| נשלח ב-10/8/2011 18:59 |
|
| |
מוסריותו של הקניבל
(באישור מיימוני)
[אני פותח אשכול חדש בנושא זה, תוך העתקת ההודעות הנוגעות לענין, משום שהאשכול הקודם הגיע כבר ל16 דפים, ויש פה תת נושא השונה במעט מהדיון הקודם.]
בעקבות תגובת אגב זו באשכול 'לולא אמונה באלוקים – מדוע לא לרצוח?'
thepresent כתב:
מעניין מאוד. מבחינה מעשית, האדם הוא החיה הפחות מוסרית. הוא כמעט היחיד שרוצח את בני מינו בכוונה תחילה ובעלי חיים אחרים לשם שעשוע. ע"כ ציטוט.
שאלתי:האם לדעתך\ם הקניבל הוא יותר מוסרי מרוצח מצוי, בעקבות כך שהוא רוצח לשם אכילה ולא לשם שעשוע?
ואוסיף עוד כמה שאלות לדיון.
האם צריך להיות יחס שונה בין רצח לרצח? הבדל מוסרי? חברתי?
אם הקניבל רוצח לשם אוכל, מדוע באמת הוא נתפס כל כך גרוע?
ולגבי אכילת בשר אדם, האם הדבר אכן כל כך חמור? מדוע?
אשמח לקרא את דעותיכם בנושא.
תוקן על ידי סיבתא_רביא ב- 10/08/2011 19:05:42
|
|
|
|
| נשלח ב-10/8/2011 19:00 |
|
| |
ומכאן כמה תגובות שהעתקתי מהאשכול ההוא. (תוך מחיקת חלקים שאינם דיון ישיר לנושא, ועם הכותבים הסליחה.) ירוחםשמ: ודאי שהקניבל לא דומה לרוצח מצוי- הרוצח המצוי כפוף לחוקי המוסר- =מוסכמות חברתיות-. הקניבל חי בין אנשי שבטו שביניהם המוסכמה החברתית היא לאכול בני אדם. סיבתא_רביא: כלומר, הקניבל יותר מוסרי. אם כן, מדוע אנחנו באופן טבעי מגיבים על קניבליזם - באופן יותר חמור - "חיתיות!!" "גועל נפש!!". ירוחםשמ: כי הקניבל לא פועל לפי המוסר שלנו. לפי המוסר שלנו הוא לא מוסרי לפי המוסר הקניבלי הוא כן מוסרי. משל למה הדבר דומה-בעיני הציבור הרחב הד"לים הם דתיים- בעיני אנשי האגודה ודגל -הם לא דתיים .בעייני אנשי נטורי קרתא אהרונים לא דתיים, ייתכן: סיבתא, שאלה מעניינת. מדד ההזדעזעות אינו חופף בהכרח את מדד המוסר. עיין ערך היחס לפשעי צווארון לבן לעומת פשעים "רגילים". לעתים הגבול אף לא מספיק ברור. יושבים אנשים במסעדה ורואים סועד שמרמה את המסעדה ולידו מישהו האוכל בצורה לא נימוסית קיצונית. ממי "נהוג" להזדעזע יותר? אולי הזעזוע הוא מכך שהתנהגויות מסוימות "מחזירות" אותנו אחורה ברצף ההתפתחות. mdabraham: יש זעזוע מוסרי ויש זעזוע נימוסי. זה מגעיל לראות צואה, או מישהו שאוכל צואה. האם יש בזה משהו לא מוסרי? השאלה האם זעזוע מקניבליזם הוא זעזוע מוסרי או נימוסי. זעזוע מרצח הוא כנראה שניהם (לפחות מרצח שאותו ראית). כעת ראיתי שסיבתא הביא את דברי פרזנט, שכתב: מבחינה מעשית, האדם הוא החיה הפחות מוסרית. הוא כמעט היחיד שרוצח את בני מינו בכוונה תחילה ובעלי חיים אחרים לשם שעשוע. ע"כ ציטוט. כאן ניתן לראות את השלכותיה של תפיסה אבולוציונית-תועלתנית של המוסר. מי שרואה בחיה יצור מוסרי כי הוא לא רוצח את בני מינו, פשוט לא מבין מהו מוסר. התנהגות מוסרית אינה התנהגות לא מזיקה או לא פוגעת. התנהגות מוסרית היא התנהגות של אדם שפועל מבחירתו נגד העקרונות של הראוי. לבעלי חיים אין עקרונות, ולכן הם לא יכולים להיות מוסריים