בית פורומים ספרים וסופרים

סודות שבעת המינים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-30/8/2011 10:24 לינק ישיר 

במחילה,

הפסוק בא לשבח את ארץ ישראל ולומר שהיא מבורכת בפירות טובים,
ע"פ ויקיפדיה "
המשותף למינים אלו הוא היותם ניתנים לשמירה לפרקי זמן ארוכים. משום כך ניתן להסתמך עליהם כמקור קבוע של מזון בחודשים שאין בהם תוצרת חקלאית טרייה. מינים אלו מבשילים לאורך השנה, החל מהבשלת החיטה באביב ועד הבשלת הזית והתמר בראשית הסתיו. סדר הופעתם בפסוק הוא גם סדר הבשלתם." 
נראה לי שבמדבר וגם במצרים לא היו להם את הפירות האלו ולכן התורה משבחת בפני הנכנסים לארץ את היותם של הפירות האלו בתוכה.

כל השאר לדעתי לא מביא שום תועלת להבנת הענין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/8/2011 10:42 לינק ישיר 

ויקיפדיה אינה מקור אמין אלא מקור נוח להתמצאות כללית.
השעורה מבשילה לפני החיטה, וחז"ל דרשו כי החיטה קודמת לשעורה מפאת כבודה ומרכזיותה.

אין מחלוקת כי שבעת המינים מקיימים את שבהם נתברכה ארץ ישראל.
החרוב אף הוא מקיים זאת והוא משתמר לאורך שנים ומזין ויחד עם זאת לא זכה להיכלל בשבעת המינים.
מבחינה חקלאית הרימונים פשוטים לגידול כמעט כמו החרוב.
מבחינת מחיר התאנים היו זולות מאוד בתקופת המקרא כך שהעניין הכלכלי אינו מתרץ.
עד כה לא נמצא מכנה משותף אחר ביניהם.
עתה משהוצע מכנה משותף יש לבחון אותו בכלים שעומדים לרשותנו.

אם תעלה ולו מין אחד בו התברכה ארצנו שהוא מיוחד כמו שבעת המינים קרי עונה לעקרונים שהוצגו בדיונים הקודמים. אהיה הראשון להתנצל מעל בימה זו.

ואם אין בידך לסתור הרי אתה פוטר כעניין של מה בכך חוקיות מרכזית בדרגה של שבעת המינים משל הייתה קוצו של יוד בעיתון דאשתקד.

בברכה רבה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/8/2011 11:15 לינק ישיר 

העקרונות שהעלית מיותרים לחלוטין מכיון שאין להם כל משמעות, מעבר לזה שמישהו מצא איזשהו מכנה משותף ביניהם, מה זה אומר? איזה שבח זה לארץ? 

הויקיפדיה איננה במקרה המסוים הזה מקור בכלל, הבאתי משם פירוש שנראה לי יפה. אין טעם לתקוף את ויקיפדיה על זה. אתה יכול להכניס לשם את התיאוריה שלך והבוחר יבחר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/8/2011 11:31 לינק ישיר 

מעשה בפר ובדוס שחרשו בפרדס.
סרב הדוס לדרוש לדרכו של הפר.
נעלם הדוס ונותרו שני פרים.
הלכו הפרים ורמסו בתלמים.
שברו השוורים את תעלות ההשקיה
יבש הפרדס.
ועתה בחלקת השדה שית רע, לא פר לא דוס ולא פרדס.

בברכה רבה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/8/2011 11:47 לינק ישיר 

ללמדך מוסר השכל כי אפילו חורש נוכרי נבער מדעת בפרדסך,
שומה עליך לרדת לסוף דעתו.
הלכת כמה וכמה כהן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/8/2011 13:36 לינק ישיר 

what the heck are you talking about...

תוקן על ידי asher177 ב- 30/08/2011 13:38:13

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/8/2011 18:17 לינק ישיר 

אשר היקר,

לו הייתה השבת מגיעה לאחר סימן (נניח עמוד עשן ),
ולו בני ישראל לא היו יודעים לחשב שבעה ימים, או למנותם.
והנה מצא מישהו דרך לחשב את המועד הופעתו  של אותו עמוד עשן,
האם היה ניתן לפטור זאת כעניין של מה בכך שאינו תורם דבר?

