אני לא מכיר את חסידות ברסלב ואת המסרים שלה. רק טיפין פה וטיפין שם ממה שקראתי בהזדמנויות שונות.
הייתי שמח אם מישהו היה שוטח כאן בשפה ברורה (להשתמש עם מילים אוניברסליות ולא עם מילים המוכרות רק לבאסלבערס) ובתמציתיות ככל שניתן, את הנקודה המרכזית שברלסב מציעה.
תודה מראש.
נשלח ב-6/9/2011 16:52
שאלה גדולה שאלתה
ממש דומה לשאלה ששאל פעם אחת גוי שרצה להתגייר, את שמאי והלל. למדני את כל התורה כולה על רגל אחת.
בגדול, רבנו - רוצה ללמד אותנו להיות עובדי ה' אמתיים לא שחקנים.
הבסיס של רבנו זה תפילה תפילה תפילה. (לא רק ערבית שחרית ומנחה) אלא התבודדות. קשר קבוע עם ה' יתברך על כל עיניין ועל כל דבר. רבנו מחזק אותנו בדרך הזאת של התפילה, כדי שניצור קשר בלתי נפרד מהשם יתברך. ועל כל דבר אם זה להודות אם זה לבקש על עזרה ברוחניות בגשמיות,וגם אם זה על לבקש סליחה מה', רבנו מלמד אותנו לפנות לה' יתברך כמו בן אל אבא.
ורק כך אפשר באמת להגיד אנחנו עובדים את ה'.
דגומה אדם הראשון נענש על ידי ה יתברך בזעת אפך תאכל לחם. זה עונש!!!, עד שהאדם משיג פרנסה הבייתה ה' יעזור הנחש נענש עפר תאכל כל ימי חייך. זה עונש? לנחש לא חסר פרנסה לעולם כל מקום שהוא נימצא יש לו אוכל עפר בכל מקום.
איזה עונש האדם קיבל ואיזה עונש הנחש קיבל?? האדם קשיי פרנסה אין סופיים לנחש לא חסר אוכל לעולם. אז מה הוא העונש באמת?
העונש של הנחש זה, ה' אומר לנחש ככה, הנה פרנסה הנה איפה לישון קח הכל יותר אל תפנה אלי , לא רוצה איתך שום קשר.
לאדם ה' אומר, אני יקשה עלייך את הפרסנה מאוד, למה? כדי שכל הזמן תזכור אותי ותתפלל אלי ותדבר איתי, כדי שאני ה' אביך יעזור לך.
מה יוצא ה' יתברך מעוניין בקשר עם האדם ולכן גורם לו לחסרונות ולקשיים, וכל זה כדי שהאדם יפנה וידבר אל ה' כל היום.
את זה רבנו רוצה ללמד אותנו איך לבנות קשר עם ה' יתברך. רבנו רוצה לעשות כל יהודי כמו דוד המלך שיש לו ספר תהילים שזה זה הצעקות והתפילות של דוד שכל היום בקש והתחנן אל ה' יתברך לעזרה ולקרבתו. ואכן ה' ענה לדוד.
ככה רוצה רבנו לעשות עם כל יהודי. זה על נושא התפילה שהיא הסולם המוצב ארצה וראשו מגיע לשמים שדרכה עולים במעלות הקדושה.
וכמובן שספרי רבנו מלאים מלאים בעצות לעבודת ה' על כל דבר פשוט כל דבר בנושא הרוחני והגשמי, אין דבר שבנו נחמן פספס.
נשלח ב-7/9/2011 11:39
בס"ד
אכן השאלה זהה כמו לבקש לדעת את כל התורה על רגל אחת.
כמו שיש 70 פנים בתורה, כך גם בברסלב (חוץ מסיפורי מעשיות שהם מעל ה 70 פנים הנ"ל) וככל שתשאל יותר ברסלברים כך יענו לך תשובות שונות לעיתים אף לכאורה סותרות.
פעם עשיתי רשימה של מספר הפעמים שרבנו מציין בליקוטי מוהר"ן מה העיקר... יש כמה עשרות כאלו!!! העיקר ההתבודדות והעיקר השימחה והעיקר התפילה והעיקר האמונה והעיקר זה שמירת הברית והעיקר הרצון והעיקר וכו' וכו' ומי שאין לו דעת רבנו - אין לו כלים אפילו להתחיל...
מכיוון שאני רחוק מדעת רבינו כמרחק שנות אור (הלואי וזה היה רק שנות אור) היתה השתיקה הדבר הקרוב ביותר לאמת... אך גם זה לא אמת כי סוף סוף יהודי מבקש לדעת, אביא את דעתי האפסית וקח אותה בערבון מוגבל !!
אך דעתי היא שעיקר מה שניתן לקבל מרבנו זה דעת. אך מאד קשה להבין מה פירוש כי לכל חד כפום דמשער בליבה. כי דעת האמת אינה נסבלת במח אנושי כי אם הצדיקים האמיתיים היו מכניסים במח של יהודי פשוט את דעתם, הבנאדם לא היה יכול לחיות אפילו רגע.