או לא מוסריים. לעומת זאת, בני אדם יכולים להיות מוסריים ויכולים גם שלא. לכן השוואה בין בני אדם לבעלי חיים, הן מי שאומר שבני אדם טובים יותר והן מי שאומר שהם גרועים יותר, היא שגויה. כמו לגבי חיות, כך גם אדם מהופנט שרוצח אינו בלתי מוסרי. גם אדם שרוצח בגלל דחף לאו בר כיבוש אינו לא מוסרי. שניהם עושים מעשים ללא בחירה, ולכן אין להחיל עליהם קטגוריות שיפוטיות של מוסר. כאן אני חוזר להערתי מתחילת האשכול (בלי שום כוונה להיכנס מחדש לדיון העקר ההוא). המוסר האבולוציוני הוא שמוליך לזהות בין בני אדם לבין חיות, ולכך ששופטים אותם באותן קטגוריות. אם מישהו היה צריך ראיה לכך שבלא אלוקים אין סיבה (עיונית) שלא לרצוח, הוא קיבל אותה כאן. ירוחםשמ: רק לשם חידוד העניתרתי משמען- אין בתורה כל איסור לקניבליזם- האיסור היחיד האפשרי -לא לאכול -כל הולך על שתים- כמו הדב. mdabraham: ירוחם, לפי הרמב"ם בשר אדם הוא בעשה. pi_haton: ירוחם. רש״י מצא לנכון לציין בכל חיה ההולכת על ארבע ״כגון דב וכו׳״ . סיבתיא . כשאנו רואים מישהו מתנהג בצורה לא מוסרית אנו מכנים אותו בכינויים שונים ובד״כ נאמר לו אתה מתנהג כמו חיה. לא שאנו רואים חיה כדבר לא מוסרי אלא שאדם שאין לו מוסר הוא שפל כמו חיה שאין בעולמה מוסר. ואלו שהם קניבלים הם עד כדי כך גרועים שהמוסריות שלהם מושתתת על עולם נמוך כמו של חיה , כלומר זה שבעולמם הפנימי הם מוסריים אינו הופך אותם למוסריים בעינינו שאמות המידה שלנו למוסר גבוהות יותר . אינך חייב להיות גם קניבל וגם קמצן כדי להיות לא מוסרי בעיני מספיק שאכילת בשר אדם אצלך הוא נורמה, ולכל עולמך הרוחני אני קורא עולם לא מוסרי. ירוחםשמ: ר' מיכי כתבתי בפרוש מהתורה- ואוסיף עכשיו כי למיטב ידיעתי הגמרא גם לא אוברת בפרוש. פי הפרשנות של על כל ההולך על שתים מענינת- אבל רש"י כמובן לא חשב על זה. הוא פירש את הלאו. ולמען הדיוק, אנשים לא אומרים אתה כמו דב- אלא הדימויים ההולכים על ארבעה. כלב- חזיר כבר כתבתי-דוד המלך אומר- תולעת אני ולא איש- השאלה היא איך אדם ועוד מלך מכנה את עצמו תולעת? התשובה- דוד אמר- תולעת אני- הלואי והייתי תולעת, כי אז אחינו בני ישראל היו נזהרים מלאכול את בשרי mdabraham: ירוחם, גם אני מדבר על דין מן התורה. אם כשמישהו קורא את התורה זה לא נקרא אצלך 'מן התורה', אז למה כשאתה קורא את התורה זה כן 'מן התורה'? צענערענע: mdabraham כתב: "כעת ראיתי שסיבתא הביא את דברי פרזנט, שכתב: מבחינה מעשית, האדם הוא החיה הפחות מוסרית. הוא כמעט היחיד שרוצח את בני מינו בכוונה תחילה ובעלי חיים אחרים לשם שעשוע. כאן ניתן לראות את השלכותיה של תפיסה אבולוציונית-תועלתנית של המוסר. מי שרואה בחיה יצור מוסרי כי הוא לא רוצח את בני מינו, פשוט לא מבין מהו מוסר. התנהגות מוסרית אינה התנהגות לא מזיקה או לא פוגעת. התנהגות מוסרית היא התנהגות של אדם שפועל מבחירתו נגד העקרונות של הראוי. לבעלי חיים אין עקרונות, ולכן הם לא יכולים להיות מוסריים או לא מוסריים. לעומת