הנה הוצעה שיטה להגדרת ייחודם של שבעת המינים.
חקרתי רבות בספרים ולא מצאתי באותה שיטה פגם.

הא לך אתגר - מצא בשיטה פגם ואתנצל.
מצא ולו מין אחד בו נתברכה ארצנו שאינו נמנה על שבעת המינים אולם עונה לאותם ארבע חוקים שהוצגו בדיונים הקודמים.

הבה נניח כי לא מצאת פגם באותה שיטה, (שאלמלא כן היית מציינו)
כל שבידך לטעון הוא כי לחוקים שנמצאו אין כל ערך.

לכאורה גם לאופן בו סדורים התלמים באדמה לאחר החריש אין ערך,
עד שאתה בא לילך בשדה ואז לומד להוקיר את הגאיות שבין התלוליות.

שבעת המינים אינם תלם עלום אלא תמרורים גדולים ביהדות.
ואת פוטר חוקיות שנסתרה אלפי שנים כעניין של מה בכך?

ועתה לתועלת הקטנה -
מאז שעלה דיון זה חקרו ושנו בשבעת המינים כשלוש מאות יהודים.
האם זהו עניין של מה בכך?

באשר לתועלת הגדולה -
נסה למוצאנה בכוחות עצמך
או לשאול לרבך.

בברכה שתהיה חכם תמיד כרימון
שיהיה לך שלום שלווה וברכה תחת גפנך ותחת תאנתך

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/8/2011 21:13 לינק ישיר 

יהודה

לא כל סימן הוא משמעותי.

זה מה שטענתי לך למעשה מאז תחילתו של אשכול.

למעשה, הנחות היסוד שלך טעונות בירור והצדקה. מדוע בכלל לחפש משמעות מעבר לכך שהתורה תיקנה תקנות מסויימות באשר לפירות שעם ישראל מקבל בארץ ישראל?

אם כמה מאות פנו לעיין במקורות שלך, אזי לדעתי גרמת ביטול תורה לכמה מאות בני אדם שיכלו ללמוד משהו רציני באותה העת.

כמובן לדעתי שלי.

אני מנסה להסביר שוב: חבל לחפש משמעות במקום שאין. כאשר עושים זאת, אפשר לחולל נפלאות, אבל זה רק משחק בסמלים. משחק שיכול להצליח או להיכשל. מהסיבות שכתבתי לעיל, התכונות שזיהית כחשובות וכקובעות הן לא ברורות מספיק, למרות שלדבריך הן מדוייקות להפליא.

באיחול מהלב שרצונך הטוב ללמוד תורה ולהגדיל תורה יקח אותך למקום הנכון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/8/2011 21:36 לינק ישיר 

מיימוני היקר,

בקשה צנועה לי אליך הבא לי שם של מין צמח מבין מאות אלפי המינים שבעולמו - שאינו בשבעת המינים ושעונה לחוקיות שמייחדת את שבעת המינים.

בנוסף שאל לרבך שאלה  - לו היה בנמצא חוקיות שכזו שמקובלת על דעתו, האם הייתה חסרת משמעות?

עשרות אברכים למדו כי החיטה והשעורה מאדימות במידת מה, כי צבע היין מקורו בזג (בקליפה), על ההבדל בין פגי התאנה לפרי, כי קליפת הזית הבשלה אדומה, ועוד כהנה וכהנה. אחרים חקרו למצוא מינים שישללו את החוקיות. לימוד רב הושג כאן.

אני מכריז בזה על פרס, שי צנוע (ספר כלשהו), לראשון שינקוב ולו בשם של מין אחד שסותר את החוקיות שנמצאה.

בדיון אחר בעניין הסביר מלומד כי אין זה כאן המקום לדון במשמעויות עמוקות של שבעת המינים.

בברכה רבה,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2011 00:13 לינק ישיר 

יהודה

נניח לרגע שאתה צודק, ושכל הסימנים שאתה אומר הם נכונים ויחודיים רק לשבעה מינים אלו. מה זה אומר לנו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2011 00:57 לינק ישיר 

יהודה היקר

הרשה לי לצאת רגע מן הנושא להרצאה קצרה בתולדות המדע.

המדע שלנו התקדם בזכות זה שהחל להתעלם מתכונות שנקלטות בחוש לטובת תכונות שניתנות למדידה.

