. נ"ל שאינו מגומגם, ובעיני אין תמיה כלל, כי כבר שגור בפי כל חכמי הקבלה וזוהר הוא בכמה מקומות שצורת גוף האדם שמת ופרחה ממנו נשמתו ורוחו שמיד חושקין אליו כל כחות וצורות הטומאה ומתדבקין בו ... ולפיכך הדורש אל גוף של מת של ישראל ודאי יתדבק עם אותם כחות הטומאה ... והדורש אל רוחו של ישראל ... אינו נקרא דורש אל המתים שהרי הוא חי.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/8/2011 01:05 |
|
| |
הלבן
עיין שו"ע או"ח רצ"ד ורצ"ח בטעם שקבעו הבדלה בחונן הדעת....
|
|
|
|
|
| נשלח ב-24/8/2011 11:13 |
|
| |
בהל' קבורה פסק בשו"ע להרחיק ממקום הקבורה קודם קדיש, משום לועג לרש, ולא נחלק עליו הרמ"א. ומה בין קדיש על הנפטר ובין תפילה על הקבר?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2011 10:28 |
|
| |
אם הדרישה היא לרוח - לא צריך ללכת לקבר דווקא. אם הצדיק כתב ספר, יחזיק הספר ויתפלל.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2011 10:30 |
|
| |
גורל הגר"א - היא בספר, והשאלה היא להקב"ה, כמו פסוק לי פסוקך שהיא נבואה קטנה. הרמ"א והלבוש מדברים בהליכה לקבר דווקא.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2011 00:48 |
|
| |
הסתכלותו של מנשה על הגר"א היא פרימיטיבית ביותר, שכן לעומת המקובל בקהל הפרימטיבי שהגר"א היה שיא הראציונליות, המחקר המודרני מגלה שהוא ובית מדרשו האמינו בדברי קבלה ודברים דומים לא פחות ואולי אף יותר משאר הקהילה החרדית בתקופתו, והתקפתו על הרמב"ם בענין השדים היא מהדברים הקטנים.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2011 02:17 |
|
| |
ישראלסאהן,
ומהיכא תיתי ש "שיא הראציונליות" עומד בסתירה או ניגוד ל "האמין בדברי קבלה" ? ואנא אמינא לך כדאמרי הינדואי " גם וגם".
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2011 06:51 |
|
| |
ישראלסאהן, ראשית, אין סתירה - הגר"א היה ענק וכל התורה היתה לפניו. שנית, יש מימד הלכתי רציני בנושא תפילות למתים ובקברים. זה לא פרימיטיבי לחשוב שהגר"א נוהג כעמדה מסוימת בהלכה. לא מסתדר לי שהוא יתיר או יסכים לתעשית הקברים המוגזמת שהתפתחה במקומותינו, כולל הליטאים שנדבקו בזה גם כן.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2011 16:49 |
|
| |
כמה יפה למצוא כמה מן הותיקים והחכמים באשכול אחד.
הערות קטנות.
מה שהביא עין הקורא מרש"י, הוא בשם הגאונים (אם כי רש"י הביא בדרך כלל תמיד מרבותיו). ויש שם מילים חשובות ביותר שמנוגדות לכל התפיסה שמגיעים לקבר כדי ליצור קשר עם נשמת המת.
אני מעתיק:
רש"י מסכת יבמות דף קכב עמוד א תלתא ריגלי - שהיו תלמידי חכמים נקבצים לשמוע דרשה הלכות פסח בפסח והיתה שואלת מהם ובתשובת הגאונים מצאתי כל הנך ריגלי דאמוראי היינו יום שמת בו אדם גדול קובעים אותו לכבודו ומדי שנה בשנה כשמגיע אותו יום מתקבצים תלמידי חכמים מכל סביביו ובאים על קברו עם שאר העם להושיב ישיבה שם. כבודו! ולבאצ'י (גם אליך נתכוונתי) יש לשים לב לכמה נקודות בדברי הר"ן: ראשית, הוא משתמש בביטויים כמו "ויראה לי עוד". "אין ספק שראוי שנאמין"
כלומר מסורת מוכחת אין בידו אלא השערה. אם כי כמובן השערת הראשונים יקרה לנו.
שנית הוא מתבסס על הרמב"ן, לשיטתו, שאיש המעלה זוכה לא רק לשפע של נבואה וחכמה אלא גם הופך ל"מעון לשכינה".
וזה שייך גם אחרי מותו בעצמותיו כי השפע נשאר דבק בו.
ואילולא יצאו דברים אלו מפי הרמב"ן, ולמעשה גם עכשו, אני תמה איך אמר פה קדוש דבר זה.
ועל כל פנים כמדומה שחידוש זה הוא של הרמב"ן. האם יש לו מקור מוקדם יותר?
(סליחה, יש זוהר).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2011 21:17 |
|
| |
רציתי אולי להבהיר. לא למדתי זוהר. אז אני אכן פרימיטיבי/חסר במובנים רבים. אני חש שאם הייתי בא לשאול את הגר"א אם לעלות לקברים כמו היום, הייתה תשובתו שלילית חד משמעית ואולי היה גם גוער בי על זה שאיני מאמין בתפילה ישירה. מקסימום היה אומר להגיד כמה דברי תורה שאמר הנפטר, כמו בספר יחוסי צדיקים (לא הרבה על כל תנא ואמורא, לא יותר מדקות ספורות). אני חושב שכלב שהשתטח - היה לזמן קצר מאוד. בקיצור, צריך להיות בגר"א או הראי"ה קוק, או ר' אריה לוין כדי להיות כשיר ללכת להתפלל על קבר בצורה הנכונה. זה לא משהו לכלל הציבור.
|
|
|
|
|