זאת, בני אדם יכולים להיות מוסריים ויכולים גם שלא. לכן השוואה בין בני אדם לבעלי חיים, הן מי שאומר שבני אדם טובים יותר והן מי שאומר שהם גרועים יותר, היא שגויה. כמו לגבי חיות, כך גם אדם מהופנט שרוצח אינו בלתי מוסרי. גם אדם שרוצח בגלל דחף לאו בר כיבוש אינו לא מוסרי. שניהם עושים מעשים ללא בחירה, ולכן אין להחיל עליהם קטגוריות שיפוטיות של מוסר. כאן אני חוזר להערתי מתחילת האשכול (בלי שום כוונה להיכנס מחדש לדיון העקר ההוא). המוסר האבולוציוני הוא שמוליך לזהות בין בני אדם לבין חיות, ולכך ששופטים אותם באותן קטגוריות. אם מישהו היה צריך ראיה לכך שבלא אלוקים אין סיבה (עיונית) שלא לרצוח, הוא קיבל אותה כאן." אכן!!!!!אבל להפך. [/quote] האם מי שרואה התנהגות מוסרית של חיות חושב שהחיות יודעות מהו מוסר? מי שרואה התנהגות מוסרית אצל חיות מעלה בדעתו שהחיה הוא יצור מוסרי? האם כולנו לא יודעים שלחיות אין דעת ולכן אינן מבינות את פשר המושג מוסר? הרי ברור שכל מי שאומר/כותב משפט כמו שכתב פרזנט הוא מתכוון למוסריות בסטנדרטים שלנו, של בני האדם. mdabraham: צענוש היקרה אלפיני נא בינה: מה באמת ההבדל בין אדם לבין בעל חיים בתמונת עולם אתאיסטית-מטריאליסטית-דטרמיניסטית? במה שונה התנהגותו ה'מוסרית' של בע"ח מהתנהגותו ה'מוסרית' של אדם? מדוע כל אחד היה צריך להבין שדבריו הנכוחים של מוהר"ר פרזנט שליט"א מדברים רק על האדם ואין שם כוונה להשוואה לבעלי החיים? צענערענע: הרב הדוקטור "1.מה באמת ההבדל בין אדם לבין בעל חיים בתמונת עולם אתאיסטית-מטריאליסטית-דטרמיניסטית?2 במה שונה התנהגותו ה'מוסרית' של בע"ח מהתנהגותו ה'מוסרית' של אדם?3 מדוע כל אחד (שאינו בור כמוני) היה צריך להבין שדבריו הנכוחים של מוהר"ר פרזנט שליט"א מדברים רק על האדם ואין שם כוונה להשוואה לבעלי החיים?" 1. ההבדל הוא במודעות. מאחר שבעלי חיים אין בהם דעת הרי התנהגותם אינה נובעת משיקולי מוסר שהרי אינם מכירים את המילה מוסר. הרי שפה קובעת כידוע תודעה. כשאנחנו מייחסים להם מוסריות זוהי השלכה של מושגים שלנו על התנהגות אינסטינקטיבית שלהם.. . 2.ההתנהגות בפועל אינה שונה בעלי החיים אינם רוצחים (סתם אלא כדי לאכול) ורוב בני האדם אינם רוצחים . ההבדל הוא רק במה שעומד מאחורי ההתנהגות המוסרית.(1) 3.כאן שוב לצערי לא הבנת את דברי.(וכאן מדובר בהבנת טקסט) אצטט את דברי שוב: "האם מי שרואה התנהגות מוסרית של חיות חושב שהחיות יודעות מהו מוסר? מי שרואה התנהגות מוסרית אצל חיות מעלה בדעתו שהחיה הוא יצור מוסרי? האם כולנו לא יודעים שלחיות אין דעת ולכן אינן מבינות את פשר המושג מוסר? הרי ברור שכל מי שאומר/כותב משפט כמו שכתב פרזנט הוא מתכוון למוסריות בסטנדרטים שלנו, של בני האדם " כלומר כאשר בני אדם(ופרזנט בכללם) מדברים על מוסר אצל חיות הם לא מתכוונים שלחיות יש תודעת מוסר כמו שלנו.(1)משהו כמו דיברה תורה בלשון בני אדם. מדובר כאן על שפה ולא על מהות. וכידוע ראיית מהות קשורה ישירות בסבטקסט ..