ההלכה מתייחסת כמובן למה שמלמד אותנו המדע, אבל היא עדיין מתייחסת לאופן שבו האדם תופס את העולם, וזה נעשה דרך החושים. הצבע הוא אחד הגורמים שמשפיעים עלינו, וזה טבוע בגנים שלנו. (אדום הוא צבע של סכנה מפני שהדם הוא אדום).

אולם כאשר אדם מסתכל על פירות, ירקות וכל יבול, הוא אינו מסתכל רק על המראה החיצוני שלהם. הוא מסתכל על שיקולים כמו: התועלת התזונית (מה יישאר לי לאכול וכמה זה יספיק למשפחה וכמה זמן הפירות יחזיקו מעמד בלי קירור), היכולת למכור (את העודפים), וגם הטעם שקובע עבור האדם ועבור הקונים.

הנוי החיצוני של הפרי הוא ודאי שיקול, אבל ברמה נמוכה מאד.

הצבע ונוחות הקילוף הם פרמטרים שמעניינים את האדם ברמה מאד נמוכה. הם בוודאי אינם משקפים תכונות מהותיות לפרי, עד כמה שאני יודע - הרי איני מומחה בבוטניקה.

לאור הדירוג הנמוך מאד שיש לתכונות אלו, מדוע לראות בהן את הסיבה המגדירה שבשלה נבחרו פירות אלו לשבעת המינים?

הרי כבר כתבו כאן שהטעם לבחירתם הוא היותם נציגים של התועלת שבהם, ולא הצבע או נוחות הקילוף.

כמו כן, עד שלא ייבדק הדבר בניסוי (ואולי נבדק) אין לנו כימות שמאפשר לנו לדרג את מידת הנוחות של קילוף פירות אלו ואחרים. ובוודאי, שוב עד כמה שידוע לי, שאין לנו דרך לדרג את הצבע שיש לייחס לפירות אלו ואחרים, בתקופות שונות של גידולם.

הרושם שלי ממה שכתבת הוא שיש מידה רבה מאד של מלאכותיות ושרירותיות בבחירת תכונות אלו. כפי שתארת את הליך הבדיקה, זה לא עונה על מה שאני מכיר בתור ניסוי מדעי.

כמובן צריך להסביר מה נכלל בניסוי מדעי ומה לא. ואיני יודע מספיק כדי לענות על כך על רגל אחת.

ושוב, אפילו היו הסימנים שהעלה המקור שלך מגדירים באמת מהות של פרי, עדיין יש להתמודד עם שאלתו של אשר. מה זה אומר.

אני חוזר על מה שכתבתי למרות שחשבתי שכתבתי די ברור (כנראה לא הבהרתי למה זה חשוב): יש תגליות שמהוות קידום של ידע. יש "תגליות" שמקשרות מערכות סמליות זו עם זו. הסוג האחרון אינו תגלית אלא שעשוע ביצירת קשר בין סמלים. ניתן לקשר בין כל מערכת של סמלים לאחרת. זה מה שנקרא פרשנות ולעתים קרובות מדי, פרשנות יתר. כלומר פרשנות שכופה קישור בין סמלים שאינו תורם מאומה, אך יוצר תחושה ש"התקדמנו" ו"גילינו משהו". אדם שנתפס להתפעלות מקישורים סמליים יכול עוד להאמין שהוא מקדם את בוא המשיח, או שהמשיח כבר בא...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2011 09:20 לינק ישיר 

אשר ומיימוני היקרים,

באשר למה זה אומר - הצבעתי על הכיוונים בדיונים לעיל.
במתמטיקה כל אימת שמתאחדים תחומים הדבר נחשב לפריצת דרך גדולה.
מיימוני מטיל ספק בנכונות הנוסחא ולכן ודאי שאין הוא יכול לקבל איחוד תחומים.
הנה ייתכן שבנמצא חוט מקשר בין קורבנות, לשבעת המינים, להבדלה, ולטהרה.
מיימוני טוען כי זו פרשנות יתר
לכן אני מציע שראשית נבחן את החוקיות.
נצליח לפסול אותה - אין זה חשוב מה היא אומרת.
לא נצליח - עשוייה זו להיות אחת התגליות החשובות ביותר.