כולנו וזה כולל גם בני עליה - מלאים פסולת - אבל היא נסתרת במעמקי נפשנו ואיננו מודעים לה, חבית מים יכולה להראות צלולה - אבל אם מערבבים אותה - כל העכירות עולה. וזה מה שעושה רבנו - הוא מגלה לנו את הפסולת שבליבנו ונותן לנו כלים לסלקה מעט מעט כל פעם ולהכניס קדושה במקומה.
לא פעם ולא פעמיים נתקלים בבעלי ספר יודעי העיון שכשהתקרבו לברסלב כבר לא יכלו ללמוד כלל. אחד כזה פעם שאל את הרב ברלנד איך זה שבישיבה בה הוא למד לפני כן הוא היה מתמיד גדול ונחשב העילוי בישיבתו ומשהתקרב לברסלב הוא לא מצליח לפתוח את הכריכה של הגמרא... ענה לו הרב: מי שמעכב ממך ללמוד הוא זה שסיע לך בעבר (היינו שכל הלימוד שלו היה מכח הגאוה והכבוד).
מה שלומדים בספרי המוסר ונשאר בשכל, בברסלב נכנס ללב. למשל מי לא רוצה לעבוד את ה' יתברך מתוך מוחין דגדלות? פעם אמר הרב עופר ארז: מי שלא יכול לעבוד את ה' בשמחה בירידה, אז כשהוא שמח בעליה זה רק מתוך גאוה. רק מי שיכול לעבוד את ה' בשמחה בירידה יכול לדעת שהשמחה שלו בעליה היא שמחה אמיתית (וגם עליה אמיתית). וזה דיבור מפורש מרבנו מהפתיחה ממעשה של הבעטלרס בסיפורי מעשיות.
למי שאינו בברסלב, אפילו צדיקים גדולים אין להם כלים להתמודד עם כזו עבודה בעוד(גדולי עולם רבים עזבו הכל בגלל פגם אחד...) בברסלב זו עבודה יומימית של כל יהודי פשוט - לראות את טוב ה' בכל מקום ממש, גם כשהלב לא מסכים לזה...
דוגמא של עבודה כזו הלכה למעשה באופן בולט במיוחד הוא הספר בגן השלום של הרב ארוש - שמי שקורא אותו בפעם הראשונה נראה לו כספר הזוי ששום יהודי לא יכול להכניס את עצמו לכזו הנהגה גם לא הצדיקים הגדולים - ואף על פי כן רואים יותר ויותר ברסלברים שמכניסים את עצמם לעבודת ה' שלא נשמע כדבר הזה מעולם בפרט בבחינת הביטול לרצון ה' ית' וקבלת הנהגתו גם כשזה לא מתאים לנו - והכוונה גם לקבל את החסרונות שלנו כהנהגה מלמעלה: רוב בני האדם לא יכולים להשלים עם העובדה שהם אינם מושלמים - ומקפידים על עצמם כשהם לא עומדים בדרישותיהם שלהם בעוד רבנו לימוד שעיקר התשובה - ידום וישתוק - היינו לקבל את הביזיון - העיקר הוא הביזיון של עצמנו בעצמנו - העובדה שאנחנו לא צדיקים גדולים צריך לקבל באהבה וגם זה טובה גדולה.
כבר הכבדתי מספיק - ביקשת בקצרה וקיבלת ארוכה... מצטער לא זכיתי למדרגתו של הלל... (גם זו לטובה ;-)
נשלח ב-7/9/2011 22:46
אכן אח יקר אתה צודק, כל מה שנספר וננסה לתאר את רבנו ואת מפעליו לא נוכל.
גם אמר רבנו הקדוש, להרב דפה ברסלב מורנו הרב אהרן, הלא אני אוהב אותך מאד מאד ואני מברכך הלואי שתזכה בעולם הבא להבין שיחות חלין שלי. וזה היה קדם שהיה בארץ ישראל:
והרי למי אמר את זה רבנו? לגדול דור הרב אהרון רבה של ברסלב. קצת על רבי אהרון פה
ואם ככה אמר על רבי אהרון מה אנחנו נגיד, מה אנחנו מבינים בשיחות החולין שלו? וכל שכן בתורות שלו??????
ורק המחשבה על דיבור כזה שיצא מרבנו על רבי אהרון רבה של ברסלב, יכול לעשות אותנו אילמים ולא לפתוח את פינו לעולם. כי אם הוא קיבל ברכה מרבנו שיבין את שיחות החולין שלו ועוד רק בעולם הבא, לא בעולם הזה.
אבל אנחנו חייבים למרות הכל לדבר ולספר עד כמה שאנחנו מבינים, כדי לספר לעולם על צדיק יסוד העולם שהשאיר לנו תקווה ודרך לתקן אותנו בכל רמ"ח אברים ושס"א גידים של גוף נפש רוח נשמה וכו..
אכן רבנו זה שלמות עבודת ה' ולשם רבנו רוצה להביא כל יהודי וכדי להבין את זה צריך ללמוד וללמוד בספריו הקדושים ושל תלמידיו