תוקן על ידי סיבתא_רביא ב- 10/08/2011 19:06:28
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/8/2011 19:01 |
|
| |
סיבתא_רביא: תובנות שלי בנושא מוסריותו של הקניבל. הרוצחים שאנו מכירים בעולם שלנו, בדרך כלל רוצחים מסיבות של כעס על הנרצח, נקמה, ועד לסטיה ולשם שעשוע. והקניבל למה הורג? הקניבל רוצה לאכול. נו, בן אדם רעב... בקיצור – לא יותר גרוע מהאחרים. חייתיות?! אז מה! אין לנו שום בעיה עם חייתיות. תנו לכל החיות הטורפות לחיות ולאכול בשקט את טרפם. גם חיית האדם – הקניבל. פה אנחנו חוזרים לנושא האשכול ההוא. שהרי אם נאמר שאלוקים ברא את האדם כמותר מן הבהמה, אז באמת הקניבל הוא לא כמו שאר החיות – ונחזור לסלוד ממנו כרוצח שפל. אבל – עדיין, הוא לא יותר גרוע משאר רוצחי האדם באשר הם. רק מה, יתכן ויש הבדל לרעת הקניבל. שהרי אם נשאל את רוב הרוצחים 'שלנו' האם עשו טוב והאם באמת זה בסדר, מן הסתם רובם יודו שזה אכן לא בסדר, אלא שקרה מה שקרה מתוך חולשה (כעס, חוסר שליטה, בעיה פסיכיאטרית וכדומה). לעומת זאת הקניבל יאמר שדרכו היא דרך אידיאלית ואין עם זה שום בעיה, ולכן יתכן שזאת הסיבה שאנחנו מוקיעים את דרכם באופן גורף יותר. מעניין אותי לדעת האם הם מטריאליסטים או לא. ולגבי עצם אכילת בשר האדם. אני אישית לא רואה הבדל מהותי בין זה לאכילת סרטנים וקרפדות ומקקים וכל מרעין בישין שעמי העולם אוכלים. גם בזה – הכל ענין של הרגל ויחסיות. ואדרבה, כנראה שזה אוכל יותר משובח והוא דומה לאכילת בשר שאר בעלי החיים הגדולים. וגם בזיון המת לא נראה לי שיש עם זה בעיה, וכי לשרוף גופה יותר מכבד אותה? אולי. סיבתא_רביא: ומכאן לנקודה היהודית של הענין. וזה נחלק לשנים, הרציחה עצמה, ואכילת בשר האדם. לגבי הרצח, עד כמה שידוע לי, לפי התורה – רצח זה רצח, ולא משנה מה הסיבה, ולא משנה את מי רצחת. אין הבדל בין אם רצחת מתוך כעס או לשם אכילה, ואין הבדל בין אם רצחת 'פשוט עם' לבין רצח ראש ממשלה או באבא. על כולם – אותו עונש. בכולם עשית מעשה חמור ביותר שאיסורו אחד – לא תרצח. לגבי אכילת בשר אדם, כאן יש הפתעה. (mdabraham וירוחםשמ - שימו לב.) לפי התורה – אין לגוי שום איסור לאכול בשר אדם מת! ושיאכל הקניבל – ובתיאבון! בראשית ט' ד' – "אַךְ בָּשָׂר, בְּנַפְשׁוֹ דָמוֹ - לֹא תֹאכֵלוּ:" – זה אבר מן החי. כותבים הרמב"ן והספורנו במקום, לא נצטוו בני נח אלא על אבר מן החי, (וזה מסנהדרין דף נ"ט.) כלומר, אבר מן המת מותר לו לאכול. וליהודי, אסור לו לאכול בשר אדם. ויש מחלוקת בראשונים בין הרבמ"ם (וזה מה שהביא mdabraham) לבין הרא"ש ועוד האם יש איסור מן התורה לאכול בשר אדם, או שזה מדרבנן. [מן הראוי להוסיף כאן את הקללה שמובאת בתורה – ויקרא כ"ז כ"ט "וַאֲכַלְתֶּם בְּשַׂר בְּנֵיכֶם וּבְשַׂר בְּנֹתֵיכֶם תֹּאכֵל." וכן במגילת איכה ד' י' (ענינא דיומא) "יְדֵי נָשִׁים רַחֲמָנִיּוֹת בִּשְּׁלוּ יַלְדֵיהֶן", בזמן חורבן הבית. מן הסתם לא מדובר בכך שהם הרגו את בניהם בשביל לאוכלם, (תקנו אותי בבקשה אם אני טועה) אלא שלאחר שמתו מרעב ומחלות, אכלו אותם הרעבים החיים, שכן מובן שאין איסור אכילת בשר אדם מן המצוות שנאמר עליהם יהרג ואל יעבור, ומתוך פיקוח נפש אכלו.] עלי להודות שבימים האחרונים, בעקבות תובנות אלו – היחס שלי אל הקניבל השתנה מאד.