אני מציע פרס - שי צנוע כגון ספר - לראשון שינקוב בשם של מין שמקיים:
א. נתברכה בו ארצנו (אפילו מין חדש בארצנו, מדובר בעשרות אלפי סוגי צמחים)
ב. שמתקיים בו צבע אדום (ולו לפרק זמן קצר)
ג. שניתן להפריד ולהבדיל בשלמות (לא לקלף בעזרת סכין) בין עטיפה לתוכן (כמו מוץ החיטה או זג הגפן)
ד.שאינו כלול בין שבעת המינים.

מיימוני אינו שלם עם הנוסחא הזו ולכן הוא יוצא כנגד מסקנותיה האפשריות. שחלקן עלולות להיות בבחינת פרשנות יתר.

באשר לצבעים עולם היהדות מלא בסמליות של צבע ראה מלבושיו של כהן גדול.

באשר לקילוף קליפות אין צורך להכביר מילים בנוגע לסמליות שבדבר.

הדימיון בין ביתור הקורבנות משחיטה דרך ניקוז הדם, הפרדת השומן, וכיוצב'
לבין שבעה ושבעה מינים בלבד (מבין עשרות אלפים) שמקיימים את החוקיות הזו אינו יכול להיות פרשנות יתר.
אלו הם סמלים ששיכים לאותה מערכת סמלים ולא שתי מערכות סמלים נפרדות כפי שמציע מיימוני אם אני מבין את טענתו כראוי.

לא תמיד אנו מוצאים את ההסיבה למצווה או לאיסור - אולם אם וכאשר נמצא טעם שנסתר מעיננו ומעיני חז"ל עד כה - הרי שאין זה דבר של מה בכך. ולמשמעות יש לשאול לדעת רבנים.

מיימוני טוען כי מדובר בקישור שרירותי בין מערכות סמלים שונות - לו היה כך הדבר הייתה חייבת להימצא סתירה בין החוקיות לעיל לבין ההלכה או למקורות, או לחז"ל, וכיוצב'.
הנה נמצאה חוקיות שלא רק שלא ניתן לפסול אותה מתוך עצמה - הרי היא עולה בקנה אחד עם תרי"ג מצוות,
הלכה וכיוצ"ב - ואם זה לא פלא פלאים - אז מה כן?

בברכה רבה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2011 11:53 לינק ישיר 

Judea כתב:
אני מציע פרס - שי צנוע כגון ספר - לראשון שינקוב בשם של מין שמקיים:
א. נתברכה בו ארצנו (אפילו מין חדש בארצנו, מדובר בעשרות אלפי סוגי צמחים)
ב. שמתקיים בו צבע אדום (ולו לפרק זמן קצר)
ג. שניתן להפריד ולהבדיל בשלמות (לא לקלף בעזרת סכין) בין עטיפה לתוכן (כמו מוץ החיטה או זג הגפן)
ד.שאינו כלול בין שבעת המינים.

אני מתנצל שלא עקבתי אחרי מהלך האשכול עד כאן (הדף הראשון לא ניתן לצפייה), ולכן יתכן שאני חוזר על דברים שנאמרו.
אבל האם השזיף לא עומד בקריטריונים הנ"ל ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2011 13:18 לינק ישיר 

שזיף לא הוצע.
הצעה יפה.
ככלל השזיף האפרסק והשקד דומים ומאותה משפחה.

ספציפית לשזיף האדום: הציפה (תוכו של הפרי) אדום (בשונה מהגפן והזית למשל) והקליפה אדומה
ולכן אין הבדלה בין האדום למה שאינו אדום.

בברכה רבה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2011 13:47 לינק ישיר 

בהפניה לשקד ולאפרסק הכוונה שחרצן השזיף (המשמעותי, כלומר גדול יותר מכזית) חוצץ בין הציפה לבין הזרע שבתוך החרצן ולכן אין כאן הבדלה של ממש היות והזרע והציפה מופרדים למעשה.
למעשה למעט הזית והתמר אין חרצנים בשבעת המינים - גם הזית והתמר לא נכללו כפרי אלא כתוצר הפרי (שמן ודבש)

בברכה רבה

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > שירה ספרות ופרוזה > ספרים וסופרים > סודות שבעת המינים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.