תוקן על ידי סיבתא_רביא ב- 10/08/2011 19:09:50
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/8/2011 19:01 |
|
| |
mdabraham: צענ'קה היקרה 1. לימדת אותי שלחיות אין מודעות מוסרית ולכן הן פועלות לפי ה'תכנות' שלהן, וזו לא פעולה מוסרית. והאדם? מתוך מה הוא פועל (להזכירך, אני מדבר על תמונת עולם מטריאליסטית-דטרמיניסטית)? האם הוא פועל מתוך מודעות מוסרית? 2. אולי אבהיר יותר את שאלתי: אם יש יצור בעל מודעות מוסרית וחסר בחירה (הרי בתמונה דטרמיניסטית עסקינן), האם פעולתו ה'מוסרית' שונה מהותית מזו של חיות? האם בכלל זו פעולה 'מוסרית'? 3. ואולי אוסיף עוד שאלה: כאשת מדע שנצמדת רק לעובדות האמפיריות, מניין את יודעת שלחיות אין מודעות מוסרית? האם האבולוציה לא יכלה לפתח זאת אצלן כמו אצלנו? 4. ושאלה אחרונה, האם תפיסת המוסר שאת מציגה כאן כבסיס להבחנה בין בני אדם לחיות אינה מתכוונת בדיוק לתפיסה שהצגתי למעלה (הקאנטיאנית, להבדיל מהתוצאתית), כזו שאינה קיימת בעולם מטריאליסטי-דטרמיניסטי, רק שהחלפת בין המושגים 'חופש בחירה' ו'מודעות מוסרית'? maxmen: סיבתא_רביא כתב: והקניבל למה הורג? הקניבל רוצה לאכול. נו, בן אדם רעב... הקניבאליות של היום הורגת בשביל הנוחיות, למשל המכוניות (הפרטיות לרוב) הורגות מיליון ושלוש מאות אלף בשנה, ומעל 3500 ביום, שלושים מיליון פצועים בשנה ומעל 8000 ביום, ואת הריגה הזאת עושים כולנו. חרדים דתים ואתאיסטים נוצרים ומוסלומים, התורה (ותילי תילים של הלכות אחר כך) יוצאת מגדרה לשמור על טומאה ונגעים וכדומה הכל בגלל שמה יפרוץ מחלות או מגיפות, עשרות אלפי הלכות יוצאות מהם ועוסקים בשמירתם, עד כדי כך ששומרים עליהם אפי' שאין לפי המדע היום בשביל מה לשמור עליהם, ויותר מזה: התורה רואה בשוגג (לא באנוס) כרוצח ממש כמעט, וכאן מדובר בהריגה וודאית כמעט, כי כל מי שמת באותו יום ?! כלפיו לא עוזר סטטיסטיקה ! כלומר כל אחד עושה סטטיסטיקה פשוטה שהוא נכנס למכונית, 3500 הרוגים ביום ועוד 8000 נפגעים ביום, מול 1 מיליארד מכוניות נוסעות בכל העולם, אבל כלפי מי שנהרג. אצלו זה וודאי לגמרי, כלומר הסטטיסטיקה היא רק דרך ברור כמה מול כמה אבל היא לא מונע להרוג, במילא מי שהורג הורג במזיד ובמחשבה\ידיעה תחילה, אבל שמגיע עניין של נוחיות גרידה (= מכוניות פרטיות לרוב) ?! אז אין תורה ואין אלוקים ואין פילוסופיה ואין מוסר ואין ערכים, צענערענע: mdabraham כתב: צענ'קה היקרה. 1. לימדת אותי שלחיות אין מודעות מוסרית ולכן הן פועלות לפי ה'תכנות' שלהן, וזו לא פעולה מוסרית. שוב לא הבנת.הרי כתבתי שההתנהגות שלהם בפועל מוסרית.לפי מושגינו.קרא שוב. והאדם? מתוך מה הוא פועל (להזכירך, אני מדבר על תמונת עולם מטריאליסטית-דטרמיניסטית)? האם הוא פועל מתוך מודעות מוסרית?כן. 2. אולי אבהיר יותר את שאלתי: אם יש יצור בעל מודעות מוסרית וחסר בחירה (הרי בתמונה דטרמיניסטית עסקינן), האם פעולתו ה'מוסרית' שונה מהותית מזו של חיות? האם בכלל זו פעולה 'מוסרית'?נכנסת לנושא הבחירה החפשית שאינו שייך כלל לכאן.אנחנו עוסקים בשפה ומהות זה הכל.. 3. ואולי אוסיף עוד שאלה: כאשת מדע שנצמדת רק לעובדות האמפיריות, מניין את יודעת שלחיות אין מודעות מוסרית? האם האבולוציה לא יכלה לפתח זאת אצלן כמו אצלנו?אין להן מודעות כי הן לא מסוגלות לחשיבה מופשטת. 4. ושאלה אחרונה, ועל כך התנצלותי מראש: האם תפיסת המוסר שאת מציגה כאן כבסיס להבחנה בין בני אדם לחיות אינה מתכוונת בדיוק לתפיסה שהצגתי למעלה (הקאנטיאנית, להבדיל מהתוצאתית), כזו שאינה קיימת בעולם מטריאליסטי-דטרמיניסטי, רק שהחלפת בין המושגים 'חופש בחירה' ו'מודעות מוסרית'? כנ"ל ירוחםשמ: ר' מיכי איפה האסמכתא מהתורה- למה שאין אסמכתא מהתורה אינה תורה! mdabraham: ירוחם, אם הרמב"ם (מאכ"א פ"ב ה"ג) אומר שיש בזה עשה הרי ברור שהוא סובר שיש אסמכתא מהתורה. דווקא לשיטתו העקבית מאד, מה שלא כתוב בתורה אינו נמנה במניין המצוות. אגב, יש דעה שבשר אדם הוא אפילו בלאו. ראה אנצי"ת ע' 'אדם' ס"ז: האדם, אף על פי שנאמר בו ויהי האדם לנפש חיה, אינו בכלל חיה בעלת פרסה, לפיכך האוכל מבשר האדם או מחלבו בין מן החי בין מן המת אינו עובר בלאו, אבל אסור הוא בעשה, שהרי מנה הכתוב שבעה מיני חיה ואמר בהם זאת החיה אשר תאכלו, אבל כל שהוא חוץ מהם לא תאכלו ולאו-הבא- מכלל-עשה* עשה. ויש אומרים שאין בבשר אדם אפילו איסור עשה. ויש אומרים שעובר על בשר אדם בלאו, ונלמד בקל וחומר מבהמה טמאה שאינה מטמאה מחיים ובשרה אסור, כל שכן בשר אדם שמטמא מחיים. עורו כבשרו לטומאה ולאיסור. ירוחםשמ: ר' מיכי אין לי כל ויכוח עם הרמב"ם ומה שכתב. אני אפילו מסכים איתו ואיתך בנושא הזה. מה שבסך הכל כתבתי שזה לא מהתורה. אלו דברי חכמים, כבודם במקום מונח אבל תורה זה לא! mdabraham: ירוחם, כפי שכתבתי לך, אם זה לא מן התורה אז לשיטתך אין שום דבר שהוא מן התורה. ירוחםשמ: ר' מיכי כל מה שכתוב בתורה (תורה שבכתב) או מרומז בה. זה מהתורה.- היתר זו לא תורה אלא דברי חכמים! mdabraham: אבל זה כתוב בתורה. כשהתורה מתירה לאכול רק כך וכל סוגי בעלי חיים, בזה כתוב שאדם אינו מותר. מה הבעייה כאן? זה כתוב בפסוק "וזאת החיה אשר תאכלו". האם לדעתך האיסור לאכול דב אינו מדאורייתא כי הוא לא כתוב? אם הוא לא כלול במה שמותר - הוא אסור. זו לוגיקה פשוטה, ואם אתה מסתפק שיהיה רמוז בתורה (כלשונך), אז מה שניתן להיגזר לוגית מהתורה ודאי לשיטתך הוא מדאורייתא. ירוחםשמ: ר' מיכי הרי אני הבאתי את אפשרות האיסור -מכל ההולך על שנים- ואז אתה כתבת כי הרמב"ם אוסר מכלל עשה. ועל זה כתבתי כי כתבתי דברי תורה- והרמב"ם אינו תורה כי דברי חכמים. ורק על זה חלקתי- כי לדברי מה שלא מרומז בתורה אינה תורה. ועכשיו הכל שריר וברור וקיים לפחות לי- כי האיסור מהתורה נלמד מאיסור -כל הולך על שניים סיבתא_רביא: mdabraham וירוחםשמ, אפנה אתכם לתגובה שכתבתי בעמוד 15 באשכול זה. מבואר שם שלגוי אין שום איסור לאכול בשר אדם. mdabraham: סיבתא, לא הבנתי מדוע זה חשוב. הויכוח שלנו הוא לגבי יהודי. לגוי גם מותר לאכול חזיר. סיבתא_רביא: הדיון שלכם התפתח בעקבות העלאת נושא הקניבליזם, שהם כידוע עוד לא עברו גיור לחומרא. אכן לגבי הויכוח הספציפי שלכם זה לא חשוב. mdabraham: אה, הבנתי. אני אפילו לא זוכר מה פתח את הדיון. מבחינתי זהו דיון הלכתי ופשט ברמב"ם.
תוקן על ידי סיבתא_רביא ב- 10/08/2011 19:12:54
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/8/2011 00:52 |
|
| |
עד עכשו תמיד חשדתי בעצמי שיש בי פן קניבלי, עכשו סוף סוף אני מוצא מי שמבין אותי. (אני כוסס צפרניים וחלקי עור חצי תלושים משפתי ואצבעותיי.)
|
|
|
|
| נשלח ב-5/9/2011 14:56 |
|
| |
יש מוסר בקופים כנראה,
אני לא זוכר האם דנו בעניין כבר,
ובכן עשו מבחן מעניין על קופים,
הכניסו שני קופים בשני חדרים נפרדים בלי שיראו (לשמוע כן) אחד את השני,
אחד קיבל חוט למשוך, וכל פעם שמשך בחוט קיבל בננה (= אוכל), אבל בזמן משיכת החוט הקוף השני קיבל מכה חשמלית חזקה, וזעק מכאב,
הקוף קישר את העניין מתוך הבנתו והפסיק למשוך בחוט, עד שמונה ימים לא אכל וממש עד מוות לא משך בחוט,
החוקרים עצרו את המבחן ממש ברגע האחרון,
|
|
|
|
|
| נשלח ב-5/9/2011 15:13 |
|
| |
.
רק לתקן את תמונת העולם הרומנטית:
יש קניבליזם בעולם החי, יש בעלי חיים שטורפים את גוריהם-שלהם, יש שמחסלים גורים אחרים, ועוד.
ומנגד, בניגוד למה שחושבים, אין שום מקום בעולם בו ידוע על קניבליות כאורח חיים תזונתי. בכל המקומות בהם יש או היה קניבליזם, מדובר במשהו טיקסי/דתי שאינו חלק מהתזונה הנורמלית.
או כפי שסיפרו על אידי אמין, שנשאל על ידי מראיין בנושא זה האם עדיין יש קניבלים באוגנדה, וענה: "לא, אתמול אכלתי את האחרון".
|
|
|
|
| נשלח ב-5/9/2011 15:27 |
|
| |
מואדיב יש קניבליזם בעולם- ובעיקר בין היהודים. אוכלים את הלב למישהו. ואיברים אחרים, בתאבון גדול.
לא אמרת היום?
בִּקְרֹב עָלַי מְרֵעִים לֶאֱכֹל אֶת בְּשָׂרִי דוד אומר בתהילים- תולעת אני ולא איש- ר"ל הלואי והייתי תולעת- כי אז היהודים היו נזהרים מלאכול את בשרי.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/9/2011 15:39 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | דוד אומר בתהילים- תולעת אני ולא איש- ר"ל הלואי והייתי תולעת- כי אז היהודים היו נזהרים מלאכול את בשרי. |
|
ירוחם:
אהבתי וזה יביא לי תועלת בהטפות שלי בקהילה, תודה,
|
|
|
|
| נשלח ב-7/9/2011 21:36 |
|
| |
| סיבתא_רביא כתב: |  | | הרוצחים שאנו מכירים בעולם שלנו, בדרך כלל רוצחים מסיבות של כעס על הנרצח, נקמה, ועד לסטיה ולשם שעשוע. והקניבל למה הורג? הקניבל רוצה לאכול. נו, בן אדם רעב... בקיצור – לא יותר גרוע מהאחרים. קניבל רעב לעולם לא ירצח ויאכל את בן שבטו, וגם כשבן שבטו מת הוא יקבור אותו בטקס, הוא רוצח את האחרים ומוכן לאכול אותם, אבל לא חסר לו אוכל אחר. אף רוצח לא מזדהה עם רציחה, אפילו החמאס לא דוגל ברציחה, רוצח מצוי טוען שהכעס השתלט עליו שהוא לא יכל לעמוד בזה, חמאסניק טוען שזו מצוה, שהיהודים באו לרצוח אותו. אבל הקניבל לא רואה סיבה שלא להרוג את השונה ולא חושב שלאדם באשר הוא אדם יש זכות שווה. ולגבי עצם אכילת בשר האדם. אני אישית לא רואה הבדל מהותי בין זה לאכילת סרטנים וקרפדות ומקקים וכל מרעין בישין שעמי העולם אוכלים. גם בזה – הכל ענין של הרגל ויחסיות. ואדרבה, כנראה שזה אוכל יותר משובח והוא דומה לאכילת בשר שאר בעלי החיים הגדולים.
מה, חשבת שהבעיה היא שזה לא טעים? וגם בזיון המת לא נראה לי שיש עם זה בעיה, וכי לשרוף גופה יותר מכבד אותה? אולי. יפה! לא ברור באמת מה הבזיון בלאכול אותו?? ומכאן לנקודה היהודית של הענין. וזה נחלק לשנים, הרציחה עצמה, ואכילת בשר האדם. לגבי הרצח, עד כמה שידוע לי, לפי התורה – רצח זה רצח, ולא משנה מה הסיבה, ולא משנה את מי רצחת. אין הבדל בין אם רצחת מתוך כעס או לשם אכילה, ואין הבדל בין אם רצחת 'פשוט עם' לבין רצח ראש ממשלה או באבא. על כולם – אותו עונש. בכולם עשית מעשה חמור ביותר שאיסורו אחד – לא תרצח. לגבי אכילת בשר אדם, כאן יש הפתעה. (mdabraham וירוחםשמ - שימו לב.) לפי התורה – אין לגוי שום איסור לאכול בשר אדם מת! ושיאכל הקניבל – ובתיאבון! בראשית ט' ד' – "אַךְ בָּשָׂר, בְּנַפְשׁוֹ דָמוֹ - לֹא תֹאכֵלוּ:" – זה אבר מן החי. כותבים הרמב"ן והספורנו במקום, לא נצטוו בני נח אלא על אבר מן החי, (וזה מסנהדרין דף נ"ט.) כלומר, אבר מן המת מותר לו לאכול
מדובר על בעלי חיים, מה הקשר לבני אדם?
אכילת בשר אדם היא מעשה תועבה, והעובדה שהתורה לא הוצרכה לאסור אותו לגויים אינה אומרת כלום, גם את כל שחיתויות סדום התורה לא כתבה לאסור, ובכל אופן הפכו אותם, כמו שנאמר 'כופין על מדת סדום'. לגויים אין תורה הם צריכים לכתוב אותה לבד. וליהודי, אסור לו לאכול בשר אדם. ויש מחלוקת בראשונים בין הרבמ"ם (וזה מה שהביא mdabraham) לבין הרא"ש ועוד האם יש איסור מן התורה לאכול בשר אדם, או שזה מדרבנן. ההלכה כהרמב"ם וכך מובא בשו"ע, אבל בכל מקרה בשר מת אסור בהנאה מהתורה, השאלה היא אם יש איסור מיוחד על אכילה. אבל ברור שהמעשה הוא אסור מן התורה.
עלי להודות שבימים האחרונים, בעקבות תובנות אלו – היחס שלי אל הקניבל השתנה מאד. |
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2011 01:07 |
|
| |
ישיבישעאר, עיין נא במקורות שהבאתי - בפנים, ותווכח שמדובר אכן בבשר אדם.
ולגבי בזיון המת, כמובן שכתבתי זאת בראיה לא יהודית. העולם מקבל בלי שום בעיה שריפת גופות.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2011 11:07 |
|
| |
הקניבל אוכל רק את אוייביו ובמיוחד מנהיגי רוח או מנהיגי שבטים בעלי כוחות מיסטיים ופיזים לדעתם אצל אוייביו כי על פי אמונת הקניבלים הוא שואבים את כוח נפשו של הנאכל ...
לידע כללי קניבל לא אוכל את האדם חיי , אלא שורף את בשרו ושותה את אפר הבשר במים או משקה אלכוהלי טקסי..
בדרך כלל לאחר שתיית האפר הם נוטעים ממש להשתגע ולהיכנס לטראנס , סביר להניח מהחרדה באכילת בשר אדם שאף בשבטים הברבריים ביותר מאמינים הם בנפש וביוצרם .. הם אף מאמינים בנפש החיה ולא אוכלים כל חיה ביער מתוך הבנה שיש לכך השפעה על נפשם !! בעצם כל חיה הנאכלת הנפש של אותה חיה נכנסת לגופם .
לא ידוע על שבטים שאוכלים בשר חיי כלל , אלא לצורך טקסים דתיים , האיבר היחידי שנאכל חי הוא הלב שמייצג את כוח הנפש של אותה חיה ונאכל על מנת לחזק את אותו האדם , בדרך כלל בעל המעמד הגבוהה ביותר בשבט בזמן הצייד אוכל את הלב בעודו חם ! היו נוהגים אף להתחלק בו..
בזמנים שהציד אוכלי העשב היה קשה היו נוהגים לצוד קופים ולאוכלם , אכילת הקופים קשה בעניי השבטים והיו נוהגים לקחת גורי קופים ולגדלם ולהתחלק במזונם עימם ולשחרר אותם לטבע לאחר גדילתם כפיוס מול האל שאין הוא מרשה אכילת חיות דמוי אדם או חיות טורפות המייצגים את רצונות האלים מולם .וכשליחיו כמובן שיש הבדלים משמעותיים בין תרבויות שונות ויבשות שונות , אבל הרוב דומה בעיקרון !
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2011 11:16 |
|
| |
לכל הטוענים שאין בכלל קניבליות בצורה שתיארתי אותה, הדיון בנושא מתאים גם לצורך התיאוריה בלבד.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2011 11:52 |
|
| |
אדםדרור
איני יודע על מה אתה מבסס את בקיאותך הגדולה. באופי ובמנהגי הקניבל, אבל בקיאותך לוקה בחסר גדול מאד.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2011 16:37 |
|
| |
לקווים כללים אתה קורא בקיאות ?? בקושי 15 שורות טקסט !!!
מה לא מסתדר לך ?? השמח לדעת היכן מצוי הליקוי
תוקן על ידי adamdror ב- 08/09/2011 16:43:03
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2011 16:58 |
|
| |
אדם
קניבל פרושו אוכל בשר אדם- יותר נכון האוכל את בן מינו. כשהתורה אומרת ואכלת את בשר בניכם -היא מתכוונת לקניבליזם, הנשים בספר מלכים בסיפור המצור על שומרון- אכלו את ילדה של אחת מהן- היו קניבליות, לפני כארבעים שנה מטוס התרסק בהרי האנדים. הנוסעים אכלו את בשר חבריהם, הם היו קניבלים. באוסטריה באנגליה ובאוסטרליה התגלו קניבליזם לפני זמן לא רב, בספרות נכתבו ספרים על הקניבליזם- ראה סיפורו של עגנון- האדונית והרוכל- וכד' סרטים- שתיקת הכבשים. יש תופעה כזו יותר נכון סטייה נפשית. ויש אנשים החולים בה.
ואתה בא וממסגר את זה, על קניבליזם - הנהוג אצל אחד השבטים באזור גיניאה המשוונית- וקובע כי זו היא הקניבליזם! ואין בלתה?
|
|
|
|
|